OMG : Otak Wanita Dipenuhi Dengan Cacing Pita (4 Gambar)
Home » OMG : Otak Wanita Dipenuhi Dengan Cacing Pita (4 Gambar)

OMG : Otak Wanita Dipenuhi Dengan Cacing Pita (4 Gambar)

102 Comments

Seorang wanita di Britain harus menjalani pembedahan kecemasan kerana otaknya dipenuhi dengan cacing pita. Cacing pita tersebut dikatakan menjadi penyebab kepada kerosakan secara kekal pada otak.

Suki-Jane Taylor, 42 tahun, telah menderita neurosysticercosis, penyakit yang disebabkan oleh serangan cacing pita pada sistem saraf. Diketahui bahawa Taylor mendapat jangkitan cacing pita ini melalui daging babi pada tahun 2009.

Akibat serangan cacing pita pada otaknya, Taylor telah mengalami beberapa penyakit seperti epilespi, gangguan penglihatan, dan gangguan keseimbangan.

Kerosakan pada sistem saraf mula terjadi setelah Taylor secara tidak sengaja tertelan telur cacing pita dan larva dari daging babi. Telur dan larva ini kemudian nya dibawa terus ke bahagian otak.

Ketika cacing pita ini mati pada bahagian otak, ia akan menyebabkan pembengkakan pada salur darah dan jaringan pada bahagian tersebut. Taylor segera dibawa ke hospital dan menjalani pembedahan untuk membuang telur-telur yang bersarang di bahagian dalam otaknya.



"Mereka telah mengeluarkannya dari otak saya. Sarang itu terbentuk tepat di atas tulang belakang, di bahagian belakang otak," jelas Taylor

Ketika ini, Taylor telah kehilangan deria rasa dan bau, serta sering mengalami tekanan serta epilepsi akibat penyakit ini.

Kisah Taylor di atas membuatkan kita perlu berwaspada mengenai pentingnya memilih dan menjaga kebersihan makanan yang kita makan.

Telur cacing pita boleh menyebar melalui makanan, air, atau permukaan tanah yang telah tercemar oleh kotoran babi. Namun, penyakit yang dialami Taylor hanya boleh terjadi ketika anda secara tidak sengaja tertelan telur dan larva cacing pita.

Simptom yang muncul ketika seseorang terkena penyakit saraf akibat serangan cacing pita adalah kejang, sakit kepala, kebingungan, tidak memerhatikan orang di sekitarnya, serta munculnya cairan dalam otak. Gejala ini boleh berlaku beberapa bulan setelah jangkitan berlaku.








p/s : Bahayanya makan daging babi.. sebab tu diharamkan dalam Islam..

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

102 comments:

  1. Replies
    1. I have one Chinese friends convert into Muslims said that pork taste like chicken ... Lol

      Delete
    2. Sedap gilerr..especially kalau daging babi bakar campur kicap cili...sedapppp lol

      Delete
  2. tu sbab dilarang mkn daging babi..akibat dy jelas dan nyate

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab pmpoan ni jdi mcm nie, diorang suke mkan daging separuh masak..(x kira la daging ape pon smuanye separuh masak).....

      Delete
  3. moral of the story is dont eat pork

    ReplyDelete
  4. Tapi yg lain2 tetap gak telan..alhamdulillah aku dilahirkan Islam

    ReplyDelete
  5. HEI LAKHNAT!!!!BUKAN SEMUA BABI KOTOR TAU!!!KALAU SEMUA BABI KOTOR, TAKKAN ORG LAIN YG MAKAN BABI TAK MATI...SIAL JE ENGKO PUNYA AYAT EK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut ayat mcm babi, hari2 makan babi. Cakap tu tak de budibahasa.... Mcm babi....

      Delete
    2. Hehehe..
      Comey je marah....

      Delete
    3. Da betol babi tue haram watpe makan..yg marh yue pn babi kot..marh plak org xmakan die..puuuuii

      Delete
    4. woi babi, babi tu najis mukholazoh la babi. babi betol la babi nie. macam babi

      Delete
    5. Dah terbukti secara agama dan sains babi itu kotor dan najis. Rata-rata bangsa Cina berperangai seperti babi kerana kuat makan babi. You are what you eat.

      Delete
    6. Joe Nojies, kamu orang Islam saja2 nak provok atau kamu mmg bukan Islam kuat makan babi? Klu kamu bukan Islam kuat makan babi and satu hari nanti klu kamu jatuh sakit berpunca drpd daging babi, salahkan diri sendiri ye. Klu kamu marah2 pon xguna sebab berjuta2 dalam badan kamu akan musnah akibat marah. Itu sebab Islam agama pilihan Allah kami ada konsep 'SABAR'.Islam itu indah.

      Delete
    7. dalam agama aku babi adalah binatang yg paling kotor dan haram dimakan.tidak membawa apa2 kebaikan melainkan kemudaratan...bab kematian tu selagi tuhan ko benarkan dan diberi peluang untuk teruskan hidup...teruskanlah hidup tu dengan keberkatan...tak yah nak duk nak lakhnat orang la sangat.

      Delete
    8. Emm kalau memang dia non muslim, kita perjelas kat dia dengan betul bukan dengan maki hamun wahai saudara seislam ku. Islam bukan bicara tentang sabar je tapi bicara tentang hormat kita pada bangsa dan agama lain. Nabi dulu pun x mencaci org bukan islam kan :)

      Delete
  6. babi x kotor, de haram di makan... sebab de makan semua kekotoran... mati 2 kerja tuhan, kita jgn kacau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helooo..nampak sgt ko ni nak jage hati si kafir joe nojies tu dgb mengatakan babi itu x kotor. Dlm Islam jelas mengharamkan umatnya mkn sesuatu yg berupa najis yakni kotor..babi secara terang diharamkan utk umat Islam sentuh (kecuali bersyarat), apatah lg makan. Xperlu nak bela kafir itu dgn menidakkan yg sah ye..babi=najis. Sekian~

      Delete
    2. wahai umat manusia, baik yang celik atau yang buta, yang peka atau yang pekak, setiap ciptaan tuhan di muka bumi ini adalah sempurna. masing masing ada peranannya..siapakah kamu wahai mahluk kerdir yang bgitu lantang mengutuk ciptaan Allah?? kalau tuhan menciptakan Homosipian @ Manusia adalah ciptaan tuhan yang sempurna? Babi juga ciptaan tuhan sama seperti haiwan lain seperti kambing, lembu, kerbau dan sebagainya. kalau babi itu najis! bermakna manusia pun najis juga lah @ umat yang mengkafir kan manusia lain itu lebih najis? sama sama kita buka seluar , fikir dan renungkan..ya saudara sekelian..buka buka mata buka hati....bak kata pepatah biar buta mata jangan buta hati...itu saja dari saya : Free Mongkey

      Delete
  7. Ape la korang ni,semua benda tu kLo tak d jaga pasti la kotor

    ReplyDelete
  8. saya
    bukan islam...tp,agama saya mengharamkan babi dan apa shj binatang yg di haram kan oleh islam..tp islam halal kan udang,ketam,sotong.agama saya mengharamkan benda2 tu,termasuk ikan2 yg tidak bersisik.saya cintakan agama saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seventh day Adventist?

      Delete
  9. hello....joe nojies kau ckp baik2 skit ea... mulot kau suke2 ckp kitorg ni lakhnat kan.... ade ke kitorang ckp makan babi ni boleh mati??.. xkan cume kitorg ckp makan babi ni memudaratkan kesihatan ( sebagai contoh artikel yg telah dipost oleh admin ni) dari memberi kebaikan... so pike dulu sebelom tulis sebelum akak ni pelangkong kepale kau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn risau kak..sy ttp dibelakang akak..klo akak nk pelangkong die..ajak sy skali..kuikuikui

      Delete
    2. korang berdua ni, ckp je lebih, nanti kalu betul joe tu nak jumpa korang bg korang pelangkong kepala dia, berani ke tak?

      Delete
    3. saya juga dibelakang kakak, nanti saya cock akak dari belakang ya..

      Delete
  10. Itulah babi diharamkan dalam islam . dan islam jelas dan nyata adalah agama mementingkan kebersihan dan keselamatan utk umatnya... masih ade org yg still makan babi.bila dah kene bru nk stop .. tulah manusia ... bongkak .. kebenaran dah ade kat depan mata ... islam itu benar

    ReplyDelete
  11. Babi sememangnya diharamkan juga dalam kristian..immamat 11

    ReplyDelete
  12. Makanan halal xsemestinya baik..cuba sy tnya brapa org dkt sni alegic dngan udang dan lain2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan kpd soalan anda ada di bwh . Dr saya : pengomen di bwh . Sekian

      Delete
  13. allergic dgn sesuatu jenis makanan bukanlah disebabkan makanan tu tak baik , tp disebabkan oleh immune system org tu yg 'salah faham' or misconception . Immune system org tu ingat udang n lain2 adalah bacteria yg boleh memudaratkan badan org tu . So sebab tulah bila immune system org tu serang udang 'yg tak bersalah' tu , effect die ade yg bengkak2 , merah2 , gatal2 dan sebagainye . Sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apakah definisi Halal dalam islam..kaji btul2..apakah halal itu sbnrnya..bagaimana pula jika rokok mmpunyai lambang halal?

      Delete
    2. If its halal.."baik" then why do our immune system interperate wrong about this food..it must been something wrong..

      Delete
  14. Bagaimana pula dengan keropok2 yang halal..bdak2 skrng gmar mkan keropok..tpi apabila dilarang..mereka kata xapa asalkan halal..menurut kajian jg ada mengatakan keropok mempnyai plbagai ramuan yg boleh mnyebabkan seorng kanak-kanak itu hyper aktif, iq rendah dan lain2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodohnye.......halal bermaksud sah dimakan. Jika masuk dlm bdn, ia bukanlah najis. Kesan dr makanan tu bergantung pd individu. Setiap manusia dijadikan berbeza. Ko xkan boleh sama dgn bapak ko walaupun ko anak die. Mesti ada perbezaan. Itu kelebihan ciptaan Allah. Hyperaktif disebabkan kandungan gula yg berlebihan dlm sistem bdn. Tp klu pengambilannya secara sikit utk bdk yg ada masalah ni, benda tu xjd hal. Adehhhhh.. Kalau rasa mkanan ringan tu xbaik utk kesihatan bg org yg hypersensitive ngn jajan2 ni, jgn mkn..ade otak, pikir sdri baik buruk utk bdn sdri.

      Delete
  15. perangai macam babi pun x elok juga.

    ReplyDelete
  16. Haha masing2 dgn pndapat masing2,bgaduh ,,memaki,hamun,tp smua msuk neraka jga,sma spt sya,msk nraka jga,,so kta jgn tnjuk pndai,walaupn memang pndai,,,hehe rndah dri kn sfat nabi,,,tk da dia ajar memaki,hmun,

    ReplyDelete
  17. Chill chill everyone,first of all,saya minta yang bukan islam jangan lah terasa dengan artikel ini,sbenarnya ini adalah satu maklumat yang boleh kita manfaatkan,sebgai bukan pengganut islam juga,kamu juga boleh menjadikan maklumat ini sbgai panduan dalam permakanan,dalam islam diharamkan kerana apa apa yang mendatangkan kemudaratan adalah sesuatu yang perlu dielakkan,cuba tengok mangsa dalam artikel ni,she's not muslim,b dia terkena penyakit kesan dari makan khinzir,ini bermakna,pengharaman ini sbnarnya bersifat universal,semua agama perlu elak dri makan bende ni,and untuk konsep halal pulak,halalnya sesuatu makanan itu adalah merangkumi bbrapa aspek sperti,sumber bahan mentah,kebersihan,serta bahan bahan perasa yang digunakan,samada berlebihan atau tak.maaf jika keliru dengan penjelasan saya

    ReplyDelete
  18. moralnyer,kite mnusia sejagat..
    Jgn la gado pasai babi..hehe

    ReplyDelete
  19. moralnyer,kite mnusia sejagat..
    Jgn la gado pasai babi..hehe

    ReplyDelete
  20. Saya pn bkn nya,,islam,tp saya sdar y tiada agama mengajar kta untk menuju ke arah kjahatan,,,,,

    ReplyDelete
  21. Haha..kesian babi..

    ReplyDelete
  22. jangan gadoh pasal babi..nanti kita jadi babi..

    ReplyDelete
  23. sume yg Haram itu semuanya ber sebab ! tahu x tahu sahaja ! nk tahu cari sendiri ! dh haram tu haram la .. cari sebab mengapa haram !

    ReplyDelete
  24. Setiap yg di larang oleh Allah mempunyai sebab.

    ReplyDelete
  25. Babi diharamkan untuk makan , tapi bukan untuk pegang . Babi tidak haram cuma babi itu najis mughallazah . Kalau terpegang boleh basuh dengan air mutlak 7x which concludes 1x air tanah . And once again , babi tak haram . Babi najis . Haram tu kalau kita makan je sebab xleh nk keluarkan balik .

    ReplyDelete
  26. Betul tu atiqah :) kenelah buat research dulu kan ? Sebelum nak kata haram . Kesian babi :'( Babi yg najis tu dikatakan haram . Adakah taik anda haram juga kihkih

    ReplyDelete
  27. Orang putih tu mkn babi dri kecik, tp bru skrg dia kna sakit tu.. Sbb dia termakan (Baca lg skali *TERMAKAN*) "TELUR CACING PITA".. Bkn sbb mkn babi semata2..

    ReplyDelete
  28. Babi diharamkn Islam..kajian telah membuktikan..oleh org barat sendiri..so,hangpa bdak2 sekolah xyah nk menyalak nk bela2 babi ni..Tp jgn pas ni pi bantai sume babi kt dunia ni..dia makhluk Allah juge..

    ReplyDelete
  29. Kalao nda salah saya...babi diktakn haram ketika nabi Nuh mmbwa binatang smua naik kpl nya tpi smua binatang berak d kpl itu lalu diturunkan babi untuk membersihkan smua najis2 itu...waallahualam...hanya tuhan sja yang tahu

    ReplyDelete
  30. Smua kejadian ada erti di sebalik kewujudan mereka...

    ReplyDelete
  31. Tapi mengapa pula apabila imam mahdi datang ..dia akan musnahkan babi- babi yang ada di dunia..dia 2 siapa nak musnahkan ciptaan Allah..adakh Allah mencipta babi ini untuk melihat ciptaanNya itu hina di hadapan manusia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xda naz hadis dam al quran yg mnyokong kwujudan imam mahadi..sy dgr dr seorg ustaz mngatakn ia dr fahaman puak syiah..yg ad dnyatakn oleh bginda Rasullullah saw adlh dr keturunannya..cba selidik btul2.
      Walahualam

      Delete
    2. ammbik ang, siape2 yg prcaye akan kedatangan imam mahdi tu, mknye dia telah dipngaruhi oleh fahaman puak syiah...kesiannye.....

      Delete
  32. daging babi tak di makan..kotor.

    BLOG YANG SIOT!

    ReplyDelete
  33. babi btola babi ni

    ReplyDelete
  34. Semua babi kotor dgn penyaki, joe, ko makan babi ek~ tgu la nanti

    ReplyDelete
  35. woi pelaq ! babi tu kotoq laknat la bangsa makan babi woi ! tak paham lagi ka ? sebab tu la islam tak dibenarkan makan !

    ReplyDelete
  36. saya suka makan babi,babi sedap,bagi saya cuma orang yang bijak saja(contohnya kaum cina)yang layak makan babi ni sebab cuma orang bijak pandai sahaja yang boleh masak babi itu tanpa terkena penyakit malah mendapat semua zat dan vitamin dari daging babi itu. lihatlah negara china,orangnya sangat pandai dan cemerlang.

    ReplyDelete
  37. Babi merupakan rumah perantara bagi cacing Taenia solium..wanita nie dia dapat penyakit sistiserkosis disebabkan oleh pemakanan daging babi yang tidak dimasak dengan betul/mentah..kalau nak diikutkan lembu pun ada cacing jugak..Taenia saginata..disebabkan itu lah kita kena masak dan bersihkan daging tue betul2 sebelum makan..

    ReplyDelete
  38. Babi jg yg dpersalahkan..

    ReplyDelete
  39. Org islam ckp babi haram n kotor.....hmpa xpikir ke...yg lembu pun kotor...byk org islam mkn babi minum arak.....mana p ketaat agama hampa

    ReplyDelete
  40. Please..jangan racist kat sini..terima kasih..

    ReplyDelete
  41. islam ni agama bodoh...rokok tak ada cop halal tp isap jgk..bila roti tak ada cop halal, melalak mcm anjing ckp tak blh makan roti tu sbb tak halal...dadah tak halal jgk tp kaum melayu jgk teramai ambil...sos cili dia buat secara "homemade" dan di jual, bila tak ada cop halal, tak nak beli sbb tak de cop halal...padahal di buat dari cili sahaja...kita tanya sama babi, sapa lg bodoh, melayu ka atau babi?? mesti la melayu...sekian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgan hina agama islam....fikir dulu sblum ckp

      Delete
    2. Kau yg bodoh . Takyah nak cakap agama Islam bodoh laa kalau agama kau tu bangang . Babi pon nak makan . Hina gila .

      Delete
    3. Awak. Nak kenal islam tengok pada agama tu jangan tengok pada penganutnya. Kalau nak tengok penganutnya tengoklah yg mana mengamal islam tu betul2. Macam agama awak, ada yg ikut betul dan baik tapi ada juga x ikut dan jahat kan? Kenali islam bukan penganutnya yg teruk ye :)

      Delete
  42. nie akibat mkan daging khinzir yg x dimasak sepenuhnya...caing pita Tanea solium sp.

    ReplyDelete
  43. fuck off pig..

    ReplyDelete
  44. Diharamkan dalam islam??
    Kenapa tak diharamkan dalam kristian juga.

    ReplyDelete
  45. dia hina islam.. Di anti melayu.. Tp duduk kt malaysia.. Untung kau wat nama kau anonymous bai.. Kalau tak masak kau kena tangkap n halau kuar dari malaysia.. Wei.. Kalau mak kau tau kau ckp mcm nie.. Dia pn xngaku kau tu anak dia la bai..

    ReplyDelete
  46. halal ke haram ke...kowang nk ke makan...tengok rupe babi tu pon da x slere nk mkn..

    ReplyDelete
  47. halal ke haram ke...kowang nk ke makan...tengok rupe babi tu pon da x slere nk mkn..

    ReplyDelete
  48. lantak kmi org la nak mkn apa..ngko yg tak boleh mkn tk pyh nak mgjr orgla..perangai babi pun lbh bagos dr korg!!MENYIBOK SAJA ORG ISLAM!!
    SAMPAI NAIK MYMPAH AKU TGOK!!

    ReplyDelete
  49. orang atas aku ni dah pehal ko ni....jadah pale hotak ko...orang xde pun duk ngate agama ngko en...kitorang cume nak menyampaikan, setiap agama ada larangan sendiri..kite kena lah hormat pada agama masing2....itu semua pegangan dan kepercayaan masing2....kalau ko nak makan sangat babi tu, makan lah...sihat sakit bukan ketentuan manusia...suke hati ko lah nak makan apa...kitorang cume menasihatkan sebelum terlambat...agama kitorang pun slalu cakap, jangan cakap besar, bile ayat dah makan diri nanti..baru rasa / tahu baik buruk sesuatu perkara...

    ReplyDelete
  50. SIAPA YANG MAKAN BABI TU, BODOH MACAM BABI JUGA.. FAHAM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. butuh!!!!!!!!!................U

      Delete
  51. banyak lagi makanan kat dunia ni.. babi tu juga yang kamu nak makan.. ? bodoh tahap babi betul.,cuba korang tengok babi tu..,dah la busuk yang amat,daging dia pun penuh cacing..,rupa pun... perggg.. manusia TAK ADA TAMADUN JE YANG MAKAN BABI NI.. MEMANG SIYYYYYAAALLLLLLLLLLL!!!!! HAAKKKKSSTUIiiii..!!

    ReplyDelete
  52. JO NOJIES.. KAU MEMANG BABI... !!!

    ReplyDelete
  53. Listen listen listen babi pun ada masalah tau...

    ReplyDelete
  54. Sapa yg haram jadah mcm babi tu kata islam agama bodoh tu?mcm nak ajak bertumbuk je..mari lah jumpa depan2 kalau anak jantan?halal darah ko ni...

    ReplyDelete
  55. Bodoh betol c kafirun ni..kalau nk sgt nk makan babi p la makan. org nak bgtau sja apa keburukannya. lg satu acai tu ckp org cina bijak pandai sebab makan babi.puii.. bijak2 pun kalau buang air besar pun tak cuci.awal pagi pun tak mandi.arr..menang padan pun mcm BABI

    ReplyDelete
  56. saaabaaaarrr...kita bincang...

    ReplyDelete
  57. Terpijak tahi kucing ckkp babi! Babi jugak hok disalahkan.Tapi btl to memang babi haram dlm islam jgnlah kita menafikanya.

    ReplyDelete
  58. Dengan segala kutukan manusia terhadap babi, patutlah anak2 babi apabila jalan menundukkan kepala.. sbb malu ibubapanye babi..

    ReplyDelete
  59. Babi reply : Dah !!! Stop gaduh pasai aku . Rileks laa .

    ReplyDelete
  60. psl babi pn nk nk gaduh~

    ReplyDelete
  61. sal ar korang ni sal babi pn nk gaduh..babi tu tetap babi..dye pon x mintak jadi babi..allah yang menjadikanya,,bukan ke babi tu pon mahluk ciptaan allah?so islam menegaskan babi tu haram di makan sb salah stu faktor dye korng bace artikel atas..,hope u all undstnd ok

    ReplyDelete
  62. bukan BABI je ada kuman, selsema AYAM, COW diseases, tu apa? dan jangan rascist kalau nak buat statement tu. bukan agama korang je INDAH.

    ReplyDelete
  63. Aku makan babi tak de pape pun. tak semua babi tu ada cacing tau. dan tak semestinya jga lembu, ayam tu takde.. sebab semua tu pijak tanah juga... kesian korang taktau ape2.. tu lah tak blajar sains.. nasib baik orang cina ni rajin belajar.

    ReplyDelete
  64. Babi tu lbih pintar dari org islam kau tau..bab apa dia mkan tahi sendiri supaya tak mati kelaparan..bijak tu...ikan klau kau tak bagi mkan pon dia mkan tai sendiri...lembu tu memang la bodoh tak der rumput mati kelaparan..knapa islam tak boleh mkan babi bab mati nanti jadi babi...cuba ko oeang tengok sembahyang pon dah serupa babi cari mkan..babi pon mkan 5 kali sehari tau....

    ReplyDelete
  65. macam perut lembu, kambing tak ada cacing.......

    ReplyDelete
  66. Semua yang Allah s.w.t larang jelas lagi nyata kesan buruk by eating this animal. Already improved by scientific research.. For those yg non-muslim.. Anda digalakkan jgn makan bani because it source of many types of disease. Islam itu indah dan mudah :D

    ReplyDelete
  67. dadah, arak tak haram sebab ada manusia yang berani nak menagih nak mminum...betulkan..

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri