Petua Hilangkan Jerawat
Home » » Petua Hilangkan Jerawat

Petua Hilangkan Jerawat

125 Comments
Tips hilangkan jerawat


Jerawat adalah masalah anak muda tetapi ia juga melibatkan orang dewasa. Jerawat terjadi bila kelenjar minyak mengeluarkan terlalu banyak minyak dan sebum di kulit terutamanya di muka , dada dan belakang iaitu kawasan yang mempunyai banyak bulu roma.

Liang minyak yang tersumbat akan menjadi bintik putih jika ia terjadi di bawah kulit atau bintik hitam jika di lapisan luar kulit. Kulit akan menjadi kemerahan jika radang terbentuk di sekeliling liang tersebut.

Lebih besar kawasan radang lebih mudah terbentuk nanah dan akan meninggalakan parut jerawat jika tiada perawatan dan ubat yang sesuai. Menghilangkan parut jerawat lebih sukar bila perawatan diabaikan.

Wajah muka yang penuh dengan parut jerawat sudah tentu menghilangkan seri dan keyakinan diri.



Punca jerawat

# Faktor hormon terutama untuk perempuan dalam lingkungan umur subur adalah punca  utama masalah jerawat. Majoritinya adalah dalam belasan tahun dan awal 20an.

# Faktor seperti ahli keluarga yang banyak jerawat juga memainkan peranan.

# Penggunaan pil perancang, ubat steroid, vitamin B12.


# Kosmetik, pakaian yang ketat atau apa saja yang menutup liang minyak memberi masalah jerawat di kulit.


# Sesetengah dari jerawat timbul dari ketegangan dan stress emosi yang dihadapi setiap hari. Ini mungkin dari penghasilan minyak dan sebum dikulit yang bertambah.


# Terdedah kepada asap dan bahan kimia atau faktor alam sekitar seperti cuaca panas.

Kebanyakan jerawat akan hilang sendiri jika kulit sentiasa bersih dan sihat. Tetapi sesetengahnya boleh menjadi teruk dan kronik.



Petua dan cara menghilangkan jerawat dan mengurangkan masalah darinya.

# Bahan paling mudah untuk mengeringkan jerawat adalah krim yang mengandungi Benzoyl peroxida. Dalam kepekatan 5 atau 10 peratus ia mengering dan memudahkan sumbatan liang minyak tanggal. Kesannya boleh dilihat dalam tempoh empat hinga enam bulan.

# Basuh kulit setiap hari tapi jangan terlalu kasar atau kerap.


# Gunakan pencuci kulit muka yang lembut dan air. Pencuci yang mengandungi granule boleh juga digunakan.


# Cuba elakkan sauna muka kerana ia mungkin menjadikan jerawat bertambah teruk.


# Jaga pemakanan anda. Elakkan makanan yang mungkin membuat jerawat lebih teruk. 



# Setiap orang mempunyai alahan kepada jenis makanan yang berlainan dari orang lain.

# Dapatkan rehat yang cukup kerana jerawat mungkin timbul dari perasaan tertekan, ber masalah dan badan yang letih.


# Memakai pakaian bersenam atau harian yang longgar. Memakai pakaian ketat, tudung atau headband ketat dari kain yang tidak meresap peluh menambahkan pengeluaran minyak dan risiko jerawat dari kulit berminyak.


# Pilih fesyen rambut yang tidak terlalu menutup wajah dan jaga rambut supaya tidak berminyak yang biasanya datang dari kulit kepala yang kuat berpeluh. Penggunaan bahan penjagaan rambut berminyak harus dielak. Ikat rambut ketika tidur supaya tidak menutup muka.


# Guna mekap muka berasaskan air. Beli mekap yang "noncomedogenic" atau "nonacnegenic".


# Basuh mekap sebelum tidur. Jangan terlalu banyak menggunakan pelembab kulit muka terutamanya waktu malam.


# Elak cahaya ultra ungu matahari atau lampu. Pendedahan yang melampau atau lama merosakkan kulit dan lapisan kulit akan menjadi tua premature dan menutup liang sebum.


# Jangan picit jerawat kerana ia akan menambahkan radang pada kulit dan kulit akan menjadi berlubang dan berparut.



Rawatan Untuk Jerawat.

Liang yang tersumbat harus dibuka.

Ini boleh dilakukan menggunakan produk jerawat yang membuang lapisan atas kulit seperti asid glycolic (alpha hydroxy acid-AHA, poly hydroxy acid-PHA), asid salisilik, benzoyl peroxide atau retinoic acid dalam bentuk cream, lotion atau cecair. Selain menghilangkan jerawat baru, penggunaan berterusan boleh juga menghilangkan parut jerawat.



Mengurangkan jangkitan bakteria.

Menggunakan ubat antibiotik "oral" seperti tetracycline, erythromycin boleh dimulakan jika rawatan awal untuk jerawat tidak berkesan. Antibiotik dalam bentuk krim seperti clindamycin dan lain-lain boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat yang baru jika tidak mahu menggunakan ubat antibiotik "oral".

Mengurangkan aktiviti kelenjar minyak.

Ia boleh juga dilakukan untuk merawat jerawat. Ubat yang biasa digunakan adalah seperti estrogen dan isotretinoin.


.

125 comments:

  1. apakah jenama yg dicadangkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oxy pling bagus..oxy ad bnyak jnis n bleh dplih mngikut ksesuaian n msLah kulit brjrawat..

      Delete
    2. Sya pkai oxy xader kesan aper2 pun..selain tu

      Delete
    3. oxy buat ia bertambah .

      Delete
    4. Saya guna syurah remaja .dijamin halal and bagus .

      Delete
    5. Seaweed yg pure marine tu.. Cara paling berkesan 2 days dah nampak kesan,true story :)

      Delete
    6. Petua yg bagus senang & jimat ialah : Ambil ikan masin , kisarkan dalam blader ....lepas tu ambil timun .... timun tu cicahkan kat larutan ikan masin tu ... pastu letakkan kat tempat terkene jerawat ... tunggu 30 minit ... cuci .... tidur ... and then tgk2 dah cerah kembali ...... mujarab ... ada sesetengah org takpercaya .... sebab ia nya mengarut tapi percayalaa :)

      Delete
    7. gune sabun buku lagi cpt hilang.. muke putih berseri..

      Delete
    8. maybe oxy x suke muka kau kot XD sya pnya berkesan

      Delete
    9. Saya guna Oxy berkesan . Tak kisahlah oxy perfect 10 atau perfect 5 .

      Delete
    10. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
    11. Cuba krim mutiara bumi ini sgt berkesan..
      salam, saya ada hasilkan krim telah terbukti berkesan untuk berbagai jenis jerawat n melicinkn muka bekas jerawat n mengurang gatal resedung. disapu rasa sejuk, hilang/kurang gatal n jerawat kecut n tidak merebak. Boleh dguna sbg maskara untuk mlicinkn kulit.Untuk mencuba hubungi Hj Man 0134389413. Harga RM 12.00 satu..tk

      Delete
    12. mask jadi mascara? haha

      Delete
    13. jomla pakai bedak sejuk gamat..:) berkesan..

      Delete
  2. Replies
    1. Hahahaha . Tu lah pasal . Terkejut saya , bukak bukak ada gambar Taeyeon . Hihihihihi

      Delete
  3. erm tapi klau jerawat tersebut stil xhilang gak..mcm mne???

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. agak2 oxy bleh hilangkn jerawat ke?

      Delete
  5. taeyeon laa :D

    ReplyDelete
  6. Tq..info yg bagus..nak share dgn kwn yg bnyk jerawat ;)

    ReplyDelete
  7. Taeyeon lololol!!!!!

    ReplyDelete
  8. Minx doktor preskripsikan ubat retinoic acid. Ia bleh hlangkn jerawat bru, dan parut jerawat lama..

    ReplyDelete
  9. insyaalah berhasil,,,,,,

    ReplyDelete
  10. Kid leader Taeyeon..haha..btw nice info..

    ReplyDelete
  11. nk cepat...gosok dgn kertas pasir 1000.. selamat mencuba...

    ReplyDelete
  12. aku gune sabun kulit kayu manis dengan lotion jerawat sari ayu.. okey la, brkurang dah jerawat ni.. pastu, lumurkan muka gune aloe vera dalam 2-3 kali seminggu. gune aloe vera yg original lagi bagus.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat mane sabun kulit kayu manis?jenama apa?

      Delete
    2. Nk cary kat mne brang cmua 2 ea....

      Delete
  13. smua petua d ats ya bole d gunakn...nsib baik sya jumpa produk yg sesuai dgn kulit sya..alhamdllh jerawat sya dh brkurangan....

    ReplyDelete
  14. ala..kome pegi je klinik nagoke..insyaAllah jrwt ilang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ke.. mahal tak agaknya.. saya memang nak pegi tapi takut bayaran nya mahal.

      Delete
  15. try guna pencuci jenama Simlple.untuk semuakulit termasuk sensitif.kalau kita guna pencuci lain pun kena guna jugak toner dan pelembap sbb toner tu untuk bila cuci muka liang roma terbuka kita letak toner untuk hilangkan sel kulit mati dan pelembap utk tutup blk liang roma..pehh,penuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenama simple mang bkesan..kluarga kamy mang jnis byak jrawat.lpas mak saya syorkn produk ni, sya pkai mang bkesan..saya syorkan pda rkan sya dorang mang suka produk nie..

      Delete
  16. sabun kayu manis tu jenama mutiara herba.. cube la cari kt kedai yg ade jual produk2 traditional/jamu2.. situ mesti ade jual. ataupun, boleh try ginger soup.. anak sedare aku pakai itu.. tp mahal sikit la, dalam rm40-50 tak silap seketul sabun tu. tp sgt berkesan.. aku x pakai ginger soup tu x jumpe.. hohoho.. better stop pakai yg terlalu byk chemical sbtances..

    ReplyDelete
  17. Ada x produk untk hilangkan parut jerawat..

    ReplyDelete
  18. pakai Tabloq.!!!!

    ReplyDelete
  19. Kalau pakai kertas pasir boleh hilangkn jerawat x,,?

    ReplyDelete
  20. sye ske gune colgate klu cuci muke sjuk... n bintik2 itam cam kulit mati atau bekas jerawat ...haha try arh walaupon mengarut...:D

    ReplyDelete
  21. Taeyeon Nuna! why urt here??? Love SnSd

    ReplyDelete
  22. Kulit sy sgt2 sensitif - klau salah guna ubat mmg muka jd bengkak..
    Skrg guna Cetaphil + Hada Labo Moisturizer.. Jerawat hilang + kulit lembut mcm kulit baby...

    ReplyDelete
  23. 태연! by the way, ベストのインフォ!
    bagus la info ni! :)

    ReplyDelete
  24. Ade lagi petua lama .. Tp susah sikit . Gosok pakai panties anak dara . Hahahahaha susah tuu nak carik !

    ReplyDelete
  25. Ya. Sy pun gune skinz. Produk tu utk mencerahkan kulit tp sejak sy pakai Skinz, jerawat dah jarang timbul dan parut jerawat semakin pudar. Tp bergantung kepada jenis kulit sbb kakak sy pakai, kulit dia makin teruk.

    ReplyDelete
  26. produk ssuai untuk klit berminyak?

    ReplyDelete
  27. aku datang sini sebab nampak gambar Taeyeon nihh~Tak bace tjuk pun,Ingt ke psl K-pop ~ Trolololl~

    ReplyDelete
  28. waha. klik nk baca pon psl gmbr SNSD. kalo xder snsd,harap nk gua nk tekan.

    ReplyDelete
  29. taeyeon snsd larh...

    ReplyDelete
  30. Taeyeon memang tak ada jerawat!;)

    ReplyDelete
  31. kalo rasa cam tak menjadi...
    Cuba tonyoh muka anda dengan mengunakan kertas pasir...
    Sebelum tu basuh muka dengan sedikit klorox...
    Bagi membunuh semua jenis kuman yang melekat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko buat lawak ea sampah =D
      sori x jadi lawak ko =D

      Delete
  32. basoh ngn acid kompem ilang.tp igt...gne acid yg kuat. n yg plg penting jgn curik acid kt makmal.

    ReplyDelete
  33. jgn ilgkn jrwt...jrwt tu ibrt bunga pd pokok. xde bunge mke x bserilh pokok tsbut. muahahaha

    ReplyDelete
  34. argh.. korg sume penipu je lebih!!!

    ReplyDelete
  35. sy hilangkn jerawat pakai photoshop je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu lagi hebat petua ko tu..kakaka

      Delete
    2. Huhu lagi hebat petua ko tu..kakaka

      Delete
    3. Huhu lagi hebat petua ko tu..kakaka

      Delete
  36. tepuk buntut korang 30 kali kuat2 sblum tido. insyaallah ilang jerawat tu

    ReplyDelete
  37. I like Taeyeon, not pimple. :)

    ReplyDelete
  38. Pakai sabun acne aid kurang jerawat. Tapi dia tak ilangkan parut..

    ReplyDelete
  39. pakai product t3 mycin... product farmasi.. brgan terkawal... sy dh pakai 2 tahun... memg terbaik... kawan baik yg promote kat sy...

    ReplyDelete
  40. taeyeon!!!!my bias!!!!
    info yg bagus, ade x cara nak hilangkan blackhead?

    ReplyDelete
  41. Sy guna sabun daun gelenggang , memang hilang arr jerawat . Huhuhu :)

    ReplyDelete
  42. tq atas info nye.. aduss.. aku mmang benci jerawat.. KLIK FARID KAMIL SAH JADI SUAMI

    ReplyDelete
  43. hurm,taeyeon snsd... ini bermakna.. die ada byk sgt jerawat..!!! dah buat plastic surgery,xde la jerawat tu... taik snsd!

    ReplyDelete
  44. Klu masih single, kurang kan melancap... Salah satu penyebab jerawat.... Wakaka.... Cuba petua nie.... Kikiki... Pui!!...

    ReplyDelete
  45. Guna aloe vera baru natural

    ReplyDelete
  46. Rajin buang air besar, minum secara teratur, rutin melakukan facial wajah serta berolahraga akan dapat membatu proses menggilangkan jerawat dan bekasnya.

    ReplyDelete
  47. snsd kecantikannya mereka asli lagi semula jadi..org ramai jeles dengan diOrang kan?? nmpak sgt ADMIN MINAT SNSD <3

    ReplyDelete
  48. Haha. Pakai kertas pasir. Sape yg xde jerawat mgkn la boleh berlawak pasal issue ni. Yg ade jerawat akan tersinggung tau. Hahaha.

    ReplyDelete
  49. sye gune oxy .. Oxy ade kandungan yg di sebut dlm petikan .. Oxy sesuai utk kulit remaja ..


    # iez #

    ReplyDelete
  50. Org2 yg bagi idea bodoh tu jgnla nk tnjuk sgt bodohnya. Org nk share problem n petua. Myb korg xde masalah ni.. Tp jgnla menyakitkn ati org yg membaca. Be smart la wei.

    ReplyDelete
  51. pakai bom . gerenti hilang .

    ReplyDelete
  52. sa pn ada msalah sama iaitu jerawat , aduy...
    TT

    ReplyDelete
  53. kalo dh bengang sngt campur je semua produk anti jerawat lain2 brand.ltk sikit2 kt tangan pstu gaul gerenty punye lah

    ReplyDelete
  54. Muka ni smakin d jg smakin terok..mcm produk d pakai..tp ttp x bkurang pimple d muka..now sy pakai artistry produk amway..mcm xda prbhan..bg cdangan ckit..blh??hehe =p

    ReplyDelete
  55. Muka ni smakin d jg smakin terok..mcm produk d pakai..tp ttp x bkurang pimple d muka..now sy pakai artistry produk amway..mcm xda prbhan..bg cdangan ckit..blh??hehe =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi New Skin Solution.. gerenti hapus semua pimple di muke.. but, kena korban duit ahh..

      Delete
  56. memang menakjubkan bagi saye

    *jika anda ingin mengapplikasikn gambar anda @ gambar-gambar yg anda suka. sila layari http://www.vectorartmania.weebly.com/ untuk keterangan lanjut. terima kasih.

    ReplyDelete
  57. hah, sama lah ngan aku ni.. makin seronok plak jerawat berkumpul kat atas dahi ni -..- now, aku try toner n krim jenama POP, dulu aku penah guna, memang dia bagi hilang parut n jerawat, n now aku guna balik, murah je pun rm3.50 botol kecik, boleh dapat kat pasar malam, mybe korang tak percaya n takot nak guna, but for me, asalkan dia hilangkan jerawat sudah lah.. n memang dia ada kandungan yg admin ni ceritakan.. acid, benzoyl paroxide n AHA.. semua ada dalam ''POP'' ..korang boleh je cari kat pasar malam :)

    ReplyDelete
  58. terima kasih banyak mas informasinya

    ReplyDelete
  59. terima kasih banyak artikel anda, saya dari indonesia

    ReplyDelete
  60. jerawat saya penuh kat muka mcm mane nie....dahlahkena ketawa dekat kwn2..malu tau...cikgu pulak ckp org yangada jerawat ni kbykannya org gedik jer...sakit hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. gedik?? =="

      Delete
  61. mcm2 petua kan??
    xtau mane 1 yg tol!!

    ReplyDelete
  62. mcm2 petua kan??
    xtau mane 1 yg tol!!

    ReplyDelete
  63. ewwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!

    ReplyDelete
  64. klw sy ROGOL PUKI pmpuan ble dpt jerawat x ?

    ReplyDelete
  65. guna Akne-mycin

    ReplyDelete
  66. pi klinik saja...nanti doktor bagi ubat...

    ReplyDelete
  67. Minum Aurawhite..!! Berkesan.. (y)

    ReplyDelete
  68. gunalah tabita skincare . memang superbbb :)

    ReplyDelete
  69. kalau guna oxy untuk kulit muka berjerawat dan berminyak ni boleh bg tau x nk pkai pncuci yg mana n krim yg mana??
    terima kasih :)

    ReplyDelete
  70. Ika nak kongsi product penjagaan kulit..Jom lawat website ika di
    www.zurieka.com

    ReplyDelete
  71. Terima kasih atas perkongsian! menambahkan ilmu saya yang zero ni.

    ReplyDelete
  72. yup!saya akan amalkannye...tapi sebelum tu saya cuma akan guna kaedah seperti menggunakan telur putih,maybe....

    ReplyDelete
  73. ada cara lain lagi x.....:D

    ReplyDelete
  74. New York Skin Solution kan ader..senang jer..

    ReplyDelete
  75. klu pakai sabun "SEBAMED" bleh x???

    ReplyDelete
  76. oxy la... satu lagi pakai bawang putih,..confirm

    ReplyDelete
  77. Cara paling berkesan ialah dengan berwuduk..
    smbil2 tu selawat dgn niat agar muka bersih..
    i.Allah ni ubat paling mujarab..

    ReplyDelete
  78. sy sokong mngambil wuduk... :)

    ReplyDelete
  79. Jom LIKE Nuffnanger Malaysia. Boleh tingkatkan EARNINGS dan jugak pageviews. Dengan komuniti Nuffnanger Malaysia, korang akan di groupkan dengan beberapa blogger lain untuk memudahkan EARNINGS ditingkatkan. Untuk maklumat lebih lanjut, jom like Nuffnanger Malaysia dulu
    Realiti dan Fiksyen

    Nuffnanger Malaysia

    ReplyDelete
  80. Ingin menambah pendapatan dengan hanya menjawap soalan . bukan anda yang membayar tapi anda yang dibayar . klik http://my.ipanelonline.com/register?inviter_id=2005968 untuk pendaftaran secara percuma .

    ReplyDelete
  81. Postingan tentang petua hilangkan jerawat... sangat bagus dan menarik untuk dibaca. Saya suka mengunjungi blog ini.

    ReplyDelete

  82. sangat byak info produk berkaitan jerawat. good post!

    ReplyDelete
  83. tak tahu nak guna produk apa..takut salah guna..muka makin banyak jerawat.. :D..

    btw..thanks for info

    ReplyDelete
  84. ♥♥ᶳᶮᶳᶛƘɪɱƬἁεϒεѻϗ♥♥

    ReplyDelete
  85. Best info ni! tips yang amat berguna. thanks admin :)
    by the way, baru ni saya dapat redeem produk New York Skin Solution! hihihi.. sapa nak boleh redeem gak kat sini http://bit.ly/18AqucF

    ReplyDelete
  86. produk yg paling bagus skali sbenarnya dt farmasi... guna pencucu cetaphill dan toner dalacin t... try la... ur skin will can a be better than be 4....

    ReplyDelete
  87. saya terlalu bosan melihat muka saya ada jerawat kecil ketetapu banyak di bahagian pipi :'(cil . tahun lepas wajah saya bersih berseri tanpa jerawat :'(

    ReplyDelete
  88. saya guna nutrimetics apricot

    ReplyDelete
  89. Perkongsian yang sangat menarik admin. Menurut kajian dan respon dari pengguna vitamin E, mereka mengatakan bekas parut jerawat serta parut luka hilang dan meninggalkan kulit yang bersih dan cantik selepas mengambil vita E secara oral dan menjadikannya sebagai masker. Ada yang mengambilnya secara konsisten, untuk 3-4 bulan, bukan sahaja parut hilang, malahan jerawat pun dah tak timbul lagi. Saya ada kongsi testimoni mereka di sini, http://bit.ly/1f7OeYq

    ReplyDelete
  90. cara paling berkesan gunalah ESKINOL NATURAL WHITE + PIL CLINDAMYCIN (boleh d dapati d farmasi)buang kulitnya ambil serbuk ja.. 1 eskinol besar bersamaan dengan 6 biji clindamycin.. buat mcm toner (gunakan kapas).. insyaAllah berkesan :)

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri