Horror : Kisah Seram Di Highway Bukit Gerik & Highway Gerik-Baling (Gambar)
Home » » Horror : Kisah Seram Di Highway Bukit Gerik & Highway Gerik-Baling (Gambar)

Horror : Kisah Seram Di Highway Bukit Gerik & Highway Gerik-Baling (Gambar)

40 Comments

Jom baca kisah seram yang dikongsi oleh seorang pembaca di forum CariGold... Layan~

Mggu lepas kami sekeluarga dpt berita adik Ipar aku eksiden motor dgn kereta kat Kg di Kuala Terengganu. 


Jadi kami sekeluarga diminta utk balik mlm tu juga...
Tetapi dlm perjalanan (baru nak masuk Baling) kami dpt call, adik kesayangan kami dah pulang ke Rahmahtullah... Allah lebih sayangkan dia... Al-Fatihah...
Jadi kami teruskan juga perjalanan keTrg dgn hati yg tabah...
Setelah semua selesai, Ahad mlm Isnin kami kena pulang ke Penang sebab aku ada kerja yg perlu disiapkan, dan kami bertolak dari K.Trg dlm 10.30mlm...

Mula masuk H'way Bukit Grik dlm 1.30 pagi... dan sepanjang prjalanan aku rasa mcm biasa..cuma bini aku ckp dia pening dan rasa nak muntah..mgkn sebab jln bengkang-bengkok...
Alhmdllah, kami sampi ke Grik dlm kul 4.10pagi gitu, dan kami stop kat R&R sebab aku nak p toilet...
mcm biasa aku lock kereta kalau aku tggl sat anak bini aku, tapi alhmdllah mlm tu aku tergerak nak kasi on alarm...

Tiba-2 kereta aku bunyi alarm, then aku bergegas p tgk kereta aku, tak ada apa-2 berlaku...
Then aku p dptkan bini aku, dia nmpk mcm takut... Aku tanya kenapa? Dia kata ada org lalu mundar mandir depan keta aku tu, tgk direct kat depa dlm keta... Then, masa tu keta aku berbunyi...Then tiba-2 org tu hilang... So aku pujuk bini ckp maybe org driver lorry dkt-2 situ yg lepak sama....

Then kami teruskan perjlanan ke Penang... start nak masuk H'way baru Grik-Baling dlm kul 4.30pagi...
Aku nampak kabus tebal... Rasa berat hati nak teruskan...ingat nak U-turn...jadi aku plan nanti kalau kat depan ada lampu jln aku nak U-turn... Tapi bila terus...still takder lampu jln, sebab bateri solar utk lampu tu dah habis kot... so aku make desicion teruskan perjlanan...

Tiba-2 aku rasa semcm jer...Then bini aku tiba-2 mcm terkejut! Aku pesan kat dia baca apa yg patut...Aku pun sama baca apa yg patut... Then tiba-2 aku rasa keta aku mcm berat... aku tekan myk juga (masa tu gear 5 dan turun bukit!) Then aku tak puas hati aku drop gear 4... masa tu turun bukit! Hangpa bayangkan turun bukit guna gear 4  Utk pengetahuan, bila kereta dah bergerak lama, pick-up dia ada skit... Sebelum tu, aku belasah gear 5 naik bukit...Tapi ini turun bukit gear 4.

Alhmdllah depan kami ada lori balak..rasa ringan semula... Bila aku dah overtake lori tu...tak lama aku rasa berat balik... Mcm tadi gak, turun bukit aku henyak gear 4...Aku nekad. Aku mesti lawan balik demi anak bini aku.... Sepnjg nak kuar h'way tu nak sampai ke Baling, dlm 3-4 kali aku rasa mcm tu... Kadang-2 aku mcm terasa nak tgk tepi cermin...tapi bila tgk takder apa-2... Alhmdllah, kami dpt kuar dari H'way tu dan sampai ke Baling... Then takder rasa apa-2...Lepas tu ada bukit-2 nak menghala ke Kulim tu selamba jer aku naik bukit guna gear 5....

Then sampai ke BKE Kulim, aku stop kat Petronas tu nak rest aku ckp kat bini aku... (Sebenarnya aku saja nak stop, tak nak balik terus kot-2 kalau ada benda ikut, dia akan stay kat situ...) Lepas aku ckp kat bini aku, barulah bini aku rasa 'burden' yg dia rasa tadi hilang tiba-2..rasa lega... Kami selamat sampai rumah kat seberang jaya dlm kul 7.30 pagi... itu pun aku sempat lagi p beli nasi kandar kat Jalil bagan...

Sampai rumah baru kami bincang pasal apa yg berlaku... Bini aku ckp, masa perjalanan nak ke K.Trg pun dah ada nampak benda pelik... Dia nampak mcm org tua lelaki kat tepi jln kat atas bukit Grik lambai tangan sambil senyum kat dia... Then masa nak balik ke Penang, still org yg sama lambai tangan kat dia, tapi kali ni tak senyum. Then dia kata masa kat H'way Grik Baling tu org tua tu ada follow keta kami! Bini aku nampak. Dia lawan juga dgn beranikan diri buat tak tahu jer... Kuat juga bini aku. Tahniah!

Then masa kereta kami rasa berat tu, dia pun rasa berat juga...Ingatkan aku jer as driver rasa kereta berat...
Dia ada nmpk mcm benda putih follow kereta kami... Nauzhubillah..! Tapi Alhamdullah, kami selamat sampai rumah....Then kami cerita benda tu kat family kat kg,... Adik ipar aku yg sorang tu cerita, dlm bulan lepas, member dia terbabas kereta kat H'way Baling Grik sebab rasa benda yg sama..kereta rasa berat, then lost control terbabas... dia kata kami Alhamdullah kuat juga dpt lawan....

Jadi aku pesan kat korang, kalau nak lalu H'way Baling grik tu, kalau boleh jgn lewat sgt..Tunggu sat kat Pekan Grik tu...dah masuk subuh, then boleh la kot tempoh jln tu... Tapi kalau kuat, belasah jer...
Lagi kalau korang ada any experience or info tntg topik aku bukak ni, boleh la share kat sini...
At least takder la member-2 kita kena benda yg sama aku kena..or maybe lagi teruk!

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

40 comments:

  1. bulu roma naik kot.time mlm2 lak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulu roma je? lagi bulu ape yg naik?

      Delete
    2. aku org gerik.. byk kali kena kacau.. ada org tua atas guard rail, pastu jln dpn lg ada lg org tua tu kt dpn sikit.. tp 2pagi ke atas jgn lalu.. kabus tebal smpai xnmpak langsung! 2am - 6am lbh kurang

      Delete
  2. erkk.. aku baru lalu situ hari tu.. nak pi tasik banding. tapi siang la... awat lama sgt dia ni drive? aku drive dua jam ja dari penang, teros sampai kat area jambatan tu

    ReplyDelete
  3. aku dr aloq staq p k.terengganu ngan adik betolak 11pm dr aloq staq, jln mmg extreme nasib xda apa2, nampak gajah saja..sampai terengganu dlm pukoi 5am

    ReplyDelete
  4. Dlm tahun 2008 dulu aku every week lalu jalan tu kadang2 kul 2-3 pagi... Tapi Alhamdullillah xde ape2. Risau jgk bila dah baca... Aku slalu ulang alik penang ke klian intan, grik...

    ReplyDelete
  5. Mcm2 la ko..org len xde ape ko je lebih2..kunun2 hebat la leh selamat smpai..pirrahhh! ko dah menjatuhkan martabat highway grik baling..ajal maut di tgn Tuhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biar la dia share experience dia. kau dapat ape kalau dia mati pun. mcm kau ckp la. ajal maut di tgn tuhan

      Delete
  6. kalau dah lewat sangat jgn la lalu sane .. kalau ade 2-3 biji keta konvoi takpe la ..

    ReplyDelete
  7. saya pernah alami masa saya kecik2 dulu dekat Karak. Masa tu pukul 2 pagi dan saya nampak ada perempuan lambai kat tepi utk tahan kereta. bila saya tanya ayah saya kenapa ada perempuan kat tepi tu, ayah saya hanya suruh saya diam. perempuan tu akan muncul kat tepi setiap kali kami lalu kat selekoh.

    ReplyDelete
  8. pergh!!sama kes ayah,abg n adk aku kene..kete deorg bpusing dua kali mase drive..masa tu pukul 6ptg dah..masa tu mak ayh aku br blk dr mekah..dr penang otw nk blk besut..alhamdulillah deorg selamat,tp kereta blkg ayh aku kene sama gak,kete org tu bpusing2 then trs eksiden..abg aku ckp stereng kete ayh aku tu kne kontrol sama ngn pedal minyak..ape2 pn aku anggap ini kuasa Allah,bkn kuasa makhluk2 ciptaan Allah

    ReplyDelete
  9. Aku kampung kat terengganu. Tiap tiap bulan aku balik jalan tu. Bapak aku bawak kereta tak pernah slow kat situ rembat corner 150-140 . tapi pernah sekali aku ternampak ada benda hitam dekat terowong titiwangsa. Serious aku nampak macam orang minyak. Seminggu aku demam lepas tu.

    ReplyDelete
  10. bkn nk ckp bsar ni..spnjg aku lalu kawasan tu memg xpenah brlaku apa2 yg xdiingini pn..apa2 hal skalipn sblum memulakan perjalanan korang kne state la Allah is everything..Dia yg mmberi perlindungan pada kita smua..jgn dlupa mnyebut nmaNya sblum memulakan perjalanan xkira kemana sekalipun..jgn dh terhantuk bru nk terngadah...skurg2nya ayat Kursi pn dh memadai untuk kit memohon pertolongan dari Allah..tu pgalaman aku sndiri la...Alhamdulillah setakat ni Allah memberi perlindungan kepada yg memohom kepadaNya..tp kne igt la segala yg berlaku tu mesti ada hikmah disebaliknya..

    ReplyDelete
  11. Bukan nk ckp besar. Ko nk ckp besar la tuh.

    ReplyDelete
  12. Wow... gerik tmpat saya... saya syorkan, klau lwat2, balik jln lame je... jgn ikot highway... sbb jln 2 bnyak da sjarah yg saya dngar, antaranya jln tu dibuat atas kubur jepun

    ReplyDelete
    Replies
    1. sah pengaruh skola rendah kut...lol
      Peace ^^

      Delete
  13. kt jln tu dlu pernah ad accident bas express...rmi mati...tahun 2000 kot..

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah..setakt ni xder pape yg berlaku dekt ak skitar h'way bling gerik n gerik kelntn... walaupun drive motr n kete sorg2... dan semoga tidak berlaku pekara yg xbaik...

    ReplyDelete
  15. ada 2 jaln nak pi penag law ikot gerik...1 ikot jln yg dia ckap..1 ag ikot jln kg...klau dah lewat sangt ikot jew jlan kg selamat..insyaallah

    ReplyDelete
  16. ak blaja kt USM..so slalu jgk naik motor sorg2 bila blk kg ke kelantan..ak blk besenye awl2 subuh n mmg gelap lg kt jalan baling-gerik..redah je..alhamdulillah ok..tp pernah sekali tu, dari jeli ke gerik, ak nek kete waktu tu..ad sekor harimau nak cross jalan..bsr jgk ..mcm kecik sket je dari size sekor lembu dewasa..tp sbb dy nmpk kete ak, dy patah blk..x jd nk cross jalan..so better jgn berenti ikot suka hati kt jalan ctu..ad binatang berbahaya jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. binatang ke bunian ? -_-
      ko seyes ade harimau sebesar tu berleluase? O.o

      Delete
  17. i pown org gerik gak..mmg tmpat 2 keras sket..tahun lepas jer ade owg mati kene bunuh kat situ..so kalau korg blek mlm2 mmg sy syorkan jgn ikut jln 2..ikut ja jln lama..safe sket..lgi pown kat situ jrg
    owg lalu lalang..bygkan kalau tetibe kete korang ade mslah..susah nak cari owg nak mntak tolong..sy sndri pown klau nak p penang waktu mlm sy lbh prefer gne jln lama..jln bwu 2 wak2 siang2 ok la...just nak share..tq..

    ReplyDelete
  18. pendita gila mmg gilaa...budusss btull

    ReplyDelete
  19. jalan sebelum jambatan tasik banding tu tempat pelepas 'benda'

    ReplyDelete
  20. Cuba laluan nk ke segamat...seram seh..

    ReplyDelete
  21. tetibe lak segamat ni pehal..

    ReplyDelete
  22. highway ni gerik-baling ? kalau naik bas nk ke baling, depa mmg lalu highway ni kan ?

    ReplyDelete
  23. Kete ko kena servis ni, kejap berat kejap ringan..

    ReplyDelete
  24. bab kete kejap berat ringan ni slalu terjadi kalau ikut highway mase mlm2...
    mmg ade benda.. i assure u that la..
    lagi satu, highway mengarah ke utara mmg seram bg aq weh, aq xtau knape.. specially lepas ipoh ngee
    lagi satu, bukit genting highland jalan lama.. perghhh! mmg menyeramkan, lg2 naik genting kul 3pagi and smua pompuan dlm kete, ye mmg kite 'bodoh' tapi adventure is still adventure :D

    ReplyDelete
  25. bende nie perkara biase bile lalu jln2 mcm tu... lebih2 lagi time nk masuk magrib... apsal x lambai balik je kt bende tu... bkn ckp besar... tp jgn kite melayu belajar tuk takut bende2 mcm tu... tu br bende x nmpk... sebenarnye manusia lagi aku risau sbb lagi jahat... petua nk jln jauh mudah je... ambik wuduk... klu ape yg kite rancang ade yg xkene jgn terus perjalanan... Hu Allah Hu Alam..

    ReplyDelete
  26. Wife saya org KB. Dr penang dah 20tahun ulang alik. My fovourite time bertolak dr penang kul 2 atau 3 pg sbb nk catch up scenic view kul 5.30 - 7.30 am atas east west hway.Demi Allah amat menakjubkan. Setiap inci keindahan rimba dan bukit, kabus dan mentari terbit saya dan fmly hnya sandarkn kpd Allah. Pernah terfikir risiko mcm yg sahabat kita paparkan. Namun 4 Qul dan beberapa ayat yg selalu kita baca adalah bekalan terbaik spnjang perjalanan.

    ReplyDelete
  27. dh pnh kna, mla2 bau wngi, ttbe lps trn bkt je bau kmnyan n bnd tu lk fllw blkg keta... tp wt xthu je la.. ingt allh je.. sllu kna tme nk blik kulim la.. grik - bling... n nk nek bkt blg - grik.. so sp yg ckp bsr tu, xpyhla nk brlgk sgt... klu diznkn allh, nmpk jgk... sykr je la lw xnmpk tu...

    ReplyDelete
  28. pnh jgk kene.. lawatan u dlu p penang... otw blik kltn...bus bmslh.. brek tibe2 x bfungsi...wktu tu nk masuk magrib... sume pakat bca yassin...smpai je bwh kat bukit bunga...brek dh elok dh...

    ReplyDelete
  29. Selalu time bau plek2 dlm kereta, abah akn kata kawasan kilang.. Biasa laa... Haha.. Wlaupun aq taw kwasan tu xda kilang. Tp buat2 pecaya ja abah aq ckp takot punya pasai..

    ReplyDelete
  30. Aku orang Penang kerja di Terengganu. Bujang. so setiap kali balik penang aku drive sorang2. dah dekat 3 tahun lalu jalan ni. semua malam. Alhamdulillah setakat ni tak ada apa lg penah jumpa. just cabaran kat tempat ni akan muncul kalau korang sebut benda2 tu selalunya bnd2 pelik ni akan korang nampak. kalau nak lalu jalan ni malam. pastikan korang ada kat puncak titiwangsa sebelum maghrib. klau xboleh. lps isyak baru start panjat jalan ni.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri