Hukum suami menjilat kemaluan isteri
Home » » Hukum suami menjilat kemaluan isteri

Hukum suami menjilat kemaluan isteri

25 Oct 2012 218 Comments

Menjilat kemaluan isteri adalah perkara yang jarang dibincangkan secara terbuka kerana masyarakat kita sangat sensitif dan pemalu. Jika dibuat kajian 98 peratus pasangan suami isteri melakukan "oral sex" ini. Jika ini membahagiakan pasangan suami isteri dalam menikmati perhubungan seks. Sila baca posting ini. Apakah hukumnya menjilat kemaluan isteri anda?

Allah SWT menciptakan tubuh manusia dengan fungsi masing-masing. Justeru Islam melarang dari mendatangi isteri dari ‘duburnya’ dan juga semasa haid atau nifas, kesemua pengharaman ini mempunyai dalil dan nas yang khusus. Namun isu ‘oral seks’ tidak mempunyai dalil khusus yang melarang, ini menyebabkan berlakunya perbezaan pendapat di kalangan ulama Islam.

Ulama sepakat bahawa jika sekadar menyentuh atau menggosok kemaluan suami dan isteri tanpa ‘oral seks’, adalah dibenarkan menurut para ulama Islam kerana ia tergolong dalam bentuk aktiviti menaikkan syahwat antara suami isteri yang diharuskan.

Berkenaan isu oral seks, ulama terbahagi kepada dua kumpulan :-

Yang mengharuskan

Dr Syeikh Yusof Al-Qaradawi (rujuk www.islamonline.net) berfatwa harus untuk mencium kemaluan isteri atau suami dengan syarat tidak menghisap atau menelan apa jua ceceair yang keluar darinya. Menelan atau menghisap sebegini adalah MAKRUH disisi Islam kerana ia salah satu bentuk perlakuan zalim (meletakkan sesuatu tidak pada tempatnya) dan melampaui batas dalam hubungan seksual.

Apa yang pasti diharamkan menurut beliau adalah ‘anal sex’ atau seks melalui lubang dubur, kerana terdapat nas yang jelas mengharamkannya, adapun ‘oral seks’ tiada sebarang nas jelas dari Al-Quran dan hadis yang melarangnya.

Pandangan ‘harus’ atau boleh dilakukan ini dikongsi oleh Mufti Mesir, Syeikh Dr Ali Al-Jumaah dan juga Dr. Sabri ‘Abdul Ra’ouf (Prof Fiqh di Univ Al-Azhar) apabila mereka menegaskan, tindakan ini harus selagi mana ianya benar-benar dirasakan perlu bagi menghadirkan kepuasan kepada pasangan suami dan isteri, terutamanya jika ia dapat menghindarkan pasangan ini dari ketidakpuasan yang boleh membawa mereka ke lembah zina kelak.

Perbincangan ringkas

Namun begitu, saya kira kesemua mereka yang mengharuskan termasuk Syeikh Yusof Al-Qaradawi tidak pula menghuraikan satu isu yang mungkin boleh dipanjangkan perbahasannya, iaitu bab kenajisan air mazi dan air mani.

Justeru, saya mengira fatwa beliau mungkin boleh digunakan jika dalam keadaan tiada sebarang ceceair dikeluarkan semasa aktivti oral sex ini dilakukan. Namun keadaan ini dikira sukar berlaku kerana bagi seseorang yang normal, nafsu yang meningkat pastinya akan mengeluarkan cecair pelincir iaitu mazi.

Air mani lelaki dan wanita dianggap najis menurut mazhab Hanafi dan Maliki. Mazhab Syafie dan Hanbali pula mengganggapnya suci.

Namun semua ulama bersetuju air mazi adalah najis. Hasilnya, majoriti pandangan ulama yang menyatakan menelan dan hisap termasuk cecair mazi ini adalah haram atau makruh berat. Beberapa ulama kontemporari menegaskan perlu membasuh dengan segera jika terkena mazi tadi.

Mazi ibarat najis lain yang dianggap kotor dalam Islam, justeru haram memakan tahi, meminum air kencing dan termasuk juga air mazi ini. Bukan sekadar haram memakan najis malah ulama empat mazhab juga memfatwakan haram menjual najis (kecuali diketika wujudnya teknologi untuk menggunakannya sebagai baja), apatah lagi untuk menjilat, hisap dan menelannya. Sudah tentulah ia lebih lagi diharamkan.

Selain itu, menurut undang-undang Malaysia juga ia adalah satu perara yang tidak normal, khusus buat orang yang agak luar biasa nafsunya.

“Oral seks” juga tergolong dalam kategori perlakuan seks luar tabie, ia adalah salah menurut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman sebat dan 20 tahun penjara.

Justeru, mana-mana pasangan kekasih yang melakukan perkara ini, boleh dilaporkan dan diambil tindakan oleh undang-undang Malaysia. Dari sudut undang-uhdang Islam, ia dikira berdosa besar dan bolehlah dijadikan sebat dan 20 tahun penjara tadi sebagai peruntukan ta’zir di dalam Islam bagi mereka yang sabit bersalah.


Ulama Yang Mengharamkan

Kebanyakan ulama Saudi mengharamkan perbuatan ini, ini dapat dilihat dari fatwa-fatwa berikut:-

Mufti Saudi Arabia bahagian Selatan, Asy-Syaikh Al’Allamah Ahmad bin Yahya An-Najmi menjawab sebagai berikut,
“Adapun hisapan isteri terhadap kemaluan suaminya (oral sex), maka ini adalah haram, tidak dibolehkan. Ini Kerana ia (kemaluan suami) dapat memancarkan mani, mazi dan lain-lain. Kalau memancar, maka akan keluar darinya air mazi yang ia najis menurut kesepakatan (ulama’). Apabila (air mazi itu) masuk ke dalam mulutnya lalu ke perutnya maka boleh jadi akan menyebabkan penyakit baginya."

Melalui pandangan ini, kita dapat melihat satu point yang penting, iaitu sejauh mana tindakan ini boleh memberikan kesan buruk kepada kesihatan pasangan. Menurut pembacaan saya, ulama yang membolehkan perilaku ini juga bersetuju untuk mengganggapnya haram jika dapat dipastikan dan dibuktikan dari sudut saintifik, ia boleh membawa bakteria dan menyebabkan penyakit yang serius.


Saya teringat pakar sakit puan, Dr Ismail Thambi pernah menyatakan bahawa bakteria yang berada di mulut adalah sangat banyak berbanding di kemaluan, justeru beliau menyatakan tindakan ‘oral sex’ dibimbangi boleh membawa penyakit kemaluan disebabkan bahagian mulut pasangan yang mempunyai banyak bakteria dan kuman.

Selain itu, seorang lagi ilmuan Islam iaitu Syeikh Nasiruddin Albani berkata :-

“Ini adalah perbuatan sebahagian binatang, seperti anjing. Dan kita mempunyai dasar umum bahawa di dalam banyak hadits, Ar-Rasul melarang untuk tasyabbuh (menyerupai) haiwan-haiwan, seperti larangan beliau turun (sujud) seperti turunnya unta, dan menoleh seperti tolehan serigala dan mematuk seperti patukan burung gagak. Dan telah dimaklumi pula bahawa Nabi Shallallahu ‘alahi wa sallam telah melarang untuk tasyabbuh (menyerupai) dengan orang kafir, maka diambil juga daripada makna larangan tersebut pelarangan tasyabbuh dengan haiwan-haiwan-sebagai penguat yang telah lalu, apalagi haiwan yang telah diketahui keburukan tabiatnya. Maka sewajarnya seorang muslim – dan keadaannya seperti ini – merasa tinggi untuk menyerupai haiwan-haiwan”

Namun, pendapat peribadi saya mendapati pandangan dan dalil yang digunapakai oleh Syeikh Albani ini adalah tidak begitu kukuh, namun saya tidak berhasrat untuk membincangkannya dengan panjang lebar di ruang ini.

Tindakan men’generalize’ semua jenis persamaan (tasyyabbuh) sebagai haram secara total juga boleh didebatkan kesohihannya. Demikian juga menyamakannya dengan perilaku binatang, benarkah binatang melakukan ‘oral seks’?, jika sekadar menjilat mungkin ye, namun menghisap kemaluan si jantan? Adakah binatang yang melakukannya?. Saya tidak pasti. Bagaimana pula binatang ada juga yang mencium dan memeluk pasangannya. Adakah mencium dan memeluk juga diharamkan kerana menyerupai binatang.? Sudah tentu tidak.


Kesimpulan

Melalui perbincangan dan pendedahan ringkas di atas, jelas kepada kita perbezaan dua kumpulan ulama ini. Dari hasil penelitian terhadap pendapat mereka bolehlah saya rumuskan bahawa :-


1. Elok dijauhi aktiviti ini dan menghadkan kepada perilaku seks yang lebih sihat bersama pasangan. Ini bagi menjauhi perkara khilaf.

2. Harus bagi suami isteri untuk mencumbu kemaluan pasangan mereka dengan syarat tidak menghisap, jilat dan menelan apa jua cecair. Ia juga dituntut untuk membersihkan mulut dan kemaluan mereka sebelum melakukan aktiviti ini sebaik mungkin bagai meninimakan kemungkinan penyakit. Namun ia makruh yang cenderung kepada haram (makruh tahrimi) jika perbuatan ini sengaja untuk meniru-meniru perbuatan aksi seks melampau golongan bukan Islam dan juga binatang.

3. Haram hukumnya menelan mazi dan mani pasangan kerana Islam mengharamkan umatnya dari melakukan perkara kotor sebegini, sama juga seperti diharamkan menjual najis (kecuali baja yang akan diproses melalui dengan bahagian kimia).

4. Hukumnya menjadi harus berdasarkan keringanan khusus yang diberi oleh Islam atau disebut ‘rukhshah’ kepada pasangan yang amat perlukannya bagi mengelakkan ketidakpuasan dan membawa masalah besar rumah tangga atau lebih dahsyat lagi, zina secara rambang diluar rumah.

5. Hukum melakukannya bersama pasangan kekasih atau mana-mana pasangan sebelum nikah yang sah adalah haram, dosa besar dan boleh didakwa dengan hukuman 20 tahun penajara di Malaysia. Namun ia tidak dianggap berzina dalam erti kata dan takrif zina yang disebut di dalam kitab-kitab Fiqh Islam. Ia hanya dianggap sebagai muqaddimah zina atau perdahuluan zina. Dalam kaedah fiqh Islam, “Apa-apa yang membawa kepada haram, hukumnya adalah haram jua”.

Sebagai akhirnya, selain dari membincangkan soal hukum, kita mesti jelas bahawa hukum Islam sentiasa ingin melahirkan keutuhan rumah tangga dan masyarakat. Kita mesti sedar dan berfikir samada tindakan oral seks ini benar-benar membawa sesuatu yang berharga buat keharmonian rumahtangga kita, dan apa pula kesannya kepada nafsu diri. Adakah ia semakin mampu dikawal atau semakin buas sebenarnya.

Kita bimbang, tindakan ini boleh membawa kepada keinginan nafsu yang semakin membara dan tidak terkawal sehingga membahayakan diri dan masyarakat di sekeliling kita disebabkan nafsu buas dan luar biasa yang sentiasa dilayan ini. Layanlah nafsu secara berpada-pada agar tidak ditawan olehnya kelak.

218 comments:

 1. Banyak la ko punya fatwa. Lantak la...asal suami isteri yg sah. Kepuasan masing2.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bapak ko pon mcm tu maen gn mak ko, kpuasan jolok jubo mak ko dpat sialan cm ko

   Delete
  2. Mungkin jugak. Tu yang dapat anak mcm ni.. Fatwa pn xdiambil kisah.. Kecian aku tgok bdk nie. Kecik2 xnk mampus. Dh besar menyusahkan org..

   Delete
  3. Aku rs ko ni krg didikn agama la...kt dunia ni blh la ku tibai semuaya semntara mash hdp....t klu dh mati ko jwp la kt akhirat ye....jgn ingt apa yg ko wat kt dunia ni blh lps mcm 2 je ye....klu x tau psl agama jgn nk blgak bgs klurkn comn sebodoh mcm ni...tgk x sia2 kene bambu....aku hrp org mcm ko ni cpt2 la btaubat .....jgn tau buat je....ingt esk lusa ko blm tau ko msh hdp lg...

   Delete
  4. Ntah2 kau ni ank loring2 glp kot.tu yg x brape nak ambk kisah psl hukum dan fatwa ni

   Delete
  5. Ko ak lorong glp k...ank tukg spu smph k..x d beze dlm memahami agame..sume org wjib mmpljri agame..

   Delete
  6. porn banyak sangat nih........

   Delete
  7. jilap la sedap... nak2 tang sedut biji kelentit... slurppp....

   Delete
  8. This comment has been removed by the author.

   Delete
  9. Blh ke isap n jilat biji kelentit?

   Delete
 2. Bapak ko pon mcm tu maen gn mak ko, kpuasan jolok jubo mak ko dpat sialan cm ko

  ReplyDelete
  Replies
  1. kau pun gampang nyer jugak kn sbb tu xtau berbudi bahasa ble brckap...

   Delete
 3. ^komen tanpa berfikir. paling x pun, ikut jalan belakang memang x boleh. yg tu konpom. sah atau x, stil xleh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ntah aku setuju.. Dah ada di atas tu... Kalau pasangan suka dan selesa (membawa pada hubungan lebih baik goo on... Bukan main bontot lah.. Nak menonggeng ke melentang ke 96 ke 79 ke lantak le.. Yang penting 1/2- 1jam the best

   Delete
 4. errr kurang paham skit..
  air mani tu najis?
  habistuh...air mani pancut dalam faraj dan lepas tu mengandung..
  anak yang dikandung tu dikira najis la? or haram la?

  ReplyDelete
  Replies
  1. dlm mazhab syafie air mani tu bkn najis.

   Delete
  2. Weh bodoh. Die ckp air mazi lah. Bkn mani. Bangang nk mampus

   Delete
  3. Dua mazhab lain anggap najis...mazhab kita dan hambali anggap suci....

   Delete
  4. hantam sj lah...

   Delete
  5. bodoh sial kau ni tak bljar dalam science ke masa kau skolah dulu?...yg dorg nk cakap air mani tu najis sbb dia bercampur dgan pelincir utk sperm mudah kluar....sperm tu bukan najis...pelincir tu la yng najis...tngok la saluran mana dia kluar...saluran kencing kan? takde otak ke nk berfikir =.=

   Delete
  6. yg komen 26 oct 2012, die sebut air mazi n air mani. ko yg bce btl2 bangang lg nk mampus.


   yg komen atas akuni, ko igt sperm tu msuk sekor2 la? die msuk dgn pelincir2 sume kn? so ko nk tapis dgn penapis air dlu air mani ko tu sblum msukkn dlm faraj?? ke x bangang nk mampos

   Delete
  7. kita ikot mazhab syafie la.. mazhab syafie ckap mani suci. ko nie

   Delete
  8. nk kate bengap pandai , aduh seh , org generasi y ni dah kurang cerdik dah . memalukan . sains x tau , agama lak jahil . no offence. bwak bertaubat lah yer . spe yg berasa tu amik lah . :D
   peace always.

   Delete
 5. gna listerine la kalau mulut byk bakteria

  ReplyDelete
 6. Jangan melatah xtentu pasal... Semua yg pernah melakukan seks adalah org yg sudah akhil baligh... Pk kn dan nilai sendiri... Islam i2 mudah... Jika perkara itu boleh mendatangkn kemudaratan jgn lah dibuat...

  ReplyDelete
 7. Kentot syak...yg penting halal bg suami isteri. .HAHAHA

  ReplyDelete
 8. layan running man lagik bagoih !!!

  ReplyDelete
 9. Boleh tu mmg boleh, tp masin ckit la.. Ustaz aku kata.. Hihii

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maain kalau main d tepi pantai...klu lyn tepi tasek mungkin rasa payau kot...heeee

   Delete
 10. kepada cik yang tak faham tentang air mani itu najis ke? dalam mazhab syafie dan hanbali ia tidak najis. dalam mazhab maliki dan hanafi ia najis. saya nak terangkan sedikit tentang najis dalam mazhab hanafi dan maliki.

  artikel di sini maksudkan air mani itu hanya najis apabila kita meminumnya semasa kita melakukan aktiviti ini. bukan seperti apa yang cik maksudkan di mana bila masuk dalam faraj dan mengandung maka anak itu haram. anak itu tidak haram. anak itu sah (untuk pasangan suami isteri bukan pasangan berzina). jika anak itu luar nikah sekalipun hasil daripada hubungan yang tidak sah ia tidak ada kena mengena dengan status air mani yang masuk ke dalam faraj perempuan kerana yang menyebabkan anak itu anak luar nikah adalah kerana status hubungan yang tidak sah iaitu belum berkhawin. dalam islam, jika tidak kahwin maka anak yang dilahirkan digelar anak luar nikah.

  saya harap cik cuba baca sekli lagi artikel ini dan cuba faham betul-betul. kalau cik tak faham juga cuba minta pandangan daripada mereka yang pakar. saya hanya bagi pendapat apa yang saya faham melalui airtiel ini.

  adakalanya kita jangan terlalu mencari yang tersurat tapi cari yang tersirat dan adakalanya kita jangan terlalu mencari yang tersirat sehingga mengabaikan yang memang sudah sedia tersirat.

  cik, sekali lagi saya nak jelaskan apa yang saya faham iaitu air mani hanya najis (dalam mazhab hanafi dan maliki) apabila kita minum semasa melakukan aktiviti ini (harap cik faham aktiviti apa yanag saya maksudkan.)

  maaf ya jika saya terkasar atau salah dalam memberikan pendapat. saya hanya memberikan penjelasan. cik jangan marah ye.:-)

  ReplyDelete
 11. air mani bukan najis tapi air suci.. kalau air mani tu najis,maka kita (manusia) ni pun najis lah jugak..

  ReplyDelete
 12. pembetulan

  adakalanya kita jangan terlalu mencari yang tersurat tapi cari yang tersirat dan adakalanya kita jangan terlalu mencari yang tersirat sehingga mengabaikan yang memang sudah sedia tersurat.

  ReplyDelete
 13. Banyak ler cerai berai.... Banyak lah anak haram. klu kira najis.. wlapun khawin sah di sisi islam...
  Benggong suami isteri dlm kamar pun nk citer ke... masa ambil nikah... uztaz tak bagi tahu ke...ini rahia rumah tangga lah...

  ReplyDelete
 14. Time main nanti dah lupe dah semua ni..lalalala

  ReplyDelete
 15. Jilat2 jilat huahahaha

  ReplyDelete
 16. Boring2 lyn kt sini pun best!! BLOG YANG SIOT!!

  ReplyDelete
 17. Jilat2 isap2 ade mase.....mmg sting abis...

  ReplyDelete
 18. and actually blowjob x ley.. sebab mulut hanya patut digunakan kan untk bace zikir dan memuji Allah s.w.t.. bukan masukkan kemaluan.. so.. memandangkan kiter umat akhir zaman yg berperangai hancur...semua org dh x kesah dh pasal fatwa and hukum nie.. yg penting nafsu jer.. elok lah tu..
  tpi x semua org camtu kan..

  ReplyDelete
 19. hisap konek sedaap........jilat pepek lagi sedap......yummy.......

  ReplyDelete
  Replies
  1. hisap konek sedaap........jilat pepek lagi sedap......yummy.......hisap dadah pong sedap as long tak curi nutup longkang mragut nyusahkan mak bapak dan masyarakat 1 malaysia auuuuuu mesia!! aauuuuu mesia...!!!

   Delete
 20. cume keliru..seks kan satu ibadah,

  ReplyDelete
 21. asalkan dapat puaskan pasangan..ok la tu kan? lagi pun bini aku selalu mintak dijilat..dia suka sangat2..see? dia suka kot..bahagia rumah tangga aku tau..asalkan aku tak main belakang dia sudah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. klu mcm tu hukumnye harus laa...

   Delete
 22. Ckp bleh la..sape pn bleh ckp...try main tgk.!!! Konpom la 100% aku jamin ko mesti nk dijilat/dihisap n menjilat/menghisap.. Ini namanya tindakan luar kawal...nafsu mengawal minda...normal beb...haha...

  ReplyDelete
 23. jilat jangan x jilat

  ReplyDelete
 24. isteri tu adalah ladang bg suami. datangi lah ladang kamu spt mana yg kamu sukai kecuali dr belakang.takde masalah jilat2 ni janji bersih dn cuci lah dulu.

  utk kepuasan itu tiada masalah. selagi tidak buat benda yg haram.

  ReplyDelete
 25. Air mani bukan najis x kira dalam apa keadaan atau aktiviti pun sebab pakaian yg trkena air mani sah untuk solat tetapi orangnya kena mandi wajib. Harap betulkan akidah. Air mazi jika terkena pakaian tidak sah dibuat solat tetapi tidak perlu mandi wajib.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haaa..yg btul. Aku pnah igt ustz aku ckp dl..

   Delete
 26. macam ni banyak lah suami/isteri masuk penjara kalau kanun keseksaan 377B di kuat kuasakan. aku sendiri pun suka jilat...kalau tak jilat macam makan lauk tanpa garam lah,tak lengkap.

  ReplyDelete
 27. lantak la korang nak cakap camne pun tentang ape yang korang buat bersama wife atau husband...yang penting, islam adalah agama yang sangat suci..dan apa yang dia larang tu, memang ade kebaikan nya sendri yang kita sndri pun xtau...jadi normal lah..umat akhir zaman skang ni...dah melakukan lebih dari oral seks or anal seks..sebab bila nafsu dah menyelubungi jiwa..dunia kita dah xnampak..apalagi akhirat..jadi renung2kan buat sementara...ingat..islam adalah agama yang mudah...dan jangan lah sesekali berasa curiga dengan apa yang diajar islam...tq

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul tu ciik aidah.ada hikmah d selbaliknya

   Delete
  2. Betul tu ciik aidah.ada hikmah d selbaliknya

   Delete
 28. kalaw bab sex...qamai komen noh....

  ReplyDelete
  Replies
  1. btoi 2 bab sex nih mat pelajaran utam dorang.......

   Delete
 29. bini aku kalau aku tengah baca paper ke ape ke..nanti dia tiba2 datang mintak dijilat..suke benor bini aku ni..hehe..

  ReplyDelete
  Replies
  1. wei, pepet bini ko mesti bersih tak berdaki. ko kasi servis power brush kat pepek dia pakai lidah power. bahagia sungguh bini ko.... jubur pun kasi jilat tambah madu laaa

   Delete
 30. Tuhan maha adil...Dia kurniakan isteri yg sgt suka d jilat kpd suami yg memang kaki jilat...Dia kurniakan isteri yg x selesa d jilat kpd suami yg x gemar menjilat...Dia kurniakan isteri yg liar kpd suami yg liar dan Dia kurniakan isteri solehah kpd suami yg soleh....

  ReplyDelete
 31. org yg kurg ilmu,memg xksah..mcm lembu..suke hti die nk wat pe..org larang ke ape ke,die xpduli dh..mane2 yg nk lwan hukum allah,mg ni lbih truk dr lembu,mlah lbh truk dr babi..org bgtau mend molek,mg wat main plok..bodo..

  ReplyDelete
 32. memang patot la rmai keturunan yang dah xelok,,sbb bnda2 mcm nie la,,rasulullah xprnah ajr umat dy cmne,,,gaya barat gak nak ikot,,astaghfirullah...smakin hri smkin bleluasa gejala zina,maksiat,,sbb parents cmnie lar,,bwat bnde xelok,,rosak ktrunan,,,innalillah,,~

  ReplyDelete
 33. dlm mulut kita lebih bnyk kuman dari alat kelamin..

  ReplyDelete
 34. tak pe... buat la ikut mane yg kite suka.. asal kan
  halal.... nasib baik la tak semua lobang boleh... kalau ikut kan hati aku ni... lobang idung ngan pusat pun aku tibai hahaha...

  ReplyDelete
 35. Ala itu terletak pada suami isteri, ada kala isteri perlu rangsangan, NANTI KALAU TAK PUAS MULA BERCERAI BERAI! SIOT!

  ReplyDelete
 36. air haram ???
  nanti anak pun haram hehehhehehee

  ReplyDelete
 37. xsalah klu berkongsi maklumat.. sekurang2nye itu ilmu.. yg tukang komen tu, bg la komen yg munasabah.. jgnla mengkritik atau menghina.. die silap, semestinya die sesat agama.. cume berkongsi maklumat. andai salah, betul.. andai betul, tambah lagi ilmu.. maaf.. sekadar memberi pendapat bukan nak hina or kutuk sape2 k..

  ReplyDelete
 38. Sebenarnya jilat kemaluan isteri. Haram kerana mengikut budaya barat justeru hadis sudah mengatakan bahawa manusia mudah terpengaruh dengan budaya barat.selain itu,dalam al quran mengatakan bahawa jagalah mulutmu daripada najis sesungguhnya mulutmu adalah yang paling suci

  ReplyDelete
 39. astaghfirullah,,yg komen lucah2 nie solat 5 waktu x???dok pk halal2 nafsu jea ambek kesah,,dosa da berat 2 sempat lg pk jnji hlal,,,ish2,,,

  ReplyDelete
 40. ahh redah je depan belakang janji puas ^^)

  ReplyDelete
 41. http://peribadirasulullah.wordpress.com/2012/03/19/lelaki-bosnia-berjalan-kaki-ke-mekkah-menunaikan-haji/

  dpd ampa suma meleka ngn bende2 haram ni,,elok bertaubat la kt mekah 2,,xpon tnm la cita2 nk pi haji,,kan bagus,,,ni dak,,,suma xingt nk mati,,,tau seronok ja,,,

  ReplyDelete
 42. pakai kondom kat lidah.. bereh...

  ReplyDelete
 43. bg komen 2 biar yg snonoh ckt.jgn ikt kpala batu korang je.owg post mcm 2 bg korg tau hkum n ape dsbliknya.ni x..komen ikt sdp kowg je

  ReplyDelete
 44. xyah la karang panjang2, sape pown x baca... mcm hebat ja..

  ReplyDelete
 45. aku rasa ko ni dah mental la...ko jilat pepek bini ko pon x kan ko nk cite kat comment ni kot???agak2 r..

  ReplyDelete
 46. tak cium bau syurga jilat kemaluan isteri...

  ReplyDelete
  Replies
  1. mu main ckp je

   Delete
  2. jilat eskrim durian bau durian dah jilat kemaluan isteri bau kemaluan la yg ko bebal nk cium bau syurga pehal? ko penah cium ke syurga tu bau camana pundexxxx

   Delete
 47. Post tu utk ilmu .. Sbb bnde mcm nie jrang d bincngkn bkn nk cte luch .. Buke mte dan minda anda .. Bce dan fahami ap yg d smpaikn .. Take a note k ..

  ReplyDelete
 48. ini topic banyak sensitif...kalau suami dan isteri puas hati jilat dan hisap, biar lah...Allah tak kan hukum dia kerana mereka buat "oral seks"...ini semua orang fikir dan cakap saja...please people, for those who do not agree to what I said, use your brains...

  ReplyDelete
 49. senang citer yg tak suker oral kbnykkn gegal sbb diorg ni pengeli pemalu xkena tempat...

  haram la,najis la,fatwa la...akai xckup cerdik jgn memandai nk wat fakta sendiri...ko xsuka ko ckp la jer la kt laki ko..
  xpayah nk luah kat sni.biar laki ko jilat pmpuan len puas2,pdn muker ko!!

  ReplyDelete
 50. ckp ikot nafsu 2 Allah suke ke???lg Allah hkum ade la,,,bajet hebat

  ReplyDelete
 51. manusia yg plg cerdik adlah mereka yg sntiase mngingti matii,,,
  sabda bginda b'mksud:
  " Secerdik-cerdik manusia adalah orang yang paling banyak mengingati mati serta gigih berusaha membuat persiapan menghadapi kematian itu. Merekalah orang yang paling cerdik. Mereka meninggalkan dunia dengan kemuliaan dan menuju akhirat dengan keagungan" (Riwayat Ibnu Majah dan Abi al Dunya)

  ReplyDelete
 52. air liur tu banyak kuman.... kalau takmau kemaluan lelaki @ perempuan tu dapat penyakit kita cuba hindarkan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. boduh...iklan dlm tv guna listrine... @ guna saga latex kondom.. untuk panduan guna sila msg @ call:0198195255

   Delete
 53. korg ni xtau malu eh? hal bilik cte kt sni,, klu bdk2 bc, amacam? ckp lps je..

  ReplyDelete
 54. dah 3X ckup la mengarut 2 ....

  ReplyDelete
 55. sekoq-sekoq bengong!!..baca fatwa tu bg habis!!

  ReplyDelete
 56. Baik tanya Ustaz Azhar Idrus senang citer tak yah nk komen2 lucah........

  ReplyDelete
 57. blowjob guna kondom haram @ halal??

  ReplyDelete
 58. hoi anonymous!!! aku rasa ko la manusia paling durjana.. komen pown agak2 ar..ni nk kutuk2 blog org pehal?? ko jeles ngan dya kew?? yg pntg dya ada jgak usaha nk bg ilmu dkat owg lain..ko ada?? ce cermin dulu diri tu sblum nk main redah je ckp...haiyooooo

  ReplyDelete
 59. Kena faham betul-betul..(*lebih kepada yg bg komen mani tu haram..)Kita ada mazhab masing2..baca petikan ini :- Air mani lelaki dan wanita dianggap najis menurut mazhab Hanafi dan Maliki. Mazhab Syafie dan Hanbali pula mengganggapnya suci.

  Namun semua ulama bersetuju air mazi adalah najis. Hasilnya, majoriti pandangan ulama yang menyatakan menelan dan hisap termasuk cecair mazi ini adalah haram atau makruh berat. Beberapa ulama kontemporari menegaskan perlu membasuh dengan segera jika terkena mazi tadi.

  So,kedudukan kita umat Islam di Malaysia adalah mengikut Mazhab Shafie..jd,MANI itu suci dan MAZI tu kotor...sebab tu kalau mani terkena kain sembahyang,xmengapa..tetapi jika mazi pula wajib di basuh sehingga cuci seperti terkena nanah atau darah..

  ReplyDelete
 60. semua boleh kowt.. insyaAllah.. tapi berpada2 lah.. takkan sampai nak telan lak... uiii... tapi yg memang sah HARAMMMM... kalau melalui lubang dubur.. ataupun lebih paham, bontottt.. itu haram tuh.. lam dalil ada sebut..

  ReplyDelete
 61. haa... satu ag... air mazi yg harammm... air mani tak harammm..

  ReplyDelete
 62. Gosok jgn Xgosok..
  Jolok jgn Xjolok..
  Jilat jgn Xjilat..
  Sampai bekilat....
  Sampai trtanggal smua palatt...

  ReplyDelete
 63. CAM NA NAK ORDER SEX TOYS??

  ReplyDelete
 64. i love oral sekx with my hubby~!!!! enjoy it with ur husband as long both of u r enjoying~!! XXXXDDDD

  ReplyDelete
 65. kalo ak tgk penpatah nie..ak bkn bace post dia..ak bace komen kt bawah ja..lagi best...wakaka

  ReplyDelete
 66. dari ko buat cerita pasal benda ini..suruh bapak ko jilat puki mak ko dengan sepuas2nye..dah la bodo tak ade benda lain ke??????

  ReplyDelete
 67. selagi kita kt malaysia ikutla mazhab syafie..klu tk puas kn membuka kepada laluan zina, cerai berai lg.

  ReplyDelete
 68. klu sy ngan suami bsama biar win2 situation..dia puas sy puas...sbb x nak dia cr kat luar..mula2 mmg x ska buat mcm tu..tp klu dia jumpa pmpuan yg blh buat cam tu..msti dia mkn luar..utk kebhgiaan kmi bdua x slh klu nak buat..janji bkn blkg..sbb bkn smua isteri puas hanya dgn mmskkan kemaluan suami..tipu la klu diorg ckp puas..sbb jaga ego suami yg dh klimaks awl2..pdhal isteri br nak pnas..sbb tu bla suami lick dlu isteri dpt kpuasan lbh awl..bg sy kta buat utk krukunan rmhtga..bg suami yg kuat seks..msa isteri period pun nak tibai..ni la guna buat blowjob..skrg2nya isteri x jd mangsa..yg ptg jga kbersihan dr smua segi..

  ReplyDelete
 69. ramai perempuan daripada lelaki dalam nie..hahaha...60% PRMPUAN lebih responsive

  ReplyDelete
 70. Ape la susah sngat....buad je la ape yng nak...kecuali melalui dubur...adoi kome nih...sesat2~

  ReplyDelete
 71. akak salu larang laki akak jilat..tpi dia slalu jilat..hurmmm

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jadi ...apa rasanya ...best ke tak kak ?

   Delete
  2. macam YES

   Delete
 72. so.... renung2kn dan selamat beramal.....

  ReplyDelete
 73. mcm mane islam nak maju.... member baru je bgtau... sumer dah melenting.... mmgla benda tu sedap.... apa salah diri-sendiri pergi jumpa ustaz bab munakahat ni... dari bergaduh x tentu hala... dunia ni dah nak akhir zaman kot... istifar byk2

  ReplyDelete
 74. abang selalu larang bini abang hisap sedut.. tapi dia gigit.. ouchhhh

  ReplyDelete
 75. Air mazi n air mani¿¿¿ berbeza....phm btl2...air mazi air yg keluar belum korng panct..air mani yg korg panct to...

  ReplyDelete
 76. manusia ni klu dh di bg taw haram..haram lh...nk gak buat pesal..nmpk sgt nfsu xpuas...wlupun dh jd suami isteri..dlm hbngn suami isteri pun ada zina lh..nmpk sgt cetek agma tol org3 mcm ni..xreti dan xphm..ikt ska nfsudy smpai xpkr kmudaratan nyer..nti dh kne bru tw..msuk sklh blek bljr laaa....pndai sgt nk putar blit balek hukum hakam alam...bgus korg je yg mfatwa kn...

  ReplyDelete
 77. agak nye kan..org3 ni msti xtaw doa sblm mlakukan hbngn kan..men redah jer..yg pntg nfsu puas..klu doa pun xdi baca..mcmna nk kawal nfsu dan iblis yg brada di sisi kmu ktika bermaen??lps maen pun xbca doa..nth3..xmndi junub..tu lh..sblm kwen kna ambl tw suma tu dlu...spe yg haram dan halal utk bkwen..mcm mna lh nk didik ank bini??

  ReplyDelete
 78. masing2 pragai mcm bdk2.mcm mne nak didik anak2..bnde ni kan ilmu...ilmu tu phala...xslh nak berkongsi ilmu ...klau x nak trima jgn bce....bkan tmbh phale..tmbah dose je lagi ade la...

  ReplyDelete
 79. koi bkn kaki jilat..tp hok pmpuan ni ske bebenor kne jilat..xjilat kang tarik muke pulok..

  ReplyDelete
 80. lg best bce komen drpd isu kt ats tu..wahaha

  ReplyDelete
 81. yg kmen x tn2 psl 2 x prnh bljar agma kew?msti x tau pew2,sbb 2 kmen pun ikt nfsu jew...info mcm ney byk mnmbahkn pngethuan.yg x tau jd tau...

  ReplyDelete
 82. ala korang yg berckp nie dah kawin ke blum??

  BLOG YANG SIOT lagi best!

  ReplyDelete
 83. Ni namanya orang yang tidak mementingkan ilmu pengetahuan . dibantah kerana tidak tahu dan tidak ambil tahu , silalah ambil tahu dan kaji sendiri sebelum mengeluarkan hujah yang mengikut HAWAnafsu :)
  Ingat , Iblis akan sedaya upaya menyesatkan manusia hingga ke akhir zaman .

  ReplyDelete
 84. harap2 yg dah buat tu taubat la...

  cian org2 yg tak tahu pasal agama ni..

  aku bukan nye alim ulamak.. tp harap kita semua dpt hidayah drpd Allah..

  Aku beragama islam.. korang??? klu islam stop la komen mcm org kapir.. hormat pd agama kita...

  ReplyDelete
 85. satu benda lagi klau korang bersetubuh dengan bini or laki korang...batang dia kalau masuk lebih dari 5 inci dalam kemaluan isteri jadi najis...Wallahualam..nk kepastian g tnya ustaz

  ReplyDelete
 86. Assalamualaikum....saya ada cara untuk membantu anda mendapatkan wang lebih. InsyaAllah dengan modal hanya RM540-RM800. Anda berpeluang mencari wang poket lebih dengan cara yang lebih sistematik dan terkini.....just emailkan pada saya hasrat murni anda tersebut....terima kasih. nazakihata@gmail.com atau boleh whatt app di no: 018-2997055....

  terima kasih.....:) Salam Hormat.....Penuh Iltizam......

  ReplyDelete
 87. nampak ramai budak2x kt atas komen lucah dan tidak kisah sal apa yg islam nk tujukan..
  jadi kalo malaysia nih kena serang dek negara kafir laknatullah,ak nk sngt ada org komen,selamatkan ak,tolong,ak nk bertaubat dah..
  takde nilai sensitiviti ke,korang p tngk negara yg kena serang skrg nih dek basyar assad tuh di syria,kuatknya akidah diorang dan sanggup nk pertahankan agama islam,tapi kita?..pk je lar korang semua
  tapi tidak tahulah bape ramai yang sanggup syahid demi perahankan agama islam,tngk kt komen budak2x yg duk komen lucah tuh,asenye muala2x dah kecut perut...

  ReplyDelete
 88. stupid malay.. conservativeee

  ReplyDelete
 89. haha u got that right.

  ReplyDelete
 90. tmpang lalu...juz nk bg pndapat....ad ustaz 2 ckp...hadis ni riwayat saidatina aishah...nabi muhamad tyme dia berjimak..dia xpenah pandang kemaluan isteri dia...lau kemaluan pon xpandang..hbs cmne nak jilat2 ni smua...cntohi la sunnah nabi...ad sbb knape nabi muhammad xbwt seks oral...lgpun lihat kemaluan adalah slah satu pnca knapa manusia jd lmah ingatan...renung2kan..

  ReplyDelete
 91. ape la jadi susah ni .. jilat je la .. tak nak sudah .. hahaahahah ..

  ReplyDelete
 92. bace komen lagi bagus dari artical...hahaha...aku pon tak tau la nak ckp camne...tp aku pon rase yang jilat kemaluan pompuan tu x bgos...so0o0o...nice artical man..keep going :)

  ReplyDelete
 93. pade yg ckp oral sex tue sedap kuat tgk blue la tue,,suke tiru care org baratt,, ermmm

  ReplyDelete
 94. macam ni koarank nak pulak komen kalau dakwah ke ape ke taknak pulak kome

  ReplyDelete
 95. sudah2 lah tu. benda ni utk pengetahuan am. untung la kita dapat timba ilmu. kalau fatwa ni salah, cuba tanya pada orang yg lebih arif dalam hal ni. jangan bergaduh sesama Islam, cukup2 lah Israel serang saudara2 kita di Palestine tu.

  ReplyDelete
 96. so? apa point dia? buat org keliru ja. nak amput pun mcm2 law. fuck.

  ReplyDelete
 97. org atas aku anak haram

  ReplyDelete
  Replies
  1. anak haram pon mau jilat juga, tak adil lah kalu anak yg tak haram je nak jilat

   Delete
 98. info yg bagus....like

  ReplyDelete
 99. ikut islam. jgn ikut nafsu.
  apalah sangat pada sedap tapi kotor.

  :mantaqwa

  ReplyDelete
 100. mcm2.. komen2 yg hebat tu dpt menserlahkan yg jahil rupanya lg ramai dr yang beragama... Allah... hambaMu kah ini?... masyaAllah... saya doakan kalian agar terbuka hati menerima hidayah Allah yang tlah trbentang luas... Amiin

  ReplyDelete
 101. klu slalu sruh isteri isap,bleh lmahkn zakar.allah dh bgtau,islam dh smpurna kn.yg korg nk tnjuk baguih smbang kt cni wtpe?allah dh bgtau ''tdak aku ciptakn sesuatu dgn sia2''.jgn jd kurg pndai sgt ckp pn.sibuk nk ikut budaya barat wtpe?allah trunkn quran utk org yg berakal utk brfkir.klu x berakal,mcm2 komenla kluar.dr korg sembang kurg pndai kt cni,lg baik korg beramal.ade akal kn?gne baik2.

  ReplyDelete
 102. sedang meneliti

  ReplyDelete
 103. sapa nk jilat ke,nk hisap ke,wat jela.yg x suka,geli,jijik,kata haram,xpyhla wat.xkn tu p0n nk hingaq.bodo piang

  ReplyDelete
 104. saya pelajar Jurusam Makmal Perubatan thn 2.......saya sokong artikel yang diblog penpatah kerana menurut dari pandangan perubatan, 'oral sex' ini kalau dipraktikkan bukan sahaja akan memudaratkan kesihatan malah akan mengundang penyakit seperti jangkitan mulut.....bakteria trichomonas vaginalis yang hadir pada kemaluan lelaki dan wanita......yang boleh lazimnya ada salingkait dengan penyakit kelamin (bakteria yang dalam kuantiti yg banyak)........

  ReplyDelete
 105. hahahha..nama kata melayu,melayu jugak laaaa

  ReplyDelete
 106. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha...........!!!!!!!!!
  cukup ambil sebagai panduan.. nak jilat n nak kolom. itu masing2 punya pasai... janji jangan masuk lubang taih sudah.... hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah......!!!!!!

  ReplyDelete
 107. noobs please:

  i)air mazi = air CLEAR yg kuar kat pepek/konek bila stim sangat2 or kadang2 kat pmpuan sbg pelembab.

  ii)air mani = air PUTIH yg kuar kat konek. konek laki je ade

  iii)hmm... aku suka jilat pepet

  ReplyDelete
 108. dh dapat tak pikir apa dah. sental!! fap fap fap

  ReplyDelete
 109. zamri kl Kami tggu pendapat anda

  ReplyDelete
 110. @#$ bnyk istri...x patut x kiss pepek... istri pling muda pun ada...budak2 lg... wahhh!! akidah yg bagus...

  ReplyDelete
 111. sedap apa di jilat... aku suka pepek ku di jilat, baru la ada feel nak seks... time jilat tu la da sedap2 rs tak sabar2 nak srh masuk kan batang... bila batang yg besar lagi panjang tu masuk... fuuhhhh sedap nya.... mana zamri kl? nak srh lick pussy non stop

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minah gatai....

   Delete
  2. sukati aku la.. entah2 ko lg suka.. dah mmg sedap pun sex ni.

   Delete
 112. Tanya je UAI kan senang...

  ReplyDelete
 113. Astagafirullahalazim........mengucap panjang bc coversation ni....xde yg elok ke nk sebut?....mana pg kesopanan umat islam kita?mana pg moral kita?comment bnda elok xdpt ke?

  ReplyDelete
 114. 1 Malaysia! kah3

  ReplyDelete
 115. Dah serupa anjing je klu jilat menjilat alat sulit ni.
  Takkan nak sama kan manusia dengan binatang pulak..

  ReplyDelete
 116. pastikan jgn tertelan najis sudah. yg pasti byk cara lain yg blh buat. btl tak?

  ReplyDelete
 117. http://downloadity.net/file/0Q685T

  ReplyDelete
 118. Thanks for share the article.
  Btw sex is biology but atleast do the right way..between human and animal re diff.
  I'm married but I don't use lick or sucks.cos without that our love is strong for god.

  ReplyDelete
 119. Cmne law cium pastu main lidah??Air liur kn kotor??

  ReplyDelete
 120. GEMPAK !!!
  DENGAN MODAL RM40 SEKALI SAHAJA. ANDA BERPELUANG MENDAPAT SATU SISTEM YANG MAMPU MEMBERI ANDA PENDAPATAN SAMPINGAN, JIKA ANDA GAGAL MENJALANKAN

  SISTEM INI ANDA MASIH MENDAPAT PROFIT SHARING SEBANYAK RM146.00 DENGAN MODAL RM40 WALAUPUN ANDA DUDUK DIAM TANPA MEMBUAT APA-APA. BAHKAN ANDA

  DAPAT RUANG IKLAN UNTUK MENINGKATKAN JUALAN ANDA,BAYANGKANLAH.
  http://nmgnetwork.com/hamka
  JIKA BERMINAT HUBUNGI KAMI
  013-5167375

  ReplyDelete
 121. biase untuk kepuasan suami isteri..... suruh bini basuh bersih2...pastu jilat la kat kelentit dia tu....sekejap je klimaks....

  ReplyDelete
 122. mantap gan infonya ... sukses terussssssssss?

  ReplyDelete
 123. hubby i selalu je jilat .best la .

  ReplyDelete
 124. kekeke.. org bz berdebat..sempat jugak ahmad farhan buat promosi..terbaekk! wakkaka kelakar la ko ni

  ReplyDelete
 125. yg hampa smua ni dok gadoh apa?
  air mani aq dah brtakung seminggu x buang ni
  jgn smpai aq pncut kt muka ampa sorang2 hahaha

  ReplyDelete
 126. Denon Dbp-1611ud Blu-ray Gambler Review

  Also visit my weblog: mp3 to video

  ReplyDelete
 127. Hi-d From Lead Tv

  Here is my blog post; since - -

  ReplyDelete
 128. Dell Business Xps sixteen Laptop Using Backlit Keyboard set

  Also visit my website - typesetter

  ReplyDelete
 129. 6 Ways To Designing Your house Theater

  Feel free to visit my web page splayfoot

  ReplyDelete
 130. Samsung Ln46a650 46-inch 1080p 120hz Lcd Hd tv

  Here is my weblog - payday loans

  ReplyDelete
 131. Motorola Atrix two 4g Mb865 Revealed Gsm Quad Wrist band
  Android

  Visit my blog post ... paday loans uk

  ReplyDelete
 132. Small-business Managers Should Take a look
  at The Send

  My webpage; paday loans uk - http://xinki.org.uk/lab/User:CelsaBald -

  ReplyDelete
 133. Klovn : The Motion picture Review

  My homepage; payday loans

  ReplyDelete
 134. Bowl Network Along with Hdtv - The most perfect Mix

  Also visit my webpage; payday loans ()

  ReplyDelete
 135. Satellite television on pc Internet -- Black Ending friday Deals On the web

  my site: euphoria

  ReplyDelete
 136. Before Investing in Home Movie System, Read That Reviews

  my blog post crevice

  ReplyDelete
 137. najis krn byk bakteria n kuman ?
  cam ne ngan kencing unta yg diminum oleh sahabat nabi ktika dlu ?
  x kan ckp x de bakteria or kuman kod ?
  jgn jadikan bakteria/kuman bahan untok mengharamkan sesuatu jika ko x tau apa yg sebenarnya boleh n tidak krn daging babi pown bole halal dmakan jika mmg tujuannya baik sperti menjilat kmaluan istri/suami yg bertujuan agar mrasakan kpuasan dlm bercinta dan terhindar dr zina !!
  bagi korang yg cakap x bole, sila baca ni====> http://abuhauramuafa.wordpress.com/2012/05/08/hukum-oral-seks/

  ReplyDelete
 138. bahasa melambangkan bangsa...apa2 pun jaga bahasa melayu korang..jangan memalukan aku yang sama sebangsa ngan korang yang komen2 ni

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu..haish..budi bahasa sikit..sikit pun jadi lha...

   Delete
 139. sekiranya tak menjijikan mungkin boleh....

  ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri