INFO! Gambar keindahan dalaman istana Sultan Brunei
Home » » INFO! Gambar keindahan dalaman istana Sultan Brunei

INFO! Gambar keindahan dalaman istana Sultan Brunei

181 Comments
Seringkali kita mendengar di kuliah-kuliah ataupun ceramah-ceramah agama tentang ayat di atas yang membawa maksud "Jika kamu hendak menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak mampu menghitungnya". Terlalu besar nikmat yang Allah beri pada hamba-hambaNya. Tetapi apakah dengan nikmat itu dapat membawa insan kepada sebuah kehidupan yang tenang dan bahagia? BELUM TENTU!


Sultan Brunei, Sultan Hasanal Bolkiah yang merupakan sultan kedua terkaya di dunia dengan kekayaan berjumlah RM 65 billion dan setiap hari kekayaan itu akan meningkat. Selain itu, beliau juga amat gemar mengumpul kereta-kereta mewah dan sehingga kini koleksi kereta beliau melebihi 7000 buah kereta. Tuanku Sultan juga memilki jet peribadi mewah, beberapa istana megah dan banyak lagi. Sangat luar biasa!

Baru-baru ini kita dikhabarkan berita gembira dari Negara Brunei yang Sultan Hasanal Bolkiah akan melaksanakan hukum hudud di negaranya. Allah tidak hanya memberi nikmat kekayaan kepadanya, bahkan Allah mengurniakan nikmat IMAN dan ISLAM. Mudah-mudahan Tuanku Sultan berada di bawah rahmat dan redha Allah s.w.t. Allahuakbar!!!

Subhanallah, andai kata segala kekayaan ini untuk Islam, saya rasa ummat Islam di Palestin, Afrika, Bosnia dan di mana-mana sahaja pasti lebih bermanfaat.

Tanpa memanjangkan kalam, jom kita ziarah Istana Sultan Brunei ini yang diberi nama Istana Nurul Iman yang hampir keseluruhannya bersalut EMAS!





Istana tersebut memiliki 650 'suite room' yang setiap satunya dilengkapi perabot yang bersalut emas dan bertatahkan berlian yang harganya hampir RM 600,000. Layan je lah gambar2 di bawah ni...






Baginda memiliki 7,000 buah kereta berprestasi tinggi dengan anggaran harga keseluruhan mencecah AS$5 bilion (RM15.9 bilion).



Menurut akhbar Daily Mirror, setakat 30 Jun 2010, beliau memiliki 604 buah Rolls Royce, 574 Mercedes-Benze, 452 Ferrari, 382 Bentley, 209 BMW, 179 Jaguar, 134 Koenigsegg, 21 Lamborghini, 11 Aston Martin dan sebuah SSC.

Koleksi penuh kereta itu disimpan dan diselenggarakan di lima buah hangar pesawat yang lokasinya dirahsiakan.

Baginda juga memiliki barangan peribadi dan perabot bersalut emas dan berlian.







Baginda juga memiliki pesawat peribadi yang dilengkapi perabot dari EMAS!








Singki pun bersalut emas!
Kekayaan Sultan Hasanal Bolkiah sangat luar biasa! Mungkin kerana berkat negara yang mengamalkan undang-undang Allah s.w.t. Semoga Allah merahmati Negara Brunei. Ada kerja kosong tak kat sana? Hehehe...

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

181 comments:

  1. Mmg kaya sultan Brunei,malangnya.. Parlimen sna langsung tdak brfungsi sejak 90-an.. Mknanya,suara rkyat langsung tdak dpat d dgari.. Sya tnggal lama d labuan,mlaysia (dkat brunei) slalu nmpak rkyat brunei (melay,mat saleh,kedayan) jejlan ke labuan, alasan?sni bnyak pilihan.. Apapun,kat brunei mmg taraf hidup mahal bai.. X mcm kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. lancau suara rakyat,,,klu suara yg bkal menghancurkn negara mmg tk ptut didengar,,,rakyat brunei hidup mewah,,kita plak nk dengki

      Delete
    2. Yuyu Zulaika4 July 2013 23:59

      Rahsia seorang gadis yg paling haram diketahui lelaki.
      Nak tahu apa, tgk gambar ni-->rahsia-gadis.jpg

      Antara bandar2 besar yg paling bergelumang dgn dosa.
      Nak tahu bandar mana, jom tgk gambar ni-->bandar-dosa.jpg

      Delete
    3. Kalau covert duit malaysia memang mahal dik. Saya pergi ke sana nasi + lauk + sayur $1.50..tukar duit Malaysia Rm3.70. Still murah kalau nak banding harga di KK. Bayangkan gaji $ 1 000, nasi $1.50 + teh tarik gelas besar $1 ?Tak ke murah..:)

      Delete
  2. Tempat berak pun nak emas

    ReplyDelete
  3. bro...hakikat islam tidak menagamalkn hidup mewah mcm sultan brunai....hakikat ramai owg islam memerlukan pertolongan tp bkn membazirkn diri ats keguanaan sepatutnya..kita perlu tw smua akn pulang dgn tgn kosong tp gaya hidup kta di dunia akn jd saksi pd akhirat nt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. stuju sngt2,,knapelah nak dibazirkan duit beli kereta banyak2 sdangkan ade yg lebih mmrlukan dkt luar sne...bkannye gune smue pon...

      Delete
  4. Sedekahkan lah suku drpd hartamu itu untuk membantu warga Palestine & seluruh dunia wahai Sultan :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya dri brunei.. nak jelas kn ckit.. kbanyakkn harta baginda sultan telah bnyk baginda sedekah ke negara Islam sperti palestine,aceh dn bnyk lagi bgitu juga k negara bkn islam sprti philipine dll.. ksenangan baginda sultan..baginda kongsi brsma rakyat baginda.. jika baginda mndgr rkyat baginda dlm ksusahan baginda psti mbantu tidak kira dri segi kwangan dan sbagainya..
      kmi sbgai rakyat tidak kisah istana baginda bnyak ke basar pa ke..p bginda tidak prnh lupa kn rkyat ny sndiri.. sbb itu kmi syg sgt baginda sultan..

      Delete
    2. Ada kamu sedekah suku dari hartamu?

      Delete
    3. SULTAN BRUNEI PUIIII.. pegi balik la org brunei wey... WEYH kami org msia SULTAN KAMI LAGI PUIIIIIIIIIIII LAGI SAMPAH.. XMMBANTU RAKYAT YG TAU KALAU KT JALAN RAYA NK HALAU RAKYAT JE KIJE.. PUKIMAK DIE AR.. CUKAI XBAYAR, KAYA GILA BABI, LANCAU LA KLU XDE RAKYAT XDE SULTAN LA WEYH.. BYR GAJI SI SULTAN2 NI PUN DR CUKAI RAKYAT.. DORANG KIJE MELEPAP N MENGANGKANG.. MINUM ARAK G CLUBING!! PUKI LA.. PENGALAMAN AKU MASA NAK BAYR TOL TATIBA POLIS DR JAUH HALAU SEMUA RAKYAT PASTU SULTAN KEMAIN LAJU STRAIGHT LEPAS TOL.. NI AKU NK CAKAP KORANG DH LA XBYR CUKAI APA SALAHNYA PAKAI SMART TAG.. AKU CKP ANJING KORANG MARAH.. KO HALAU RAKYAT MCM HALAU BINATANG.. MANA RAKYAT DIDAHULUKAN BUTO AR.. SECARA JUJUR APA PEKERJAAN RAJA DAN SULTAN2?? TAKAT KETUA ISLAM PUIII SULTAN PUN MINUM ARAK DER.. SULTAN DULU2 AKU RESPECT PASAL MASING2 TURUN PADANG.. AKU ORG SELANGOR YG AKU CITE NI PASAL SULTAN SELANGOR.. ///

      Delete
    4. ko nie org malaysia betol kerr org INDON..?? tatabahasa berterabur habis

      Delete
    5. macam bukan orang malaysia :)

      Delete
  5. bodoh!! penpatah bodoh!! sultan brunei diagong-agongkan.. sultan sendiri nak mereka miskin, hidop di istana tapi gaji tahap buruh, penpatah celaka!!! konon malaysia tak islam! pergi la hidop kat brunei!! jgn balik ke malaysia dah!! tak reti bersyukur konon islam!!
    ya allah engkau berikanlah balasan yang setimpal kepada manusia yg buat blog penpatah ini kerana dia menghina sultannya sendiri yg menjadi ketua agama dan menghina umat islam di malaysia kononya kami tidak menjalankan cara islam. engkau tunjukkanlah kepada manusia empunya blog penpatah ini ya allah. sesungguhnya doa orang teranaya dimakbulkan. kami rasa terhina ya allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emo lbh plak...xda otak ke bangang...baca la pasal sultan brunei woi

      Delete
    2. Hahaha..noob,tinggi btol ilmu tuan hamba ni kan..gaji buruh?kalau mcm tu istananya mcm uma aq lah..Allah xterima doa org yg meminta kemudharatan utk saudara seIslam dengannya..faham? DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER..terima kasih krn memahami..

      Delete
    3. Inilah namanya orang bodoh lagi sombong, langsung taknak merujuk kepada negara maju seperti Brunei, taknak dijadikan contoh, patutlah malaysia tak boleh maju ....sebab ada orang macam kau..HAK HAK HAK ..Tunku Abdul Rahman sendiri menyebut negara Malaysia adalah negara sekuler kat wikipedia dia..cehh..pastu boleh cakap sultannya adalah ketua agama ,bagitahu aku siapa ketua agama islam, siapa penghulu agama ini..memang malaysia tak jalankan cara islam pun, kalau tak dah lama budak yang curi duit aku kat asrama kene potong tangan. Kalau betul malaysia ikut cara islam ,kenapa anak remaja bergaul bebas, tidak menutupi aurat, siap bleh pegang2 tangan kat Time Square lagi ,melayu islam plak tu -__- ..Dah la cakap fakta yang salah ,ada hati nak sebut nama Allah SWT.. fikir2kanlah dan selamat beramal.. ^__^

      Delete
    4. Kepada warga Malaysia,belajar lah bersyukur dengan apa yang kita ada.Jangan kita nak hina and nak kutuk Negara kita sendiri tanpa soal selidik.Sememangnya saya merupakan rakyat Malaysia yang pernah menetap di Brunei untuk beberapa tahun,dan saya taknak cakap buruk tentag Negara Brunei,cuma saya cadangkan pada pihak yang suka membanding2 kan Malaysia and Brunei,suka menghina Negara sendiri iaitu Malaysia,cuba anda duduk di Negara Brunei,dan anda rasa sendiri pengalaman macamana hidup disana sebelum nak komen,samada puas hati ataupun tidak bila berada di sana.Cubalah tanya setiap Foreigner yang tinggal di Brunei,bukan hanya dari Malaysia,tapi semua Foreigner dari Negara lain,percaya mereka akan beri jawapan yang sama mengenai pengalaman di Brunei.Kalau nak cakap tentang cara hidup islam,banding antara Malaysia dan Brunei,pergi duduk di Brunei dulu,baru cakap ya.Takde yang perfect dalam dunia ni pun.Then,saya yakin baru anda akan sedar tentang nikmat pemberian Allah pada hambanya tak kira di mana kita berada.

      Delete
  6. admin dpt keje pencacai angkat najis la....

    ReplyDelete
  7. menggunakan emas bg lelaki adalah haram........kaya2 pon kene tau hukum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu untuk berhias der..

      Delete
    2. tula..bodoh buat2 pandai...

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  8. mana engkau tahu ni yang ada dalam istana sultan brunei? jangan buat post yang tidak benar

    ReplyDelete
  9. diharamkan untuk lelaki dan wanita menggunakan emas untuk bersuci ( sinki@bekas) dan bekas untuk makan/minum dan sebagainya..untuk wanita hanya dbenarkn sbgai perhiasan d tubuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. barang jua ganya yang emas, bukan air nya yang emas. sultan tak pakai emas pun....... -.-

      Delete
    2. dapat dosa jua masih mengucap urang oi, walaupun kan membetulkan hukum islam

      Delete
  10. ada kerja..tapi sekurang2 lulus Peperiksaan Cambridge "O" Level (standard with singapore)

    ReplyDelete
  11. Mari kita pastikn bahawa kita juga leh memiliki kemewahan sendiri disini http://stiforp.asia/KYZM84..selamat mencuba.

    ReplyDelete
  12. hai kata islam, emas kan haram bg lelaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. haram utk perhiasan jew..

      Delete
  13. dh byk dia sedekah bro.. Ko tgk smpai tempat berak dan tempat mengawanpun bersalut emas..pehh..

    ReplyDelete
  14. admin,buat post "WTF elaun sultan dan menteri2..marah..tp biler sultan luar lebih2 cmtu,de puji plak???admin seorang yg tidak bersyukur..kalo aku diberi kuasa,aku dah halau kau dr malaysia...FYI rakyat brunei suara x didengari,ramai antara mereka berebut2 utk dapat warganegara malaysia..admin,seriously, u SUCK bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha,noob!!!!!

      Delete
    2. Yang nk dtg dpt krayatan mlaysia sbb nk wt jht.. Kt tmpt dorg..dorg xwt jht..mnum arak pn p labuan..sabh..xdk org yg tdo d jalanan..xdk lgsg pktaan org mrempat ssh dsana.. Bdk yg da bis blajo tp xdk keja sultan depa bg elaun dlm 700 1kpala.. Dorg lt sna pgung wayg pn xdk..nk cr pub lg jauh la..tu pasau nk jd rakyt msia.. Kt tmpat dorg org tkt nk wt jht..msia la yg dpt bala..tu nk dpt krayatan..nk wt jahat.. Admin xsuck..adleast da gk info yg bley kita tau.. bb sultan depa mmg byk mas.. Bis umh da mas.. Mcm gadafi.sadam usin.. Smo umh da mas.. Dpa kaya..alhmdllh la.. Tp kreta da 7000 bjik aq xto..br tau..mekasih admin habaq kmi story ni...kaya dia no.. Kurg2 dia org islam yg kaya.. Byk sedekah la tu yg harta makin byk..kaya dia no..haha

      Delete
    3. Woi..tak ingin aku nak jdi warga negara malaysia.. tak berfaedah langsung.. menyusahkan je hidup kat malaysia

      Delete
    4. Kau tak tau apa2 lh.. setiap hari jumaat sultan berjemaah bersama rakyat,waktu itu lah kami rakyat brunei akan menyuarakan semua masalah2 kami dihadapan baginda.. dan baginda akan terus bertindak. kau tak tau apa2 jgn ckp jer tanpa bukti..kalau tak pernah hidup di brunei jgn suka2 buat mulut kasi buruk negara orang.. hilangkn sifat hasad dengki ko tu..

      Delete
    5. ok ar sultan brunei.org kye yg sedekahkn hrtenye untk islam.fisabilillah tau.tgk negara barat pon xbrani sntuh brunei.walo brunei lbih krg bsr gan singapore.sultan brunei cam abdul rahman bin auf.tinngi darjat sulan brunei ni tau.jgn ar suke kutuk je.kite kne sdr dri cki.kalo gi ckit pon xpe ar.kumpul ar duet.

      Delete
  15. Sultan Brunei dah banyak lakukan yg sepatutnya buat rakyatnya.. Kalau lah baginda sedekahkan setengah atau suku hartanya kpd rakyat atau negara lain (secara lebih2) kemungkinan terjadi huru hara? ada yg terfikir akan perkara tersebut? Baginda adalah seorang yg bijak dan banyak penasihat yang menolong baginda. Sebab tu lah Negara Brunei Darussalam aman damai... apa pun selidik dulu gambar2 ni.

    ReplyDelete
  16. Apasal yg kat ats ni,emo semacam je..?? Btul la apa yg blog ni tulis..dah memang benar yg cara pemerintahan di brunei ni lebih mngikut cara islam berbanding kita kat malaysia ni..utk pngetahuan ko,kat sana takde pub,takde pusat pjudian,n mcm2 pusat maksiat la..tak mcm kat malaysia ni,berllambak pusat maksiat..n suka ati dia la nak buat apa pon..duit dia kn..Islam memang x menggalakkan pembaziran,tp dah memang dia tersangatla kaya..duit belambak..nak buat mcm mna..tak luak pun hartnya tu even dia nk bt istana emas sekalipun..jgn tak tau yg sultan brunei ni memang da byk sedekah utk negra islam.cuma dia yg tak nk heboh sedunia..tak mcm org2 kaya kat malaysia ni..sedekah takat ratus2 jer sibuk nak msukkan dlm berita..so,tak heran la brunei ni dirahmati Allah n bertambah kaya dri msa ke msa..kenapa plak ko yg rsa terhina...takde pun blog ni hina umat islm kat malaysia...heran aku..tau baca ke tidak nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erm toi tu..nk tulis tp emo bangang.. Plu ka bodo kan diri plk..hmm.. Ckp xpakai otak n fakta.. Tu yg org mrh rja sultan kita bli bkn2 sbb rakyat byk dok mesikin ngn mlarat lg.. Mo da mcm sultan brunei nk bli bukit pn org xkata apa.. Rja pndukung ag mmg dr dulu lg.sjarh skolah pn smua org blajaq.mo xbrenti kolah awai lah.hhha.. Org dulu jd rja..mo wt slh hukum sula..pancong.. Ikut hukum allah ta ala..la tgu mnteri..xdk ikut hukum
      .tu beza sai apa org dlu hormat sultn sbgi raja.... Bkn raja gopal k

      Delete
    2. Bestnye .dgki.nak dok sane gak. T.T

      Delete
    3. yupp aku sokong kau bro emo x tentu psal ape hal, sultan kt msia gangster pun ade org johor ckp..haha

      Delete
  17. Inilah melayu,kalau x hasat dengki mmg boleh.. Blajar la dari ngara org yg baik2,yg buruk jadi sempadan... Sedey lau Tun M nmpak melayu asyik telagah sja.. Malu la weii.. Apapun,melayu sememangnya mudah lupa.. Tahap Israel!!

    ReplyDelete
  18. buat anonymous kat atas.. tak pun. Sultan Brunei selalu pulak dengar suara rakyat, selalu pergi lawat tiap-tiap kampung daerah aper, selalu turun untuk melihat perkembangan n menyelesaikan masalah yang ade.. jangan tau cakap je tau.
    yang berebut2 nak dapatkan warganegara m'sia tu aku memang tak tau la bro..
    sebab kat Brunei, almost free lak.. ubat pun hanya perlu bayar bnd1 = rm3.

    walaupun sultan kayer macam ni, tak pernah lak dia biarkan rakyatnya hidup susah.. pernah sekali sultan murka sangat sebab banyak harta zakat tak diberikan kepada rakyat yang memerlukan.. sultan brunei memang seorang yang prihatin walaupun sultan kayer.. :)

    ReplyDelete
  19. pembaziran... bermegah2ah... x elok...

    ReplyDelete
  20. Memamng Sultan Brunei adalah sultan yang kaya didunia ...tetapi baginda tidak sombong malah lagi pemurah, sebab itu Allah sentiasa melimpah ruahkan rezeki buat baginda dan negara Brunei DS.

    ReplyDelete
  21. sultan brunei sebenarnya x membazir.. dah memang tiap 1saat dapat 90euro nak buat macamane dengan duit banyak tu.. sukehati la nak buat emas ker ape ler.. macam2 la dah sultan buat dan sedekah kat rakyat & luar negara.. korang jer x tau sebab sultan x nak heboh2 nak sedekah aper..
    tu la manusia, tau pikir yang buruk jer..

    ReplyDelete
  22. woow admin..tak takut ke nanti kerajaan mencari owner blog ne.. Dalam Istana sultan brunei tak boleh di tayang kn.. Ini akan menjadi kemarahan kerajaan brunei.. Jangan nak tambah2 gambar yg tidak sepatut nya dtayang kn.. Ini sudah lebih ne admit.. Memang gambar google ne.. Sedang kn rakyat brunei tidak mengetahui apa yg ada dalam kapal peribadi baginda.jangan lh nak lebih2 wooii admin.. Sampai tandas pun nak emas,ingat sultan brunei ne tak tahu hukum ke?? Bewaspada lh wahai admin.

    ReplyDelete
  23. Sebab tu org brunei kaya2...coz dorg ada sultan yg pndai jaga kebajikan rakyat...sultan diorg pandai jaga negara diorang..takde PATI,takde pusat maksiat..cuba korang bandingkan negara brunei dgn malaysia,jau panggang dri api bro...yg kaya,makin kaya..yg miskin makin miskin..pusat maksiat bertambah dri msa ke smasa..rasuah x yah ckp la...kes jenayah..huh..seram..pati2 bermaharajalela..ic senang pati nak dpt..kat brunei,jgn hrp la..sultannya amt menjaga negara diorg tau..hurmm..aku tak pnah dgr plak rakyat brunei berebut nak dpt taraf kerakyatan malaysia..info dri mna hang dpt ni bro...

    ReplyDelete
  24. Inilah manusia,sultan brunai ada buat pelaburan ngan mlaysia yg bnyak.. Kamu yg anon2 maki2,dengki,sombong,belagak.. Spatutnya malu,tnpa baginda.. ngara kita mungkin susah mau cari pelaburan tempatan.. Sdar lah weiii...

    ReplyDelete
  25. Tak kisah la dia nak bt apa dgn hartanya tu..yg penting,sultan ni memang seorg pemerintah yg baik...kebajikan rakyat terjaga...korang perasan tak,tak penah kita dgr brita2buruk dari negara brunei kan..elok jer negara diorg...rsa nak tinggal kat sna jer..hehe..

    ReplyDelete
  26. Kerajaan Brunei menanggung kos elektrik Masjid Nabawi di Madinah setiap bulan pada kos RM2 Juta..

    ReplyDelete
  27. sultan ne bukan yang asli bab tu dia kaut sampai mati....

    ReplyDelete
  28. org melayu zaman skrg pantang tgk org kaya...bila nmpk jak org kaya dok melalak mcm anjing kurap..soma benda nak bising...org buat blog ni spy kita tau dan buat research..ko yg bodoh sgt percaya bulat2 ngan blog ni nape? tak pandai search di google ke? tolol sgt ke melayu kita zaman skrg ni?melayu skrg ni nombor satu rempit, nombor satu clubbing, nombor satu dadah...so jgn la melalak mcm anjing kurap ye...sultan kaye duit dia...ko tinggal kat malaysia, buat la mcm mcm org malaysia..tak paya nak bising2 harta org...

    ReplyDelete
  29. Sapa ckp suara rakyat lgsung tak di dengar?? Baginda siap rajin melawat rakyatnya lg tau..so,maknanya,rakyat baginda bleh brsuara face to face lg dgn baginda..tang mana yg suara rakyat tak didengar tu??

    ReplyDelete
  30. Setiap post je, mesti ade yg suka mencarut. Drpd mencarut, baik pi zikir. Dpt pahala.

    ReplyDelete
  31. hnya takot dia salah guna ja duit dia...takot dia belanjakan kepada nafsunya lbh dri penciptanya sendiri...kan Allah berfirman dalm surah al-Jaatsiyah ayat 23 yg bemaksud: Maka pernahkah kamu melihatvorang yg menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya berdasarkan ilmuNya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya?Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah(membiarkannya sesat).Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?

    ReplyDelete
  32. Saudara faham tak apakah maksud suara rakyat kalau x faham jangan buat lawak bodohlah. Cubalah berdemontrasi di Brunei kalau berani? Di sini rakyat yg cuba mewujudkan demokrasi di buang negeri.
    Satu lagi kalau sultan brunei benar2 menghayati dan mengamalkan syariat islam kenapa beliau tidak membelanjakan wang yang begitu byk membantu dan membangunkan negara2 islsm yg miskin ataupun mencontohi khalifah umar abd aziz yg mengambil haknya sekadar perlu shj.

    ReplyDelete
  33. Negaraku Brunei Darussalam... sak li ko eh Malingsia

    ReplyDelete
  34. Kelakar ar korg sume ni..bnda2 mcm ni pon bleh mencarut2..hmmm..x perlu bergaduh2..kita ni sesama Islam..oke?thanx.

    ReplyDelete
  35. ada ada saja jua kamu ani..

    ReplyDelete
  36. membriwatir jua..ish3

    ReplyDelete
  37. buknkh 'perhiasan haram' yg dimaksudkn ddalam al quran,jika menghiaskn diri(memakai gelang atau rantai emas bagi lelaki)? Takknlh menghias istana/rumah dengan emas pun salah@haram?

    ReplyDelete

  38. tapi sultan brunei menderma 2juta ringgit di arab saudi menderma electric di medinah

    ReplyDelete
  39. eleh, kata sultan tak dengar rakyat? Puii lah, selalu jua sultan turun untuk bersama rakyat and tahu kan hal rakyat. Di sini sekolah and hospital free. Biasiswa kana sediakan bg pelajar yg memerlukan. Jangan tau cakap dan hina saja. Gambar-gambar yg admin post ne entah betul atau tidak, kami rakyat brunei belum pernah melihat sendiri. Sultan kami tak pernah bermegah megah. Aku tak percaya jamban sultan di buat dari emas. Sekadar gambar hiasan saja tu. Siapa ckp sini nada wayang? Wayang di sini ada 5 tempat woi. Dah lah. Kalau dengki cakap dengki. Entahlah kalau ku sambung ne, ada kali yang mental. Hidup Brunei Darussalam ku xD

    ReplyDelete
  40. Hahahaha...miskin susah kaya pn susah jgak.. dia pnya nasib dia mkn lu pnya nasib lu mkn... dia pnya sukala apa dia mau bkin.. Mengong la lu orng

    ReplyDelete
  41. anon2 yg ckp baginda tak tolong org2 mskin dri negara yg miskin camne korang tau?mestikah baginda melapor dan canangkan seluruh dunia setiap kali buat kebaikan?syukur tak terhingga atas kurniaan rezeki dari baginda sultan dengan izin Allah s.w.t..baginda adalah raja yang berjiwa rakyat,ada ke raja negara lain yg sanggup pegi masjid2 dan surau2 utk sembahyang berjemaah bersama rakyat seperti baginda sultan?kalau ada pun seperti baginda alhamdulilah..skang ni pun baginda dah kuatkuasakan semua syarikat2 tak kira besak ke kecik wajib ambik keje org brunei supaya kurgkan pengangguran dan utk menolong naik taraf hidup rakyat brunei..rumah2 pun sultan tolong bangunkn dgn byran bulanan yg sgt minimal..Syukur alhamdulillah..Daulat kebawah duli tuan patik..

    ReplyDelete
  42. berkat menjalankan hukum islam???, penulis ni buta huruf sangat ka?.. islam tak benarkan emas jadi barang penggunaan, pinggan emas pun tak boleh, ni bukan sultan brunei punya kekayangan, mangkuk hayun sungguh penulis ni.

    ReplyDelete
  43. apelah penulis ni, suka suki cakap "berkat menjalankan hukum", apa kejadah guna emas untuk singki, islam mengharamkan penggunaan emas seperti pinggan, cawan, sudu, malah singki lagi tak boleh, nampak sangat penulis ni jahil.. kaji dulu betul2, baru la pos.

    ReplyDelete
  44. hahaha..yg penting aku respek sultan brunei yg mengutamakan islam dalam pemerintahanya

    ReplyDelete
  45. Saat rakyat kesusahan di timpa bencana,Baginda sanggup turun padang melihatnya, nampak Banginda tidak cemah mata akan kesusahan rakyat. Beliau seorang raja yang perihatin. Semoga Allah melanjuti usia Baginda.

    ReplyDelete
  46. Sultan Brunei jugak yg membayar bill elektri di mekah sebanyak 2 juta...n kerajaan mekah membalasnye dgn memberi 1 kontena buah kurma secara percuma untuk sultan Brunei..n sultan Brunei x pernah melupakan rakyatnye untuk berbuka puasa di kawasan istana..sepatutnye bile org islam ataupun org melayu Kay a tahap sultan Brunei kite perlu berbangga bukan mengejek dan mencaci..sebab tu lah org melayu@ islam x pernah nak maju..asyik berdengki sesama sendiri...apepuntakbole..

    ReplyDelete
  47. Brunei ke negara ape ke biarlah tp yg korang same2 melayu ni nk bertekak jer nape..ckap mcm bagus jer...nk bg pendapat ke biarlah ada budi bahasa yg baik..hormat lah pendapat org len...xsumenyer kte ni betul jer..xpayah panas2 laa..mkn durian byak ke??

    ReplyDelete
  48. giler rr korg ni.. ini seme harta aku.. bukan sultan brunai yg punya... kakakakakaka

    ReplyDelete
  49. oiiii jebooooo

    ReplyDelete
  50. ada sesiapa yg pernah kerja dibrunei d.s...?. klau x prnah,jgn nk buat cerita yg bukan2.pergi sana tngok dn jengok.aku berada dibrunei sejak tahun 1992 hingga 2004... sejak era kegemilangan Brunei (pengiran DiGadong... Jefry Bolkiah).maksudnya,gemilang dari segi 'entertainment'.... dgn ramainya mat saleh,tmpat permainan ala disney(Jerudong Park)... tmpat2 brsantai hingga saat kejatuhan sedikit ekonomi brunei disebabkan keborosan bebelanja Pengiran DIGadong (adik sultan brunei).dri segi ekonomi... kebanyakan di monopoli oleh kaum2 cina,maka timbul la nama spt awang ah chong... awg ah boon.dari segi ugama/kerohanian sama spt negara kita malaysia... tapi aku rasa Malaysia agak maju kedepan.cara hidup rakyat brunei sama spt kita. semasa bulan ramadhan (setiap malam)... kaum2 lelaki,tua..muda..besar/kecil akan prgi ke istana darul iman untuk mendengar tadarus.selesai tadarus,setiap org akan menerima 10 Brunei Dollar... sedekah dri sultan.tntang istana darul iman..bukan semua yg brsalut emas.... jadi klau buat cerita sila la selidik dahulu..... selebih kita smbung kemudian klau dizin Allah.. .insyaallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. atu banar lai...durg nie melabih....mun ya inda prnah datang ke brunei jgn tah mnyalak sperti kuyuk ehh...bikin malu kaum saja...baik tah diam2..ambik iktibar mana yg baik dan mna inda..ani lain...mengutuk plang kja durang..

      Delete
  51. oiiii ader tikus tak kat dalam istana

    ReplyDelete
  52. FYI. Rakyat brunei tiada cukai pendapatan. Beli kereta takda cukai. Minyak RON 97 cuma dlm 53 sen brunei.

    ReplyDelete
  53. seorang sahabat pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w.Wahai Rasulullah,adakah aku akan masuk ke syurga jika aq bersaksi bahawa tiada tuhan selain Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah dan aq solat yg wajib,berpuasa Ramadhan,menghalalkan yg halal dan mengharamkan yg haram dan saya tidak tambah sedikitpun,apakah aku akan masuk syurga?Beliau bersabda:Ya.

    Riwayat Muslim...

    ReplyDelete
  54. Sultan kaya..tapi itu cuma sementara..di akhirat semua manusia adalah sama..

    ReplyDelete
  55. saya takut penpatah ni dah menghalalkan yg haram...hanya teguran dn bkn nk cri gaduh...dah la...dua pihak islam kt malaysia terpaksa menharapkan sokongn org kafir....ini kerana tiada penyatuan umat islam....bersatulah...saya pasti jika Rasulullah msh ad beliau pasti akan menangis melihat apa yg berlaku kepada kita....bersatulah umat islam...sanggupkah kamu melihat air mata Rasulullah s.a.w. jatuh kerana sikap ego kita yg ingin menang sahaja...tolonglah bersatu...Wahai saudaraku ku sayang kamu semua....

    ReplyDelete
  56. byk bebeno emas..kalah pompuan..

    ReplyDelete
  57. X reti ke nk bace dendiam..psl ni pun nk menyalak..kalo bek sgt, jgn la nk mcarut2, nk tunjuk ilmuan sgt..dh kate sumber internet, blaja la selidik, admin ni sekadar nk buat topik jek, kalo betul, betul la, kalo salah, nk tau betul ke tak pepandai la korang selidik, bukan nk bgaduh kt post ni..x malu ke tunjuk aib sdr?? Adei yai..

    ReplyDelete
  58. orang atas aku bagus...yang bawah ni gay

    ReplyDelete
  59. WTF.....org yg kutuk sultan brunei....sial..x knang budi...

    ReplyDelete
  60. Kalau tak tahu tentang Brunei tu, diam ajelah. Ni, nak kecoh kecoh pulak. Kami dah cukup besyukur dah, dapat sultan yang begitun prihatin. Hingga, kos perbelanjaan kat hospital pun free. Dah cukup banyak dah sumbangan dia, korang aje yang tak tau. Korang nak ke Sultan kami hebohkan yang dia sumbang itu ini? Nanti korang jugak yang meluat kan? Ye taak? Tentang gmbr2 tu, entah betul ke tidakk. To admin blog ni, begitu bnyak kerj kosong kat sini tp, tahun ini, warga tempatan didahulukan. Hehe

    ReplyDelete
  61. biler aq bacer entri nie teringat kat kisah saudara nabi musa a.s
    yg dye miliki kekayaan terbyk di dunia sehinggakan kunci gudang hartanya diangkat oleh 40 lelaki sasa
    dan akhirnya dye di telan bumi
    utk admin yg nx membangga ngan negara orang
    kalau ader sepuluh ribu owg cam admin kompem malaysia lagi kucar kacir sebab membanggakan negara orang
    cuba post ttg kehebatan negara sendiri malu orang luar tgk WTF kat entri sultan, agong n menteri
    ader benarnye ta baik membazir
    membuat istana yg diselaputi emas tu dikirakan amalan hindu dan buddha menbina patung , kuil dan candi berasaskan emas
    u'll fikir2lah
    btul ker sultan brunei pernah sedekah law ye pon setakat baper peratus jer
    n law sedekah di sedekah kat saper

    ReplyDelete
  62. bace bab2 raja ni mmg meloyakan tekak. asyik nak hidup mewah je. keluarga raja brunei ni hipokrit cam setan. dlm majlis rasmi semua tutup aurat, lepas tu semua telanjang. x percaya?? google je la..tengok le gelagat putera puteri beliau..
    hanya negara yg dipimpin oleh pemerintah yg dipilih rakyat akn mnjadi negara yg adil. zaman Rasullullah dulu pun dh ade sistem pemilihan..zaman sekarang?? bapak raja mampus ana yg naik takhta. sebijik ikut tradisi raja2 eropah zman dahulu kala..

    ReplyDelete
  63. apa yang kamu cakap tu salah.... kerana kamu semua tu cemburu akan brunei !!! sabar je lah.....

    ReplyDelete
  64. saya brasal dari brunei,syukur alhamdullillah..buat masa ni,stiap hari jumaat semua ke 4 4 daerah dibrunei,semua kedai,owner mahu pun melayu atau cina,dimestikan tutup slama 2jam,12pm sampai 2pm..tu yang kami rasa bsyukur sgt2 kpd kbawah duli tuan patik,sesiapa yang didapati berkeliaran waktu smbhyang jumaat,habislah..pgawai wanita bhagian jbtn ugama memang ada berkeliaran smua kedai..pasal istana sultan kami saya sendiri kurang pasti,ntah mcm mana admin dapat gmbar2 dlm istana tu,huhu,sudahlah jgn lah malaysia dan brunei bermusuhan,tak baik,kita ini sama2 islam dan kita bersaudara..bersyukurlah kamu apa yang ada..dah dah jgn lah korang marah kat admin..bersabarlah..thank you

    ReplyDelete
  65. dgr citer sultan brunei nie sayang rakyat? *from a friend brunei of mine* suka turun padang jumpa rakyat. byk tabur duit utk rakyat.. bagus la kalau ade sultan camtu... syg rakyat..

    ReplyDelete
  66. Kt brunei bantuan kebajikan dperuntukkn 50ribu untuk 1tahun yow..1kepala..say my bestfwen la..xtw btol ke x koz kakak die tgl sane..

    ReplyDelete
  67. MELAYU MALAYS-IA MEMANG BABI HAROOOMMMM JADAH.........HASAD DENGKI NO 1.........BLAH LAH MELAYU BANGSAT BUTOHHH! (:

    ReplyDelete
  68. sudah..sudah...jgn gadoh...melayu malaysia ke brunei ke kite kan org islam....sila la bersikap professional sikit....yg salah kita perbetulkan sama2 btul x?Yg bijak tolonglah yg jahil....bkannya berbalah sesema sendiri kerana benda yg x perlu untk berbalah....

    ReplyDelete
  69. Saya berasal dari Brunei, jangan ckp buruk pls sultan kmi mcm kmu tau sja pasal sultan...pemimpin terbaik dri pilihan rakyat? d Brunei, sultan adalah pemimpin paling best, tidak payah dtukar. Tak payah ckp mcm itu...kmi tau lah sesetengah dri kmu cemburu akan sultan kmi...tentang gambar dlm kapal terbang itu, benar, ada urg pernah masuk dlm kapalnya http://www.youtube.com/watch?v=Tym2VxPLFdI
    tentang gambar didalam istana itu pula, saya tidak pasti kerana tiada sesiapapun yang blohe mengambil gambar didalam istana, dalam garaj sultan pun kmi tidak tahu mcm mna usulnya, tetapi kmi tidak mahu mengetahuinya, asalkan kmi gembira d bwh pimpinan sultan brunei...mungkin gambar diatas tidak betul kecuali gambar d dalam pesawat itu saja yg betul. engkau telephone sultan, engkau dikesan, nombor mobile tidak lagi dpt dgunakan, engkau cek akaun sultan atau keluarganya(kalau kmu bekerja dbank), smua akan d block and shut down...everywhere sultan goes, there are snipers, u wont know...so its not easy to check sultan's account, taking pics of his inside palace...so yeah these pics are NOT REAL

    ReplyDelete
  70. sultan seorang yang kaya dan pemurah. tak ada masalah. dia tak riak. bukan macam korang. baru pakai bmw sebijik dah blagak gila. baru dpt bini cun dah poyo....

    ReplyDelete
  71. dlm hal suara rakyat, baginda terlebih dahulu begerak setapak kehadapan. maknanya, sebelum terjadinya perkara2 yang membuat kekecohan dari pihak rakyat, baginda telahpun ada jalan penyelesaiannya. warga fakir miskin, anak2 yatim, ibu2 tunggal, warga emas, orang kurang upaya diberi bantuan dari pihak kerajaan. sebarang bencana baginda akan turun tangan. pernahkah korang derma ke negara2 yang ditimpa kesusahan? tidak? ini kerana baginda sendiri pernah bertitah yang lebih kurang berbunyi ''derma yang ikhlas tidak perlu di uar-uarkan'' sebab itu setiap acara keramaian spt hari keputeraan,merdeka,dll diadakan secara sederhana

    ReplyDelete
  72. sultan ketua agama.,.knape bini sultan x bertudung,.,.nie yg aq nk mrh sgt nie,,.,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bini sultan yg mana tu bro? ex wife azrina mazhar? she is malaysian....what about bini DS Najib? x cukup tudung nak tutup rambut?

      Delete
  73. perlu kew sultan dpt duit bnyk2,.,.sedang kn rmy lg rakyat ssh,.,.pegi becuti sdp2.,.rkyat tlg cri duit,,.,

    ReplyDelete
  74. yg aq xtahan nye,.,.npe polis nk sekat@blok jln raya rakyat bile sultan lalu,.,.wei,.,.dye bkn tuhan wei,.,.org mkn nsi gak wei,.,.mmg aq sakit ati,.,.ape jasa sultan skunk.,.,.,????

    ReplyDelete
  75. Sabar lah... Duk gaduh pasl sulatn brunei wt apa..baca sudah..ni kecoh je lebih...bodoh punya mausia..sikit2 nk komplain..kutuk2 satu sama lain..puii

    ReplyDelete
  76. sya pernah bertemu dgn seorg uncle ni dlm bas,,dia bertanya ttg pas yg di gunakan dlm bas kita..pelik gak sbb org mlysia x kan xtau guna pas bas..kann, so uncle ni (cina) dia gtau yg dia bkerja di brunei, blik sini sbb nk hdupkan passport..so dia dgn ramahnya bercerita ttg brunei., kt sna RAJA yg memerintah..kt sana kuat ikut agama islam.., pelancong yg nak dtg sna..kerajaan brunei dh tetapkan limit pkaian pelancong..kalo x, passport diorg akan di cop ( tak dibenarkn masuk brunei lg)., kt sana tiada bangsa india..tiada pub or karoke., kalo kwsn perumahan rkyat dia di dapati ada sumber minyak..raja akan beli tempat tu dan gantikan tempt yg baru utk rakyat dia.., kalo time puasa..pasaraya buka waktu petang., adik sultan yg pernah gelapkan duit rakyat,.sultan buang dia dr negara brunei dan hanya dtg ke brunei bila ada perbicaraan.., uncle ni (cina) sgt2 solute pda sultan brunei., s0, kalo betol ape yg uncle ni gtaw.., kira dh ok la sultan mcm tue., pendapat setiap rakyat x sama., akan ada yg x puas hati wpun sbnarnya dah ckup n bgus utk kita sbb kita ni mnusia.., kita hnya lihat gambr di atas., tp x tau sumbangan apa yg pernah dia berikan..so jgn la judge org sesuka hati sbb itu anta dia dgn ALLAH..jaga hubungn kita dgn ALLAH dulu sbb ALLAH je yg lyk judge kita., the moral of story.. jgn cpt judge org hnya dgn lihat gambar2 / keburukan yg di sebarkan.. wallahualam

    ReplyDelete
  77. kamu mempertikaikan knpa isteri pemimpin tidak bertudung., itu adalah tanggunjawab seorg suami.. setahu sya..skrg isteri sultan brunei ni dah tinggal sorg..isteri pertamanya shj..yg kedua dh bercerai..yg kedua itulah yg x bertudung.. dan yg kedua itu adalah pengacara tv3 dhulu.., isteri pertama nya sudah bertudung.., selidik la terlebih dahulu sebelum mengutarakan komen anda..x psl2 anda dpt dosa yg sedikit itu.. semoga kamu juga dpt membimbing isteri kamu utk bertudung litup dan juga anak2 kamu..sbb biasanya kita yg komen2 lebih ni..akan mengalami apa yg kita dok kondem org jer.., ALLAH kn adill.. jgn kondemkan org sbb anda juga akan alami nyaa juga..cuma anda tak akan sedar bila dn di mana, dn bagaimana caranya..wallahualam..

    ReplyDelete
  78. yg penting sebelum nk komen tentang sultan ,belajar dulu fakta,ambil tahu perkara yg terjadi sekeliling,bawu komen.jadikan komen itu berilmu bkan merapu derrr...
    jgn ckap pakai nafsu jew,tpi pakai ilmu...wslm

    ReplyDelete
  79. "Satu lagi kalau sultan brunei benar2 menghayati dan mengamalkan syariat islam kenapa beliau tidak membelanjakan wang yang begitu byk membantu dan membangunkan negara2 islsm yg miskin ataupun mencontohi khalifah umar abd aziz yg mengambil haknya sekadar perlu shj."


    sipaa cakap sultan Brunei tak bantu org2 islam yang miskin???haa!! siapa ckap?? sultan Brunei kalau menolong rakyatnya ke, negeri lain ke, malah lebih daripada pemimpin kamu sekarang ni...Sultan brunei kalau bersedekah pun, beginda diam2 je...tak nak heboh2, yang kamu macamana? sikit2 masuk berita, sikit2 masuk akhbar...at least harta baginda bukan dari duit RAKYAT...sebaliknya baginda yang mengeluarkan duitnya sendiri untuk kepentingan rakyatnya...kalau kerajaan tak cukup badget, bagindalah yang mengeluarkan perbelanjaan....Alhamdulilah, so far disini aman...bebas dari cukai, sekolah dan hospital pun free..tentang gambar rah ditunjukkan oleh admin tu, tak BENAR sma sekali...huh! tahu copy paste je...pernah ke masuk kedalam istan sulatan? pernah ke masuk ke dalam pesawat baginda?? kalau tak pernah~~~jadi elakkanlah dari membuat fitnah...admin tahu tak, sebaba perkara macam ni, admin telah menjatuhkan air muka rakyat malaysia, tahu kenapa? sebab komen2 diorang ni admin wajib tanggung...lain kali sebelum post tu, fikir2 lah baik buruknya...kalau dah tahu buruk,stop! hentikanlah ja niat tu...nanti ujung2nya dua buah negara yang baik akan bergaduh disebabkan perkara macam ni, nak ke?

    ReplyDelete
  80. betol2...yg duduk komplem negara org lain buat ap,
    fikir negara sendiri ni hahh..,
    kalau difikirkn bnyak kelemahan dari kebaikan,
    agama dipandang rendah,undang2 sekular diutamakn.
    sekurangnya sultan mengutamakn agama islam dlm pemerintahan.bukan mcm pemimpin negara nie,
    duk kata xsesuai la.,rekaan ulama fekah la,
    macam gampang alasan.

    ReplyDelete
  81. astaghfirullahal 'azim.. jangan tau cakap sajer dan hina.. nanti dapat dosa pulak.. bersangka lah baik sesame manusia ok?

    ReplyDelete
  82. peace yooo no war

    ReplyDelete
  83. salam, jgnlah kalian berprasangka buruk dgn sultan brunei. walaupun beliau mengamalkan sistem monarki namun beliau tidak pernah membelkangkan agama & sentiasa menjaga kebajikan rakyat mahupun saudara islam di seluruh dunia. jasa sultan sangat besar hanya Allah s.w.t tahu...allahualam...

    ReplyDelete
  84. Harta kekayaan x kemana, yg mnjadi bekal akhirat adalah amalan kita..

    ReplyDelete
  85. bodoh ramai sakit bontot kesian

    ReplyDelete
  86. Sultan Malaysia semua jadi anjing yang hanya dengar cakap Perdana Menteri!! Negara Malaysia ni umpana negara yg x bersultan!! aku tgl di Brunei dah 5 tahun, aku tahu semua kebaikan disana.. Pemerintahan Brunei lebih baik & adil dari Malaysia yg hanya menggunakan rakyatnya sendiri untuk kepentingan kroni2 krajaan!! aku hanya tunggu dpt kerakyatan dari Brunei, Selamat Tinggal Malaysia!!!

    ReplyDelete
  87. sebab apa sultan kaya...sebab beliau sangat pemurah..dermawan,,bnyk bntu rakyat..dn mcm2 lagi kbaikan beliau..hadis pn pernah beritahu,,semakin bnyk kita menderma semakin kaya hidup seseorang itu,,kerana ALLAH membalas dgn berganda2..

    ReplyDelete
  88. Buat aper nk pilih pemimpin kalau asyik bercakar sesama islam... PAS kutuk UMNO, BN bantai PKR. Dh laa woi... Bior kn jer... Sultan Bruei BEST sebab xlupa rakyat... Xkn la nk derma pon nk kene heboh2? Kalau cam tu bek xyah derma, tu dh kira riya'. Buat yg asyik kutuk org tu sedar2 la sikit, selidik dlu betol2. Kalau ko org lebih kaya dari Sultan Brunei & buat lebih baik dari dia baru boleh tabik dada dan kutuk Sultan Brunei. Kalau sekadar mkn gaji xyah heboh la, tu dengki namanya.

    Buat admin: Dh selidik ker kesahihan gambar2 di atas?

    ReplyDelete
  89. "yg aq xtahan nye,.,.npe polis nk sekat@blok jln raya rakyat bile sultan lalu,.,.wei,.,.dye bkn tuhan wei,.,.org mkn nsi gak wei,.,.mmg aq sakit ati,.,.ape jasa sultan skunk.,.,.,????"

    Dh nama jln tu letak atas nama dia, dia punya pasal laa... Ko nk? Ko buat la jln ko sendiri :D

    ReplyDelete
  90. Sori rakyat brunei..rakyat malaysia mmg gini..ada ja x puas hati...at least korg negara kuat agama

    ReplyDelete
  91. satu mangkuk tandas emas tuu bule bagi kenyang i kampung yg kebuluran di somalia.. lagi banyak harta, lgi lambatla msuk syurga sebab bnyak yg nak kena hisab.., nabi pun x idup mcam tuu.. jgn makan hak rakyat sudahla..

    ReplyDelete
  92. pada setiap harta org kaya itu, ada hak org miskin.. kalau kuat agama sgt, contohilah sahabat2 nabi yang zuhud tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. zuhud bukan pada harta tapi pada hati. cakap selidik dulu apa makna zuhud. macam mana sahabat-ii dahulu sikap zuhudnya. kalau dia mampu tak salah. dia menjalankan hukum Allah. kerajaan kita berani ? jangan ada perasaan dengki dekat orang kalau sesama Islam. perasaan dengki akan memakan seluruh amalan kita. sultan brunei tiap bulan bayar bil elektrik masjid nabawi sebulan 2juta. negara kita ? istana brunei tiap kali ramadhan ,semua rakyat jelata boleh buka di situ. istana malaysia ? so janganlah dengki atau iri hati dengan kemewahan orang lain. jangan kutuk pemimpin yang menjalankan hukum Allah. sekadar renungan

      Delete
  93. setahu aku sultan brunei nie org takut nk bersuara lantang.. Sbb dia gunakn kekayaan dia utk kenakan org yg dia xsuka.. Faham2 jelh.. Pen patah lak takut sultan brunei gunakn duit dia upah hacker anonymous utk hapuskn blog pen patah.. Tu la pasal.. Jgn main2 dgn sultan brunei.. Hahaha..

    ReplyDelete
  94. Bila islam dengan islam bergaduh dan berpecah belah mengikut fahaman masing-masing... Golongan yahudi dan kafir bergembira dan bergabung untuk membunuh kamu yang mahu bergaduh dan mahu berpecah sesama islam... :) Cepat atau lambat,ia pasti akan berlaku... Bila ia berlaku,jangan salahkan orang lain... Tapi salahkan diri mu sendiri yang bersifat ego... :)

    ReplyDelete
  95. Bila islam dengan islam bergaduh dan berpecah belah mengikut fahaman masing-masing... Golongan yahudi dan kafir bergembira dan bergabung untuk membunuh kamu yang mahu bergaduh dan mahu berpecah sesama islam... :) Cepat atau lambat,ia pasti akan berlaku... Bila ia berlaku,jangan salahkan orang lain... Tapi salahkan diri mu sendiri yang bersifat ego... :)

    ReplyDelete
  96. Adoi...kes nih nk gadoh ka haiyakkkk..

    ReplyDelete
  97. brunei negara kecik boleh ar..minyak bolot kat dia sorang je. taikkobau !

    ReplyDelete
  98. Hahahahahaha...nasib manusia ALLAH yg tentukan,TAK PAYAH DOK BUAT PERANGAI KELING

    ReplyDelete
  99. idris.masnah@yahoo.com24 November 2012 09:12

    apa-apapun kena fikir yg positif, kalau negatif akan jadi negatif lah jua, muasabah diri lah supaya tidak kita berdoasa kelak, rezaki dari Allah SWT juga..... dari kau saja baitu...

    ReplyDelete
  100. Hahahahaha....hei manusia,hrta ini bkn sultan brunei yg pnya. Hrta ini ahmad albab yg pnya....ahmaaaaaad albabbbb.....hahahahaha..

    ReplyDelete
  101. dulu waktu malaysia merdeka, malaysia nak bawa join indonesia, brunei, sabah dan sarawak masuk malaysia. hanya sabah dan sarawak je yg join, indon dan brunei xnak join. aku rasa baguslah brunei xjoin malaysia sbb dia nak perintah negara sendiri. kalau sampai brunei join malaysia mcm sabah dan sarawak aku rasa rakyat brunei xkan jadi kaya mcm sekarang sbb semua duit dah masuk kerajaan pusat utk kayakan PM dan kroni2nya.contoh lagi ialah singapura, cuba bayangkan kalau singapura masih lagi dlm malaysia, negara tu xkan jadi mcm sekarang. tengok mcm sabah apa dah jadi, antara negeri malaysia yg termiskin padahal sabah ada minyak.aku rasa kalau sabah diperintah sendiri xjoin malaysia sabah pun boleh kaya mengalahkan malaysia ni. xyah ckp pasal negara org yg kaya yg penting kayakan diri sendiri kalau nak kaya. kalau nak sentiasa sibuk hal org apa2 pun xboleh jadi.apa2 pyun bersyukurlah yg negara malaysia ni aman dan bukan termasuk negara yg miskin walaupun ada rakyat yg miskin. indon ngan bangla boleh kaya kat malaysia xkan rakyat sendiri xnak usaha.

    ReplyDelete
  102. nak cakap, cakap la elok2..jgn nk guna bhs yg kasar..Rasulullah x ajar umat dia menegur org dgn perkataan2 yg kasar..kalau admin salah, perbetulkan dgn baik..xperlu nk kutuk2..takut2 pahala yg dh ada pd kita, terbagi free kt admin pulak..wallahualam..

    ReplyDelete
  103. ko salah la . Sultan Brunei mengambil duit rakyat . Kalo ko dtg ke Brunei , ko akan menyesal . Takde apa2 kat Brunei . Mall pun , perghhh ! Macam pekan je ! Seorang pemimpin harus adil . Dia guna duit tu untuk kemewahan sendiri je . Patutnya Brunei macam Singapura , kaya , mewah , cantik . pikir2 kan lah .

    ReplyDelete
  104. Atap disbuah masjid di masjidil haram,itu sumbangan Baginda Sultan.. Aku mempunyai darah kturunan dri Brunei Darussalam sering kali pergi ke sana swaktu aku msih disarawak.. Korang byngkan,rumah rakyat kecik jer,tpi kereta bertimbun2.. Rumah ala sedang2 jer,tpi kereta nk berbelas biji.. Sna,memang jauh berbeza dri sni.. Kta lalui jalan Seria-Anduki hendak pergi ke Bandar Seri Begawan,kte akan tnmpak sign board die.. Sign board jalan yg jauh sgt berbeza.. Smuanya tulisan jawi.. Huhu.. Kalau msuk istana Baginda Sultan,sblum korang semua nk menghadap Baginda,korang akan ternampak sbuah pasu yg tingginya bleh la.. Dhiasi dgn berlian,dgn ukiran istana Nurul Iman.. Sgt mahal.. Disana gak,korang akan nmpak sbuah pintu gerbang yg material die,emas tulin..

    ReplyDelete
  105. Atap disbuah masjid di masjidil haram,itu sumbangan Baginda Sultan.. Aku mempunyai darah kturunan dri Brunei Darussalam sering kali pergi ke sana swaktu aku msih disarawak.. Korang byngkan,rumah rakyat kecik jer,tpi kereta bertimbun2.. Rumah ala sedang2 jer,tpi kereta nk berbelas biji.. Sna,memang jauh berbeza dri sni.. Kta lalui jalan Seria-Anduki hendak pergi ke Bandar Seri Begawan,kte akan tnmpak sign board die.. Sign board jalan yg jauh sgt berbeza.. Smuanya tulisan jawi.. Huhu.. Kalau msuk istana Baginda Sultan,sblum korang semua nk menghadap Baginda,korang akan ternampak sbuah pasu yg tingginya bleh la.. Dhiasi dgn berlian,dgn ukiran istana Nurul Iman.. Sgt mahal.. Disana gak,korang akan nmpak sbuah pintu gerbang yg material die,emas tulin..

    ReplyDelete
  106. Sultan xprlu mgembar gemburkn jika beliau ingin bsdekah..tp aq yakin dia manusia tbaik....fuhhhh kayoooo weyh aq dpr sinki tu ckup laaa bwk balik then pajak...mak oooiiii agak2 brp jum dia ekkk....kihkihkih

    ReplyDelete
  107. Sultan xprlu mgembar gemburkn jika beliau ingin bsdekah..tp aq yakin dia manusia tbaik....fuhhhh kayoooo weyh aq dpr sinki tu ckup laaa bwk balik then pajak...mak oooiiii agak2 brp jum dia ekkk....kihkihkih

    ReplyDelete
  108. Fuck off laa korang semua..jangan hina sultan brunei la wei..takde otak! Memang sial!

    ReplyDelete
  109. nanti kta suma pergi mengadap Allah pon dgn kain kapan sehelai tu je.. tak payahla berbangga2, harta tu suma milik Allah yang Maha Kaya.. kalau Dia nak 'tarik' balik minyak dalam laut-Nya tu, sekelip mata je bole bwat.. tak perlulah gaduh2 pasal harta dunia ni, mati sok jdi tanah gak.. salaam..!

    ReplyDelete
  110. ak paham..ak paham.. yg marah2 ni sume..sbb cemburu.. sape la x cemburu kalo tgok org laen ad 7000 bijik keta mewah kn..kalau sehari pkai sebijik keta..7000 hari baru boleh mrase semua keta.. sronok.. kita ad viva secondhand pun syukur alhamdulilah...

    ReplyDelete
  111. Ya Allah .. Admin post gambar ni nak bagi info je .. sultan tak tahu pun yg admin post gambar ni makna sultan tak bangga pun atas kekayaan nya ... ape smua ni? menghina tidak henti2x bukan kah dosa jugak namanye? betul die kaye.. tapi apasal kita hina pulak? bukannya dia bangga pun.. lagipun gambar yg admin post ni mungkin ade yg tak betol.. jangan percaye sangat.. terserah lah kalau ade lagi orang nak komen nak hina atau salah falam kat sultan brunei kat bawah ni .. saye cuba trngkan sbnyk yg mampu .. harap smua faham :) saya rakyat Brunei jugak :) Assalamu'alaikum :)

    ReplyDelete
  112. pernah b'raya bersama sultan brunei ? pernah b'salam dgn sultan brunei ? pernah masuk istana sultan brunei ? orang brunei, limbang dan miri serawak setiap tahun beraya, bersalam dan masuk k dalam istana sultan semasa raya dan lelaki selalu b'tadarus di istana semasa bulan puasa. boleh tanya mereka. apa warna sink d dlm istana ? emas ? mangkuk jamban b'warna emas ? pernah masuk dlm garage sultan brunei ? kalau belum, tolong jangan di hina atau di buruk aan. sultan makan duit rakyat ? setiap tahun sultan sedekah dgn rakyat. bulan puasa lelaki tua muda yg b'tadarus di istana mendapat $10 satu kepala sedekah dari sultan brunei. bulan syawal, kekanak mendapat $5 satu kepala. orang kurang upaya juga mendapat perhatian dari sultan brunei. sultan brunei bijaksana dan selalu mengambil berat tentang rakyat. bukan memuji tp kenyataan. saya ni d kata aan brunei, brunei. di kata aan malaysia, malaysia juga. dua buah negara dlm satu agama itu diri saya. saya ada keluarga di malaysia miri sarawak dan juga brunei. jadi for me, doa aan yg terbaik. pernah dgr lagu kebangsaan brunei ? dgr dan hayati lah. itu doa rakyat untuk kebawah duli. ya Allah lanjut kan lah usia kebawah duli, amin ya rab ! (':

    ReplyDelete
  113. Yg baik jdkn tauladan.... Yg xbaik jdkn sempadan......

    ReplyDelete
  114. bod0h urg malaysia.....

    ReplyDelete
  115. orang-orang Brunei yang komen tu pun satu juga, sekurang kurangnya janganlah kamu memaki hamun orang orang malaysia, please lh,this is just comments,jngn disebabkan benda remeh ini kita sesama islam bermusuhan,please lah ok ,PEACE

    ReplyDelete
  116. Kiamat oi kiamat

    ReplyDelete
  117. baginda tidak malu menangis didepan rakyatnya kerana musibah yg menimpa rakyatnya. baginda sanggup turun utk melihat kehidupan rakyat rakyatnya.. baginda murka jika pengetahuan ugama islam dibiarkan. baginda menjemput rakyatnya utk sama sama meraikan hari raya aidilfitri di istana mewah baginda. baginda menderma wang yg besar kepada rakyat rakyatnya dan juga negeri negeri lain. x cukup kah semua bukti bukti tu utk membuktikan baginda adalah raja yg baik?

    ReplyDelete
  118. dan baginda jugak telah mewujudkan hukum hudud

    ReplyDelete
  119. Brsykr dn brbngga jd rkyt Brunei... kmu yg nd tau apa2 mngenai raja kmi diam sja.. Daulat Kebawah Duli Tuan Patik ..

    ReplyDelete
  120. Kalau nak tahu macam mana nak dapat rumah dengan kemewahan camni...

    1st - korang jadik sultan kat negeri kaya-raya yang tak diperintah oleh Menteri Besar yang ala-ala ulama...

    2nd - Bila dah jadik sultan yang kaya... korang tunggu jer orang-orang kaya datang beri hadiah.. Kalau hadiah kek hari jadi, macam MB yang kata salah sambut maulid nabi tu... takyah ler... Setakat ferrari ker Koenigsegg ker... ni hadiah level simpan dalam gudang jer...

    3rd - So, bila korang jadik Sultan yang kaya... aku cadangkan korang beli syarikat-syarikat akhbar dan TV dalam dunia ni... pastu suruh wartawan ikut jer korang mana pergi supaya setiap kali korang derma singgit dalam tabung tin milo tu, wartawan akan tangkap gambar, temuramah pengemis tu dan canangkan satu dunia yang korang ni seorang sultan yang baik... korang jugak aku galakkan buat comparison antara korang (Sultan negara Pasir Berdengung) dengan Sultan Brunei contohnya : Gambar korang derma singgit pastu sebelah tu gambar istana sultan brunei...

    4th - Kalau korang la jadik Sultan Brunei - agaknya betapa sengsara la rakyat Brunei korang kerjakan... sebuk nak bantu negeri orang yang tak wajib pun korang bantu... Ingat, kekayaan Sultan Brunei sebagai pemerintah Brunei adalah kurniaan Allah kepada rakyat Brunei... sebagai pemerintah Brunei, kebajikan rakyat baginda adalah lebih utama dari campur tangan dalam urusan negara lain...

    5th - Petroleum adalah sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui... Tahukah korang bahawa Sultan Brunei membantu negara-negara miskin dengan membuat pelaburan strategik di negara-negara berkenaan yang dalam masa yang sama akan menjana ekonomi Brunei selepas petroleum habis...

    6th - Orang melayu Malaysia memang suka sebuk pasal sultan negeri lain... Apabila kes flat kereta WWW1 hangat diperkatakan... 95% yang kecoh adalah oleh orang negeri luar mostly dari negeri yang sultan mereka pakai jubah pi semayang jumaat... Dah Sultan korang baik... puji jer la Sultan korang, takyah nak kutuk2 Sultan negeri lain... Rakyat Johor bangga dan sayang Sultan mereka... Yang sebuk-sebuk pasal Sultan ni semua adalah melayu banggang peliharaan DAP yang nak buang Sultan dan Islam....

    7th - Gamaknya kalau korang jadik Sultan camner la gamaknya?? gerenti jadik Sultan bodoh yang suka merempit dan bersunggut nak itu-ini free... Belajar bodoh, dah tu malas pulak, ada hati taknak bayar PTPTN... Dapat duit kerajaan kasik suruh gi belajar, korang beli motor bawak merempit, dapat duit PTPTN suh bayar yuran, korang belanja perempuan, dapat duit baucar buku, korang cashkan buat beli henpon...

    Patutnya kita bersyukur bahawa ada seorang Islam yang menjadi antara manusia terkaya di dunia.... Kita di Malaysia ni sebagai sebuah negara membangun patutnya lebih berbangga kerana kekayaan negara kita yang tak seberapa ni adalah atas usaha kita sendiri, tidak seperti Brunei yang rakyatnya memperolehi segalanya dengan mudah.... Kita patut lebih berusaha keras untuk memajukan negara kita, bukannya sebuk berdemo atau pi dengar ceramah politik bangang... Dah tau korang tu bodoh, belajar tak tinggi, kerje gaji ciput... tak reti-reti habiskan malam dengan jual MLM ker, jadik Pak Guard Part-time ker, kerje 7eleven ker apa ker... ni sebuk nak berinternet dan berpolitik...

    camner nak laksanakan hudud kalau umat Islam yang seciput tu taknak bersatu... Ni ada pulak yang rela jual akidah pada parti yang soheh mengamalkan pluralisme - aduhai... camno nak laksanakan hudud kalau akidah pun boleh diperdagangkan demi Putrajaya???

    Harta kekayaan Brunei dilaburkan dengan berhemah oleh beberapa agensi pelaburannya kerana mengenangkan minyak akan habis suatu masa nanti... Tapi orang Malaysia yang bangang nak minyak pree sebab alasan kita banyak minyak.. Hello... apa akan tinggal untuk anak cucu kita nanti kalau semua kekayaan negara nak kasik pree kat korang... cermin la muka korang tu skit...

    ReplyDelete
  121. nasib baik brunei tak gabung ngan malaysia..kalau tak habis duit royalti minyak kroni umno sapu...kelantan bole jadi macam brunei kalau berpisah dgn malaysia

    ReplyDelete
  122. err. ramai malaysian muslim ke kat sini? knpa comment korg x mcm org islam pun? mcm leak of islamic knowledge je? just beberapa kerat je aku tgk betul2 faham hukum hakam islam. pening bace komen korg.

    ReplyDelete
  123. 65billion, bepe % untuk rakyat? kalu dia spend 1j utk duit pun, tak smpai 0.00002percent dari nilai kekyaan, lagipon,kalu hasil minyak, boleh ke bolot sorang2 buat istana emas bagai, bukan nabi cakap perhiasan, bejana tu haram.rumah berkubah haram.macam pahala aku buat, dosa pon kaut skali jek..aku lagi respek sultan kelantan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cmana kmu tahu duit itu Baginda bolot seorg2?? Adakah kmu accountant Istana yg dilantik baginda?? Tahukah kmu berapa jmlah duit masuk dan duit keluar setiap hari Baginda keluarkan?? Berapa % duit yg dkluarkan?? Kalau xdak tahu better DIAM!! Jgn memfitnah yg bukan2 dan ckp yg bukan2 ttg Baginda.... Pernahkah tinggal d Brunei selama nie?? Rasanya blum ada rakyat mluahkan rasa xdak puas hati dgn cara pemerintahaan Baginda?? Fikir dulu sblm bercakap...

      Delete
  124. Salah satu amal kebajikan Sultan Brunei ialah menanggung penuh kos bil elektrik Masjidil Haram setiap bulan..Allah murahkan rezeki baginda berganda2:)

    ReplyDelete
  125. 1) belajar hormat orang
    2) cari ilmu, klu x, masing2 qkan menunjukkan 'kepandaian masing'.
    3) change the attitude please, sbb atleast SULTAN BRUNEI do something benefit to his country, dan kite boleh ambil iktibar dan contoh, bukan dengan cara menghina atau ap pon.
    4) bab sedekah, bergantong pada niat seseorang, klu x, di gtau, korang akan kata, sultan melepak kerja x buat ap2, tp bila mereka buat sesuatu amal, korang ckap lain plak .. org xley puaskan aty manusia semata2 kerana pemikiran sempit yang org ad ,,
    5) jauhi sifat mazmumah.. syukur negara orang dilimpahi dgn nikmat, negara kita pon bole jugak, set ur mind and spread the positivity,

    *maaf klu terasa aty atau tersalah kata.. please think and make some changes ..

    ReplyDelete
  126. jgn tunjuk ke kak mah nie..jap g die nk ikut jgak..tup2 pkai duit rakyat...kesian rakyat..

    ReplyDelete
  127. bkpe baloh2 ni..duit die ikut die lah nk wt npe pon kalu die saloh gune die jwb la kt padang mahsyar kekgi..kalu kite xtahu jgn kte ape2..

    ReplyDelete
  128. Jgn lah gadoh gadoh pasal ini... Aku pun rakyat Malaysia (dekat sempadan)... 23 tahun sudah kerja kat Brunei..sebagai penyelia pengangkutan swasta. Malaysia & Brunei saling memerlukan bantu membantu lah

    ReplyDelete
  129. baru sekali lihat gambar tersebut dah percaya tanpa menyelidiki terlebih dahulu? pengawalan terhadap keselamatan istana memang tersangat lah ketat tapi tak tahu pulak camner boleh terlepas gambar2 sebegini. selidiki dahulu sebelum percaya. mengenai dengan kereta dan emas tu sukar sangat untuk dipercayai. kalau emas celup atau bahan yg menyerupai warna emas boleh lah diterima akal. saya rasa sultan sendiri pandai menilai dan tahu hukum dengan sebaik-baiknya. Amalan masing-masing hanya Allah yang tahu. jadi marilah sma-sma berdoa untuk kesejahteraan negara masing-masing dari bertelagah mengenai sesuatu yang tak pasti dan mendatangkan dosa. sekian assalamualaikum :)

    ReplyDelete
  130. Subahanallah.. Allah tahu apa yg terbaik buat semuanya, Bangga bila ada org Islam yg kaya dan terpandang..ambil yg positif,..saya pernah ke negara Brunei untuk urusan oerniagaan, rakyatnya sangat lemah-lembut dan baik

    ReplyDelete
  131. Alhamdulillah...
    Semoga negara Brunei selalu dilimpahi Rahmat dan KArunia dari Allah, adil dan menjadi negara yang damai dan mulia... :)

    ReplyDelete
  132. bazir duit je sultan dungu ni, sampai tempat buang taik pn nak emas jugak. Bukan nk tolong orang fakir. Islam ajar hidup mcm tu ke?

    ReplyDelete
  133. Assalamualaikum.. x perlu marah2 kot, nak komen ke apa ke biralah beradab dan bersopan baru lah menunjukkan kita ni org yang bijak. saya tujukan kepada semua termasuk diri saya. kalau lah benar apa yang ditunjukkan, sebenarnya Sultan Brunei bijak.. Beliau bnyak menggunakan emas.. ini kerana emas adalah satu-satunya aset yang tidak akan susut nilainya walaupun pada kegawatan ekonomi. Dan apabila beliau gunakan emas untuk buat perabut dan sebagainya sudah tentu emas tidak perlu disimpan di bank serta dunia besar lain tidak dapat berbuat apa2 dengan beliau... Ya emas ada turun naiknya tapi nilainya sentiasa naik setiap tahun. itu hebatnya emas.. dan siapa kita mahu tentukan sesuatu hukum tanpa siasatan serta selidik yang sempurna. adakah peralatan serta perabot yang dibuat dengan emas itu digunakan oleh beliau? kita tidak tahu bukan? maka tidak perlu untuk menghukum serta memaki hamun tidak tentu pasal. lagipun, rakyat brunei tiada yang susah, jadi tiada masalah untuk beliau nak bergaya sekali pun. kadang2 nampak gah tu perlu untuk menunjukkan kuasa pada negara lain, maka tiada yang berani untuk melawan beliau dan negaranya. lagipun kalau benar gambar diatas semua hartanya, bukan beliau yang tunjuk pun orang yang tunjuk, jadi bukanlah beliau yang menunjuk-nunjuk.. sekian.. Maaf ye kalau ada silap salah..

    ReplyDelete
  134. salam sumer...don get me wrong, I am all for hudud..but is he himself ready....mari kite kaji satu benda jea...(lain byk lagi leh kaji)...bkn dlm Quran ada nyata kalo berlebih2han ataw menjadi satu pembaziran bkn kah org tu tergolong sebagai sedara syaitan so there itself we noe whos ruling Brumei...7000 ribu keta sy tk jd masalh kalo sumer di gunakan...masalah nyer satu keta di guna kan hanya max 3 kali setahun..ada yg tak kuar2...bkn kah itu satu pembaziran nama nyer..rezeki dtg dari Allah bkn sumer baik utk kite kebanyakan adalah nk uji dn menjadi fitnah buat kite...kalo betul dia nk laksanakan kerajaan Allah seratus peratus hes needs to become a commoner duduk umah sekadar cukup and mewah utk dia dn keluarga dia...keta guna apa yg perlu jea...tk perlu ada hamba perlu nk bukak tutp pintu utk dia sbb dia masih mampu..kalo sesorang boleh tunggang kuda apa alasan dia tk boleh bawa kenderaan sendiri...live as a proper mosleem, live moderately supaya org tk syak sangka ataw rase nk mengampu...juz don do it juz becoz u feel u are oreadi old and u feel U need to change due to the sin tht u hv done all tis years of leaving....pernah sy dgr u ber ckp yg b4 brunei was in hududs law...is so why ur wife dulu tk pakai tudung and kena bersuar ketat?,,,(hv pix to prove) jgn buat ni nak safe ur own skin..as rakyat is not dumb nowadays...is so the whole brunei tak perlu angkat tangan nak sembah dia lgi dah, nak pangeil duli maha mulia...who are u to be mulia is the eyes of a human....yg mulia is only Allah bro,,,wasalamn

    ReplyDelete
  135. kite mmg patut tegur brunei...do org brunei jgn nk ckp jaga negara sendiri sbb ini bkn hal Negara ini hal ugama islam, selagi sesorang itu berugama islam ia adalah sedara kite...and wajib kite bersuara (benda yg betul) walaupun Negara itu jauh beribu2 batu...plis Bruneian if u been ruling under Allahs law..why cant u see tis...? unless u been ruling under his law,,,

    ReplyDelete
  136. Yang caci maki tu dengki ngan sultan Brunei sebab tu kluar ayat2 bodoh camtu skali

    ReplyDelete
  137. banyak orng malaysia

    ReplyDelete
  138. banyak orng malaysia

    ReplyDelete
  139. Dah.. Semua bodoh semua babi semua pukimak. Puas hati?

    ReplyDelete
  140. Assalamualaikum saudara2 ku semua.. Rasulullah pesan "FIKIR 70 kali sebelum menuduh", "bermusafir selama 7 hari bersama orang yang ingin kita kenali",..

    Pada rakyat M'sia...bersyukur & Redha'.. jgn sampai dicabut rahmat dari Nya..
    Pada rakyat Brunei.. bersyukur & Redha'..peliharalah sebaik2nya apa yg baik2..

    Pada saudara2 ku semua..ingatlah pesan Allah.."Mereka (yakni Nasrani & Yahudi) tidak akan redha & gembira sehingga kamu ikut jejak langkah mereka.."

    ReplyDelete
  141. saya org bruneiu,tpi kurang puas hati lah dgn brunei govt ni,nama saja negara kaya tapi rakyat masih berhutang,ada yg miskin melarat,kakitangannya & menterinya corrupt suka di 'bayar' jika mahu lulus sesuatu projek atau bisnes.Melayu akan di ketepikan dari projek besar malah bangsa asing sperti india atau china di bagi peluang jika 'membayar' untuk sesuatu projek.lihat sajalah,bagaimana bangsa asing ini boleh menguasai bisnes tempatan dan bersenang lenang di tanah melayu

    ReplyDelete
  142. YANG MAHA MULIA ITU HANYALAH ALLAH,NABI PUN TAK MINTA DI PANGGIL YANG MAHA MULIA.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri