Sejarah : Asal-Usul & Perkembangan Huruf "A" Sampai "Z" (3 Gambar)
Home » » Sejarah : Asal-Usul & Perkembangan Huruf "A" Sampai "Z" (3 Gambar)

Sejarah : Asal-Usul & Perkembangan Huruf "A" Sampai "Z" (3 Gambar)

5 Comments

Satu dua tiga do re mi..apa nak jadi..alif ba ta ABC..apa nak jadi akan terjadi..hujan pasti berhenti..ok gambar kat berbentuk gif yg tak akan loop bererti gambar ni tak ada repeat..bukan masalah browser ke gadjet ke.. Kalau nak tengok sekali lagi, kne refresh page..

Bace info dalam English sbb susah nak translate ke bahasa Melayu.. Gune Google translate nnt berterabur plak..

"The evolution of the Cuneiform character set. Sumerian pictures evolved into syllabic symbols used by many languages for almost two thousand years before the Phoenicians developed the single-sound symbols we know as an alphabet.

The evolution of the Phoenician character set from the Proto-Sinaitic glyphs. These are the pictographs found in the Sinai peninsula, ca. 1500 BC and are assumed to be the source of the sound symbols developed several centuries later by the Phoenicians"


Asal-usul tulisan yunani dan makna asalnya dalam tulisan Sinai-Purba


Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

5 comments:

  1. bunyi macam dari huruf arab jer..jd kesimpulannya semua asal drpd bahasa arab..bahasa syurga..marilah belajar bahasa arab

    ReplyDelete
  2. "Evolusi set aksara kuneiform. Sumeria gambar berkembang menjadi simbol silabik yang digunakan oleh banyak bahasa selama hampir dua ribu tahun sebelum Phoenicia dibangunkan simbol tunggal-bunyi yang kita tahu sebagai abjad.

    Evolusi watak Phoenicia ditetapkan dari glyphs Proto-Sinai. Ini adalah piktograf yang ditemui di semenanjung Sinai, ca. 1500 SM dan dianggap menjadi sumber simbol bunyi yang dibangunkan beberapa abad kemudian oleh orang Phoenicia "

    Aku translate kann , harap korang faham .. :)

    ReplyDelete
  3. Memang mcm bunyi dalam sebutan arab la huruf2nya. ------>
    Lokasi speed trap AES

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri