Cara Mengukur Bra Sesuai Dengan Payudara!
Home » , » Cara Mengukur Bra Sesuai Dengan Payudara!

Cara Mengukur Bra Sesuai Dengan Payudara!

66 Comments


Bunyi macam remeh je tajuk entri ni. ‘Alah, tak kan la nak ukur saiz bra pon tak reti‘. Bunyi  ala ala gatal pon ada, ‘Aiyoo, cara ukur bra pon nak share ke? segan lah‘. Amboi… gambar artis bogel tak segan pulak kan? Mungkin ada yang dah tahu saiz bra sendiri, tapi confirm ke tu saiz yang sesuai?
Jangan main sedap pakai je. Barang berharga mesti kena bagi maximum protection kan?
Tak semua perempuan yang selesa dengan bra masing masing. Kadang kadang ada yang gatal  kat bahagian payudara, merah- merah macam melecet sekitar bawah lingkaran payudara, rasa sesak dan tak selesa masa pakai bra?  Mungkin ini terjadi sebab salah pilih size bra yang sesuai.
Sebenarnya ada 2 cara mengukur bra.
  1. Ukuran Lingkar Badan
  2. Ukuran Cawan
Untuk ukuran lingkar badan
Ambil pita pengukur dan lilit badan bawah payudara (dekat area tulang rusuk bawah payudara). Pakai pita yang inci. Kalau ukuran nombor genap, tambahkan 4 inci. Kalau ukuran nombor ganjil, tambahkan 5 inci.
Contoh:
Ukuran lilit badan dekat pita pengukur menunjukkan angka 26, jadi nanti cari bra ukuran 30.(26+4=30) Tapi kalau ukuran lilit badan adalah 25, jadi nanti pergi kedai mintak bra dengan nombor 30. (25+5=30).
Untuk ukuran cawan
Cawan@cup ni part paling penting. Pilih saiz cup yang betul so payudara boleh bernafas dengan betul! Ukur lilit bahagian paling depan payudara. Bahagian puting paling menonjol . Ukur lilit badan tau bukan ukur lilit puting tu. Erk….
Bundarkan ukuran tadi kepada nombor genap. Kira perbezaan dengan angka ukuran lilit badan yang kita kira awal-awal tadi.
Contoh:
Ukuran lilitan badan tadi =26 . Ukuran lilitan payudara = 28. Jadi perbezaan ialah 2 inci.
Perbezaan 1 inci = Cup Size A
Perbezaan 2 inci = Cup Size B
Perbezaan 3 inci = Cup Size C
Perbezaan 4 inci = Cup Size D
Perbezaan 5 inci =  Ini mungkin Pamela Anderson!
Lepas ni, boleh laju-laju sambar bra tak payah nak cube try test dalam fitting room lagi dah.
Nota tambahan:
Jangan pakai bra masa tidur. Nanti husband marah=p
Bukan sebab tu lah wei! Memakai bra sepanjang waktu dapat menyekat aliran darah sekitar payudara dan berisiko dapat  Breast Cancer!

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

66 comments:

  1. informasi ke cite lucah admin ny

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. haha yg husbnd mrh 2 aku stju..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. knp stju plak??dh alami ke??

      Delete
    2. Hahaha..jawab2

      Delete
    3. Ni mesti penah main ni

      Delete
    4. aku la hsbn die... hahahahaha... beso wooooo

      Delete
    5. betul tu syg... jom tido

      Delete
    6. Lawak la tp sgt informatif.. Tq tq..

      Delete
    7. syg la ni..tido asik pakai coli je.. susah abg nk gentel tau x

      Delete
  3. "Jangan pakai bra masa tidur. Nanti husband marah=p" -,-" choiiiii.....

    ReplyDelete
  4. admin sangap tetek

    ReplyDelete
  5. org bg informasi pun nak kutuk. melayu tipikal, mmg susah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bg ilmu salah..mengutuk salah ... ape je laa yg betul kat mate korang nie??? WTF

      Delete
  6. d cakapkn bodoh, marah.. Org dh bg ilmu 2 sila manfaatkn la..

    ReplyDelete
  7. dapat gak pengetahuan baru(pda perempuan je).. xde kaitan dgn lelaki,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mane bole pada pompuan je...laki pun kena amek tau gak info ni..bole jadi rujukan bile isteri memerlukan..baru la isteri brtambah sayang kt suami.

      Delete
  8. informasi berguna.. thx :)

    ReplyDelete
  9. hahahaha.. bende yg mcm ni la byk komen.. seko2 act alim ckp admin ni lucah la ape la.. why come here at the 1st time kalau korang nk tuduh admin ni otak kuning? joke

    ReplyDelete
  10. hahahaha...nanti boleh tau payudara awek size brapa...

    ReplyDelete
  11. Go go Fighting6 November 2012 14:18

    ko kalut nak tau dia punya saiz brapa.. dia tak penah pown trpikir yg engko punya tut2 saiz brapa.. ( ko sangap niehh ) kekekeke

    ReplyDelete
  12. Cara nk ukur saiz sluar dlm ad x?

    ReplyDelete
  13. cara nk ukur sluar dlm pkai pembaris

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah..ukur pakai timbang air..makin lanjut telo, makin besar la sluar dalam.

      Delete
  14. ukur guna tempurung kelapa je..kahkah

    ReplyDelete
  15. komen2 smua blh tahan....hahahahaha

    ReplyDelete
  16. stim terus aku..sangap tetek

    ReplyDelete
  17. info beguna untuk maknyah . Haha

    ReplyDelete
  18. aku sebagai suami rasa info ini paling bagus.kadang bila tengok garis bra masa wife buka.terfikir jugak sama ada wife pakai saiz bra hang betui.syabas admin.

    ReplyDelete
  19. Kopek sape yg dimaksudkn...

    ReplyDelete
  20. oo..camtu eh..so boleh la aku hadiahkan bra kat awek aku..hahaha..

    ReplyDelete
  21. lawak lah komen2 ni, btw adminnya information sgt berguna xD

    ReplyDelete
  22. serius malu nak tanye.. aku nye beza ukur lilit bawah breast ngan ukurlilit puting tu 10inci...camne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm pelik je 10 inci..klu 10 cm leh caye lg...

      Delete
  23. oh...i love boobies

    ReplyDelete
  24. Info yg sgt bagus sbb kebanyakkan perempuan pakai bra yg salah. Ukur bra pun malu2. Padahal benda tu teramat la penting dalam pemakaian wanita.

    ReplyDelete
  25. nasi lemak 50sen .

    ReplyDelete
  26. Cuba try tengok kartun jepun amboi besar nye dah mcm nak terjojol

    ReplyDelete
  27. atas aku sume bangang...hahaha

    ReplyDelete
  28. Bodohnyer sumer yg kekomen ni...org bg info...pon komplen...tp tehegeh2 nak baca jg info ni...adededed.gini ke org semenanjung?mmg tak leh majula...saya rasa sumer yg dia post ni,tak perna sekalipn yg tak komplen..konpom ader....heran!!!

    ReplyDelete
  29. husband tak marah kot.. baru ada feel.. nak romen sambil cium molot, dok raba2 tanggal satu persatu pakaian bini.. pergh!! mcm porno daa!!! admin kuat seks!!! admin mesti ada siplis ngan songkla sekali!!!

    ReplyDelete
  30. Admin suka nenen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon lancap kt sini.

      Delete
  31. Admin, nak ukur saiz kote cmner plak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gna telescope..hhaa haa

      Delete
    2. pakai penyodok

      Delete
  32. Gna telescopes..haa haa

    ReplyDelete
  33. ada jgk otak zaman batu kat zaman moden ni. info y berguna pom fikir lucah. syabas admin.. jgn malu2 nak bg info2 mcm ni.

    ReplyDelete
  34. xpaham ler cre ukur brgambar xde ke kekeke

    ReplyDelete
  35. bagus ni info yg membantu..=)

    ReplyDelete
  36. jenih manusia tak reti nk berterima kasih... admin da bg info, ampa kata macam2 kat admin... awat..? slama ni ampa tau ka camna nk ukoq payudara? bukak sikit minda tu... benda ni info berguna.. mcm kawan kita kat atas tu kata gak.. info berguna utk lelaki (suami) sbb dok tgk bekas melecet, merah2... kekadang sampai luka badan isteri.. kesian kot kat isteri... atau pon ampa mmg jenih asik nk menetek tapi tak penah peduli kat isteri??

    ReplyDelete
  37. Haha.... Ini macam ka...

    ReplyDelete
  38. Mcm mane bangse lain xpanggil melayu bodoh...org bg informasi tu.. Di katekan admin ni sangap la ape la..wat malu melayu je

    ReplyDelete
  39. Dlu krs skrg dh gmk kna beli ln la bra br..Tp apa2 pn tq sbb bg info tntg ini ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bagi tau saiz bra anda????

      Delete
  40. Hahaha..sumenye bodo

    ReplyDelete
  41. Aduh nk trgelak aq bce cmmnt org ats2 ni.

    ReplyDelete
  42. Tips yang bagus.
    Penggunaan Bra sangat penting bagi mengekalkan kesihatan Bra. Pastikan bra yang dipakai tidak terlalu ketat atau terlalu longgar.

    ReplyDelete
  43. Owhhh.. baru tau cara ukur bra sebenar. hehe. ingt ukur lilit je.

    ReplyDelete
  44. Maaf nak tanya, kan payudara sebelah kiri lagi besar so ukurannya berdasarkan yg kiri sahaja or dua dua skali?

    ReplyDelete
  45. Beza 6 inch so kne ambk cup?

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri