Hukum Mengambil Gambar (Bidang Fotografi)
Home » » Hukum Mengambil Gambar (Bidang Fotografi)

Hukum Mengambil Gambar (Bidang Fotografi)

8 Sep 2012 16 Comments
Sejak akhir-akhir ini, ramai orang telah menceburi bidang fotografi dan menjadikannya sebagai satu pekerjaan sampingan. Bermula dengan era kamera DSLR, bidang ini dilihat mampu menjadi salah satu pekerjaan yang mampu meraih pendapatan yang tinggi. Ekoran daripada itu, ramai yang lupa bahawa setiap benda yang kita lakukan perlu mengikut syariat Islam. Di sini terdapat koleksi soal jawab mengenai hukum mengambil gambar fotografi terutamannya dalam majlis perkahwinan.
1) Adakah dibolehkan saya mengambil gambar pengantin perempuan yang sedang disolekkan yang tidak menutup rambut kerana ia diminta oleh pengantin perempuan?

Jawapan: Mengikut Dr. Yusof Al-Qaradhawi, walaupun fotografiharus hukumnya, tapi hukumnya bergantung kepada objek fotografi atau objek yang di ambil oleh jurugambar itu. Jikagambar yang diambil adalah gambar bogel, maka ketika itu hukum fotografi adalah haram. Begitu juga gambar perempuan yang membuka auratnya. Hukum yang kedua, hukum melihat aurat perempuan tanpa keperluan yang darurat (seperti perubatan bagi seorang doktor), maka hukumnya adalah haram. Maka hukum anda mengambil gambar-gambar perempuan yang mendedahkan aurat adalah haram hukumnya. Permintaan pelanggan bukanlah alasan untuk mengharuskan yang haram.

2) Apakah rezeki yang saya terima dari mengambil gambar pengantin sedang disolekkan ini halal?

Jawapan: Tidak halal. Ini kerana mengikut kaedah fiqh, “Al hukum bil wasilah hukmu bil maqosyid” (hukum bagi wasilah adalah hukum dari maksud), ia datang dari kaedah fiqih, “Ma haruma isti’maaluh, haruma ittikhaazuh” (yang haram penggunaannya, haram pula memperolehinya) (Muhamamd al-Zarqa’, syarah qawaid/389).

3) Bagaimana pula dengan hasil rezeki gambar-gambar pengantin perempuan yang menutup aurat penuh? Adakah rezeki yang diterima itu halal?

Jawapan: Halal. Ia kembali kepada hukum asal fotografi adalah harus dan harus pula rezeki dari foto-foto yang halal.4) Bolehkan saya menolak jumlah wang gambar pengantin perempuan yang tidak menutup aurat ini daripada keseluruhan wang hasil gambar perkahwinannya? Maknanya saya hanya memakan hasil gambar yang diambil pengantin wanita yang menutup aurat sahaja (memberikan hasil ini sebagai rezeki keluarga) dan hasil gambar yang tidak menutup aurat saya tidak memakannya (iaitu menggunakan hasil itu dengan membeli kamera/filem baru).

Contohnya harga pakej gambar ialah RM100. Katakan ada 40 (40%) keping gambar pengantin wanita tidak menutup aurat rambut dan 60 (60%) keping lagi menutup aurat penuh. Jadi saya memberikan rezeki RM60 itu kepada keluarga saya dan RM40 itu saya tidak memakannya (dan menggunakan RM40 utk membeli filem/lensa).

Jawapan: Amalan spt ini sebenarnya tidak pernah dilakukan oleh orang Islam sebelum ini khususnya di zaman salafus-soleh. Mereka berpegang teguh dgn hadis Asy-Syarif, hadis no.6 dalam Matn arba’een anNawawiyah (Matan hadis 40 Imam Nawawi) dari Nu’man bin Bashir yang dikeluarkan oleh Dua Sahih Bukhari-Muslim, “Sesungguhnya yang Halal itu jelas, yang haram itu jelas dan di antara keduanya banyak perkara syubahah (samar-samar) yang kebanyakan manusia tidak mengetahuinya.”

Maksudnya jika kita melakukan begitu, cuba membuat perakaunan (accounting) ini dari sumber halal dan ini dari sumber haram, ini kerana kita takut accounting itu tidak tepat dan masih ada yang syubahah. Lagipun dalam tubuh orang Islam itu tidak berhimpun sifat halal dan haram serta syubahah. Dia hanya mengutamakan halal bayyin dalam semua urusan hidupnya. Dalilnya: “Allah sekali-kali tidak menjadikan bagi seseorang dua buah hati dalam rongganya.” (Quran 33:04). Maksud ayat ini, orang Islam dia hanya ada satu buah hati, ada satu pilihan, hanya memilih yang halal sahaja dan menjauhi syubahah apatah lagi yang haram dalam urusan hidupnya.

16 comments:

 1. ambik gambar monyet jwer

  ReplyDelete
 2. Aku dah lame stop wat ni...... coz time tu aku rase asyik tak cukup duit jer..... job banyak tapi.... duit yer tak nampak hala ke maner.......

  ReplyDelete
 3. mana pegi Zippo aku.. ?

  ReplyDelete
 4. even amik gmbr pompuan yg bertudung n berbaju yg tutup aurat pun..tapi posing yg menampakkan bentuk badan pun di kira HARAM..senang tak yah shot je pompua yg bukan MAHRAM

  ReplyDelete
 5. tapi gmbr tu nak wat kenangan ....huhu

  ReplyDelete
 6. cam gampang amik gambar pon haram

  ReplyDelete
 7. islam bodoh..ni pun ada hukum...hahaha, jokers!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko tu yg bodoh sial.. agama mcm kamu.. tuhan kamu buat pastu sembah tak bodoh tu.. patung di salib di sembah.. tu bangang.. kamu sembayg pun cincai je.. hidup ni kena ada adap tu la namanya manusia.. lain la manusia macm kamu patung kamu sembah.. pastu bg makan.. bg rokok buah.. aq selalu jgk bg makan kat haiwan ertinya di sini tuhan kamu lebih rendah dari haiwan lebih kotor dari babi.. babi yg makan najis pun kamu makan dah sah2 bodoh

   Delete
 8. hahahahha karut. mengarut. dan bodoh sekali. hidup balik zaman batu la

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak suka pi mpus dari bumi allah ni

   Delete
 9. kecik kecik takboh mapuh, besor nyusoh ke orang, mu lah bodo -,-

  ReplyDelete
 10. semakin canggih tekhnologi semakin kuat budaya kafir melekat

  ReplyDelete
 11. Apa hukum orang yang snap gambar orang eksiden atau mati? Sejak akhir2 ni, ramai orang dilihat bukan nak tolong orang yang sakit/cedera/mati. Dah bergelimpangan atas jalan tetapi orang yang lalu lalang tu tidak tolong, malah jadi reporter murahan pulak. Mohon pencerahan.

  ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri