SADIS! (14 GAMBAR) PENGORBANAN SEORANG ANAK UNTUK AYAHNYA
Home » , » SADIS! (14 GAMBAR) PENGORBANAN SEORANG ANAK UNTUK AYAHNYA

SADIS! (14 GAMBAR) PENGORBANAN SEORANG ANAK UNTUK AYAHNYA

138 Comments
Cheng Yixing (56) ialah seorang bapa beranak 3. Setelah kematian isteri beliau membesarkan3 orang anaknya dengan bekerja sebagai petani. Hasil usaha kerasnya salah seorang anak beliau Cheng Jilai (24) berjaya memasuki sebuah universiti. Bagi menanggung perbelanjaan pelajaran ananya Chen Yixing bekerja keras. Beliau tidak membenarkan anak beliau bekerja terlalu keras dan lebih suka jika Chen Jilai belajar. Malang bagi Cheng Yixing, beliau disahkan mengidap kanser rektum dan prognosisnya adalah buruk. Beliau mengambil masa terlalu lama untuk berjumpa doktor dan nyawa beliau tidak dapat diselamatkan

Sebagai permitaan terakhir, Yixing mahu anak beliau Jilai menjaga beliau dihari-hari akhir sementara menanti sakaratul maut. Jilai tidak lupa jasa bapanya dan mengangguhkan pelajaran beliau di Xi’an Aeronautical University. Dua orang kakak beliau sudah berkahwin dan tidak mampu menjaga anak mereka. Nasib orang miskin di China memang sadis!

Jilai menggunakan duit yang dikumpul beliau untuk belajar di Universiti untuk ubat tahan sakit, membeli keranda, duit neraka, dan kesemua peralatan pengkebumian. Apa yang dikehendaki bapanya dituruti. Jilai tidak tahu apa akan dilakukannya selepas bapanya meninggal. Hendak sambung belajar duit sudah digunakan untuk "perjalanan akhir" bapanya ke liang lahad.

Cheng Yixing kembali menemui ialah ilahi 27 Mac lepas. Diharapkan Cheng Jilai, seorang anak yang berhati mulia ini dapat meneruskan pelajaran beliau. Agak sadis jika beliau kandas kerana menggunakan wang simpanan untuk menguruskan bapanya yang sakit

Nasib baik di Malaysia ada PTPTN. Tak perlu risau duit pelajaran. Boleh pinjam. Di China tiada PTPTN. Ini bukti Malaysia bagus dan Barisan Nasional kerajaan yang perihatan. Untunglah!




138 comments:

  1. like Debra answered I'm in shock that some one able to make $5195 in one month on the internet. did you read this site http://www.taz3.com

    ReplyDelete
  2. ko admin puki mak la dengan barisan ko!!!
    kait rapat dgn politik & kasih syg baruah tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pikir pakai otak la bukan pakai lutut. Kalu logik ok lah

      Delete
    2. aku rase btol admin ckp.. lau takda ptptn susa woo. sape la nak baya yuran puluh2 ribu tu.. syukur alhamdulillah aku dpt ptptn. nnti dah keje baya je la

      Delete
    3. Binatang semua. Bodo kerajaan Pakatan Rakyat tukar PTPTN dengan Biasiswa lah bodo. Orang UMNO memang jahil belaka. Bangang selamanya.

      Biasiswa = Bagi tak pulang kembali.
      PTPTN = Bagi dan bayar berkali ganda. Bodo.

      Delete
    4. yeahlah, mengikut otak macai, PINJAM duit untuk belajar lagi bagus instead of dapat pendidikan PERCUMA

      Delete
    5. admin macai admin macai ...... dapat lembuuuu latew

      Delete
  3. Pegi mampos dgn parti pilihan kau tu harul thaa... ikut suka org la nk tulis apa.. yg ko sibuk sgt bkn dpt duit pon.

    ReplyDelete
  4. cerita da ok da...memang mulia pengorbanan seorang anak....tapi tak nak sangkutkan dengan politik...nah aku takan jengok lagi pan patah...memang cibai haramjadah jugak rupenyer.....

    ReplyDelete
  5. ha'ah laa admin..bgus btul ptptn tuh..leh student wt joli..pastu keje gaji xsberape,kos sara hidup tggi..tu lau yg keje..lau yg menganggur,makan pasir laa hari2,duit xde nk byar hutang..last2 kne blacklist..hidup BN bangsat!!!..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. doh bakpe g pinjam bodo.kalu xboh pjam beljar sapa panda.kejaan bg biasiswa..tp kalu setakat mu membazir je pjam.bodo supe lembu.hahaha..

      Delete
    2. Kau yg otak lembu daa tau dpt ptptn pi pegi joli buat ape !!! Duit tuh untuk blaja ..lepas tuh tak leh bayar kutok BN pulak

      Delete
    3. tahh bodoh tah ingat.. duit ptptn untuk blaja. bukan buat joli. pastu nak kaitkan dgn politik? ape masalah la kau ni..

      Delete
    4. org atas ak ni sume bodo..tepuk dada tnya selera la..dh ad duit ribu2 dlm akaun,tak rasa nk g belanja sakan ke?ak idup dekat u,tak pernah jumpa lagi,budak2 ptptn yg bleh simpan duit.konpem abis la

      Delete
  6. Sejak bila pula benda mcm ni sadis? Bongol.

    ReplyDelete
  7. kahkah kena atas dahi geng2 parti pembangan..

    ReplyDelete
  8. BRO HARUL THAA MEMBER GUA ADE DIA LUPA LOGOUT ADA ORG HACK EMAIL DIA ..BARU I COL DIA

    ReplyDelete
  9. bodoh.... ko admin pegi byr hutang ptptn ko dlu,, byk ckap plak.. pi mampos la barisan ko..

    ReplyDelete
  10. PTPTN bukan Duit Barisan Nasional, Duit pinjaman yg diberi tu Hasil dari titik peluh rakyat bekerja, Then Bayar cukai2 yg kerajan buat...

    Gaji2 kakitangan kerajaan juga hasil dari cukai2 yg rakyat bayar..bukan hasil dari kerajaan yang memerintah..

    x payah nak agong2kan sangat Parti2 Politik nie..

    klu pemimpin bagus boleh pimpin rakyat ke syurga, klu pemimpin pon x betul nak pimpin rakyat camner???

    Klu takat bagi duniawi jer buat apa..

    Cara pilih pemimpin:
    - tgk cara bakal pemimpin tu jaga family sendiri..klu family dia jaga batas2 aurat, jaga pergaulan antara muhrim dan bukan muhrim, jaga solat dan ibadat2 lain..pilih lah pemimpin tu.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai jubah pakai kopiah berlogo parti pegi mesjid tertentu...tp kalau tok guru wat salah jgan tegur.angguk je.gerenti masuk syurga...hihihi..

      Delete
    2. jgn dikaitkan dgn TOK GURU!!

      Delete
    3. jgN kait t0k guru .. angguk ja

      Delete
  11. aq support bdk ats !!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. bangang.... ko tau x negare lain belajar free.. x ya ptptn x ya pape.. pg skola sume free. negare kite je duit tah ke mane

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodoh jgk kau ni. boleh miskin krajaan lau ikot cara kau ni.. ada otak pk.. jgn sume bnda nak free je.. lau nak free sangat kau blah dri malaysia..p dok negara lain, orang mcm kau ni la yang rosakkan imej mlaysia.. tak reti nak bersyukur.

      Delete
    2. Kepala hotak ko.. jepun, korea pendidikan percuma.. 15 tahun lepas korea di bawah kita, sekarang?? 57 thn memerintah, hutang makin banyak

      Delete
  13. bodoh gila statement admin blog ni yg pling last 2, tobat sumpah aku xkan masuk blog ni dah, aku suruh member2 aku unsubscribe skli. bodoh bleh plak kain politik Barisan Neraka 2.puiiiiii..duit gaji menteri yg beribu2 hasil cukai rakyat tau dak? bongok bahlul lahabau tahap gaban nokharom admin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. /\
      |
      |
      (antara anak murid tok guru)

      Delete
    2. Anak murid tok guru mmg suke mancarut takpe masuk syurga kan..haha

      Delete
    3. orang tak reti nak bersyukur mmg mcm tu..

      Delete
  14. die memuji parti tu dalam bentuk sarcasm lah . . sinis atau sarcastic . . tak payah lah marah-marah

    ReplyDelete
  15. Bodo gle sape post ni

    ReplyDelete
  16. Mau minta kami undi la tu kangan harap la. Bepolitik pla sna puiii laa

    ReplyDelete
  17. dok bising cukai...bnyk mna la cukai yg hangpa bayaqr dgn hasil yang hang pa dpt....yg byr cukai bnyk tu taikun2 yg kaya...piiirahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang la, bodoh. tp bukan sorang je yg byr. klau sorang bayar rm10, sjuta orang dh jadi rm10 juta. kau boleh pk x sebenarnya, bodoh? cukai kreta dgn motor dh bratus2 stahun. tu blum cmpur duit tol lg. satu hari brapa rmai yg byar tol? macai BN memang bodoh especially yg kat atas ak ni

      Delete
  18. wei BANGANG2 SKALIAN...ampa ckp menteri,Pm, ap suma mkn duit rakyat kan??...abes 2 yg kakitangan kerajaan??gaji depa gna duit apa??xguna duit rakyat lg ka??bodoh..bahalul...yg komen 2 klu ampa kakitangna kerajaan.ampa kutuk pm la menteri la mkn duit rakyat...ampa ngn pm sama ja wei...LEN KALI KLU NK BERPOLITIK KA HAPA KA...PAKAI OTAK....ADA OTAK PIKIR....AMPA KEJA NGN KERAJAAN,MKN DUIT KERAJAAN..MENYUMPAH NYUMPAH KERAJAAN....LEN KALI DPT GAJI..JGN BG ANAK BINI MKN...DUIT HARAM KAN???....

    p/s...KUTUK MKN DUIT RAKYAT...TP DIRI SNDIRI XSDAR DOK MKN DUIT RAKYAT JGK.....ADA OTAK TAPI BANGANG......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik der

      Delete
    2. Betol2...sy sokong

      Delete
    3. Sokong.. Keje pnt2 sdap2 potong tax.. Bajet golongan swasta dpt ape???

      Delete
    4. wa tabik same lu derr. terbaikk

      Delete
  19. nie entry blogserius nie....perghh copy paste nmpk admin neh....xder nk bg kredit2 pun kt pemilik asal

    ReplyDelete
  20. barisan neraka...hell yeah!!!...

    ReplyDelete
  21. BODOHLAH . BELAJAR TINGGI2 . TAPI BODOH TINGKAT2 .
    BUKA KONGSEP CUKAI . KENAPA ADA CUKAI ??
    LEPAS TU PERGI MOGOK .. AGAK2 TERASA TAK DIRI ANDA DIPERBODOHKAN ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau lg bodoh. Eja konsep pun tak reti.

      Delete
  22. aku sokong yang comment kt atas tu...bukan duit BN...duit rakyat...duit yang rakyat bayar cukai...and aku rase org yg comment-2 kt atas tu mesti berasas...mesti diorang antara rakyat Malaysia yang kene bayar cukai...ibarat lembu punya susu sapi dapat nama...yela, rakyat punya duit, BN jugak yang dapat nama...
    (^_^)V

    ReplyDelete
  23. copy blogserius.. kreditla... hurmm...

    ReplyDelete
  24. INI SEMUA PROPAGANDA ..
    ADA TELAH PUN DIPROPAGANDAKAN

    ReplyDelete
  25. cerita dah ok....tibe2 msok lak politik...APTB

    ReplyDelete
  26. Pehal plak tetiba admin kait dgn kebaikan barisan nasional? Pi kaji dulu negara2 maju, banyak yg bg study free je. Pi la filipina tgk. Aku ada ramai member bdk degree filipina. Pi la negara2 arab. Libya pun bg study free!! Gi mampos la dgn barisan ko. Pi tny org2 kampung mcm kampung aku mmg la ramai sokong bn. Abis awat org2 selangor yg dekat dgn kerajaan putrajaya bleh sokong pakatan. Sial la admin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. asal lu dok malaysia der? pegi la dok filipina tu.. dok sane sng sikit sume free kan? bodoh mcm lembu

      Delete
    2. sebab dia nak negara dia maju! bukan sama ja !

      Delete
  27. Sedar tak semua yang kita kutok sesama kite, hine sesame kite, gadoh sesame kite ni semua nye agama yang sama ISLAM. Aku naik saksi tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH dan nabi MUHAMMAD itu persuruhnya. kenape perlu hine sesame manusia sedangkan agama Islam tak pernah mngajar kite buat begitu. siapa kita hendak menilai dan menentukan baik buruk seseorang itu. Hanya Allah yang berhak menentukan betul atau salah tindakan seseorang itu. kalau tidak suka dengan cara BN, cukup la dengan tidak mengundi. tidak perlu kata lebih. suka dengan cara prti pembangkang? undi la. itu sahaja. kenape perlu berbalah, menghine sesame ISLAM. ingat la, dunia akhir zaman akan banyak terlihatnya tanda2 kiamat dan ingin diingat kan bahawa kesemua tanda2 kecil kiamat sudah complete, tnggl tnggu time sahaje tanda2 besar kiamat. renung2kan dan selamat beramal. banyak kan bertaubat. Assalamualaikum. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syeikh. dpa sbnqnya nk tnjok kt org len, prti mna yg adil dan mna yg x adil.. tp dpa x pndy nk trik rmbut dlm tpog.. so syeikh yg terer ni tlog la dkwah puak2 yg msih x leh mmbzakan mna 1 prti yg islamic

      Delete
  28. bla la ko barisan neraka !!!
    orang bersyukur kpd Allh , bkan pade najib...

    bengong , bangang , bogngok kepada BARISAN NERAKA

    ReplyDelete
    Replies
    1. allh??? ape tu???
      nak bersyukur konon eje ALLAH pun tak tahu.. yapedaaaa
      tau kutok orang aje

      Delete
  29. barisan Alternatif la puki sial.

    ReplyDelete
  30. siap ada iklan kat bawah tuu...wakakakakaka.....

    ReplyDelete
  31. Barisan bagos sy nk undi

    ReplyDelete
  32. Bodoh... Kalau xnak bayar duit ptptn balik, xpayah pinjam. Nak kecoh2 kne byr balik la ape la. Mmg la kne byr balik, ko dah gune duit tu. Jgn tau hidop nak free je. Kalau blaja tu genius sngt nk demand xya byr balik Len la cite. Blaja 3pointer pon Susa dpt. Ade hati nak sure mansuh ptptn. Kalau bapak kau boley sponser student2 ni blaja, lain la cite! Ckp x guna akal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa sokong lu derrr

      Delete
  33. emm yg maki2 tu.. ubahlh perangai.. kalo x suka.. jgn sampai maki2.. LUH FIKIRLH SENDIRI

    ReplyDelete
  34. macaii....macaiii everywhere......

    ReplyDelete
  35. promote bn pulak daa..dah nak bankrap da bn tu nak promote pe lg....

    ReplyDelete
  36. nk blajar free konon...yg bg pinjaman ni pun dok blajar main2...first semester pn dh brapa ramai kena dismiss....bkn nk sokong mana2 pihak...tp fikir la...tanpa duit rakyat kita x dapat apa2...kalau yg bayar cukai tu sekadar makan kt kfc saja 6% tu x perlu la nk gebang kuat2....jgn kata kita byr cukai kita nk duit tu balik bulat2...kalau nk duit tu bulat2 baik x perlu kerajaan wujudkan cukai...negara pn x ada pendapatan untuk rolling baik duit utk bangunkan beberapa prasarana dan byr gaji kakitangan kerajaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. X byr cukai xdak la jalan raya, lampu jalan, dsb......

      Delete
  37. dimana bumi dipijak, di situ langit dijunjung. cakap jgn sebarang, kalau anda sendiri pun sbg ketua keluarga, ketua pekerja, atau penyelia blm tentu blh bsikap adil & saksama... masih blm sedar kemusnahan melayu islam dok bbalah sesama sendiri seeloknya bagi cadangan yg mbangunkan melayu islam & islam itu sendiri...

    ReplyDelete
  38. wei!!!ko nk blaja free sngat kn,ko pegi la tmpat yg free...xpyh nk mnyumpah2 kat dalam nie!!!org yg komen bajet bgos 2,mcm dapat smbung blaja jew....(-_-)

    ReplyDelete
  39. kes kecik pon nk amik serious .. bace jadikan ilmiah kita je dah la .. tak yah la fikir jauh2 .. adoi ..

    ReplyDelete
  40. Pembangkang @ DAP bongok dow..xsedar untung..

    ReplyDelete
  41. Bodoh la,psal ngeri china pnya cter, bangsa melayu plak yg nk bgaduh,bodoh la.. Mmang btol ckap admin,malaysia ada ptptn.snang untuk ank brnak korg gak.korg dh ckup kaya ke nk bagi ank branak korg blajar,ckp pkai otak la woii,jgn jd mcm lembuuuu

    ReplyDelete
  42. Kalau cari ilmu tu free dan mudah .
    Penat2 jela semua orang buat buku dan nota.
    lepas tu semua baca dan amalkan free2 je..

    Lagi pun bukan nak kata apa la kn .
    banyak budak2 melayu study main2..
    aq rasa . ramai je kenkawan aku sedara aku ,.
    dapat diplomat dah ada keje ..
    ngarot je mengangur tu semua ..
    tu orang kata,. tade skill dan pengalaman sampah gak sijil tu ,..

    mana ada yang free dalam dunia nie ..
    ish2..

    ReplyDelete
  43. Sewaktu pas memerintah ramai ta suka . Bila BN dah memerintah mula2 suka. last2 banyak pula bunyi dia.. mana satulah orang melayu ni nak .
    aku tepuk tangan tgok cina dan india maju. melayu kebanyakanya kelaut. Jangan nanti dah jadi orang bawahan baru nak buka mata. dah2 la tu gaduh2 .

    ReplyDelete
  44. dah laaa copy paste dari blog orang lain pastu nk tunjuk bgus lak admin bangsat

    ReplyDelete
  45. Kalau dapat study free, majority nanti main2 time study. Senang dapat, senang tinggal. Macam tu lah lebih kurang. Bila kena bayar, kan sebenarnya kita lagi menghargai. Takdelah buang duit camtu je.

    ReplyDelete
  46. Kerajaan Malaysia berlagak bagus jerr,konon BR1M la....ptptn la......sumbang sana sumbang sini.....tolong rakyat la.....padahal duit rakyat jugak!!!!!puihhh!!!!!!

    ReplyDelete
  47. and berharap Tun Dr.Mahathir menjadi pemimpin kita semula!!

    ReplyDelete
  48. Rase nye ade pilihan nk amik ptptn atau tk..kalau menyusahkn buat ape ambik?pastu bising,dpt duit beli hanpon beli moto,tk ke bodoh..duit utk blaja buat pegi enjoy..pastu tanak bayar,salahkn org lain..watafak?

    ReplyDelete
  49. Majoriti org yang dapat duit ptptn buat joli, buat downpayment kereta, belanja awek, beli phone mahal... Dan lain lagi... Tapi bila suruh bayor, melenting... Siapa yang perangai macam sial sekarang ni??? Kerajaan dah baik bagi pinjam duit, ko dah ambik ,.. Bayar je lah. Jangan nak salahkan ptptn tu. Ko jadik macam kat india baru tau, nak kena bedah pun tunggu ko bayor duit.. Kalau tak, ko menggelitik macam mana pun doktor tak tolong... Bersyukur lah wei...

    ReplyDelete
  50. oiii BN baik arr aku sokong...laksanakan HUDUD

    ReplyDelete
  51. itu fakta bahalol..bkn suka hati nak kaitkan dgn politik...bersyukur kat malaysia ni korang ada mcm2 kemudahan....bkn mcm nurul izzah bahalol yang murtad tu...

    ReplyDelete
  52. hmmmmm... xsemestinye bljr free bdk bljr main2. perkre tu bergntung kpd setiap individu yg nk bljr. hmm ko sggup ke byr duit ptptn tu ? skg nie nk cri duit da la susah. kos hidp tggi. haihhh.

    ReplyDelete
  53. marah2 ni nape bang oi,lantak arr PTPTN dah bagi aku aku beli arr henpon,keta blanja awek aku...kau ade?aku anak felda,felda yg bayar hahahahaha..rugi la sape tak makan duit PTPTN...lantak arr yg bukan anak felda...yang bukan anak felda:PI BAYAR KORANG PUNYER PTPTN LA WOI<

    ReplyDelete
  54. BARUAH BN! BN= BINATANG NEGARA! PINJAM RM 15,000 DUIT PTPTN, PULANG RM 20,000. TU PRIHATIN KE HAH BABI!??! BARUAH BN! ORANG MELAYU MEMANG TAK BOLEH HARAP! TAU NAK KUTIP UNTUNG JE!!!!

    ReplyDelete
  55. pelaq kerajaan
    nak makan duit rakyat ja

    ReplyDelete
  56. vote 4 BN...fuck for anuar n koco2nya(tali barut zionis)

    ReplyDelete
  57. Orang atas ni mcm tak pg sekolah, miskin sangat ke bahasa??

    ReplyDelete
  58. BN mcm bagus sgt...sumbang itu lah ini lah...padahal bg duit rkyat jgak...bg sumbanagan dkt org FELDA pun guna duit rkyt jgak...dh lah suka mghina...BN(Binatang Neraka/Barisan Neraka/Barisan Najis)...Kami sbg org FELDA bnci BN...hhaaahhkkk thuuiiihh...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. binatang neraka? barisan neraka? barisan najis? ni kau hina ke ape? lu pun same la 2 x 5.. ckp pakai otak der..

      Delete
  59. cite da best tp bodoh ayat bwh mcm shit... politik la kau smpai mati

    ReplyDelete
  60. barisan nasional bodoh!!!

    ReplyDelete
  61. jadi yg ko g mohon duit PTPTN tu apa hal? Lau Susah sangat tp ada hati nk blajar baik ko g blajar d pondok jelah .. Boleh blajar agama dan x pyah byar beribu2 utk kos kuliah ko tu kangkung oii...

    ReplyDelete
  62. PKR DAN PAS memang mcm sial...bodoh..dh la byk berjanji tapi bukan nak laksanakan...orang malaysia sedar la skit...x tengok berita ke???? org yg sokong pkr tu bengang sebab janji pkr sume haram jadah...pembohong...

    ReplyDelete
  63. tlonglah jan bertengkar kat sini.. x elok maki hamun 2.. tuhan marah..

    ReplyDelete
  64. kalau na bandingkn dgn negara lain education free tu sbb cukai dorg tinggi gile..kalau kite ni cukai naik mogok kene byr education mogok maki2..so ape y korg nak??? kalau education free and cukai tak naik sapa na byr gaji2 pengajar, facility etc..??

    ReplyDelete
  65. pada y rasa BN ni bodoh ke ape.. ape kate korg pergi mengundi and make a change?? setiap satu undian tu bermakna la..x kesah la kalau ade penipuan ke tp at least ada usaha dr dok maki hamun tp daftar undi pon malas apa beza???

    ReplyDelete
  66. lntk la nk mgundi ape2. ekut skti TP xprlu la ktuk mn2 prti.. bio je la deme.. ak pn dpt PTPTN, alhmdulillah dpt tgug pLjrn..agpn kLu xnk gune PTPTN, bLjo la pndai2 bio dpt biasiswa...y nk mrh PTPTN tu aphLnye syg2 oiii...
    p/s: Xksh la prti mn y mmerinth...
    Rasulullah S.A.W tetap mnjadi Idola

    ReplyDelete
  67. dpt ptptn wat p joli psl ape?ape ke bodo blajar tinggi tp rendah akhlak..kerajaan bg pnjam untuk korg wat blajar..student stupid..

    ReplyDelete
  68. KAU ORG BUJANG..CKP NK HAPUS PTPTN...SEDAP LU CKP...LU BLUM KAWIN..BLOM ADA ANAK...LU KLU DH ADA ANAK LU TAU LA LU INGT SNNG NK ANTA ANAK PG BLAJA TINGGI2??...SEMUA KNA PAKAI DUIT MAA...LU XNK BYR PTPTN...LU DPT 1ST CLASS DEGREE..PTPTN KASI ITU WANG FREE SAMA LU LA BAHALOL......PAKAI OTAK...JGN CKP IKOT DNGAR ORG LAIN CKP..LU TAU KA ORG LAIN CKP AP2 BERITA KAT LU 2 BETOL KA X??...BODO XDAK OTAK...SELAGI MANUSIA ITU XTAU BERSYUKUR..SLAGI ITU LA MANUSIA ITU XMAJU....

    PEMBANGKANG SEKALIAN.....AMPA PKIR INI...LU SBELUM NAK HAPUS PTPTN...LU HAPUS DLU TANDAS YANG BAYAR 30SEN....KLU LU LPAS ITU PROBLEM...WA RESPEK SAMA LU.....SBELUM PKIR NK HAPUS BSAR2...LU BLAJA DLU HAPUS YG KECIL2 MCM WA CKP TD....ITU PN LU XMAMPU...LU JGN MIMPI LA....WA CABAR LU PEMBANGKANG!!!!........

    ReplyDelete
  69. Org melayu ni hanya pandai maki hamun jer.... cakap dalam ni boleh ler...yg bestnya, org yg maki hamun dlm ni kebanyakkan yg dapat bonus, yg dapat brim & etc..golongan profesional mcm kami ni di potong cukai smpai 6k setahun x bising pun..

    ReplyDelete
  70. kalau la tol boleh masuk dlm pelepasan cukai...kn bgusssss.....bru krajaan tw cm ne rkyat derita byr cukai jln ngn income...

    ReplyDelete
  71. kenyakan pekomen d cni dtg dr yg tidak bpelajaran tinggi...blajar dl tggi2...anda akn phm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah. kau pon same. eje pon salah2. skolah x abeh ke? hahaha

      Delete
  72. sukur malaysia ada PTPTN. . . .tp jgn la heboh sgt,sbp tmpat lain x ada PTPTN. . .tp FREE smua,xda fkr nk byr blek. . . . .buat pe ptama je senang, pas2 MENYUSAHKAN. .

    ReplyDelete
  73. BN PULAAAAAAAAAAAAAAAAA???.. cis

    ReplyDelete
  74. Bodo punya penulis. Sempat lagi bawa politik. Tulah banyak sangat tengok TV3. Orang nak bagi biasiswa penulis bodo masih nak PTPTN. Tengkorak hidup betul.

    ReplyDelete
  75. Mr Reader Hensem23 November 2012 08:45

    dah jadi tempat gaduh2 politik dah. haha.

    ReplyDelete
  76. org atas..nk wat camne obses sgt ngn politik.

    ReplyDelete
  77. tu la .....obses sgt pastu mencarut segla bgai...hurmm.....

    ReplyDelete
  78. SEMUA parti politik kat malaysia macam taik..

    ReplyDelete
  79. kat msia byk anak buang mak bapak
    kat msia byk mak bapak buang anak baru lahir...

    ReplyDelete
  80. man This is Confusing !!! sudahlah.. undi msing2 punya hak.. pilihlah dgn berhemah

    ReplyDelete
  81. Kenapa perlu kata "Nasib baik di Malaysia ada PTPTN. Tak perlu risau duit pelajaran. Boleh pinjam." ???!~ kenapa tak kata "Nasib baik di Malaysia belajar free. Tak perlu risau duit pelajaran. Boleh belajar." ???!!!

    ReplyDelete
  82. admin just being sarcastic. the troll works.

    ReplyDelete
  83. oppa BN style .

    ReplyDelete
  84. admin ni biasala banyak kali orang bash dia sbb unsur politik
    admin ni semakin bodoh la dalam mengeluarkan post

    ReplyDelete
  85. Wah! Banyaknyer komen! Takpe la, budak cina kan bijak. Pepandai dier la. Mai buat duit! Copy & go to link. http://bit.ly/UITxM7

    ReplyDelete
  86. aww yeahhh gaduh gaduh aww yeahh

    ReplyDelete
  87. Apa salah admin btol pe apa yg admin ckp...sekurang yg pembakang dok kata bn kafir diowang bangun la jgak masjid2,pusat al-tahfiz kat malaysia neh...pembangkang wt pa perabih air liur habuk pown tadak...yg taw mengkafirkan org.

    ReplyDelete
  88. malu org luar tengok,ketawa Zionis membaca...
    senang2 je deme nk pengaruh...ni lah dia,bile dh dpt sesuatu bnd yg dikehendaki,tk nk trime kasih,ble tk dpt,hamuk mengalah panglima perang...Dh tu komen yg diberi bkn menaikkan prestasi,tapi menjatuhkan prestasi...sedar lah yang berkenaan,buat apa nk kejar dunia sngt...belajar lah erti bersyukur...rajin2 la solat...mudah-mudahan selamat dunia akhirat...

    ReplyDelete
  89. ha ha ha ha ha..
    hanya kerana politik gaduh besar2an..
    tak malu ke wei?!
    udah2lah tu..
    korang tu dh besar..bknnya otak mcm tadika..
    aihh...kalau negara luar tgk blog nie..
    gelak besar...

    ReplyDelete
  90. eeee BODO LA BODO2 SEKALIAN.. apahal pasal ptptn pun nk jadi isu? kau jugak yang terhegeh memohon. TAIK!! pastu caci maki kerajaan. TAIK! kalau tak suka kerajaan, jgn nk terima satu bantuan pun dari kerajaan. nothing to do here. all fucking bastards talking about nothing. chioa~~

    ReplyDelete
  91. tah ape2....mcm bodoh je...

    ReplyDelete
  92. boring nya blog pen patah..huhu..mls nk follw ag..

    ReplyDelete
  93. SAMAN TETAP SAMAN! ABIS KO LANGGAR KRETA KU TU APAHAL? APA AKU NAK JAWAB DENGAN IWAN? SEDANG IWAN PERGI JEMUR KAIN PUN, NAK JUGA EMAK DIA BUATKAN KUIH DENGAN JIRANNYA SKALI..KAKAK DIA PUN SLALU TENGOK GANGNAM STYLE!! ISH! BENCI PULA AKU TENGOK MUKA AHMAD NI...!! POYO

    ReplyDelete
  94. haha elok2 menyampaikan berita yang baik jadi tempat gaduh pulak.
    Yang mula gaduh dan yang membalas gaduh, dua-dua sama pendek akal.
    Kalaulah boleh berbincang cara ilmiah.

    Apa2 pun harap Malaysia negara yang maju dan kaya ni dapat menitik beratkan pelajaran supaya melahirkan lagi banyak rakyat yang celik akal. Bukan pendek akal. PTPTN kalau boleh tak payah berhutang, mesti boleh sebab Malaysia kaya.

    ReplyDelete
  95. kalo pakatan jadi kerajaan, dia nk bagi bantuan pakai duit mane? duit menabung dari kecil?

    ReplyDelete
  96. hahaha.. cerita dah sadis dah.. tp ayat last sekali yg spoil.. hadoi... politik politik...~

    ReplyDelete
  97. jgn kaitan kasih syg seorang ank gn politik..

    ReplyDelete
  98. lagi senang dia nak belajar klau pendidikan dan khairat kematian tak kira bangsa tu percuma.. apa punya admin.. nak juga suh orang berhutang.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri