GEMPAR APABILA GAMBAR JESUS MUNCUL DI DALAM BUKU PANDUAN HAJI
Home » » GEMPAR APABILA GAMBAR JESUS MUNCUL DI DALAM BUKU PANDUAN HAJI

GEMPAR APABILA GAMBAR JESUS MUNCUL DI DALAM BUKU PANDUAN HAJI

30 Sep 2012 159 Comments
IndoRage

Di Indonesia berlaku kegemparan apabila gambar Jesus ditemui tercetak di dalam sebuah buku panduan haji yang diedarkan kepada bakal haji dariBengkulu, Sumatra. Di dalam buku tersebut, gambar Jesus sedang mengembala kambing dengan ayat "Yesus dan gembala yang baik" tertulis dibawahnya. Paling mengejutkan risalah panduan ini dihasilkan oleh Direktorat Jenderal Penyelenggaraan Haji dan Umroh Kementerian Agama Republik Indonesiasendiri. Pegawai dari Kementerian Agama Kota Bengkulu mahukan insiden ini disiasat kerana pada pendapat mereka gambar Jesus ini tidak mungkin tercetak secara tak sengaja tanpa disedari pihak berwajib. Pada masa yang sama kesemua 280 bukuamalan haji yang diedarkan kepada bakal haji terus diperiksa bagi memastikan tiada gambar Jesus di dalamnya.

Macam mana gambar Jesus oleh muncul di dalam buku amalam ni? Warga saiber Indonesia merasakan ini tindakan khianat golongan tertentu yang cuba melaga-lagakan umat Islam dan Kristian negara mereka untuk kepentingan peribadi. Mereka menggesa supaya orang ramai supaya tidak mudah mengamuk dan melenting atas insiden kecil ini



159 comments:

  1. peace no war... kuatkn iman, teguhkn pegangan agame masing2 nescaye umat di dunia sentiasa aman dan damai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. tatau pulak muka jesus macam messi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama btol jesus messi ker?

      Delete
    2. Kenapa x lukis mcm ronaldo ek...hahaha

      Delete
    3. buto korang,smoga tuhan korang laknat korang d neraka klak ......! bodo punyer manusia xda agama

      Delete
    4. hahahahahahahahahahahha..betol2

      Delete
    5. Saintis da kaji org dlu mcm mna,. Ja'd,andaian mreka tu, Jesus m'rupakan bgitu, p'kir psitif la, c'apa yg t'ada agama sbenarnya ni,. 0_o mcm ajaran sesat ja,.

      Delete
  3. how do u know tht's Jesus ?? sucks

    ReplyDelete
  4. kat Indon apa pun boleh....org Indon kat Malaysia ni pun susah nak pasti Islam ke x...dlm 999 ari tu tunjuk org Indon minta sedekah pakai tudung masa ramadhan...tp kafir....

    ReplyDelete
  5. gambar edit..jelas sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Edit2..mmg la dia gabungkan gmbr kulit buku nga gmbr isi kat dlm..trlebih pndai sudah

      Delete
    2. Olok ja lh olok lh brabis agama kmi kristian kta tngok spa yg msum nraka n spa msuk syurga... Kristian or islam...

      Delete
    3. weh...urus lh agama masing2...jangan lh pandai2 mau ckp agama mana masuk neraka nanti...diam2 jk sudah

      Delete
  6. respect others religion please.....

    ReplyDelete
  7. admin racists... fuck u!

    ReplyDelete
  8. Jangan menghina agama kalau x mw di hina .

    ReplyDelete
  9. ape ni? buku camtu korang bleh percaya ke? gmbar edit tu alahaii tolong jgn jadi bebal sgttttttt blaja sket photoshop tu

    ReplyDelete
  10. ape ke beal sagt yg kate edit tu .... gambar tu di buat untok perhiasan je ,,, nmpk sgt semua ni kaki kate edit bodoh

    ReplyDelete
  11. respect others religion please....

    ReplyDelete
  12. jesus tu adek messi hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pukimak ko

      Delete
    2. Melayu makan BABI

      Delete
  13. ni gambar edit. fuck penulis nak laga2kan agama orang!

    ReplyDelete
  14. Bodoh mmg la edit..gabungkan kulit dpn dgn isi kat dalam...nk bgtau yg buku panduan haji tu ada gambar jesus..bodoh dan bangang pada yg bangang!

    ReplyDelete
  15. klu kat malaysia, da teruk da umno kena ni. haha

    ReplyDelete
  16. woi pa hal korg mnghna nie???agama pa korang nie??setau aq la suma agama ajar cakap yg bek2 jak???da otak ka??matang la cket!!!

    ReplyDelete
  17. dekat pasar nilai.. slamber indonesian tu letak gmbr kuda berkepala manusia mcm bentuk hindu..tp tulis jawi "burak nabi" pastu tnye die..itu apa.. die ckp itu burak nabi dgn serius,kte ckp itu salah la..die mcm marah .teruk2 :S:S:S:S:S

    ReplyDelete
  18. i'm a Christian and i didn't mad due to the topic..but i mad because there are someone who humiliate Jesus Christ..go fuck with your messi..i hope one day THE ONE that you humiliate will bestow His wrath upon you dude!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Who? Messi ? Come on.. lol..

      Delete
    2. bodo ananymous 28 oct ko tak bace ker,ko memang xda agama tdak skolah....

      Delete
    3. Islam is the way if life. I will give ur family 100000000 dollars if u survive when u have died with ur reliegion.

      Delete
    4. http://www.answering-islam.org/Silas/founders.htm

      Delete
  19. x baik la,respectskit other religion,org islam x baik la maki2 macam ni,agama x ajar kita macam ni,subhanallah..

    ReplyDelete
  20. korang ni proud sgt kat m'sia,yg tiap hari ada kes buang bayi,bunuh bayi,berkhalawat,yg ckp indon bengong,tu lg bengong plus bodo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau malaysia banyak.. Indon lagi banyak.. Orang indon tau malaysia ade buang bayi sebab orang indon banyak keje kat malaysia.. Orang malaysia x tau dekat indon ade kes buang bayi, sebab orang malaysia tak ramai keje kat indon.. Kenapa kau bangang tahap 4 ni anon..

      Delete
  21. saya x marah kalau bnde camni trjadi. apa yang buat saya marah, korang kutok JESUS. smapai ckap muke die cam messi. pgi rogol messi kau tu la bangang. nnti ckp kristian mmprkcilkn islam dh jelas korng yng mmprkecilkan ktaorng. bodo.

    ReplyDelete
  22. fucking jesus messi..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tw x ngko 2 bodoh.2la tiap hari mkn budu ==!

      Delete
  23. Kamu semua tau tak yg semua org boleh baca komen kamu yg merapu tu? X rasa malu ka? Klau menghina agama lain pandai, tapi ingat sikit, kamu semua lagi teruk daripada org yg membunuh. Seingat akulah, Islam x ajar ckp mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai cik anon! Fuck u. Merapu tak ? Aku ade lagi sikit nak bagitau kat sini.. Butoh hang.. Hhahahahah

      Delete
    2. Xpnh d ajar ke?

      Delete
  24. Respect la agama lain.alahaii..xbgs mngata agama lain ok.

    ReplyDelete
  25. Da mcm superhero thor aq tgok..

    ReplyDelete
  26. admin bodoh keluarkan bende yg salah. nmpak sgt edit.

    ReplyDelete
  27. Jesus anak tuhan bagi org kristian adalah Nabi Isa bagi org Islam. Org Islam x pernah hina Jesus/Nabi Isa seperti mana org kristian selalu hina Nabi Muhammad kerana baginda Jesus/Nabi Isa juga salah seorang Nabi kami. Cuma yg org Islam hairan ialah bagaimana org kristian tau muka Jesus dia macam mana dan siap lukis gambar lagi.. Kami org Islam x dibenarkan lukis muka Nabi2 kami. yelah, kalau lukis pun x siapa tau pun muka tu jadi muka Nabi atau muka khayalan pelukis je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab Jesus betul-betul wujudlh maka org kristian tau macamaner rupa dia...

      Delete
    2. muslims never insult Jesus? Read the comments from top again and again and again retarded! Obviously some muslims disrespect to Christian. sorry but PITY ON YOU.

      Delete
    3. orang kristian pernah tgk syurga la macam tu ?? sebab tau wajah rupa jesus ?

      Delete
  28. nak menipu agak2 lah buku agama tu

    ReplyDelete
  29. apa2 pon islam is true...tak kan org islam nak pertahankan agama lain...renungkan dah selamat beramal..

    ReplyDelete
  30. alah...dekat indon tu,xyah ckap la...kawin pun ble campur aduk.dorg tu...hanya Allah sja yang tau.tapi yang heran bin Ajaib MUSUH Islam memang sangat TAKUT ngan Islam.apa pun yg meka buat KHIANAT...ISLAM TETAP UNGGUL...

    ReplyDelete
  31. macam photoshop jer..BLOG YANG SIOT TUL!!

    ReplyDelete
  32. iman mahdi & nabi isa (jesus) muncul pada hari kiamat utk membunuh dajjal...........

    ReplyDelete
  33. I`m a christian...I dont see the point to mad about this page. Tapi,kenapa yang komen disini lebih banyak yang menghina Jesus??For sure,orang kristian tidak akan menghina Jesus..and if i`m not wrong,not even one person yang menghina Nabi Muhammad di comment page ini kan??so,respect other religion PLEASE..kalau anda orang yang beragama islam,sudah tentu anda akan cakap agama islam ini yang betul dan agama lain adalah salah...Begitu juga dari sudut pandangan kami..kami orang kristian akan tetap percaya agama kami adalah betul...jadi kalau nak tahu mana satu yang betul ataupun salah,kita akan tahu bila ajal kita masing-masing sudah tiba...

    ReplyDelete
  34. raymond...ko org kristian kan..ko percaya syurga dan neraka??kalo ko percaya syurga dan neraka..aq nk tanya ko satu soalan...soalan aq..apekah kunci untuk masuk syurga.tlg jwb k raymond...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko g mati pastu ko tau la ape tu kunci2..nk kunci rumah pun boleh...banggang..

      Delete
  35. senang saja...Terima Jesus sebagai Tuhan dan juruselamat dalam hidup kita...dalam kitab kami juga menyatakan bahawa menerima Jesus merupakan satu KEPASTIAN untuk masuk syurga..tetapi perkataan menerima itu bukan hanya sekadar membawa maksud menerima sahaja...ia merangkumi lahir baru secara roh,menerima secara sungguh2,membuat komitmen yg besar dalam hidup utk melayani & menyembah Dia...mesti saudara tertnya2 knpa kmi smpi boleh pngl Jesus e2 sbgai 'Dia' kn??dalam kitab kmi jg menjelaskan semua e2...tp klu dijelaskan disini mmg memakan masa..secara umumnya,Dia iaitu Jesus Christ telah menjadikan manusia sebagai sahabatNya & bkan lg sbgai hambaNya..so,saudara boleh mbezakn kan perbezaan antara hubungan shabat dengan tuan dan hamba..ok,bersambung kmbali pada isu kunci msuk syurga,scra amnya,bagi kami kristian,kepastian untuk masuk syurga adalah seperti ayat di atas td..tp xsemestinya bila uda menerima Jesus,lpas tu berbuat prkara yang xbaik tetap masuk syurga...tidak...perlakuan seperti ini boleh dikategorikan sebagai pelayanan yg x sungguh2..klu nak lebih faham ttg hal ni,mngkn boleh tnya org yg lebih arif ttg ni...maaf jika komen ini bsifat 'resist' tp it juz 4 our knowledge rite....em,nak tnya..muslim pn smstinya ada istilah lahir baru kn??blh x jelaskan ttg kelahiran baru tu??

    ReplyDelete
  36. bgi kmi,lahir baru e2 adalah mjadi individu yg baru secara roh ataupn mental...ia juga adalah satu proses dimana dosa kita diampunkn n menerima Jesus Christ sbg Tuhan dan juruselamat dalam hdup kita..kmi percya smua org adalah org berdosa,dan dengan lahir baru sahaja dosa kita diampunkan...nak tanya,apakah tujuan umat islam pergi ke makkah??knpa apabila blik,kbanyakan botak kepalanya??adakah e2 sbhagian yg wajib dilakukan dsna??sori,mngkin pngunaan ayat yg kurang sesuai atw kurang sopan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. But islam ask us to cover our aurat. And cant touch men or girl who is not mahram to his/her. Thats a good way to avoid social problem right??

      Delete
    2. well said.

      Delete
  37. knpa ni bnyak btl org ckp jesus ni messi..ada kami agama kristian kutuk agama kamu ka..sanggup kami mnghina agama kami wlaupn kami lngsung tdk prnah mngutuk agama kamurang

    ReplyDelete
  38. Yeah~~~ Aku rasa benggong!~
    Yeah ramai org benggong~ Aku ada sedara sebenggong~
    Hai orang benggong bergembiralah kamu kerana kamu berdiri bersama kaum mu.

    Bak kata org yg bijak : Diam adalah mulia, tak kira diam itu dgn cara apa.
    Bak kata org yg benggong : *Perkataan ini perlu di sensor*
    Bak kata diam-diam ubi berisi : ----- (Diam saja~)
    Bak kata diam-diam besi berkarat : *suara hati* ( kalau aku ckp cmni mesti ada org sukakan, tapi camne kalau x suka pula, kalau cmni... cmtu... ) Sampai habis x ckp pape.

    ReplyDelete
  39. Yesus mngasihi kmu smua...

    ReplyDelete
  40. ok e2 yg ade dlm kitab ko kn raymond..tp ade yg ko xtau..dlm kitab kamu xbrpe lngkap..s0ry aq bkn nk perkecil kn kitab kepercyaan ko raymond..tp ape yg aq tau smua padri yg dduk di geraja 2 ade sembunyi kn sesuatu dari pengetahuan kamu..kalau ko xprcaya ko cuba tny padri ko ape knci utk msuk syurga..kalau die xnk jwb mknnye die ade sembunyi kan sesuatu dari kamu..aq cuma mnyampaikn ape yg aq tau saja..kalau ko xnk prcaya n xnk ambik tau xpe..tp islam xmngajar umat nye utk menghina agama lain..maaf kalau ade perkataan aq yg berunsur menghina agama ko..maaf k.

    ReplyDelete
  41. hehe..its ok..actually xpyh tnya dah sbb kmi dah tnya n diajr sjak kcil lg ttg keselamatan n kepastian msuk syurga..seperti yg saya katakan di atas tu..dan buktinya,dorg x diam pn...sori eh mgkin kasar ckit bhsa...kmi x kata islam mengajar utk mghina agama org lain,tp bagaimana menjelaskan ttg komen2 di atas tu??ttg kitab yg x lengkap tu, saya juga oleh ckap yg Al-Quran e2 dirujuk dari Al-kitab..tp bg saya,e2 x mjd persoalannya sbnr d cni..wlau apapn org ckp x kira apa bangsa mahupn agama ttg agama saya,saya x kisah..sbb hal msuk syurga adalah antara kita dgn Tuhan shja..yg penting saya loyal,have a faith to Him...oh ya,soalan saya & kawan2 saya blum djawab la...boleh tlg jwb saudara??

    ReplyDelete
  42. lahir baru??xde istilah lahir baru dlm agama islam..yg ada hanya brtaubat..taubat dgn kata laen menyesali smua dosa2 yg tlh kita lakukan..maaf kalau info aq krng jelas..kalau mahu lebih jelas tny la pd yg arif spt ahli ulamak..maaf ye raymond

    ReplyDelete
  43. ok...anda uda mjelaskan sejelas jelasnya..hehe...trima kasih....

    ReplyDelete
  44. Btw, kristian xajar org buat jahat..love and forgiving is the core.. So I will love and forgive those who insulting my beloved Christ.. May God bless upon u.. Amen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes i agree with you n I am Roman Catholic n i forgive those who insult my religion because my religion teaches us to forgive n love each other even our enemy peace :D that is the way of life to prevent chaos

      Delete
  45. minta maaf semua..kita manusia,sntiasa ada salah dn silap..sy bragama islam,sy percayakan islam kerana dlm islam kitab Al-Quran itu sndiri mukjizat yg dturunkn kpd nabi muhamad..itulah kandungan asal hingga hari ini tnpa diubah walau satu ayat..bila sebut kitab,kenapa kandungan bible ada yang bercanggah satu antara lain..kalau kitab bible A kata begini,kitab bible B pula begini,yg mana harus diikut utk masuk syurga..

    ReplyDelete
  46. Itulah yang anda harus belajar sebenarnya....sbb kristian ada katolik dan protestan..ada perjanjian lama dan baru.

    ReplyDelete
  47. Punyerlah jelas dia edit , ko tak prasan ? ADUUU ~__~

    ReplyDelete
  48. kenapa lah org kristian kat US tu wat video hina nabi muhammad yg ade kat youtube smpai smua umat islam marahhh.the innocence of muslim adlah video penghinaan nabi muhammad yg dicipta oleh org kristian itu. ape reaksi org kristian apabila ade org seagamanya mnghina agama lain iaitu agama islam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. You muslim should be patience & forgive them for doing such Idiotic Works because they just want to provoke you all[muslim] n do not think that only your religion[islam] that has been insult, my religion christian, has too been insulted many times than your religion but we could only pray to prevent chaos and that is why us Christian live in peace n happy than ur religion[Islam]

      Delete
  49. Lols, terang2 gambar edit/Photoshopped. Aik Jesus kan Nabi Isa pada kyte org yg beragama islam.
    ------
    Peace No War! No flame pls.

    ReplyDelete
  50. bg org kristian...pliz tengok the arrival di you tube...mungkin kamu semua akan dapat melihat kebenaran...insya allah
    #peace...

    ReplyDelete
    Replies
    1. To all muslim[open minded] Read this book "Jesus and Muhammad" By Mark A. Gabriel Ph.d search this in google hope u guys can open ur eyes after reading his book....

      Delete
  51. agama islam tidak mempunyai istilah "Kelahiran Baru".. dalam Islam siapa yg mati, akan terus mati dan tidak akan kembali hidup di dunia ini...

    Agama kristian mempercayai konsep "dosa warisan".. apakah releven konsep "dosa warisan" tersebut? adakah adil org lain yg buat salah, org lain yg menanggung dosa tersebut? bukan kah itu zalim...? tolong jelaskan....

    ReplyDelete
  52. Jgan la memcaci agama lain, kerana depa akan mencaci balk tuhan kita. Allah .S.W.T xsuka org mencaci Nya.. Please lah dgr ceramah byk skit. Admin pun demi nak tarik org tgk blog pun agak2 la

    ReplyDelete
  53. Agama jangan dijadikan bahan mainan. Suatu hari kita akan tahu kebenaran. Tuhan hanya satu. Jadi, tetapkanlah imanmu, kukuhkanlah kepercayaanmu, percayalah bahawa mukjizat itu sungguh nyata.

    Semua yang berlaku adalah rencana Tuhan. Terimalah dengan hati terbuka.

    ReplyDelete
  54. maaf...anda x menerima sepenuhnya pengertian lahir baru...seperti yg sudah diterangkan,mksd lahir baru e2 adalah bukan lahir scra fizikal,ttpi lahir dr segi rohani,mental,roh...ttg dosa warisan e2,apakah buktinya ianya btul n dr mna sumber anda dpt??ttg movie innocence of muslim,saya sndri xmyokong mvie e2..seperti kita tahu,smua org bukan smpurna..ada yg hanya luar b`agama...apa yg kmi dpt wat sbgai saudara seagama adalah bdoa utk dia(pengarah innocence of muslim) menemui jalan yg sbnr....sbnrnya katolik & protestan adalah sma...mmpunyai kprcayaan yg sama....sma seperti dlm islam juga ada seperti Muhammadiyah dan NU...kn??

    ReplyDelete
    Replies
    1. There are juz one islam. Yang lain tu syiah!! Syiah bukan islam!! Raymond.. Saya syorkan kepada anda kajilah al-Quran x berdosa pun. Kitad asal bible ataupun injil masih tersimpan di negara turki tak silap saya kalau tersilap maafkn sy. Dan isi nya sangat2 berbeza dgn kitab bible yg sekarang. Didalam al-Quran terdapat banyak cerita tntg nabi2 terdahulu. Tentang alam semesta. Malahan teori einstein juga terkandung didalam al-Quran. Nabi Muhammad adalah seorang yang buta huruf mungkinkah dia yg mngarang al-Quran itu? Tidakkan. Disitulah adanya perantara diantara malaikat jibril dan nabi Muhammad. Rmai sainstis yg telah memeluk Islam setelah mengkaji Al-Quran dengan teliti. :-)

      Delete
  55. Hi Raymond, Just nak tanya di dalam kristian saudara percaya Jesus Christ, Holy spirit, and Holy god rite? And you know they r ONE..... the kristian mansion they are ONE....Tp sini sya ada soalan utk saudara.. Bayangkn ada 3 adik beradik kembar Ali, Abu, Hasan.. Dan Ali pula dituduh membunuh org dan kena hukuman gantung... adakah abu & hasan pon wajar di hukum gantung? As kristianity said they are ONE... adakah wajar? TIDAK bukan kerana they are THREE DIFFERENT person & they are not ONE... how come the kristian said jesus, holy spirit & god as ONE? If u said they are ONE, so wajar x kta hukum 3org adik beradik kembar itu? Tidak adil kn... Explanation plss raymond ( just want to know ) #Peace No War# :)

    ReplyDelete
  56. Hi Raymond, last question..di dalam agama kristian kamu juga percaya ada 23 nabi sebelum dtgnya nabi terakhir kamu iaitu Jesus & Kristian juga percaya bahawa Jesus itu anak tuhan.. seperti yg saudara tahu nabi - nabi sebelumnya semua di kurniakan mukjizat/power dari tuhan untuk melindungi diri & tuhan lindungi mereka dari sebarang bencana.. Persoalannya mengapakah Jesus tidak di beri mukjizat/power sehingga dia boleh di salib sampai mati? Bukankah dia anak tuhan? Mengapakah nabi lain tuhan lindungi sedangkan Jesus ( anak tuhan sendiri ) di biarkan mati disalib oleh MANUSIA? adakah seorang bapa ( Tuhan ) hanya duduk diam tersenyum melihat anaknya diseksa & di salib hingga mati? adakah MANUSIA begitu hebat sehingga anak tuhan di salib dan dibunuh sehingga mati oleh MANUSIA? OMG, Explanation pls..? #Peace No War#

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesalahan fakta anda disini, Jesus bukannya nabi terakhir.
      Jesus mempunyai kekuasaanNya sendiri, tetapi kekuasaan itu digunakan untuk tujuan kebaikan. Seperti yang anda katakan mukjizat itu nyata apabila Jesus menjadikan yang lemah dikuatkan, yang buta boleh melihat dsb. Kuasa Allah menjadi nyata.

      Jesus tidak menggunakan kekuasaanya utk peperangan/penaklukan. Jesus mati di kayu Salib untuk menyelamatkan manusia. Among His last word, "Father, forgive them for they do not know what they are doing" Christian is Love and Forgiveness. Peace

      Delete
  57. Hi Raymond, Last question.. seperti yg saudara tahu agama kristian juga percaya bahawa ada 23 nabi sebelumnya dan Jesus adalah yang terakhir & kristian percaya Jesus adalah anak tuhan.. Seperti yang saudara faham 23 nabi sebelumnya mempunyai mukjizat/power untuk melindungi diri dan tuhan melindungi mereka dari sebarang bencana.. Persoalannya mengapa Jesus tidak di beri sebarang mukjizat/power sehingga boleh di salib oleh MANUSIA sampai mati sedangkan anak tuhan? Mengapa tuhan melindungi 23 nabi sebelumnya tetapi tidak melindungi Jesus ( anak tuhan )? adakah seorang bapa ( Holy God )hanya duduk diam tersenyum tidak membuat apa- apa melihat anaknya disalib sampai mati oleh MANUSIA? Adakah MANUSIA begitu hebat sehingga boleh membunuh dan salib ANAK TUHAN iaitu JESUS sehingga mati? Explanation plss.. #Peace No War#

    ReplyDelete
    Replies
    1. He died as a "Lamb of God" to end the offering rituals performed by human long time ago. despite of this, the death of Jesus is the sign of true meaning of love, sacrifice for the sake of all peoples. He conquered the death and and proved it in the form of earthly human as an example to all human. The death in the cross is the mission impossible.I'm sorry brother, i'd choose my salvation, died for the sake of all us That is our God, sacrifice for the sake of life so that we can get everlasting life by have faith in Him.Its up to you brother,I love all peoples because we're the children of God and respect your religion too,.. i hope my answer is a clarification to your question.

      Delete
  58. maaf en anonymous skalian...klu x tjwb soalan tu bkn bmkna saya x dpt mjwbnya ttpi nma anda smua sama,jd agak ssah ckit nak tngk smua soalan tu blik2...ttg pengertian 3 org ttpi 1 e2...bygkn seorg guru yg mempunyai kluarga...d skola,dia adalah seorg guru..d rmh dia adalah seorg ayah dan suami...ttpi dia ttp seorg kn..mgenai mukjizat e2 semasa Jesus disalibkan,sblum e2 adakah saudara smua tahu apa tujuan Dia disalibkan sdgkn Dia sudah thu Dia bakal disalibkan??ttpi knpa Dia x melarikan diri??carilah jwpn e2 maka anda akan thu mgpa Jesus ttap disalibkan...ttg kitab asal bible tu,anda ada sumber ttg e2 n bukti yg kukuh??percaya atw x,bhwa ada sesetengah isi dlm Al-Quran diambl dr bible..klu x prcya,maka anda siasatlah sndri...isi sma ttpi hnya ditukar sedikit...dlm islam sndri myatakan bhwa hnya ada 3 agama d dunia..dalm islam,pda mulanya trun yahudi,ttpi disesatkan...pastu kristian ttpi dsesatkn jg pastu islam...jd bgaimna islam thu kitab anda adalah btul n kitab kristian salah sdgkn kristian yg muncul lbih dlu kn...

    ReplyDelete
  59. Yes Raymond tetapi adakah MANUSIA membunuh tuhan?? what a shame!! a god must be power than human....

    ReplyDelete
  60. please guys.. if u were to discuss about religion here, pls do it nicely. jgn la pertikaikn kepercayaan org lain smpai mcm ni skali. jgn la bandingkn Injil dan al-Quran kalau ilmu di dada x brapa nk cukup. apa yg kristian percaya adalah berbeza dgn apa yg islam percaya. kita hormat satu sama lain je, blh? sy xkn huraikn apa2 di cni sbb ilmu sy pn x cukup, takut tersalah info & akan memburukkan lg keadaan. apa yg penting, BERPEGANGLAH KEPADA IMAN MASING2 WALAUPUN DIPROVOKASI OLEH PIHAK2 TERTENTU YG INGIN MELIHAT PEPERANGAN ANTARA AGAMA. BERDOALAH KEPADA TUHAN MASING2 SUPAYA PERKARA MCM NI X BERLAKU LG.

    ReplyDelete
  61. wei,,agak2 lar,..sepa yg buat buku 2??bkn org mslim ke.??.dia buat cam 2 sbb dia dah tak yakin dngan agma dia..tau tak!!

    ReplyDelete
  62. tujuan kelahiran yesus...1. menyampaikan mz dari Allah..2. mengenapi firman Allah dia mana dia mendatangkn akan datang juruselamat..3. untuk menyampaikan injil keselamatan dari Allah.....tujuan kematian yesus...1 untuk memperdamaikan kita dgn Allah..2. menghapuskan dosa..hanya darah yesus dapat menghapuskan dosa manusia...3. sebagai bukti kasih Allah kepada manusia...injil yohanes..kerana besarnya kasih Allah kepada dunia hingga dia sanggup mengaruniakan anak tunggal nya untuk mati di kayu salib untuk menyelamatkan manusia..siapa yg percaya pada dia akan di selamatkan......tujuan kebangkitan yesus selepas 3 hari dia mati....1. membawa kemenangan kepada manusia..2. dia telah mengalahkan dosa...Tugas yesus datang kedunia adalah membawa mz dari Allah..mati untuk kita(manusia yg berdosa)..membawa kemenangan....

    ReplyDelete
  63. isa almasih datang kedunia bukan untuk mendirikan agama, tetapi untuk menyelamatkan manusia dari dosa. isa datang kedunia tidak membawa injil atau mndirikan agama kristen, tetapi untuk mencari org yg berdosa untuk diselamatkan. Yesus(isa) itulah injil itu sendiri yg dcatat atau ditulis oleh para nabi yg dimulai dari perjannjian lama sampai perjanjian baru. Arti injil itu adalah khabar baik tentang akan datang, mati dan di bangkitkan. Ia di genapi melalui yesus kristus. kerana itu yesus mengatakan "barangsiapa yg mendengar perkataanku dan percaya kepada dia yg telah mengutus aku, maka ia akan memiliki hidup yg kekal dan tdk turut dihukum.(yoh 5:24), lihat ungkapan para penulis injil yg mengatakan Yesus datang untuk mencari dan menyelamatkan yg hilang (yoh 10:10) bukan untuk mendirikan agama kristen.isa almasih datang kedunia bukan untuk mendirikan agama, hal ini sesuai dgn kesaksian, bahawa is datang membebaskan manusia dari kutuk dosa adam (roma 5:12-7), kerana itu setiap org atau manusia yg mau selamat cukup mengatakan "aku org berdosa yg memerlukan isa almasih sebagai Tuhan dan juruselamatku secara pribadi....

    ReplyDelete
  64. tak perlu pertikaikan siapa yg benar & salah...seharusnya manusia di bumi ni berfikir bagaimana bumi ni wujud ...kita di dunia yg sama bernafas bersama2... lahir & mati bukan di tangan kita tapi semua adalah ajal dan pernah kah terpikir ajal maut siapa yang tentukan? dan kenapa wujudnya agama yang berlainan? kalau kamu kata agama kamu masing2 benar bermakna yang mencipta manusia ni lebih dari SATU....selidiki la asal usul kalian dari permulaan kerana kita ni adalah generasi yang seterusnya sebelum masihi....Dan bagi saya amat beruntung sekiranya saya bermimpi Jesus/Nabi Isa daripada yang mempersendakan wajahnya yang mirip seseorang ...I believe only ONE creator which we call God in this universe and we all have connection doesn't matter what your religions is....

    ReplyDelete
  65. tu la,lain kali jangan edit..lukis pakai tangan je

    ReplyDelete
  66. bagi org islam tuhan hanya lah satu iaitu Allah..jika jesus anak tuhan kristian, sape datuknye? sape moyangnye?brape adik beradik semuanye?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesus adalah anak tunggal Allah. Allah adalah pencipta langit dan bumi. Jesus tidak berkahwin walaupun seorang wanita dan tidak beranak cicit. Kenapa nabi muhammad mati??

      Delete
  67. sy org Islam n mintak maaf bg pihak org Islam. manusia nie lemah , tentang menghina agama ni jgn disalahkn agamanya atau dipersoalkn kenapa org Islam suke mghina agama lain . xde agama yg ajar utk brbuat jahat n meghina agama lain. agama tetap agama . menghina agama lain itu cuma sikap buruk sesorang x kira la dia agama islam ke , agama kristian ke . . itu ialah sikap buruknya .bukan keburukan agamanya . faham ?semua agama ajarkan kebaikan kpd penganutnya , contoh seperti Islam : mengajar agar menghormati orang bukan islam & berbuat baik sesama mereka . cuma manusia nie kadang2 terlupa atau terlalu mengikut perasaan sehingga lupa diri dan dgn mudahnye menghina agama lain .sebagai org Islam kita pun kena profesional dalam mempertahankn agama kita . jgn memalukan agama kita . sentiasa kena sabar n bertindak rasional . InsyAllah akan dipermudahkn urusan kita.

    ReplyDelete
  68. Sebagai org Islam , kami diajar utk percaya bahwa satu-satunya Tuhan kami ialah Allah & kami wajib mempercayaiNya. Nabi Muhammad adalah pesuruh Allah & merupakn Nabi terakhir . Al Quran yg diturunkn kpd kami ialah kitab kmi . sy rasa sgt bertuah dilahirkan sebagai seorang Islam . ALHAMDULILLAH . jika Raymond loyal dgn agamanya , sy pn kena loyal kpd agama sy . mugkin dia x faham & masih belum sedar bahawa Islam agama yg benar sebab dia bkn Islam n tak dididik dgn agama Islam . jadi memang sukar utk org bukan Islam memahami n menerima Islam . tapi x salah kalau diorang nak mengkaji pasal Islam n Al Quran . Kami amat menggalakkannya . bukan nk berlagak atau menunjuk2 tapi cuba renungkan balik , ramai saintis masuk Islam selepas kaji Al Quran. sebab apa ? sebab diorang dh nmpk kebenarannya . tapi perlu diingatkan , bukan semua Islam itu jahat . jahat hanyalah sikap seseorang . ia wujud dlm diri setiap org . tak semestinya seseorang itu jahat maka agamanya pun jahat. perlu ingat tu . jgn salahkn agama atas sikap seseorang . kpd org Islam , marila kita berdoa supaya org bkn Islam diberikan hidayah n petunjuk . AMINN . . maaf jika ada salah n silap .

    ReplyDelete
  69. ye . . sebagai org Islam kita mestilah menasihati 7 menerangkan pasal Islam secara baek jika org bukan Islam berminat mahu mengetahuinya bukannye marah2 n maki hamun x tentu pasal . . buat buruk nama Islam jela .

    ReplyDelete
  70. apa yg aqu tau dlm Islam secara umum , Nabi Isa ( jesus bg kristian ) masih hidup n diangkat oleh Allah dari dunia . sampai masanya nanti Allah akn turunkan nabi Isa utk membunuh Dajjal yg akan keluar nanti ( masa nak kiamat ) lepas tu , Nabi Isa akan masuk Islam & mengajak semua penganut kristian masuk Islam . termasuklah penganut2 agama lain . aqu x boleh huraikan lebih2 sebab hanya ini yg aqu tahu n yg lain aqu x pasti . rujukla dkt uztaz atau ulamak . jangan tanya kenapa or macamana aqu tahu sebab semua nie telah dinyatakan dlm kitab kami iaitu Al Quran. dan kami wajib mempercayainya. ( tolong perbetul jika ada slh n silap )

    ReplyDelete
  71. kami as Islam tahu agama kami benar sebab kami wajib percaya & yakin . wlau apa terjadi pn kami wajib percaya agama kami adalah yg benar . memang betul kristian dtg dulu tapi kami dah diberitahu dlm Al-Quran sebab knp kmi perlu percaya bahawa Islam itu benar . nie aqu petik dari blog Islam :
    Kelahiran Nabi Muhammad sebagai Nabi Akhir Zaman telah terlebih dahulu diramalkan oleh banyak kitab-kitab agama orang-orang lama zaman itu. Kitab-kitab agama itu termasuklah kitab-kitab Vida, Dasatir dan Injil (Bible). Kenyataan-kenyataan tentang ramalan-ramalan di dalam kitab-kitab agama itu lazimnya disebut sebagai “Khabar Gembira . Orang-orang Islam adalah memegang teguh keterangan-keterangan ini.


    KITAB INJIL YAHYA LAMA

    Dalam kitab Injil Yahya yang digunakan oleh orang-orang Kristian dahulu atau boleh juga disebut kitab Injil Yahya Lama, fasal 18 ada menyatakan berikut:

    “Tetapi aku (Isa) ini mengatakan yang benar kepadamu (pengikut-pengikut Isa) bahawa berfaedahlah bagi kamu jika aku ini pergi, kerana jika aku tiada pergi tiadalah Paraclete itu akan datang kepadamu, tetapi jika aku pergi aku akan men yuruh dia kepadamu.

    Perkataan Paraclete’ ini berasal daripada bahasa Greek Tua iaitu Parakletos’ yang bermakna Penolong’ atau Wakil’ yang boleh juga diertikan sebagai Utusan’ atau Rasul’. Tetapi perkataan ini kemudiannya ditafsirkan oleh padri-padri Kristian sebagai Roh alQudus (The Holy Ghost). Dalam bahasa Greek Tua itu juga terdapat satu perkataan yang hampir sama dengan perkataan itu iaitu Paraklutos’ ertinya Yang Sangat Terpuji’ atau dalam bahasa Arab disebut Ahmad atau Muhammad. Perkataan Paraklutos ini yang sebenamya dicatatkan dalam kitab Injil bahasa Greek Tua, tetapi kemudiannya telah berubah menjadi Paraclete, kerana mungkin kecuaian penyalin-penyalinnya, sebab penyalin-penyalmn itu kebanyakannya terdiri daripada penuntut-penuntut padri yang kurang mahir dalam bahasa itu. Atau mungkmn juga perkataan itu sengaja diubah oleh padri-padn untuk memberi keyakinan kepada penganut-penganut Kristian.


    ( jika ada salah n silap sila betulkan aqu )

    Read more: http://khalifahalhidayah.blogspot.com/2012/05/ketibaan-nabi-muhammad-dalam-kitab.html#ixzz2CDorEuo0

    ReplyDelete
  72. (sambungan di atas )

    KITAB INJIL YAHYA SEKARANG

    Kitab Injil Yahya yang digunakan oleh gereja-gereja Kristian pada masa ini juga membayangkan tentang kedatangan Nabi Akhir Zaman itu. Dalam fasal 16 ayat 12, 13, 14, 15, 16 dan 17 kitab tersebut Nabi Isa telah menegaskan kepada murid-muridnya, katanya:

    “Dart hal hukuman sebab penghulu dunia ini sudah dihukumkan. Maka ada lagi banyak perkara-perkara yang hendak kukatakan kepadamu, tetapi sekarang ini tiada boleh kamu menanggung dia. Melainkan apabila ia pun datang, iaitu Roh Kebenaran, maka ia akan membawa kamu pada jalan segala kebenaran, kerana tiada dengar kelak iaitu akan dikatakannya, dan dikhabarkannya kelak kepadamu perkara-perkara yang akan datang. Maka ia akan memuliakan aku kerana dtambilnya kelak perkaraku lalu dikhabarkannya kepada kamu (manusia kemudian). Barang sesuatu yang ada kepada Bapa (Tuhan Bapa) iaitu semuanya aku punya, itulah sebabnya aku sudah berkata bahawa diambilnya kelak perkaraku lalu dikhabarkannya kepadamu (manusia kemudian). Lagi seketika maka tiada kamu akan memandang aku lagi, kemudian seketika lagi kamu akan memandang aku pula.
    (Injil Yahya 16: 12-17)

    ReplyDelete
  73. (sambungan di atas)

    Kesimpulan ayat-ayat di atas bolehlah seperti berikut:

    “Darihal hukuman sebab penghulu dunia ini sudah dihukumkan. Maka ada lagi banyak perkara yang hendak kukatakan kepadamu, tetapi sekarang ini tiada boleh kamu menanggung dia. Melainkan apabila ia pun datang, iaitu Roh Kebenaran, maka ia akan membawa kamu (manusia kemudian) pada jalan segala kebenaran. Ayat ini menghuraikan bahawa Roh Kebenaran yang dikatakan datang tadi akan melanjutkan kerja-kerja Nabi Isa.

    2. “Kerana tiada Ia akan berkata-kata daripada kuasa dirlnya sendiri melainkan barang yang didengrnya kelak iaitu akan dikatakannya, dan dikhabarkannya kelak kepadamu (manusia kemudian) perkara-perkara yang akan datang . Umumnya ayat ini menyatakan yang Roh Kebenaran yang akan muncul itu akan menerangkan kepada seluruh manusia perkara-perkara yang diwahyukan oleh Tuhan terhadapnya (barang yang didengarkan kelak), dan akan menerangkan perkara-perkara yang akan datang seumpamanya tentang Hari Qiamat dan sebagamnya.

    3. “Maka Ia akan memuliakan aku kerana diambilnya kelak perkaraku lalu dikhabarkannya kepadamu (manusIa kemudian) . Ayat ini membayangkan bahawa Roh Kebenaran itu akan memberI kemuliaan kepada Nabi Isa kerana ia akan menerima keterangan-keterangan tentangnya daripada Tuhan untuk umatnya sebagai contoh tauladan dan ajaran-aj arannya. Mengikut ajaran-ajaran Kristian sekarang, Nabi Isa adalah penjelmaan Tuhan di muka bumi ini atau Nabi Isa itu adalah Tuhan Anak (The Son of God), sebab itulah ayat Injil di atas menyatakan, “Barang yang ada kepada Bapa (Tuhan Bapa) iaitu semuanya aku punya, itulah sebabnya aku sudah berkata bahawa diambilnya kelak perkaraku lalu dikhabarkannya kepadamu (manusia kemudian) . Ayat ini boleh ditafsirkan bahawa apa yang ada pada Tuhan Bapa (Allah) terdapat juga Tuhan Anak (Isa), dan ini bermakna bahawa ajaran-ajaran Tuhan Bapa (Allah) juga.

    ReplyDelete
  74. (sambungan di atas)

    4. Lagi seketika maka tiada kamu akan memandang aku lagi, kemudian seketika lagi kamu akan memandang aku pula. Ayat ini membayangkan bahawa Nabi Isa selepas daripada menyatakan kenyataan-kenyataan itu akan lenyap, tetapi kemudian akan menjelma di dunia ini.

    Dan kenyataan-kenyataan dan tafsiran-tafsiran di atas menunjukkan dengan jelas bahawa Roh Kebenaran yang dikatakan akan menyambung usaha-usaha Nabi Isa tersebut, tidak salah kalau dikatakan seorang Pesuruh Allah atau Rasulullah, kerana tugas-tugas yang dibayangkannya adalah tugas seorang Rasul. Roh Kebenaran itu tidaklah menyeleweng kalau dikatakan Nabi Muhammad, kerana bayangan-bayangan yang tersebut di dalam ayat tersebut kemudiannya telah menjadi kenyataan apabila Nabi Muhammad lahir. Cuma yang agak berbeza yang juga mungkin boleh menimbulkan salah faham ialah ayat, “Barang sesuatu yang ada kepada Bapa (Tuhan Bapa) iaitu semuanya aku punya, itulah sebabnya aku sudah berkata bahawa diambilnya kelak perkaraku lalu dikhabarkannya kepadamu. Ayat ini harus telah menenima perubahan bagi menyesuaikan dengan konsep tritung gal (trinity) agama Knistian. Huraian ayat ini telah pun dijelaskan di atas.

    KITAB INJIL BARNABA

    Kitab Injil Barnaba ini ialah salah sebuah kitab Injil yang telah dibatalkan pengesahannya oleh padri-padri Kristian dalam satu persidangan tidak lama dahulu, kerana isi kitab Injil tersebut tidak jauh perbezaannya dengan kitab suci al-Quran, banyak menyebut atau sekurang-kurangnya membayangkan tentang ketibaan Nabi Muhammad sebagai Nabi Akhir Zaman di antaranya kenyataan-kenyataan dan bayangan-bayangan (Khabar Gembira) tentang ketibaan Nabi Muhammad itu adalah seperti yang disenaraikan di bawah ini:
    “Sesungguhnya telah datang Nabi-Nabi semuanya melainkan seorang Rasul yang akan datang sesudahku (Isa) nanti.

    2. “Jesus Christ (Isa) berkata, Janganlah bergoncang hati kamu (murid-murid Isa) dan janganlah kamu takut, kerana bukan aku menjadikan kamu, tetapi Tuhan (Allah) yang men] adikan kamu. Adapun tentang diriku sesungguhnya aku datang untuk menyediakan jalan bagi Utusan Tuhan (Rasulullah) yang akan datang membawa kelepasan bagi dunia. Tetapi awas kamu ditipu orang kerana akan datang beberapa banyak Nabi dusta, mereka mengambil perkataanku dan mengaturkan Injilku.


    Read more: http://khalifahalhidayah.blogspot.com/2012/05/ketibaan-nabi-muhammad-dalam-kitab.html#ixzz2CDsvND7s

    ReplyDelete
  75. (sambungan)
    Ketika itu berkata Andraus, “Wahai Guruku, sebutkanlah bagi kami satu tanda supaya kami (manusia kemudian) kenal akan dia. Maka jawab Isa, “Sesungguhnya dia tidak datang pada masa kamu ini tetapi ia akan datang kelak berbilang tahun selepas masa kamu, iaitu di waktu dirosakkan orang Injilku dan hampir tidak didapati lagi tiga puluh orang mukmin (pengikut-pengikut Isa yang tulen). Di waktu itulah Tuhan (Allah) merahmati dunia ini, maka diutus-Nya-lah Rasul-Nya yang tetap, awan putih di atas kepalanya mengenal akan dia salah seorang pilihan Tuhan (Allah) dan dialah yang akan menzahirkan kepada dunia. Dan ia akan datang dengan kekuatan yang besar untuk menewaskan orang-orang jahat dan ia akan menghapuskan penyembahan berhala dari dunia ini.

    Sesungguhnya aku menyukai yang demikian, kerana dengan perantaraannya akan diterangkan dan dimuliakan orang akan Tuhan (Allah) dan Ia menyatakan kebenaranku. Dan ia akan menghukum sekalian orang yang berkata bahawa aku orang yang lebih besar daripada manusia (sama dengan Tuhan).

    3. Satu rombongan Yahudi telah datang menemui Isa mereka bertanya tentang Nabi yang akan dibangkitkan di akhir zaman nanti. Maka Isa berkata, “Tuhan (Allah) telah menjadikan Nabi di akhir zaman dan telah meletakkan dalam sebuah qandil’ daripada cahaya dan menamakannya Muhammad’. Berkata ia, Wahai Muhammad, sabarlah. Lantaran engkaulah aku jadikan makhluk yang banyak dan aku anugerahkan untuk engkau semuanya. Barangsiapa yang rela kepada engkau maka rela pula kepadanya dan barangsiapa yang marahkan engkau maka aku terlepas daripadanya.
    (Injil Barnaba, 97).

    4. Bertanya murid-murid (murid-murid Isa), “Wahai Guru. Siapakah gerangannya laki-laki itu yang engkau (Isa) katakan yang akan datang ke alam ini? Menjawab Isa dengan perasaan gembiranya, “Sebenamya itulah “Muhammad Rasulullah . Dia datang ke alam ini untuk berbuat balk di kalangan manusia dengan membawa rahmat yang banyak, seperti mana hujan mencurah bumi yang mengeluarkan buah-buahan sesudah menempuh kemarau panjang. Maka dia merupakan awan putih yang dipenuhi rahmat Tuhan, iaitu rahmat yang dicurahkan Tuhan (Allah) terhadap orang mukmin laksana huj an.
    (Injil Bamaba, 163)


    Read more: http://khalifahalhidayah.blogspot.com/2012/05/ketibaan-nabi-muhammad-dalam-kitab.html#ixzz2CDt6IK3K

    ReplyDelete
  76. (sambungan)

    5. Nabi Isa berkata kepada murid-muridnya, tatkala manusia memanggil aku Tuhan (Allah) dan Tuhan Anak (Anak Allah) aku tidak ada lagi di dalam alam mi. Tuhan (Allah) mengolok-olokkan manusia di alam ini dengan kematian Yahuda. Mereka beriktikad bahawa akulah yang mati tersalib itu, supaya tidak lagi syaitan mengolok-lokkan aku di hari Qiamat nanti. Aku tetapkan begini selamanya hingga datang “Muhammad Rasulullah . Apabila Muhammad datang terbukalah rahsia tipuan ini bagi mereka yang beriman dengan agama Tuhan (Allah).
    (Injil Bamaba, 220: 19 – 20)

    6. Dalam Injil Barnaba itu juga Nabi Isa pemah berkata, “Nabi Adam pemah melihat di udara satu tulisan La ilaha illallah wa Muhammad darRasulullah,’ Maka Adam berkata kepada Tuhan (Allah); Aku bersyukur kepada Engkau wahai Tuhanku kerana Engkau telah jadikan aku, dan berilah kepada aku apakah maknanya, “Muhammad dar Rasulullah itu? Tuhan (Allah) menjawab, “Selamat datang engkau wahai hamba-Ku Adam. Sesungguhnya aku katakan kepada engkau adalah mula pertamanya manusia yang aku jadikan dan tulisan yang engkau lihat ini sebenamya itulah anak engkau yang akan datang ke alam ini sesudah beberapa tahun nanti. Dia akan menjadi UtusanKu (Rasul-Ku). Kerananyalah Aku jadikan segalanya. Apabila dia datang kepada alam. Adalah dirinya itu terletak di dalam satu tempat yang indah, kira-kira 60,000 tahun sebelum aku jadikan engkau.

    7. Di lembaran laIn kitab Injil Barnaba itu Nabi Isa pemah berkata, “Di waktu Nabi Adam keluar daripada syurga (bersama-sama Hawa) ia nampak tulisan di atas pintu syurga. “La ilaha illalLah wa Muhamma dar Rasulullah. Sebagaimana yang telah dinyatakan di atas tadi ketibaan Nabi Muhammad adalah sebagai mentaksid atau untuk membaiki penyelewengan yang terdapat di dalam agama Nasrani (Knistian) dan juga agama Yahudi, di samping untuk mempenlengkapkan lagi ajaran-ajaran yang diwahyukan kepada Rasul-Rasul yang terdahulu danipadanya sesuai bagi seluruh manusia dan sepanjang zaman. Nabi Muhammad telah membawa agama Islam sebagai agama yang benar, agama yang diredai oleh Allah dan agama yang menyelamatkan manusia daripada ajaran-ajanan agama yang telah menyeleweng daripada asal.


    sumber
    http://irfanirsyad.wordpress.com/2012/02/08/ketibaan-nabi-muhammad-dalam-kitab-kitab-agama-lama/



    Read more: http://khalifahalhidayah.blogspot.com/2012/05/ketibaan-nabi-muhammad-dalam-kitab.html#ixzz2CDtMrP6E

    ReplyDelete
  77. "Jesus anak tuhan bagi org kristian adalah Nabi Isa bagi org Islam. Org Islam x pernah hina "Jesus/Nabi Isa seperti mana org kristian selalu hina Nabi Muhammad kerana baginda Jesus/Nabi Isa juga salah seorang Nabi kami..."

    Kena belajar lagi siapa yg komen mcm ni..... Jesus org kristian adalah Nabi Isa bagi mereka dan bukan Nabi Isa yg sebenarnya bagi Umat Islam.....

    ReplyDelete
  78. bagi sia la nda prlula mau bertengkar psl agama n nada guna jg mau menghina agama kristian..agama kmi nda prna pn mengajar kmi utk menghina agama lain..kmi d ajar untuk saling mengasihi dn hormat menghormati dgn siapa sj baik kristian atau bkn kristian..kmu mau tau stu cerita ini bkn cerita bohong...ini cerita benar2 brlaku sbb sia sendiri nmpk..ada satu keluarga kristian katolik masuk islam..jd bla sda masuk mereka bakar semua barang2 kristian termasuk alkitab..kmu tau apa kesudahan nya..c isteri menjadi buta..mmg kesian bla sia nmpk tp pa blh bt..renung2kn la ya..mnta maaf klu ada silap dn slh tp mmg cerita ini benar2 terjadi..

    ReplyDelete
  79. anon di atas..mungkin benda tu terjadi di atas sebb2 tertentu..habis tu..kalau awak pecaya yang masuk islam trus jd buta..kami yg beragama islam ni sume bute ke? maaf ye..sy cuma nak awak berfikir secara logik..ramai lg yg masuk islam..rmai mualaf..kenapa hidup mereka aman? rmai yg mengaku jiwa trus tenang selepas mungacap kalimah syahadah..dan mereka xpernah rasa ketenangan mcm tu..sory..skali lg sye nak ckp..jgn salahkan agama islam sebab die tibe2 jd buta..pk dlu sblm nk ckp..mekasih. :)

    ReplyDelete
  80. Cik april dah slh phm,mksd dia tu org yg masuk islam tu bakar kitab injil n brg2 kristian pastu c isteri jadi buta..bkn dia nk maksudkn jadi buta kerna masuk islam..sory cuma nk jelaskn je

    ReplyDelete
  81. yang pasti agama islam mengajar mengharapkan ganjaran utk berbuat sesuatu kebaikan. seperti disediakan bidadari di surga. apa kita nak buat dgn bidadari tu nti? nak cocok dia kah? klau yg p'puan pulak, nak suruh bidadari jilat konek kah? apa kah jadahnya punya ganjaran tuhan kmu beri nih? pastu nak suruh buat sstu kebaikan spyh dpt kejar pahala ni la, pahala tu la.. nampak sgt tak jujur berbuat kebaikan.. pastu lg.. paksaan masuk agama u all. tuhan u all ada kata yg klau u all kawen ngan non drg mesti kene masuk agama u all? nampak sgt undang2 tu di gubal sdnri oleh u all manusia. nampak la lg tak ori, dibuat2 sgt la undang2 tu. we non, kmi percaya n yakin bahawa setiap kmi yg percaya n melakukan kebaikan sepertimana yg diperintahkan oleh Tuhan kmi, maka kmi smua berolehkan kehidupan yg kekal bersama Dia di surga. AMEN.

    ReplyDelete
  82. dah la tue islam..walauappn yg kta kristian ckp diorg tak kisah pn..yg diaorg tahu nak mengutuk je..biarlah kta yg sama kepercayaan nie berpegang teguh pada yg satu,JESUS.kalau diaorg rasa agama diaorg je betul suka ti laa..asal kita tak kacau diaorg sudah..pray saja raymond..jgn buang masa kamu dgn diaorg nie..buang masa je..

    ReplyDelete
  83. Wahai awak semua warga Islam yg saya hormati...mgkin agama awk tak ajar nilai menghormati....apa2 pun..cuba korg click link ni...

    https://www.youtube.com/user/JesusOrMuhammad

    www.answering-islam.org/Silas/founders.htm

    and minta Mak ayah serta keluarga awak tgk dan fahami.

    ReplyDelete
  84. maaf , jgn ckp Islam x penah ajar mghormati sesama manusia . Islam ada ajar smua tu la . korg tak taw please jgn pandai ckp . isu agama nie sensitif . kalaw silap sikit susah akan mendatangkn slh faham . kpd penganut agama Kristian n agama lain kmi mintak maaf kalau telah berkasar . anonymous yg persoalkan pasal ganjaran pahala 2 maybe dia x faham lg. yelah dia bkn org Islam pon kn ? sebenarnya memang Islam suruh bt kebaikan utk dpt pahala sebab 2 sebagai bekalan utk masuk syurga . kami juga akan bersama dgn Tuhan kami ketika di syurga nanti . di samping tu kami tetap diberi kenikmatan di syurga . dah nama pun syurga . malah tak boleh dibandingkan dgn dunia betapa indahnya syurga itu. tapi sebenarnya kalau Allah merahmati seseorang itu walau bukan Islam sekalipun Allah tetap akan bagi dia peluang masok syurga jika dikehendakiNya . Allah boleh buat apa saja yg dia mahu .Allah boleh mmemaafkan manusia yg berbuat dosa dgn syarat mesti bertaubat dan kembali ke pangkal jalan . Dia tetap boleh bagi manusia tu masuk syurga walaupun di itu berdosa jika dikehendaki oleh Allah . korang tak nampak ke kebesaran Allah di dunia ni ? contohnya mcm langit tertulis nama 'ALLAH' , bayi lahir dgn ayat2 Al Quran di badannya . Ikan 7 buah buahan ada kalimah 'ALLAH di atasnya . bukan ke tu petunjuk yg diberi oleh Allah tentang kebenarannya . Baiklah , kalau korang tak percaya tak apa . Kita tunggu saja n lihat . Sampai masa nanti akan terbukti kebenarannya. INSYAALLAH .

    ReplyDelete
  85. Kalaw pasal debat agama nie aqu suka tgk debat arwah Ahmad Deedat dgn tokoh2 Kristian . Korg boleh tgk kt youtube n ada gak dijual buku2 debat tu .

    ReplyDelete
  86. Sebenarnya ganjaran pahala dlm Islam 2 sebagai kemudahan utk manusia masuk syurga . Bagi yg bukan Islam , korg maybe tak paham n bersangka buruk . Kenapa Tuhan kami suruh buat baik utk kejar pahala ? Sebab Tuhan kami amat mengasihi kami . Dia suruh kumpul pahala utk memudahkan kami masuk syurga . Memang sepatutnya seseorang itu perlu ikhlas berbuat baik & bukan mengharapkan masuk syurga saja . Tapi sebab Allah tu Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. DIA kasihan pada manusia2 & suruh kejar pahala juga utk masuk syurga . Dia juga Maha Adil ,akan menghukum org yg sentiasa berbuat dosa. Pasal kalau nak kawen dgn org Islam kena masuk Islam tu sebab memang itu syaratnya . Supaya org yg bukan Islam itu boleh mempelajari Islam & menemui kebenaran kalau dibimbing oleh pasangannya dgn betul . Islam itu agama yg memudahkan bukan utk menyusahkan . Cuba korg ingat balik kejadian tsunami kt acheh tu . Ada 1 masjid 2 tak roboh padahal semua bangunan hancur kecuali masjid tu saja yg bertahan . Tu sebab Allah nak tunjukkan kekuasaanNya & kebenaranNya.

    ReplyDelete
  87. cbe korg tgk kt youtube 28 MASJID TSUNAMI ACEH. tulah keajaiban Islam .Subhanallah

    ReplyDelete
  88. Matius 22 : 37 - 40

    “‘Love the Lord your God with all your heart and with all your soul and with all your mind.’ This is the first and greatest commandment.And the second is like it: ‘Love your neighbor as yourself.' 40 All the Law and the Prophets hang on these two commandments.”

    ReplyDelete
  89. apelah bangang sangat.. ko tengok bangunan yg langsai oleh tsunami tu diperbuat drpd apa? ko tengok pula masjid tu diperbuat drpd apa? hahahaha... what a no school punya statements la korang ni.. pasal tulisan2 yg ada nama tertulis nama ALLAH tu... ALLAH adalah bahasa arab, bukannya bahasa islam. itu pun blh bangang kah? klau u all nak tau, smua yg berpindah agama ke agama islam adalah dasar SYARAT. dan mereka tdk berpindah kepercayaan. tetapi, bagi mereka yg dengan hati terbuka dan sanggup didenda kerana berpindah agama ke Christian adalah dengan rela hati dan sepenuh kepercayaan tanpa paksaan atau sogokan. banyak benda2 atau syarat2 yg korang letakkan tp sendiri tak amalkan. ramai mereka drpd anda yg sy kenal, sgt2 bersyukur dan mereka memberikan kenyataan bahawa amalan dan kepercayaan kami lebih rational berbanding dia yg dahulu. bagi kmu, byk benda yg haram ttp dihalalkan bila darurat. seolah-olah, blh berbuat dosa bila darurat. sy sendiri tak faham dan rasanya seperti kanak2 bermain kawen2.. kmu jg menggunakan "kitab suci" kmu utk benda2 seperti black magic. itukah yg dinamakan suci? suci la sgt.. lol

    ReplyDelete
  90. and Raymond.. i am so sorry for my act or words. but i cant really stand of being a nice kid for our Lord. just enough to make sure that i am still a Christian with a loves n consideration. pray for me Raymond that i will not going too far from what i am now. :) and i know surely they will not gonna look all the things that i wrote, just enough to make some of them open their hearts so not being "cheated by".

    ReplyDelete
  91. tapi kalau Allah mahu robohkan masjid yg kuat itu dia boleh saja binasakannya cuma dia sengaja tak mahu merobohkannya kerana kasihan pada manusia2 yg ada di dlm masjid itu . Allah memberkati muslim2 yg selalu ke masjid. ada sebabnya knapa dia x nak robohkan masjid2 2 . salah 1 sebabnya adalah demi memberi petunjuk kpd manusia .kalo kt negara lain ada jugak apa bangunan yg kuat n kukuh dri masjid kt acheh 2 , knapa semua bangunan 2 boleh hancur kalo kna tsunami? ok kpd org2 Kristian , mintak maaf kalo dh brkasar , kata la apa yg anda mahu kata , kami kna setia dgn agama kami Islam ,ada sebab2 yg Allah dah aturkan utk kami walaupon kami tak memahaminya . apa yg org Islam pgil sebab2 itu adalah hikmah . Kebaikan yg kita tidak sedar. lagi 1 , TOLONG JAGA TUTUR KATA ANDA ! TAK KIRA LA AGAMA APA PUN , BAHASA PERLU DIJAGA . JGN SESUKA ATI MAKI2 HAMUN ORG SEPERTI bangang n sebagainya . HARAP MAKLUM . apa pun semua yg berlaku ada hikmahnya . kami hanya menegakkan agama Islam . bagi kami semua yg ada di dunia n bumi nie ciptaan Allah kami. Agama Kristian 2 juga sebahagian dari ciptaan Allah cuma ia agama yg datang dulu dari Islam , dan Nabi Isa adalah utusan yg dihantar oleh Allah demi menyebarkn agama Kristian ketika itu dgn kitab Bible ( Injil ) cuma kitab Injil sentiasa berubah2 isi kandungannya . ada kitab lama & ada kitab baru . oleh sbb itu Allah gantikan dgn agama baru iaitu Islam & nabi baru yg terakhir iaitu Muhammad SAW. utk memperbetulkan semula agama2 lain yg dh menyeleweng dari yg asal . semua ni dh dinyatakn dlm Al Quran kami . malah ramalan A l Q uran selalunya betul . Al Quran sudah kata bahawa yahudi akan terus jadi bangsa yg jahat . maka betul la apa yg dikatakannya . Yahudi tidak pernah berhenti menindas agama lain terutamanya Islam . Maaf Al Quran tidak digunakan utk black magic . cuma ia digunakan sebagai penawar utk sakit dan sakit yg dirasuk syaitan . cuma ada sesetengah org Islam yg tidak mahu taat pada agamanya ( yg ingkar pada peraturan dlm Islam )lalu menggunakannya utk black magic. jgn sesuka ati buat andaian . MINTAK MAAF kalau dh menyinggung perasaan org bukan Islam . saya sekadar menyampaikan apa yg saya tahu . Kami menggalakkan anda cuba mengkaji Islam tapi juga tidak paksa anda masuk Islam cuma mahu anda menghormatinya dan memahami kami . Tentang nak kawen dgn org Islam kena masuk Islam 2 mg syaratnya . Law x boleh terima x payah kawen dgn org Islam . jgn susahkan diri kalau tak mahu . tolong jgn ejek agama kami . agama anda pun begitu suci kah ? Hingga membenarkan minum arak & bercium2 dan mengadakan seks tanpa berkahwin dgn bebas ? adakah itu perbuatan yag elok ? agama kami amat melarangnya tapi biasalah ada muslim yg tak mahu ikut peraturan tapi nanti dia pasti akan dihukum Allah . tugas kami hanya mampu menasihati dan cuba mencegah apa yg boleh . selebihnya diserahkan pada Tuhan kami. i also dont want other muslims to be "cheated by" by others . careful . kuatkan iman dan bersabar . Tuhan kita sentiasa dgn kita .

    ReplyDelete
  92. memang la ada sesetengah org Islam x amalkan syarat n peraturan dlm Islam tapi itu sebab penganut itu sendiri yg degil . jgn la salahkan agamanya . kalau dia Islam pastu bt jahat 2 sebab dia yg jahat n x mau ikut benda baik dlm agama . bukan slah agama tai slah dia ! agama dah suruh buat benda betul tapi manusia 2 yg buat salah so jgn la tuduh2 agama nie jaat agama 2 jaat ~ semua sama jelah ajar benda yg baik2 ~ cuma manusia nie je yg suka bt jahat

    ReplyDelete
  93. tdk ada agama yg menggalakan perbuatan x baik sprti yg kedua atas aku ni kata. mmg la bangang sgt tak reti bahasa. ko islam ka kristian ka atau yg lainya, tak ada yg menggalakan perbuatan tak baik. hanya manusia je yg tak reti nak guna otak n ikut kan nafsu kejahatan. ko kata org kristian cium dan sebagainya..? ko tengok artis melayu la senang. apa citer? kes pembuangan bayi dr kalangan mana? mmg la bangang. klau aku kata baik2, halus2 mcm c raymond tu, kena maki adalah.. kata org non ni bodoh la n sbgainya.. nak tengok jg klau aku kata benda yg benar pasal korang dgn cara kasar... suka tak? tsunami air kuat menghancurkan bangunan kayu, bukanya konkrit. klau nak tengok bangunan konkrit roboh, tunggu la taufan sandy ka... gempa bumi skala 8 ka... bengang la sgt2. mereka yg mengkaji Bible n kitab u all la yg sedar akan betapa tak rational-nya ajaran mereka(not non). ko sndiri tak tau nak explain napa benda haram blh dihalalkan kan? so ridiculous man.. u all sndiri tau bahawa agama yg diturunkan adalah kristian. yg pertama tetap suci. kita manusia yg memandai.

    ReplyDelete
  94. e2 sebab artis msia 2 yg ingkar dgn agama . mg la kes pmbuanagn bayi 2 brlaku pon sbb manusia dikuasai nafsu kejahatan. abeh 2 knapa saya boleh je ckp elok2 x de maki2 bangang cm ko pon ?? kalo kena maki pon ko terima jela dgn hati yg sabar , aqu kna maki dgn kau pon aqu boleh sabar n ckp elok2 ! lg 1 , bkn aq x mau jawab n jelaskan pasal haram n halal 2 , kan aq dh ckp aq hanya menyatakan apa yg aqu tahu saja . selebihnya kalau nak tau kau pergi la jumpa uztaz2 ke atau yg lebih tahu pasal nie . maaf la kalu aqu ada silap dgn ko . memang la dihalalkn masa darurat sbb agama Islam nie agama yg memudahkan & x nk menyusahkan penganutnya . kalau ko masuk utan pastu sesat x jumpa makanan , kebetulan yg ada hanya pokok2 beracun & trjumpa babi maka harus utk mkn babi pasal daruat . tapi x boleh makan terus smpai kenyang , makan skadar menyelamatkan nyawa n kembalikan tenaga . lepas 2 sudah la x payah mkn bnda2 haram dh . ishh . . bt masa nie agama Islam dh bnyk org fitnah n brlaku peyelewengan , tp itu hnya segelintir dari org Islam saja n bukan suma org Islam . Islam yg dh menyeleweng 2 korg jgn la prcaya . just lihat pada Islam yg masih elok n x brlaku penipuan . kami org Islam pon ada yg sedang berhati2 n memperbetulkan diri & apa2 yg salah . kmi pon takot ditipu juga. memang la Kristian yg prtama . masalahnya kitab bible 2 dh bnyk kali diubah2 isi kandungannya . Bible yg asal yg mula2 msa zmn Jesus korg 2 dh diubah2 kandungannya . sbb 2 rmai org Islam ckp bible korg 2 dh x asli. dulu org Islam pon dibenarkan kawen dgn kristian , tapi itu dulu zaman kitab bible masih belum diubah2 . tp lepas isi kandungannya dikhuatiri , maka nk kawen dgn Islam kena la masuk Islam. maaf ini mungkin kedengaran kasar tapi bukan menghina agama Kristian tapi menjelaskan apa yg aqu tahu saja . law nak tahu sgt bace blog nie : 8 Darurat ( Musafir Penerbangan dan Beberapa Permasalahannya) ataupon blog nie Darul Haris : Kaedah Usul Fiqh dalam darurat

    ReplyDelete
  95. stop it guys ! sampai bila nak habis nie ? hey admin , better u delete this post ! nie dah melaga2kan agama !

    ReplyDelete
  96. banyaknye copy paste.. pening aku ..

    ReplyDelete
  97. takde respect langsung lah commenters kat cni.. aku terase tau sebab aku ni Kristian.. please jgn hine kiteorg kalau taknak dhine..

    ReplyDelete
  98. Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan muslim... Saya mohon atas dasar kemanusiaan dan persaudaraan... janganlah diperbahaskan tentang "KEPERCAYAAN, IKUTAN & KEAGAMAAN... baik yahudi, majusi, nasrani(kristian) mahupun muslim(islam)... semuanya agama dari langit(Pencipta)... dalam agama masing2 disuruh untuk berbuat kebaikan, bersaudara sesama manusia & beramal untuk akhirat... betulkan saya jika saya silap... "hanya yang benar2 mengikut suruhan Pencipta yang layak membawa agama masing2... manakala yang jahil atau tidak mengikut suruhan agama, hanya membawa sikap kemanusiaan... kesimpulannya, manusia yang menghina sesama manusia... bukan agama... carilah insan berilmu yang warak dan patuh pada Pencipta untuk kalian semua bertanya jika ada kemusykilan tentang kepercayaan kamu... bukan kamu berdebat disebalik tabir dunia maya(internet) untuk kamu memperjuangkan kepercayaan kamu... saya seorang melayu yang dilahirkan didalam keluarga islam... saya yakin selagi saya tak mendalami islam dan ajarannya.. saya cuma seorang manusia yang tidak membawa aper2(Agama)... maafkan saya jika text saya ada menyinggung mana2 pihak... Ya Allah, kurniakanlah Rahmatmu pada aku dan semua saudara seislamku... aku sedar, "petunjuk" yang selalu kami doa itu sebenarnya adalah "AL-QURAN". Maha Suci Engkau ya Allah... Yang Menguasai sekalian isi alam...

    ReplyDelete
  99. pembetulan komen saya yang di atas... majusi suatu bangsa yang menyembah api... bukan agama dari langit.. saya tersilap... astgahfirullahalazimm...

    ReplyDelete
  100. mmg la edit bangang. admin nk cerita ada org sengaja edit masuk gambar jesus dalam buku panduan haji. bangang jugak hampa ni

    ReplyDelete
  101. kalu korang terus macam ni dengan memaki agama lain,,, macam mana orang nak hormat...kalu korang tak nak orang hina agama kita,, kita pon jangan la menghina agama lain...kalu budak islam kita sendir pon penuh dengan maksiat sana sini pastu tak reti nak hormat dengan agama sendiri,, habis tu jangan la salahkan orang lain hina agama kita..

    ReplyDelete
  102. ADMIN YG BAHALUL SEBENARNYA NI DAH TAHU GAMBAR EDIT NAK LG POST BENDA NI KAN BENDA NI SANGAT2 SENSITIF PAKAI LAH OTAK LAIN KALI ADA BANYAK BENDA NI JUGA YANG DI KELUARKAN HUH!!!! MCM BUDAK2

    ReplyDelete
  103. It's very easy to find out any topic on web as compared to books, as I found this post at this web page.

    Also visit my web-site; macbook repair selangor

    ReplyDelete
  104. I'm extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it's rаre
    to see a nice blog likе this onе these ԁays.


    Stop bу my web pаge; imac Retina display Repair malaysia imac retina display repair bangsar imac retina repair kuala lumpur

    ReplyDelete
  105. -SeventhDay Adventist[advent hari ke-7]- agama ni yg korang semua terlepas pandang baik yg beragama Islam mahupun Kristian dominasi lain,, berbeza dari kristian lain.... mahukan kebenaran kaji lah agama ini..

    ReplyDelete
  106. Korng please respect other religion.. aq ni muslim.. malu sgt bca komen2 kat atas yg kata kat Jesus tu.. bodo ke ape?? tyme spm fail agama ke?? kesian betol laa ngan manusia mcm nie.. dosa besar tau x mengata kat nabi kita sndri.. da dasar cetek agama tu memang bengap la jugak.. x payah nak kata kat org indon laa wei.. tgk dri sndri tu bkn perfect sgt pon..bg agma kristian Jesus tu tuhan diorng.. bg kita Jesus ( Nabi Isa ) tu slh sorng nabi kita.. palahotak kau nk samakan Jesus dengan Messi kapir ko tu.. dah laaa Messi bangang tu sokong Israel.. bodo punya manusia.. baek ko derma otak kau kat lembu jaa..

    ReplyDelete
  107. yang post ni yg sgt bedosa..... menyebabkan org yg mbuat dosa...

    ReplyDelete
  108. RESPECT....RESPECT...RESPECT...RESPECT...RESPECT...RESPECT...RESPECT...RESPECT...RESPECT..RESPECT....R.E.S.P.E.C.T....FAHAP KE TAK FAHAM WAHAI MANUSIA D SINI..

    ReplyDelete
  109. Oh my goodness! Amаzіng articlе duԁe!

    Τhank you so much, Нowеver I аm havіng diffіculties wіth
    your RSS. I don't know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody getting identical RSS problems? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

    Also visit my web site ... Iphone Repair Penang

    ReplyDelete
  110. Appreciаte the recommеndation. Let me trу it οut.


    Heгe is mу blog pοst - ipadrepairmalaysia.devhub.com

    ReplyDelete
  111. inikah islam?? memcaci agama lain?? huh??!

    ReplyDelete
  112. http://www.answering-islam.org/Silas/founders.htm

    ReplyDelete
  113. Saya rasa Post ini bermotifkan Isu Sensitif. Tak belajar pengajian am ke?

    5 perkara yang tidak boleh diisukan..

    PEACE NO WAR.
    My cousin is Islam, my another cousin is Christian but we still one big family.

    NO RACIST PLS..

    Semoga Tuhan masing2 dapat kurangkan rasa kemarahan di hati semua orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa nie aku stuju....
      aku skong kau

      Delete
  114. aku sedih bile bace komen-2 korg....

    ReplyDelete
  115. Tolong hormat dan percaya kepada Jesus Christ sebab dalam agama Islam pun ada menyebut Nabi Isa akan datang pada akhir zaman. Tak percaya buka Al-Quran kamu. Jangan biarkan Dajjal memecah belahkan anak Adam yang sama menyembah Allah Yang Satu.

    ReplyDelete
  116. Orang Melayu n Islam suka melaga-lagakan agama mereka dengan agama orang lain..

    ReplyDelete
  117. aahh... kebanyakan org islam ni suka hati je nak kutuk agama org lain tanpa rasa bersalah... yelah.. bakal penghuni syurga lah katakan... hmmm.. kang aku kutuk muka nabi korang mcm ntah apa-apa, nak isytihar perang dunia ketiga la pulak... ish ish ish... patutlah takde mane-mane negara Islam yg maju...

    ReplyDelete
  118. takyah nak berdebat agamalah. nanti bila dunia kiamat baru kita tau siapa yang benar. tapi rasanya korang yang berdebat hangat kat sini confirm ke masuk syurga dengan mulut takde insurans???? Kepada Kristian, ingat, kesejatian seorang Kristian adalah keserupaan dalam Kristus. Peace no war!!

    ReplyDelete
  119. dear peoples,
    God works in mysterious ways no man shall exceed the mind and the nature of God.Believe in God means believe in Love.. loves other people for the value of humanity.Remember human,God have a close relationship with us individually.As for me, I'd already chose "free salvation" offered by God, God already offers the salvation and now the choices in our hands,and once again life is all about freedom of choice.

    "theriddlesoftheendoftimes"

    ReplyDelete
  120. im a muslim and i would like to say sorry on behalf of the muslim for most of them who u claim to insult jesus..well practically they just use their emotions to point out their opinion..but to those christians..u have to know there are MANY other christians who insult prophet muhammad pbuh all over the world..i join a group that discuss about both religion and mainly the christians who are the one that being disrespectful..well what im trying to say here people are bound to hate what they wanted to hate but that doesnt mean the religion that they practice is wrong..people are bound to make mistake but never blame the religion..i respect the christians for having their belief and i hope MOST of us MUSLIM can show good attitude to show what ISLAM really teach us about..many people worldwide had misunderstand what islam is because of people like us who cant even show a polite conversation..being ignorant wont solve anything..to me..i really love prophet jesus pbuh because he is one of the prophet..we are not brother in faith but we are brother in humanity..

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri