5 Kelebihan Memilih Hidup Single
Home » » 5 Kelebihan Memilih Hidup Single

5 Kelebihan Memilih Hidup Single

38 Comments

Sudah pasti ada kelebihan dan kekurangan sekiranya anda memilih kehidupan untuk single. Artikel kali ini kami akan menyatakan mengenai kelebihan sekiranya anda single dan Ia terpulang pada diri anda untuk memilih antara salah satu yang dirasakan sesuai. Antara kelebihan utama sekiranya anda single adalah..

Kewangan
Dari segi soal kewangan, sudah pasti kehidupan single adalah lebih menjimatkan. Ini kerana anda hanya perlu memperuntukkan wang hanya untuk diri anda sahaja. Apabila anda memilih untuk berpasangan, pasti akan lebih banyak wang yang perlu dibelanjakan.

Kawan
Apabila anda single, anda sebenarnya bebas dalam untuk berkawan. Ini kerana tiada mana-mana perasaan lain yang akan cemburu sekiranya anda berkawan terutamanya apabila berlainan jantina. Ia pasti akan berbeza sekiranya anda sudah mempunyai pasangan. Pasti pergaulan anda akan sedikit terbatas.

Bebas untuk melakukan apa yang anda mahu
Pasti didalam kehidupan banyak perkara yang anda ingin lakukan. Untuk memudahkan anda melakukan apa sahaja yang anda mahu, memilih kehidupan yang single adalah lebih baik. Ia kerana anda tidak perlu untuk menjaga perasaan pasangan dan hanya fokus untuk lakukan apa yang anda inginkan.

Tidak banyak masalah
Menjaga dua hati yang berlainan pasti akan lebih sukar berbanding menjaga satu hati. Pasti akan wujud pelbagai masalah yang akan merunsingkan anda. Dengan memilih kehidupan yang single, sudah pasti masalah akan berkurangan kerana anda hanya perlu memikirkan mengenai diri anda sahaja.

Kurang tanggungjawab
Apabila anda sudah ada pasangan, pasti tanggungjawab anda juga akan semakin bertambah. Tanggungjawab adalah lebih berat sekiranya anda adalah seorang lelaki, yang wajib untuk melindungi pasangan anda, dari segi soal keselamatan mahupun keselesaan kehidupan mereka.

Artikel ini hanya untuk pasangan couple bukannya dah berkahwin XD

38 comments:

  1. yuppp...btol..hehehe..smpai sekrg sy still single ag..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. tapii . hidup merana siott

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..sy suka statement awak

      Delete
  3. Single bagus..xpening pale...:-)

    ReplyDelete
  4. ..BEING SINGLE IS SWEET...=)

    ReplyDelete
  5. haha.....foreveralone gile siot.....

    ReplyDelete
  6. oh mama.....saya mahu kawin....

    ReplyDelete
  7. byk lagi kan sebenarnye kelebihan single.. ase2 ape lagi ek..

    ReplyDelete
  8. kekurangan single xde pun...

    ReplyDelete
  9. single memang bagus...tapi bosannn.... :L

    ReplyDelete
  10. kelebihan ke 6. jauh dri maksiat 7. terhindar dr dosa 8. maruah diri terjage (sebab ad y kapel tu suke touching)

    ReplyDelete
  11. Single is rock!! I love to being single ! I can go anywhere without permision!

    ReplyDelete
  12. nikah tu sunnah

    ReplyDelete
  13. manusia bila2 je boleh jatuh cinta.. susah nak kekal single.. huhu

    ReplyDelete
  14. single bagus . Tetapi lebih bagus berkahwin.. Jgn memberatkan, menyusahkan pasangan. Perlu ada timbangrasa. Kelebihan2 di atas tadi hanya mendekatkan diri kpd maksiat dan dosa.. Masya Allah

    ReplyDelete
  15. xde makneny hidup merana single ni, hidup lgi happy :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg ndk ble jak kita trlalu selesa time single sbb nnt trlajak usia plak hahaha

      -poze

      Delete
  16. single bestttt...
    tp kdang bosan gakk heee

    ReplyDelete
  17. best gak sngle tp bsan ckit la..huhu..jwa kcu..0105840506

    ReplyDelete
  18. yg no 5 tu jgn ada dlm hati.takut untuk tanggungjawap.x mencabar klu x de tanggungjawap.

    ReplyDelete
  19. single best.. xperlu skt ati, xpyah rse cmbru.. kdg2 couple b'slah kat mak ayh espcially student still lg mak ayh tgung n kat pkwe leh msj ari2 tp mak ayh xde lak nk tke cre cmtu skli kan.. family is our priorty.. peace =)

    ReplyDelete
  20. rse mcm nk single blk..single is better..huhu

    ReplyDelete
  21. 100% aku sokong...22tahun aku idup, tak pernah b'cinta lagi..huhuhu...best2

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 sbb ko x lawa..hahah

      Delete
  22. btol ler...5 klebihan 2 mmg ad dlm dri aq...ptut ler aq ny jnis syg duit,ske brshopping..ad kwn pon aq ikut ske jew nk kwn dgn spe2 pon..ny bru ler btol yg dktakn single..

    ReplyDelete
  23. single mg best gile ! mg la bosan tp pegi la brkawan dgn rmai ~ bkn suh jd player tp brkwan utk hepy ~ bru x bosan ! haha ~ tp jgn lupe soal agama lak !

    ReplyDelete
  24. Single nak ikut org kafir la tu...

    ReplyDelete
  25. betul...sy sk hidup single...tp ada setengah orang xleh hidup single alasannya sunyi n bosan xde teman

    ReplyDelete
  26. bg lah kelebihan apa pon, tapi itu semua hanya alasan utk mnyedapkan hati yg sunyi ja tnpa psangan...dan aku pn single jgk..sunyi siot..jom sapa nk kawin ngn aku..

    ReplyDelete
  27. sakit nanti baru tau syok ke tak single
    mati nanti bergolek sendiri masuk kubor

    ReplyDelete
  28. Single is bujang..selagi xkawen selagi tu bujang..bujang still tgunggan parents..xd mkne lar pkwe o mkwe nk mndy kn myt ko n nk kapankn..hrp family larr..lau mati pn nti family yg mngiringi..sminggu kmudian pkwe ko da usung awex len..lau sakit ad pkwe ko nk dok tgu 24hours at hspital..tgok lar sape yg setia mnuggu lau bkn parents ko..aduyai bdk2 zaman skg ni..suke slh erti kn fhman

    ReplyDelete
  29. Statement pjg dj ats i mean dlm idup ni juz ad dua istilah j..single n married..word kapel o ap2 hbgn yg xd ikatan sah d sisi agama n undang2 juz consumed as single

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri