Elakkan Minum Air Pada 7 Waktu Ini (Menarik!)
Home » » Elakkan Minum Air Pada 7 Waktu Ini (Menarik!)

Elakkan Minum Air Pada 7 Waktu Ini (Menarik!)

21 Aug 2012 110 Comments

Tahukah anda, terdapat 7 waktu yang kita tak digalakkan untuk minum air. Jika boleh, anda cubalah elakkan. Tapi, kenapa plak agaknya anda tak digalakkan minum pada waktu-waktu tersebut? Tak lain dan tak bukan adalah bagi memelihara tubuh badan anda agar sentiasa berada pada tahap terbaik.

7 waktu yang saya maksudkan tu adalah:

1. Sebaik saja bangun tidur. Tapi anda memang digalakkan minum dulu air kosong sebelum bersarapan.

2. Selepas keluar dari bilik mandi atau tandas.

3. Selepas memakan buah-buahan.

4. Selepas bersenam, beriadah ataupun melakukan kerja-kerja berat. Kalau nak minum gak, tunggulah selepas beberapa ketika. Ataupun rehat sekejap, lepas tu barulah minum (saya paham sangat keadaan anda masa nie).

5. Sewaktu tengah makan.
Senang kata, cuba elakkan makan berulam air. Mengikut kata orang, tabiat inilah yang mengakibatkan perut buncit.

6. Sebelum atau sesudah makan.
Tapi anda boleh minum baik dalam jangka waktu 30 minit sebelum makan ataupun 30 minit selepas makan.

7. Selepas melakukan persetubuhan dengan pasangan.
Mudah-mudahan anda boleh mengikuti petua di atas. Mula-mula mungkin susah sikit kot. Tapi, lama-kelamaan ia pasti akan sebati dengan diri anda.

Sebagai permulaan, cuba anda amalkan selama 21 hari berturut-turut dulu. Lepas 21 hari, saya yakin anda pasti rasa lebih mudah untuk mengikutinya.

Selamat Mencuba!
Lagi tips menarik di sini

110 comments:

  1. perghhh aku 1st lagiii.....giler bangge.... ape pon org bawah ni tetap bahalollll....ahahahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau siapa nk bahalol kan org .

      Delete
    2. Aku orang la sial.

      Delete
    3. amin...alhamdulillah...allah je yg tau

      Delete
    4. kahkahkah... lu org orng lawak.... langsung takde kena mengena... tahniah... tahniah... lu org mmng best n sporting.. (y)


      Delete
    5. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. bukan bagus ke minum air selepas bgon tidur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bagus pun tuk awet muda..

      Delete
    2. Yup mmg bgs pon sebenarnye. Xsure la samada info kat atas ni btl ke slh. Sunnah nabi minum air btl2 lps bgn tdo.

      Delete
    3. Sebenarnya digalakkan minum air bersama dengan air liur basi. sebabnya enzim dlm air liur basi tu akan bertindak sebagai pencuci usus secara semula jadi. terus je minum air sebaik bgn tidur. tak perlu gosok gigi dahulu...

      Delete
  3. minum air lepas bangun tidur bagus untuk awet muda....

    ReplyDelete
  4. Bullshitt... karutt aahh

    ReplyDelete
  5. macam pelik je article ni.minta jgn main tulis je.terdapat fakta salah dlm article ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju. mmg pelik. esp fakta pertama tu.

      Delete
  6. Minum air lepas bngun tido bagus la...maksud ak air kosong la...

    ReplyDelete
  7. bagilah sebab sekalli..

    ReplyDelete
  8. Amenda la article nie. Turunkan2, ad fakta salah. Contohnye, bgun tidur terus minum air sebenar nye bagus kalau nak bg badan segar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul2 dah tentu2 badan kita dehydrated sbb 8 jam x minum...air pnting svv even bila tidur pun badan kita still berfungsi utk stabalised(breaking process) kan apa yg dah dimakn...

      Delete
  9. SOURCE PLEASE!
    the only things thats relevan are number 5 and 6..

    ReplyDelete
  10. Fakta tak kuat sgt.. apa sumber rujukannye? Bukan 100% auta, cuma klau ada penjelasan dan rujukan baru la berasas smua dakwaan ni.

    ReplyDelete
  11. Bg sebab la kalau ye pun. Takat mcm ni aku pun boleh bg 100 waktu xbley minum air.
    1. Waktu menyelam
    2. Ketika berak
    3. BLA BLA

    ReplyDelete
  12. Mnum air semasa tgh bersetubuh boleh x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Digalakkan minum tongkat ali, drive, etc.. Lol! Gurau ye. Kalau boleh minum 30 jam sebelum.

      Delete
    2. 30 minute sebelum [typo error]

      Delete
  13. Ape kejadah baru bangun tidur tak digalakkan minum air?

    ReplyDelete
  14. cam x kene je artikel ni, kalau boleh tolong la cilok artikel yg logik dr blog org lain...ni cilok artikel yg x betul sgt...ondeh...

    ReplyDelete
  15. betul la..ust sye ckap bangun pagi terus minum air tu elok..

    ReplyDelete
  16. Lee chong wei minum air time main badminton ...pakar xkata apa2 pun.... penipu betul post!!!

    ReplyDelete
  17. Lee chong wei minum air time main badminton ...pakar xkata apa2 pun.... penipu betul post!!!

    ReplyDelete
  18. blog paling sampah, detail kebanykan x betul,puiihhh!!!plagiat je tau, tp x reti pikir.

    ReplyDelete
  19. terdapat keraguan, mohon pencerahan.

    ReplyDelete
  20. kan senang tak payah bagi minum langsung

    ReplyDelete
  21. Nak kasi info pun kasi la dgn detail.... kang ada yang kata ko nie bercanggah dgn SUNAH.... bodo tul!

    ReplyDelete
  22. Nie la dia antara info yang menjahanam! bodoh!

    ReplyDelete
  23. Kalau minum gak jadi ape? Bg la sebab. Adoi...

    ReplyDelete
  24. macam x betul je ni wei!

    ReplyDelete
  25. bkn bgus ke kalo mnum air slps bgun tdo..mngot btol la artkel nih

    ReplyDelete
  26. Ko ni mmg pen patah lerrrrr.....

    ReplyDelete
  27. bangun tido terus minum air la bgs....sbb air liur waktu bangun tido tu bgs utk mengelakkan kita daripada kena gastrik.... kata doktor la

    ReplyDelete
  28. total bullshit

    ReplyDelete
  29. ahaks..mmg baik minum air ble bru bgun tdo. tp btul la fakta tu. jgn trus minum..sbb air liur basi tu adalah najis. dtgnya dr perut. elok kumur2 dlu..bru minum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. noob mahai ini org.. bngun air sejuk (bkn air dlm peti sejuk) lepas bangun tido sunah Rasulullah SAW. Kajian Sains jgk ada kata yg air liur lepas bangun tido mmg byk enzim yg bagus utk kesihatan. Kalo ada najis maknanya mulut ko hari2 bt najis la tiap kali ko tido. hahaha

      Delete
    2. Hahaha bngang giler...gih bukak buku feqah darjah 5tngok air liur basi tergolong ker dlm najis.. Ada lak air liur basi dtg dari perut..pandai2 jer.....

      Delete
  30. Sapa kata air liur basi najis??? Cek lerr kat google apa kebaikkan air liur basi... Perghhhh......

    ReplyDelete
  31. The stupidiest blog i ever read. Selalu ada unsur seks untuk menarik perhatian. Pls dont write superimpose blogs or give wrong facts.

    ReplyDelete
  32. admin blog ni x penah baca komen pembaca. keep posting rubbish.

    ReplyDelete
  33. dia mmg x nak bce pown sbb dia tahu smua pmbaca akan duk maki hamun dye.....sbb post ntah apa2x

    ReplyDelete
  34. http:// www.facebook.com /pages/
    DealGenius/ 274784142625548? notif_t=fbpage_
    admin ...try la usha...gajet ngan hrge yg best...hrge bleh discuss...bleh byr gne paypal...pos slrh malaysia...

    ReplyDelete
  35. bodohlah artikel ni.

    ReplyDelete
  36. bagus la.nabi suruh minum air lepas bangun tidur utk melancarkan sistem perkumuhan.bagus la.JANGAN minum air ye ?

    ReplyDelete
  37. dok buat pala tau

    ReplyDelete
  38. lepas bangun minum air bagus la..buang separuh toksik dlm badan..

    ReplyDelete
  39. Bagila sumber rujukan...reason setiap poin?

    ReplyDelete
  40. Ni baru betul!! luar biasa... mmg lain mcm jer kekuatannya... susah nk cerita...rasanya x lama lg penuh satu Malaysia org beli SAP... mmg lain mcm jer power dier... jgn ketinggalan yer!!! http://rm90.ibct.my/455

    ReplyDelete
  41. bodohhhhhhhhhhhhhhh merepek!

    ReplyDelete
  42. sumber rujukan takdak...reason pon takdak.

    kajian sapa ni?

    ReplyDelete
  43. nmpk sngt penipunye weyyy!! ni sume mengikut cara idup si admin la!!
    awat x tulis waktu yg x bley minum adlh:
    1) ketika dlm toilet
    2) ketika mandi/berenang
    3) ketika berpuasa
    4) ketika bersetubuh
    5) ketika berangan

    $#@!&%* tol si admin nih

    ReplyDelete
  44. bgun tidur mnum air suam or kosong kan sunnah nabi and ak praktik kan ok! and penghadaman ak skrg lagi bgos ok.tk caye ak artical ni.cm sengal je.

    ReplyDelete
  45. Korang tekan Alt f4 untuk ketahui sebab2 yg serbernya..

    ReplyDelete
  46. menarik apa?? taik semua di mulut ko ne.. ko buat camne nnt cucu cicit ko nmpk baru padan muka kna maki oleh keturunan sendiri.. NONESENSE!!! PUI!!!! sial punya admin.. sampah!!

    ReplyDelete
  47. Fakta paling bodoh..

    ReplyDelete
  48. Kenapa admin x jawab...jawab la utk elakkan org kutuk..

    ReplyDelete
  49. NI FKTA SESAT NI...MINUM AIR SEBAIK BGN TIDO ADALAH BAEK..SUNNAH NABI LG..PELIK ORG NI..NK BUAT ORG SESAT KE...P BLJA LG LA..BIKIN MALU ORG NI..COPY PASTE JE TNPA SIASAT...HUHU..SO SAD.

    ReplyDelete
  50. website ni fakta memang xleh pakai. nak tarik orang je. source pun xde. mengarut.

    ReplyDelete
  51. Semua org start ngan fikiran negatif...

    ReplyDelete
  52. blogger sampah dengan fakta salah.

    ReplyDelete
  53. Kesian...tak padal admin kena doa 'bodoh' lebih 40 kali...huhuh

    ReplyDelete
  54. Ini bukan fakta, ini auta. Lagi-lagi yang pertama sekali, kan digalakkan. Lain kali, jangan main copy paste je article macam gini. Cet!

    ReplyDelete
  55. Elol je minum air masak pepagi.pas bgun tdo minum air suam..kumur kumur dulu air masak 2 dan minum.elok untuk penghadaman ngan awet muda

    ReplyDelete
  56. Ape benda la yang korang semua ni mengarut..korang yg x fhm ape yg die ckp..yg no 1 tu die Kate..SEBAIK saje bangun tido..maksud die,jgn la korang bangun2 tido terus cpt2 cari air nak minum..korang kene rileks dulu..amek mase sket..pastu baru p minum air..kan die Kate kat situ "digalakkan minum air dulu sblm sarapan" tu pon xfhm ke? Same jugak dgn yg lain2..yg no 4 tu..tgh2 penat mmg la korang nk sgt minum air kan..tapi die nk korang rehat dulu..take time..pastu baru amek air..hisshh..itu pon nk jadi isu sampai dok ckp ntah pape..lain kali pakai otak dulu fikir abes2..baru dok ckp..ni maen sergah je..tapi cite sbnr tak tau..xnak amek tau..ntah pape.. +.+"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul.. Saya sokong.. Korg nie pon satu ckp org x de akal.. Korg tu ape lagi tarak guna akal... Dokaen sergah org jee.. Buat ape admin nak rply comment korg sbb buang masa je korng pon x guna akal pon bila nak comment pasal admin..

      Delete
    2. Bodoh korang dua2 atas n penulis artikel ni pun bngang..dia kat sebaik bangun tido..len kali tulis la tidk tergopoh2 untuk mnum air selepas bangun tido..klau dlm buku dia tulis.. "sebaik selepas membuang air hndak la cuci dengan air mutlak" itu rileks2 biar taik tu kering dlu pastu mkn spegheti jap pastu baru basuh...pala hotak ko..segerakan lah basuh taik tu..sama la maksud dia ngan kat atas tu bengap..lepas bangun tido segera la mnum air masak..tp klau dia kata lpas bagun tido xelok minum air masak dia xblaja abis aa tu..bengap susu...

      Delete
  57. Tips nie bagi mereka yg inginkn kemaluan mereka menjadi lebih besar dari asal..

    ReplyDelete
  58. baca, fikir pakai otak, baru komen.
    JANGAN baca, fikir x pakai otak lepas tu komen

    ReplyDelete
  59. Air pe xboleh minum ni?? knape lak xleh minum...terang sikit ler why?? takat letak je kt situ xleh minum..ak x prcye. cbe ko letak fakta saintifik sikit ker...pengalaman ko ke; contoh- "tiap kali aku minum pada waktu tersebut,comfem tersedak.."ahha~~~bleh ak tumpang sengih je..heh.
    XD

    ReplyDelete
  60. butuh la admin, mane ko dpt artikel mgarut ni, kn dh kne carut ngan aku. buat research dlu bru post la.mcmmn org xmaki ko bg artikel yg sparuh jln. bkn dorg yg xsokong ni xfhm at least bg la pnjelasan WHY?.. yg skong trg2 ni lagey bahlol, pencacai ikot bontot admin je, kalau admin post srh pncacai ni minum air kencing kompem dorg minum.. cehh

    ReplyDelete
  61. cettt nk komen bagaii..

    ReplyDelete
  62. buto ko la sial

    ReplyDelete
  63. tak leh caya 100%

    ReplyDelete
  64. haha,carut mencarut..tp articleni mmg zero,tq

    ReplyDelete
  65. Smua org atas mcm burit anjing!!

    ReplyDelete
  66. sunnah nabi minum air pas bangun tido.

    ReplyDelete
  67. pemain bola sepak minum air ...mampus r

    ReplyDelete
  68. herm3..klu tau slh jgnla ikut bodoh..blk2 serang admin,ksian admin..hahaha

    ReplyDelete
  69. dok maki bace jgk..siap subcribe lagi..jgn bace sudah

    ReplyDelete
  70. Rasanya macam tak betul saja.

    ReplyDelete
  71. thanks untuk info nya.. jom tengok blog ni wanayu.com

    ReplyDelete
  72. hahaha,.. macam xmasuk akal je..

    ReplyDelete
  73. org yg pling bodoh adlh org yg membodohkn org laen kerana kebodohannya x pakai otak...sakaii

    ReplyDelete
  74. betol sgt.....minum air bagus cme ade tikanya saja air x bole dmnum pd waktu yg tdk sesuai....utk ksihatan n mnjaga kecantikkn juga....amalkn salu yer....heeeee

    ReplyDelete
  75. No 7
    habis sian la awek aku
    dia suke telan air mani lepas main
    adoii yaiii

    ReplyDelete
  76. Admin paling bodoh penah ak jumpe... Fuck la.... Fuck ur mom la admin...!!!

    ReplyDelete
  77. Bangong & bangang.,

    ReplyDelete
  78. zamri kl bodohh hahaha

    ReplyDelete
  79. Actually yg nombor 1 tu salah sbb bangun tidur digalakkan minum air puteh dulu utk activatekan sistem penghadaman plus utk elak stomach shock..itu yg aku bacalaaa....

    ReplyDelete
  80. I wonder who is the admin of this blog.. Asyik kena sumpah seranah org je tiap kali slh fakta. Kesiannya..hahah

    ReplyDelete
  81. nk minum .. minum je .. jgn minum air longkang atau air kencing kawan anda .. settle ..

    ReplyDelete
  82. ni la akibatnya bila buta ilmu.. main copy jer tnpa usul periksa... Nabi s.a.w sndiri ajarkan minum betul2 selepas bgun tidur... harap perbetulkn statement.

    ReplyDelete
  83. La biaq p la hangpa dok kalut apa, xsuka p blah dok planet marikh nuh~ banyak plak komen. Ikut suka la nk tulis minum kot kepala kote ka apa

    ReplyDelete
  84. klau isap rokok lpas bngun tdo awek muda tk??aku tnye ni..jwab la...

    ReplyDelete
  85. tapi yg setahu saya nabi Muhammad saw mengamalkan minum air kosong bila terjaga dari tidur

    ReplyDelete
  86. Xbetul ni...die terbalikn petua ni...jn ikut petua ni...petua sebenar ikut cara nabi..harap tlg ubah...

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri