Sejarah : "Simo Hayha", Lagenda Sniper Terhebat Di Dunia (11 Gambar)
Home » » Sejarah : "Simo Hayha", Lagenda Sniper Terhebat Di Dunia (11 Gambar)

Sejarah : "Simo Hayha", Lagenda Sniper Terhebat Di Dunia (11 Gambar)

48 Comments



Diantara sniper-sniper legenda terhebat di dunia, Simo Hayha merupakan salah seorang sniper yang paling berjaya. Namanya mungkin tidak terkenal seperti sniper Soviet Union iaitu Vasily Zaitsev yang kisahnya diabadikan dalam filem “Enemy at The Gates”.

Namun Simo Hayha merupakan pahlawan Finland yang gigih dan tidak mudah menyerah dalam menghadapi penjajahan besar-besaran Tentera Soviet (Red Army) terhadap negaranya.


Simo terkenal di dalam sebuah peperangan yang juga digelar “David vs Golliath”. Dalam perang tersebut Simo Hayha berjaya mengukirkan namanya sebagai sniper paling berjaya dengan membunuh 542 tentera merah Soviet dalam waktu hanya 100 hari, sebuah rekod yang sangat hebat untuk seorang sniper.
Dengan kemampuan yang dimilikinya, dia digelar “White Death” oleh tentera Soviet (musuhnya).

Gambar berkumpulan Simo Häyhä semasa 'Conscription Service' sebelum Perang Musim Sejuk
Simo Hayha lahir pada 17 Disember 1905 atau 1906 di sebuah bandar Rautajärvi, Finland berhampiran sempadan Soviet Union. Sebelum itu, Simo Hayha menghabiskan sebahagian besar waktunya untuk berburu dan bertani.

Pada tahun 1925, Simo Hayha menyertai angkatan bersenjata Finland untuk memenuhi panggilan wajib tentera (tentera Finland). Di saat perang musim dingin bermula pada tahun 1939 antara Finland dengan Soviet, Simo Hayha menyertai Pasukan 6 Jaeger Regiment 34.

Pada saat itulah Simo Hayha memulai tugasnya sebagai seorang sniper.


Pertarungan antara tentera Finland dengan Tentera Merah Soviet (Soviet Red Army) di sepanjang Sungai Kolla merupakan salah satu pertarungan heroic bangsa Finland, dimana 32 tentara Finland harus menghadapi 4000 tentera Soviet.

Pada saat itu pula Simo Hayha bejaya menembak 542 tentera Soviet dan menjadikan kawasan pergunungan di sepanjang sungai Kolla sebagai “Killer Hill” bagi tentera Soviet.

Dia bertempur dalam keadaan suhu yang sangat ekstrim diantara -20 sampai -40 darjah Celsius dengan pakaian camouflage berwarna serba putih.

Simo Hayha menggunakan senapang M28 dan Mosin Nagant Soviet.

Simo Hayha pada 1942

Apa yang membuatkan Simo Hayha unik dan hebat adalah dia tidak pernah menggunakan scope (teleskop) seperti yang biasa sniper gunakan.

Tapi dia hanya menggunakan besi penembak (Iron Sight) untuk menembak musuhnya dan masih dapat menembak dengan tepat sehingga jarak lebih dari 400m.

Dia tidak menggunakan teleskop untuk menembak kerana berpendapat bahwa lensa teleskop dapat memantulkan cahaya matahari yang dapat membongkar penyamaran seorang sniper.

Selain itu cuaca dingin boleh menimbulkan embun pada lensa teleskop yang dapat mengganggu tembakan.

Suomi K-31 SMG & Mosin-Nagant M28
Simo Hayha juga menggunakan senapang Suomi K-31 SMG (Sub Machine Gun) dalam peperangan dan menurut sumber yang tidak diketahui, dia telah membunuh hampir 200 tentera Soviet menggunakan senapang ini.


Keratan akhbar mengenai Simo Hayha

Mungkin anda tertanya-tanya mengapa foto diatas wajah Simo agak pelik kan? Pada 4 Mac 1940, nyawanya hampir melayang setelah rahangnya ditembak oleh musuh.

Peluru itu menghancurkan wajah sebelah kiri Simo. Rakan satu pasukannya pun sempat mengatakan "Setengah wajahnya hilang!!" ketika mereka menolong Simo. Dia mengalami koma hingga akhirnya dia tersedar tujuh hari kemudian, tidak lama setelah perang berakhir.


Atas jasanya yang besar, pangkatnya dinaikkan dari koperal kepada leftenan I oleh Field Marshal Carl Gustav Emil Mannerheim, pemimpin tertinggi tentera Finland pada ketika itu.


Simo Hayha ketika usia tua

Simo Hayha meninggal dunia pada tanggal 1 April 2002 pada usia 96 tahun.

Ketika di temubual pada tahun 1998 bahawa bagaimana dia boleh menjadi penembak yang hebat, dia menjawab :

"Practice".
Ketika dia ditanya adakah anda menyesal telah membunuh ramai orang? dia menjawab :

"I did what I was told to as well as I could".

p/s : Pergh.. ni baru legend sebenar... respek..

48 comments:

  1. army of one!!

    ReplyDelete
  2. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhhhhhh

    ReplyDelete
  3. blackshot jom!!

    ReplyDelete
  4. Mosin-Nagant old school best killer.....! memang pro dier nih xyah gune scope respect do.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh la pasal yg sniper soviet tuh "vassili zetcav" pon pakai scope
      3x magnifier

      Delete
  5. kalau dia hidup ajak dia main medal of honor:warfighter..!! :D

    ReplyDelete
  6. respect respect respect

    ReplyDelete
  7. copy dr blog aku stress giler ke?? dh la xde bg kredit .......

    ReplyDelete
    Replies
    1. mampus kau la babi

      Delete
  8. bangang ni bukan sniper laa sniper pakai skope -.- ni pakai iron sight ni kira tentera biasa ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau tu yg bangang, amatur pakai skope. Legend tak payah pakai skope..

      Delete
    2. bodoh sniper bleh dismount scope dia..
      tp sniper jugak cme x pkai scope je
      lembu negara =D

      Delete
  9. kire sniper la tembak dari jauh -.- aku headshot kau kang

    ReplyDelete
  10. Sniper 2 sejenis senapang..dia pkai iron sight je kra pro r..klau korang kaki game,cri game sniper elite v2..try youtube tgk.

    ReplyDelete
  11. Sniper 2 sejenis senapang..dia pkai iron sight je kra pro r..klau korang kaki game,cri game sniper elite v2..try youtube tgk.

    ReplyDelete
  12. haiz bingai ni zaman mane plak dia ada scope ... ak rasa kalo zaman ni ada scope .. nak dkt 1000++ org dia bunuh dlm 100 hari tu... =,=

    ReplyDelete
  13. belajar cetak baju sendiri sekarang
    www.cetakbaju2u.blogsapot.com

    ReplyDelete

  14. cover me!
    storm in the front!
    taking fire i need assistance!
    fire in the hole!
    counter terrorist win!

    ReplyDelete
  15. pergh terbaik siot!! Macam BLOG YANG SIOT!! hahaha!

    ReplyDelete
  16. Chong cheng chung choung chon

    ReplyDelete
  17. visitceritakedaiaku.blogspot.com
    thank you

    ReplyDelete
  18. usop bakal menjadi salah seorang daripada legenda sniper

    ReplyDelete
  19. ape ko mgarot ni setan!

    ReplyDelete
  20. NK RESPON BUAT PE.. RASULULLAH TU AKU RESPECT.. NI BUAT APE? CEYYY

    ReplyDelete
  21. Sniper tu penembak hendap la ngoii.. Bkn nme senjate yg die gune..

    ReplyDelete
  22. fakta menarik, simo hyama merupakan sniper nombor satu pada ranking top 10 sniper in history [source:listverse.com/2009/11/13/top-10-snipers-in-history/] dan vasily zaitsev pada ranking ke enam.

    ReplyDelete
  23. fakta menarik, simo hyama merupakan sniper nombor satu pada ranking top 10 sniper in history [source:listverse.com/2009/11/13/top-10-snipers-in-history/] dan vasily zaitsev pada ranking ke enam.

    ReplyDelete
  24. fakta menarik, simo hyama merupakan sniper nombor satu pada ranking top 10 sniper in history [source:listverse.com/2009/11/13/top-10-snipers-in-history/] dan vasily zaitsev pada ranking ke enam.

    ReplyDelete
  25. korang nk jd sniper sila belajar lastik burung dulu k..

    ReplyDelete
  26. tabik spring...!!! jom buat duit sama-sama & ajak kwn2 skali!! http://www.emailcashpro.com/?source=[Friend's Email]&r=joedanmx

    ReplyDelete
  27. aku banyak kali tembak bini aku .. tapi tak mati .. cuma bertambah manusia

    ReplyDelete
  28. mazeer pukimak xda komen ke

    ReplyDelete
  29. 542 dia bunuh?mesti berlambak bp ngan exp ni...ni mst pkai hhack

    ReplyDelete
  30. Asal tengok blog ni cite pasal game...dgn ade gak cite anime..

    ReplyDelete
  31. It's in reality a great and useful piece of info. I am happy that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

    Feel free to surf to my web site rare miscrits

    ReplyDelete
  32. The next time I read a blog, I hope that it doesn't fail me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I really believed you'd have something helpful to talk about.
    All I hear is a bunch of moaning about something that you can fix if you were not too busy looking for
    attention.

    Here is my web blog :: miscrits cheats

    ReplyDelete
  33. I will right away grab your rss as I can not to find your e-mail subscription
    link or newsletter service. Do you've any? Kindly permit me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

    Also visit my webpage cheat in castle ville

    ReplyDelete
  34. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this!
    Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thank you again!

    Feel free to visit my web blog ... adfly bot

    ReplyDelete
  35. I do believe all of the ideas you've presented to your post. They are very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for beginners. May just you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

    Have a look at my page: get paid for

    ReplyDelete
  36. My partner and I stumbled over here by a different page
    and thought I might as well check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking at your web page again.

    Look at my homepage: password Recovery

    ReplyDelete
  37. Download All Recent Games, Movies, Apps, Mobile Stuff and everything else for free at http://xbox360gamesdownload.
    tk

    You can download from the following categories

    Full Version Applications for Android, iOS, MAC, Windows
    Full Version Games for Linux, MAC, PC, PS3, Wii, Wii U,
    XBOX360 and other systems
    Full Movies And Cinema Movies BDRiP, Cam, DVDRiP, DVDRiP Old, DVDSCR,
    HDRiP, R5, SCR, Staff Picks, Telecine, Telesync, Workprint
    Full Music Album MP3s and Music Videos Music, Albums, iTunes,
    MViD, Singles/EPs
    Full Version Ebooks eBook Magazines

    Download all you want for free at http://xbox360gamesdownload.
    tk

    ReplyDelete
  38. Get the ultimate Dragonvale Breeding Guide Fore Free.

    Generate unlimited Dragonvale gems and breed all secret dragons
    http://www.dragonvale-cheats.tk/ . Inclusive the Dragonvale Sandbox
    Tools and the Dragonvale Breeding Simulator !

    Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let
    alone the content!

    Also visit my webpage; dragonvale cheats

    ReplyDelete
  39. tak ada apa yg hebat berbunuhan sesama manusia

    ReplyDelete
  40. reisya lagi hebat la

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri