Info : 9 Jalan Paling Berhantu Di Dunia (9 Gambar)
Home » » Info : 9 Jalan Paling Berhantu Di Dunia (9 Gambar)

Info : 9 Jalan Paling Berhantu Di Dunia (9 Gambar)

17 Comments

Tuen Mun Road – Hong Kong

Dianggap sebagai salah satu jalan paling maut di dunia, jalan Tuen Mun telah banyak mengorbankan mangsanya selama bertahun-tahun. Jalan ini adalah jalan paling penting dan salah satu jalan paling banyak dilalui di Hong Kong. Tuen Mun Road dihantui oleh mereka yang telah terkorban di jalan itu. Dikatakan mereka melangkah ke lalu lintas, menyebabkan pemandu sering terbabas dari jalan yang mengakibatkan kemalangan dan kematian. Korban-korban baru ini pula kemudiannya menghantui kembali dan menyebabkan kemalangan.



A229 – United Kingdom

The A229 dari Kent ke Sussex memiliki dua hantu terkenal. Yang pertama dikatakan sebagai seorang wanita bernama Judith Langham, yang terbunuh di jalan pada hari perkahwinannya pada tahun 1965. Dia muncul di jalan dalam gaun putihnya dan kemudian menghilang. Hantu kedua adalah hantu yang sering menumpang kereta dan berbual tentang semua hal dengan pemandu kereta . Setelah pemandu tiba di destinasinya, hantu ini menghilang.




Bloodspoint Road – Illinois, Amerika Syarikat

Bloodspoint hanyalah salah satu dari beberapa jalan yang merentasi seluruh Boone County, Illinois. Jalan ini telah menyaksikan pembunuhan, bunuh diri, dan bahkan seorang kanak-kanak yang pernah digilis kereta api. Beberapa pelajar sekolah juga pernah maut ketika bas terbabas dari jambatan di daerah ini.




M6 –United Kingdom

M6 di UK telah wujud selama hampir 2000 tahun, justeru tidak menghairankan terdapat lagenda seram disampaikan dari waktu ke waktu. Jalan itu pernah digunakan oleh tentera selama penjajahan Rom di UK, dan sehingga kini dikatakan roh tentera Rom masih terlihat di sepanjang jalan dan berjalan melalui lalu lintas. Ada juga trak hantu yang berjalan melawan arus lalu lintas serta hantu seorang wanita di sepanjang sisi jalan.




Boy Scout Lane – Wisconsin, Amerika Syarikat

Menurut cerita, sebuah pasukan pengakap kanak-kanak pada akhir 1950-an atau awal 1960-an menyertai sebuah ekspedisi di kawasan ini. Ketika mereka tidur di sekitar unggun api, salah seorang peserta lelaki dengan sengaja membakar kawasan perkhemahan itu yang menyebabkan kebakaran hutan dan mengorbankan seluruh pasukan. Meskipun tidak ada catatan atau bukti nyata dari setiap kejadian tersebut pada Boy Scout Lane, tetapi terdapat banyak cerita tentang kegiatan paranormal dan kemunculan hantu di kawasan ini.




A75 Kinmont – Scotland

Digelar sebagai “jalan hantu,” jalan di barat daya Scotland ini telah menjadi tempat ratusan kes penampakan hantu yang tidak dapat dijelaskan. Banyak pemandu telah dilaporkan dapat melihat beberapa hantu berjalan di depan kenderaan mereka, burung-burung terbang ke cermin hadapan kereta dan kemudian menghilang, orang berjalan ke arah kenderaan dan makhluk menyeramkan lainnya (termasuk kambing, anjing liar dan kucing) yang muncul entah dari mana.



N9 – Afrika Selatan

Bahagian jalan di antara Uniondale dan Willowmore dikenali sebagai Hitchhiker Uniondale Phantom ini sangat sinonim dengan hantu yang dikenali sebagai Roux Charlotte Marie, iaitu seorang gadis yang maut dalam kemalangan kereta pada tahun 1968. Sejak itu, hantu Roux Charlotte Marie dikatakan sering menjadi penumpang belakang kenderaan yang melalui jalan itu, dan kemudian menghilang secara misteri.




Annie Road – New Jersey, Amerika Syarikat

Jalan ini dikatakan dihantui oleh seorang wanita yang memakai gaun putih dan biru. Wanita itu dikenali sebagai Annie, dikatakan maut setelah kepalanya dipenggal pada malam perkahwinannya dan mayatnya telah diseret sepanjang jalan. Pemandu yang melalui jalan itu pada tengah malam mendakwa mereka dapat melihat hantunya berjalan sepanjang jalan, dan selalunya muncul pada ulang tahun kematiannya pada setiap tahun .



Terowong Belchen – Swiss

Terowong ini merupakan sebahagian dari jalan tol A2 dari Basel ke Chiasso. Jalan ini terkenal dengan kemunculan hantu wanita yang memakai pakaian putih dan sering melintas di depan kenderaan malah kadang-kadang berbual dengan pemandu kenderaan di situ.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

17 comments:

  1. Lebuhraya Karak x msuk ke? kan situ pun brhantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju ! hahaha

      Delete
    2. hey kalo berani.search salah satu tempat dari 9 jln berhantu ini.liat penampakannya.kalo nggak jelas (pastinya)pake street view untuk liat penampakan dalam 3dimensi like kalo berani

      Delete
  2. tambahann - Karak Lama , Malaysia !

    ReplyDelete
  3. jalan malaysia pon bnyk pe,hantu ragut..bkan brg bharga je yg diragut..nyawa pon kekadang dorg ragut gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada dorang ragut nyawa merepwk menda kau ni ? Allah swt jer yg boleh wt gitu ! Bodoh!ilmu cetek!

      Delete
  4. Huiiihhh Seram mana hanatu nya, pas ni meh lepak jak Onesantanblog

    ReplyDelete
  5. lebuh mahameru pon ... haunted gak

    ReplyDelete
  6. jalan karak bkan bhantu, tp org jadi hantu ada la. aku kena baling batu bata masa drive blek dr kl. masa tu jam 4 pagi. abes dagu dan bahu aku patah. sial je orang karak ni.

    ReplyDelete
  7. Kat Malaysia bukan saya jalan berhantu malah pemandu di jalan raya pun berhantu.Paling berhantu = PERAGUT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "saya" = Salah ejaan

      "saja" baru betul

      Delete
  8. meyh try drive sowang dri dri exit tangkak sampai ayer keroh... bergegar kereta...mcam ade batu jatuh atas kereta... lau rase lane kiri tuh kosong jganlah masuk... bende nie menarik perhatian kita, yg ngantuk memang tak nampak...

    ReplyDelete
  9. hisyhh..serammmm btol sejarah karak ni!!! PASTI ADA RAHSIA LAMPAUNYE!!!!! klu x xkn berhantu sgt2..mcm genting highland ktenye sbb pmilik ada byk mmbela jin plaris ini dari info blog2 yg sy bce la..klu drg tpu sy pn tertipu la.. mmg lumrah di mane2 pn ada hantu tp karak ni da mcm pkmpgan mreka n sntsa dahagakn darahh!!!!!!

    ReplyDelete
  10. Mcm2 cite skrg ni. Tp disbbkn xde pngalaman jumpe hantu, excited plak nk tau kan? Mcm cite lbuhraya karak tu cnthnye. Prnh tgk movie je pon. Klau nk rse sndiri tu, kirim salam awal2 la.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri