Info : Kesan Buruk Makan Kuning Telur Sama Seperti Merokok
Home » » Info : Kesan Buruk Makan Kuning Telur Sama Seperti Merokok

Info : Kesan Buruk Makan Kuning Telur Sama Seperti Merokok

18 Comments

Walaupun kuning telur kaya dengan nutrisi, tetapi memakan kuning telur secara kerap boleh mengakibatkan kesan buruk terhadap kesihatan.

Para pakar kesihatan menemui bahawa pengambilan kuning telur dapat mempercepat aterosklerosis, penyakit arteri koroner, seperti halnya merokok.

Dr. David Spence dari Western University , Kanada, dan pasukannya meneliti lebih dari 1200 pesakit di London Health Sciences Centre’s University Hospital. Mereka menemui bahawa mengambil telur secara teratur, dua per tiga sama buruknya dengan merokok. Dengan kata lain, baik merokok mahupun memakan kuning telur dapat mempercepat aterosklerosis.

Aterosklerosis adalah perubahan pada pembuluh darah dimana plak terbentuk pada dinding arteri bahagian dalam dan diperburuk dengan kolesterol. Plak yang pecah merupakan penyebab yang utama sebahagian besar serangan jantung dan stroke.

Penelitian tersebut juga menemukan bahawa orang yang mengambil tiga atau lebih kuning telur dalam seminggu, memiliki kesan plak secara signifikan, lebih dari orang yang makan dua atau kurang kuning telur seminggu.

“Telah diketahui sejak lama bahawa pengambilan kolesterol yang tinggi meningkatkan risiko kardiovaskular, dan kuning telur memiliki kolesterol yang sangat tinggi. Pada penghidap diabetes, mengambil telur dalam sehari dapat meningkatkan antara 2 hingga 5 kali ganda risiko koroner.” kata Dr. Spence, yang mengetuai kajian.

18 comments:

  1. Telur kuning ye bukan kuning telur

    ReplyDelete
  2. ape mcm orng bawah,sedap tak makan teloq kuning kote aku??

    ReplyDelete
  3. bak sini.. aku suke mkn teloq kote...

    ReplyDelete
  4. Abis lerh.. Aq 2 ary2x mkn tlur ayam.. Endak bule hdup tmpa tlur ayam.. Hahahahahah

    ReplyDelete
  5. @anonymous 21 november 2012 02:59 kuning telur lah, bukan telur kuning. samalah macam putih telur

    ReplyDelete
  6. telur kuning sedap mkn ngan nasik lemakk...

    ReplyDelete
  7. hey org first kat atas tu,, mmg kuning telur lah mangkuk!..bknnye tlur kuning..bajet gile..time
    klas bm ko ponteng

    ReplyDelete
  8. orang yg first tu otak kuning..

    ReplyDelete
  9. arrrggh telur kuning sedap lahh ,

    ReplyDelete
  10. Suma bodoh! Kuning teloq dgn otak kuning pun kecoh dpt teloq free suma amek je.. makan dgn teloq zamri kl wahaha

    ReplyDelete
  11. Woiiii telur aku hilang,,sapa curi niii??jiran bawah tw x sapa y curi tlur ak??

    ReplyDelete
  12. ada kat aku ni ha telo kau..nk amik balik ke?? aku baru nak bt lauk..

    ReplyDelete
  13. ler telur kuning dah la sedap.... pasni makan putih telur je la...

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri