Fakta : Korea Selatan Pernah Menjadi Antara Negara Termiskin Di Dunia (4 Gambar)
Home » » Fakta : Korea Selatan Pernah Menjadi Antara Negara Termiskin Di Dunia (4 Gambar)

Fakta : Korea Selatan Pernah Menjadi Antara Negara Termiskin Di Dunia (4 Gambar)

54 Comments
1950, KOREA SELATAN adalah salah satu negara termiskin di dunia. Setaraf dengan negara-negara termiskin di Afrika dan Asia. Ekonominya hanya bergantung kepada pertanian gara-gara perang dengan Jepun dan Korea Utara





Dalam 4 dekad, Korea Selatan cepat berubah dari negara termiskin, menjadi salah satu negara paling kaya dan tercanggih di dunia dengan nilai ekonomi Trillion dollar.


Tahun 1963, pendapatan perkapitanya cuma $100. Tahun 1995 sudah meningkat ke $10,000. 2007, $25,000. Goldman Sachs meramalkan Korea tahun 2050 nanti akan jadi negara nombor 2 terkaya di dunia, dengan pendapatan perkapita $81,000. Korea, juga tercatat sebagai bangsa dengan pertumbuhan ekonomi tercepat sepanjang sejarah.


Dan inilah keadaan bandar di Korea Selatan yang berubah menjadi kota mewah ini.







Produk-produk elektronik Korea, Samsung dan LG, telah menguasai pasaran dunia. Dari smartphone canggih, television plasma, LCD dan semikonduktor. LG sendiri sekarang adalah perindustrian pembuat panel plasma terbesar di dunia. Samsung, adalah konglomerat terbesar di dunia, yang hanya kalah oleh General Electric.


Industri pembuatan kapal Korea, Hyundai dan Samsung Heavy Industries, adalah yang terbesar di dunia dan mengalahkan Jepun pada tahun 2004. Hyundai, juga menjadi perusahaan otomotif ke 5 terbesar di dunia.


Korea juga telah jadi negara termaju di dunia dalam hal infrastruktur teknologi. Sejak tahun 2000, seluruh masyarakat Korea telah menikmati jaringan internet 100 Mbpps, siaran television interaktif high-definition, teknologi komunikasi 4G.


Para pemimpin Korea juga punya visi yang sangat maju dalam penyerapan dan pengembangan teknologi. Inilah kunci dari semua bangsa-bangsa termaju. Tahun 1959, kerajaan Korea sudah mendirikan Korean Atomic Energy Commision. Pertengahan tahun 1960, Kementerian Sains dan Teknologi dibentuk. Lalu Korea Institute of Science and Technology yang dibentuk untuk research industri.


Dan setelah itu, proses pembelajaran sains dan teknologi dilakukan secara besar-besaran. Para cendekiawan asing dan segala macam teknologi terbaru dari Barat diserap habis-habisan. Seperti Jepun, R&D digalakkan, orang-orang serta badan-badan research yang unggul diberi dana yang sangat besar oleh kerajaan.
Industri-industri dengan potensi pasaran masa depan yang besar dianalisis dan dikejar habis-habisan, baik oleh kerajaannya dan swasta.


Dan bagaimana cara agar bangsa Korea punya kemampuan yang tinggi untuk menyerap sains dan teknologi ? Kuncinya adalah ….


Pembangunan manusia-manusia unggul!


Manusia-manusia unggul yang punya kemampuan tinggi dalam menyerap ilmu dan teknologi. Pembangunan manusia-manusia unggul, melalui pendidikan unggul. Pendidikan terbaik di dunia.


Sejak lama, pemerintah telah berjuang supaya kanak-kanak Korea memiliki nilai matematik dan sains yang tinggi. Tidak dalam ukuran Korea sendiri, tapi dalam skala global. Jadi sistem pendidikan terbaik di dunia harus dibentuk.


Dan Korea telah berjaya. Tingkat IQ Korea secara nasional adalah yang tertinggi di dunia. Dan kanak-kanak Korea juga memiliki ranking teratas dalam kemampuan matematik, sains, problem solving, dan membaca dalam peringkat OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development.


Bagaimana dengan orang kita?


Jangan malu kerana anak-anak kita pun cepat mengikut rentak orang Korea. Malangnya bukan meniru remaja Korea menyerap teknologi terkini tetap apa yang kita serapkan ialah muzik K-Pop mereka.


Remaja kita begitu teruja dengan budaya K-Pop walaupun tidak faham dengan bahasa dan budaya mereka. Ini menunjukkan Korea Selatan sudah maju bukan sahaja ekonomi, sukan malah bidang hiburan yang menjadi taraf dunia.

54 comments:

  1. dan Korea gunakan sepenuhnya bahasa Korea..mereka tidak gunakan English

    ReplyDelete
  2. Tp kena percaya yg korea tlah tiru iphone hak3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. iphone ambik mse yg lame bru name dy naik , samsung tuh senang ciplak bayar . ta payah buang duit untuk r&D yg terlampau2 mahal tuh . setakat hak cipta bpe sgt laa kan .

      Delete
  3. malaysia boleh jadi mcm ni, klau kita rajin, berusaha, dan pandai macam diorng, jgn harap mkn gaji setiap bulan jer......tlg jugak membateras jenayah, buang sampah rata2, hasat dengki trhadap lain, percaya benda2 syirik. tolong fikir yang positive. baru boleh maju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amalkan undang-undang Islam, Hidup dalam Islam, Banteras korupsi habiz habisan... ape la sangat kaum korea jika dibandingkan turki zaman khulafa arrasyidin, sedangkan iram al imad lg hebat pun dah dimusnahkan

      Delete
  4. Indonesia juga dikit lagi kayak Korea tata kotanya heheh.. just share aja nih yg mau lihat info seputar wisata Korea selatan bia lihat disini aja ya : Korea Tourism Organization Indonesia

    ReplyDelete
  5. pala butuh. .dah tu psal pe org ko bnyak menyemak dtg keje kat sni jadi pendatang. ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal orang mcm ko yang malas keje la bodo, diorang amik kesempatan! Vanggang! hahahahahahhaha
      ToXO XoXOXO

      Delete
    2. di sebabkan orang tempatan ler yg malas dan tu lah pendatang ambil kesempatan

      Delete
  6. badan-badan research yang unggul diberi dana yang sangat besar oleh kerajaan........
    Malaysia????? Hanya banyak habis duit utk hiburan y x bermanfaat.....koruspi.....alangkah bagusnya bagi duit utk research programme....baru lah ranking pendidikan dan ranking universiti naik dengan research.....ni instrument kat lab pon susah nak update n apatah lagi upgrade dengan alasan x cukup duit.....hmmmm....fikir2 kan..... pada pandangan saya masih jauh ketinggalan dr sudut ni....

    ReplyDelete
  7. mcm mana malaysia nk maju asyik bergaduh pasal politik sorang nk buat ni sorang lagi bantah ..kalau mcm tu sampai mati x dpat

    ReplyDelete
  8. negara yg aku kagumi kemajuan diorg. sgt pantas. malaysia semua ada tp R&D masih kurang. nk dpt buku rujukan kt universiti yg syarikat tempatan terbit pon setakat ni x pernah jumpa utk course medik. semuanya import from india n canada. but for me development in IT kt malaysia ni berkembang dgn pesat. but masih kurang export ke negara luar. come on malaysia! u can do it!

    ReplyDelete
  9. Menangis aku sebab terlalu kagum. Come on malaysia, we have to catch up what korean does..

    ReplyDelete
  10. Bangang abadi budak toxo metapetamin atas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol!! pemikiran yang tidak matang, bercakap ikut sedap mulut, dah la juling itik dol ToXo tue.

      Delete
  11. Malaysia maju dengan idealogi politik...memang best...sampai student pun boleh berpolitik sekarang...

    ReplyDelete
  12. budak skolah pon berpolitik.....itu la malaysia tercinta, expert dari segi politik... R&D bukan utk pembangunan, buat research pasal cari bahan utk jatuhkan ahli politik lain.... fuck

    ReplyDelete
  13. malaysia pun boleh jugak jadi macam nie..insyaAllah..tp masalah nya tu lah, kaum2 politik yg suka sgt dengki mendengki, suka nk menjatuhkan org lain..tuuii!!

    ReplyDelete
  14. Dasar Pandang Ke Timur mana pegi? Semua nak bergaduh politik 24 jam. memang apa pun tak jalan. Aku duk kat Seoul dah dua tahun btw...

    Diorang ada cakap, malaysia beruntung ada galian, esp minyak. Tapi sekarang semua banyak meminta, bukan memberi. Orang Korea tak meminta galian, memang tak ada pun, jadi diorang majukan minda. Harap orang Melayu boleh ikut lah, ini kpop yang diikut, apa dah jadi?

    ReplyDelete

  15. Yeyeyeye...ari ni mak saya nak bagi 50 sen...nak beli mercun pop pop..sape nak?
    angkat tangan macam ini..letak dekat dahi


    ....................(''')
    ....................[...]
    ....................[...]
    ................(''')[...](''')
    ............(''')[...][...][...](''')
    ............[_][_][_][_][_]
    ............{:::::::::::::::::::::::}
    .............{:::::::::::::::::::::}
    ..............{:::::::::::::::::::}
    ...............{:::::::::::::::::}
    ................{;;;;;;;;;;;;;;;}

    ReplyDelete
  16. Korea Selatan rajin, jadi camni, susah nak mengaku, tapi Malaysia malas, takde perang pun masih third world country, SK ade 9 juta org, M'sia ade 28 juta......Malas

    ReplyDelete
  17. Dan yg penting pemimpin mereka tak kocup mcm di Malaysia. setiap manusia dan menteri korea berazam memaju kan korea dgn displin dan akhlak yg baik. yg mana ada skandal sendiri akan malu dan meletak jawatan dari menteri bukan seperti di Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zzzz, ko mesti PR kn, PR ni pantat suka menjatuhkn org

      Delete
  18. ingt settiap kejayaan dtg cmtu ke.....nie sbb deme nie bwh pengaruh amarika....mmg la mju ngan cepat...mareka bole mengawasi asia sbb deme nie la,,,

    ReplyDelete
  19. Howdy! I just want to give an enormous thumbs up for the great
    information you will have right here on this post. I will likely be coming again to your weblog for more soon.


    my webpage seo

    ReplyDelete
  20. Hey! I just want to give a huge thumbs up for the nice info
    you’ve right here on this post. I will probably be coming back to
    your weblog for more soon.

    My web site SEO公司

    ReplyDelete
  21. Whats up! I just want to give an enormous
    thumbs up for the good data you have got here on this post.
    I might be coming back to your blog for more soon.

    Visit my blog :: Search Engine Optimization

    ReplyDelete
  22. Howdy! I simply want to give a huge thumbs up for the
    nice info you’ve gotten here on this post.
    I might be coming again to your blog for extra soon.


    Also visit my webpage: seohyun and jonghwa picture

    ReplyDelete
  23. Hello! I just would like to give an enormous thumbs up for the nice
    info you might have right here on this post. I will likely be coming again
    to your blog for extra soon.

    Feel free to visit my web page ... seoul garden korean bbq buffet coupon

    ReplyDelete
  24. Whats up! I just want to give an enormous thumbs up for the good information you might have right here on this post.
    I will likely be coming again to your weblog for more soon.


    My blog post; volvo semi trucks

    ReplyDelete
  25. Hiya! I just wish to give a huge thumbs up for the good information you may have right here on this post.
    I will probably be coming again to your weblog for extra soon.


    Have a look at my website; seoul april weather forecast

    ReplyDelete
  26. Howdy! I just want to give a huge thumbs up for the nice data you may
    have here on this post. I will probably be coming again to your weblog for extra soon.



    My page - seoul weather february 2011

    ReplyDelete
  27. Good day! I just would like to give a huge thumbs up for the nice data you could have here on this post.
    I will likely be coming back to your blog for extra soon.


    Visit my page; SEO

    ReplyDelete
  28. Hi there! I simply wish to give a huge thumbs up for the great info you’ve gotten right here on this post.
    I will likely be coming again to your blog for more soon.


    Here is my web page ... new seoul korean bbq restaurant

    ReplyDelete
  29. Hello! I just want to give an enormous thumbs up for the good data you’ve here
    on this post. I might be coming again to your blog for more soon.



    Feel free to visit my web page: new seoul garden restaurant southfield mi

    ReplyDelete
  30. Hey! I just want to give an enormous thumbs up
    for the nice data you’ve here on this post. I will probably be
    coming again to your blog for more soon.

    My blog post ... seo in guk tease me korean lyrics

    ReplyDelete
  31. Hiya! I just want to give a huge thumbs up for the good information you
    have got right here on this post. I will probably be coming again to your weblog for extra soon.


    my site yahoo contributor network

    ReplyDelete
  32. Hey! I simply want to give a huge thumbs up for the nice information you’ve got here on this post.

    I will be coming back to your weblog for extra soon.



    Also visit my page http://www.ventio.se/seo-tools/google-position/

    ReplyDelete
  33. Whats up! I simply want to give a huge thumbs up for the good data you’ve got right here on this post.

    I will be coming back to your weblog for more soon.


    Here is my blog post :: seo packages australia

    ReplyDelete
  34. Vietnam mungkin akan overtake Malaysia.

    ReplyDelete
  35. kalau menteri dia buat kerja betul2 rasuah ditentang..x mustahil utk naikkan taraf ekonomi rakyat..tapi malangnya...seleweng duit adalah sah di sisi undang2 jika anda org kuat kerajaan..

    ReplyDelete
  36. Amerika sponsor korea boleh ar !!

    negara bnyk maksiat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodoh sombong. dalam diri penuh dengan hasad dengki. salah satu faktor kenapa orang kita tak maju. korea sgt tggi dgn budaya hormat mghormatinya tpi org Malaysia? org macam kau lahh salah satu contohnya. yang mana yg baik jadikanlah contoh, yg mana tak baik jadikan lah sempadan. Malaysia takda banyak maksiat ke?

      Delete
  37. pd tahun 1960-an ekonomi malaysia adalah setaraf dgn korea selatan...pada tahun 2013 ekonomi malaysia lebih kurang setaraf dengan indonesia dan bangladesh jer...hidup banglasia!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. malaysia punya HDI 0.7 dn akn dijanggka menjadi negara maju pd 2018, jngn jd bodoh la, indon ngan bangla tu HDI rendah GDP pon rendah, lain kali kalau nak berhujah biarlah berilmu jngn main kutuk, x syg negara sndiri ke??go change your nationality ..sebab2 org mcm korang lh malaysia susah nk maju, sorry ckp but its the fact that cant be denied

      Delete
  38. bleh tgk kenape malaysia x maju..macam kita ni la..mencarut..mendownkan org len..kecoh2 politik...masalahnyer sekarang ade pada kita sendiri gak..kita x bersatu..dan malas..tahniah kepada yg menyokong malaysia..lastly..org indonesia nak menyampuk pun biarlah..jgn maki hamun dia..aku bukan org indon.aku org melaka...just nak bagitau..manusia perlu dihormati bukan dicela...

    ReplyDelete
  39. woi korang yg bodoh.lbh baik ko brsyukur dgn ape yg kau ade skrg..hdup kt dunia ni sekejap je.,teknologi cangih nak menunjuk kuat n sombng bt ape.?melayu bt cara melayu..jgn opa gangam style sgt.pui.

    ReplyDelete
  40. jangan nk jadikan penggunaan bahasa inggeris penyebab Malaysia susah nak maju, apa yg dapat saya perhatikn di sini, rakyat malaysia susah nak sokong product2 tempatan sebagai contoh PROTON , kenapa nak kena kutuk proton??proton baru berusia beberapa tahun kalau nak banding kn dengan jenama2 kereta lain sprti toyota ,kia dn lain2,..org malaysia x bersemangat nasionalism , lagi suka melaga2 product luar, walau bagai manapun , , Malaysia yg baru berusia 30 tahun telah menunjuk kan perubahan yg besar dari segi ekonomi..kita bakal mnjadi negara maju menjelang 2018, x bangga kah..kalau nak dibandingkn dngn negara2 lain di asean masih jauh ketinggalan.. lagi satu org melayu especially bodoh, suka bergaduh sesama sndiri dn secara tidak langsung menyekat penubuhan ekonomi negara kita

    ReplyDelete
  41. Diaorg lame dah pakai wifi 100mbps++ kot, free plak tu.. Kita sini ape jer... sikit2 nak kene charge.. dah la slow mcm *****. Alahai, nampak sgt pemimpin nak makan duit rakyat jer... Negara xyah maju sgt pun xpe, janji duit masuk poket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cipap ko la, ckp jngn nak penting kan diri sndiri boleh x? jngn cakap mcm katak bawah tempurung, majukan negara dulu bukan tau nak membangkang je,

      Delete
  42. Korea kene tinggi maths dan sains.....Malaysia kene dapat 5A, 8A, 10A+....

    #lookatthedifferenceyoo!!!!

    ReplyDelete
  43. untung sbb sana xda UMNO..

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri