3 Fakta Mengenai Orang Yang Menggunakan Tangan Kiri vs Tangan Kanan (Mesti Baca)
Home » » 3 Fakta Mengenai Orang Yang Menggunakan Tangan Kiri vs Tangan Kanan (Mesti Baca)

3 Fakta Mengenai Orang Yang Menggunakan Tangan Kiri vs Tangan Kanan (Mesti Baca)

3 Aug 2012 133 Comments


Secara umumnya , perbezaan antara orang yang menggunakan tangan kiri atautangan kanan tidaklah terlalu ketara. Tetapi sekiranya faktor ini dikaji secara lebih dalam, terdapat perbezaan yang mungkin akan membezakan diantara keduanya. Faktor ini mungkin didorong oleh cara mereka berfikir dimana orang yang menggunakan tangan kiri dikatakan lebih sering untuk menggunakan bahagian otak belah kiri dan sebaliknya.Berikut adalah beberapa fakta hasil kajian yang telah dilakukan oleh pakar.

Statistik- Hasil daripada kajian yang telah dilakukan, orang yang menggunakan tangan kiri atau lebih dikenali dengan nama panggilan kidal adalah 15% daripada jumlah keseluruhan manusia di dunia. Disebabkan faktor inilah sekiranya dilihat banyak peralatan dicipta memberi keutamaan kepada orang yang menggunakan tangan kanan yang mewakili majoriti.

Punca tangan kidal- Punca seseorang cenderung untuk menjadi kidal tidak dapat dijelaskan dengan nyata. Ada pakar yang menyatakan bahawa faktor ini disebabkan oleh genetik dan keadaan persekitaran. Tetapi kidal tidak semestinya berlatar belakangkan keluarga, ada juga sesetengah keadaan dimana hanya seorang sahaja yang kidal didalam keluarga tersebut. Antara teori lain yang menyatakan punca kidal adalah disebabkan tekanan hormon testoran yang tinggi ketika bayi didalam kandungan.

Kelebihan – Seorang yang menggunakan tangan kiri dikatakan mampu berfikir dengan lebih cepat jika dibandingkan dengan orang yang menggunakan tangan kanan. Selain daripada itu, hasil daripada kajian yang telah dilakukan oleh Dr Alan Searleman St. Lawrence juga mendapati bahawa tahap IQ orang yang menggunakan tangan kiri adalah lebih tinggi. Kelebihan untuk orang yang menggunakan tangan kanan pula adalah stigma pemikiran masyarakat terhadap mereka adalah lebih positif. Selain itu, orang yang menggunakan tangan kanan juga mudah untuk menggunakan pelbagai peralatan..

Lagi fakta mengenai orang yang menggunakan tangan kanan dan tangan kiri

133 comments:

  1. oooo... femly sy semua kanan... anak dan husband tgn kiri.... huhuhuhu...

    ReplyDelete
  2. Sy kidal tp bese jew?

    ReplyDelete
  3. dua2 anak pompuan guna tangan kanan tapi saya dan husband guna tangan kiri

    ReplyDelete
  4. i tgn kidal ... tapi mcm biasa ja.. kuat politik

    ReplyDelete
  5. Saye je Yg KIdalDi Kalangan Keluarga saya......

    ReplyDelete
  6. i dont think lefthanded use left brain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes bro...
      They dont use brain !
      Hee...hee...

      Delete
  7. nope, that is a myth, no one ever use one side of the brain only, it is a myth that left handed used right brain, while right handed person used left brain

    ReplyDelete
  8. I am left handed....i use my brain and not other's....i improvise should i encounter physical issues....i am a survivor...that' why there are about 15% of lefties in this world...cos we are special..

    ReplyDelete
  9. agree with hus7. orang lefthanded ni right brain dominance.

    ReplyDelete
  10. sy juz mnulis n mlukis tgn kiri tp buat keje semua tgn kanan...hehehe

    ReplyDelete
  11. x payah jauh2 la..kawan aku kidal amik civil engineering degree sama ngn aku.. tp aku tgk dol jer..ingat pandai mana,pastu kuat tikam2 belakang..cam hampeh..sebab member..aku tahan jer la.. member aku yang kidal tu kuat belajar..tp result dapat ciput..ape dia belajar pon x tau la.. so sory la,fact ni x ley pakai langsung..tp klu orang kidal kuat memory otak dia orang..aku percaya.. sebab dia orang pakai otak belah kanan(memory)..dan yang pakai tangan kanan adalah kreatif(kene asah K).. sebab otak kiri adalah untuk berfikir secara dalam..(sebab tu sebagai manusia kita selalu kene berfikir untuk tajamkan pemikiran).. :D

    ReplyDelete
  12. Sy menulis guna tgn kanan.main boling ,badminton,gitar&brtukang guna tgn kidal.melukis dua2 tgn bole.

    ReplyDelete
  13. Sy menulis guna tgn kanan.main boling ,badminton,gitar&brtukang guna tgn kidal.melukis dua2 tgn bole.

    ReplyDelete
  14. Saya ad kwan yg kidal tp dia slalu meyusahkan dan mengharap pada saya d kelas walaupun saya ni bukan kidal... T_T

    ReplyDelete
  15. Saya juga adalah kidal...

    ReplyDelete
  16. Saya bsyukur sye bukan kidal alaupun kidal niey bijak (ikut apa yg dkaji la)... and thanx admin for Mio pic!

    ReplyDelete
  17. saya ngn adik lelaki tgn kidal.. sepupu sepapat pon kebanyakan tgn kidal jgk.. hee~

    ReplyDelete
  18. saya boleh guna keduanya.syukur alhamdulillah x)

    ReplyDelete
  19. x smua org kidal pandai..tp lau sy tgk kt sekeliling sy,mmg btol org kidal lbih pandai..;)))

    ReplyDelete
  20. saya men bola kaki kiri tapi tulis tgn kanan ape ni ce kabo

    ReplyDelete
  21. ade abg tempat kje aku gune tgn kiri, tp bodo je, smpi kne buang kje sbb bdo sgt.....

    ReplyDelete
  22. semalam baru ak jumpe pakcik kidal kat pejabat pos. ape ke pelik bebeno sgt dy isi borang terbalikkk??? hahhaa

    ReplyDelete
  23. ha.. aku kiri kanan bole guna..aku lagi spesel..lololol

    ReplyDelete
  24. hahahahaha saie ponz kidal ler.. waa mekasih bg informasi cenggini. terase diriku begitu berharge :')

    ReplyDelete
  25. Sy beristinjak guna tgn kiri..hehe

    ReplyDelete
  26. Aku x kidal, tp aku guna dua2 tangan..
    Aku x guna sbelah tangan...
    Sbb aku x cacat.., hahahahaaa...
    Alhamdulillah....

    ReplyDelete
  27. sy pon kidal gak n kelebihan nye sy lebih berseni dlm segala hal..org pon ckp kalo tgan kidal ni berseni..dlu malu jgk tulis tgan kidal tp skrg dah x malu..

    ReplyDelete
  28. sy tgn kanan dan sy bersyukur sgt2.....Rasulluah pon tgn kanan hehe

    ReplyDelete
  29. ako kidal...tangan kanan iz for nubz.lolololol

    ReplyDelete
  30. i tangan kiri jgk mmg btl saya kreatif n cepat ber fikir.. tetapi semua kerja separuh jalan ja. huh!!

    ReplyDelete
  31. Sy san anak kedua sy kidal...tp biasa jer xde pun rasa ada kelebihan....boss sy pun kata sy mcm keretapi lama tut tut....

    ReplyDelete
  32. Sy san anak kedua sy kidal...tp biasa jer xde pun rasa ada kelebihan....boss sy pun kata sy mcm keretapi lama tut tut....

    ReplyDelete
  33. ahahaa .. tu bukan kidal namanya tapi keldai

    ReplyDelete
  34. i can used both my hands to write, play badminton and alots more.. do u wanna know,how?? practice practice and practice.. there is no different.. lefthanded or righthanded.. if u think lefthanded better then i must be super geninus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes..both hands are similar

      Delete
  35. Lefthanded yg kreatif,righthanded intelligent

    ReplyDelete
  36. u dont know wat r u capable of. :)

    ReplyDelete
  37. aku memang tangan kiri, kaki kiri...memang lebih mantap cara memberi idea berbanding kawan2 yg kanan. Lebih awal ke hadapan cara berfikir. Itu saya akui....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..besarnya bakul. muat cicak kubing. itu saya akui...XD

      Delete
  38. orang kidal mmg hebat n awesome..

    ReplyDelete
  39. aku bukan kidal tapi kekuatan tangan kiri aku lagi kuat dari kekuatan tangan kiri org yg kidal kalo lwn gusti tangan....^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko bnyk fap fap pakai tangan kiri ko. Patut la kuatnya lain mcm bro...

      Delete
  40. Kidal best yaw :haha !

    ReplyDelete
  41. Saya gunakn jari kaki utk menulis.

    ReplyDelete
  42. kalo tngan kanan n pngunaan kaki lbih pada kiri mcm mne plak...

    ReplyDelete
  43. dlm fmly saya,cuma saya seorang yg kidal..pastu jiran saya anak bongsu dia pun kidal..sbb mak dia mase mgndungkn dia suka tgok saya menulis bila g umah dia main dgn ank2 dia..hehe

    ReplyDelete
  44. Sy cebok tgn kiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpayah nak sibuk bgtau kat org ko cebok pakai tangan mana...

      Delete
  45. Saya x kidal...tapi kreatif.. :D Alhamdulillah

    ReplyDelete
  46. Yang dia citer nie yg 100% guna kidal kot...pkai brg2 pn kna yg khas utk org kidal... Korg kalo kidal tp leh pkai gunting yg dibuat utk kgunaan tgn kanan mknanya korg bln la totaly kidal...

    ReplyDelete
  47. i can use both hand in writing, handling tools & etc.. but my right handwriting is better than left.. how?

    ReplyDelete
  48. anonymous 14 august 2012 0931, ko jgn sbuk nk bangkang org je..ko igt ko bagus sgt ke hu? bodow!

    ReplyDelete
  49. Aku..kiri-kanan bole....bukan stkt tu je..depan-blkg pn sapu berseh....wink..wink..

    ReplyDelete
  50. tangan kiri dan kanan boleh digunakan untuk menulis, melukis dLL kecuali makan dan cxxxx.

    ReplyDelete
  51. saya x kidal..tapi alhamdullilah saya agak pandai..kire, x kisahla tgan kiri-kanan,,kalau kite berusha,smua msti okay

    ReplyDelete
  52. saya kedua-dua tangan pun bole guna.... cuma yg pelik nyer.... bila menulis tangan kiri.. tangan kanan tak bole menulis.... bila tangan kanan bole raket tgn kiri pulak tak leh.... erkkkkk apa sal arrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer update setting. xpun format je. hehehe

      Delete
  53. aku tgn kidal.... tp aku biase je leh guna brg2 yg for org tgn kanan...

    ReplyDelete
  54. aku kidal haaha

    ReplyDelete
  55. same je..klu dilatih dua-dua belah pakai

    ReplyDelete
  56. kidal bese je kot, kalau yg boleh pakai dua2 tangan dgn sama banyak baru genius kot.

    ReplyDelete
  57. aik... bukan org kidal guna otak kanan ker? ape2 jer lar... sy kidal and sy gunakan tgn kiri utk wat hampir semua kerja kecuali makan jer tgn kanan... huahuahua... but kenal sorang kawan yg leh guna dua2 tangan skali (termasuk menulis). huhuhuhu...

    ReplyDelete
  58. aku Man Kidal...sume org knl...:-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko bukan nyah kidal ke?? kekeke

      Delete
  59. Saya lefty sebab righty sangatlah mainstream.

    ReplyDelete
  60. WA~ tu gambor Mio Akiyama dlm anime K-On!! feveret aq.. <3

    ReplyDelete
  61. sy sorg je lam fmily tgn kiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah2 ko tertukar kat ospital tym lahir. cm citer sinetron. hahaha

      Delete
    2. woooo kta geng..sye sorng je kidal

      Delete
  62. Org kidal yg memasak akan pegang benda yg dimasak pakai tgn kanan dan alatan tgn kiri. Contoh bila memotong pisau tgn kiri benda yg dipotong tgn kanan

    ReplyDelete
  63. kalw blatih guna tgn kiri otak bole jdik kncg x agak2?????

    ReplyDelete
  64. info untuk semua..
    menjadikan RM50 kepada RM4000 dalam masa 4 minggu..
    sila klik link dibawah untuk maklumat lanjut..
    http://rm50.ibct.my/1095

    ReplyDelete
  65. buat kerja bersih guna tgn kanan.
    buat kerja kotor guna tgn kiri..

    ReplyDelete
  66. Anak buah sya boleh tulis guna kedua-dua belah tangan ..ko hado..?? Ho ho ho

    ReplyDelete
  67. saya tak ada tangan....

    ReplyDelete
  68. ada blog ada duit - lagi bagus
    baca blog ada duit - bagus
    ada blog tak ada duit - apa guna?
    update blog tunggu duit dalam dolar - memang bagus la

    https://uinvest.com.ua/?amigosid=16504

    nak baca boleh dialukan tiada paksaan, fikir dengan tenang dan buat keputusan. PM saya jika nak maklumat lanjut tak salah bertanya rugi jika biarkan berlalu.

    ReplyDelete
  69. Kidal ke knan ke anugerah allah..amik je la..xyah prtikai..

    ReplyDelete
  70. betul2.. 100% betul.. IQ org kidal mmg lebih tinggi..

    ReplyDelete
  71. bukan semua tpi kebanyakkan org kidal memg iQ tinggi.ramai org2 hebat yg kidal eg : barrack obama. kidal ke kanan x kesah janji apa yg buat dpt pahala.
    p/s: saya kidal.ngee~

    ReplyDelete
  72. saye kiri kanan...dua2 bela tangan saye boleh guna.:-)

    ReplyDelete
  73. saya kidal :)

    ReplyDelete
  74. Yeah sy kidal....kes sy mgkn genetik gk.sbb 3 generasi ad yg kidal.atok pakcik n sy...

    ReplyDelete
  75. Saya menulis sebelah kanan...kalau nk menampar dan menumbuk dua2 blah jalannnnn......:-P

    ReplyDelete
  76. Aku kidal baru je tadi dos website org.. kahkahkahkah

    ReplyDelete
  77. SY KIDAL DAN SYA PANDAI....CLASSMATE SAYE SMUA PKAY TGN KANAN....TP BODOH JER...EVERY SEM SYA DPT FIRST PLACE...HAHAHA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandai apanya kalau eja pakai PKAY. nampak sangat hantu mak limah. tp sebenarnya ko ni memang pandai. tp no 2 la.. no 1 adalah semua manusia di planet bumi termasuk haiwan dan tukang kebun sekolah ko! hahahaha

      Delete
  78. aku 2 blah tangan ngan 2 blh kaki ak sume bleh gune r....

    ReplyDelete
  79. fmily suami sy ada 9 org tmsuk mak ayah dia. semua kidal kecuali ayah dgn adik dia yg no 2. yg bestnya lg.. atuk, nenek, mak sedara (ada 3 org) pak sedara (sorg) belah mak dia..semua kidal. nenek belah ayah dia pun kidal. Tp anak2 sy (3 org) smuanya kanan.

    ReplyDelete
  80. satu fakta yg bagi aku 100 peratus belum lagi confirm betul...sb aku kidal...x nampak pun specialnya

    ReplyDelete
  81. don care apa stastik2. yg aku tau anime kat atas 2 dari karektor mio( k-0n ) dia main bass kidal hahahhaha

    ReplyDelete
  82. Tangan kanan ke kiri ke..yang penting hati mau baik!!

    ReplyDelete
  83. sy gune semua anggota.....sy bersyukur pe yg dikurniakn.....sy amat pandai sy amat genius hahahahaa ok ke cmni??

    ReplyDelete
  84. Lawak bc comment2 di atas...

    ReplyDelete
  85. sye blh tulis due2 belah dgn sgt cntik... hebat tak sye? pastu sye ni kreatif giler smpi sume org dengki kat sye... ssh jd org hebat ni kn????

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebat2. masuk kubur cacing gigit jg nnt. so jgn bangga dan berlagak sgt dgn kurnia tuhan. anytime ble hilang semua tu klu tuhan nak

      Delete
  86. fakta salah la atas tu, kalau kiri, otak die lebih dominan sebelah kanan, kalau tgn kanan, otak die lebih dominan sebelah kiri..die berselang, bukan separuh2 mcm tu.. otak kanan lebih tumpu kpd kreatif, kiri, analitik..kalau x caye..hampir semua org yang boleh melukis adalah tgn kiri..

    ReplyDelete
  87. pernah terbaca kajian, jangka hayat org tangan kidal lbh singkat drp org tangan kanan. Wallahualam.

    ReplyDelete
  88. Saya menulis pakai kaki

    ReplyDelete
  89. Yes mr khalid....aku pnah bca kajian tuu....kalo nk crita kat sni mmg tak abis. Wlaubgaimanapun, ajal maut ketentuan Allah....

    ReplyDelete
  90. sya boleh menulis dgn lubang hidung

    ReplyDelete
  91. aku fap fap boleh lama pakai tgn kiri.....tp tgn kanan sekejap jerr letih.....camna tu....

    ReplyDelete
  92. Sya melancap guna tangan kidal lebih sedap genggaman padat n lazat....peh.....mcm la korang x penah buat...

    ReplyDelete
  93. Saya kidal...tapi leh men gitar guna tgn kanan.....power gok ambe.

    ReplyDelete
  94. family saya dan family wife semuanya tangan kanan, tapi ketiga-tiga anak lelaki saya semuanya kidal.. susah jugak nak ajar mula2, bab makan terutamanya...

    ReplyDelete
  95. ada org ckp org kidal nie slalunya pndai maths

    ReplyDelete
  96. ak kidal..
    tangan kanan pn leh guna tapi buruk skit.

    ReplyDelete
  97. secara jujur...
    saya kidal, kakak saya normal...tapi kami sama2 berjaya..kakak saya sekarang seorang pharmacist dan saya insyaAllah bakal menamatkan phd saya setahun lagi..
    setiap org ada kelebihan masing2 :)

    ReplyDelete
  98. sy jgk kidal.tp sb kidal mak salu je pukul tgn ms kecik2 dl.sy minat bidang seni, tp kena paksa ambik bidang lain.ramai kate sy ni x kreatif n bila tgk hasil keja dorg kate sy tipu lah..

    ReplyDelete
  99. Orang yang guna tangan kiri ni guna otak kanan. Orang yang guna tangan kanan pula guna otak kiri. Fakta pun ada salah eh? -.-""

    ReplyDelete
  100. sy blh tulis guna tangan kiri ngan kanan.. my mum pon same

    ReplyDelete
  101. saye ngan akak je yang gune tangan kiri yg lain sume guna tangan kanan
    hmmm...??

    ReplyDelete
  102. Assalamualaikum... Saya rasa penggunaan sama ada tangan kiri atau tangan kanan mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Kita patut bersyukur kerana ini kehendak ALLAH S.W.T.

    ReplyDelete
  103. sy pun kidal jgk. sbb tukar gear guna tgn kiri. tekan brek kaki kiri. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai eta manual ke?

      Delete
  104. i am kidal....sy suke komen2 positif kt atas ni...yg negatif tu,ape la dalam fikiran kamu.....merendah2kn kami yg kidal ni....everyone ade special msg2...jgn ikot sgt perasaan hasad dengki tu....Tuhan murka...

    ReplyDelete
  105. iq manusia kidal lg tinggi? pffttt... statement tak berfakta. klise melayu

    ReplyDelete
  106. Saya adik man kidal. Tp xkidal pun. Mcm ne tu?? Hihihi

    ReplyDelete
  107. malaysia pn ade ----> http://curium-cr.com/my-5153150

    ReplyDelete
  108. kidal la best time mkan bleh buat keje skolah..tulis tngn kiri mkan tngn kanan

    ReplyDelete
  109. orng yg kidal ni mmng kebanyakkannya kreatif..contohnya leonardo da vinci dye yg lukis gambar mona lisa dan dye kidal

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri