Cara Menghilangkan Nafas Berbau (Menarik!)
Home » » Cara Menghilangkan Nafas Berbau (Menarik!)

Cara Menghilangkan Nafas Berbau (Menarik!)

50 Comments



Cara Menghilangkan Nafas Berbau (Menarik!) | Masalah nafas berbau seharusnya diberi perhatian kerana ia mampu untuk mengurangkan keyakinan seseorang untuk berkomunikasi dengan orang lain. Tambahan pula, bimbang sekiranya ramai orang mula menjauhkan diri daripada kita. Selain daripada itu, ia juga berkemungkinan sebagai tanda kehadiran penyakit lain yang mungkin anda hadapi. Cara untuk menghilangkan masalah nafas berbau adalah dengan : 


(1) Bersihkan lidah

Untuk menghilangkan masalah nafas berbau, anda bukan sahaja perlu menggosok gigi setiap hari, tetapi juga perlu untuk menggosok lidah.

Ini kerana lidah anda terutamanya bahagian belakang atas, adalah punca utama yang menyebabkan masalah nafas berbau yang serius. Ia terjadi kerana lidah anda mempunyai berjuta-juta filamen yang boleh memerangkap sisa makanan dan bakteria, jika dibiarkan akan membawa kepada masalah nafas berbau.



(2) Mengunyah gula-gula getah 

Air liur merupakan pertahanan terbaik untuk menghilangkan masalah nafas berbau. Gula-gula getah sebenarnya dapat membantu untuk merangsang penghasilan air liur lebih banyak. Sebab itulah nafas kita berbau apabila bangun dari tidur, ini adalah kerana aliran air liur rendah ketika seseorang berbaring/ tidur.


(3) Menghisap kulit kayu manis

Kulit kayu manis mengandungi sebatian yang dapat membantu untuk menghilangkan masalah nafas berbau. Selain daripada itu, ia juga mampu untuk mengurangkan bakteria yang menjadi punca masalah nafas berbau. Seorang yang menghisap kulit kayu manis setiap hari dapat mengurangkan kehadiran bakteria punca nafas berbau sebanyak 50% berbanding orang yang tidak menghisapnya.


(4) Pastikan mulut sentiasa lembap 

Minum lebih banyak air juga dapat membantu untuk menghilangkan bakteria ‘jahat’ yang menyebabkan masalah nafas berbau. Selain daripada itu, kajian juga menunjukkan dengan mengamalkan peminuman teh, ia turut dapat membantu menghilangkan masalah nafas berbau kerana teh mengandungi poleypehnols, iaitu sejenis ‘bahan kimia’ tumbuhan yang dapat menyekat pertumbuhan bakteria punca nafas berbau.


(5) Pemakanan

Kesan sampingan seseorang yang mengurangkan pengambilan karbohidrat dalam pemakanan mereka adalah masalah nafas berbau. Selain daripada itu,makanan yang dimakan juga mungkin punca masalah nafas berbau seperti bawang putih, kopi dan sebagainya.


(6) Ubat kumur 

Ubat kumur berfungsi untuk menghilangkan bakteria di dalam mulut yang menyebabkan masalah nafas berbau. Anda dinasihatkan untuk mengamalkan ubat kumur ini sekurang-kurangnya sekali sehari.


(7) Masalah perubatan

Hasil daripada kajian, 90% masalah nafas berbau adalah berpunca daripada kesan sampingan terhadap penyakit lain seperti penyakit gusi, kanser mulut, kaviti dan sebagainya. Anda dinasihatkan untuk mengelakkan pengambilan rokok dan alkohol yang merupakan punca utama terhadap penyakit mulut.

50 comments:

  1. menarik./isap kayu manis instead of rokok

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. Kalau burit berbau mcm mana pulak? Sumbat kulit kayu manis ke kat dalam? Puas sy cari cara2.. Tapi x jumpa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha

      Delete
    2. Kahkahakahkahkah komen paling lawak. Hari ni aku sedih sbnarnya. Tiba2 buka blog ni kuar comment mcm ni adoi !

      Delete
    3. Senang jew kow sental pakai clorox kompem ilang bau

      Delete
    4. Senang jew kow sental pakai clorox kompem ilang bau

      Delete
    5. Cara-caranya ialah:
      masukkan clorox 1 litter,kemudian masukkan black pepper secukup rasa kalau boleh 30 sudu teh,kemudian panaskan menggunakan teknik kukus,grill,panggang,kukus,ambil pokok kektus dan kacaukan sehingga sebati, masukkan cili merah sekurang-kurangnya 10 dan hiaskannya dengan menarik.Akhir sekali,ambek bokok kektus kacau kan dan masukkan ke dalam burit dan jolokkan sekurang-kurangnya 10 minit

      Delete
    6. gne kulit buah durian,good luck

      Delete
  3. Bodoh nyew lar anonymous ni
    Tu sbb ko pengotor...hahaha

    ReplyDelete
  4. Bodoh nyew lar anonymous ni
    Tu sbb ko pengotor...hahaha

    ReplyDelete
  5. Bodoh nyew lar anonymous ni
    Tu sbb ko pengotor...hahaha

    ReplyDelete
  6. masalah burit berbau??
    gunalah daun sireh..wakakaka

    ReplyDelete
  7. bkn laa.... burit sy brbau sbb sy ni part time bohsia laa.. sy suka kena kenduri.. nk sy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bohsia mcm ko xpyh menyemak kt cni..hehe

      Delete
  8. lain kali berus la biji kelentit tuh

    ReplyDelete
  9. Hahhaahha... Burit longkang tu... Meh la dtg, leh kenduri lg...

    ReplyDelete
  10. Buret berbau sumbatla downy sbotol..bengong..

    ReplyDelete
  11. lantak korangla...

    ReplyDelete
  12. Bodoo punya olang.. Wa hantam lu pnya burit guna batang mop baru taw apa itu erti sakit..

    ReplyDelete
  13. hahahhaa meh sini aku tulung kendurikan guna batang kayu sirih

    ReplyDelete
  14. Ahahahaxx ..... macam2 ..

    ReplyDelete
  15. Hahhahahahha giler ar korang ne !!

    ReplyDelete
  16. batang peler korang sume ni mesti tengah stim/cokeng

    ReplyDelete
  17. seyes lwak laaaa korg ni...brair mate aku bce komen korg

    ReplyDelete
  18. dr nafas berbau..terus ke burit berbau

    ReplyDelete
  19. nafas berbau, korg kena pg report police. nanti polis tu bagi penampar. ilang la bau tu. cuba try test

    ReplyDelete
  20. haha lawak3x... Burit/Puki

    ReplyDelete
  21. Asal bodoh sgt budak2 yg bg komen kt dlm ni yk?klu dah kpala otak korg kat lutut skali pun,toksah la tnjuk sgt..bangga sgt ke jd Melayu bodoh? Sia2 je mak bpk anta g skola...mencarut jer keje korg..malu la cket..mane rasa malu korg?nmpk sgt dunia dh nak kiamat...insafla adik2 yer..klu bangang sgt,g terjun laut..abeh citer!

    ReplyDelete
  22. bakponyooo tolol molep.....

    ReplyDelete
  23. Hahahaha psl burit pun mau gadoh...rilek suda...

    ReplyDelete
  24. eh2 pandai2 korang ek tukar tajuk blog..

    ReplyDelete
  25. kalo burit berbau, tuang petrol, nyalakan lighter, BOMMM!!!

    ReplyDelete
  26. ape ni??????cte pasal burit org

    ReplyDelete
  27. Kalo burit tu bau,basuh la burit tu pkey Clorox pas tu rendam semalaman

    ReplyDelete
  28. Kalo burit tu bau,basuh la burit tu pkey Clorox pas tu rendam semalaman

    ReplyDelete
  29. Boh polish sikit kat biji.baru harum lagi bersinar.

    ReplyDelete
  30. hahahahahaha~bukan kuar air mata sampai muntah aku baca...komen kat atas~

    ReplyDelete
  31. hahahahaha..komen ntah apa2..hahhaa

    ReplyDelete
  32. Burit berbau sembur la perfume,pastu cium,wangi x..

    ReplyDelete
  33. mslah burit berbau sonang je setel,ambi je sebiji durian,lepas tu sumbat masuk dlm..klu buat sendiri tak pandai meh sni aku tlg...

    ReplyDelete
  34. Sape yg start isu bodoh tu..ko kira blk brapa respon bodoh atas isu yg ko bangkitkn..then ko congak2 brapa org yg baca n suka dgn apa yg ko post+dgn org yg reply post ko+org2 yg singgah baca post2 korg pd hari2 yg lps, hari ni n hari2 akan datang..congak2 la brapa dosa ko dpt slagi bnda ni btempek kat cni..ntah2 ko da msk kubur pun saham dosa ko mngalir lg dlm akaun ko!!ni la tanda org xckup ilmu agama.akal setaraf binatang.skali admin dpt share.

    ReplyDelete
  35. Kesian si fulan..dri 7July 2012, smpi skrg dah Oct 2013..brapa juta org dah baca..brapa dosa kering da mngalir free je..klo da mati skrg ni apa lah nasib dia..

    ReplyDelete
  36. mcm setan punyer coment,,xad adab..

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri