Kebenaran Islam Mengenai Kucing Sejak 1500 Tahun Yang Lalu
Home » » Kebenaran Islam Mengenai Kucing Sejak 1500 Tahun Yang Lalu

Kebenaran Islam Mengenai Kucing Sejak 1500 Tahun Yang Lalu

19 Jun 2012 16 Comments


Nabi menekankan di dalam beberapa hadisnya bahawa kucing itu tidaklah najis. Malah diperbolehkan untuk berwudhuk menggunakan air bekas minuman kucing.
Kenapa Rasulullah Saw berani mengatakan bahawa kucing tidak menjadi najis kepada manusia? Persoalannya, bagaimana Nabi mengetahui badan kucing tidak mempunyai najis? Jawapannya, kulit kucing mempunyai otot-otot yang berfungsi untuk melawan sel bakteria.
Otot kucing juga dapat menyesuaikan diri dengan sentuhan otot manusia. Pada permukaan lidah kucing pula dilapisi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini berbentuk bengkok mengucup seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit.
Ketika kucing minum, tidak ada setitis pun air yang akan jatuh dari lidahnya. Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

Kajian Yang Dijalankan

Telah dilakukan berbagai penyelidikan terhadap kucing mengikut pelbagai perbezaan usia, posisi kulit, punggung, bahagian dalam tapak kaki, bibir, dan ekor. Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sampel melalui usapan. Di samping itu, kuman juga diletakkan pada bahagian-bahagian tertentu. Diambil juga cairan khusus (air liur) yang berada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil yang didapati selepas ujikaji adalah:

1. Hasil yang diambil dari kulit luar tidak mempunyai kuman, meskipun dilakukan berulang kali.
2. Tempat yang kuman sengaja diletakkan menunjukkan hasil negatif sekitar 80% (20% mempunyai kuman), jika dilihat dari air liurnya. Ini menunjukkan kucing dapat melawan kuman yang diberikan kepadanya.
3. Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga menunjukkan ketidak hadiran kuman.
4. Hanya sekali kuman dijumpai semasa proses penyelidikan. Kuman ini termasuk dalam kumpulan kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang selalunya membiak dalam tubuh manusia dalam jumlah yang kecil seperti enterobacter, streptococcus, dan staphylococcus. Jumlahnya kurang dan membiak dalam lingkungan 50 ribu pertumbuhan.
5. Kajian tidak menemui jenis kuman yang beragam dan berbahaya. Perbagai sumber yang dipercayai dan hasil penyelidikan laboratorium menyimpulkan bahawa kucing tidak mempunyai kuman dan mikrobakteria. Air liurnya bersih dan boleh membersihkan seluruh badannya.
Ulasan para doktor yang bergiat dalam bidang kuman, Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Klinik Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemui kehadiran kuman pada lidah kucing. Jika mempunyai kuman, itu menunjukkan kucing itu akan atau sedang sakit.
Selain itu, Dr. Gen Gustafsirl menemui kuman yang banyak pada anjing, manusia 25% dari anjing, kucing mempunyai separuh kuman dari manusia. Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Said Rafah menegaskan bahawa kucing mempunyai peranti pembersih yang bernama lysozyme.
Kucing tidak menyukai air kerana air merupakan tempat yang sangat subur dalam pertumbuhan bakteria. Kucing juga sangat menjaga kestabilan suhu tubuhnya.
Jika diperhatiakan, kucing tidak banyak berjemur dan tidak suka mendekati air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor yang membuatkan kuman tidak ada pada tubuh kucing.

Hadith-Hadith Mengenai Kucing

Kabsyah binti Kab bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhuk. Pada masa itu datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bekas untuk kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah”. Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Kabsyah menjawab, “Ya”. Lalu Abu Qatadah berkata bahawa Nabi SAW pernah bersabda, Kucing itu tidak najis. Kucing binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan), (HR At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).
Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan dan Anas menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas”. Lalu Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun terdapat seekor kucing datang dan menjilati bekas air tersebut. Melihat kejadian itu, Nabi berhenti sehinggakan kucing tersebut berhenti minum lalu Rasulullah berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis.”
Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu ia memberikan isyarat untuk menyimpannya. Sayangnya setelah Aisyah selesai mendirikan solat, ia lupa adanya bubur. Datanglah seekor kucing lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika Aisyah melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling”. Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhuk dari sisa bekas jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).
Kalaulah bukan dari wahyu Allah tentulah Rasulullah Saw tidak akan berani mengatakan bahawa kucing itu bersih. Segala sesuatu yang baru ditemui oleh para ilmuwan pada zaman moden ini, telah diketahui ilmunya oleh Rasul Kita Muhammad saw sejak 1500 tahun yang lalu.
Wallahu’alam….

16 comments:

 1. info yg berguna..

  ReplyDelete
 2. kucing binatang peliharaan kesayangan smua

  ReplyDelete
 3. Stuju Bget...Kcing Adalah Hewan Ksayangan Rosululloh...Dan Rosululloh Adlah Suri Tauladan Untuk Kita Smua...

  ReplyDelete
 4. Kucing is bersih,no kotor-kotor!!!

  ReplyDelete
 5. sebab tu aq ske bele kuceng....

  ReplyDelete
 6. tu sy suke kucing!!

  ReplyDelete
 7. love cat... so cute.. plus clean

  ReplyDelete
 8. aku sayang kucing, kalau aku nmpk org buli kucing, aku mmg sakit hati.

  ReplyDelete
 9. tapi beringat bulu kucing yg telah bercerai dr bdan dianggap bangkai..dan melekat pd kain solat melebihi 5 helai..tdk blh bwak solat..

  susu kucing jugak adalah najis..,krn kucing tdk hala dimakan..wallahualam

  ReplyDelete
 10. saya memelihara 2 ekor kucing, 1 ekor anjing, dan 2 ekor marmut. Sebagai majikan dari kucing saya hanya mengingatkan walaupun kucing itu bersih, namun secara alami mereka hanya bersih bagi dirinya. Mengenai kebersihan lingkungan ya tergantung dari kita melatihnya. slh satu kucing saya buang air hanya di bak khusus dan satu lagi hanya dikamar mandi.Ketika baru tiba dirumah, wadoh...di dapur, di kursi, dikarpet, di baju yg baru distrika, dll

  Yang harus diingat adalah jangan lupa pada kucing terdapat juga salah satu parasit yg sangat berbahaya, yaitu toxoplasma. Akibat yang ditimbulkannya mulai dari keguguran hingga kegagalan otak. Sebenarnya toxoplasma dapat menjangkiti semua hewan termasuk manusia, tetapi toxoplasma lebih berkembang dalam tubuh kucing. http://en.wikipedia.org/wiki/Toxoplasmosis

  Selain itu kotoran kucing sangat berbau dan baunya cenderung sulit untuk dibersihkan

  Ga enaknya pelihara kucing itu ada 3 hal, ngebersihin kotorannya (yg nujubile baunya), bahaya penyakit toxoplasma, dan ga bisa diandalkan kepintarannya dibandingkan anjing. (anjingku dibilang "dor" lgs pura pura pingsan, ada orang tdk dikenal lgs memberitahu tuannya..kl si kucing dipanggil pake makanan cuma nengok aja, ada org ga dikenal malah minta dielus elus...)

  cat born to be served by human and dog born to serve the human.

  ReplyDelete
 11. waaaaait....streptococcus? really? is one of the deadliest...takde dlm badan kita tu.. =.= unless korang makan yogurt la..tu streptococcus bagus

  ReplyDelete
 12. ouh and nabi muhammad SAW punya kucing is a tabby cat...named Muezza

  ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri