Cara Untuk Menambah Ketinggian Secara Semula Jadi!
Home » » Cara Untuk Menambah Ketinggian Secara Semula Jadi!

Cara Untuk Menambah Ketinggian Secara Semula Jadi!

114 Comments


Tubuh yang tinggi lampai tentu menjadi dambaan setiap orang. Kadar pertambahan ketinggian sesorang adalah berbeza dan kita perlu tahu beberapa perkara iaitu faktor yang mempengaruhi ketinggian seseorang dan juga aktiviti yang kita perlu lakukan untuk meningkatkan kadar pertumbuhan kita secara semula jadi.
Faktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan atau ketinggian seseorang
1. Cukup Gizi.
Pastikan kita mendapat protein, lemak, vitamin (seperti vitamin A dan D) dan mineral (seperti zat besi, kalsium, seng dan yodium) yang mencukupi kerana sumber sumber ini sangat mempengaruhi proses pertumbuhan badan.
2. Faktor Keturunan
Ini juga dapat menentukan tinggi seseorang. Orang tua yang memiliki ketinggian badan yang ideal memberikan potensi untuk memiliki anak yang juga mempunyai tinggi yang ideal.
3. Hormon
Hormon pertumbuhan berfungsi untuk merangsang pertumbuhan tulang. Hormon tiroid diperlukan untuk melancarkan proses metabolisma tubuh. Hormon seks, yang terdiri dari hormon estrogen, progesteron dan androgen, bertugas dalam proses pematangan seksual.
Masalah kurang ketinggian yang kadang kadang boleh menjadikan kita kurang keyakinan dan tidak selesa berada di khalayak ramai. Mungkin ada yang tidak kisah dengan tinggi mereka, ada yang merasakan mereka lebih comel kalau tidak cukup tinggi. Dan untuk yang ingin mengatasi masalah tidak cukup tinggi mereka sebenarnya boleh mencuba senaman yang betul yang mampu meransang pertumbuhan badan kita.
Senaman yang boleh dilakukan untuk meransang kadar pertumbuhan:
1. Stretching
Gerakan meregangkan badan. Sehingga otot dan tulang-tulang punggung tertarik. Jika gerakan ini dilakukan secara rutin dan intensif maka dapat membantu merangsang penambahan ketinggian.
2. Standing Forward Bend
Gerakan yang mudah tetapi sebenarnya sangat efektif dan  ini juga merupakan salah satu  cara yang bagus untuk berehat dan merangsang tulang belakang.
3. Downward Facing Dog
Juga dikenali sebagai Adho Mukha Svanasana, ini merupakan salah satu gerakan dari senaman yoga dan ianya adalah satu cara yang bagus untuk menambah tinggi melalui peregangan dan meningkatkan fleksibiliti tubuh anda.
4. Head to Knee
Kedudukan seperti ini  dipanggil Janu Shirshasana dalam istilah yoga ianya cara  merupakan cara yang bagus untuk tulang punggung dan meregangkan otot paha belakang (hamstring) anda.
Pastikan tulang belakang anda tetap lurus  untuk mendapatkan kesan yang bagus daripada latihan.
5. Swimming
Semasa berenang, seluruh badan akan mengalami peregangan dari badan sampai ujung kaki. Disamping itu, gerakan renang hampir melibatkan semua otot-otot tubuh.
6. Hanging
Salah satu halangan  terbesar  untuk menjadi lebih tinggi adalah graviti.  Kita menghabiskan sebahagian besar hari anda dalam tegak atau kedudukan menegak. Semua graviti sepanjang hari telah memampatkan tulang punggung dan sendi,  serta menipiskan tulang rawan dan menjadikan kita lebih pendek.
Semasa bersenam, badan akan melepaskan Hormon Pertumbuhan Manusia (Human Growth Hormone, HGH) ke dalam sistem tubuh kita Ini adalah hormon yang kompleks yang meransang  tulang, otot, dan sel tubuh untuk meningkatkan saiz. Semakin baik latihan yang dilakukan, akan lebih banyak HGH dirembeskan dalam sistem badan kita.
Jadi sesiapa yang rasa nak sangat meninggi boleh lah cuba senaman senaman ini. Mungkin cara ini tidak berkesan kepada semua sebab badan manusia sangat berbeza tapi tak salah kalau nak cuba.

114 comments:

  1. kalau umr da cpai 22 thn, bole ke ketinggian seseorg tu berubah dgn senaman2 nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. kalau nak tinggi banyakkan makan gandum dan makanan2 yg diperbuat dari gandum...

    tapi untuk mereka yg belum mencapai umur 25 tahun je la. lepas umur tu, tinggi dah tak boleh bertambah lagi... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan sye x mkan n buat sume tu, boleh je tggi. . Hehe. . Skrg umur 19

      Delete
    2. bleh tinggi lg..ak umur 17 tinggi 175 cm..skarang 23 178..naik sikit ja..kene rajin joging,, main bola..nak ikutkan..kalau time kanak2 dia aktif main bola..saiz panjang kaki dia lebih dari yg kurang aktif..

      Delete
  3. Makanlah Calcium... Ade Jual Di Pasaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Em confirm bleh tggi ke

      Delete
  4. agak2 kalau nak tambah tinggi mcm yang kat atas tu, boleh tambah panjangkan kote sekali x haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha..

      Delete
    2. Hahaha tu cara lain bro

      Delete
    3. pendek ke bro?

      Delete
    4. hahaha ni kes kotey pndek la ni.

      Delete
    5. Hahaha kau x ad cerite lain ke

      Delete
  5. mkn kalsium/minum susu sblm 21 thn, smemangnye
    mmbntu mmbsarkan tubuh

    ReplyDelete
  6. arghh...aq da 19 taon tapi tinggi cume 157 jer...sedeh...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ak 148..lgi sedeh.

      Delete
    2. hahaha aku 12 tahun 157 :3 setiap hari buat cenggini insyaallah tingi lagi hihi

      Delete
    3. Wah same lah.17 tahun tinggi 151 je..

      Delete
  7. minum ayaq ketum la...suma bleh panjang

    ReplyDelete
  8. aku rendah dan aku bangga....wahaha

    ReplyDelete
  9. wawa . gambor Shirayuki .... cun

    ReplyDelete
  10. Hahaah aku umor 18 tinggi 152cm berat 52kg...

    ReplyDelete
  11. dah panjang dah saje je bukak

    ReplyDelete
  12. aku umor 16 tinggi 175cm berat 65kg jerr

    ReplyDelete
  13. saye 163 bru form 1 sape setuju kalu aq ckp org perempuan lebih tinggi dri laki masa umo 15 ke bawah pastuuu lelaki akan mendadak tinggi jauh lebih tinggi dri perempuan pade umor 15 tahun keaatas setuju x

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyaa..perempuan matang awal dari laki..

      Delete
  14. hello!! Very interesting discussion glad that I came across such informative post. Keep up the good work friend. Glad to be part of your net community.hgh

    ReplyDelete
  15. x kisah tinggi @ rendah...apa yg ALLAH buat tu dh cukup indah.bersyukurlah...jgn jdi org yg xtau bersukur dah lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu,d jek bek buruknya

      Delete
  16. aq sdah tinggi,so rsenye x perlu kowtt..kehkehkeh

    ReplyDelete
  17. X gayat ke tinggi2..

    ReplyDelete
  18. tinggi manusia akn berakhir ketika umur 18 bg lelaki..16 bg perempuan

    ReplyDelete
  19. haha... kalau bergayut aku rasa tangan ja panjang.. badan x kot

    ReplyDelete
  20. hahaha aku orang kedil x bosar2 kat bawah je bosar..

    ReplyDelete
  21. Aku umur 18 tahun..and tinggi kote 7inci..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangang aperr ko nie...??!!!

      Delete
  22. have any of u darn ur rsrch about this?? as i know calcium only can help u grow when u still a kid but if already teenager 13 n above it will not help much.... n how earth u know at 16 n 18 man stop growing do u have any prove frm the expert??? i ask some doctor n they said every human growth limit are dffrent.. some people at age of 20 still growing.. n how stupid when someone said hanging cause ur arm longer mother of god...

    ReplyDelete
    Replies
    1. but they kidding, u are so serious hahahaha

      Delete
    2. Ko paham en bahase melayu.., asal ko reply bahase ingeris...??!
      pastu ko nk kritik2 org lakk....,,, bia je la.., dorg gurau je pon....!
      Ko nie byk ngat minum air ketum nie...!!!!

      Delete
  23. hey, take it easy la.. why so serious? they're juz kidding man... chill..

    ReplyDelete
    Replies
    1. they were kidding bcuz they were not Matured yet , ths article shouldnt be making jokes about , for some people it's about their life so when those people are giving stupid answer who would not felt irritated?

      Delete
    2. idont care i hate it cause im short i hate it and i think i should be grateful cause i still can stand and walk haha

      Delete
  24. Hahaha umo aku dah mcecah 19, tinggi pon takat 150 je weyh,

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak2 la bro, adik aku form 1 tinggi 155..

      Delete
  25. nk tinggi...adehhhh..umor 21 tp mcm form 4 jew.....

    ReplyDelete
  26. anima ape yg digunakan

    ReplyDelete
  27. budak umur 1 tinggi 167 berat 67 kg tu tak lama.. mati cepat!!!
    aku umo dah 23 tinggi 158 berat 49kg tapi kote aku diameter 5cm panjang 14.8cm.. normal ke? kadang2 kalo stim rasa tak selesa sebab menonjol sgt, seluar kecik!

    ReplyDelete
  28. korang join je grp growtallerguru dlm facebook... ada sorg advisor nama lance ward ni bagi tips camne nak buat bdn jadi tinggi lepas umo 18... sampai umo 30.... lepas umo 30 susah ckit nk tinggi cepat psl hormon hgh tu makin ckit...

    ReplyDelete
  29. ceh kalau dah tak tinggi tu trima je la

    ReplyDelete
  30. Hahhaha..xpe2 sy terima hakikat yg sy kurang tinggi.. :)
    TERKINI : Gambar HOT! Neelofa Peluk Lelaki tersebar

    ReplyDelete
  31. saya umur 14 thn....
    tinggi 161cm....
    berat 100 lbs(45.4kg)....
    agak2 berapalah tinggi saya bila dh 18 thn nnt...???

    ReplyDelete
    Replies
    1. eya..wahh!! tingi awak.. sya pon bwu 16 thn dh tinggi 163.....

      Delete
  32. Assalamualaikum. usaha dan tawakkal jak...xsemestnya umur dah tgkat bolh tggi. yakinlah allah swt yg mengatur segalanya. amin.....

    ReplyDelete
  33. I'M 148cm..PROUD

    ReplyDelete
    Replies
    1. proud dmulut ja..dhati sbnarnya rsa rendah dirikan..org rendah x kan pernha rsa bangga..kalau diorg ckp cmtu,tipu ja..nk cover rasa sedih..ak tau la cmna rsa tu..sbb ak pn rendah..hoho

      Delete
  34. 15 y/old 150 .Normal ?saya lelaki .

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum.
    setahu sy lah pertumbuhan bagi seorang lelaki akan berhenti pada umur 21 dan perempuan umur 18 tahun. sy ada rahsia nak kongsi tp tak free lah, mulanya sy tgk website ni mcm tipu tapi akhirnya sy melihat review org yg berjaya tambah ketinggian mereka 2-4 inch dlm masa 8 minggu. sy pun cuba lah beli dan ahirnya berjaya dlu tinggi sy 4ft 6'' je sekarang dah 5ft 1" alhamdulillah mmg berjaya !! dan sekiranya dilakukan kerap insyaAllah akan bertambah lg ! sesiapa yg nak tinggi tu silalah ke website ini
    [ Growtaller4idiots.com ] dijamin berjaya! sy tak tipu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. YES !!! aku pon ade bli n the best thing is prkara yg bgtu simple blh wat kite tinggi... mmg BERJAYA ! aku bli je thn lps kranya da setahun le... sthn ade 12 bln mse nk tggi dikirakn 2-4 inch dlm mse 8 mgu.. 2 bln lah tu.. SEKARANG ! tinggi aku da 6ft 2' dlu 5ft 6' takde org nok perli aku kcik/pendk ler.. rsenye da ckp le tggi aku nie nnti trlampau tgi pon x pompuan nk kt aku... YES! thank u too Growtaller4idiots.com......... now aku da dpt keje y' best cita2 trcapai nk jdi pilot sbb da tgi dlu kene reject sbb pdek....

      just go to the ( www.growtaller4idiots.com ) n I will sure that u guys won't regret with the result ....

      Delete
    2. seriously this work out. hey now im tall !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no one call me shorty guy again

      Delete
    3. produk ne from oversea . cam mne u beli ?

      Delete
    4. mcmmne nak beli dkat Growtaller4idiots.com sye bru umur 14 bekh guna ka

      Delete
    5. mcm org yg sma ja komen..entah betul ka tidaknye..

      Delete
  36. Nk tnye nim..klu minum susu tu bleh tak jadi tinngi hah?

    ReplyDelete
  37. Nk tnye nim..klu minum susu tu bleh tak jadi tinngi hah?

    ReplyDelete
  38. Hoho , Rosario Vampire! gmbr anime ni xD

    ReplyDelete
  39. saya sdh berusia 15 tahun dan ketingian saya sdh mencapai 179cm,kalau saya ikut ini panduan saya akan terus meninggika

    ReplyDelete
  40. kalau tidak berenang bolehka

    ReplyDelete
  41. Amani Irdiena Hannany Az Zahra1 May 2013 07:33

    Saya 12 tahun...tinggi saya 145 berat saya 35...boleh kew saya jadi tinggi dengan langkah-langkah di atas???

    ReplyDelete
  42. Aq nie baru umor 16, dah form 4 masih dengan ketinggian yang sama jaa .. Eh rimas laa org pompuan dok kcaw aq kat skolah .. Tak habis-2 nk menggedik kat aq .. perghhh .. tak sanggup bro !! Gatai nak mampossss !! :D haahahhaha

    ReplyDelete
  43. sye nak tinggi sebab kwn saye bajet ye lebih tinggi

    ReplyDelete
  44. kalau korang nak tip bagaimnana mahu jadi tinggi, lawati blog Growing Taller Secrets semoga membantu

    ReplyDelete
  45. Saya girl. Kalau umur 17 tahun boleh tinggi lagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lg tinggi tu..sampai umo 18 thn bg pmpuan

      Delete
  46. saya pun dah beli panduan jadi tinggi daripada Growtaller4idiots tu.. mula-mula saya ragu2 juga nak beli, tapi saya tekad nak jadi tinggi. saya ni dalam bidang main bola jadi tinggi tu agak penting juga. Pada penilaian saya tentang panduan ini rasanya memang berkesan. asalkan dapat mengikuti apa yang dorang terangkan pada panduan tu. sebenrnya ini bukanlah panduan menjadi tinggi yang simple seperti komen mereka kat atas tue. agak sulit juga. kerana dalam panduan ini akan memberitahu anda cara pengambilan makanan, jadual tidur yang tepat, cara tidur pun ada mereka terangkan. seperti jangan tidur dengan bantal yang agak tinggi. posisi2 tidur yang membantu. Mereka juga akan menerangkan beberapa jenis senaman yang boleh anda amalkan dan ada juga beberapa senaman yang patut dielakkan keran boleh membuat kita terbantut.. panduan ini agak sesuai kalau anda memang jenis yang boleh disiplinkan diri utk ikut panduan ini. Kalau lihat daripada testimoni mat saleh nyang sudah beli panduan ini kebanyakan berjaya menjadi tinggi. tapi testimoni saya pula belum pasti. sebab saya tidak mempunyai masa yang tidak teratur untuk mengikuti panduan ini secara konsisten. itulah belum nampak kesan haha.. saya bagi rating ebook ini 4bintang setengah.. kalau korang nak beli panduan ini kat sini page asal dia, saya beli kat web ni. Growtaller4idiots.com

    ReplyDelete
  47. Kt sabah kbanyakkannya x la tggi mna pon trutamanya yg prmpn mcm aq la huhu sedeyy tpi xla smua..keh keh.aq umr 21 tggi 159 jer..huhu.tp klu kt kg my fiance..aq tggi skit brbnding gadis2 yg lain..hehe nsib baik.xla trasa sngt kependekan dri ku ni..keh keh kehKt sab

    ReplyDelete
  48. aku lelaki umur 18 .. tinggi 147 .. Agak2 boleh tinggi lagi tak ? mohon dibalas .

    ReplyDelete
  49. Umo saye 15..tinggi saye 182cm...sume kwn aku pnggil aku KLCC...hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow ! umur 15 thun tinggi 182cm tinggi gile ~

      Delete
    2. ohhh shit!! ko tinggi 5'10 what da fuckckckck!!

      Delete
  50. Bodoh boh je kau rang ni tah apa ntah kaurang ni

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum, sy cuma nak kongsi,umur sy 20 tahun tinggi sy 1.75cm manakala berat 59kg. klau boleh nak tambah lagi ketinggian sy. Nak cuba cara-cara yang dicadangkan dalam blog ini tapi rasa agak susah. Jadi,sy rasa cadangan dari segi pemakanan tu mudah sdikit kot. Harap ada lagi cara yang lebih mudah untuk mnambahkan ketinggian. Sekian, SALAM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu melalui pemakanan pun amat membantu dalam prosese pertumbuhan manusia. seperti cukup gizi manerel dan vitamin.. Banyak lagi rahsia yang jarang kita ketahui. Saya ingin kongsikan satu laman ni yang baru2 ni saya jumpa. banyak tips2 yang menarik kat sini http;//growingtaller-secrets.blogspot.com

      Delete
  52. Hurmm.. Saya baru je berumur 13 tahun.. Tinggi saya dah mencecah 162 cm.. Alhamdulillah.. Kalau boleh, saya nak tinggi lagi sikit hingga ketinggian saya ni mencecah 167 cm.. Hurmm.. Kalau tak boleh tinggi lagi, cukup laa macam ni.. Saya dah bersyukur dah kerana mempunyai ketinggian yang tidak 'menakutkan' .. Hehehe...

    ReplyDelete
  53. Wah ini yang ane cari, thanks infonya ya :)

    ReplyDelete
  54. Hmm ketinggian spt yg u all bualkan ni sesuai utk kanak-kanak dan remaja jer. Klu dh lebih dr umur tu, takdenye la nak tinggi lagi unless buat pembedahan tulang la. Ambil kalsium bnyk mana pn takkan tinggi dah..cuma tulang akan lbih kuat dn sihat.

    ReplyDelete
  55. nape asyik gmbar anime je

    ReplyDelete
  56. tinggi sye 178cm...sye ni katogori tiggi ke?umur da 21 kalau nak tggi lg bleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah 5'10 tu...cukup lerrrr tu ko nak tinggi mana langsung??hekhekhek!!

      Delete
  57. tinggi sye 178cm,umur 21, agak2 bleh tmbah lg 3 cm x klau sye wat snaman

    ReplyDelete
  58. Awek aku rendah. Nak cium kena jinjat.kecian dia.

    ReplyDelete
  59. aku form 1 131cm le pakai ke ni

    ReplyDelete
  60. Tinggi Aku 189 cm baru form 3 kote panjang and mantap

    ReplyDelete
  61. so ramai org search cara nk tinggi la.... org malaysia memang pendek haha

    ReplyDelete
  62. tggi sy 149cm je :'( , cmne nk bli tuh ? n brapa rggit hrga nya ? :O ,

    ReplyDelete
  63. ak Umur 18 Tnggi 159cm je ,ak nk masok polis :'( dye nk 162cm ,mcm mne ekk nk Cepat Tinggi ,hemmm Pegy Gym Bole gak x ??

    ReplyDelete
  64. aku 157 tapi saya nak ketinggian 169 sebab saya tak nak lah kekasih lebih tinggi nanti apa kata orang haha "laki dia penedk tapi bini dia tinggi cam miss universe (tak la sngt) " tapi i malu malu malu

    ReplyDelete
  65. btul ke org bdn kurus ni cepat tinggi brbanding org gemuk?

    ReplyDelete
  66. kalo nak cepat tinggi perlukan byk kalsium...sebagai contoh makanan adalah SUSU dan selebihnya dgn usaha senaman yang konsisten

    ReplyDelete
  67. berape harga buku panduan utk jdi tinggi tu?mahal kew...dalam bhasa melayu ke ada?

    ReplyDelete
  68. dah tinggi... saje jewk bkk..

    ReplyDelete
  69. Boleh gunakan alat tambah ketinggian http://www.tambahketinggian.com/index.php?ref=luv

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri