OMG : Gambar Selepas Pembedahan Askar WW1 Yang Ditembak Dimuka (6 Gambar)
Home » » OMG : Gambar Selepas Pembedahan Askar WW1 Yang Ditembak Dimuka (6 Gambar)

OMG : Gambar Selepas Pembedahan Askar WW1 Yang Ditembak Dimuka (6 Gambar)

10 Comments

Pembedahan muka ini adalah hasil kerja tangan Dr Harold Gillies yang merupakan Field Surgeon pada masa tu. Difahamkan doktor pakar yg lain hanya jahit, balut dan suruh askar yang tercedera balik rumah. Tapi berlainan dengan Dr Gilles, dia cuba sedaya upaya untuk membentuk kembali muka yang telah rosak teruk. Gambar-gambr berikut merupakan hasil pembedahan yang dilakukkan oleh Dr Gillies.


Sedikit info tentang Harold Gillies diambil dari National Army Muzium of London,

Gillies’ work was revolutionary; his technique used bones and cartilage to reconstruct faces and pioneered the extraordinary ‘tubed pedical’ method of skin grafting, in the days before skin grafts were possible. Multiple surgeries were required and the patients were kept in hospital for years at a time.











p/s : agak-agak ape benda yang terjulur-julur tu ek?

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

10 comments:

  1. mcm tangan baby pun ader...tak tahu berapa kali bedah pesakit ni terpaksa lalui.tentu azab

    ReplyDelete
  2. Ksian tgk, kejam nye org tu tembak kt muke..

    ReplyDelete
  3. seyes terer doc tu pd zaman peralatan tk canggih cm skank..

    ReplyDelete
  4. Zaman mamat ni bius ad lg ke x? Sakit siall.

    ReplyDelete
  5. Lain kali nak tembak,biar kasi mati la..seksa siot...

    ReplyDelete
  6. Macam zombi Resident Evil la pulak...

    ReplyDelete
  7. blog penpatah tau copy paste je.
    amik dri blog org lain pas 2 jd kn mcm hak mlik sndri

    ReplyDelete
  8. bodoh.. ada pulak orang tulis kejamnya tembak kat muka.. kalo musuh tak tembak, musuh pulak yang ditembak.. itulah perang.. tu sebab kita jgn berpecah belah.. bersatu la, berselisih pendapat sekali pon berbincang mohon maaf, kurangkan hipokrit, lebih kepada berterus terang..kurangkan ego!

    ReplyDelete
  9. mcm ada dlm ceta zombie pla.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri