Si Isteri Tidur
Home » » Si Isteri Tidur

Si Isteri Tidur

28 Comments

Sebuah keluarga dari golongan pertengahan di sebuah negara Timur Jauh, di mana suami dan isteri bekerja. Mereka mempunyai dua orang anak. Seorang lelaki berusia 9 tahun dan seorang perempuan berusia setahun. Segala urusan rumah dikendalikan oleh seorang pembantu rumah Filipina.

Pada suatu malam, ketika sedang makan malam sekeluarga, si anak sulung yang berusia 9 tahun itu bertanya pada si ayah, “Ayah, apa itu politik?” Tersedak si ayah mendengar persoalan anaknya itu. Jawab ayah, “Politik itu macam keluarga kita. Ayah dapatkan wang untuk keluarga kita, ayah adalah kapitalis, Mama gunakan wang itu untuk menguruskan keluarga kita, jadi mama adalah kerajaan. Kakak pembantu rumah kita adalah golongan pekerja. Kamu adalah rakyat dan adik kamu adalah generasi masa depan. Faham?”

Kelipok-kelipok mata si anak kejam celik. Memang tidak faham. Lantas si ibu mencelah, “Tak apa, malam ini waktu hendak tidur, kamu fikirkan apa yang ayah cakap dan cuba faham okay.”


Jadi semalaman si anak berusia 9 tahun itu tidak dapat lelapkan matanya berfikir tentang politik. Sehingga akhir sekali dia menjadi jemu dan hampir terlelap. Pada waktu itulah, si adik buat perangai. Meraung tengah-tengah malam pulak. Si anak itu pergi ke bilik ibu dan ayahnya hendak memberitahu bahawa adiknya yang bernama George itu sedang meraung kerana pampersnya sudah penuh najis. Sampai di bilik dia lihat si ibu sedang lena tidur. Walau berkali-kali dipanggil, si ibu tetap tidur. Di lihat si ayah pula tiada di sebelah ibu. Jemu mengejutkan ibu yang tak bangun-bangun, dia mengambil keputusan ke bilik pembantu rumah. Bila dibuka bilik pembantu rumah, dia lihat si ayah sedang ****** dengan si pembantu Filipina itu.

Akhir sekali si anak terpaksa menyalin pampers adiknya sendiri.

Sewaktu bersarapan esok pagi, si ayah bertanya, “Dah faham apa itu politik?”

Si anak yang sedang selera makan selamba menjawab, “Dah!”. Si ayah dan ibu terkejut dengan jawapan selamba itu. Lantas si ibu mencelah, “Jadi apa dia politik tu?”.

Si anak tanpa mengangkat muka melihat ayah dan ibunya, dengan tenang menjawab. “Sewaktu kerajaan sedang asyik tidur, golongan kapitalis menodai golongan pekerja. Akibatnya rakyat diabaikan dan masa depan bergelumang najis! Itulah politik”.


Lagi Koleksi Cerita Isteri Tidur Di sini 

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

28 comments:

  1. Bijak jg bdk 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. Anak yang Hebat

    ReplyDelete
  3. Bijak2. Kesian 'kerajaan' if x paham apa yg 'rakyat' maksudkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knape dgn kerajaan? Dasar Pas yg dungu ! Kalau kerajaan 'zalím' ko maksudkan , mmg terserlah kebodohan ko ní.. Acmane ley perli2 kerajaan sedangkan ko bebas dlm negara yg aman..siap on9 bagai. Bodo la ko ni pukimak

      Delete
    2. Kepala pantat ko din kick..aku rase ko ni kluar ikut jubo n bukan kluar dari pukimak ko..sebab suke2 je ko cakap pukimak org..pukimak ko tak bole kluarkan ko.

      Delete
    3. kakakakahkakahkah.din kick atas tu.lwak2.lwak smpai mau pch sgala usus.orang atas tu mksudkn ibu dlm cite tu...anak dia kn tau suami dia buat xxx dgn pmbntu umah dia.lw isteri dia xtau n x pham anak\[rakyat] dia kata apa .rugi la dia..tu la otak x bfungsi ngan waras.asyik nak menghasut jak keja.kn malu sndiri.p la hang gali lubang masuk kat dlm.kita tnam ramai2.nama je din kick.apa yg kicknya.

      Delete
    4. saya setuju dengan baju petak...

      Delete
    5. betul tu betol..pas ngan pkr memang babi

      Delete
  4. dlm kes ni bukan budak tu yg pintar! Tp yg buat statment ni /cerita ni yg bijak wakakakak..

    ReplyDelete
  5. Bleh gnti einstein bdak ni..bijak2..

    ReplyDelete
  6. Philiphine...mmg la mantap!!

    ReplyDelete
  7. xde maknenye philiphine..org malaysia je ni..nak peli politik kat malaysia..tu pon xpham

    ReplyDelete
  8. waa bijak die alhamdulillah

    ReplyDelete
  9. din kick~ <------- besa la org kera jaan~ aman menyumbang kekayaan terhadap org kera jaan. Kalau xda rakyat ni kera jaan pun lingkup laaaaa. Hak puih kaki rasuah

    ReplyDelete
  10. din kecik trase ke.ha3..puii..hakhtuii

    ReplyDelete
  11. pakatan rakyat BODOH!!!!

    ReplyDelete
  12. hahahaha, anon 03:26 terbaikkkkk

    ReplyDelete
  13. mmg badasss...bez cita ni.msuk akal.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri