Ketagihan Permainan Video Boleh Membawa Maut
Home » » Ketagihan Permainan Video Boleh Membawa Maut

Ketagihan Permainan Video Boleh Membawa Maut

22 Sep 2012 28 Comments


Sebelum ini kami pernah menceritakan mengenai bahaya mengadap komputer pada kadar melebihi 5 jam sehari. Jadi situasinya tetap sama dengan ketagihan permainan video sebagai contoh XBOX.
Jika mengadap komputer selama 5 jam juga sudah memberi kesan yang agak bahaya pada jangka masa panjang, bagaimana pula jika anak/anda ketagihan dengan permainan video?
Seorang remaja berusia 20 tahun di Britain telah menemui ajal selepas beberapa tahun ketagihan dengan permainan video XBOX. Chris Staniforth meluangkan masa pada kadar purata 12 jam sehari dengan bermain XBOX.
Hasil bedah siasat mendapati, Staniforth, 20, mengalami trombosis pembuluh darah (DVT). Penyakit tersebut menyebabkan pembentukan darah beku dalam salur darah manusia akibat duduk terlalu lama.
Darah beku itu yang terbentuk pada kaki, boleh membawa maut apabila ia bergerak bersama aliran darah dan menyumbat paru-paru manusia.
Remaja ini tidak mempunyai sebarang rekod penyakit sebelum ini.
“Saya tidak pernah menjangka perkara seperti ini berlaku. Anak saya tidak dapat dipisahkan dengan Xbox. Saya tidak pernah membayangkan dia berada dalam bahaya kerana hobinya itu,” kata bapa pemuda berkenaan, David Staniforth. -Kosmo,31 Julai 2011-
Adalah sangat bahaya jika kita ketagihan dengan permainan video atau komputer ditambah pula tidak aktif bersukan. Jadi untuk mengimbangi masalah ini perlulah selalu bersukan dan amalkan hidup yang sihat.

28 comments:

  1. Ini namanya mati sebab duduk lama sngt, bkan sbb main game...zzzzzzzzzz

    ReplyDelete
  2. Tau x pe , puii! ==

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  3. tah... dduk lame2 sbb tgk tiang rumah pon bleh jadi jgak... z

    ReplyDelete
  4. mesti main gta ngan DR 2

    ReplyDelete
  5. men game bleh maut?bodo nye kaw admin..

    ReplyDelete
  6. baik main guitar heroes atau wII mmg sihat kn bdn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat umah aku ada xbox 360 kinect... Kan kinect kena gerak badan. Jadi sihatlaaa

      Delete
  7. kesianla kat admin..
    dier tak bersalah langsung,...
    tak habis2 nak salahkan die....

    ReplyDelete
  8. nie copypaste punye fakta...
    nampak sgt admin maen ceduk je...

    ReplyDelete
  9. dia mati mybe jatuh pas jatuh main game,kalau ikotkn duduk,,driver lori n bas rmai yg duduk time drive,mnghadap game,penulis skrip ddk dpn laptop berhari2 tue mcm mana,,jgn trlmpau percaya sbb otak di ciptakn untuk berfikir

    ReplyDelete
  10. fuck off admin.. aku panas ko ckp cam tu.. argghh..
    agak2 le nk nasihat

    ReplyDelete
  11. kan die dah cakap sbb DVT....dvt tu sebab duduk lama la...driver lori or org yg slalu travel jauh2 berjam2 pn senang kene bende ni...

    ReplyDelete
  12. pekerja opis duduk menghadap komputer,ok jak pun,menipu kau ni

    ReplyDelete
  13. Ape mnde yg korang nk ngamok, peringatan je tu kan, yg nk ikot tu ikotla, sape rase mnde ni bohong, nk cube, cubela, xpe, mati tu skali je

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol...x psal nk ngmuk..klaw x percaye korang duduk la x pyah bngun2...bia mampos tros...hakkkkkkkkktuuiiiiiiiiiiii

      Delete
  14. Korang buat la dlu..nk tgk btl ke x yg admin ckp..

    ReplyDelete
  15. yg korg nak kutuk2 admin dpat ape...nie sbgai info je...bodoh tol...

    ReplyDelete
  16. admin.. terima kasih atas segala info... ;)

    ReplyDelete
  17. Ніya! Quiсκ question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone4. I'm tryіng to find a template οr plugіn thаt might be able to rеѕolνe thіs issue.
    If you hаve any recommendations, pleaѕe shаre.
    Cheerѕ!

    my web blog - how to burn belly fat

    ReplyDelete
  18. I lіke what you guyѕ аre up too.

    Suсh clevеr wοrk and сoveгage!

    Keep up the gοod ωoгkѕ guys I've you guys to blogroll.

    my website; bigger breasts

    ReplyDelete
  19. salam , please la aq sakit perut baca komen korang dan satu lagi admin jd mangsa buli .. oh tidak!!... admin yg di salahkan sebb bg info mcm ni ..haha . mcm ni la, yg baik jd kan tauladan yg buruk jdkan sempadan.. ok . have a nice day.... :)

    ReplyDelete
  20. Ηeya fаntastic blog! Does running а blog sіmilar
    to this take a largе amount of work? І have vіrtually
    no expertise in programming hoωever I was hopіng to stаrt my own blοg in the
    near future. Anуhow, shοuld yοu have any suggestions or tiрs for new blog
    ownегѕ рlease share. I knoω this
    is off topic but I just wanted to аsk. Many thankѕ!


    My hοmepage - simple wood projects

    ReplyDelete
  21. Hi thiѕ is sοmewhat of off topic but I was wondering if blogs
    use WҮSIWYG еditοrѕ or if yоu have to manually
    code ωith HTML. I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

    Feel free to surf to my blog post: how to get bigger boobs naturally

    ReplyDelete
  22. Hi there! Thіѕ іs my first соmment here so I just wantеd to give a quіck
    shout out and tell уou I genuinelу enjоу reаding thrоugh
    yοur blοg posts. Сan you recommenԁ any οtheг blogs/webѕites/foгums thаt cover the same
    topіcѕ? Thanks a ton!

    Visit my weblοg :: natural breast growth

    ReplyDelete
  23. Hі there, i read yοur blog from time to tіmе
    аnd i own a ѕimіlаr
    one anԁ i waѕ just ωonԁerіng іf you get a lot
    of sρam fеedback? If ѕo how do
    you stop it, аnу plugin or anything уou
    can suggest? I get so much lаtеlу it's driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

    Here is my web blog - Lose Belly Fat

    ReplyDelete
  24. betullah tu main game boleh jd 'penyebab' maut. ada pulak org main xbox berlari? =.=

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri