5 Tanda Awal Penyakit Jantung
Home » » 5 Tanda Awal Penyakit Jantung

5 Tanda Awal Penyakit Jantung

26 Comments

Penyakit jantung seakan menjadi penyakit yang biasa dihidapi masyarakat. Sebelum ia menjadi semakin parah, ada baiknya kita kenali tanda-tanda awal penyakit ini untuk melakukan pencegahan dan persediaan awal.
1. Sakit Dada
Ia disebabkan sel-sel jantung tidak mendapat oksigen yang mencukupi kerana kurangnya aliran darah ke otot-otot jantung.

2. Sukar Bernafas
Kesukaran ini biasa terjadi ketika tidur atau hanya sekadar berbaring. Untuk mengatasi hal tersebut, ambil nafas dalam-dalam dan hembus nafas perlahan-lahan. Keadaan nafas yang sesak juga berlaku pada malam hari. Hal tersebut dikenali sebagai Paraoxysmal Nocturnal Dyspnea atau kesukaran bernafas akibat kurang kemampuan jantung untuk mengepam darah ke seluruh tubuh dan kembali semula ke jantung dan paru-paru.

3. Kurang Selera Makan
Ia disebabkan oleh pengumpulan cairan di dalam hati atau sistem pencernaan yang mengakibatkan berkurangnya selera makan.

4. Sering Rasa Lelah Penat
Rasa lesu dan lelah tanpa sebab ini berlaku kerana tubuh tidak mendapat oksigen yang mencukupi.

5. Kerap Buang Air Kecil
Intensiti buang air kecil yang kerap juga boleh menjadi simptomnya. Perkara ini disebabkan cairan yang terkumpul pada ginjal melalui aliran darah pada siang hari. Untuk menghindari hal ini, kawal pengambilan air pada waktu malam hari.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

26 comments:

  1. sy asyk sakit dada je , adui :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. besenam lasak boleh cegah, ex min bola,ragbi,badminton, main sampai muntah.....

    ReplyDelete
  3. adie yg n0 5.... kerap sgt....

    ReplyDelete
  4. kurang selera makan???.,.,aku tgok orang sket jntung kuat je makan.,.,law minum air byk mmg kencing byak der.,.,

    ReplyDelete
  5. saya yang "kurang selera makan" tu takde. yang lain ada. sebelum ni saya sangat aktif bersukan sehinggakan palbagai sukan saya telah ceburi. sejak rasa batuk2, sakit dada, dan lain2 termasuk demam, semuanya terbatas. sekarang demam dah takde. tinggal sesak nafas/lelah dan batuk je.

    ReplyDelete
  6. Itu hari saya jumpa doktor. Kata beliau; tanda sakit jantung / serangan awal jantung ialah:
    1. S.O.B. (Shortness of Breath). Iaitu mudah merasa sesak nafas atau kepenatan walau membuat aktiviti yang sedernana seperti menaiki tangga.
    2. Dada rasa berat / tertekan. Contohnya pesakit selalu mengadu "seperti ada gajah yang pijak atas dada saya!" Keadaan rasa berat ini diikuti dengan rasa kebas (numbness) menjalar ke tangan kiri atau ke tengkuk.
    3. Sering rasa loya atau muntah diikuti dengan sympton berpeluh.
    * so, jika terdapat semua tanda-tanda ini, kita dinasihatkan segera ke fasiliti kesihatan yang terdekat untuk menjalankan ujian ECG dengan segera (untuk confirm diagnose)
    Sekian terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. FYI saya ada jumpa miniman HAZZE untuk sakit jantung dan darah tinggi baru di dalam pasaran. Minuman ini diformulakan oleh MARDI extrak dari tumbuhan amat berkesan untuk siapa yang sakit jantung dan tekanan darah tinggi . maklumat lanjut sila hubungi email hazzedrink@gmail.com @ mobile:0135205687 mahani pengedar.
      terima kasih untuk makluman jasme salim wasalam

      Delete
  7. Ramai yg meninggal mengejut ketika bersukan spt ketika bermain bola,
    badminton, berbasikal dan berjoging.
    mungkinkah sebenarnya mereka penghidap sakit jantung?
    Umur kebanyakan mereka 35-40, muda lagi.
    Jika dilihat pada kwn2 saya yg terlibat, ia tidak
    memilih gemuk atau kurus.
    Kedua-duanya nampaknya berisiko.
    Benarkah begitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heart attack tidak semestinya berlaku pada org yg gemuk atau kurang bersenam sahaja. Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan berlakunya heart attack. Serangan jantung yang berlaku secara mengejut ketika bermain atau aktif dikenali sebagai cardiac arrest. Ada kemungkinan ketika kejadian, saluran arteri jantung terhimpit secara maksima dan menyebabkan bekalan darah ke otot jantung terhenti 100%. Ini yang menyebabkan berlakunya serangan jantung.
      Apakah yang menyebabkan berlakunya kejadian itu? Kemungkinan besar arteri tersebut mengalami inflammation dan tidak berada dalam keadaan yang normal. Arteri jantung mempunyai kebolehan untuk mengembang dan mengecut mengikut denyutan rentak jantung. Apabila berlaku inflammation pada arteri, ianya menjadi kurang fleksibel dan akan membengkak. Ini akan menyebabkan lumen(lubang) arteri menjadi semakin sempit dan terhimpit. Sekiranya ia terhimpit secara total, darah tidak dapat mengalir dan berlaku lah heart attack.
      Inflammation pada arteri bukanlah disebabkan oleh kolestrol atau kandungan lemak yang tinggi dalam badan. Sebab itulah, mereka yang mengalami serangan ini berada dalam keadaan yang sihat serta mempunyai tubuh badan ideal dan fit. Ianya mungkin disebabkan oleh kadar stress yang tinggi, kurang tidur dan tidak pada waktunya dan beberapa faktor lagi.

      Delete
  8. Kini terdapat kaedah rawatan tanpa pembedahan (non invasif) untuk merawat masalah vaskular (saluran darah) yang tersumbat terutamanya di jantung dan otak(strok). Ianya dikenali sebagai Enhanced External Counter Pulsation (EECP). Kaedah rawatan ini mendapat kelulusan dari US FDA sebagai rawatan pemulihan masalah Angina dan Coronary Artery Disease.Ianya tidak menyakitkan, 100% selamat dan efektif dan tiada ubat2an.
    Sila rujuk www.cardiocare-eecp.blogspot.com untuk maklumat lanjut atau hubungi 019-6681786 untuk mendapatkan sesi percubaan EECP anda sekarang.

    ReplyDelete
  9. Kalau ada masalah jantung cuba ambil suplemen coq10 dr shaklee. Boleh ke blog saya nurzistayhealthy.blogspot.com atau pm 019-7775895

    ReplyDelete
  10. Entry baru tulis, panas lagi, jom singgah sebelum sejuk :-)

    Antara gejala sakit jantung dialami wanita ialah tiba-tiba rasa berpeluh sejuk, sesak nafas, rasa sakit antara tulang belakang, sakit tengkuk, bawah dagu, tepi lengan, belakang dan perut.

    Pesakit lelaki lebih berkemungkinan mendapat sakit dada ketika serangan jantung berbanding wanita, dan biasanya akan didiagnosis lebih awal.

    Yang kita perlu faham mengenai sakit jantung ialah, mencegah lebih baik daripada merawat. Pengesanan serangan sakit jantung pada peringkat awal daripada gejala dialami membolehkan rawatan sewajarnya dijalankan.

    Mereka yang ada kolesterol tinggi kadangkala boleh dilihat dengan tanda kolesterol di mata

    Nak tahu lebih detail?
    http://www.freevitamin.my/2013/09/coq-health-plus-untuk-pesakit-jantung.html

    ReplyDelete
  11. saya tangan berpeluh.........malu saya dibuatnya ........saya memang tak tahan dengan penghinaan yang allah beri kepada saya.........seolah-olah saya dah buat banyak dosa .........apa salah saya........saya tak pernah rokok

    ReplyDelete
  12. To be truth, I am 17. Sejak dari akhir tingkatan 3 lagi, saya selalu ada semua tanda-tanda ni nak2 lagi yang part sakit dada dan sukar bernafas. pernah check up tapi doktor kerajaan cuma cakap "takda apa-apa. kurang rehat" dalam tempoh dua tahun 3x pergi benda yang sama je. cuma sejak akhir2 ni, sakit dada sangat kerap terjadi. hampir setiap hari tapi saya diamkan. tanak orang risau :(

    ReplyDelete
  13. Kadang-kadang masalah jantung tidak dapat dikesan melalui ecg.Masalah kelemahan, kebengkakan jantung dan rentak jantung yang abnormal mungkin boleh dikesan dengan cara scan.Masalah jantung tersumbat dan kadar penyumbatan hanya boleh dikesan melalui kaedah angioplasti dan ini memerlukan prosedur yang agak rumit.Kalau di hospital kerajaan prosedur ini hanya dibuat ke atas pesakit yang mengalami masalah jantung yang serius.Hospital swasta akan melaksanakan angioplasti sekiranya ada simpton penyumbatan jantung yang jelas.Kalau diletakkan sekali stent atau balloon pada saluran yang tersumbat,kosnya boleh mencecah 20k.
    Sekiranya anda ada simpton sakit jantung dan telah mendapatkan pemeriksaan doktor tapi masih tidak berkurang cuba amalkan ubat sakit jantung Danshen Plus.Insyaallah dapat mengubati semua masalah jantung dan darah tinggi. https://www.facebook.com/ubatsakitkronik?ref=hl

    ReplyDelete
  14. semua dah kene...

    ReplyDelete
  15. pernah kena 5 simptom ni, tapi tak terfikir pulak sebab masalah sakit jantung. thanks for info. :)

    ReplyDelete
  16. salam,
    thank u for the info
    http://vitamomma.com/?p=2443

    ReplyDelete
  17. penyakit jantung mmg mbahayakn..cegah lbh baik dri mgubati.. singgah blog sya ya kwn2..
    http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/2013/09/coq-health-plus-atau-coq10.html

    ReplyDelete
  18. Lebih baik mencegah dari pada mengobati

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri