Ciri – Ciri Suami Takut Bini
Home » » Ciri – Ciri Suami Takut Bini

Ciri – Ciri Suami Takut Bini

94 Comments

Tidak semua suami dikurniakan wajah dan suara yang berkarisma dan penuh wibawa yang mampu menaklukan isterinya. Meski seorang suami dinobatkan sebagai pemimpin, tapi belum tentu dia mampu memimpin isterinya. Bahkan ada suami yang takut dengan isterinya. Adakah anda termasuk suami takut isteri?


Banyak faktor yang menyebabkan suami takut isteri. Daripada masalah kewangan sampai masalah sikap isteri yang terlalu emosional. Ingin tahu ciri suami takut isteri? Jom, lihat ciri-ciri suami takut isteri yang berikut:



1. Selalu menuruti permintaan isteri.

Jika ada suami yang selalu menuruti permintaan isteri, boleh jadi dia adalah suami takut isteri. Sikap penurut suami ini biasanya disebabkan kerana rasa takut kepada isteri. Takut isteri mengamuk atau melaporkan kepada pihak keluarganya kadang-kadang boleh membuat suami tunduk pada isteri.



2. Umur isteri lebih tua dari suami.

Biasanya mereka yang punya isteri lebih tua cenderung menjadi suami yang hormat dan tunduk pada isterinya. Akibatnya, rasa hormat dan tunduk tersebut mengarahkan si suami menjadi takut isteri.



3. Anak pertama perempuan.

Banyak orang yang mengatakan, kalau ada pasangan yang punya anak pertama perempuan itu ertinya suaminya adalah suami takut isteri. Meski tidak masuk akal, namun kebanyakan fakta membuktikan kalau perkara itu benar.



4. Gaji isteri lebih tinggi berbanding gaji suaminya.

Perempuan yang mempunyai pendapatan lebih tinggi biasanya lebih dominan, termasuk dalam hal rumah tangga. Merasa memiliki kuasa yang besar ke atas gajinya, isteri cenderung lebih mengawal urusan rumah tangga termasuk mengatur suami. Akibatnya, suami menjadi suami takut isteri.



5. Isteri penuntut dan cemburu.

Ciri suami takut isteri juga boleh dilihat dari sikap isterinya. Seorang isteri yang kuat cemburu dan suka menuntut boleh membuat suami takut isteri. Kebiasaan isteri yang selalu mengawal apa-apa aktiviti yang dilakukan suaminya jadi petanda kalau dia adalah suami takut isteri.

Bagaimana, adakah anda juga termasuk suami takut isteri? Lihat saja kelima ciri-ciri tersebut, jika memang kelima ciri-ciri tersebut ada pada diri anda, itu bermaksud anda adalah suami takut isteri.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

94 comments:

  1. Kata orang datuk najib takut bini...betul ke tidak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya suka status nie...isteri sendiri dia x pimpin gan aurat tbukak mcm mn nak pimpin rakyat...

      Delete
    2. Btl sgt2. .

      Delete
    3. saya pon tersangat setuju,,

      Delete
    4. sgt setuju.

      Delete
    5. Btoiii sgat2......

      Delete
    6. rasa mcm nk join skali .. aku lagi2 setuju sgt2 !!

      Delete
    7. hahahaa

      Delete
    8. Lol,tapi ada betul nya juga

      Delete
    9. hehehe....

      Delete
  2. Aku bukan nya xtakot bini tp bini aku yg xtakot aku...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn takot . hormat dan syg nama nya tu ..

      Delete
  3. najib takut bini 100% betul

    ReplyDelete
  4. bukan najib je... berapa raMAi lg lelaki yg takut bini...ntah2 sedara mara ngko kahkahkahkah

    ReplyDelete
  5. Dayus la kalau takut bini, macam mana nak ajar anak2 nanti, takut anak2 x respek suami..

    ReplyDelete
  6. *1 - Salah.
    » Bab menurut permintaan isteri ni, tak melambangkan suami penakot actualy. Malah permintaan isteri ada yang hukumnya wajib ditunaikan. Bab cuci pinggan, baju, kemas rumah pon laki boleh buat. Tu namanya tolak ansur bukan penakot. Semua bergantung pada cara isteri meminta baru boleh jadi ye tu ciri²nya . :)
    *2,3,4 - Haaa. Ni lagi lah salah.
    » Bab umur isteri lebih tua.? ADMIN pahamkan penjelasan ni. Tu kira macam meletakkan jodoh dapat isteri tua jadi ciri² suami penakot. Bukan ke jodoh tu ketentuan & rahsia Maha Agung.? Bila kita salahkan jodoh. Bermakna kita salahkan DIA. So bahaya statement ni(berkait hal Agama).
    » Bab gaji isteri lebih tinggi. Rezeki ayam nampak dikaki. Rezeki orang? Hanya DIA yang tahu. So samalah mcm bab umur. Umpama menyalah Maha pencipta si suami takut bini. Paling penting, sayang, sopan, hormat kepada suami. Isu gaji takkan timbul.
    » Bab anak 1st perempuan. Anak tu anugerah Allah ok ADMIN. Zuriat bukan petanda atau ciri suami takot bini.
    Ciri² no. 2,3,4 semua urusan dan ketentuan Allah. So beware sikit sebelum post sebab sensitive berkait rapat dgan agama.
    *5 - Kurang tepat.
    »Penuntut & cemburu. Kalau dia kawal aktiviti suami. Jangan kesana kesini. Cuba kaji balik. Mungkin bersebab. Untuk kebaikkan suami atau tidak. Kalau tlampau control baru jadi yew si suami tu takot bini ataupun bini tu yang tak reti takut suami. Cemburu pulak, itu kan sikap individu. Lagipun kaum hawa mmg kaum yang tinggi level cemburu. Cemburu juga tandanya sayang atau tergugat kedudukannya kepada suami, taknak dimadukan. Her husband:Only for her.
    Hehe. Saje nak balas cakap tak. Siap explain lg.
    ***Btw personaly mintak beware bab berkait dengan AGAMA ye ADMIN. Ape pon PenPatah best. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang ni mesti suami yg takut isteri... ataupun.. isteri yg tak takut suami... kikiki

      Delete
  7. Klu bc statement Sharin Hasni sah dia ni Queen Cntrol laki dia.. Suami dia takut kat dia... Ksia suami dia kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin. haha

      Delete
    2. suami dia ada sejarah skandal kot... tu yg dia kontrol... kesian laki dia.. i feel u bro.. tabahlah.. muahaha

      Delete
    3. Sy mmg xtakut suami biar mcm mana dia garang ke sy tetap tak takut buat ape nk takut same2 menusia melain kn tuhan saja sy takut ingat tu lelaki jgn ingt semua perpuan takut suami

      Delete
  8. sy rs pendapat sharin hasni betul.yg diluar tu jgnla tutup minda anda.cube fikir diluar kotak

    ReplyDelete
  9. sharin hasni salah... jodoh di tgn Allah tp Allah xkn ubah nasib sesuatu kaum, melainkan kaum tu sendiri berusaha ubah nasib mereka. 1,2,3,4,5 betul

    ReplyDelete
  10. Masing2 punye pendapat, isteri nk bg pahala lebih kt en somi, so sabar jerle klau dpt isteri camtu..

    ReplyDelete
  11. Saidatina Khadijah lebih tua daripada Rasulullah.. statement kedua x btol...

    ReplyDelete
  12. Anonymous 18 Sept 23:27
    Betol. Jodoh ditangan ALLAH dan kita sbg hamba mampu mengubah nasib/jodoh dari (-) ke (+)/memudaratkan dengan berusaha. Tapi ada ker mana² fakta myebut kahwin dengan perempuan lbih tua salah disisi agama, penuh unsur (-)/memudaratkan? Jadi knapa nak usaha untuk ubah jodoh tu yang ditentukan-NYA? Mungkin sebab otak korang dah setting (tua:queen control) kan.? Kalau betol ada fakta mengenai semua isteri lbih tua mmdaratkan,queen control,mengongkong dan seangkatan dengan tu baru kita perlu ubah kerana memudaratkan diri. Itu pandangan aku. BTW aku lelaki. Yup, isteri aku lebih tua 2tahun. Tapi takda 1 pon point atas yang aku hadap. So tak smua marriage macam yang admin descripe.

    ReplyDelete
  13. Bagi yang tak agree ngn pandangan aku. Mungkin korang pernah/sedang lalui apa yang ADMIN post(minta maaf kalau kcik hati or terasa). Atau pun korang setting otak negativ untuk isu ni. So tak boleh cakap apa la ye. Apa kata minta ADMIN, kalau boleh keluarkan prove yang support point ADMIN & prove tu sahih(kalau boleh bukti dr segi agama). Maksudnya aku antara orang plg nasib baik. Apa² pon syukur alhamdulillah aku panjatkan kepada-Nya sbb aku tak rasa apa yang admin post.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ileks la... info ni santai la... x kan yg tu pun takleh beza?

      Delete
  14. haha tu namenye suami dayus klu takot x bertempat. smue ciri2 kt atas tu trpulang kpd individu nk menilai n praktiknnye mcmmne. mungkin bg sharin tu la pndapatnye so kte respek ape yg die kongsikn sbgai pndangan nye. bab pm kite najib, komen anda yg plg atas tu aku mmg stuju 10000.....% dayus takot bini die la tu. xkan nk suruh bini die nk pkai tudung pon ssh utk majlis or urusn negare. kate negare ISLAM, ni ke cth WANITA PERTAMA negare. rambut kembang mcm mambang. skli tgok mcm muke afdlin shauki pon ade hahaha.

    ReplyDelete
  15. Well...bkn kerana suami ikut ckp isteri ..da namanya takut bini..lelaki skrg pun bole bfikir ape..prmpuan pun sama.. So..sbnarnya bkn takut..tpi itu dnamakan syg pada isteri..syg kluarga..apa guna nya berkawin..lg pun tak akan jadi isteri klu prmpuan x ikut ckp suami jg.. Masing2 btimbang rasa.. Semua nya d atas tu salah.. I tak sokong.. Honestly..sya prmpuan..dn berkawin punya anak.. Bila sya mnta suatu..or mnta tolg suatu suami akan bantu..dan sbalik nya sya pun bgtu..sya sokong sharin.. Yg pkara berkaitan dgn agama...

    ReplyDelete
  16. Kes sayang terlebih.

    ReplyDelete
  17. jgn bnyk suke n komen sgt...da kne kat batang hidung sndri nnt bru thu spe yg tkt kat spe....akn dtg x thu lg kan pe yg jd.....

    ReplyDelete
  18. pd y kmen sal pmimpin tu,bwa btaubt la..nabi saw sndri ckp,sapa x stia pd pmimpin mka dia x stia pd agamanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol dah 2.. tp perlu ke setia pada pemimpin yg fasiq? membuat dosa besar dah menjadi rutin.. berjabat tgn dgn bukan mahram, yg len2 2 tau2 sendri la, membiarkan isteri membuka aurat.. anak2 berpelukan dgn bukan mahram jgk.. u said that pemimpin yg harus diberi kesetiaan? never 4 me la.. setia pada yang betul.. beri hak pada yg betol2 berhak..

      Salam..

      Delete
  19. Xjugak... Bgantung pd pmikiran org la.. Ikut ckp bini xsmestiny tkut bni.. Rasulullah pn pnah kawin dgn khatidjah.. Beliau ikut perintah bertempat.. Bini beliau juga lbih tua dan dlm masa yg sama juga sbg 'boss' kpd beliau.. Rasulullah still jlnkan perniagaan Khatijah spt yg dminta dgn jjur dan baik.. Adakah Rasulullah dikategorikan sbg tkut bini?? Munkin bnyk org xnmpk nk bezakan antra hormat dgn takut.. Hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oopss satu lg.. Anak Rasulullah sume pmpn....

      Delete
    2. 3 anak lelaki 4 anak perempuan la kawan..xleh kate sume perempuan.
      rasulullah seorg lelaki sejati , dia pernah xnak bebankn isteriny walaupun keje 2 isteri leh wat, sume baginda rela sendiri..saidatina khadijah bukan isteri garang bahkan seorg sahabat baginda..isteri skrg suke maki2 suami, kutuk..hingga suami yg buat keje umah..ni baru kire takut bini..sb terpaksa.

      Delete
  20. saya sokong Sharin Hasni. banyak yang komen kat sini xde ilmu.. tapi nak buat2 pandai. isteri rasulullah lebih tua dari rasulullah, adakah rasulullah takut bini? rasulullah menjahit baju sendiri, rasulullah takut bini ke? pergi belajar ilmu agama dulu, baru komen kat sini. jangan tunjuk kejahilan diri.

    ReplyDelete
  21. pandainye cik anon komen psl pmimpin, "sapa x stia pd pmimpin mka dia x stia pd agamanya.." dh tu klau pemimpin die jahil and agame pn mcm sparuh jalan, takkan nak ikut bontot die jg. ni dasar pencacai najis bontot btul hang ni. opss tgok tajuk lari daaaa jgn takot bini ye hihi

    ReplyDelete
  22. hahahaha.. yg sokong si Sharin Hasni tu semua perempuan.. nampak sgt perempuan sokong sebab statement dia tu spt menyokong suami dgr ckp isteri.. seolah2 menggalakkan suami dgr ckp isteri.. ni la salah satu punca dunia tyerbalik.. bila ada org berbicara gunakan nama agama nk tunjuk baik, tp dgn cara yg salah.. ntah2 dia ni perempuan yg guna akaun suami dia, utk ubah pemikiran msyarakat kononnya mmg patut suami dgr ckp isteri.. so kaum2 isteri epas ni ada hak dan kuasa besar dlm rumah tgga, itu yg sbenarnya prmpuan plg impikan sebenarnya..

    apa bodohnya la si sharin ni, ni bkn caranya kau nak tunjuk pemikiran yg positif.. kau nak cite pasal agama kat sini, tp cara kau pun still salah.. dlm Islam dah terang2 lelaki dayus xkn masuk syurga.. yg admin post kat sini salah satu punca mcm mana suami blh jd dayus dan takut isteri.. seriusly, suami yg takut isteri, dgr ckp isteri, adlah lelaki yg lembik, pondan, loser dan seumpamanya.. lelaki dicipta sbg pemimpin, bknnya dipimpin.. sepatutnya isteri yg dgr ckp suami, ni terbalik pulak, ini dh mcm loser punya lelaki.. dgn adanya lelaki mcm ni la, jatuh maruah lelaki2 lain, segala keputusan terletak di tgn isteri, smpai nak kahwinkn anak pun kena dg persetujuan isteri..

    woi Sharin si lelaki dayus, kau kena sedar, kau tu lelaki, patutnya kau galakkan lelaki supaya pndai didik isteri, arah isteri, ajar isteri, marah isteri yg buat perkara terlarang, pkul isteri jika isteri melampaui batas, suami dipertanggungjwbkn utk pimpin isteri, tp bila smpai kat kau, kau galakkan pulak suami dgr ckp isteri.. mcm bodoh..

    xde pun admin post kat sini, kahwin prmpuan tua salah di sisi agama.. admin just smpaikan salah satu punca bagaimana blh timbulnya suami takut isteri.. kau jgn samakan manusia kita dgn nabi.. nabi tu lain, baginda sempurna.. baginda tahu sepenuhnya tentang hkum hakam, manusia ni apa la sgt, so punca2 spt kahwin prmpuan tua blh jadi sbb knp suami takut isteri ada kat dunia ni..

    kau nak cite pasal jodoh di tangan Allah, tp kenapa kau x ikut hukum Allah bahawa isteri patuh suami, bukan suami patuh isteri.. tu sbb aku kata kau ni ada something wrong somewhere,nak guna bicara agama, tp berlawanan dgn agama, ape cite ni bro?

    woi Sharin, tak guna tuhan bagi kau akal yg lebih, tp guna utk tujuan yg berlawanan dgn fitrah.. klau dah lelaki tu dicipta mntadbir memimpin, jgn cuba ubah utk dipmpin pulak.. bab cemburu pulak, itu menjadi masalah ke pd suami, suami blh kahwin dgn sape2 je yg disukainya smpai 4, so whats the problem with hkum Allah? kau nak dgr ckp isteri smpai ketepikan hkum Allah ke?

    bab kawal aktiviti suami, itu la yg pling ketara nampak bila suami takut isteri.. knp la ada lelaki mcm kau, memalukan betul.. lelaki ni boleh buat apa saje tanpa halangan sesiapa kecuali Allah.. isteri pula x blh buat sesuatu tanpa kebenaran suami.. so knp kau nak terbalikkan fitrah yg Allah cipta ni.. sepatutnya suami yg control aktiviti isteri, bukan isteri control aktiviti suami, ini dah cuba menjatuhkan maruah lelaki nampaknya kau ni Sharin.. seolah2, kata2 isteri tu sesuatu yg perlu suami dgr.. ini dh mnunjukkan seolah2 suami mcm anak, isteri mcm emak.. sdgkn syurga di bwh tapak kaki suami.. so dgn statement kau, terserlah ayat2 seorang dayus..

    sebenarnya dari statment kau pun aku dh nampak, kau ni bkn n ketengahkan sesuatu pun, tp just nak beta dgn post ni.. kau ni mgkin jenis melayu yg suka mncari kesalahan sesuatu point utk sengaja buat org pandangi tnggi kat komen kau.. padahal apa yg kau nyatakan kat atas tu pun seolah2 lari dari apa yg post ni cuba sampaikan..

    bila org cite, salah satu punca suami takut isteri ialah kahwin prmpuan tua, kau sngaja nk jatuhkan point tu dgn mngatakan itu jodoh dari Allah.. tp kau xnk ambik point yg kahwin prmpuan tua tu salah satu PUNCA.. so kau patut highlight kat kepala otak kau tu, PUNCA.. bukan condemn..

    pity on you Sharin Hasni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk pn jgnla berbahasa kasar sekalipun nk tgur salah org..

      Delete
    2. Aku setuju sgt la wei..

      Delete
  23. suaminye laki dayus kot or die bagi laki die mkn nasi kangkang campur drah haid.. tu yg laki die takot uuwweekkksss.

    ReplyDelete
  24. Statement kat atas ni tak melambangkan lelaki dayus langsung. Suami dan isteri saling melengkapi. Apa yg menyebabkan lelaki dayus adalah apabila dia tdk menjalankan tggunjawabnya sbg suami dan ketua keluarga. Cth yg boleh tgk skrg, suami membiarkan isteri dan anak perempuan membuka aurat utk dilihat oleh lelaki bukan muhrim. Boleh baca lebih lanjut kat blog Dr. Zaharuddin.

    http://zaharuddin.net/lelaki-&-wanita/546-siapa-lelaki-dayus-menurut-islam-.html

    ReplyDelete
  25. pada anon yg komen pnjg lebar aku rase ko salah seorg daripada lelaki yang tkut bini...
    biasenye org mcm ni xbrani nk lawan ckp bini..so tempat2 mcm ni la utk die lepaskan ape yg die xpuas ati kt bini ni...
    nak ckp direct kt bini tkut...so sini lah tmpat die nk hentam org bagai...
    kebanyakan aku tgk org lelaki yg ade bisnes sendiri yang tkut bini die akan lpas marah kat pekerja..slah pekerja ckit je..tp die pnye marah mak ai....pengalaman dari aku keje ngan bos yg bini die xbrape tkut dgn die....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...betol2....lelaki yg pung pang kat luar ni selalu takut bini...kuang3x

      Delete
    2. kahkahkah.. apabila kaum betina berbicara, otak seperti di bontot.. satu je aku nk bgtau betina2 kat sini, mngkin dlm ni kau berani bersuara, taip apa yg kau suka, tp klau depan aku, aku rasa kau mgkin pecah muka atau barai dirogol.. jgn nnti kau mnyesal sbb nak tunjuk bagus dgn lelaki.. kau nk sama rata, so lets we get sama rata, xde special treat utk betina2 lgi..once gado, pnumbuk pnenedang sume melekat kat muka betina.. ada brani betina??

      Delete
  26. kenapa korg mcm nak gaduh dgn benda mcm ni...kenapa tak serang je bloger2 america yang terang2 hina islam siap buat filem lagi......

    ReplyDelete
  27. " Her husband is only for her" betul ke? Bukan dlm Islam mengatakan lelaki boleh berkahwin sampai 4 ke jika berkemampuan? Ada orang bagi contoh suami Rasulullah s.a.w, adakah Baginda berkahwin 1 sahaja? Tolonglah... Kalau nak berbeta sekalipun, sila bagi fakta yang lebih bagus la kawan2.. Jangan nak tunjuk pandai, tunjuk lagak tapi terlepas pandang dlm 1-2 hal.. Apa2 pun pada Anonymous yg bercerita panjang lebar tadi, saya sokong anda. Tapi jangan la marah2 sangat ye.. :) -hazwani-

    ReplyDelete
  28. MASIH RAMAI LAGI LAKI YG BFIKIRAN KOLOT,,,,,wlaupun zaman da brubah masih lg nk kaitkn jodoh dgn umur, bantu isteri perkara pelik tp bab kngsi duit isteri xpikir pulak,,,,sedihhh!!!,,,,klu bab aurat atau adab tu wajib la tegur tp bab tolong isteri,umur isteri lebih tua, anak perempuan pertama, gaji isteri lebih tinggi, isteri cemburu,,,, cam xlogik jer. Klu mcm tu isteri lebih muda, gaji isteri sikit, anak lelaki ptama, laki dok umah jd bos, isteri xsoh cemburu wlpun laki bawa pompuan balik umah tu sume tanda suami yg first clas ker,,,,klu mcm tu lagi huru hara rumah tangga,,,,fakta biar logik. Pada laki2 yg xble dtegor,,,ingat bahasa korang da mlambangkn korang jenis suami mcmaner,,,,,cam xsekolah. Nk bidas bg la fakta bukan mghina, lg mnampakn kaum korang minded jenis????,,,jgn mare,,,he3

    *lebih suka baca komen2 yg mbina bukan komen2 yg mcm budak sekolah bgaduh

    ReplyDelete
  29. Bagi saya takde istilah takut bini ni..yg penting kena saling menghormati dan pandai didik isteri dalam bab2 agama..lagi satu,Penpatah boleh buat entry pasal ''Mengapa lelaki malas solat tak''risau tengok bakal pemimpin wanita ni sekarang selalu tak solat jumaat dan solat fardhu...

    ReplyDelete
  30. KALAU MACAM TU... PM KITA NAJIB TU LELAKI DAYUSSSS LA YE????

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko nak tanya kenapa xda mata tgok mcmana penampilan rosmah?tgok pun dah tau la.isteri sndri pun xbetol

      Delete
  31. takut bini tu subjektif..mgkin die takut bini die masa mengandung..yela xnk bg istri stress. tp komen2 di atas yg cm bangang ni ak ase budak2 bodo lg..

    ReplyDelete
  32. -_- apa ke benda la halnya nie.. Bukan kita yang menentukan lelaki itu dayus, takut isteri atau sebagainya.. Dia yang mendirikan masjid, dia yang memilih rusuknya, biar la dia yang menentukannya.. Yang kita sibuk2 nak tahu lelaki tu dayus ke, takut isteri ke, apa faedah?... Buat kita bertekak adalah.. -_- mengong...

    ReplyDelete
  33. Si admin nie pandai betul cerita ceriti bab kahwin...die dah kahwin blom? :P

    ReplyDelete
  34. daripada dayus. baik?

    ReplyDelete
  35. Suami x takut istri actually lelaki tue syg bini terlebih2..tp ok what laki tkot bini x ada la berlaku pergaduhan dlm rumah tangga,so tkot bini pon tkot la,,tanggungjwb pada mak jgn lpew syurga bawah tapak kaki mak bukan bini ye,,

    ReplyDelete
  36. ramai isteri tak ikut ajaran islam...

    ReplyDelete
  37. hmmmm ayh sy x takut,cume dy syg dn memahami. mmg betul gaji mak sy lg tinggi,dan lg tua dr ayh sy,tp ayh sy sendiri ckp :

    1.perempuan tk ssuai sidai bju kt luar jantan dok pandang je nanti

    2.perempuan tk ssuai pergi market tnpe suami,nanti jantan dok usya

    3.perempuan nk pergi mana pn,suami kena bawa,suami bkn pemandu teksi,tp suami pemandu rumah tangga,tk boleh malas dok goyang kaki pas balik kerja

    4.pmpuan penat beranak, jaga ank,balik kerja kemas rumah masak berjam2,dorg deserve shopping dan mintk tolong dr suami

    ReplyDelete
  38. smua org ada pendapat sendiri..
    tak ada siapa pun yg dapat bg ciri2 yg pling tepat..
    yang penting seorang isteri itu harus mendapat redha suaminya..
    sbb redha Allah datangnye dr redha seorang suami
    KESEDERHANAAN ITU PENTING..

    ReplyDelete
  39. GUNA BOMOH JER. .hahaha

    ReplyDelete
  40. garang2 bini pn merengek jga klo dah d bwh hahahaha

    ReplyDelete
  41. Bkn nye takut bini...tp syg bini..

    ReplyDelete
  42. aku sokong anonymous 2 okt..kita ckp msalh takut bini..tolong put aside bab syg bini..tolong bini..tak nak gaduh la..bini mesti wajib dgaq ckp suami selagi tak bertentangan dgn syarak..bini boleh bagi cadangan,nasihat pd suami utk saling melengkapi..decision d tgn suami..tp suami mesti ada ilmu agama untk mmimpin sang isteri..wallahuallm.

    ReplyDelete
  43. kami x takut cuma hormat kepada bini mungkin dia letih sementara kita pergi kerja...

    ReplyDelete
  44. Salam, minta maaf. Saya beristeri 3 tapi sume ciri2 di atas tu ade pade saye. Saya rase bukan takut tapi hormat kerana sebaik-baik lelaki adalah berbuat baik kepada isteri-isterinya.

    ReplyDelete
  45. bukan penakut . .tapi sayang . .

    ReplyDelete
  46. perkhawinan itu satu perkongsian....apa pun tugas dan kehendak mesti dilakukan bersama-sama ....erti kata(bertolak ansur) ......zaman sekarang tiada Queen control.....semuanya sama baik pada suami/isteri....sikap yang penting...akal yang matang...gaji isteri lebih banyak dari suami itu kelayakan dia dan pengalaman berkerja........jadi angkat tangan ke dua belah ucap syukur...ada isteri yang membantu...takkanlah klu isteri tu balik kerja penat-penat nak suruh masak,basuh baju,kemas rumah,layan anak.....malam nak layan suami lagi nanti mata ngantuk bawa kereta terhuyung hayang xcdent (meninggal) dah menyesal sebab tak nak bantu kerja rumah ..( takut dikata dayus/kena control ) sebab bantu kerja rumah ....zaman dulu lain anak dara /isteri tak kerja duduk rumah jer ..zaman sekarang lain...jadi renung-renungkan ya..salam

    ReplyDelete
  47. x btol langsung..tarak bleh pakai haha cuma 1 je

    ReplyDelete
  48. alah... queen control kalau bahagia apa salahnye....hahahahaha....

    ReplyDelete
  49. butoh hampa smua!! pliaq ltk mna!haram jadah sungguh!!!pukii mak anh haram sie dajei!!!

    ReplyDelete
  50. Satu Revolusi dalam cara berbisnes, mampu menjana income pasif sehingga usd2047.00 sebulan walaupun tak pandai MENAJA !!!
    Inilah satu-satunya perniagaan yang boleh membantu orang yang tak pandai menaja utk tetap dapat bonus..kan best tu.
    Jadilah TERAWAL: http://www.stiforp.asia/Princess143

    ReplyDelete
  51. Sharin Hasni : Walaupun saya lelaki, saya sokong dengan apa yang telah awak huraikan. Menuruti permintaan isteri tak bermakna suami takut dengan isteri, itu maknanya sayang.

    ReplyDelete
  52. undilah BN hak asasi anda terjamin...hahahaha...
    tapi harge rokok naik 20sen da..siot tol

    ReplyDelete
  53. kdg2 suami takot isteri sbb dia malas nk gado2..tp sbnrnyer..dia xtakot pun..kalo ego dia trcabar..hah..bru tahuuu...suami sya xtakot sya..tp cume dia malas nk gado2..so dia ikut aje laa...hehe..tp ade jgk hal yg dia xikot..tp sya mgalah aje la..sbb ble pikirkan..byk gak yg dia dah ikot..so ade give n take la..

    ReplyDelete
  54. I stuju sgt pdgn u Sharin Hasni..

    ReplyDelete
  55. Bodoh..
    Pen patah ni makin lama makin merepek post yg tak masuk akal..

    ReplyDelete
  56. Semua yg komen kat atas ni takut bini

    ReplyDelete
  57. gara2 cemburu buta..kepala pakcik saya berdarah dan kena jahit sebanyak 9 jahitan di kepala dibaling oleh isteri nya dgn bekas lilin...belum lagi kes2 sebelum nie...tedang..tolak...n bla2...sebab?? syak wasangka yg berlebihan dgn my uncle...sedih...

    ReplyDelete
  58. Dbsk...sudah tiba masanya pakcik kau mendaftarkn diri di pusat latihan tomoi yg berdekatan.

    ReplyDelete
  59. Kdg2 lki tkut sbb nti bini x bagi cipap ngan tetek ahaha

    ReplyDelete
  60. Understanding The most crucial Differences Among Interlaced In addition to
    Progressive Checking On High-definition Tvs

    Also visit my weblog; video to mp3 converter download

    ReplyDelete
  61. Look into The Sony Kdl37w5500

    Feel free to visit my webpage :: Payday

    ReplyDelete
  62. Obtain Most Good Sound Coming from Logitech Personal pc Speakers

    Feel free to surf to my web page; gore

    ReplyDelete
  63. sy anak sulung perempuan...mngkin bakal suami sy tu takut ngan sy la kot...nk pulak sy ni seorang yg tegas dan garang, suara pn lantang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin gak hang andartu smpi expired... kan?

      Delete
  64. kadang bingung kalau isteri suka banyak alasan

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri