Rasulullah s.a.w dan Kucingnya
Home » » Rasulullah s.a.w dan Kucingnya

Rasulullah s.a.w dan Kucingnya

15 Aug 2012 23 Comments
Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad SAW memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza.

Suatu ketika, dikala nabi hendak mengambil jubahnya, di temuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai diatas jubahnya. Kerana tidak mahu mengganggu haiwan kesayangannya itu, nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya.

Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan tunduk sujud kepada tuannya.

Sebagai balasan, nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengusap lembut ke badan kucing baginda itu sebanyak 3 kali.

Dalam peristiwa lain, setiap kali Nabi menerima tetamu di rumahnya, nabi selalu menggendong mueeza dan diriba diatas pahanya.

Salah satu sifat Mueeza yang nabi sukai ialah dia selalu mengeong ketika mendengar azan, dan seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikuti lantunan suara azan.

Kepada para sahabat, nabi selalu berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan, seperti menyayangi keluarga sendiri.

Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan manja ini sangatlah berat, dalam sebuah hadis sahih Al Bukhari, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya, dan tidak pula melepaskan kucingnya untuk mencari makan sendiri.

Nabi SAW pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah siksaan neraka.

Tidak hanya nabi, isteri nabi sendiri, Aisyah binti Abu Bakar Ash Siddiq pun amat menyukai kucing, dan merasa amat kehilangan dikala kucingnya meninggalkan

Seorang sahabat yang juga ahli hadis, Abdurrahman bin Sakhr Al Azdi diberi jolokan Abu Hurairah (bapa kucing jantan), kerana kegemarannya dalam merawat dan memelihara banyak kucing jantan dirumahnya.


Lagi cerita rasullulah s.a.w di sini

23 comments:

  1. 1st... alhamdulillah

    ReplyDelete
  2. ni 1st kt cnie..kt surau ke msjid ke 1st x?? briya sgt

    ReplyDelete
  3. Apa pasal tah orang anti sangat dgn orang yg tulis komen first ni. Bukan nyusahkan hidup kita sendiri pun. Biarlah dia dgn dunia dia. Kadang2 saje nak melawak. Yang nak menghentam teruk2 apa masalah? Tak yah la nak serius sngt layan 1st commentor.. Benda tak sensitif pun. Haih...

    ReplyDelete
  4. Ntahnye...padan muke yg 2nd tu...
    at least yg 1st tu dpt jgk pahala die bersyukur sbb Allah msh pnjgkn nyawanya smp saat die bc kisah kekasih Allah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenape korang anti org first...?

      Delete
  5. sya sngttt ske kucing!!
    nyanyauuu!!!

    ReplyDelete
  6. aku pn...kerana sayang sgt2 kat comei, aku sggp bg dia tdo ats pkaian aku...aku xsggp nk halau....comel sgt2 dia tdo....

    ReplyDelete
  7. Kucing smmgnye chomelll sangat ! tapi pelik knpe ade yg bnci sgt kat kucing ,

    ReplyDelete
  8. nk bela kucing,, tapi mak xbagi.

    ReplyDelete
  9. Kadang2 bila tengok kucing mati disebabkan kemalangan di atas jalan raya, saya akan memberhentikan kenderaan lala mengangkat dan meletakkanya di atas rumput.Tak sampai hati tengok badannya terus dilangar kenderaan.

    ReplyDelete
  10. saya suke kucing sangat2. walaupun sya tinggal kat apartment tp saya tetap bela 3 ekor kucing.. kucing saya nak tidor atas katil ke, dlm almari baju ke, saya tak kisah dan tak akan marah pun..hehee

    ReplyDelete
  11. Saya bukannya tak suka kucing.. Tp saya sngt takut bila tetiba dtg apa2 jenis haiwan pun.. Saya bg jg mkn bila jumpa. Tp takkan sentuh... Saya taklaa smpi benci haiwan.. Dosa tu.. Makhluk Allah SWT

    ReplyDelete
  12. takot xdak hal..g sepak terajang tu yang jadik hal...

    ReplyDelete
  13. Umah aku ada 21 ek0r kucing ni p0wn ad yg bunting ag... Huhu... Bez bela kucing ni tp time berak tu yg xbez tu... Haha... Tp kucing ni bez... Terbaekk.... :)

    ReplyDelete
  14. Gambar kucing kt atas 2 comel..

    ReplyDelete
  15. ni sama cerita kat wanita hari ini pagi tadi

    ReplyDelete
  16. Saye suke kucing sgt2!!

    ReplyDelete
  17. kucing kite gemok....gengster giler kat flat ni...senang je bela die..sume mknan die telan..time buang air sume dlm blik air tggal kite flush jerk...

    ReplyDelete
  18. macam bagus sgt jer 2nd commentor tu!!!!

    ReplyDelete
  19. Cantik nama kucing baginda.. nk bagi nama same la..

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri