Apple Sekali Lagi Saman Samsung
Home » » Apple Sekali Lagi Saman Samsung

Apple Sekali Lagi Saman Samsung

191 Comments
Adakah anda fikir Apple akan berpuas hati selepas kemenangan terhadap Samsung di mahkamah pada minggu lepas? Jawapannya tidak! Syarikat berpangkalan di Cupertino itu telah memfailkan satu lagi tuntutan mahkamah pelanggaran paten terhadap Samsung, menambah tambahan 22 peranti lagi yang didakwa melanggar paten Apple. Senarai baru telefon pintar itu termasuk model popular yang baru diperkenalkan seperti Galaxy S III dan Galaxy Note 10.1. Kedua-dua peranti ini tidak termasuk dalam tuntutan Apple yang dimenangi pada minggu lepas. Terdapat beberapa peranti, yang merupakan sebahagian daripada saman asal. Kali ini bagaimanapun, mereka disenaraikan melanggar paten dalam kategori berbeza.


Berikut senarai penuh 22 peranti terbaru yang bakal disaman oleh Apple:
Samsung Galaxy S III
Samsung Galaxy S III (Verizon)
Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy S II Skyrocket
Samsung Galaxy S II Epic 4G Touch
Samsung Galaxy S II
Samsung Galaxy S II (T-Mobile)
Samsung Galaxy S II (AT&T)
Samsung Galaxy Nexus
Samsung Illusion
Samsung Captivate Glide
Samsung Exhibit II 4G
Samsung Stratosphere
Samsung Transform Ultra
Samsung Admire
Samsung Conquer 4G
Samsung Dart
Samsung Galaxy Player 4.0
Samsung Galaxy Player 5.0
Samsung Galaxy Note 10.1
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus
Samsung Galaxy Tab 8.9

191 comments:

  1. I love APPLE <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes me too :) iphone user <3

      SAMSUNG DUPLICATE ! lost manners

      Delete
    2. Lepas steve jobs mati memang apple dah x ada jobs lain dah ;-)

      Delete
    3. kewangan dorang merudum jatuh xda bajet nat wat phone baru.....hi..hi..hi..!

      Delete
    4. Apple bodoh panjang je lebih

      Delete
    5. samsung makin gemok and membesar hahahahaha kesian samsung btw i love iphone

      Delete
  2. aku suka apple hijau . sedap sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahaha.. betul tu..

      Delete
  3. Aik.... Ape yg same patternnye..?? Note tu yg besar pun ikut pattern ker..?

    ReplyDelete
  4. Iphone 5 tu screen 4 inchi kire ikut samsung la. X der pun nak saman....

    ReplyDelete
  5. Xde untung keje nak saman jer??

    ReplyDelete
  6. LANCAU lah apple

    ReplyDelete
  7. Samsung Sakai! Apple rock! :)

    ReplyDelete
  8. Byk untung tu kalau menang. .

    ReplyDelete
  9. bodo je apple dah design sama je....ada hati nak saman SAMSUNG lagi dah xde duit sngat ke smpai nk saman2...

    ReplyDelete
  10. Hahahah apple habis idea mau keluar product baru... So tau saman orang je tuk generate profit...... Lame betul....

    ReplyDelete
  11. Ya la sdh kalah nak saman urg...lau dah kalah buat cara kalah...dlu on top snobbish skrng dah jtuh marah pulak ada ke patut...hahaha

    ReplyDelete
  12. Innovative-improvise apa yg ada. Time and cost efficient. Japan dulu buat mcm ni smpai jadi negara naju. China pun dok buat mcm ni and produce a lot cheaper products. Korea is doing this at an amazing speed. It's interesting to see the competition. It's back to consumers benefit though. Asyik kena cekik darah jer... kaya dah kaya giler2. Now you are open to more choices.

    ReplyDelete
  13. Standard ar..saman kan dpt duit senang2..haha..pape pun..android n iphone same best..i've experienced using both gadget

    ReplyDelete
  14. Biasalah, bila Samsung punya jualan mengatasi Apple..ader jer lah akal nak menutup malu..

    ReplyDelete
  15. sy pkai iphne 4 s n samsung galaxy...dua2 best..saman2 nie pttnya x paya r..sma2 bsaing kn bgus..dpt kuar idea y bru..sapa cpat dia dpt la..apple pn stu,.sman2 jak..bg tkang kmen lak.tnang2 cess..jgn mara.....nurdin ramli

    ReplyDelete
  16. samsung kene saman cume 0.003% je dr keuntungan..pasni byar gune 1sen plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..hari tu cool gila kan, dia bayar pakai duit 5 sen..hina siott..ahahaha

      Delete
  17. nmpak sgt apple nk jatuh dah..kenapa x saman tablet 1 malaysia?

    ReplyDelete
  18. otai Apple dah mati tu pasal la staff yg ada sekarang xde idea...pastu x achive target Apple start cari masalah dgn brand lain..aparaa dahla selfish, not friendly like another android... so Apple sucks!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAK MAMPU CAKAP ! bhahaha jgn nk kutuk kutuk !! samsung ciplak iphone . memang patut la kne saman

      Delete
    2. ko keje kt apple ke tiba2 nak touching lebeh?peggi la mampos sama ko pnya product yahudi. support asian productla kawan..

      Delete
  19. n barang apple pun mahal gile..mahal sb brand ><

    ReplyDelete
  20. diskriminasi... dulu apple beat microsoft x der lak bill gate saman apple, nie samsung company luar america beat apple trus kene saman...

    ReplyDelete
  21. x sedar diri Apple ni...komponen nak buat iphone tu pun guna produk buatan Samsung...bkn sume buatan Apple...sbnrnye Apple dh xda idea nk buat design baru smnjak Steve Job dh xda ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl 2..komponen dlm Apple produk Samsung punya..kalau dia xmau bg teknologi kat Apple abis la..Samsung dh kluar screen fleksibel Apple xtau nk kluar mcm mane plak..I like Android..hehe..

      Delete
  22. Gua pakai 3310 je..rilek sampai ke mati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lue sempoi ah

      Delete
    2. Terbaik lh..siap time tido bleh msg android bleh ke? Tp samsung memang terbaik..ak skrg pakai s3 memang best siol

      Delete
    3. 3310 to kasi hentak kepala ko terus jadi android tak yah gne phone da,pastu to mgkn apple saman ko lak.....!

      Delete
    4. 3310 to klau hentak kpla ko terus jadi android,pastu mgkin ko lak kene saman apple...hihhihi...!

      Delete
  23. Iphone suck..android rock!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mampu beli pastu nak bahan apple lak ap ke bende la kau ni ... aku rembat kau nak ! iphone user

      Delete
    2. iphone fuck

      Delete
    3. Usingn both.... ip4s+samsungs3+xperiaS...

      seme sama kalau dah install memcm app
      hang jugak...! Jgn nak fanatic sgt la ip user aku mampu je belli...!

      Delete
    4. jangan gaduh , pakai la brand CSL terbaikk tonkk

      Delete
  24. dah tak mampu nak bersaing, main saman2 lah pulak...nilah cara busuk orang yahudi...

    ReplyDelete
  25. Sbb samsung sngt laku dn boleh di beli...sofware sng dowload...apple nk pi sna sni utk dowload....apple tk bnyk org beli sbb mhal...smsung pun mhal tp org mampu....mna2 kdai pun skrg smua nya smsung....

    ReplyDelete
  26. htc de best..~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Htc one in my heart .. <3

      Delete
    2. Yeah HTC rocks!

      Delete
    3. HTC suck ,china mobile goooooood.....!

      Delete
  27. apple ni dikire macam closed os. mahal, sukar didapati, cannot be change. samsung pulak die gune android. sume tahu, android adalah os yg terbuka. and untuk pengetahuan iphone 5 belom tentu lg saiz screen die 4 inci. keluar pon tak lg. and klau tgk kat pasaran harga phone samsung cepat jatuh sbb kluar model baru. iphone walau keluar model iphone yg baru pon, harga die turun sikit je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good one!!holla..to be fair klu nak banding,banding la phone to phone,os to os n apps to apps..n pandaila compare which news its true or which one just hoax..dont just accept what people post..huhu..

      Delete
  28. ingat samsung..ingat chelsea..aikk..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. chelsea boooooooooo.....! :p

      Delete
  29. Pehal lk de kaitn ngn yahudi lk?x de kene mengene lgsg...korean tu kafir gk pe. Btw apple rock!!!

    ReplyDelete
  30. Ak guna blackberry ja... Ahaha

    ReplyDelete
  31. yahudi ni x bole bg muka....kafir harbi !
    bila org buat lebih baik.dia pon bertukar sifat YAHUDI !!!!!!

    ReplyDelete
  32. Ahhh..ni semua politik..!!penipuan semua ni..apalah salahnya BN ngn PR bergabung..rakyat pun tak payah pening kepala nak pilih mana satu..semua sama je..ahahahaha.

    **takda kena mengena pun.. Krik krik krik krik krik

    ReplyDelete
  33. semua ni salah najib , anuar ibrahim dan johari pain hahaha

    ReplyDelete
  34. patent tu bkn pattern la sedara...

    ReplyDelete
  35. aku lbh ska android phone dripda apple... apple leceh dn mahal...

    ReplyDelete
  36. samsung saman apple..
    apple saman samsung...

    kesan kepada pengguna telefon?
    TIADA...
    hahaha

    ReplyDelete
  37. Easy money jer tu.. Populariti apple down sbb samsung. Jeles punyer kes. Cam tu ler

    ReplyDelete
  38. apa2 hal pun aku still minat android tak kira la samsung ka, htc ka, n lain2... tapi of course Samsung lagi best pakai.. Apple punya produk ni aku kurang sikit nak mengguna lagi2 nak membeli.. tapi klu orang nak hulur sebiji gua amik saja.. bak kata pepatah rejeki jgn ditolak, rugi jgn dicari... heheheh

    ReplyDelete
  39. Lepass niyhh aq harap SamSung Mng.. Aq sendiri pkai Galaxy Note xnmpk lngsong Pattern nyer sme dgan Apple..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, aku pun xnmpk apa yg sama, dulu ms nokia guna qwerty copy dr blackberry xda pun kena saman, kalau betul apple nk saman dr segi patent, nape xsaman china, yg banyak sangat copy produk lain

      Delete
  40. Huhu..2012 Samsung Dgan Apple... 2015 Nokia 3310 Window Phone Operating System dgan Tablet Ms1...

    ReplyDelete
  41. bodoh .. dah steve jobs mati keje dorg main saman lah? .. hahaha

    ReplyDelete
  42. apple mencetuskan idea utk tablet ni semua, samsung plak main bedal idea orang je. puii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Der.bill gates invent tablet PC.microsoft x saman pon?

      Delete
    2. bill gates dah kayq tak pyah saman.....

      Delete
  43. .Samsung la bodoh..tiru design apple..apple yg design pattern curve setiap bucu tu..size tk kisah, yg curve design tu apple ciptakn sejak iPhone original keluar..Huhu..mmng patut pon Samsung kena saman..make ur own style..don't just copy..aiyoo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. knpe lpas designer apple xde bru nk sman?? npe time die ade xde bunyi pon.. pk la det. ckp je yg iphone da rugi.. nih jln alternatif nk dpt kn duit balek. haha love samsung

      Delete
    2. Tau xpe..wa pkai note lg..200% puas hati...lgpn aku mmg berani pkai samsung..rosak or problem..htr service xbyk cerwet..xcam apple..serik aku..leceh.ckup sekali aku kne..

      Delete
    3. Tau xpe..wa pkai note lg..200% puas hati...lgpn aku mmg berani pkai samsung..rosak or problem..htr service xbyk cerwet..xcam apple..serik aku..leceh.ckup sekali aku kne..

      Delete
    4. Apple pun meniru jugak. Iphone = idiot phone. iphone4s = idiot phone 4 stupid. banyak ciri ciri asas telefon bimbit tiada di iphone ,membuatkan ramai penggunanya berhijrah ke android yg lebih open source. pastikan anda menggunakan mobile phone anda. bukan mobile phone anda menggunakan anda. charger susah. bateri susah. connect to computer kena install itunes, susah. bluetooth ngan geng apple je. 3g call tak boleh, sensor auto off screen tiada. simcard tak standard. takde memory card slot. jatuh sket pecah skrin. flash takde. Mmg banyak la kekurangan iphone ni. orang bodoh je pakai iphone

      Delete
  44. an apple a day keep the BUYERS away.
    a robot a day keep the BUYERS coming. ahha.

    ReplyDelete
  45. business aple drop x byk org guna nk cari populariti saman derr..samsung byar jer korg kaya sgt skrg huhu..samsung is the best smart phone ....iphone sakai x der rupa dh..skrg

    ReplyDelete
  46. business aple drop x byk org guna nk cari populariti saman derr..samsung byar jer korg kaya sgt skrg huhu..samsung is the best smart phone ....iphone sakai x der rupa dh..skrg

    ReplyDelete
  47. Sblom iphone kuar,samsung dh 3 taon lebih awl kuar patern mcm ni...kau dh la tiru pastu tuduh org lain meniru..buto lah...xmalu..

    ReplyDelete
  48. 3310 pn curve setiap bucu... Saman saman.. Kah3...

    ReplyDelete
  49. Blackberry curve dah tentu curve... Saman gak...

    ReplyDelete
  50. patent same ckit pn nk saman.xkanla smsung nk wat hp bntuk bulat,lonjong,segi empat tepat,bntuk triangle??bongok..

    ReplyDelete
  51. I love apple..❤��

    ReplyDelete
  52. bila ckp psl patent,mmg dr segi penulisan nya agak umum.terlalu umum smpaikan hampir xde kaitan pun termsuk dgn yg berkaitan sbb nk jaga hakcikpta dan rekaan satu2 produk.trust me.pi la google search about patent nyer writing.sbb tu la apple leh suke suki nk saman ke ape,asal nmpk aje rekaan menyamai ape yg ditulis dlm patent,mmg leh saman lah.

    ReplyDelete
  53. Alahai apple nie tah apa2,dengki laa tuee tengok ramai org beli samsung,nseb ak pengguna tegar belakberi....huhu

    ReplyDelete
  54. sony ericsson gak.. cool.... jerr...
    dye x kacau org.. org pon x kacau ye.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sony fanataic...sony ROCK!!!

      Delete
  55. iphone dah le mahal n selfish, lebih baik lagi anroid samsung... tatak sombong..murah lagi.So samsung anroid is the best.

    ReplyDelete
  56. slll terbaik..apple jeles sbb speed x sme laju mcm samsung buat..hahaha

    ReplyDelete
  57. Apple ni poyo je lbeh...
    Xcye cer tngok org2 yg pkai iphone
    muka dorg msti kerek mcm gampang...
    Hahaha

    ReplyDelete
  58. Aku pkai samsung n juga apple iphone4s..tp iphone tu letak kt toilet je..kah3..

    ReplyDelete
  59. Kat luar negara main saman.....kat Malaysia main mandrem.

    ReplyDelete
  60. Nokia 3310 gak best....

    ReplyDelete
  61. Ak harap samsung akan menang....ak sebagai pengguna setia....berpuas hati dgn jenama ni....satu family pakai samsung....mcm2 sofware ada...satu lg,samsung pakai sofware android..sofware y mesra pengguna,klu apple hanya utk diri sendiri jeee.... Memang x laku la....dh la harga mahal....kerna x laku...jualan pun dh jatuh...tgk samsung naik....i2 sbb la nak saman samsung....adat la meniaga..jgn kerna owg lain naik..kita nak dengki...btl x.....I love samsung...muuuah

    ReplyDelete
  62. lantak pi depalah...kowg diam sudah....nak byk ckp pulak,,,dowg punya hal lah........bukan kowg sakit pun...haha...mcm samsung or apple bapak kowg punya je........

    ReplyDelete
  63. apple gempak lah..sbb tuh saman je...tak yah nak buat hp design banyak2 macam samsung.... android tetap android... booooo~~

    ReplyDelete
  64. lantak diala nk saman ke ape... x pyh nak gaduh2 dah beli diam2 jelah. tu antra apple n samsung. yg pnting kite x rugi ape.

    ReplyDelete
  65. Apple mmg gampang. Lpas ni kau x yah la jual handphone. Bukak firma guaman utk saman memyaman. Gampang sial punye apple. I-PHONE SAME ISRAEL PHONE...

    ReplyDelete
  66. bace sini la weh sape tiru sape sebenarnye.. hampeh apple..

    http://www.seniaku.com/2012/08/ciptaan-asli-samsung-kalah-dengan-apple.html

    ReplyDelete
  67. Apple da xde modal..2 yg nk saman apple 2..hahahahaha..lancau apple..f.u.c.k

    ReplyDelete
  68. nokia n sony just smile:)

    ReplyDelete
  69. samsung & apple punya hal kita nak gaduh, pikir dalam hati sudah, kita ni siapa, pengguna je, untung sabut timbul..

    ReplyDelete
  70. samsung best dari apple yg bogok dan bangang..x leh terima kenyataan tu samsung power masyuk dari apple la ni...

    ReplyDelete
  71. .." asyik nak saman je , saman2 ni kdg2 boleh jatuhkan reputasi syarikat yg menyaman tu sendiri..dengar pun tak seronok. Mungkin Apple dah takda idea utk jana keuntungan dengan gadget, so, saman je la, lagi untung kot ".. B-)

    ReplyDelete
  72. Apple da offer licenses patented kat samsung. samsung reject. so, saman jela. bkn dari aspek fizikal y korang tgk semata2 tau.. isi dalam y jd isu.. contoh cam zooming pakai jari cuit2, bouncing interface tanda da abis page, cara build in, banyak apple pnye inovasi yang da patent. so, tgu masanya je la samsung.. pasal duit 5 sen tu just hoax.. xde pn.. saje je wat gimik..

    ReplyDelete
  73. Korang igt register paten tu gna air liur ke...
    Apple spend juta juta register paten so company mcm samseng ni nk taruk lm hp dorang kna la mintak izin dlu..tpulangla kna byr ka apa.

    ReplyDelete
  74. ramai giler boleh jadi lawyer samsung kalo tgok kat komen disini...wahahahha...gi la antar resume kat samsung...keh9...gi blaja dulu pasal patent..bukan men terjah je beb..hahahha..

    ReplyDelete
  75. Laa... apa yg Samsung guna dlm Galaxy dorg smpai Apple saman2 niee??? Design?? ZTE, Huawei, Sony, HTC, LG, Sagem, Siemens, Acer pn ade design yg sbijik... yg fon china duplicate hbis tu dorg tk saman kee?? Ape? Samsung pakai Retina display? TOLONGLAH!! Samsung pakai Super AMOLED, lgi bagus dri Apple punya laa... Samsung pkai iOS?? Weii, dunia dah nak kiamat besok keee??? tak nmpak kee yg Samsung pakai Android.. sudah terang lgi bersuluh... pakai camera pinch & zoom? tuu android yg punya pasal... slide & unlock?? sblum iphone pn dah ada laa... siap dngn physical slide lgi... bouncy end of screen animation??? hey, windows xp tablet pc sp2 pn dh pakai dahh animation cegini... takde pn bising2... soooooo,, kepada peminat apple nii, jgn nak melalak ckp Samsung meniru... sbab iphone ni pn "meniru" gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko ni x paham ke maksud 'licences patented'?? G wat research dulu ye dik..

      Delete
  76. ala malboro x de pon saman dunhill ngan winston sebab tiru patern tekan kat puting jadi mentol

    ReplyDelete
  77. Apple dh xde idea sejak steve job mati,saman je la,senang buat duit,ape2 pn samsung rock! X sabar nk tunggu kejatuhan apple huhu

    ReplyDelete
  78. guys.....ni nk bgtau....sume tu propaganda je.....sume tu keje yahudi.....nk melalai kan kite dan bergaduh antara satu sama lain....sorg ni kutuk iphone sorg ni kutuk samsung....pastu begaduh....xnmpak ke plan diorg dah menjadi.....come on la guys.....bukak mate hati....ok PEACE

    ReplyDelete
  79. sony xperia je..hahahaaa..

    ReplyDelete

  80. samsung? kesian dy.. tak pe.. lagi banyak
    kne saman lagi bgus.. nanti xde la copy
    orang pnye lagi.. ni pengajaran buat
    KOREAN company.

    HTC DREAM FROM TAIWAN COMPANY IS THE FIRST
    COMMERCIAL VERSION, ANDROID 1.0 WAS
    RELEASED IN SEPTEMBER 2008 AND ITS THE 1ST
    PHONE WHICH USING ANDROID.

    founder android adalah GOOGLE & OHA, so
    bgi yg x tau sgt tu.. bace dlu ye.. bukan
    SAMSUNG.

    OS samsung ialah "BADA" x penah dgr kan?
    mane kala utk Apple pula "iOS" dari dlu
    iOS tak penah gune software laen. macam tu
    jugak BLACKBERRY OS dy berdiri dgn OS
    sndri. tanpe gune OS orang len.
    samsung copy lagi Iphone pnye design.
    tak ckup lg apple kuarkan ipad, samsung
    kuar kan tab abis semua dgn kotak2 pn dy
    copy.

    [utk pengetahuan semua, ipad (2010) x tiru
    tablet pc from window (2002),sebb tablet
    pc is more on pc user, tablet pc ni mmg
    ade yg lastest tp tak famous but totally
    high tech mmg sgt2 canggih. dan sangat2
    mahal, sebb tu x masuk malaysia].

    but ipad is totally used phone OS. but
    anyway this is only between APPLE &
    SAMSUNG. xde kaitan dgn any manufacturer
    laen. so pls compare this 2. (kepada
    sesiapa lagi yang tak faham)

    but now samsung datang dgn care terkini
    hanye tukar name.. still bende yg sme.
    macam ipad.. iaitu galaxy tab. dan buat
    marketing glew2 ibarat macam dy founder,
    sebb tu Apple MARAH.
    kuar dari idea sndri dan baru boleh tunjuk
    "GAH". bukan dgn copy idea orang len.

    sedangkan samsung store pn ade letak apple
    apps. so what is all about?.. logo2 Apps
    Apple semua samsung letak dekat banner for
    promotion? what izzit means?.

    da tiru tu tak pe la , quality for phone
    sndri semua mudah rosak. for me aku gune
    iphone 4s, da hampir setahun, masih x
    rosak, jatuh kete banyak kali, jatuh moto
    jgn cter la. x rosak2.. but my sister baru
    je beli samsung SII dan baru gune dlm mase
    4 bulan, da rosak truk.. lelaki dgn
    perempuan, lelaki lagi ganas guna
    phone.
    and my friend using Samsung S, also had
    a same problem. always hang and keep restart.

    ni video drop test.
    http://www.youtube.com/watch?v=K7e9ebi41Wc

    by AndroidAuthority

    ape2 pun peminat samsung, jangan risau..
    kalo anda betul.. confirm apple da kalah
    da mase kat court. =)
    kite x tau cerita sebenar ape yg blaku
    dalam court. hanye lukisan je yg kite dpt
    tgk. =P

    ASSALAMUALAIKUM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Big sharing..thanks!!samala..u have iphone 4s mine was older than urs,jatuh katil tak terkira dah,jatuh atas jalan raya lagi..my frenz samsung s2 jatuh sekali retak dah screen..huhu..neway..android pun bgs,siapa kata open source xbgs..cuma pengguna yg xrespect the os je yg xbgs..

      Delete
    2. Klakar weh!!iphone 4s lar device yg plg sensitive psl material tpi knan kiri dpn blkg dr kaca!ak ad mmbe pkai la...ank kcik dy hntak kt tin biskut je da prakk!abez skrin!
      Lgpn mmg dah ad droptest antara S2 ngn 4s...klu tgk 4s mmg parah...S2 relax je..haktuiih!

      Delete
    3. Bodoh nye apple user... Nk tegak kan benang basah.. S2 aku ni siap baling anjing ckit pon x rosak la cibet.. I phone 4 member aku drop atas jln tar trus bersepag screen.. Untung ad screen protecter tu bley pkai.. Lau x jawab die berkawan same sampah lew..

      Delete
  81. samsung de best sponser for chelsea..

    ReplyDelete
  82. apple malu lah tue,,samsung byr dengan duit syiling 1sen~ kakakkakakakkaak
    apple dah rase tercabar dengan kehebatan samsung

    ReplyDelete
  83. i miss steve jobs..tim cook just go to hell !

    ReplyDelete
  84. tp takde guna kalau nak saman2 strategi apple kadang2 noob jugak IOS 5 tidak boleh di upgrade oleh versi iphone yg terdahulu.. tetapi android boleh jadi sapa yg pakai tepon Froyo boleh upgrade ke ICS atau jelly bean asalkan processor tepon cukup laju.

    Android Rules

    ReplyDelete
  85. Malas aku baca komen korang, sama juga la dgn founder samsung & iphone..bukan dia tau pun pe yg korang cakap.

    ReplyDelete
  86. Hahahha. selagi boleh saman, saman jer samsung tu. tiru idea apple je keje. ketandusan idea lah tu. bodo la. i love apple. sape pkai apple nmpak cool. sape pkai samsung org x peduli pun. tah2 made in china or taiwan. haahahahaha.

    ReplyDelete
  87. Screen iphone, samsung yg reka pada awalnya kan? XD

    ReplyDelete
  88. Kite bakor j youp!!

    ReplyDelete
  89. Apple pun meniru jugak. Iphone = idiot phone. iphone4s = idiot phone 4 stupid. banyak ciri ciri asas telefon bimbit tiada di iphone ,membuatkan ramai penggunanya berhijrah ke android yg lebih open source. pastikan anda menggunakan mobile phone anda. bukan mobile phone anda menggunakan anda. charger susah. bateri susah. connect to computer kena install itunes, susah. bluetooth ngan geng apple je. 3g call tak boleh, sensor auto off screen tiada. simcard tak standard. takde memory card slot. jatuh sket pecah skrin. flash takde. Mmg banyak la kekurangan iphone ni. orang bodoh je pakai iphone

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2..sokong sangat

      Delete
    2. Samsung rock!!

      Delete
  90. Boikot brgn amerika...sespe yg msh x sdr 2 entah le.hrp dberi hidayah.amin

    ReplyDelete
  91. i used both, ipad 2 & samsung S advanced,.so far ok je..huhu..xpyh saman2..rezeki msing2...haha.

    ReplyDelete
  92. apala korunk ni.. dh meniru kne la saman..
    klo ko tgh jwb periksa pastu kwn ko tiru..
    pointer same pastu grad.. kwn kamu yg meniru dpt kje gaji tinggi .. ko takde luck x dpt kje.... mcm tu la perumpamaannya.... mmg patut pn kene saman...

    ReplyDelete
  93. samsung ngan apple pokpek dlm makhamah...
    kte plak pokpek kat cni...
    ada untung kasi lu? ehehee

    ReplyDelete
  94. samsung lost idea to create model

    ReplyDelete
  95. samsung xtiru or copy android da...dy beli OS 2 dr Google..Adoi...
    n apple ni mengada2...n memg patut samsung bayar dgn duit syiling...bru dorg rasa sikit..
    apple is lame without thier old ceo...lol

    ReplyDelete
  96. Sony Xperia the best!!!!!! hahaha

    ReplyDelete
  97. apple tiada duit dah.....bab kalah besaing ngan samsung pasAL tulah nak saman..... org dah benci ngan amerika laaaa....n eropah....hidup ekonomi asia...

    ReplyDelete
  98. kami tak mahu d jajah lagi....... hidup ekonomi asiaaaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  99. pkai public sdh..

    ReplyDelete
  100. Bayar jak. Samsung kaya tu

    ReplyDelete
  101. Bayar jak. Samsung kaya tu

    ReplyDelete
  102. ANROID RULES!!Blue is the colour,football is the game..wahaha..pkai samsung psl im a die hard chelsea fan..huhu

    ReplyDelete
  103. ni smua marketing strategi apple n samsung je.. biar berita dok citer pasal brand diorang je.. fanboy tongong2 je yang sibuk nak gaduh.. padahal bos2 samsung n apple best je minum kopi same2.. hahaha lawak plak tengok ade org yang sanggup buang mase korek sejarah pasal samsung n apple tu.. pegi ngaji lagi bagus lah..

    ReplyDelete
  104. bodo2 je dua 2 syarikat ni..
    jum ramai2 tukar kpd fon rumah

    ReplyDelete
  105. nak apel sbijik bleh...aku cuma tau apel ni jer...apple aper yang dok kecoh kat tas 2.....samsung tu lak ari ari aku bukak amik ais wat air kopi o beng....korang yang kecoh kt tas tu x dahaga ker...jom la aku wt air ni...pakai peti samsung...nak ke?

    ReplyDelete
  106. Samsung is more better than apple.. cause apple ni tak sedar kesalahan sendiri..Dorang saman samsung boleh , tapi dorang tak sedar yg Iphone4s dorang tu mahal..kebanyakan org di malaysia lebih brminat pakai samsung..Because samsung murah.. Iphone kecil and mahal..Buruk!! Saya baru beli Samsung Galaxy Nexus.. Sgt berbaloi saya beli.. Laju , best main game and tak cepat rosak..

    ReplyDelete
  107. Samsung peniru ! apple tak bodoh pun . dorang dah ada iphone 12 . tp tk di pasarkan lg . sbb tkde sp nk lwn dgn iphone 5 sekarang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sweet2 ley...mne pnye tmpt lu tgk ade iphone 12??? Kaki kencing+bingai..

      Delete
  108. Bodoh...tu inovasi..bkn duplikasi

    ReplyDelete
  109. KORANG TAK MKN NASIK LAGI KE?

    ReplyDelete
  110. Mampus laaa , nak saman saman laa . Janji pengguna takde kesan apa punn . Korang nak gaduh . Bodoh jew

    ReplyDelete
  111. Bodo.mhl la hp lepas ni kalau kalah..

    ReplyDelete
  112. Say no to apple.

    ReplyDelete
  113. hahAHha...apple bagus tukar pg oren lah....hahaha

    ReplyDelete
  114. Apple merah gebu siot..

    ReplyDelete
  115. Faktanya produk apple mmg lebih baik dr samsung dr segi teknologi dan ketahanan..klu nak tau korang pegi tanya smua kedai jual hp kat mesia ni..cuma dorg blh bgtau produk samsung mampu milik/harga lbh murah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari segi ketahanan,lu mmg xtau..lu ade iphone,wa ade samsung..ce kite baling kt wall,hp mne yg crack dulu..

      Delete
  116. Sejak Steve Jobs dah tak ada. Main sama-saman pulak Apple ni. Haish. Apa kata berkongsi paten. Lol xD

    ReplyDelete
  117. ni entries lama la.
    takde keje la admin ni.

    ReplyDelete
  118. public pone la plg legend..jimat n tidak myusahkan..kekekek..korg gaduh2 la k...korg la plg hebat..

    ReplyDelete
  119. Pembetulan

    bukan apple saman samsung tpi samsung saman apple....

    ReplyDelete
  120. IPhone Nyy Sombongg , xble nk bluetooth ma h.p lainn .. tgok Samsung , cun melecunn jakk , friendlyy ble bluetooth ma h.p len2 .. apple ni papa hamlin laaaa diaoo..

    ReplyDelete
  121. Sony rilek je .

    ReplyDelete
  122. apehal la nak kira pattern la apa la...habis tuh nokia kot yg wat bucu curve tuh...start dari 3310 kot...xde hal pon...sapa yg tiru sapa aku pon xtaw...xdak effect langsung...by the way...apple udah2 la tuh...aku repair telefon aku taw la mana pling byk htr repair...sorry apple...huhuhu..

    ReplyDelete
  123. Ramainye staff apple ngan samsung kat sini.. kemain lgnye backing company msing2..

    ReplyDelete
  124. jangan juga suka saman menyaman.. kena saman malu blk lagi teruk apple kena...

    ReplyDelete
  125. Yg pakai apple 2,xpyh la kt xmampu yg pakai samsung...ko beli iphone pun,ntah2 yg second hand...pas 2 nk blagak..sape yg pakai iphone,org 2 mmg bangang tahap gaban...wakakakahhh...

    ReplyDelete
  126. bodo2 sekalian..lau x tau kegunaan apple diam je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kegunaan apple,blh wat jem...bangang..

      Delete
    2. Apple pun meniru jugak. Iphone = idiot phone. iphone4s = idiot phone 4 stupid. banyak ciri ciri asas telefon bimbit tiada di iphone ,membuatkan ramai penggunanya berhijrah ke android yg lebih open source. pastikan anda menggunakan mobile phone anda. bukan mobile phone anda menggunakan anda. charger susah. bateri susah. connect to computer kena install itunes, susah. bluetooth ngan geng apple je. 3g call tak boleh, sensor auto off screen tiada. simcard tak standard. takde memory card slot. jatuh sket pecah skrin. flash takde. Mmg banyak la kekurangan iphone ni. orang bodoh je pakai iphone

      Delete
  127. Yg pakai apple 2,xpyh la kt xmampu yg pakai samsung...ko beli iphone pun,ntah2 yg second hand...pas 2 nk blagak..sape yg pakai iphone,org 2 mmg bangang tahap gaban...wakakakahhh...

    ReplyDelete
  128. korang duk bising2 kecoh2....bukan korang dpt untung pon...samsung ke apple ke..,seposen pon diorang xbg kt korang..

    ReplyDelete
  129. apple nk saman samsung sbb design.??xde jadah nya,,sbb samsung dapat kawal pasaran phone la tu..klau bab design CHINA yg patut kene saman sbb tiru semua jenis brand phone siap guna nama samsung,iphone,nokia lg..padahal brg cikai je..apple nk saman samsung sbb pasaran phone dy xsetanding samsung..tp phone samsung bknya ok sgt pn..kebanyakn pengguna komen yg phone samsung slalu HANG wlaupn brharga mahal..baik guna sony sejak guna 3,4 jenis model smartphone sony xde lg yg HANG..saje brkongsi pndapat..tu je sekian

    ReplyDelete
  130. Bkn kes kedua ni apple kalah da kan...

    ReplyDelete
  131. apple is d best...never hangs..i did use samsung once....pay 1500 for a hanging tablet

    ReplyDelete
  132. jom tukar ke lumia 920

    ReplyDelete
  133. aku suka mkn apple smbil men game gune os windows kat pc. pastu android phone pn berbunyi, awek hntar sms ajak dating..end of story.

    ReplyDelete
  134. Apple the best!! cuz of it's revolution..

    ReplyDelete
  135. apple ciplak tabs drpd windows tak seda plak tu .

    ReplyDelete
  136. apple barang tak laku,tupasal carik duit saman pattern

    ReplyDelete
  137. memang patut saman la asek ciplak jer...
    kalaw aq owner apple pon aq saman...

    ReplyDelete
  138. APPLE IPHONE MEANS NOTHING WITHOUT JAILBRAKE....semua nak kena bayar kalau tak jail brake....samsung is the best....makhluk yahudi jeles....memang macam tu

    ReplyDelete
  139. Taikphone gila kuasa.

    ReplyDelete
  140. Ada bantahan?

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri