Senarai Lokasi Pemasangan Kamera Perangkap Kelajuan/ Speed Trap Di Jalan Raya Malaysia
Home » » Senarai Lokasi Pemasangan Kamera Perangkap Kelajuan/ Speed Trap Di Jalan Raya Malaysia

Senarai Lokasi Pemasangan Kamera Perangkap Kelajuan/ Speed Trap Di Jalan Raya Malaysia

46 Comments

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, secara umumnya ramai yang sudah mengetahui kebiasaannya kamera perangkap kelajuan (speedtrap) ini selalunya di letakkan di bawah jejantas di lebuhraya dan sebagainya, Tapi sekarang bukan hanya di bawah jejantas tetapi ada juga kamera perangkap kelajuan yang dipasang walaupun di jalan yang sibuk di bandar raya seperti Kuala Lumpur dan sebagainya.

Berikut diberikan Senarai Lokasi Pemasangan Kamera Perangkap Kelajuan/ Speed Trap Di Jalan Raya Malaysia yang telah dipasang oleh pihak PDRM:


PLUS North Bound (ke Utara)
* Di bawah jambatan di kira-kira 456km, Sg Buloh simpang.
* Di bawah jambatan di kira-kira 459km, Bukit Lanjan interchange.
* Di bawah restoran jejantas di Sg Buloh.
* Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
* Di bawah jambatan di 296.5km, persimpangan Bangi.
* Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
* Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.


PLUS South Bound (ke Selatan)
* Di bawah papan tanda pada kira-kira 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
* Di bawah jambatan selepas simpang Subang pada 11.3km.
* Di bawah jambatan di 22km, simpang Bukit Lanjan
* Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
* Di bawah jambatan di 302.8km, persimpangan Kajang.
* Kira-kira 1km selatan persimpangan Bangi
* Di 296.5km and 297km, persimpangan Bangi
* Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Nilai Utara .
* At 285.5km dan 285.8km, persimpangan Nilai Utara.
* Pada pembahagi pusat 251.8km dan 253km selepas simpang Senawang .
* Selepas simpang Alor Gajah at 213.9km, sebelah taman tema air.
* Di halangan kanan pada 198.4km.


Elite Central Link East / North Bound
* Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
* Di bawah restoran jejantas di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
* Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.


Elite Central Link West / South Bound
* Di bawah restoran jejantas di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
* Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
* Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling
flyover.90km / h


NKVE East / North Bound
* 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
* Di sebalik halangan kemalangan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta,di 24.9km 80km/h
* Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km NKVE West / South Bound
* Di sebalik halangan di sebelah kiri apabila keluar tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h sahaja!
* Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h sahaja!
* Dari Jln Duta, di terowong Sg Buloh persimpangan-Y, 22km.
* Di sebalik halangan n di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
* Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
* Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.


Kesas East Bound
* Di bawah jambatan di 44.8km, turun bukit yang selepas simpang Puchong.


Kesas West Bound
* Di tepi Sg Besi Tol Bound Timur. Kuala LumpurCity
* Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.


Klang
* Jalan antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km kilometer batu. 70km / h sahaja!


Pantai Timur
* Tanda Jalan di Karak lebuh raya adalah tidak mencukupi terutamanya di simpang Y; jika anda unfamilar, pergi perlahan.
* East terikat, turun bukit dijalankan selepas Raub persimpangan.
* Maran, 60km / h zone.
* Paya Bungor, 70km / h zone.


Perangkap Hadlaju DI JOHOR South Bound
* Persimpangan Tangkak.
* Di bawah jambatan selepas Yong Peng Utara persimpangan
* Pada 97.3km.
* Persimpangan Ayer Hitam
* Persimpangan Sedenak


Perangkap hadlaju DI PERLIS, KEDAH DAN PULAU PINANG


North Bound
* Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
* Sebelum Perwaja Steel.
* Sg Petani persimpangan.
* Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.


South Bound
* PenangBridgeisland akhir. Had laju 80km / j.
* Kira-kira 2 km sebelum Juru Toll Speed ??had 90km / j.


Perangkap HADLAJU DI PERAK North Bound
* Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, Simpang selepas Kamunting.
* Di bawah jambatan di 204.3km, selepas simpang Kamunting.
* Di bawah jambatan di 208km, sebelum simpang Junction.
* Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum simpang Kamunting.
* Ipoh Vista Point pada kira-kira 263km. Had laju 80km / j.
* Di bawah jambatan di 271km,simpang utara Ipoh .
* Di bawah jambatan di 274.4km, simpang utara Ipoh South .
* Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai .
* Di bawah jambatan di 296km, Gopeng.
* Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Sungkai.
* Di bawah jambatan di 353km, Sungkai .
* Di bawah jambatan di 373km, Slim River.


South Bound
* Di bawah jambatan di 199km, sebelum simpang Kamunting simpang.
* Di bawah jambatan di 241.9km, at Kalau Kangsar.
* Di bawah post tanda di 296.1km, sebelum Gopeng.
* Di bawah jambatan di 297km, Gopeng .
* Di bawah jambatan di 300km, selepas simpang Gopeng.
* Di bawah jambatan di 308.6km, selepas Gopeng .
* Di bawah jambatan di 372.6km, di SlimRiver.


Sabak Bernam
KM. 64 T / INTAN – KLANG,
KM. 62 T / INTAN – KLANG,
KM. 60 T / INTAN – KLANG, (KM.60 Sg.Nibong)
KM. 54 T / INTAN – KLANG
Kilometer 29.3th Jalan Klang-Teluk Intan;
SUBANG JAYA KM 8,5 L / RAYA ELITE,
Bentong KM40 L / RAYA KL-Karak,
Spt (B / Mertajam) KM 142,6 LRUS,
Hulu SELANGOR (KKB), KM 400 LRUS,
S / RIVER (B / SANDAKAN) KM 122 JLN IPOH-K/LUMPUR


JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang – Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras


Lain-lain
1. Kilometer 1.13.5th Lebuhraya Ayer Keroh
2. Kilometer 33 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan;
3. Kilometer 81 jalan Jerangau-Jabor;
4. Kilometer 51 Jalan Alor Star-Butterworth;
5. Kilometer 85.5th Jalan Kuala Lumpur-Ipoh;
6. Kilometer 29.3th Jalan Klang-Teluk Intan;
7. Kilometer 15 Jalan Tampin-Segamat;
8. Kilometer 36 Jalan Kuantan-Kemaman;
9. Seksyen 57, Jalan Kota Tinggi-Sg Rengit;Kilometer 10.184th Jalan Johor Bahru-Kuala Lumpur;
11. 83 Street dan kilometer 62 Gua Musang-Kuala Krai;
12. Jelutong Expressway di Pulau Pinang


Lagi Senarai Lokasi Pemasangan Kamera Perangkap Kelajuan di sini

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

46 comments:

  1. drive mlm dia xdpt baca kite speed brp2..

    ReplyDelete
  2. Yeke drive mlm xdpt bc? Skang kan dah canggih.

    ReplyDelete
  3. Yeke drive mlm xdpt bc? Skang kan dah canggih.

    ReplyDelete
  4. Klau korang viralkan info ni..nanti smpai kat pengetahuan dorg...pastu dorg ubah lokasi plak laast2 minit...

    ReplyDelete
  5. mlm pun skang ada speedtrap..dah kena kat area tapah.

    ReplyDelete
  6. fieqahkuantan9 August 2012 09:47

    siang ke malam ker, uajan ke panas ke polis tetap buat speed trap nye xpon road block..sama jeh.. nak cari duit makan utk raye r kata kan..

    ReplyDelete
  7. Biase la bro..raya punye hal..

    ReplyDelete
  8. Kamera punya canggih tp tak ada gambar,hantar saman dan bukti sekali lah.

    ReplyDelete
  9. dah nama pun tugas...boh sajalaaaa....peduli pa org kata pun...mlm pun bleh baca dgn kamera baru yg full hd....jaga-jaga....n hati-hati memandu...

    ReplyDelete
  10. No such thing..plz dont juz copy n paste..high speed camera n sped trap camera is two different things..tq

    ReplyDelete
  11. Saya cadangkan sumer kete dlm mesia ni set paling laju 60 kmh je,menyusahkan org btol

    ReplyDelete
  12. duit dah bgi 500 kutip balik lerr

    ReplyDelete
  13. Biasa la, kt Malaysia buat speed trap bukan utk kurangkn kemalangan tp utk tarik duit rakyat, sbb tu kemalangan makin byk...

    ReplyDelete
  14. Bg la info mcm mne pon, bukan ade yg nak ambil tindakan nak perlahan kenderaan. Yg tau dok ckp polis nak cari duit, tp salah sdiri yg dok pecut laju tu xnak terima. Btol x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kau bwk mcm sipot sedot mmg la org pecot. dah kalau time pecot tu yg camera tangkap nk bt cane? nk salahkn ko? haram. Klu ko ade emergency, pecot then kena saman. Nk ke ko gi cakap gn dia sbb ko ade emergency? klu kena naik mahkamah? brape bnyk mase ko ade nk g court? ko nk amek cuti berapa lame klu kes naik court? Klu tak mungkin naik court, sanggup ke ko amek cuti? klu kena pada orang2 yg kerjanye gaji ikut hari? tak ke hauk tu? Ko igt org atas bnyk mase nk dengo cite ko? Tak sume org mcm ko bro

      Delete
  15. IKUT JE HAD LAJU SELESAI MASAALAH...

    ReplyDelete
  16. die bg kite 500 tp kutip balik lebih dr tu..tdesak hutang keliling pinggang smpaikan duit rakyat kena kebas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko yg bodoh...namapun ko langgar had laju...nape nk salahkan gomen...ko yg x sayang nyawa..org saman pun bukan ape...esok lau mayat berkecai atas jalan...gomen gak nak bersihkan...ingt x pakai duit ke nak settle jalan tu kembali ke sedia kala lepas xcident?

      Delete
    2. ko yg bodoh...namapun ko langgar had laju...nape nk salahkan gomen...ko yg x sayang nyawa..org saman pun bukan ape...esok lau mayat berkecai atas jalan...gomen gak nak bersihkan...ingt x pakai duit ke nak settle jalan tu kembali ke sedia kala lepas xcident?

      Delete
    3. isyallah selamat klu ikut had laju tu.. Kbnnyakkn yg xcdent tu suma lebih had laju..

      Delete
    4. oi didie. kalau kau bwk mcm sipot sedot mmg la org pecot. dah kalau time pecot tu yg camera tangkap nk bt cane? nk salahkn ko? haram. Klu ko ade emergency, pecot then kena saman. Nk ke ko gi cakap gn dia sbb ko ade emergency? klu kena naik mahkamah? brape bnyk mase ko ade nk g court? ko nk amek cuti berapa lame klu kes naik court? Klu tak mungkin naik court, sanggup ke ko amek cuti? klu kena pada orang2 yg kerjanye gaji ikut hari? tak ke hauk tu? Ko igt org atas bnyk mase nk dengo cite ko? Tak sume org mcm ko bro. Same je klu pkr jadi kerajaan. Klu ade excident diorg akn bersihkn jugak. tu sume dah masuk dlm duit tol yg org bayar hari2. Takkan duit tol tu buat tar jalan hari2? mane ade jalan lubang hari2?? tu jalan motor pon tak repair berlubang2 membahayakan. ko nk cakap ape? dah bertahun aku lalu jalan moto masih xde perubahan. blom cukai jalan cukai yg mcm2 lagi. Ko pk la sendiri

      Delete
  17. Hidup kerajaan...!

    ReplyDelete
  18. ati2...skang ni speed laju mane pown kna jgak..camera polis dah canggih..mlm pown dah ada yg kena...

    ReplyDelete
  19. Mano pencacai umno ni????

    ReplyDelete
  20. hati-hati di jalan raya. patuhi had laju, pandu cermat poket jimat nyawa selamat. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN.

    ReplyDelete
  21. Yg penting, pandulah kereta dengan selamat supaya kita semua dapat bergembira..kalau tak pecut tade lah polis nak saman..SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR& BATIN..:-)

    ReplyDelete
  22. apa motif speed trap?nk bg kesedaran atau nk kaut duit rakyat??????

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaut duit la bro diorg mne tau susah kita...

      Delete
  23. hello bro....x da senarai kamera speed trap kat Sabah sbb gua pun bawak laju juga ni...dlm town 20 km/j hahaha

    ReplyDelete
  24. terpulang pada diri sendiri nak bawa keta tu mcm mana klu saman sendiri bayar klu xcident sendiri tanggung kan ckp byk pun x guna......

    ReplyDelete
  25. adakah dgn cara nie boleh mngurangkan kadar kemalangan dlm malaysia..aku rase bnde nie dari dulu da ade tp still brtmbh lg ade la kemalangan jln raya nie..so ape motif die sbnr wujudkan bnde nie??

    ReplyDelete
  26. Saman up lagi lagi la..masing2 bckp.speedtrap bnyk pon nk laju jgk...then kena saman bayar la..bnyk duit kn...mcm la xbole bwk slow..bawak laju susahkan org je..mnyirap je..kalau xcident mati sorang xpe laa...

    ReplyDelete
  27. cube tgk muke polis tu. kesian dia,. berPANAU! xD

    ReplyDelete
  28. Mana ade malam dia takleh detect,baru tadi sampai surat saman kena speedtrap,kul 12tgh mlm kot..

    ReplyDelete
  29. klu dilihat dari lokasi, bole dikatakan sepanjang h/way ada speed trap!
    nampak gaye aku kena lalu hutan kot baru xkena trap..

    ReplyDelete
  30. dah tau bnyk speed trap jgn la bwk kereta mcm hantu... bodoh betul haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kau bwk mcm sipot sedot mmg la org pecot. dah kalau time pecot tu yg camera tangkap nk bt cane? nk salahkn ko? haram. Klu ko ade emergency, pecot then kena saman. Nk ke ko gi cakap gn dia sbb ko ade emergency? klu kena naik mahkamah? brape bnyk mase ko ade nk g court? ko nk amek cuti berapa lame klu kes naik court? Klu tak mungkin naik court, sanggup ke ko amek cuti? klu kena pada orang2 yg kerjanye gaji ikut hari? tak ke hauk tu? Ko igt org atas bnyk mase nk dengo cite ko? Tak sume org mcm ko bro. Same je klu pkr jadi kerajaan. Klu ade excident diorg akn bersihkn jugak. tu sume dah masuk dlm duit tol yg org bayar hari2. Takkan duit tol tu buat tar jalan hari2? mane ade jalan lubang hari2?? tu jalan motor pon tak repair berlubang2 membahayakan. ko nk cakap ape? dah bertahun aku lalu jalan moto masih xde perubahan. blom cukai jalan cukai yg mcm2 lagi. Ko pk la sendiri

      Delete
  31. xpayah pasang no. plate.. kompom xleh detek punye. siang ke mlm ke..

    ReplyDelete
  32. xnk kna saman, patuh la had laju... x patuh, bila kna saman, bayar aje.. ape susah?,,
    da buat salah, xyh la memekak ckp gomen bkn2.. kang klu korg xcident kt jln raya sbb xpatuh had laju, polis gak yg kna kutip daging2 korg tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kau bwk mcm sipot sedot mmg la org pecot. dah kalau time pecot tu yg camera tangkap nk bt cane? nk salahkn ko? haram. Klu ko ade emergency, pecot then kena saman. Nk ke ko gi cakap gn dia sbb ko ade emergency? klu kena naik mahkamah? brape bnyk mase ko ade nk g court? ko nk amek cuti berapa lame klu kes naik court? Klu tak mungkin naik court, sanggup ke ko amek cuti? klu kena pada orang2 yg kerjanye gaji ikut hari? tak ke hauk tu? Ko igt org atas bnyk mase nk dengo cite ko? Tak sume org mcm ko bro. Same je klu pkr jadi kerajaan. Klu ade excident diorg akn bersihkn jugak. tu sume dah masuk dlm duit tol yg org bayar hari2. Takkan duit tol tu buat tar jalan hari2? mane ade jalan lubang hari2?? tu jalan motor pon tak repair berlubang2 membahayakan. ko nk cakap ape? dah bertahun aku lalu jalan moto masih xde perubahan. blom cukai jalan cukai yg mcm2 lagi. Ko pk la sendiri

      Delete
  33. Kt luar negara kurang kemalangan ngn kematian disebabbkan kamera laju..dorg xbising pn ada kamera laju banyak.di mlsysia klu pasang byk mcm2 pkiran negatif x pkir positif lngsung.dh jenis otak pmbangkang krajaan btpe pn salah.pkir la dlu bahalol

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kau bwk mcm sipot sedot mmg la org pecot. dah kalau time pecot tu yg camera tangkap nk bt cane? nk salahkn ko? haram. Klu ko ade emergency, pecot then kena saman. Nk ke ko gi cakap gn dia sbb ko ade emergency? klu kena naik mahkamah? brape bnyk mase ko ade nk g court? ko nk amek cuti berapa lame klu kes naik court? Klu tak mungkin naik court, sanggup ke ko amek cuti? klu kena pada orang2 yg kerjanye gaji ikut hari? tak ke hauk tu? Ko igt org atas bnyk mase nk dengo cite ko? Tak sume org mcm ko bro. Same je klu pkr jadi kerajaan. Klu ade excident diorg akn bersihkn jugak. tu sume dah masuk dlm duit tol yg org bayar hari2. Takkan duit tol tu buat tar jalan hari2? mane ade jalan lubang hari2?? tu jalan motor pon tak repair berlubang2 membahayakan. ko nk cakap ape? dah bertahun aku lalu jalan moto masih xde perubahan. blom cukai jalan cukai yg mcm2 lagi. Ko pk la sendiri

      Delete
  34. selalunye kete2 mhl yg bwk laju ni..alasan dia ape kes bli kete mhl2 klu x bwk laju..org byk duit ar katakan..tp bla kena saman bising lak..rm300 je bro..

    ReplyDelete
  35. Ada kebaikan dan ada keburukannya..kadang2 bknye kita sedar pn yg kita dah bawak lebih dari had laju yg ditetap kan..bila dah kne kat batang hidung sendiri time tu ada saja alasan masing2..biasa la kita ni kan manusia yg tak pernah lari dari buat masaalah..yang paling penting duit kerajaan tak pernah putus dari hasil kutiapan duit rakyat yang sebegini.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri