Keburukan Guna Laptop Tanpa Bateri
Home » » Keburukan Guna Laptop Tanpa Bateri

Keburukan Guna Laptop Tanpa Bateri

198 Comments

Pendapat mengenai penggunakan laptop sambil mengecas bateri membuatkan jangka hayat bateri menjadi pendek dan merosakkan bateri tidak kami dapat sangkal lagi kebenaran memang ada.

Tetapi, tahukah anda sebenarnya menggunakan laptop secara langsung tanpa menggunakan bateri berpotensi untuk merosakkan komponen-komponen tertentu di dalam laptop.

Hal ini disebabkan oleh arus elektrik akan menuju secara langsung ke hardware tanpa melakukan penyesuaian tenaga sehingga kompenan hardware laptop anda menerima tegangan elektrik yang berlebihan dan mempercepat kerosakan. Selain menyimpan daya, bateri juga sebenarnya bertindak menyesuaikan arus yang masuk ke komponen-komponen laptop agar tidak terlalu tinggi.

Lebih-lebih lagi jika terjadi litar pintas dan arus elektrik yang tidak stabil, ia tentunya sangat membahayakan motherboard dan hardisk laptop anda. Adalah lebih baik bateri laptop yang mengalami kerosakan daripada motherboard ataupun hardisk yang harganya lebih mahal dibandingkan dengan bateri yang secara puratanya mampu bertahan antara dalam jangka hayat 2-3 tahun.



Lagi Keburukan Guna Laptop anpa Bateri Di Sini

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

198 comments:

  1. sy setuju..

    ReplyDelete
  2. yeke?...aku gune dh hampir lebih 3 thun xde mslh pon...xpernah lg ade lintar pintas ke ape...yg aku tahu kalau gune bateri n cas skali mmg bateri cepat kong...lagi 1, ape yg aku thu, kalau nk cas bateri,jgn gune laptop time tu..then kalau nk gune jgk cabut jela bateri tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik je tu, tgu la sampai waktu rosak tu tepuk dahi la, tapi xkan kau nak cakap kat sini kata rosak kan kan kan hahaha

      Delete
    2. Adaptor laptop tu la pelindung daripada lebihan elektrik atau litar pintas.

      Delete
    3. nak jaga bateri senang je. ramai orang tak tahu. jangan gunakan batteri sehingga 0% bila laptop dah keluar warning 7% suruh carik plug charge maka activiti dah kena stop time tu. kalau di pakai sampai 0% tu yang batteri tu mati cepat. teori ni sama jugak dengan batteri tablet / smartphone.bila dah keluar low battery pergi charge secepat mungkin.

      simpan batteri tempat yang kering contact kat batteri tu SILA JANGAN SENTUH.

      seingat aku mana mana manufature laptop baterinya BUKAN dicipta oleh company manufacture tu sendiri . 90% di sub kepada pembuat lain. jadik ada kemungkinan 90% bateri tu FAULTY atau wear level dia tinggi (normal battery sepatutnya 0%) kalau korang langgar pantang yang aku cakap kan tadi ( guna batteri sampai 0%) tahap wear batteri tu sendiri akan meningkat mendadak.

      sekali naik terus 6% pastu 20% bila bateri dah tinggal 10 minit tu dah tahap "terlambat" dah mmg kena tukar.

      kalau korang ada problem dengan laptop. atau korang rasa "pelik" dengan laptop korang hubungi aku segera

      Gigahertz - 0163149620 . nak sms boleh nak whatsapp pun boleh.

      Delete
    4. yang sebenarnya . bateri laptop korang masa memula beli tu jangan pakai sampai habis 0% atau sampai dia off sendiri. ramai orang suka sangat pakai laptop sampai bateri dia dah kosong. pastu baru terhegeh hegeh carik charger nak caj.

      komputer akan keluar warning bila bateri low kat 10% dan akan memaksa "user" pergi plug power pada 7% . sepatutnya pada nilai 7% tu aktiviti atas laptop ni dah kena STOP . dan disambung semula selepas plug in utk charge bateri.

      dan satu lagi. utk pengetahuan semua bateri laptop / smartphone / tablet 90% dibuat oleh 3rd party. bukan pengeluar tablet / laptop / smartphone tu sendiri. dengan erti kata lain ada perkara "faulty" atau "rosak dalam jaminan"
      yang jadijk masalah macam mana nak tahu bende tu faulty? bukan ada kesan pecah ke patah ke boleh nampak?

      jawapannya?

      software. ye. mmg ada sofware boleh detect bateri tu tahap "wear" atau faulty dia berapa. bateri yang betul betul fresh takde masalah wear dia 0% ...kalau wear bateri tu 5% masa beli tu dah unit faulty. (tapi mmg susah nak claim masa ni. melainkan batteri tu kong terus atau tak boleh charge)

      dan satu lagi. power management laptop. kalau tak pakai bateri boleh set pada high perfomance .kalau guna kuaasa bateri sila set pada balance atau power saver. kenapa?

      bateri mati cepat kalau letak high performance. dalam mode high perfomance kipas cpu akan pusing maximum. brightness akan maximum terang. procesor akan berada tahap maximum (pendek kata mmg laju gila la )


      sofware yang aku katakan tadi tu nama dia EVERST ULTIMATE . software ni boleh bagitau 100% bateri korang brand apa. dalam tu ada berapa % kilang dia siapa. paling penting wear level 0%

      ada sesetengah laptop cth macam dell mereka ada indicator warna hijau kat bateri dia. kalau tekan akan keluar lampu hijau bulat titititk tititititk . kalau bateri tu bagus sihat xde masalah lampu hijau tu akan tunjuk maximum. kalau sakit ada masalah tunggu mati nampak 2-3 titik je (walaupun baru habis caj)

      kalau ada apa apa masalah boleh hubungi saya di

      0163149620 - Gigahertzz Selayang

      Delete
  3. lagi 1 wat kje tibe2 lektrik tak de trus ilng kje 2... penting wt kje cas gne beteri

    ReplyDelete
  4. sumber? selama aku duk pakai laptop tanpa bateri..xpernah2 ade masalah macam ni...dah brape laptop dah aku pakai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak de masaalh, tp berapa bnyak laptop ang sebat..

      Delete
  5. sesetengah laptop menggunakan perisian yang boleh meningkatkan jangka hayat bateri... Untuk komputer Lenovo anda boleh menggunakan perisian Energy Management dengan memilih selection Battery health untuk manjaga bateri anda.. Untuk laptop perisian ini berlainan jenis mengikut jenis Laptop atau notebook yang anda gunakan.. Biasanya Laptop atau Notebook baru dibekalkan dengan perisian ini... Selamat mencuba..

    ReplyDelete
  6. x tau plak aku aku guner camtu dh 10 tahun lebih pon bleh je lagi.....

    ReplyDelete
  7. apa bangang punya artikel. takde beza pun guna bateri atau guna direct. dua dua akan diconvert jadi DC sebelum masuk ke motherboard. nak buat artikel pun jgn nak membodohkan orang

    ReplyDelete
  8. btol....x3 kate anonymous yg ke-2...

    ReplyDelete
  9. aku xpena gune leptop pon...gune komputer yg memang xde bateri..hahaha >:D

    ReplyDelete
  10. bodoh la apa ko tahu pasal laptop duh...... charger dia yg sesuaikan arus...bukan bateri bodoh belol la ko ni aku ada masters in software engineering and hardware engineering benda ni mmg x betul....

    ReplyDelete
  11. LAME

    HP Support by CherylG:

    Q: Can I use the laptop without the battery?
    Options

    A: Yes you can. In fact, it is recommended to remove the battery if the laptop is connected to power all of the time.

    Desktop xguna battery pun... Semua laptop ada power control sendiri.. Habis, kalau xde power control, xkan nak bateri pula cepat rosak? silap2 meletup.

    LAME POST...

    ReplyDelete
  12. how about desktop???? hahaha..troll

    ReplyDelete
  13. hahaa.. Stuju sngat ngan owng yg ckap 'bodoh' tue.. :D

    ReplyDelete
  14. tak betul,hanya mitos.. sebenarnya laptop sendiri dah ada dia punya power management sendiri, bateri hanya menyimpan cas saja, cuma kelebihannya ketika caj ialah laptop tak terpadam ketika blackout dan HDD crash jika tidak di shutdown itu saja..

    bateri cepat kong bila selalu terkena panas hasil haba laptop.. jadi kena tanggalkan seeloknya jika takgunakan dalam masa lama caj hingga 75% kemudian masukkan dalam plastik kalis air dan masukkan dalam peti ais tu kalo nak betul2 jaga bateri la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi aku guna MacBook Pro

      Delete
  15. pe dah..pe gune dew adapter kt wayer cable laptop nun..hok adapter 2 ar yg menghad kn arus elektrik berlebihan...

    ReplyDelete
  16. "Hal ini disebabkan oleh arus elektrik akan menuju secara langsung ke hardware tanpa melakukan penyesuaian tenaga sehingga kompenan hardware laptop anda menerima tegangan elektrik yang berlebihan dan mempercepat kerosakan. Selain menyimpan daya, bateri juga sebenarnya bertindak menyesuaikan arus yang masuk ke komponen-komponen laptop agar tidak terlalu tinggi."

    Mitos mana penulis nie dapat? Kuasa elektrik tu sebelum sampai ke laptop, ia telah melalui dua komponen penting iaitu fuse yang terdapat pada plug dan transformer yang terdapat dalam seketul kotak hitam yang berat pada cable laptop.

    Masalah penyesuaian kuasa tidak timbul sebab transformer pun dah tune kuasa elektrik menjadikannya sama dengan kuasa yang dijana dari battery. Tambahan pula, battery hanya battery semata-mata. Ia tidak berfungsi untuk mengubah voltan arus elektrik.

    ReplyDelete
  17. btl ker...? ak guna da brtahun spi abes da warranty laptop ni still ok jer pki. pki direct lg elok dr batri asyik kna tgk power jer.

    ReplyDelete
  18. bkn ke power adapter 2 dh stabil kn voltage kite.... pas2.... ni kan direct current.... arusnya dh stabil..... bkn mcm arus ulang alik.... voltage nya naik dan turun.....

    ReplyDelete
  19. Kurang tepat. Regulation arus adalah pada power supply. Bukan pada bateri. Kerja bateri adalah terhad kepada simpan tenaga sahaja.

    Maka mencabut bateri apabila tidak diperlukan & apabila sudah penuh cas adalah BAIK. Ini kerana over-charging bateri akan menyebabkan bateri rechargeable rosak. Bukan itu sahaja, setiap bateri ini mempunyai jangka hayat sekitar 1000 kali charging. Maka jika di cas dari 80% sekalipun akan dikira 1 cycle charging.

    Harap maklum.

    ReplyDelete
  20. ni mesti perasaan admin je..lain kali belajar dulu..kalau macam tu pc aku pun kene pakai bateri la gak ek..haha..admin bodooo

    ReplyDelete
  21. itu teori sapa? klu mcm tu semua peralatan eletrik or elektronik bahaya direct guna elektrik kena guna bateri? Klu mcm tu apakah kegunaan kapasitor dalam circuit boeard???

    ni teori janji di CAPATI ker? HAhaHAhaHAhaA

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaik..setuju sgt..

      Delete
  22. betul ke, pergi study balik ler... basic n fundamentalism electrical n electronic

    ReplyDelete
  23. Mengarut!! aku pun boleh tulis apa saja contoh "rendam laptop dalam air mampu mengurangkan suhu laptop dan beroperasi lebih laju" pastu post dalam blog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah

      Delete
    2. Haha..setuju

      Delete
    3. nicely said..hahaha

      Delete
  24. hahaha ..ape la post pasal artikel ini .kene gelak je....ni la akibat nya bila org bukan engineering bersembang pasal engineering...hahahaah

    ReplyDelete
  25. aku rasa org yg wat artikel ni msty tokey jual bateri laptop..jualan dia makin menurun sbb 2 dia nk bodohkan kita ngan artikel mgart ni....LOL!!

    ReplyDelete
  26. mmm...sekarang ni beli laptop ke apa2 perkakasan letrik ni atas nasib gak...klu ditakdirkan ok maknanya tahan lama lah walau apa cara kita pakai skalipun...kalau nk rosak pakai tak sampai sebulan dah K.O....

    ReplyDelete
  27. hahahaha aku glak xabis ble bce comment....kow2 pnye kne..

    ReplyDelete
  28. Rosak antar je kdai repair xpun buang.hahaha..beli bru..

    ReplyDelete
  29. Penulis yg bodoh xberakal ..
    bhahahaha ..

    ReplyDelete
  30. Dah tu... Aku guna Macbook Pro ni xleh nk bukak bateri dia camno???? Haiyooo.....

    ReplyDelete
  31. hahha...mane fakta die dapat tulis mcm ni.. xbetol langsung...kalau betul pon kene litar pintas, xkire ade bateri ke x, mmg kompom sume kene

    ReplyDelete
  32. btul tu..aku punya laptop dha rosak..sbab motherboard tu lha...

    ReplyDelete
  33. sbab aku guna laptop tnpa bteri lha motherboard aku rosak...ish3

    ReplyDelete
  34. Penulis pkai Laptop cap ayam........

    ReplyDelete
  35. aku kena disagree.. aku dh ENAM (6) tahun dok pakai tanpa bat on. no way boleh blaku short circuit. kalu yea dh lama dah kena. aku punya model Twinhead H12Y tahun 2006. no part penah kena tukar atau upgrade...

    ReplyDelete
  36. HAHAHAHA....lain kali belajar dulu baru nak post2 benda2 mcm ni utk tarik pembaca.. :P

    ReplyDelete
  37. hahahaha p masuk dapur pegang kuali n sudip baik p masak la beb.. adapter laptop telah dicipta untuk menstabilkan arus yg masuk kedalam laptop. battery plk mana ada electoric part untuk menstabil kn arus... ak malas nk jelas bnyak kt owng mcm ang... ada baik ang post ajinomoto yg berlebihan dlm masakan mmbawa penyakit... =.=!

    ReplyDelete
  38. Ape2 pun klu dah masuk tahun ke-5 tu ms utk beli laptop baru..standard laa brg elektrik kat Malaysia ni

    ReplyDelete
  39. Kalau bateri laptop sesuaikan arus, knp perlu ada adapter?..kenapa x pakai kabel macam peti ais tue je..xya la penat2 nak beli adapter..kegunaan adapter adalah utk menukar arus 240v ke arus yg lebih kecil yang sesuai utk laptop..bukan bateri =)

    ReplyDelete
  40. setuju, sebab dah kena. mother board lebih mahal dari harga bateri.

    ReplyDelete
  41. merepek punya artikel. laptop aku beli dr tahun 2002 sampai skang, pakai direct takde masalah pon. kalau pakai bateri, dia akan jadi panas dan akan makan hardware dlm tu.

    ReplyDelete
  42. Name pun Pen Patah..tu sbb salah tulis..sowieee

    ReplyDelete
  43. ak setuju.... ak slalu guna bateri dr x pkai bateri.....

    ReplyDelete
  44. xbpe nk btol maklumat 2..kalo btol direct current buleh rosakkn hardware..xsme ke function dia kt desktop?..arus elektrik da dikawal pada cable laptop..cbe check bpe volt dia, bpe watt dia, smua da ditulis..sme jgk kalo gna desktop..arus da dikawal dkt power supply..kalo nk elak litar pintas atau mslh2 lain bkenaan arus elektrik..gna UPS - Uninterruptible Power Supply- sekadar membantu (science computer engineering)

    ReplyDelete
    Replies
    1. artikel kat atas tu bodow! menyemak je nak tarik perhatian. haha

      Delete
  45. xde la...laptop baru skrg ni sume ade auto switching. bateri full, switch to dc. so cmne? xkn manufacturer bt cmtu utk jahanamkn product dieorg kot?

    ReplyDelete
  46. maksudnya kena smbung bateri dkat laptop la nih? kalau bermasalah dgn kelajuan laptop mcmna plak eh? sbb laptop sy cepat panas.. bila panas dia slow.. lama2 terus heng.. huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try antar sevis.mintak depa buang habuk.biasanya saluran pengudaraan tersumbat dgn habuk jd punca ni.

      Delete
  47. xbtul tu..admin kena blajar teori AC & DC dlu..klau laptop tu pkai supply direct da lama da laptop tu meletup..

    ReplyDelete
  48. rasanya dia ni salesman bateri laptop. skrg sales turun tu yg buat artikel ni.

    ReplyDelete
  49. Please don't spread your stupidity

    ReplyDelete
  50. hahahaha....ini taktik admin sbnrnya untuk tarik pembaca blog ni bagi komen, walaupun dia sendiri tahu artikle@fakta ni xbtul....ye laa, nk naikkan traffic blog ni.. baru masyuuukk payment drpd syarikat advertising..hahahaha

    ReplyDelete
  51. tau COPA(copy & paste) je admin nie...LOL

    ReplyDelete
  52. Dok rok cetong mung ni

    ReplyDelete
  53. FUCK you la admin. Buat teori taik

    ReplyDelete
  54. Kotak hitam yg ada pada wayar laptop tu utk apa? Sendal pintu ker? Kat situlah arus letrik diubah.

    ReplyDelete
  55. Kotak hitam yg ada pada wayar laptop tu utk apa? Sendal pintu ker? Kat situlah arus letrik diubah.

    ReplyDelete
  56. adapter (kotak hitam) yg kat wayar laptop tu hiasan semata2 la ek??
    owh,,bru ku tau :P

    ReplyDelete
  57. patut la hardisk aku rosak.. siot betull abis sume portfolio aku lesap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akupunyabutangspacenitakbolehtekan..mungkin.sebab.aku.guna.laptop.tanpa.bateri...pasni.mungkin.berjangkit.kat.butang.enter.plak..

      Delete
  58. babi la blog ni...bazir masa gua 3 minit tuk baca post dan komen yg mengutuk...BABI punye admin.

    ReplyDelete
  59. Lain kali rujuk dulu sumber ni betul ke tak...jgn pakai post je...kena g kelas rajin2...aku tak setuju.

    ReplyDelete
  60. hahaha.. trololololololollll

    ReplyDelete
  61. Tak pasti juga kebenarannya kerana bateri yang overcharge akan memendekkan jangkahayatnya lebih cepat. Walaupun laptop menggunakan punca eletrik terus dari punca eletrik tetapi aliran itu telah melalui adaptor yang bertujuan untuk step down aliran sebelum ianya dihantar masuk ke laptop. PC desktop semuanya menerima tenaga eletrik terus dari punca eletrik tanpa apa-apa adaptor. Apakah ada perbezaan dari segi teknikal yang membolehkan ia menerima tenaga letrik terik tanpa stepdown berbanding laptop. Walau apa pun post ini memberikan pendidikan kepada pengguna komputer. www.xperienceoflife.blogspot.com

    ReplyDelete
  62. Tambahan
    Boleh juga baca artikal ini http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090815210323AA7e0gh

    ReplyDelete
  63. Dh hmpa xkna lg,nsib hmpa la...aku dh kena dh,la ni laptop aku dok d kdai,gara2 cas direct la ni,pegang laptop ja,kna smbar

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu leaking la,kene check la mane silap...jgn hanye salahkan encik adaptor...

      Delete
  64. so not true!
    i guest the writer is a laptop battery seller..

    ReplyDelete
  65. setahu aku kalau guna batteri sambil guna dirct current xdak masalah..yg blh menyebabkan mainboard lingkup sb main atas tilam atau bantal..bila haba tak dapat keluar akan menyebabkan kepanasan pada hardware dalaman.. kalau betul batteri laptop cepat kong kenapa UPS xdak masalah plk..kn kn =)

    ReplyDelete
  66. ada adapter la brader.. ape pulak boleh rosakkan komponen elektronik.. lagi satu, ada warranty, x perlu risau.

    ReplyDelete
  67. admin bodo...post bende2 bodo....asyik kene kutuk je...fakta merapu....dh tao charger battery tu ada adapter...tu la regulator nak elak excess charge...baek tutup je la blog bodoh nie...buang masa je baca artikel2 sampah...ADMIN BANGANG

    ReplyDelete
  68. bodoh punye post

    ReplyDelete
  69. lantak dia la nk post ap pon..yg korang tuh bising2 maki2 pehal??bulan posa wat dosa..ingat k NOBODY PERFECT!!!

    ReplyDelete
  70. Memang bodoh.. Dier kasi ilmu tukan free, bkan nyer byr pon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilmu salah,kene la tegur cendawan...

      Delete
  71. admin bodo.. aq gune da dkt 3taun xde mslh pun kt lptop aq,bateri pun xkong.. sape2 yg caye kt admin ni mmg bodo nak mampus!!!

    ReplyDelete
  72. slalunya ok jew artikel2...awat kali ni nmpk sgt xbetulnya... ada adaptor kn sebelum lptop? adaptor tu la yg kawal arus dan mengelakkn power surge. klu lptop pakai dgn bateri sama jew...bateri tetap terima power surge...klu berlaku power surge...mmg satu lptop lingkup terutama mobo. tp ada adaptor kn? kilat pun klu menyambar, akn kena adaptor dlu. xkena lptop.. melainkn kilat tu terlalu kuat smpai dia sambar wayar yg ke lptop tu..mmg xleh wat apa2 la dah

    ReplyDelete
  73. puihhhh!!! kencing pnye artikel..tlg jgn sebr artikel fitnh mcm ni....wt dose kering je....

    ReplyDelete
  74. akmal tulakom1 August 2012 21:23

    A'mekum buat semua pembaca 'pen patah'.kOt ya x setuju pun jngn la maki hamun.tegur la cara elok.Niatnya baik nak share imformation...kot ada yg x tepat tu biasalah.Ramadan yg mulia sama2 kita lalui dengan jiwa yg bersih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum.. bukan amekum.. tulis tu biar lah panjang.. takut nnti tersalah makna kalau tulis pendek2..

      Delete
  75. Sdey btul bce comment2 org malaysia nih. perlu ke ckp ksar sne sni? ye admin tu slh...ssh sgt ke klu tgur leklok? negara islam...tp akhlak lg truk dr org kapir. sdey...

    Try msuk forum2 westerners... ssh nk jmpe org tgur style mencarut sne sni nih. Nilai tamadun masih x matang org msia nih. tau la korng smue lg pndai dr admin ttg hal charger nih...tp dgn mencarut jelas mnampakkn kesempitan dan kecetekkan akal fikiran masing2. Sme2 lah kye berubah

    ReplyDelete
  76. aku masuk forum westerners, ramai je yg mencarut... nk buat bandingan pun agak2 la, dorg semua pun ada yg x bagus... nk tegur, tegur je la, jgn nk banggakan org barat, forum2 malaysia pun ada gak yg bagus2..

    ReplyDelete
  77. kesimpulannya artikel ni mmg tak betul. Dengar bulih percaya jangan

    ReplyDelete
  78. aku dah 5thn stgh pkai laptop sambung direct dgn charger...laptop takdak masalah pun...ape laaa....kan adapter tu mmg stabilkan karan yg masuk dlm laptop...hehehehe

    ReplyDelete
  79. yelah tu..pepandai jer..sah sah la kalau pakai plug tu dah ada adjuster/adaptor tu la yg adjust arus lebey..bukan bateri...hang pakai laptop pakai wayar lampu ke?

    pen-patah, ada cadangan ni..
    tlg la bagi tips yg betol..bukan apa..kalau salah nanti ada orang ambik buat pakai x ke naya..

    yg penting..hang memang 'dol'...

    ReplyDelete
  80. gajah_terbang3 August 2012 06:58

    kdng2 lptop rosak sbb ade bnda2 pnas lain...mcm "PORNO"....lol

    ReplyDelete
  81. "dun spread ur stupidity"~ haha. sape la ngajar bende2 cmni kn... 'research' terbaru kott

    ReplyDelete
  82. sejak pertama kali beli laptop 3 tahun lepas terus aku buang bateri..sampai sekarang laptop aku tak ada masalah..

    ReplyDelete
  83. admin salah kita betulkan..x perlu panggil dia bangang, bodoh dan sebagainya...ilmu dtg dr Allah, jgn sombong...

    ReplyDelete
  84. 1st dari socket 240v xx Amphere..
    2nd, pas lalu adapter,. arus mngeciL n dah convert to direct current., kalo masih AC kompom lptop mletup trus kalo dah plug in chajer..

    batteri hnya brfungsi sbagai pnyimpan caS.... bukannya penstabiL voltan..

    admin dlu pna stdy electrical engineering ke??
    oww., ambik hospitaliti jer kowt,. :D.,

    kalo lptop dah nk rosak,. rosak la dyer,. bukn salah sbb xpakai battery,. :D,. baru2 ni lptop member hang rosak.. time tuh dye pasang battry,.
    battery ke yg harus d persalahkan?? haaahaha,.

    ReplyDelete
  85. x kisah dia nak post apa pun... aku cma tumpang baca je..

    ReplyDelete
  86. ak dah meluat dgn penpatah, slalu baca bnda yg x masuk akal, x smpai 10% pn je yg berguna dlm ni.mslahnya ak x nk baca, tapi dlm FB byk lak ada LINK. dah tergerak dlm hati ak, ni msti post bnda bodoh ni, tapi ak gatal tgn gi baca jgak. bazir masa ak 4 mins. bodohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cmtu, x payah bukak fb.. and x perlulah panggil org b---h.. nnti b---h tu patah balik kt kte.. nak ke org panggil awk tu b---h.. kalau nak jgk, gantikan je b---h tu dgn 'pandai'.. ada tanda ' menandakan yg kte menyindir.. kekeke xD

      Delete
  87. konpem admin copy paste artikel...

    ReplyDelete
  88. Trollface.jpg

    ReplyDelete
  89. ni org jenis x suke apple nih ... apple xde bateri ok je... ade yang pakai macbook air tu 3 taun .. elok je gerangan macbook tu ... satu lagi hardware apple communicate dgn software yang mane power macbook tu akan di pantau oleh software yang tersedia ade dalam os macintosh ... rilek la ye pen patah .. aku xpaham ni cite lawak ke ape kau nak buat ni ..

    ReplyDelete
  90. bgos la skang admin dh taw... len kli blaja dlu

    ReplyDelete
  91. dia bagi options supaya memudahkan pengguna. bukan memberi keburukan ceq oii. tu pasal dia bagi option nk guna alternating current(battery) atau direct current(tkde battery,cucuk plug). susah la kalau kt sini ramai engineering. hahaha

    ReplyDelete
  92. Terkenal terus!
    Teruskan penulis.
    Baru blog anda jadikkkkk mcm Blog Serius!!

    ReplyDelete
  93. Ape guna transformer kat pengecas tu der..

    ReplyDelete
  94. aku ni bukanlah best student engineering tp sebangang-bangang aku, aku tau jugak regulator tu wujud dkt mainbod lepas lalu transformer. bukan duduk dalam bateri woi! bangang gile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ni best student dalam electric engineering.. bukan nak tipu..tapi aku taknak cakap apa2 pasal artikel kat atas ni..aku cuma nak begitau yang aku ni best student..cuma apa yang aku cakap ni betul.. aku yang terpandai dalam kelas..atau mungkin terpandai dalam kolej..ramai gadis2 berebutkan aku.. aku x pernah dapat markah bawah 100.. tiap2 sem aku dapat 4 flat.. wajah aku ni pun hemsem..mungkin aku ditakdirkan untuk jadi hemsem dan pandai.. aku ni juga kuat dalam berlawan..badan aku tough.. kalau budak2 sembang yang komen kat atas ni nk pukul aku doploh orang pun..aku x takut.. aku bawak gtr.. baru sebulan abis bayar.. korang x perlu jeles dengan aku.. aku x suka orang jeles2 dengan aku ni.. aku pun x suka menunjuk sebenarnya.. orang pun x suka kalau aku menunjuk.. cuma nk bagitau je lah..minggu depan aku nak pergi australia.. naik flight 1st class... ingatkan nak amik yg economy je..tapi tgok seat untuk 1st class murah pulak.. dalam 50,000 je satu seat.. x mahal pun..bole la aku tayang muka hemsem aku ni kt pramugari2 kat dalam kapal terbang tu..ok u ols..

      Delete
  95. Bace komen2 org lg sronok dr bace mitos admin buat nih..papehal pembaca kaji dlu mklumat yg dterima,jgn trus trime bulat2,klau info tu bodo n salah,anda yg trime bulat2 jd dua kali bodo n salah...bace komen2 org lg bnyak info yg dpt kt post nih..thanks kpd sume yg kongsi info..tp x perlu la nk bodokan admin..admin pun kne lbih hati2 utk post pape utk elak kne maki free.. -69-

    ReplyDelete
  96. sy rase penulis nak samakan situasi circuit laptop dgn motosikal atau kereta, dimana ketiadaan bateri akan mengakibatkan kerosakan kpd komponen tertentu.

    motosikal & kereta perlukan bateri utk serap lebihan voltage & ampere dlm circuit.

    manakala laptop tiada bateri pun x apa, krn adaptor charger sudah ade power regulator.

    ReplyDelete
  97. Pen Patah kuar artikel yg bnyk megarot.
    harap admin selidik btol2 sebelom kuarkan ape2 artikel. setiap ape yg kite buat melambangkan tahap IQ kite.

    ~owg biase~

    ReplyDelete
  98. hehe aku pun pakai mc book pro..cam iphone la..bateri xleh cabut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pakai laptop lagi mahal dari ko.. ko x mampu beli laptop mahal macam aku pakai

      Delete
  99. nak maki gak ....
    kalau x tau pape, dok diam2 sudah la admin woiiii

    ReplyDelete
  100. Kesian admin. mesti kene tipu Dgn ayah die sbb non stop dpn laptop...

    ReplyDelete
  101. kepada semua, artikel ini 100% mengarut...laptop kita bukan pakai direct current..nampak tak batu bata yang sambungkan dari 3pin power tu? ia dikenali sebagai adapter untuk convert power dan juga mampu menahan dari sebarang litar pintas..
    harap2 admin buat research dulu..jgn la asek copy paste je k? sekadar betulkan yang salah.. :)

    ReplyDelete
  102. keje nk tipu je admin ni . ko blik tipu adik kau dulu . baru ko tipu org dlm tenet . adoi .

    ReplyDelete
  103. Nak suh battery lappy kat kedai kasi laku !!

    ReplyDelete
  104. Semua buruk, sng x yah beli la..

    NMpak sgt adapter laptop admin 2 x kualiti, bb 2 laptop rosak 2

    ReplyDelete
  105. x guna lah charger laptop ade adapter tuh kalau x leh sesuaikan arus eletrik

    ReplyDelete
  106. Org bukan keja technician, atau technician tp tolol, mmg x tau hakikat ni.. kurang praktikal.. yg tau bljar teori ja.. mmg alamat kata artikel ni tipu.. adapter fungsi dia mengurangkan tenaga masuk ke dlm laptop sahaja, buka menstabilkan elektrik, klu elektrik time 2 tiba2 tinggi, arus mengalir ke dalam laptop pun tinggi jg sekiranya dia tidak dapat menampung aliran tersebut, itulah sebbnya b3 slalu rosak... bukan ikut logik tp pngalaman paloiiiiii.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari semua komen kat atas ni 100% orang kata artikel ni tipu.. kalo ko x komen tipu pun aku bole tau yg artikel ni tipu..x yah tunjuk pandai la..

      Delete
    2. ape gune fius dlm adaptor,tgk je arus tinggi sailang dier camtu...

      Delete
  107. Ak ok jer pkai tnpa bateri....info ini utk netbook jer... netbook x dek power stabilizer sbab netbook kecik, komponen pun sket la. .klu power adapter ko x btul voltage in/out memang laptop rosak laa...guna adapter utk menstabilkan elektrik masuk dan keluar...

    ReplyDelete
  108. Bangang ! Dh sah transformer dh convert 240v jadi 12v .xda masalah kt situ.... Lenkali belajar pasal teori arus ac dc ..jgn men wt je.kt sini rata2 terer elektronik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko sorang je la pndai elektrik.. basuh berak pun x betul

      Delete
  109. makkk aiii..post nie terima komen paling banyak..anak malaysia skang dh pandai2..bukan sahaja menceduk, dan merasa, malah menilai..kalau dlu2, cedok n rasa jer..pada admin, this is fact..so, jgn auta ye..kalu nak auta post psl politik..hehe

    ReplyDelete
  110. haha admin kene tapau..ptt td ku baca cm pelik...yg sekat arus bkn kt bateri..tp kt charger sbb ade beberapa litar utk memastikan arus ac ke dc dikawal..

    ReplyDelete
  111. mana ade.. aku da 4 tahun pkai lappy x de battery alhamdulillah ok je x de penah ade problem pon lappy ak.. ak pkai batery time nk buat kerja2 penting jer mcm menaip in case of power trip..

    ReplyDelete
  112. Bodoh punya artikel, bodoh juga Admin yang post ni.

    ReplyDelete
  113. sy gune charger cap ayam .. arus die xcantik jd utk langkah keselamatan sy pasang bateri utk stabilkan arus

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn pakai adaptor cap ayam,pakai ayam je terus...

      Delete
  114. Assalamualaikum..mohon share ye admin :D

    ReplyDelete
  115. Assalamualaikum..mohon share ye admin :D

    ReplyDelete
  116. ok mmg comment2 dr otai2 elektronik ni betol.tp klaw kite belajar lebih mendalam terdapat arus yg mengekori di belakang arus yg sebenar diukur dlm unit webber.itu pun kena ambil kira jgk.

    ReplyDelete
  117. Haha, walaupun fakta tak sahih, tapi still ramai gak yang respon, berjaya gak dak ni yang bedal fakta tak betul mem-popularkan rating blog beliau. syabas ~ x) )

    *Herp & Derpin'*

    ReplyDelete
  118. Admin xreti guna laptop yg boleh bukak bateri kowt.. agak2nya berapa "syuk" dia dh dapat harr..

    ReplyDelete
  119. Fucking Post. Mesti copy/paste. Apa punya blog ni, ptuih...

    ReplyDelete
  120. memang kerja dia kopi pasta saja... hahahahha

    ReplyDelete
  121. bateri ak da kong..ish3...men dota time charge..gilak btoi..

    ReplyDelete
  122. sebaik-baiknya, pasang automatic voltage regulator (AVR) sebelum pasang plug laptop/desktop supaya xde arus terlebih/terkurang..

    ReplyDelete
  123. laptop ak dijana menggunakan tenaga batin..

    ReplyDelete
  124. saya dah pakai laptop 7 taun dah tanpa bateri ok jaa...

    ReplyDelete
  125. Ada 2 Mosfet yang control arus semasa masuk ke laptop sewaktu menggunakan AC charger, sekiranya xstabil ( beban kuasa terlalu tinggi ) di adapter sudah ada cut off, dan selepas 2 mosfet kuasa yang lepas adalah 3.3 v dan 5v ke tempat2 yang perlu, so xtimbul isu keburukan yang tak releven ni, sorry admin you totally wrong

    ReplyDelete
  126. Dah tentu lah ade switching transformwr dlm ny ape bahalol la admin..

    ReplyDelete
  127. pernah je pkai bteri dkt laptop & charger...
    rosk jgk motherboard nye... cm ne 2?

    ReplyDelete
  128. admin, jgn lyn sgt bebudak yg tau kondem,
    ckp pandai sgt, tegur elok2 xleh ke?
    mmg le aku pun setuju ape yg admin post,
    tp at least aku x mencarut, maki hamun org
    ckp le elok2. Ni mesti budaya korg ckp kat umah,
    [as2 merebak kat sini. Kalo x suka sgt blog ni,
    pegilah berambus dari sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko la berambus...syoh u...

      Delete
  129. Adoi admin ni pun 1. Kalau mcm tu baik syarikat2 yg buat laptop ni terus je tanam bateri tu kt dlm laptop biar tak bole bukak langsung. Da tentu diorg yg buat laptop ni tahu risiko2 yg akan terjadi sebelum memasarkn sesuatu produk

    ReplyDelete
  130. Info yg bgs.xsia2 aku bukak post ni.aku dpt ilmu yg berguna.tp bkn dr admin tp dr komen pembaca..

    ReplyDelete
  131. Ramainye org komen..ape2 pun..blog nie x sdap.kurang betul fakta die.jom ramai2,kita pakat layan 'furry fandom' atau lukis furry..lagi bermakna.Weeiiyyy I FUCKING LOVE FURRY.

    ReplyDelete
  132. haisy...admin nie..aku plak yg cepat2 pasang balik baterry tadi,ingatkan betul info nyerr..puii..! (sory admin..aku tetap minat blog ko) kihkihkih

    ReplyDelete
  133. terima kasih pada yg komen2 kt sini...bnyk ilmu aku dapat...x sia2 aku melawat n tgk post merapu ni...papehal anon2 kt sini mmg terbaik r...

    ReplyDelete
  134. saya benar-benar terkesan untuk melihat blog ini, saya benar-benar menyukainya dan saya merasa sangat membantu dan informatif, terima kasih dan saya berharap bahwa Anda akan tetap up
    website

    ReplyDelete
  135. nh ak nk tnya nh...mna stu yg okeh nh..psg bateri skli ke atau x?

    ReplyDelete
  136. Salah &betul. Salah sebab dcmaybe boleh menyebabkan komponen rosak sebab mobod hanya menggunakan voltage sebanyak 1.5-3.0 v utk operate. Manakala tugas batteri pulak utk backup power. Tapi kena ingat kalo tranaformer adapter ada masalah bateri akan stabilized current sebab tu ada pro and cons

    ReplyDelete
  137. Salah &betul. Salah sebab dcmaybe boleh menyebabkan komponen rosak sebab mobod hanya menggunakan voltage sebanyak 1.5-3.0 v utk operate. Manakala tugas batteri pulak utk backup power. Tapi kena ingat kalo tranaformer adapter ada masalah bateri akan stabilized current sebab tu ada pro and cons

    ReplyDelete
  138. Link exchange іѕ nothing else howeveг
    it is simply ρlaсіng the otheг person's blog link on your page at suitable place and other person will also do same for you.

    Visit my weblog walmart garden center
    my website > garden center jobs

    ReplyDelete
  139. ni mesti x bljr kemahiran hidup ni... hahaha

    ReplyDelete
  140. peley...aku gne ac adapter.....mahal punya..admin ye la made in china punya

    ReplyDelete
  141. Replies
    1. jangan percaya la woi!!!

      Delete
  142. Great weblog here! Аdԁitіonally уour ωebsite quitе a bit uр fast!

    Whаt ωeb host аre you thе usage οf?
    Can І get yοuг assoсіаte hyperlіnk for youг hoѕt?
    I wish my sitе loаԁed up aѕ fаѕt as yours lol

    Stοp by my wеb-ѕіte ... resistance of A resistor

    ReplyDelete
  143. Undeniably believe that which you stated. Your favorite
    reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware
    of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

    Review my web page http://Www.Weddingphotographycontest.com/

    ReplyDelete
  144. I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

    Also visit my web page :: Free checking accounts

    ReplyDelete
  145. Tibe2 aku terfikir ape fungsi step down transfomer, Bridge Diode, dan Capicitor klo voltage keluaran x steble.... camtu power supply yang ade kat desktop pun boleh bagi motherboard rosak ler... sbb binaannya hampir sama dengan power supply laptop (Cume di compect kan)...Hahahaha Lawak lar post nie....

    ReplyDelete
  146. Appreciate this post. Let me try it out.

    Look into my weblog steelhead fly fishing

    ReplyDelete
  147. stuju sgt cakap lanjiao

    ReplyDelete
  148. Apa benda ni?

    ReplyDelete
  149. aku guna okey je, laptop sekarang aje komponen cikai punya cari untung,,, nak nak compaq hp, banyak masalah, ha ha ha ha jgn pakai yg tu dan sekarang ni semua cari untung keluarkan laptop tak ada kualiti. hiks :p

    ReplyDelete
  150. boleh pakai direct karen ke laptop asalkan pakai AVR

    ReplyDelete
  151. x caye aku guna main mat kat laptop sambil cas sudah 5 tahun xde pape pon!

    ReplyDelete
  152. aku pakai laptop alienware..bateri memang tak leh cabut..gano nak wat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. blah la lu..nak nunjuk pakai alienware ke ap.. kalo ko pakai laptop murah pun orang bukan tau

      Delete
    2. bodoh,ko kopak je la,msti boleh punye...

      Delete
  153. fakk...gua guna mcm tu xsmpai setahun..da rosak bateri..ni auta ke fakta ni admin?

    ReplyDelete
  154. Makin banyak fakta salah berkeliaran dalam blog ni ditambah bahasa2 yang kurang sesuai

    ReplyDelete
  155. Hello, its good post on the topic of media print, we all be familiar with media is a impressive source of information.


    Have a look at my page - übersetzung polnisch deutsch kostenlos google [www.punjabfarming.com]

    ReplyDelete
  156. Undeniably consider that that you said. Your favourite justification appeared to be at the internet the easiest thing to be mindful of.

    I say to you, I definitely get irked while other people consider concerns that they just
    don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing without having side effect , other folks can take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

    Also visit my web site; teichpumpe mit filter

    ReplyDelete
  157. kan charger laptop ada fius n adapter fungsinya utk membekalkan tenaga yg sesuai utk laptop. so kalau ada litar pintas. automatik fius akan menjalankan tugasnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandai...artikel ni copy paste dr sources tah pape

      Delete
  158. pasal hal kecik pun gadoh..akai ada ka???simpan bawah lutut kot.

    ReplyDelete
  159. keburukan guna bateri tanpa laptop...

    ReplyDelete
  160. nak tanya kalau laptop lenovo xboleh masuk windows kalau pakai bateri tanpa curent..tapi kalau pasang plag dan on boleh pulak..adakah bateri laptop 2 rosak?

    ReplyDelete
  161. aq penah nampak artikel ni
    aq da pakai 3.5 taon tanpa bateri...elok je
    bleh tahan 5-6 jam dgn bateri
    tp laptop budak perempuan yg selalu pasang bateri la yg cepat kong
    nampak x?

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri