Toyota AE86 Berusia 25 Tahun Yang Masih Di Dalam Plastik
Home » » Toyota AE86 Berusia 25 Tahun Yang Masih Di Dalam Plastik

Toyota AE86 Berusia 25 Tahun Yang Masih Di Dalam Plastik

88 Comments
Bagi pandangan pertama mungkin ada yang menganggap bahawa kereta keluaran lama, pasti akan menjadi sebuah kereta klasik lama yang sudah rosak. Namun dakwaan itu boleh disangkal jika kita melihat sebuah kereta Toyota Corolla AE86 ini. Ia dijumpai di Belgium dimana kereta ini telahtersimpan di basement selama lebih 25 tahun. Lebih menarik,kereta ini masih dalam keadaan asal seperti baru keluar dari kilang dan tidak berkarat langsung. Kerusi didalamnya masih dibalut dengan plastik dari kilang.

















Meter pada dashboard pun menunjukkan kereta ini baru berjalan sebanyak 48 kilometer. Pemilik kenderaan ini membeli kereta ini dan memandunya dari kedai kereta hingga ke basement tersebut. Dan kereta itu dibiarkan begitu selama lebih 25 tahun. Bau kereta ini juga masih bau seperti baru. Tuan kereta ini mengeluarkan minyak dari tangki dan bateri juga dibuka untuk mengelakkan kereta ini dari rosak.

Lagi Koleksi Gambar Toyota AE86 di sini

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

88 comments:

  1. tpi ni bkn ae86 trueno..x xcited sgt..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Levin ni,twin cam...kalah enjin trueno

      Delete
    2. levin sama trueno tuh sama aja...cuma kalo levin itu corolla, trueno itu sprinter, secara teknis sama...coba body trim aja yg beda....

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. bosse seksi.. jawapan yg terbaek.. sy sokong...

      Delete
    5. mana takumi? =(

      Delete
    6. Mana Mominee M?

      Delete
    7. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. woww!!..saya nak beli boleh tak????

    ReplyDelete
  3. wow.. .. kaya juga pemiliknya beli then x pki.. .. smpan jak trus.. .. hurm.. .. xmasuk akal.. ..

    ReplyDelete
  4. wow.. .. kaya juga pemiliknya beli then x pki.. .. smpan jak trus.. .. hurm.. .. xmasuk akal.. ..

    ReplyDelete
  5. wow.. .. kaya juga pemiliknya beli then x pki.. .. smpan jak trus.. .. hurm.. .. xmasuk akal.. ..

    ReplyDelete
  6. wow.. .. kaya juga pemiliknya beli then x pki.. .. smpan jak trus.. .. hurm.. .. xmasuk akal.. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Die wat cmtu sbb dìe tau die beli kete lopek . Haha :D

      Delete
  7. levin...twin cam tu...xramai ada...whahah..lagend..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku penah nmpak ade sorang mamat pakai kete ni kt gombak, x tune lagi macam dlm gmba atas...

      Delete
  8. tayar tak lembik pun..

    ReplyDelete
  9. 25 thn baru terkenal...yg sedihnya gambar pemilik tak ada pun...

    ReplyDelete
  10. eleh..kecohnoh dengan twin cam kau..engine myvi pun sekarang twin cam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myvi mmg twin cam,tp x legend mcm kete bwk tauhu ni..kete ni la asal DK (Drift King) pki,Myvi bole drift ka? Body Hachiroku ni 50/50 balance...x buang bodynya..heran sgt ke dgn Myvi?

      Delete
    2. myvi twincam tahun bila ngok

      Delete
    3. myvi buat drift tayar depan yg lari..hahah

      Delete
    4. bodo gle myvi drift.....

      Delete
  11. Peh... Ni kalo kt malaysia xtau bpe rege dgn cond cmni... Yg slrg pn trueno rege mcm vios...

    ReplyDelete
  12. nie kreta tohai nie. . .

    ReplyDelete
  13. bkn kecoh dgn twin cam,tp kete 80 an ada twin cam..mmg rare la time2 cm tu..zaman skg mmg dah bnyk..

    ReplyDelete
  14. info untuk semua..
    menjadikan RM50 kepada RM4000 dalam masa 4 minggu..
    sila klik link dibawah untuk maklumat lanjut..
    http://rm50.ibct.my/1095

    ReplyDelete
  15. mcm AE85 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AE85 selalunya di datangkan dengan henjin single cam...

      Delete
  16. Korang ada....

    ReplyDelete
  17. honda civic baru single cam ja... hp lgi tinggi dr twin cam yg dlu... x heran pong pong

    ReplyDelete
  18. mne dtg AE 86...nih AE 85 la..
    kan beza lmpunyer dgn AE 86...

    ReplyDelete
  19. trueno AE86 ad dua jenis la bodo . kalau xtau pasal kreta jgn la memandai-mandai . INITIAL D3 dh ad karakter yg guna AE86 jenis yg kat atas tu .

    ReplyDelete
  20. ala xyh nk bngge sgt la ngn civic tu...b16a pon exora standard je leh tapau..klau engine AE ni..xpndg nye der...lol

    ReplyDelete
  21. Bising la korang ni...gua pkai engine mesin potong rumput pasang kat keta gua...keta sorong..

    ReplyDelete
  22. Wow,...teringat kenangan thn 94 pernah beli kereta ni tapi tak sempat pakai,...mlm sebelumnya dealer bawak kereta ni accident di kapar, kereta terbakar dan total lost......sedih.

    ReplyDelete
  23. nmpak civic senyum ja...kalo nek keta ni :P ..kalo potong pejam mata plak

    ReplyDelete
  24. Ni AE86 Levin, satu lg AE86 Trueno.. legend nih.. sapa tgk Initial D anime akan perasan ada satu watak celen Takumi tp dia pakai AE86 Levin Turbo.. TOHAI? tuh nama versi kartun kluar TV Malaysia je.. sesuka suki tukar nama watak, padahal nama asal dia Fujiwara Takumi...

    anyway respect pd kereta lagenda pd zamannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama TOHAI tui versi negara china.malaysia amik versi dari cina bkn dr jepun jd terikat dgn kontrak dr negara china.slh 1 syarat nya kne gna nama yg telah ditetapkan dalam versi china...tp aku rsa tukang alih bahasa pn bkn kenal nama watak sebenar dia.

      Delete
  25. wow levin gt apex dohc ae6 sedan

    ReplyDelete
  26. 8 tinggal plak

    ReplyDelete
  27. Aku suke pakai kete ni drift main GTA IV haha

    ReplyDelete
  28. tpi toyota 86 yg bru not worth nk bli sbb x lah laju mne .. Kete aq lgi lju ...

    ReplyDelete
  29. adoyai..Levin ae86 sprinter lh ne..adessss

    ReplyDelete
  30. tp fujiwara takumi lagi hebat drift..

    ReplyDelete
  31. 86 kalo smbat brang ae101..vtec kecik confirm kena tapai...tp kalo vtec beso x tau lank cakap mnde..

    ReplyDelete
  32. wei..ni bkan ae86..ae86..lampu bukak tutup.ape kebangan..tuh larh..xlayan initial D punya pasal..

    ReplyDelete
  33. KESIAN BETUL..KUAR INTIAL D BARU KENAL 85,86

    ReplyDelete
  34. Bngang mne crite pongpang psal initial D Tp still xpndai tgk kete..ni Ae86 levin..dlm initial D Wataru Akiyama pkai..tp turbocharged..yg takumi pkai Ae86 Trueno..titik noktah..

    ReplyDelete
  35. Adehh.. xpaham aku dgn segelintir ni. Mane nak carik kondisi stock kilang camni?? Dr mahathir puye saga pun ntah da kat mane da. Market price ae86 yg pekak kat malaysia skang paling cikai pun,rm45k yg bleh otr. Kalu kondisi stock kilang cmni,bape mau jual lak. Hehehehe. Yg paham je tau nilai kete..

    ReplyDelete
  36. 4AGE blue top. 130hp, twin cam, sedap kalo bawak drift engine ni :)

    ReplyDelete
  37. KPOP la best..sokong ayuni

    ReplyDelete
  38. nie ae86 levin version coupe.
    ae86 ada 2 version, coupe n hatchback 3-door.
    yg fujiwara takumi pakai tu ae86 versi hatchback 3-door

    ReplyDelete
  39. 25th masih dara!

    ReplyDelete
  40. alah.. aku dah merasa bawak kereta ni, siap jumpa selekoh turun naik turun naik gear tengah laju nak kona brek sikit..

    ReplyDelete
  41. diam la bangang tol org ats....trun bukit tekan brek pon nk kecoh

    ReplyDelete
  42. kalo ini toyota corolla levin

    ReplyDelete
  43. ohooo brand sama cam keta bapa aku.... toyota levin AE86.... ak siap tengok geran keta ne dlu sbb tk percaya dlu...

    ReplyDelete
  44. macam bodoh sume komen di atas...aku jer yg pandai..hahaha

    ReplyDelete
  45. nk!!!! adoi teruja tgk kete ni..

    ReplyDelete
  46. ni AE85 ni...bukan AE86..aku ada kreta ni..skang tengah guna..hahahah

    ReplyDelete
  47. asal ad post pasal kereta je msti rmai nk blagak pndai..wekk..

    ReplyDelete
  48. Ae85 ke,ae86 ke,ae89 ke,yg xtau tu diam,pi bt research sket kt internet tu apa beza ae85 ngn ae86,trueno,levin,apa suma tu,dunia dihujung jari anda je,xguna gajet memahal tp bangang

    ReplyDelete
  49. al razee poyo je gune kete ni konon.. padahal pakai wira auto je..sebab tu xtau beza ae85 dgn ae86...haha

    ReplyDelete
  50. selama 25 thn ownernya simpan kereta tu tak pakai dan selama itu juga dia pam tayar kereta tu!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  51. ni kan dah jd utm pameran, sesi bergambar bagai, kasi gilap sket lah, boh angin semua, aduhai~

    ReplyDelete
  52. kereta aku dalam game need for speed world

    ReplyDelete
  53. tohai ke sohai?

    ReplyDelete
  54. cehh...ingatkan hachiroku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hachiroku maksudnye 86. ini hachirokula. bodoh betulla kamu ni.

      Delete
  55. kecoh la u all

    ReplyDelete
  56. tp malaysia bila nak kluar keta bleh driftt nie.. sama3 sesakkan jalan..heheh

    ReplyDelete
  57. korang semua selenge, bajet tahu pasal kereta. bodoh

    ReplyDelete
  58. twincam levin tak sama dengan twincam yg ada pada kereta myvi yer.dr segi ketahanan yg ada pada enjin levin tu mmg tak terlawan la levin nya enjin....amacam caiyokkkk...

    ReplyDelete
  59. bodoh! korang sume ni nk belagak tau.. padahal x tau apa2.. ni sebenarnye bukan AE86.. ni lamborghini.. admin tu kalo nk bagi maklumat tu kaji la dlu

    ReplyDelete
  60. Hachiroku kereta idaman aku berbanding kereta2 yg lain Sama ada kereta tmpatan atau luar..AE86/Hachiroku 4AGE twin cam

    ReplyDelete
  61. kancil bodykit ae86 nie...

    ReplyDelete
  62. axle lsd tu jual kt aku boh kt ke70...perrh bleh mengapum la lpas tu

    ReplyDelete
  63. bila lelaki berbicara pasal kereta... hahaaha amik! tak habis!!

    ReplyDelete
  64. Initial D bak hang... AEpa'lok.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri