Unik! Ikan Unicorn Yang Mirip Wajah Manusia
Home » , » Unik! Ikan Unicorn Yang Mirip Wajah Manusia

Unik! Ikan Unicorn Yang Mirip Wajah Manusia

8 Sep 2012 5 Comments
Banyak ikan yang kita lihat mempunyai bentuk fizikal yang unik dan pelik. Salah satu ikan paling unik di planet ini adalah ikan unicorn yang dianggap mirip wajah manusia kerana memiliki hidung yang besar. Malah, para saintis berpendapat seluruh kepala hidupan akuatik itu aneh kerana seakan-akan wajah manusia yang sedang marah. Bagaimanapun,ikan pelik ini memiliki satu keupayaan yang mengagumkan di mana ia mampu bertukar warna pada badannya.Sebenarnya, struktur pada kepala ikan yang dianggap hidung itu adalah tanduknya yang berperanan sebagai perisai melindungi diri. Ikan bertanduk Naso itu sebenarnya berasal daripada negara Latin dan kini sedang dipamerkan di SeaLife Centre di Weymouth, Dorset, Britain.

Satu lagi spesies ikan serupa dinamakan Nimrod sempena pembinaan sebuah pesawat pejuang tentera yang memiliki tanduk. Penyelia hidupan akuatik Matthew Fuller berkata: Wajah pelik Nimrod mirip salah satu pesawat tentera dan tiada siapa tahu mengapa ia memiliki tanduk di hadapan kepala sedangkan ia adalah ikan katanya.

5 comments:

 1. yg 1st atas ni style la

  ReplyDelete
 2. KALU BENDA GINI,XDOK ORG NOK KOMEN.. SY SEDIIIIIIIHHHHHH (ala2 Sara Nabila)

  ReplyDelete
 3. comelll! aku suka ikan.. babi pun aku suka..comel..tgok dia blari2..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko suka babi? Muka ko macam muka babi gak kut sian mak abah ko ada anak mcm ko ni

   Delete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri