Ular Raksaksa Muncul Di Sarawak
Home » » Ular Raksaksa Muncul Di Sarawak

Ular Raksaksa Muncul Di Sarawak

6 Aug 2012 58 Comments


Betulkah Ular Raksaksa Muncul Di Sarawak ?

Seekor ular raksasa berenang di Sungai Baleh, Sibu, Sarawak. Sebuah gambar ular raksaksa dilihat berenang melenggak-lenggok di sebuah sungai tropis yang dikelilingi oleh hutan gambut. Ular berwarna hitam itu sangat besar, hampir memenuhi sungai yang terletak di tengah-tengah hutan rawa yang rimbun. Air berombak di kiri kanannya. Foto itu dipercayai diambil dari sebuah helikopter.

Kalimantan memang memiliki ular-ular raksasa. Namun, ular besar yang baru ditemukan itu adalah sejenis sanca atau python atau masyarakat Kalimantan menyebutnya ular sawa, yang panjangnya belasan meter.

Namun ular yang terpampang pada gambar jauh lebih panjang dan besar dibandingkan dengan penemuan python selama ini. Dikatakan panjangnya lebih 100 kaki atau sekitar 33 meter.

Gambar tersebut diambil oleh anggota wilayah bencana banjir yang kemudian diterbitkan olehUtusan Sarawak, sebuah akhbar tempatan. New Straits Times di Kuala Lumpur juga memuat gambar tersebut yang kemudian diikuti oleh The Telegraph, Inggeris.

Ada juga yang tidak memercayai gambar itu dan menganggapnya rekaan semata-mata. Hal ini karana terlalu jauhnya pengambilan gambar ular tersebut. Benar atau tidak, gambar itu sudah membuat masyarakat di sekitar Serawak, khususnya Sibu, ketakutan kerana sungai itu merupakan nadi pengangkutan masyarakat selama ini.

Berdasarkan legenda yang di kalangan masyarakat setempat, memang dipercaya adanya anaconda di kawasan tersebut yang bernama Nabau. Menurut kepercayaan, Nabau merupakan ular dengan panjang 80 meter dengan kepala naga dan tujuh lubang hidung. Masyarakat desa yang tinggal di Sungai Baleh Borneo memercayai makhluk mistik tersebut. Selain itu, masyarakat memang sering melihat ular-ular besar di kawasan itu.

Persoalannya, adakah gambar tersebut asli, apakah ular yang dilihat itu sejenis python atau anaconda? Hingga kini masih belum ditemui anaconda di Kalimantan, kecuali dalam film Anaconda: The Hunt For The Blood Orchid yang laris itu.

Rekor ular terpanjang saat ini memang anaconda (eunectes) dari Amazone. Anaconda merupakan keluarga boa. Panjang anaconda yang baru ditemukan adalah 50 kaki, namun para ilmuwan percaya ada anaconda yang panjangnya 80 kaki, bahkan 100 kaki dari penemuan kulit ular tersebut oleh sekumpulan ekspedisi Inggris pada tahun 1992. Dalam keluarga anaconda, menurut sejarah lingkungan Mongabay, yang terbesar adalah anaconda hijau (Eunectes murinus). Panjangnya mencapai 43 meter.

Python Asia adalah ular terpanjang kedua. Ilmuwan menyebutnya Asiatic Reticulated Python (Python reticulatus). Python terpanjang yang ditemukan di kawasan Kalimantan panjangnya 33 kaki, dan merupakan rekor dunia sanca terpanjang saat ini. Para ilmuwan percaya panjang python boleh mencapai 50 kaki atau sekitar 15 meter.

Bezanya, anaconda lebih langsing dan pakar berenang. Sementara python lebih gemuk dan hanya suka kelembapan, bukan di air. Anaconda menggigit mangsanya sehingga mati sebelum menelan, sementara python menggunakan kekuatannya dengan membalut mangsa sehingga tulang-belulangnya hancur atau tak bergerak lagi, kemudian ditelan .

Awal Februari lalu, para ilmuwan menemui fosil ular seberat sebuah kereta. Ular itu dikatakan boleh menelan binatang sebesar lembu. Raksaksa sepanjang 45 kaki bernama Titanoboa sangat besar dan hidup dengan memakan buaya dan kura-kura raksasa. Beratnya mencapai 1,25 tan. Ia biasa merayap di sekitar hutan-hutan tropika Amerika Selatan 60 tahun lalu.



Lagi Gambar Ular Raksaksa Di Sarawak

58 comments:

  1. gambar ular itu sudah lama itu kayaknya di sungai nil

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu saya la, air sungai tu mana ada warna macam tu..agak2 la nak hoax buat kisah mengarut tu.. kalalah giak idup ba....

      Delete
  2. memandai jek ckap kat sarawak..gambar ni dah lama la..

    ReplyDelete
  3. best juga cerita ni..sesiapa yg tau sebenar benarnya cerita mengenai ular tu share lha ekk..tq..

    ReplyDelete
  4. xkan la sekeping jek gambar. kalau dr helikopter mesti boleh follow ular tu, tgkp gmbr dkt2 sket. kurang nak pecaya gambar nih. hahah tp xtau lah kalau tibe kodak habiskan. kikiki

    ReplyDelete
  5. dh kantoi dulu..fake!

    ReplyDelete
  6. benar atau pun rekaan...urmmmm..

    ReplyDelete
  7. dh ade kluar berita ni kt utusan sarawak .. x ingat thn bila, tp mmg ade kt dalam utusan sarawak dan borneo post..

    ReplyDelete
  8. dah memang betol kalau x caya jom kita gi masuk utan jom kita tangkap ramai ramai kita jual kalau 5 orang angkat kita jual 10 juta .....sorang 2 juta lepas tu korang belilah kereta yang korang impikan

    ReplyDelete
  9. satu lagi maklumat tidak berdinding daripada blogger semenanjung

    ReplyDelete
  10. betulla,klu tangkap dr helicopter takanla dpt 1gmbr jak..erm3,tk logic..da terang2 ular 2 tk nmpk pn nak mnyelam,tntu dpt snap gmbr byk2

    ReplyDelete
  11. Jgn ckp blogger semenjung tp blogger yg ni batak populariti..main pkai copy paste je tanpa bukti..last2 org takut nk dtg sarawak sbb post yg xde bukti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau tolong la cari bukti... Pegi lah ajak family mandi manda kat dana bro..

      Delete
  12. Kat sarawak byk ular... Tp kat semenanjung byk bapak ular!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha bapok ular mano?

      Delete
    2. Ada2 jer korang nih....! kikikikikkik

      Delete
  13. sungai kat baleh macam milo.sedangkan dalam gambar ni sungai nya jernih.nampak sangat pembohong orang yang empunya cerita ini.

    ReplyDelete
  14. bodoh betul lah..gambar ni dah masuk dalam youtube bertahun laa..dalam category gambar fake. bila masa pulak kat serawak? hahahahahahaha

    ReplyDelete
  15. pernah naik heli atas sungai rejang...for me, it is not impossible if they found some freaky animals there..

    ReplyDelete
  16. hahaha~~sorang2 dok kne tipu~~
    dlu der vdeo dh tnjukkan psal penipuan nih...
    air kt sg rajang bkn warna hitam tp COKLAT..
    lau nk post pun~siasat r btl2 kesahihannyer~~
    kan dh kne skali...kikiki

    ReplyDelete
  17. gambar mcm ambik kt google earth je

    ReplyDelete
  18. ni pokemon ak. name die arbok. ak bagi die jln2 kat sg tu, sbb asyk terperap kat pokeball je

    ReplyDelete
  19. hahhahahahaha...dulu kt sungai perak...skrg kt sarawak pulak

    ReplyDelete
  20. Kalau gambarmcm ni adik aku pun boleh buat, nak bubuh katak raksasa pun boleh

    ReplyDelete
  21. ni fake la gila. main copy paste jer kerja. bengong admin

    ReplyDelete
  22. http://1.bp.blogspot.com/-mrCznx0N4Hs/UB-JzmQsLVI/AAAAAAAADyM/E9ROJPIPH-4/s1600/Betulkah+Ular+Raksaksa+Muncul+Di+Sarawak.jpg Ini sudah lama

    ReplyDelete
  23. sungai sarawak mana ada warna mcm air kopi camnie, sungai rejang warna cam teh ais,, ape punya banggang gambar nie , nk tipu agak2 la, nanti nabau tu telan ko bah ha..ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ko 'bah-bah' ni knafe? kao ingat sarawak sama dgn sabah ke ? kalau sarawak ko kna tukar bah tu kepada tok . lucu laa .. tgk tmpt la kalau nak simpan pkataan bah tu. bukan suka2 hati ja . blajaar dlu bah.

      Delete
  24. Biol betul la. U all ni sah jd warganegara Msia sjak bila erk... ? Pesal Sarawak d'eja Serawak ?

    ReplyDelete
  25. kayaknya sih hapenya yang jeleekkk,,, sampe gambarny kaya gambar kartun gtuhhh .... beli camera baguss aja,,,,,

    ReplyDelete
  26. kayaknya sih hapenya yang jeleekkk,,, sampe gambarny kaya gambar kartun gtuhhh .... beli camera baguss aja,,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngak faham gue dong,jangang dong jangang godain gue....!

      Delete
  27. btw, sg. baleh is not in sibu. it's in kapit.

    ReplyDelete
  28. cam lonkang kat padg golf jer..elok molek jer rumput tepi tuu

    ReplyDelete
  29. Yg nie cite lama.. Klu tk slh, itu adalah sg.amazon,bknnya srwk n one more thing, kesahihannya tdk disahkan sbb pengkaji omputih kata, benda pnjg spt ular itu adalah lukisan(garisan halus) only.. I still remembered I read this last year, tp sources lupa,huhu

    ReplyDelete
  30. admin nk lariskan blog die je ni... utk iklan... sume sumber copy paste..

    ReplyDelete
  31. ular besar mcm ni mmg wujud d sarawak dan d hutan simpan. Pernah ATM (askar tanah melayu) sembelih gulai ular lebih besar dari tong dram d hutan simpan pahang 10tahun lalu.. Org x pnah jumpa mmg x pcaya tp bila jumpa dpan mata baru pcaya..

    ReplyDelete
  32. KISAH NIE BENAR...AKU SELALU BACE CERITE TENTANG NABAU

    ReplyDelete
  33. ada gik crita bongok admin tok...nang pandi kelentong orang bongok tok....sebelum crita ular ya...dah lama ku jumpa gambar ular tok dlm internet....then direka org crita ya padah ular kat sarawak....tambah gik orang nak empun website tok..bongok....padah ular besar kat sawak..mek org sawak...agik tahu...

    ReplyDelete
  34. gambar diambil dari sungai amazon lah... sarawak punya sungai keruh warnanya

    ReplyDelete
  35. yg sy tahu lah.. python ada kat sarawak... yg besar mcm ni xda lah..... skrng memang musim ular kat srwk... ada sorng indon kena mkn ular kat srwk bru2 ni.. xcya... tgk borneo post.. tp xlah sebesar yg digambar kan kt blog ni.. ntah pa2 la... klu btul ada ular besar mcm ni kat srwak, memang dah lama dh pupus org kat srawak... skrng juga musim buaya.. hahahah.. org2 semenanjung tu klu nk g sarawak skrng boleh jgk... nk tgk bujang senang kami... biar dia ngap korang..!!!

    ReplyDelete
  36. nampak benor menipu

    ReplyDelete
  37. May be true - the giant snake normally called as Nabau at Sarawak here, which changed from ular sawa. The water colour for Balleh river at draught season is looked like that and only changed to Milo colour at rainy season. I personally believed the photo posted is true. The previous not looked like this one.

    ReplyDelete
  38. tapi memng betoi pun...member aku kat sarawak pun kata memang ada..depa panggil nabau...

    ReplyDelete
  39. aku rse ular tuh btol sebb ada guard di borneo di makan oleh ular setinggi hampir 40 kaki

    ReplyDelete
  40. nampak beno nipunya......

    ReplyDelete
  41. Kalaulah ada ular sebesar gitu,tak kanlah ambik sekeping gambar je....mana gambar yg seterusnya???????

    ReplyDelete
  42. xyah buat blog ar kalau keje nk menipu je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar tu ditangkap guna kamera apa

      Delete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. 10 perkara yang saya tahu pasal awak.
    1. Awak baca text ni..
    2. Awak manusia..
    3. Awak tak dapat sebut huruf 'p' kalau bibir awak tak bersentuh..
    4. Awak baru saja try buat..
    6. Awak ketawa sendiri..
    7. Awak senyum dan awak tak perasan no.5 takda..
    8. Awak cek kalau ada tu no.5..
    9. Awak ketawa sendiri sambil tersenyum..
    10. Awak mahu share text ni supaya kawan2 awak kena sekali
    awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak
    awak awak awak awak awak awak
    1. Awak mmg malas untuk membaca semua perkataan di atas..
    2. Awak tak perasan saya ada tulis awek..
    3. Awak terus cari perkataan awek, sebenarnya takde pon.
    4. Awak sudah terkena! :D
    5. Awak share la biar kawan2 pulak terkena. Takkan nak terkena seorang je.. :P

    ReplyDelete
  45. fakta sudah silap.....ini bkn d sibu sarawak....tp d kapit sarawak

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri