Mayat Tak Diterima Bumi Di Pahang
Home » » Mayat Tak Diterima Bumi Di Pahang

Mayat Tak Diterima Bumi Di Pahang

248 Comments


Mayat tidak diterima bumi di pahang


Kisah ini berlaku di sebuah perkampungan kecil di Pahang pada tahun 1973.Ia nya diceritakan oleh Salleh kepada penulis untuk pedoman semua pembaca budiman.

Kisah berlaku di sebuah Pekan yang bernama Kampung Pulau Tawar, Jerantut .Seorang lelaki yang bernama Omar (nama sebenar dirahsiakan bagi menjaga nama baik keluarga tersebut). Omar adalah seorang bomoh di kampung tersebut. 

Beliau merupakan seorang bomoh yang agak disegani oleh kerana setiap kali apabila beliau mengubati setiap penyakit yang pelik, beliau akan berjaya.Satu hari diwaktu senja ada seorang budak melalui rumah Omar budak itu adalah Salleh pencerita kisah ini. 

Salleh terdengar seseorang sedang bercakap dalam bahasa yang agak pelik dan tidak pernah didengarinya sebelum ini.Salleh cuba mengintai dari celah lubang dinding yang agak usang. Beliau melihat Omar bercakap mengadap sekeping cermin.

Oleh kerana lubang tersebut agak kecil Salleh tidak nampak keseluruhan cermin tersebut. Salleh cuba mencari lubang yang agak besar. Akhirnya dia menjumpai lubang yang lebih besar. Melalui lubang tersebut, Saleh dapat melihat bayangan pada cermin tersebut bukanlah Omar tetapi sekujur tubuh yang sungguh ngeri wajahnya.

Matanya kelihatan tersembul dan pipinya kelihatan berlubang. Tubuh makhluk itu dibaluti oleh kain putih yang berwarna coklat seperti warna tanah. Tiba-tiba Salleh melihat mahkluk itu seperti memandang kearahnya. Bulu romanya meremang. Tanpa membuang masa Salleh terus melarikan diri.

Sampai saja dirumah beliau terus menemui bapanya dan menceritakan kepada bapanya.Bapanya sekadar tersenyum seraya memberitahu ramai orang kampung sudah lama mengetahui perihal Omar. Bapanya mengatakan bahawa Omar menggunakan hantu peliharaannya untuk merasuk orang dan apabila orang tersebut sakit beliau akan datang dan mengubati orang tersebut.

Dengan cara ini beliau akan lebih mendapat duit dan orang kampung akan menghormatinya. Mereka hanya menunggu masa untuk membuktikan pada orang kampung.Pada malam tersebut Salleh berasa seperti tidak sedap badan, tubuhya seperti merasa lemah. Mungkin kerana terkejutkan peristiwa yang dilihatnya tadi membuatkan dia rasa begitu. 

Selepas makan malam, Salleh terus masuk tidur. Apabila dia cuba hendak melelapkan mata dia terbau seperti bau bangkai di dalam biliknya. Dia cuba membuka matanya tetapi kelopak matanya berasa amat berat sekali.

Salleh cuba menjerit untuk memanggil bapanya tapi suara tersekat dikerongkong sahaja. Dia cuba membaca ayat suci yang diingatinya.Akhirnya beliau berjaya juga menjerit memanggil bapanya, Sebelum jatuh pengsan.

Apabila Salleh membuka matanya didapati rumahnya penuh dengan orang dan mendengar orang menyebut nama Omar. Dia memandang ke arah bapanya yang sedang menghampirinya sambil tersenyum dan meminta dirinya supaya bertenang kerana segalanya telah berakhir. Dia kembali terlelap.

Pagi besoknya apabila dia tersedar Salleh melihat bapanya berjalan diiringi ibunya dengan pakaian seperti orang ingin ke masjid. Dia bertanya bapanya apa yang berlaku. Bapanya menyuruh salleh bersiap2 utk pergi menziarahi kubur Omar. Salleh terkejut mendengarnya dan penuh dengan persoalan bermain dibenaknya sambil mengorak langkah kebilik mandi.

Sesampainya di tanah perkuburan Salleh melihat orang sedang menggali kubur. Tiba-tiba dia tedengar orang didalam lubang bertempik apa ni!!! Salleh berlari untuk melihat dengan lebih dekat tetapi dihalang oleh bapanya.Salleh melihat beberapa orang dewasa seperti mengangkat sesuatu yang berat dari lubang tersebut.

Sebaik sahaja objek tersebut berjaya dikeluarkan dari lubang tersebut, 

Mereka semua terpegun melihat UBI KAYU yang sangat besar.Jadi sesiapa yang ingin beli UBI tersebut bolehlah menghubungi saya di talian bebas tol :

1-800-88-88-88
Kerepek Ubi Pedas - RM 2.00 sebungkus
Kerepek Ubi Masin - RM 2.30 sebungkus
Kerepek Ubi - RM 1.50 sebungkus
Kerepek Ubi Mentah - RM 0.50 sebungkus

Penghantaran akan dibuat kepada kawasan di Lembah Kelang sahaja. Cukai perkhidmatan sebanyak 2% akan dikenakan.

UBI...... UBI... SAPER NAK BELI UBIIIII.. hehehehehe kekeke.. sapa kena... jangan marah... :-)

248 comments:

  1. Memang... punyerlaa saspen last skali promosi ubi rpenyer... hampeeehhh toll

    ReplyDelete
  2. peeee btol2 lah cite nie....awal2 mcm yeye jerk...dah last mengarot kerepek ubi plak yg kluar..hahaha klaka nye...ko dah kne kan aku eak...tpi best...

    ReplyDelete
  3. xelok bergurau bab mati nie...

    ReplyDelete
  4. pokemon punye dragonball...kepek pedas rupenye...
    sedap juge tp sayang...lokasi jauh.....

    ReplyDelete
  5. bengong tul... wat penat je aq baca...
    muka dah berkerut-kerut sbb dah agak takut..
    huh.. terkena sudah..
    lu menang,wa kalah.. happy la tu.. :P

    ReplyDelete
  6. aiyokk....terkena sudah!!!

    ReplyDelete
  7. Hahaha..aku baru nak tag citer ni kat member aku yg dok kat pulau tawar, sekali promosi ubi kayu da..aptb

    ReplyDelete
  8. ape lahh ... wat suspen jep ~

    ReplyDelete
  9. LOL siyes je aq baca tp tertipu lak

    ReplyDelete
  10. BANGANG AKU DPERKOTAK-KATIK KAN

    ReplyDelete
  11. hahahahahahha ye2 aq lyn upenye cite sal ubi adehhhhhh aq kt uma sowg2 ni ingt nk uji r kberanian ni hahahahaha

    ReplyDelete
  12. kau main main lah bab mati ni..

    ReplyDelete
  13. Cilake.huh

    ReplyDelete
  14. kuajo -.-' patutlah bahasa skema sangat -.-'

    ReplyDelete
  15. adoyyy terkena den , hahah pnye lah excited bce , :)

    ReplyDelete
  16. badak sumbu tol la...

    ReplyDelete
  17. Hahaha! Punya la rasa suspen tadi.. Last2, terkono den.. Adooii~ @_@"

    ReplyDelete
  18. trend yg trbaru drpd pnjual utk melariskan peniagaan..

    ReplyDelete
  19. sumpah tak lawak.

    ReplyDelete
  20. x suke la cani..adeh'

    ReplyDelete
  21. salleh...salleh...hadoi la..

    ReplyDelete
  22. tak kelakar la bodoh , jgn sampai mayat kau pulak x diterima bumi nnti dah la

    ReplyDelete
  23. adoi....dah feeling abih dh td..last2 tkne..hmpeh tol

    ReplyDelete
  24. aduh ingatkan kisah benar takut rasenye...... aduhh..!!! wa kena beb....

    ReplyDelete
  25. ha ha ha paluiii

    ReplyDelete
  26. Adoii wt saspen je...last2 ubi. Promote kerepek cra cm ni pun ada...mslh btol..

    ReplyDelete
  27. @#$!^#%#&#$%#@^#%!&@%##$^@%#&!^%^$%!#^$#$@$@&#()I#(&*^@^% -.-

    ReplyDelete
  28. Sioott laa!!! Cipet tol terkena!!

    ReplyDelete
  29. Xbest langsung...aku pun terjebak membaca tanpa perasaan..uhuu..

    ReplyDelete
  30. Pasal cerita karut mcm ni mmg aku tak pcayalh

    ReplyDelete
  31. fuck u..kene kencing..mangat ak baca

    ReplyDelete
  32. Gosh!!! Kcian gmba jenazah tu dipergunakan untuk promote krepek. .kerepek jenazah ka?

    ReplyDelete
  33. .... bab mati pon wst lawsk ke ? ... bingai !!!

    ReplyDelete
  34. demm..mati2 suspen

    ReplyDelete
  35. Aduyai...

    ReplyDelete
  36. hoh!
    anak buah mamat khalid!
    hahahha!

    ReplyDelete
  37. ape daaa .. bikin suspen je

    ReplyDelete
  38. Bikin panas betul ceta ni......

    ReplyDelete
  39. ggrrrrr.......

    ReplyDelete
  40. terkono den.......

    ReplyDelete
  41. Xbleh blah..cam lawak org bodo je

    ReplyDelete
  42. celako lu.. kono kn den..

    ReplyDelete
  43. phuih!!!!
    bende cmni pon ley wat lawak ke?
    ingtkan betol2 td, nk bg pengajaran...
    hamlau jer...

    ReplyDelete
  44. cissss semanat ja baca...

    ReplyDelete
  45. clarha avenccy5 May 2012 17:12

    LOL! Dikenakannya aku hidup-hidup.. :p

    ReplyDelete
  46. Ahahahaah.. Bkn slluuu terkene mcm nie.. Heee kuudosss..

    ReplyDelete
  47. ffffffuuuuuuuuuuuuuuuuu.......hahaha

    ReplyDelete
  48. kepala bapak ko jgn mrh..babi..

    ReplyDelete
  49. masuk ni dah 2 kali aku terkena. puiii

    ReplyDelete
  50. Citttt!!!!!!

    ReplyDelete
  51. satu lagi cerita yang x berkualiti...

    ReplyDelete
  52. hajahahaha shit!!! tkanaa ku!!! hahahahaha serious dh mbacaa ne

    ReplyDelete
  53. bangang! terkena aq...hahahahhaha

    ReplyDelete
  54. kurang asam...ciss!!

    ReplyDelete
  55. ssshiyall je aku kena huhuh

    ReplyDelete
  56. attention seekers,xde idea tuk entry blog wat lawak bodoh,haram x lawak pun,ni last aku kat blog ni,buang masa jer admin camni,

    ReplyDelete
  57. Peh ter baik...

    ReplyDelete
  58. FUKKKKKKK

    ReplyDelete
  59. byk lg cara nk jual kepek hang tu.... bab kenekan org ni x baik...bab mati lak tu....
    cite tu mmg bes bleh wat pengajaran tp dgn cara yg betulla.baru org respect

    ReplyDelete
  60. xde kaitan dgn tajuknya...mna xterkena!

    ReplyDelete
  61. lol....haha eden pon tokona ehhhh

    ReplyDelete
  62. wakena beb !!

    ReplyDelete
  63. kang betul2 terjdi kat kmu,,bru tau,,,,

    ReplyDelete
  64. Lawak ke...????

    ReplyDelete
  65. sot tol laa..

    ReplyDelete
  66. wakkllluuu!!! bongok btol lar..

    ReplyDelete
  67. CAM NER CETER DYE X PHAM AQ DIBUATNYA

    ReplyDelete
  68. shialll la jai...ak membaca dgn tekun skali..tibe2 ak sdar ak dipermainkan..

    ReplyDelete
  69. geram aku.menyesal baca.terkena!

    ReplyDelete
  70. hahahahahhahaha geram campo kelakar

    ReplyDelete
  71. haha wa kena beb

    ReplyDelete
  72. adoyaiiiiii ..

    ReplyDelete
  73. jangan mayat kau yg x diterima bumi nnt dah la.

    ReplyDelete
  74. kite kene,,baler32

    ReplyDelete
  75. men2 plak dia psal mati ni.. ape da...

    ReplyDelete
  76. Wa yang gengster ni puh terkena bro Hahahha damn you!

    ReplyDelete
  77. kua jaq!!!

    ReplyDelete
  78. wt saspen je...rupanya ubi klu tau x payala sy tekun membaca hehehehe

    ReplyDelete
  79. Ceeehhhhhhhhh......aku bc bagai nk rak..rupanya ko berakkan aku....tp ok gak kerepek tu ...kasi lg murah ler...

    ReplyDelete
  80. ye, hari ni hari bodoh saya nampaknye. sekian.

    ReplyDelete
  81. Zahra sweetgurl10 May 2012 19:16

    Haha....sengal,ingtkn pelah tdi

    ReplyDelete
  82. fuhhhhhh seram dowh cite ni...hampehhh kelapo...

    ReplyDelete
  83. Weh..ubi ko t aku xnak..bomoh tu mcm mana?hantu die g rasuk ko pula ka?

    ReplyDelete
  84. ............................................................................................................................................................ -..-

    ReplyDelete
  85. APE NI?!?!??!?! DEMAM AKU!!!!! #@%#

    ReplyDelete
  86. bengong punya .....

    ReplyDelete
  87. weh sengal ubi walaweh!!!!!!

    ReplyDelete
  88. jadikan iklan kerepek ubi kayu...menarik!!!

    ReplyDelete
  89. DAHSYYATTT...LAWAK MACAM KAMBING

    ReplyDelete
  90. sengal je....hahaha..

    ReplyDelete
  91. cisssssssssssss,, over bcer!!!!!! hahhaaa...

    ReplyDelete
  92. a'ah.. boleh aq beli? agak2 kat ne nk cari?hahahaha

    ReplyDelete
  93. Hahaha..seb bek aku secara xsengaja baca ending ngan komen org dlu..xtekono den..

    ReplyDelete
  94. Woi apa ni ! aku dah syok syok baca , last last jual ubi kayu je ? stressss

    ReplyDelete
  95. Tanjat boboy.. Hahhaha

    ReplyDelete
  96. aku x trkna..aku bc komn korg dlu..ha2..add me Roy Seven...

    ReplyDelete
  97. punyala smgat aku nk tau akhir cter ni,upanya nk pomot ubi je..hahaha,siot tol, aku da trtipu hahaha

    ReplyDelete
  98. Holaaa!! Cantek~~ mmang pandai bab2 kena kan orang.. Hebat~~ haa..

    ReplyDelete
  99. tahniah ! Iklan anda mnarik prhatian

    ReplyDelete
  100. x lawak pn

    ReplyDelete
  101. best baca comment2..haha.. ramai gak spesis aku yg tertipu! hahaha!

    ReplyDelete
  102. adoyai,punyerla suspen.. kcw toi.. but terbaek ah

    ReplyDelete
  103. fakrol btol!!!ekeke

    ReplyDelete
  104. rezab aku kene tipu gitu je

    ReplyDelete
  105. cerita benar ni..bab ubi kayu jelaa..haha..yelaa. .Kn ubi kayu duk dlm tanah..
    ~~sape la nk beli ubi kayu tu...dari tanah kubur kot..haha

    ReplyDelete
  106. Hampas punya otak2 kempas...... terkena aku.....

    ReplyDelete
  107. bodoh... cerita da best,tp xabis knon nye nk kna kn org... tp tuan yg tulis plak nampak bodoh...

    ReplyDelete
  108. sohai pnye admin..
    nak buat cerita biar btul2..
    lepas nie buat lagi post mcm nie..
    biar bertambah kebodohanmu..

    ReplyDelete
  109. Gile...wat penat jew aq bace...cissssssiles...p

    ReplyDelete
  110. punye lar syiokk membace.. last2.. hampehh tol

    ReplyDelete
  111. admin kamon lah.. bnda bgini x ble bw gurau.. tajuk dah mantap tapi isi buat aku hilang rasa kehambahaanku terhadapNya.. apa yg kita share, itulah yg kita akn dapat kelak di akhirat..

    ReplyDelete
  112. Harap Amin buat citer yg lebih realistik dan tidak menggunakan nama sesebuah Kg kerana bole mendatangkan fitnah dan rasa tidak puashati penduduk Kg yg disebutkan..Sy ada lah warga Pahang dn Kg yg disebutkan adalah Kg asal ibu dan nenek sy..harap Admin lebih berhati2 dlm mengeluarkan cerita @ mmbuat jenaka..Sy rasa Kg sy tiada citer mayat yg x diterima bumi!!

    ReplyDelete
  113. buto ko la...aku ingat da betul da...da la kampung aku..sial....

    ReplyDelete
  114. relax2 la bro... jgn panas2... ni kan cite rekaan semata2... await hang nak panas2 plak... name je dah cerita jenaka... cerita jenaka kan wat org ketawa... tapi lau sape yg bace jadi marah... nampak sangat die org SEWEL.,, gile

    ReplyDelete
  115. CIBAII LAA WOYY,

    ReplyDelete
  116. hahahaaaaptb lha..wat tkut sadja,,:)

    ReplyDelete
  117. wat suspen jo....siot tol..!

    ReplyDelete
  118. ini adalah entry yang baik dan menarik
    terima kasih. saya sangat kagum .. huwakakakakaaa

    ReplyDelete
  119. puiii..sekali terkena.

    ReplyDelete
  120. kalo ko dekat, aku seligi2 kepalo ko, cehh

    ReplyDelete
  121. kurng asam tol lh pnt jerk aq bce smpai habis rupanya citer ubi kayu jer

    ReplyDelete
  122. kerepek bangkai mayat

    ReplyDelete
  123. Kentot betol!

    ReplyDelete
  124. ultraman..batman..superman..spiderman....
    sengal gler...

    ReplyDelete
  125. hahaha...mcm ni pun ada ke...

    ReplyDelete
  126. hampeih btoi arr..mti2 aq bce gn tliti..suspen jek..adoyai tkene..trbaeek r preke citer ni..!!!

    ReplyDelete
  127. klo cmniii la gaye nye aku ko yg x diterime bumi nnty

    ReplyDelete
  128. hahaah sengal

    ReplyDelete
  129. gua tekena balik hehehehehe
    anak kambing

    ReplyDelete
  130. abis tu apa yang terjadi pada salleh omar dan bapa salleh seterusnya? nak tahu kesudahan cerita ini

    ReplyDelete
  131. grrrrr!!!!!!......smpai klimaks td aku dh tutp sparoh mate dh.....finishing,hampeh....btw,lrepek luu jaoh ngat nk oder....xde ker kepek delivery??..

    ReplyDelete
  132. huh..naper wat lawak cmni...takut org nak beli kerepek ubi ko...ubi mayat....

    ReplyDelete
  133. natang !!!!!!

    ReplyDelete
  134. nate sungguh,, wat crito tu biar la betul... baso bengong

    ReplyDelete
  135. adehh ! tiepah tertipu .. LOL !

    ReplyDelete
  136. ramainya kena tipu. damn

    ReplyDelete
  137. Aku harap admin ni dapat hidayah, dalam mempermainkan agama ..!

    ReplyDelete
  138. hampeh btoi!!!

    ReplyDelete
  139. sabo je lah.. =)

    ReplyDelete
  140. nak marah tgh posa... sabarr....


    err.. ubi kayu cicah kelape parut sedap oooo

    ReplyDelete
  141. aku tga khusyuk bca nih.. hampeh! haha

    ReplyDelete
  142. uitttttttttttttttt.. sia2 jak aq bc dari awl..huhuhu..taik !!!!!!

    ReplyDelete
  143. adoiii terkene dowh

    ReplyDelete
  144. sian omar..die jdi ubi kayu akhirnye..ish2

    ReplyDelete
  145. cilanat....punyo best crita ni, ending cam haram

    ReplyDelete
  146. kite nim xleh nk guwau tntg hal2 mcm nim..
    t'utama skali bab mati..ktew wt cite guwau jer..tp tiba2 ktew plak yang kena..achaner 2..??

    ReplyDelete
  147. haha... bangang... bodo punya malingsial..

    ReplyDelete
  148. Pohpaleh!!! Pedaoh jer wokmer...

    ReplyDelete
  149. sengal tul...hish..

    ReplyDelete
  150. baik punye marketing...nak jual kepek punye hal...adoiayaiiii...asbestos btol.

    ReplyDelete
  151. pppuuuuiiiiii.....

    ReplyDelete
  152. adoiiii... dah khusuk ku baca tiba2 ada lah pulak ubi kayu....wkwkwkwkkwkwkwkwkw

    ReplyDelete
  153. wakakaka. . .aku trkena jgk haha. .

    ReplyDelete
  154. adeh..cite dah lyn dah..last2 ubi..ubi kayu btul la.

    ReplyDelete
  155. aduhhh...beria aku baca konon nk cari sikit keinsafan..tgh syok baca tetiba je cite ubi kayu yg kuar...terkena aku....

    ReplyDelete
  156. Dia ni cume gurau je.. Utk hiburan2 korang. Ade pulak yg ckp mayat dy xdterima bumi lah, dy permainkan jenazah la... Ape bodoh la korang ni.. Jenazah tu umum!!! Sape2 pon mampos la bodoh wahai bangang mak aih... Lgpon ni bukan kisah benar.. Yg ko nk doa kan dy bende xelok tu knape? Ko ketawa pastu blahla.... Nyebok amek mse komen nk doakan org bende2 buruk pulak... Ape ko xpnh buat dosa ke ha???????????

    ReplyDelete
  157. Nasib baik aku baca separuh je..tk trkne la aku...hee ..he

    ReplyDelete
  158. Nasib baik aku baca separuh je..tk trkne la aku...hee ..he

    ReplyDelete
  159. Nasib baik aku baca separuh je..tk trkne la aku...hee ..he

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri