Subhanallah! Ikan Keli Gergasi (5 Gambar)
Home » » Subhanallah! Ikan Keli Gergasi (5 Gambar)

Subhanallah! Ikan Keli Gergasi (5 Gambar)

2 Aug 2012 151 Comments
Seekor ikan keli bersaiz gergasi telah ditangkap oleh nelayan diMukah, Sarawak. Berita tentang ikan keli gergasi ini telah menggemparkan bukan sahaja penduduk tempatan tetapi seluruh Malaysia. Ikan pelik yang mempunyai berat lebih kurang 2 tan (2000kg) itu dikatakan tersesat dan mati di tepian sungai. Seorang pemborong ikan cuba mengangkat ikan keli tersebut dengan menggunakan kren tidak berjaya. Dia hanya berjaya mengangkat ikan keli gergasi itu hanya selepas menyiat kulit ikan pelik itu. Daging ikan keli gergasi itu dikatakan dipotong-potong dan dijual dengan harga RM6 sekilo. Satu kampung boleh kenyang kalau buat kenduri ni. Mari kita tengok gambar pelik ikan keli gergasi yang terdampar di Mukah Sarawak ini. Jom!








Lagi gambar Ikan Keli Gergasi di sini

151 comments:

  1. ini whale shark bukan keli....

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu tu ni jerung paus

      Delete
    2. Ini sebenarnya udang galah gergasi....aku pernah tangkap sekor kat pasar pudu.

      Delete
    3. nmpk sgt org sarawak x tau apa tu jerung paus :p

      Delete
    4. Anonymous6 October 2013 01:30

      nmpk sgt org sarawak x tau apa tu jerung paus :p

      Woi bahalul..... yang tulis blog ni cakap ikan keli orang semenanjung.... nampak sangat dan terbukti org semenanjung yang x tau iakan ni ikan jerung paus.... dah bebal tu buat la cara bebal... jangan lak menunding jari kat orang lain... bahalul... baghal... unta... kambing batu... mangkuk tingkat... lesung batu... kepam... bengap... semun... masuk angin... hahahaha

      Delete
  2. aah...mcm shark je

    ReplyDelete
  3. bkn ikan keli la nie..

    ReplyDelete
  4. Nie spesis ikan jerung laaa... Ewww spe la nk mkn ikan beso cenggini geli...

    ReplyDelete
  5. Pelik besar sungguh

    ReplyDelete
  6. noob...old new...ade ke ikan keli...xpnah g pasar kowt..nie mesti men copy past je...selidik dlu la bro

    ReplyDelete
  7. Goblok... Terlalu Nora... Ini Hiu Paus...

    ReplyDelete
  8. halamak..selidik dlu..kalo nk bg info jgn la copy paste..memesongkan fakta xbek wooo..

    ReplyDelete
  9. haha owner blog, nie namanya whale shark la, bukan ikan keli ^^, type whale shark kat youtube ada

    ReplyDelete
  10. nie ikan yu (ape ntah nama die)...kekadang orang ternampak ikan nie berenang bwh bot2 nelayan klu area Terengganu...

    ReplyDelete
  11. bodo punye blog owner tak gheti nak buat research dulu.. tu ikan whale shark laaaa

    ReplyDelete
  12. mangkuk.....whale shark saje.......badigol

    ReplyDelete
  13. aduhai.. blogger ni tak siasat dulu ke? tula main copy paste je

    ReplyDelete
  14. Oiii mana ada ikan keli muka dia macam tu..adOiyai..

    ReplyDelete
  15. geblek ngapain di tangkap ._.

    ReplyDelete
  16. nie naga nie bukan ikan....

    ReplyDelete
  17. orang dermaga dibilang kali, ,

    Kurang teliti cari info ni =='a

    ReplyDelete
  18. Nie yu paus lah..ikan yu nie tak makan org..ikan nie makan plankton,udang & ketam je

    ReplyDelete
  19. sy org mukah..gambar nie dah 2 tahun lepas dah..owner bru taw..x up to date lh owner nie..

    ReplyDelete
  20. amboi keli dok jd besar cam tuh...
    haha....
    that shark la...

    ReplyDelete
  21. hahahaha....
    bloger dh kena kutuk. paus jerung dikatakn ikan keli.
    kurang ilmu pengetahuan bloger ni.

    ReplyDelete
  22. whale shark ler ni. sengal ..ikan pun tak kenal.. ada lak ni dipanggil ikan keli...

    ReplyDelete
  23. Ni bukn keli laaa...

    ReplyDelete
  24. nk kate bodoh blogger ni tp pandai buat blog... cuma bangang+tolol=bahlol je blogger ni.. ikan keli dgn whale shark tk boleh nk bezakan.... ni pakai hemtam je bagi info... kn dh kena hentam mangkok ayun betol la ko ni....

    ReplyDelete
  25. http://www.youtube.com/watch?v=dUMUSFLyZpU ... tngok youtube nie admin bongok...

    ReplyDelete
  26. Failed la owner blog ni....

    ReplyDelete
  27. kurang pengetahuan ttg ikan...

    ReplyDelete
  28. Tobat aku xbeli ikan ni..wi free pom xnak eh.. ngeri jer tgk

    ReplyDelete
  29. eee , besa oo

    ReplyDelete
  30. Ini paus atau jerung la.. apa la xkn xpnah tgk..

    ReplyDelete
  31. Ni bkn ikan keli..ni ikan tenggiri la..

    ReplyDelete
  32. Ni ikan BLUKANG HAHAHAHAHAHAA

    ReplyDelete
  33. Apa la kowang niey kutuk2 bloger...dah jgn menyebok kat sini... kalo dye salah xyah la marah2 n kutuk2...

    ReplyDelete
  34. hey guys!! tolonglah jgn main kutuk blogger ni sesuka hati korang ja... klu korang nak tahu ikan tu ialah ikan spesies goonch ataupun lebih dikenali sebagai keli kat malaysia. Ikan tu berasal dari india dan dah bermutasi (mutation) sebab dia makan abu mayat. Dari mana datangnya abu mayat tu? Tu lah amalan orang India 40 tahun dulu. Tapi skang ni amalan tu dah kurang. Dia xleh abu mayat dia makan org plak... Bila bnda ni berlaku, ada srg biologist nama dia jeremy wade tawarkan diri utk tgkp ikan ni kat india dan buat kajian ttgnya. Ikan tu mmg spesies keli yg dah bermutasi sejak 40 tahun dulu sebab makan abu mayat. So, sblom korang hentam blogger ni, baik krg yg buat research betul2.. kang malu lak blogger ni hentam korang balik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah abes buat research,jawapannye tetap sama =
      WHALE SHARK/JERUNG PAUS.
      mekaseh

      Delete
    2. ikan goonch yg sedare ckp tu mmg la ade,,betula kisah yg kat india tu..tapi yg lam gambar nih mmg ikan yu paus..ikan goonch tu ka,ler dier mcm ikan baung kederak kate org temerloh..perang2 gitu..

      Delete
    3. apelah dia pun x btol..goonch tu mmg ade.dkt india and mmg besar.slalu dah tgk monster river,hooked,monster fish..ikan keli mmg byk jenis.cm kat negara kita pling besar pun keli afrika.klu negara luar byk cm ikan keli weels atau redtail cat fish.goonch yg anda katakn tu kat malaysia ni lebih dikenali kenerak.rupa drg pun lbih krg same.cume saiz goonch kat malaysia lbih kecik.apa2 pun yg ni bknnye IKAN KELI! TGK LAH TOL2! TU PAUS.sejenis ikan paus..haiiiyyooo!!

      Delete
    4. hekelehh.. itu whale shark la.. aku sorg diver.. aku kenal sgt bentuk n warna kulit whale shark.. aku juga org sarawak.. tu tempat persinggahan bot2 nelayan kat mukah sana area kuala dia.. diorg tertangkap kat laut tu.. apa da.. mau tipu agak2 la.. hahaha

      Delete
    5. tgk warna n tompok atas kepala tu mmg whale shark @ paus jerung.. keli yg dipanggil goonch ade misai kat mulutnya.. nama pun ikan keli kan..

      Delete
    6. GOONCH? hahaha.... what a joke? Islam per ko ni bangang sangat ha? eh... ko blajo sampai tahap maner? master? phd? dah BODOH tu buat la cara BODOH.... tu whale shark la... ehh... lupa lak.... Yu paus... ko maner tau per tu whale shark kan... hahaha.... klu yer pn nak backup... tengok tempat la bro... cittttt poooraaahhhh..... bukak balik muqadam... kenal balik alif ba ta tu....

      Delete
    7. Kesian ko ISLAM IS PEACE...takyah guna lah nama tu, malu Islam je sbb ko agak bodoh utk sorg Islam. Mana artikel ko cedok ttg ikan Goonch tu???

      Mutasi la sgt sdgkan mmg sah2 jerung paus, mutasi celah mana? Teori Darwin gak ke mcm evolusi tu? Nak tunjuk pandai tgk2 lg bangang dari blogger & sah2 lg bangang dari sume. Haa...kan dah kene kutuk?hehe

      Delete
    8. woi ISLAM IN PEACE... hahha... per? ko ckp ni ikan goonch? Hahahahaha...... certengok... certengok... certengok... cer.... tu whale shark ler... spesis laut... per ke bodo ko ni... aku ingatkan blogger ni je bodo... rupernyer ko pun 2x5 sama bodo ngan blogger ni... dah kena la tu... yang bahlul backup yang bodo... hahahaha... nak tunjuk pandai tp salah fakta... tu bodo sombong nama nyer.... wat malu jer... nama je islam in peace tp bodo tahap binturong.... eh.... otak jenis per ko ni ah? len kali sblm nak backup org tu.... perbetulkan diri lu la.... ni x... ingat dah bijak sangat ler tu tp x sedar diri masih bodo... krrrrrrkkkk.... ppptttuuuiiihhhh!!!!!! Amik ko.

      Delete
  35. tgk la river monster... ni family catfish la.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bull shit.... hot hot chiken shit...

      Delete
  36. tapi aku masih rasa ini whale shark. sebijik!

    ReplyDelete
  37. cuba korang google whale Shark

    ReplyDelete
  38. Gua sokong lu admin...ape salahnya kalo benar itu whale shark pon!!! jnji infonya menarik...

    ReplyDelete
  39. ikan paus kelisa la der..bkn keli adeh..

    ReplyDelete
  40. Tu jerung paus la...bkan keli lol...

    ReplyDelete
  41. sesedap rase je korang ni memaki admin ni.. Memang sah rakyat Malaysia dah kurang sifat 'ketimurannya'.. yang tinggal sifat hasad dengki n memaki hamun sesuka hati je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah admin bodo nak buat cemane?

      Delete
    2. hahahaa..... stuju sangat.... bukan stakat bodoh... bangang... bahalul... berkarat... semua ada... macam2 adaaaaaa

      Delete
  42. ni nama nya whale shark la sengal tol

    ReplyDelete
  43. ni nama nya whale shark la sengal tol

    ReplyDelete
  44. ini cerita lama dulu,2 thn yg lps, sy asal mukah, sy ada di lokasi semasa drg cuba nak angkat ikan ni, ini spesies whale shark...sy tgk jg siri river monster jeremy wade tp ini bukan goonch..bukan mati di sungai..terkena pukat/pancing nelayan di laut, ditarik bot nelayan masuk ke sungai mukah & park di jeti punggah ikan di wet market mukah, sbnrnya sblm tu ada 1 lori kren kecik cuba nak tarik tp hampir terbalik lps tu baru tukar pg besar.. mmg saiz ikan ni super besar, sbb tu ramai nak tgk.. peace ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aq rase kalo kne pancing da arwah da pemancing tu . Entah2 trus karam bot tu . Hehehe

      Delete
  45. ini paus jerung laaa..bkn keli...=_=!!

    ReplyDelete
  46. Salah title ikan sampai kena bangang,bahlol segala . Hahahah rilek ah jangan gelabah . bukan tak boleh reEdit pun entry ni :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah 2013 tak edit2 pun.. mmg sengaje minta sumpah seranah, buat research jadi ke sini pulok....

      Delete
  47. Copy dr mana ni? ni dah 2 tahun berlalu lah tuan..hoho..

    ReplyDelete
  48. whale shark... TOLOL!!!!!!!!

    ReplyDelete
  49. Ni kerbau la..tp sesat msuk dlm air jd ikan.tanyala dukun,bomoh.

    ReplyDelete
  50. Tak kisah ikan keli ke jerung paus ke apa2 ke..yg penting good job admin teruskn usaha majukn blog anda dgn info2 menarik...dan tambah trafic dr komen2 mereka yg baik hati nie - skynet86

    ReplyDelete
  51. Alahaii, sng cter nieh IKAN BILIS,. Amcm?

    ReplyDelete
  52. hahahahahahahaha.... aduh

    ReplyDelete
  53. keli dgn paus pun dh tak kenal..aduhh...sedeyyy

    ReplyDelete
  54. aku rase admin nie ibarat seekor lembu bodoh yang juara dlm pertandingan lembu2x pling bodoh sedunia....hihi

    ReplyDelete
  55. admin silap ngan goonch fish kot, (goonch fish spesis ikan keli tapi sazi bkli ganda lbh besar dari ikan kli and ikan to makan org) tpi goonch fish maximum size x smpai lg size cam dlm gambar tu, dlm gmbr tu mmg whale shark. utk lbh info try compare whale shark and goonch fish. korang leh buat penilaian lps tu.

    ReplyDelete
  56. Bukan nk mhentam blogger..anggaplah cam peringatan dmase dpan..

    ReplyDelete
  57. alangkah elok jika di lepaskan saje ikan tu...khazanah alam...

    ReplyDelete
  58. ni jerung paus/sampah Laa....xLeh beza ker dgn ikan keLi??. Len kaLi seLidik Laa dLu sbLm tag...

    ReplyDelete
  59. wah...hensem betul abg kt atas ikan tu....

    ReplyDelete
  60. ikan keli ketua kampung...paling beso keli ne makan maggi n makanan barat kekeke

    ReplyDelete
  61. kalau dah tak tau tu tak payah post la bodoh.....tambah dosa je tipu orang.......publisiti murahan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang marah orang tu x tambah dosa ke??? tu lagi bodoh

      Delete
    2. TAKKKKKK...... naper? ko x pernah marah org ke? kalo aku cakap ko ... mak bapak ko bodo... ko marah x?

      Delete
  62. lantakla ikan apa2 pun..
    janji BESAR PUNYAAAAAA!!!

    ReplyDelete
  63. ini ikan whaleshark ataw dalam bhase melayuny yu paus ataw name scientifikny typus rhincodon,, sedihny xtaw beze yu ngan ikan keli. yu paus adalah ikan terbesar di dunia tergolong dalam kumpulan jerung bukan paus. tolonglh buat sedikit kajian sebelum post bende yg kurg pasti, akhirny hny memperbodohkn diri

    ReplyDelete
  64. that's a whale shark... the one who say's that one is a caTfish is literally ignorant in a way.

    ReplyDelete
  65. obviously whaleshark.

    ReplyDelete
  66. ada ke org sarawak yg beli ikan ni dan makan? sedap? share la citer sket :)

    ReplyDelete
  67. hahaha....keli??? ni mst kes x tngk nat. geo....

    ReplyDelete
  68. ni whale shark bongok bukan keli!!

    ReplyDelete
  69. klau nk kata whale shark mgkin jgak sbb ikan ni saiznya besar...tp klau nk kate goonch fish saiz goonch fish kecik sikit lebih kurang besar manusia je...mgkin whale shark kot sbb besar sngt

    ReplyDelete
  70. Admin xpayah nk jadi bodoh bole ni Whale shark... bukan keli... bongok ...Babi pon lagi pandai

    ReplyDelete
  71. PerghH...sedap bahse maki org,klu die dah buat slh bg info jgn la nk maki2...kite perbetulkan....xde bezanya korg yg maki dgn blogger 2 same2 silap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal sedap la dia maki bro... kalo x sedap dia x maki.... naper? ko ada masalah? kalo x da lu boleh blah....

      Delete
  72. Ini bkn keli....ini kucing garong,kakaka

    ReplyDelete
  73. Ya Allah...npew x lepaskan ja...masyaallah...jikalau ikan tu kecil x pew...boleh mkan...ney besar bapak korang nk makan ker?

    ReplyDelete
  74. x per x hbis dia bgi ko lah

    ReplyDelete
  75. BODO BODO je ... ni WHALE SHARK bongokk

    ReplyDelete
  76. ni whale shark kowt...apew arrr...

    ReplyDelete
  77. ini spesis ikan paus yg dikenali sebagai whale shark dan jenis yg jarang ditemui

    ReplyDelete
  78. bangang tol hampa semua ni.....pasai ikan pon nk betekak...sah la hampa ni semua golongan org yg dungu..... dah la...rentikan jer la....

    ReplyDelete
  79. Dah dah..itu berudu gergasi..(lagilah bangang kan? Benda ni pun mok gago,nang paloi)

    ReplyDelete
  80. inilah rosmah bila kna sumpah nnti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... setuju....

      Delete
  81. Ni admin la sbb dye ken sumpah..hihihi

    ReplyDelete
  82. Semua cam cipan nk gaduh pe hal....x cukup ke 6 hengget sekilo....habih korang nk baper hengget.....itu pn nk gaduh2....buduh

    ReplyDelete
  83. Hoi semua....kalau aku pantatkan korang nanti korang marah......apo gaduh2 niiii.....

    ReplyDelete
  84. Main ngan anak ikan mimang sedap....ada anak ikan kat sini tak.....ah...ah

    ReplyDelete
  85. ni ayah singa laut lh.... hahaha.........
    kebesaran allah swt..

    ReplyDelete
  86. X salah aku ni yu cicak....admin tlg wat homework sket sblm post...tq.

    ReplyDelete
  87. ni ikan bilis laaa... XD XD XD

    ReplyDelete
  88. KLO KLUR BRITA 2 MMG ADA PAKAR DLU UTK KESAHSIHAN SESUATU BRITA...JGN MAIN HENTAM JA CKP JERUNG LH,APA LH..MCM PANDAI SGT

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesahihan la. . bukan kesahsihan. . tu pun tak pandai ke???

      Delete
  89. hhahahhahah tu la main post je tau....

    ReplyDelete
  90. aku pun pernah tgk rancangan river monster by jeremy wade. jeremy buat study pasal ikan goonch. dia pg menyelam dan memancing kt kawasan taman negara kt india. sebijik mcm ni. tp de la sebesar ni

    ReplyDelete
  91. Sye tgk dlm go Diego go pasal ikan ini. Ia ialah spesis whale shark. harap admin perbetulkan tajuk ya..

    ReplyDelete
  92. orang cetek ilmu pengetahuan je cakap ni keli.

    ReplyDelete
  93. Bagaimana cara masak ikan ni?

    ReplyDelete
  94. Korg ni pun btol la tak bt research..ni bukan ikan..ni namanya bongo..ehh bukan dishini pakcik tapi dishini..bongo..

    ReplyDelete
  95. 100% whale shark nii .. Admin ni memang suka memperbodohkan org kan ?

    ReplyDelete
  96. Woi admin bahalul.... ikan tu bukan mati terdampar kt tepi sungai la bodo. ikan tu dapat ngan pukat jerut la bodo... ingat owg swak ni kutip makan ikan mati yang timbul tepi sungai cam2 ke? Tukei tinam keaw... len la kt sjung... dr makn sampai kawen sumer wat atas jalan.... hahaha. bodo sial nyer admin. pukimak la.... lancauuuuuu..... butoh.... babui tukei tinam new....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oi.. Cik adik, cik akak cik abg, kalau ya pun dia ni slh, xpyh la nak lempar kata2 kesat! X blaja moral ke? Apa mcm kalau aku lempar kata2 kesat kat ngko? Membabi buta tol..

      Delete
    2. per masalah ko? sukati aku la nak maki hamun dia.... ha... ko pun kalu nak maki hamun pn apa salah nya... ada ku kesah... jangan kan dia... ko pun aku boleh maki hamun skali... termasuk mak bapak datuk nenek adik beradik sedara ngko.... ada ku kesah? babi tul la ko ni....

      Delete
  97. oit! Kalau ya pun nak mencaci, agak2 la! Korang mcm la xpnah slh. Nak btol je sume! Menyampah! Ilek la. X pyh nak hina pun blogger tu! Kang korang lak yg kne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sukati aku la..... bodoh nyer orang

      Delete
  98. buat la reseach dulu....ape la admin ni....kan da berbakul2 bodo ko dpt...kesian ko..

    ReplyDelete
  99. wakakka.. cam cibai.. agak2 lah keli cam tow.. nie lah dikatakan bodo x bertempat..

    ReplyDelete
  100. ikan ni dah tinggal beberapa ratus je kat bumi ni . kesian .

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbrnya ikan ini terdapat dalam kelompok yang masih aktif dan banyak di bumi, Whale Shark aka Yu Paus aka Paus Jerung aka Yu Bodo nie banyak terdapat di perairan Timur Malaysia hingga ke Kepulauan Filipina. Makan ikan nie mmg takleh blahla, isi keras walaupun dia makan plakton, gua rasa diaorg angkat paus tur untuk research, dan kemudian selepas diselidik tulang dia boleh bersihkan dan letak kat display museum. Apa2 pun, cian admin nie, sampai mati kene sumpah, tapi tetap BODO sebab tak tukar title... tukarlah... kang termakan sumpah seranah orang RAMAI!!!

      Delete
  101. Gambar ini saya yang shoot... menggunakan gambar ini tanpa izin adalah satu kesalahan... saya sangat keciwa dengan mereka mengunakan gambar ini tanpa izin...

    ReplyDelete
  102. Ini ikan pusu la!!

    ReplyDelete
  103. kesian admin ngn manusia2 yang mangkuk...goonch la keli gergasi lah...tuh la kalu bodo jgn tunjuk kat org...maluuuu jer....puihhhh

    ReplyDelete
  104. itu whale shark laa bongok!

    ReplyDelete
  105. vongonye...pejadahye ikan keli..puihh

    ReplyDelete
  106. gambar yang teratas kedua ketiga tu ikan matahari. Ikan ini dalam keluarga ikan buntal, beracun. Ikan ini memang besar mencecah satu tan seekor. Taburan ikan ini sangat jarang, mendiami lautan panas dunia. Ikan ini akan timbul ke permukaan laut secara mendatar bagi memudahkan burung laut memakan cacing yang melekat pada tubuhnya. Nelayan yang berpengalaman tidak akan menangkap ikan ini kerana ianya tidak bernilai komersial. Gambar ikan dalam blog ini pernah keluar dalam surat khabar utama sarawak sekitar tahun 1996. Gambar ini diambil di jeti tanah putih (kalau tak salah) sungai sarawak, kuching. Masa tu saya bekerja tidak jauh dari tempat tu.

    ReplyDelete
  107. bodo gila babi admin cap kaki ni mangkak cap anwar ibrahim

    ReplyDelete
  108. ni whale shark, tgk bdn dye dh tau....admin tgk dlu btul2 sbelum post k...kan org dh maki

    ReplyDelete
  109. pemaki2 yang tidak bermoral. . cam tu ke orang Malaysia?? x malu betul kutuk2 orang. . Ko tek bagus??

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh? lu pehal? suka ati aku la nak maki orang.... suka ati aku la nak kutuk orang... lu kecoh pehal? ko bagus sangat gak ke? butuh ko...

      Delete
  110. this is whale shark

    From Wikipedia, the free encyclopedia
    Jump to: navigation, search
    Whale shark
    Temporal range: 60–0Ma
    PreЄ
    Є
    O
    S
    D
    C
    P
    T
    J
    K
    Pg
    N
    [1]
    Whale shark from Taiwan in the Georgia Aquarium
    Size compared to an average human
    Conservation status

    Vulnerable (IUCN 3.1)[2]
    Scientific classification
    Kingdom: Animalia
    Phylum: Chordata
    Class: Chondrichthyes
    Subclass: Elasmobranchii
    Order: Orectolobiformes
    Family: Rhincodontidae
    J. P. Müller and Henle, 1839
    Genus: Rhincodon
    A. Smith, 1829
    Species: R. typus
    Binomial name
    Rhincodon typus
    A. Smith, 1829
    Range of whale shark
    Synonyms

    Micristodus punctatus Gill, 1865
    Rhineodon Denison, 1937
    Rhiniodon typus A. Smith, 1828
    Rhinodon pentalineatus Kishinouye, 1901
    Rhinodon typicus Müller & Henle, 1839

    The whale shark (Rhincodon typus) is a slow-moving filter feeding shark and the largest known extant fish species. The largest confirmed individual had a length of 12.65 meters (41.50 ft) and a weight of more than 21.5 metric tons (47,000 lb), and there are unconfirmed reports of considerably larger whale sharks. Claims of individuals over 14 meters (46 ft) long and weighing at least 30 metric tons (66,000 lb) are not uncommon. The whale shark holds many records for sheer size in the animal kingdom, most notably being by far the largest living non-mammalian vertebrate, rivaling many of the largest dinosaurs in weight. It is the sole member of the genus Rhincodon and the family, Rhincodontidae (called Rhiniodon and Rhinodontidae before 1984), which belongs to the subclass Elasmobranchii in the class Chondrichthyes. The species originated approximately 60 million years ago.

    The whale shark is found in tropical and warm oceans and lives in the open sea with a lifespan of about 70 years.[3] Although whale sharks have very large mouths, as filter feeders they feed mainly, though not exclusively, on plankton, which are microscopic plants and animals. However, the BBC program Planet Earth filmed a whale shark feeding on a school of small fish. The same documentary showed footage of a whale shark timing its arrival to coincide with the mass spawning of fish shoals and feeding on the resultant clouds of eggs and sperm.[1]

    The species was distinguished in April 1828 after the harpooning of a 4.6 metres (15.1 ft) specimen in Table Bay, South Africa. Andrew Smith, a military doctor associated with British troops stationed in Cape Town, described it the following year.[4] The name "whale shark" comes from the fish's physiology, being as large as some species of whales[5] and also a filter feeder like baleen whales.

    ReplyDelete
  111. per la korang ni..... goonch la... keli la.... tu ikan masin la.... hahahaha....

    ReplyDelete
  112. http://www.cashforvisits.com/index.php?refcode=25047
    http://iklansticky.com/hop.php?ref=Acez
    http://ThepayingWork.com/?id=Acez
    klik2 wat duit

    ReplyDelete
  113. hadoiiii...kesian binatang tu...kalau binatang ni blh hidup balik, boleh plak bc komen korg(mstila x logik), mesti gelak sakan tgk korg gaduh psl spesis dia...sabo jeler...ok..closeeeee tamat..xyah gaduh2...xyah kutuk2..mana yg silap betulkn cr baik..xyah buat propaganda sgt k..peace

    ReplyDelete
  114. Adoiii.... wak der fak lah... dih ih not ar kekpih... dih ih wel sak la...

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri