Apa Lelaki Perlu Buat Kalau Hendak Meminang Si Wanita Idaman
Home » » Apa Lelaki Perlu Buat Kalau Hendak Meminang Si Wanita Idaman

Apa Lelaki Perlu Buat Kalau Hendak Meminang Si Wanita Idaman

9 Comments

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, ni ada beberapa perkara penting yang perlu diketahui oleh orang lelaki ketika henda meminang si wanita idaman.. ekeke, check it out~


1) Bagi tahu dahulu nak datang meminang

Korang kenalah bagitahu dahulu bila nak datang meminang si awek tu.. Jangan main pinang aje ikut suka hati korang. Ni bukan zaman dulu beb, zaman dulu lain, zaman sekarang lain. Bagitahu pukul berapa, haribulan bila.. Baru lah senang keluarga perempuan nak bersedia orang nak datang rumah.


2) Kenali dahulu orang yang korang nak pinang itu.

Ya, lu orang kena lah kenal dahulu siapa makwe tersebut. Kalau perkahwinan ni dah di arrange oleh mak ayah, maka lu orang berhak tahu beb. Tengok lah gambar dulu ke, tak pun search nama beliau kat pesbuk, manalah tahu beliau ada blog ke..


3) Bawak lah wakil untuk nyatakan hasrat meminang tu,

Ya, kalau boleh bawak lah mak ayah lu orang. Kalau mak ayah sudah meninggal, bawak lah pakcik makcik ke yang boleh jadi wakil. Kiranya nak tunjuk kesungguhan korang tu..

Jangan duk bawa rakan-rakan rempit pula ya..


4) Diam, Biar Orang Tua-Tua Saja Bercakap

Ya, lu orang sebagai anak jantan, kena lah hormat orang tua. Jangan duk menyampuk ye. Kalau nak menyampuk pun lu kena lah bagitahu slow-slow. Biar beradap orang kata..


Adab dan tatacara meminang/melamar dalam Islam:

1. Melihat calon/ wanita.
2. Tidak melamar wanita yang telah dilamar Lelaki lain (meskipun belum memberi jawaban).
3. Merahasiakan pelamarannya (tidak mengumumkan ke orang banyak)
4. Wanita yang dilamar terbebas dari segala mawani` (pencegah) dari sebuah pernikahan.
5. Wanita melamar laki-laki Secara syar’i tidak masalah.

Lagi koleksi Apa Lelaki Perlu Buat Kalau Hendak Meminang Si Wanita Idaman di sini

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

9 comments:

  1. Woih..agak2 la nak kopipes pun..mcm sial je..

    ReplyDelete
  2. haah ni kopipes kan... blog orinya aku follow

    ReplyDelete
  3. zaman skg mana main minang. beli jer awek vietnam.. lagi lawa dan masih bedara. boleh jadi bini serta suri umah..

    ReplyDelete
  4. noob..kantoi copy..haha

    ReplyDelete
  5. kopipes ker???????? harap2 tuan empunya blogger nie mintak permission dulu, dan bagi sket credit atau bg royalti kepada ABANG MEJAH yeah......!!!

    ReplyDelete
  6. rule number 1 kt internet..bila lu publish for public, its free for all.klu xnk org copy paste, privatekn dia. :D

    ReplyDelete
  7. setuju dengan ayat atas ni..betul tu...tapi kalau nak lagi bagus... buat backlink ke sumber tu :)

    ReplyDelete
  8. btul...btul.... blog neh ade bru psan blog yg asal.... kire mmberi bntuan gak lh tok promosi.... xnk kne kopipes, wat pvt.. nk tgk kne ahli jew... xpown kne wat survay dlu tok abiskn kredit yg nk nengoknya.......

    ReplyDelete
  9. ak alaaa mengelabah la..kopipes kopipes..biar la peduli ape

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri