Cool : Robot Ini Boleh Berlari Lebih Laju Dari Usain Bolt (5 Gambar)
Home » » Cool : Robot Ini Boleh Berlari Lebih Laju Dari Usain Bolt (5 Gambar)

Cool : Robot Ini Boleh Berlari Lebih Laju Dari Usain Bolt (5 Gambar)

31 Oct 2012 23 Comments

The Cheetah merupakan sebuah robot yang mampu bergerak dengan pantas dalam sejarah dan ia telah dicipta oleh tentera US dan Agensi Penyelidikan DARPA. Ia dikatakan mampu bergerak lebih kaju berbanding Usain Bolt.


Menurur pihak International Association of Athletics Federations, Bolt telah berjaya memegang rekod dunia pada tahun 2009 semasa dia berlari pada 27.78 batu sejam pada sela 20 meter semasa larian pecut 100 meter.

The Cheetah walaubagaimana pun baru-baru ini telah mencatatkan kelajuan sebanyak 28.3 batu sejam pada sela 20 meter dan ia mempunyai sedikit kelebihan berbanding Bolt kerana ia hanya berlari di atas treadmill.

The Cheetah sedang dibangunkan dan diuji di bawah program DARPA's Maximum Mobility & Manipulation (M3) oleh Boston Dynamics.

"Model robot seperti Cheetah merupakan sesuatu yang anggun dan penuh dengan inovasi, tetapi matlamat kita bukan lah untuk menyalin alam semula jadi," kata Gill Pratt, pengurus program DARPA.

"The Cheetah telah menjadi contoh yang terbaik untuk bagaimana kejuruteraan semulajadi telah berjaya mencipta kelajuan dan ketangkasan di kawasan yang kasar. Ia telah mendapat suntikan idea-idea dari reka bentuk alam dalam corak langkah, lenturan pada bahagian belakang, penempatan anggota dan kestabilan."












p/s : coooooolllll... 

23 comments:

  1. wahhhh nanti suruh usain bold lawan haha

    ReplyDelete
  2. kucing aku lagi cool..dia lari lagi laju dari nenek aku..kesian kat nenek aku nak kene kejar dia.fuhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi salah siapa?

      Delete
    2. salah kucing dia la..

      Delete
  3. dah name robot, mesti ade enjin ke ape ke yg gerakkn die laju.. manusia plg laju tu dh limit die..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu kalau lumbe ngan aku tu awal2 lagi bertabur aku sepak..

      Delete
  4. Stkat lari atas tu baik xpya..lari kt pdang ke bru la nmpak cool -,-

    ReplyDelete
  5. bkn mcm cheetah aku tgk tp mcm babi..

    ReplyDelete
  6. Bodoh punya mat salleh bukan robot tu yg lari tp papan tu yg bergerak. .Dh la binatang tu tergantung je. . .Bagang abadi. .

    ReplyDelete
  7. haha mcm babi jer.. x gaye langsung cheetah.. LOL

    ReplyDelete
  8. so melayu hebatlah?, okaylah daripada melayu cipta apa je? jusmate5 drpd dr rozmey?
    orang mealyu tak suka tgk bangsa lain maju..

    ReplyDelete
  9. lantak pi lah hampa. tido lagi baguih

    ReplyDelete
  10. fucking dumb ass malay...tau nk komen jer patut la negara korang mundur. Melayu bodoh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko org afrika ke?kutuk negara sendri..buduh...!

      Delete
  11. tu robot bkan manusia...jgn nk mempertandingkan manusia dgn robot...robot mestilah cool tapi ada batas,same jgk lh ngan manusia...

    ReplyDelete
  12. they are came from human idea after all...

    ReplyDelete
  13. tu robot boleh la citer..,,robot ngan manusia jauh bezanya..

    ReplyDelete
  14. ak nk tnya..yg kutuk2 tu bole wt ke robot cmni..ntah2 nk tukar bateri robot pn failed

    ReplyDelete
  15. macam lari kebelakang...

    ReplyDelete
  16. 2 bkn blari da nama nya. papan 2 lg laju

    ReplyDelete
  17. Robot ni di buat untuk lari dari blkng ke....kaki dan papan mcm x serasi je..satu kdpn..satu lgi ke keblkng
    ..confuse aku......

    ReplyDelete
  18. beza benor lakaran grafik ngan yang sebenar....cam bangang je aku tengok robot tu lari,kalau nak belok camana?agaknya ia direka untuk lari straight je kot?

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri