Cara Untuk Mengetahui Tanda-Tanda Awal Kehamilan
Home » » Cara Untuk Mengetahui Tanda-Tanda Awal Kehamilan

Cara Untuk Mengetahui Tanda-Tanda Awal Kehamilan

29 Comments
Saat kehamilan adalah saat yang paling dinanti-nantikan dalam sebuah rumah tangga bahagia. Seorang isteri sangat gembira apabila dia dapat mengetahui dirinya sudah “berbadan dua” kerana itulah yang diinginkan dalam sebuah rumah tangga bahagia. Mempunyai anak kandung sendiri adalah keinginan yang tidak dapat dipisahkan dari pasangan suami sendiri kerana anak merupakan penyeri kepada kehidupan berkeluarga. Namun, ramai wanita yang masih lagi bingung mengenai status dirinya. Adakah dia telah mengandung atau tidak? Berikut adalah tanda-tanda awal kehamilan:


1. Terasa mual
- Tanda-tanda ini kebiasaannya terjadi pada semua wanita hamil. Ini berlaku kerana adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda disahkan hamil.

2. Kekerapan membuang air kecil
- Tidur anda terganggu akibat kekerapan membuang air kecil, mungkin itu adalah tanda anda sudah hamil. Keadaan ini berlaku kerana tubuh anda menghasilkan cairan tambahan untuk janin anda. Walaupun kekerapan buang air kecil berlaku anda dilarang menahannya kerana boleh menjejaskan kesihatan diri anda.

3. Terasa Kram
- Gejala ini berlaku kerana rahim akan membesar dan dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi anda.

4. Mengidam
- Sudah tidak asing lagi jika wanita hamil dikaitkan dengan mengidam pelbagai makanan yang pelik-pelik dan susah untuk mendapatkannya. Kebiasaannya wanita mengidam buah-buahan yang masam dan asam-asam.

5. Moody
- Sering marah-marah pada suami dan mengalami perubahan tingkah laku. Hal ini disebabkan dari kemunculan hormon-hormon baru di dalam tubuh anda. Perubahan yang drastik daripada tidak pernah marah kepada pemarah akan berlaku saat kehamilan.

6. Bau badan
Mungkin tanda ini jarang ditemui pada wanita hamil. Namun jika memang muncul bau badan, maka adanya peningkatan hormon yang berlebih sehingga menyebabkan kelenjar keringat meningkat.

7. Pengsan
- Gejala ini berlaku kerana kekurangan gula dalam badan. Anda dinasihatkan menjaga pemakanan bagi mengelakkan berlakunya simpton ini. Makan yang cukup dapat mengelakkan berlakunya pengsan.

8. Sakit punggung
Sakit punggung yang dirasakan saat hamil disebabkan beberapa ligamen di punggung anda sudah tidak ada. Sakit ini akan terus dirasai saat berat badan anda bertambah dan selama masa kehamilan.

9. Rasa lelah yang berlebihan
- Rasa lelah yang berlebih akan membuat anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan dari perubahan hormon dan juga akibat dari kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua.

10. Sembelit
- Sembelit ini terjadi akibat peningkatan hormon progesterone. Hormon ini selain mengendurkan otot-otot rahim, juga berdampak pada mengendurnya otot dinding usus sehingga menyebabkan sembelit atau susah buang air besar. Namun kebaikan dari keadaan ini adalah memungkinkan peyerapan nutrisi yang lebih baik saat hamil.


Lagi koleksi Cara Untuk Mengetahui Tanda-Tanda Awal Kehamilan di sini

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

29 comments:

  1. aq 1st weiii.....sap0 k0men lpas aq ni dy0 b0d0....b0d0 kekal.....hahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Astafirullahhalazim.... indahnya bahasa melayu sekarang kan....

      Delete
  2. Skati engko je nyumpAh2 .. Hampeh x skolah punye bdk !! Hak tuihh

    ReplyDelete
  3. ntah ape2lh..ngok ngek tol

    ReplyDelete
  4. Yala.. Tolol betul

    ReplyDelete
  5. sape yg komen first la paling bodoh...law owg pas ko xkomen ko la bodoh dok situ sorg2...cam owg bodoh,,,

    ReplyDelete
  6. betol2. Yg pertama komen itu yg xbet0l.

    ReplyDelete
  7. Tulah.. kalo ade button like ramai aje stuju yg 1st komen tu bodoh.. ahahahahahahahahahahaha!!!!!

    ReplyDelete
  8. betul2...ak setuju...ak rs dia gile kot...sal tu la..hahaha..nape la xdde button unlike..kan best kalo ade..leh tgk bape byk unlike dia dpt...hehehe

    ReplyDelete
  9. Hahhahaha,bahasa malaysia ini kayak bahasa orang tolol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Astafirullahhalazim....
      indahnya bahasa anda....
      mak bapak takda ajar adab ke...??
      ke dgn mak bapak pun takda adab...??

      Delete
    2. sah2 anda ni orang indon.... sangat sedih.... dengan golongan manusia mcm anda sebab tak de budi bahasa

      Delete
  10. Sesuke aty ko jer ckp bahasa malaysia bahasa tolol!! Bahasa ko 2 bgus sgt ker??? Bangang+++++!!! Puuiihhh!!

    ReplyDelete
  11. Ni cter psl tanda hamil,nk gduh ni psl ape? Yg mgutuk bahasa malaysia tu apsal khinzir sgt!sial!

    ReplyDelete
  12. Kayak2!... ape! Mak bapak ko bangsa dayak ke?!babi anjing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni hina bangsa dayak plak ni napa? Melayu bgus sgt ke? Puuiiii!!

      Delete
  13. aq bukan 1st weiii.....sap0 k0men 1st ni dy0 b0d0....b0d0 kekal.....hahahahahahaha

    ReplyDelete
  14. ehhh...apehal korang nih...
    pasal mende niy pun nk gadoh ke...??
    yg 1st comment tu..
    agak2 la bahase tu...
    mak bapak xde ajar adab ke...??
    ke dgn mak bapak pun xde adab...??
    macam2 hal lah...

    ReplyDelete
  15. Ntah apo2 laa.....

    ReplyDelete
  16. salam....sya dh berkahwin 5 bln,saya nak bertanya, bulan lepas period saya xdtg..jdi hjung bln sya try le cek guna pregnant test..tp hasilnya negatif...sapa2 yg tahu pls jelaskan....

    ReplyDelete
  17. salam....sya dh berkahwin 5 bln,saya nak bertanya, bulan lepas period saya xdtg..jdi hjung bln sya try le cek guna pregnant test..tp hasilnya negatif...sapa2 yg tahu pls jelaskan....

    ReplyDelete
  18. ~aKu Sy@sYa ~

    Kadang2 kalau guna pregnancy test yg biasa mmg x nampak..cuba guna yg digital punya..mcm cousin sy, dah 7 minggu pregnancy test yg biasa x dpt detect, tp bila guna digital terus +

    ReplyDelete
  19. Biadapnye bahasa kau ..Kami org Malaysia..xde pun nk hina negara ko.masalah org indon niew..dah lah maid ramai gile..

    ReplyDelete
  20. biarkan saja org yg tak da adap tu. snang kata dia yg tak faham bhsa. kita cerita bab HAMIL. perosak bangsa memg camtu. kesian betul kat dia tu...

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Sy dmam,slesma,tp td pagi perut terasa keras mcm na senggugt,em.xtau la np

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri