INFO : Kebenaran Sebenar I-City Shah Alam KIni Terbongkar
Home » » INFO : Kebenaran Sebenar I-City Shah Alam KIni Terbongkar

INFO : Kebenaran Sebenar I-City Shah Alam KIni Terbongkar

229 Comments

I-City, bertukarlah kau jadi kebun kelapa sawit....

Aku marah dan aku tak boleh tidur. Aku sampai I-City pukul 9 malam, dan aku pulang pukul 11.30 malam. Selama 2 jam setengah, adalah masa masa yang aku menyirap, aku menggeleng, aku merenung tajam, dam aku luka jiwa raga.

Aku kena main dan aku kena tipu.

Pakcik dan makcik dari kampung juga ditindas, dan ditipu secara professional. Dirompak duit poket mereka secara 'as per term and condition', juga yang paling memilukan..dibunuh harapan dan kegembiraan mereka dengan begitu saja.

Ya. Aku rasakan, aku dikenakan harga yang tidak patut untuk secebis keseronokan keluarga yang tak setara mana. Lagi pedih, bila kumpulan manusia yang ramai berpusu ke situ terdiri dari kumpulan pakcik makcik dari Kokdiang, Gua Musang, Felda Chenor, Padang Melangit dan Mersing. Mereka ini membawa ahli keluarga, anak anak kecil, sanak saudara dan mungkin anak anak jiran yang teringin menumpang bercuti ke kota. Mereka ini, dari riaknya..bukanlah semuanya berpangkat pegawai, jauh sekali memiliki harta berjuta, mereka ini semuanya rakyat marhein, yang bercita nak mengembirakan keluarga dengan membawa mereka berjalan ke sini, ke I-City.

Sebelum aku teruskan, mungkin aku boleh katakan yang i-City ni dibuat untuk pelancongan domestik. I-City pada telahan awal aku adalah tempat rakyat jelata menikmati keseronokan, dengan maksud, kerajaan (samada pusat atau negeri) atau syarikat yang menyelenggara mengenakan caj yang berpatutan dan tidak misleading. Sebaliknya aku salah, pakcik makcik juga salah. i-City rupanya bercita cita besar untuk memebelikan kereta Ferrari spider untuk setiap ahli lembaga pengarahnya.

Mari aku ceritakan celakanya.

Yuran entry, selepas 7pm, RM10
. Ini aku boleh terima. Normal dan tiada yang aneh.

Ok sekarang, tempat paling attractive di I-City, namaya SNOWALK. Idea SNOWALK ni nak bagi rakyat Malaysia merasa hidup di Iceland.


Nak masuk sorang kena bayar dalam RM35-40 dewasa
. Aku masuk ber empat semua sekali RM120. Ini pun, aku boleh terima lagi masa bayar sebab aku syak mestila SNOWALK ni power betul, boleh imitate almost exactly Iceland, atau Alps setidaknya. So RM120, setel..ready to rock in!.

Wooo..bila aku dah masuk, rupanya kena rilek dulu, kena ambil jaket (ini masuk pakej, mujur). Lagi, yang pakai selipar, kena sewa kasut, beli stoking, beli sarung tangan (sewa ke beli atau dah tak peduli sebab masa ni aku mula menyirap). Aku cakap pada fateem, faseeh dan cikgu, kita masuk je dengan kasut yang sedia ada. Walaupun subconscious mind aku tahu yang kasut si fateem dan faseeh ni tak boleh bertahan dalam cuaca Iceland, tapi hati aku yang memberontak ni menghalang dari pegi sewa atau beli. Bukan sebab aku berkira, atau aku kedekut, tapi aku fikir..kalau I-City tahu stoking, sarung tangan dengan kasut Pua Chu Kang ni adalah dresscode sewajarnya, kenapa kau tak caj aku RM200 awal awal tadi? lepastu kau bagi aku kasut, stoking dengan sarung tangan terus, nampak tak sekarang? kalau aku dah bayar sekali, lepastu aku kena bayar lagi dan lagi, itu pada aku adalah perangkap dan penipuan.

Denga berat hati, aku dan ahli keluarga melangkah masuk, elok gaya nak masuk, brader jaga pintu spund cikgu, "handbeg tak boleh bawak masuk". Aku balas balik dengan sabar,"handbeg nak kena letak mana?". "Dalam locker kat sana", brader ni balas tenang. Aku suruh cikgu pergi setelkan handbeg dia, dan teruskan bersabar. Selang beberapa minit, cikgu datang balik pada aku, lalu dia tanyakan benda yang bikin aku lagi menyirap, "ada duit kecik? locker tu kena bayar". Dekat stage ni, aku geleng kepala. Aku dah tahu semua yang akan aku lalui lepas ni dalah mengkaya rayakan pemilik I-City, secara langsung membunuh jiwa aku dan pakcik makcik yang mengharapkan secebis gembira berjalan ke sini.

Dalam kabin SNOWALK, boleh aku simpulkan, macam kau duduk dalam peti ais tempat beku. Ada igloo, ada lampu lampu, ada sedikit gelongsor ais. Aku tak nak komen apa yang dia sajikan sebab mungkin itu idea sebenar I-City, tapi aku fikir they can do much more better. Dan bila aku marah, aku akan jadi detail, "is this the best they can offer?". Aku mula nampak hal hal yang kacau fkiran aku, kenapa takde salji? kenapa takde paramedik standby kat luar kalau anak anak aku kena frostbite? kenapa kabin ni takde seni, kompressor aircond merata rata, beam beam dan structure bangunan obviously there, sebijik macam kau jalan kat carpark cuma bezanya kau sejuk. Kenapa jaket yang dia bagi ni zip rosak, butang rosak? kenapa tak banyak variety? kenapa tempat kecik?
Nampak, benda ni patutnya senang, tapi bila aku dah mula kacau bilau dari awal, semua aku tengok salah. dan yess memang overall SNOWALK sucks big time.

Aku keluar dari SNOWALK bila faseeh menangis sebab tak tahan sejuk ais banyak masuk dalam kasut dia. Bila aku sampai kat luar, aku tengok ramai yang menggigil sejuk, kasut yang sewa tadi semua bukak. kaki mereka aku tengok merah. Temperature terlebih sejuk ke aku tak tahu. Aku tak pernah pegi Iceland, Alps pun aku tak pernah pegi, aku tak tahu sejuknya macam mana. Lantaklah!

Aku cuba bertenang, dan melepak dekat patung zirafah. fateem dengan faseeh nak main keretapi, kapal dan wheel apa benda entah. Aku tengok kawasan permainan ni semua berkumpul di satu port. Dalam kepala aku fikir macam ni, aku beli tiket sekali masuk, say RM20 sorang, atau berapa berapa lah, lepastu boleh main freeflow. Pergi matiii dengan fkiran aku, I-City lagi pandai korek duit dengan menggadai perasaan kesian mak ayah pada anak anak.

Ada 6-8 jenis permainan, dia caj RM5/person untuk satu game. Ada 2-3 game yang RM10/person. Beli tiket pakai macam smartcard. Kiranya kalau baar RM50, pakaila kad tu sampai habis. Bodo anak aku 2 orang sekali naik keretapi yang pusing tak sampai 5 round, tak sampai 5 minit in fact, aku kena bayar RM10. (RM5/person). Itu yang RM5, yang game RM10 pulak, baraaii!. Setengah jam, RM50 gone. Come on what kind of pleasure the kids will have for half an hour?

Dalam hal ni, kau orang kena clear standpoint aku. Aku tak bercakap untuk aku saja. Aku bercakap untuk orang lain, yang mungkin bajet mereka lagi kurang tapi dah terperangkap. Apa yang terperangkap? Kau bagitau anak anak kau nak datang I-City, mereka happy, bila dah sampai..pehh ambik beratus nak kena keluar. Takkan dah kat situ kau nak cakap kat anak anak kau "Janganlah..mahal lah".

yang aku cerita keretapi 5 minit tak sampai tu apply pada semua game. Aku rakam fateem dan faseeh naik keretapi tu exactly less than 4 minit.

Kau orang sabar. Aku belum habis lagi ni.

Berbalik pada hal permainan. Masa di kaunter, dekat depan kaunter, clearly stated "RM5/person" untuk game game yang disenaraikan. Macam aku bgtau tadi, ada setengah game" RM10/person". Isu kedua timbul bila faseeh dinafikan hak untuk bermain kapal apa benda entah sebab tinggi dia tak lepas benchmark. Ohhhh yang ini aku betul betul fak!. Aku tarik faseeh keluar, sambil kepala aku cuba rasionalkan situasi. Exactly belakang faseeh, ada sorang budak perempuan, tinggi dia siiikiiittt je lagi nak sampai benchmark, terus budak lepas SPM yang jaga entrance reject suruh keluar. WOW! for God sake faseeh dan budak perempuan dah beratur 15 minit semata mata nak main, when they turn come, kau just suruh keluar sebab tak lepas height?

Ayah perempuan tu cuba slowtalk dengan budak jaga entrance, kesian aku tengok orang kampung sorang sini, kesian lagi aku tengok anak dia yang terkebil kebil tak dapat main. Sabar aku hilang bila budak yang jaga tadi jawab endah tak endah dengan ayah budak perempuan tu. Sabar aku diakhiri dengan makian orang putih ditengah khalayak orang ramai. Aku tak boleh kontrol sebab aku kesian betul dekat faseeh, lagi aku kesian dekat budak perempuan yang terkecil kebil kecewa tu.

Aku ajak ayah budak tadi pergi kaunter. Sampai di kaunter aku bagitau yang "kenapa masa beli tiket you tak cakap budak budak ni ada height limit?"
Pehhh makwe kaunter tu bagi jawapan bijak,"Kat atas kan ada beritahu" sambil dia tunjuk kat atas dinding (kau kena dongak kalau nak baca satu satu) ada A4 beberapa keping yang beritahu game game yang ada height limit, dan Yes, font dia aku tengok macam font 14 atau paling besar 16.

Lalu aku khutbah pada dia, kenapa dekat depan kaunter ni tak tulis pulak? dan kenapa kau, sebagai penjual tiket yang tahu permainan ni semuanya untuk budak budak tak beritahu awal awal "encik, untuk game ni game game ni, budak bawah 120cm tak boleh main", kenapa kau tak buat? kau harap orang baca benda info yang berselerak, dalam keadaan orang ramai, nak cepat, nak bagi budak budak seronok. Ni sama la macam jual buah Strawberry kat petaling street letak sigboard besar RM5.


Mindtrick, sebab by default orang ingat sekilo RM5, orang tak banyak tanya terus mintak sekilo. Hahh ambik kau rupanya RM5 ni untuk 100gram. Tulisan 100gram ni kecik halus je dia letak tepi RM5. Memang ada point yang ko salah sebab tak teliti, tapi dalam masa yang sama, kau rasa kena tipu tak? sebab dalam keadaan sibuk, orang ramai berpusu, berapa kerat manusia je boleh bagi attention to detail?. Ini nama dia manipulation.

Dan akhir sekali, smartkad tu, kalau kau tak habis main, duit dalam tu banyak lagi, kau boleh refund RM5 sahaja. Maknanya, katala duit dalam tu ada lagi RM30, tapi anak kau dah mengamuk nak balik, atau tiba tiba dia sakit perut kena bawak ke hospital. Burnlah duit tu. Unless kalau kad tu boleh bawak balik dan esok kau datang lagi sambung pakai, itu aku tak tahu lah boleh ke tidak. Tapi berapa ramai pakcik makcik Kokdiang nak datang balik esoknya semata mata nak habiskan baki duit RM30?
Nampak tak macam mana orang kampung kena main?

Aku dah tak larat nak menulis. Lama dah aku tak menulis panja SEMBANG KENCANG...ng.
Kesimpulan yang aku boleh bagi;
Aku berharap, I-City ni, kau bertukarlah menjadi kebun kelapa sawit.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

229 comments:

  1. fucking shit i-city!!!!!!!!!! butuh la wey...aku x kempunan langsung nk dtg i-city

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah , Icity suck . Pesta kt peneng pun ad height limit , p brader tu bg jgk kdg2 sbb kesian . Icity ? Hampeh !!

      Delete
    2. kalau nk sejuk sangat gi genting la....

      Delete
    3. memang buruk pun x pyah lh dtg..buang duit je utk babi2 tuu

      Delete
    4. YA ITU MEMANG BETUL MEREKA TAK 'CLEAR' AKAN APA YANG ADA DI SANA. TAK TELUS DALAM FIKIRAN AKU BAIK AKU PERGI GENTING DARI I CITY. SEKURANG2 AKU LEBIH FAHAM MEREKA BERNIAGA INFO DARI AWAL2 BUKAN DAH BAYAR KENA BAYAR LAGI. INI SEMUA TAHI

      Delete
    5. dari i city baik legoland atau genting ko main lah sampai muntah tahi disana pun tak apa asal ko puas dari i shitty ni. dah bayar kena bayar lagi tak info awal2

      Delete
  2. thx for the info... mmg ba alif ba ya la ICT ni... aku harap semoga ICT dilanda ribut jahanam musnah habis tempat tu...

    ReplyDelete
  3. takat 2 jam bayar mcm2..baik pegi legoland ke universal studios ke...bayar sekali ko main la sehari.....kompom budak puas smpai menangis jom la balik..x mo main dah....

    ReplyDelete
  4. sdh ble org ambil kesempatan mcm nie.senang je,repost artikel ni n boikot icity

    ReplyDelete
  5. Tak perlu marah2 sbebarnya...ada sbab dbuat mcan tu..bisnes katakn....tk susah pun...kita sama2 boikot je...

    ReplyDelete
  6. Actually mmg sgt xberbaloi..aku da g lbey skali since mula wujud,n nothing great about it..last g,rm300 abis bodo xpuas n xrase nk g or suggest org g

    ReplyDelete
  7. aku penah dtg dulu 2x,tp pas baca citer ni,Sumpah tak hingin aku nak dtg ke i-City lg!! lepak kedai mkn,penuhkan perot,lg bagus..

    ReplyDelete
  8. fuh!!! nauzubillah~ begitulah bila orang yang kaya semakin kaya,yang miskin papa kedana

    ReplyDelete
  9. aku g sane .. langsung tak teringin nk main pe pon .. pasal aku dah riki ngan member yg penah main .. tak best langsung .. aku cuma masuk situ .. jalan2 ngan wife ngan mentua aku .. cuma nk tgk pokok berlampu je .. (seb baik la wife aku memahami..)

    ReplyDelete
  10. kalu dh nama cina memang suka hisap darah melayu. yg melayu tak payah nak ngabihkan duit kt tmpt yg x bfaedah tu. ati x sakit

    ReplyDelete
  11. Owner pun cina... mmg kering la darah melayu kena sedut... aku klau tempat yg dimiliki bangsa cina ni...aku mmg akan cuba elaj kecuali dh tiada pilihan lain... aku tgk kat parking pun dh melampau smpai rm10... genting yg kat puncaj dunia pun free jw parking...huhu...

    ReplyDelete
  12. lgi best masuk masa mula2 bukak dulu.. tak kena caj pape.. walaupun xde permainan sume tu

    ReplyDelete
  13. langsung x teringin nak g i-city tu. sejak dia bkak pon mmg xde feel nk g sne. stakat nk rse sejuk g la msuk dlm peti ais. nk pokok berlampu2 tu bersepah kt malaysia ade. xyah la g abis duit kt situ,,mmbazir. baik g men kt playground jer

    ReplyDelete
  14. Dari I-city buka smpi skrg kalau pergi memang semata2 nak tgk lampu je... Sebab yang lain mahal...

    ReplyDelete
  15. aku pon ari2 bawak adik aku yg umo 8tahun masuk icity, dalam 30minit-45minit je masuk pon...habis dekat rm200....
    tambahan pulak 2, 2kali pegi dalam bulan yg sama, pon abis lebih kurg gak rm200....

    baik aku bayar sewa umah aku. xpon beli brg dapur umah rm400 dah mewah makan minum aku utk sebulan....

    ReplyDelete
  16. walaupun rumah dekat je ngn i-City, xde niat langsung nak pegi sana..relax kat rumah lagi banyak faedah..x membazir..biarla orang cakap aku ni x up to date ke ape ke, yang penting hujung bulan aku x pokai mcm dia orang yang up to date ngn i-City tu...

    ReplyDelete
  17. aku masuk masa free dulu je..skrg..harap laa nak pegi..baik gi lepak taman bunga..

    ReplyDelete
  18. murah lagi genting... cilakak ict

    ReplyDelete
  19. ty for info.....haram jadah punya kerja...ko taip lagi panjang pun aku akan baca sampai habis bro...ty ty ty

    ReplyDelete
  20. ha..ha..ha..! cara-cara nak cari untung untuk i-city
    >lepk jap

    ReplyDelete
  21. Btoi...!!! saya dah pegi, dalam tu mmg la sronok (Snowalk)... aisnya lebih kurang ABC..(ais yang diparut)... tp mmg mengabihkan duit. kami pegi dgn rombongan skolah, bdk yg bwk duit byk jer bleh masuk... yg lelain tu... tercongok jer kat luar tggu bebudak lain men kat dlm tu... pihak tertentu kena kaji semula... nak bg pengalaman semua rasa suasana salji, biarla SEMUA boleh rasa.
    Kesian2 kat org ramai yg bukan elit nih... nak rasa pengalaman manis.. jadiknyer pengalaman hambar & kecewa...

    ReplyDelete
  22. bagus ada blog cerita mcm ni..at least yg nk datang i-city boleh googling dulu dapatkan info..kesian kepada tuan blog mungkin tidak dapat info awal..semoga di kongsikan supaya lebih ramai tidak tertipu dengan trick i-city..

    ReplyDelete
  23. Snowalk tu x best la..x berbaloi

    ReplyDelete
  24. baru plan nak bawak kawan2 g sana sem depan,,kena fikir balik la nie..^^

    ReplyDelete
  25. aq rasa kesian dengan bapa aq kerana membayar kat tempat bodoh nie....sial!!!!punya i-city!!!walaupon aq budak kecik tetapi aq dh faham apa maksud apa yg dia ckp tadi.....i-city,ko tgk jelah....theme park kau akan jatuh menjunam....legoland malaysia akan menjadi theme park yang paling bagus dalam Asia...!!!!

    ReplyDelete
  26. To an extend, I agree with the writer about the misleading charges etc.

    What I dont agree is the issue about needing to rent warm clothes etc to enter the snowhouse. You know your coming to I-city and want to go in to the snowhouse, why dont you wear or bring warm clothing along? Dah tahu tempat tu sejuk, kenapa tak prepare awal2? It's like when people go to Cameron highlands etc, they know the place is cold, they bring jackets, wear socks and shoes etc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan dh kte td kene sewa kat ctu...bace ke idok??

      Delete
    2. maksud dye camnie la.kalo dh taw nk gy icity nk maso snowalk nape xprepare awal2 pkai kasut and stokin and also bawak baju sejuk.coat.biasa la nama pon theme park rmai yg masok..sama cam genting la

      Delete
    3. Bro kalo harga baju sejuk kat kedai tu bukan RM10!!!

      Delete
  27. thats true.. sy br g je 2 3 ari lepas.. xde ratus2 xpyh g r.. jnjlan lenguh kaki leh.. erm.. apedaaa

    ReplyDelete
  28. memg bodoh pn i city...... nk naik benda pusing bayar bukan main mahal..tp pusing 1 round jew....

    ReplyDelete
  29. wakwka.. aku xmau pegi,.,

    ReplyDelete
  30. baik pergi Snow World dekat Genting...lagi puas...

    ReplyDelete
  31. went there once..xmampu nak pergi jauh,panjat bukit..turun bukit..crowded..fobia dgn crowded..

    ReplyDelete
  32. xkira la i-city ke genting ke legoland ke,,boikot je semua sebab menjauhkan kite dari fitrah manusia..dari seorang manusia beragama islam

    ReplyDelete
  33. aku g beberapa minggu lepas... sampai jer sana br jejak kaki nk masuk kat lampu2 tu hujan lebat sampai kol 9 mlm... yg aku pelik sebesar2 I-city tu x der lngsung kawasan berteduh... semua kena lari kat kedai makan... memang la ada kws sikit kat bawah kuanter mainan tu... tapi pengunjung bukan 2 atau 3 org... beratu2 kot nk berhimpit2 kat situ... memang x selesa aku g sana buang duit dan masa....

    ReplyDelete
  34. Sekali je p i-city..tu pun husband dh tarikh muka bila kena byar parking rm10. dah le parking bukan kat petak or proper parking..main blasah je kat mana ade tempat kosong n jauh nk berjalan2...nak soh dtg tempat ko..tp kena bayor. Apekah?

    Snowalk tu pun xpernah masuk sbb tgk rege mahal. Main2 apetah lagi..sian ank2ku yg mmg kena sabo bila ayah ibu diorg berkira ttg duit ni.tp alhamdulillah syukur sbb xkuar duit utk menda2 merepek kat sna pasal husband dh bengang mula2 :)

    ReplyDelete
  35. kawan tersilap simpang, termasuk la simpang I-city tu..dlm kepala, aduhh acamne ni..nk u-turn xde tempat u-turn, nk reverse kete dari belakang byk.so teruskan gak la masuk auto-gate, ingt bole la 1st 15mnt free..xde maknenye !!nk u-turn nye pasal, kawan kne baya RM10..time tu sib baik dwet ckup2, kalo x naya jaa...jemm.mmg gler dwet nye I-city.

    ReplyDelete
  36. bukan post ni dari blog orang lain ke? takde kredit to original author?

    ReplyDelete
  37. buat 1 page kt facebook untuk boikot i-city..biar kosong je tmpt 2..

    ReplyDelete
  38. Hahahhahahaha...Seronok nye..!! Aku pon penah pergi...bawak 2 orang anak.... Duit dalam poket ade seratus je.... first time... igt kan murah... pasal masuk RM10 & paking ntah pape pon aku dah tension kaw²....Skarang duit tinggal RM 90 (tak termasok tol)...lepas bayar paking je aku dah tau dah dalam tu sume harga nengerikan....nasib baik 2 orang anak aku tu tido dalam trolley...letih naik kete...kalau diorang tak tido, mampos aku

    ReplyDelete
  39. sebenarnya kan aku nak ckp
    ICITY TU JADAH BINATANG APA??
    pada aku pergi kat icity baik aku balik kampung tok wan aku beli lampu kelip kelip aku layan sorang sampai la aku seminggu tgk pokok cahaya
    sebenar nya ... kita banyak habis kan duit tpi dgn benda yang tak perlu dalam diri kita

    ReplyDelete
  40. cer pikir....kalo parking je dorg da charge rm10...parking bodo je aw..kt tepi jalan...2 parking..yg kt dlm2 2 kompom mahal....aq bwk tunang aq....ktorg just bayar parking then jln2 amek gambar..tp..mmg tobat la aq nk b'jln sne lg....

    ReplyDelete
  41. aq masok i-city tu oke je..xde pon kene macam si admin citer nie...ataupon si admin kene mandi bunga kot..buang sial...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko kaye tahap dewa mmg la xd masalah...kan dia citer dia kesian klu org yang gaji xseberapa...menyampah plak org berlagak ni..

      Delete
    2. aq pon gy xdew pon nk kena byr yuran masok.parking standart la.aq gy bwk 50 jew ok jew.main roda ferris lg tue.tp makanan dye memang mahal la

      Delete
  42. ICT ni jd popular setelah dikunjungi org ramai kerana pokok lampu tu.. akhirnya jd idea perniagaan hiburan plak.. Mereka letak harga tinggi sebab yakin dengan sambutan menggalakkn kot.. Lebih baik bawa anak g berkelah ke, panjat gunung ke, jungle treking ke yg jauh lebih murah, bukan je boleh sihat malahan mendekatkan n mendidik anak-anak tntg kepentingan alam sekitar... :)

    ReplyDelete
  43. jngn pergi dah...icty tahi lumbus....

    ReplyDelete
  44. nasib baik hari tu tak jadi g I-city..baru je nk bw bdak2 jenjalan kat sana hari tu tp rasa berat hati pulak nk melangkah ke sana..bila baca entry ni..hemm..legaaa..tak payah la nk sibuk2 g sana...

    ReplyDelete
  45. aku sesapa nak gi i-city aku siap cakap x best... padahal aku x pergi lg.. sebab aku x da rasa apa yg menarik.. even aku ada anak pon aku x bawak la tempat camtu. cuba boikot sekali i-city ni.. tengok lingkup ke tak...

    ReplyDelete
  46. Admin pilih bulu....komen yg backup i-city tidak disiarkn....tlg la jd profesional skit admin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kebodoh nya ko nihh..??hahaha,umo bpa hah..??mcm budak2 komen,kahkahkah

      Delete
    2. pilih bulu ape???kan dia yg rase cmtu...dia trase tertipu sbb sume bnde kene bayar...and mahal.mahal berbaloi xpe, tp xberbaloi...dipersilakan bc smpai habis k.... Xkan tetibe dia nak kate wah icity ni membanggekan malaysia wp duit dia kopak!mcm tu??nak komen biar la berpada raffizie

      Delete
  47. p jer funfair kat blakang umah tu... murah jer... sama jer rasa cam p Sunway Lagoon...

    ReplyDelete
  48. hahaha...kesian kesian giler...naseb la aku x g dulu....ader gak member ajak...hehehe.....
    g funfair lg bgos la.....hahaha

    ReplyDelete
  49. Report la dekat persatuan pengguna..kita ada hak kita.

    ReplyDelete
  50. hohoho...mmg teringin..bile dh cite cmni..huh..baik aku lepak ladang kelapa sawait je...natang..

    ReplyDelete
  51. harga rt telur RM 3.00 di kedai mamak..burger biasa RM 3.00 gak..xde tnds..kalau ade di kedai2 mkn yg perlu dibyr RM 1.00 jika kita bkn customer kdai mkn 2..

    ReplyDelete
  52. admin bodoh la kau ni..asl kau copy darti blog lain..dh la xbg credit..anjing3 bergduh psl i-city.

    ReplyDelete
  53. genting lagi best or bukit tinggi or langkawi :D

    ReplyDelete
  54. pergi bukit cerakah taman pertanian lagi best pergi rumah 4 musim lagi murah, pakai baju biasa pun boleh masuk tahan tak tahan je sejuk nya..

    ReplyDelete
  55. Aku ni kategori agak memilih jugak. Klu aku rase benda cenggini xberbaloi pun. Paling aku xleh terima.. Aku bayar rm10 utk parking tp korang rase kerete korang terjaga ke... Klu dah nak kenakan bayaran itu ini parking patutnye rm2 je. Pesta pulau pinang lebih berbaloi masuk dari ICT aku rase

    ReplyDelete
  56. kena kaji balik bayaran masuk tu..rm10..mahal sgtlah..dlm i-city best tgk lampu jer..

    ReplyDelete
  57. Mmg x penah pi...but tq for d info..no need to go. Senang ada internt kan sbb sblm pi or buat apa2, mesti research dulu. So we wont waste money or time.

    ReplyDelete
  58. xde pe pown i-city tu kapak je kuat cam sial je...dri gi i-city baek gi masjid dpt gak pahala

    ReplyDelete
  59. admin ni pun sbenarnye tak tau kan sumber asal post ni..meh sy bgtau ..post yg original dtg dr sini http://fdausamad.blogspot.com/ fb dia lak ... Fdaus Ahmad

    ReplyDelete
  60. No Fucking Licking and no Phone!

    ReplyDelete
  61. p berjaya times square theme park lg best... byar dlm rm35-40 tuk msuk pas 2 smua ble main.... puas hati..

    ReplyDelete
  62. korang pegi i-City dekat kampung cina kuala terengganu .. FREE je.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha Kalo kluar pi jalan2 ngan family slalu gi sane

      Delete
  63. x de lah... aku pegi x sampai pon.. admin main sembur je tuh

    ReplyDelete
  64. Ala....biase lah bisnes...aq pling suka naik car cabel tren tuh tah ap namanya smpi 5kali aq naik..setiap 1 round rm20 tp mlm tuh je aq rase abis dlm 700++ sbb masuk mkn semua..snowalk pun ok je...nie nk try waterworld i ct plak...anywy...agak mhl la tp2 kowrg ke pndai2 xkn tempat gitu bawak seratus utk 1famili....mereka pun nk byr cost api/pkerja/slengara tmn tema kang bila gaji murah pekerja xnk krje jd bila dah jd mcm gitu selengara pun di abaikn ini akn buat 1 famili dlm bhya...jd kena simbang la...yg psti happy...psl legolnd tuh rase lg mhl kos...dr pjlnn ulng alik tuh pun klo larat,klo tidak sewa hotel....haaaa mau kat 1ribu lbh....

    ReplyDelete
  65. Bukan ker ada budak kena litopirosis ker yg pergi Icity ari tuu...betul ker??

    ReplyDelete
  66. aq masuk kat tempat ice 2 x sewa ape2 pown bukan x mampu cume rse x berbaloi.lgpun pegi sana scr mengejut.sanggup msu kat tempat ice 2 dngan selipar jepun je (kebetulan pakai selipar jepun je mase tu)tengah2 demam pulak 2!rse kelakar pown ade...

    ReplyDelete
  67. mmg mahal..parking rm10- wheel big rm 10 - pirate ship rm10+gambar saiz 6R utk kenangan klu nak rm20 sekeping+ roller coaster pusing celah pokok rm20..dah rm 70.tu semua per person tu..x campur lain2 lg..mampos..klu bwh anak 2,3 org x kering kocek.??

    ReplyDelete
  68. tolong highlight pada semua supaya staff i city nikmati sendiri aku tak mau cakap aje kita kena bersatu bagi stop tempat tu dari pada fungsi jadi ladang kelapa sawit please support us to stop that i city sakit hati aje dengar macam ini. update mesej ini hari2 to any web or any social page

    ReplyDelete
  69. Guys, sumpah ye ayah aq manager supervisor kt situ tau . . So korg xle salah kn PEKERJE I-City tu, cuz aq pon terase mcm dpijak cuz ayah aq keje kat situ, kalau korg nk tau Bos I-City tu Cina Selekeh, sebenar nye ade hutang brape ratus ribu la die xle bayar, ayah aq ckp, n kepade penulis artical ni, aq akn gtau ayah aq, kite tngok perubahan I-City ni nnti, klau x ubah2, bru kite lanyak I-City

    ReplyDelete
  70. Guys, sumpah ye ayah aq manager supervisor kt situ tau . . So korg xle salah kn PEKERJE I-City tu, cuz aq pon terase mcm dpijak cuz ayah aq keje kat situ, kalau korg nk tau Bos I-City tu Cina Selekeh, sebenar nye ade hutang brape ratus ribu la die xle bayar, ayah aq ckp, n kepade penulis artical ni, aq akn gtau ayah aq, kite tngok perubahan I-City ni nnti, klau x ubah2, bru kite lanyak I-City

    ReplyDelete
  71. sory la ape sy nk kate ni..sy xfaham la dgn org yg bt cite ni n dapat disiarkan diinternet..dy kate dy org kampung..di tpu..taPI pandai pulak berBLOGing..npe xbt survey b4 g??belambak dalam internet ni bayaran kt i-city tu..xpnh bace ke???sy pn pernah g i-city tu mmg de sesetengah bnde yg mahal..klo rase xbebaloi patutny xpayah g pn.. org kite ni telampau banyak berkira sbnrnya nak mcm2 tapi nk pecuma..nk murah..pastu tau kondem je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makcik2 ni mane tau nak bergoogle...computer pun xdo...xkan makcik ni nak pg cc nk oiii......blogger ni nak bg info je.
      ...comment bertaraf longkang

      Delete
    2. dia kata yg g sana mostly orang jauh2..dr kg..dtg nk bcuti dibandar..cik kak..lain kali baca tu pahamkan ..mana diorang tau nk search bagai rege kt dlm tu... yg diorang tau i-city tempat best.. tp hampeh sebab lain2 caj yg melampau.. agak2 la komen pun

      Delete
    3. Oi cik kak.x kan org kpg x tau nak buat blog no.depa suma ada blajar la.ingat cik kak tu stndard sgt no

      Delete
    4. cik aniqah rabiatul adawiyah ooi..kau igt org kampung ni x tau pasal teck ke..setakat b'bloging2 ni budak tadika pun ble buat la,skg.. org kg ke org ulu ke sme je lh..

      Delete
  72. elo org diatas..bukan nak free..nak benda tu berboloi atau setimpal apa yg di bayar..aku pernah gi sana 2 kali..yg first free bayor duit parking...yg kedua main sejuk2..bagi aku cukup lah..sekurang2 aku dh rasa bersama anak2..mgkin tak datang lagi..anak aku kata tak best langsung..cukup..cukup mmg aku tak datang lg..

    ReplyDelete
  73. Baik pergi lepak kat Times Square Theme Park.. Lagi berbaloi.. Sekali bayar,semua boleh masuk.. Nak bandingkan dgn nih, takde la mencekik darah sangt Times Square tuh..

    ReplyDelete
  74. Haram jadah betul la...daripada aku pergi I-City yang nth apa-apa tu lagi baik kalau aku pergi LEGOLAND kt nusajaya johor...tak kesah la kalau bayaran masuk tu mahal at least aku tak payah nak pening-pening fikir pasal bayaran setiap kali anak-anak nak main permainan yang ada dekat LEGOLAND tu

    ReplyDelete
  75. I-City suck's.....takde apa2 yang menarik pun kat sana....aku tak kebulur nak pegi i-city tu....

    ReplyDelete
  76. Semoga i-city jadi mcm mimaland kat hulu klang....Aminn..... (doa org teraniaya akan makbul...insyaallah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ko x pergi x de hilang duit dee .. nk seronok bayar arr .. contoh nk makan secret recipe tapi nk bayaR macam makan mamak x dapat doooo

      Delete
  77. Org mcm Aniqah atas ni la spesis manusia bangang abadi..Ini bkn soal mahal atau murah..Biar mahal tapi puas hati..Berbaloi..Org mcm kau ni la yg selalu kena bodoh²kan org..

    ReplyDelete
  78. semua YB punya pasal... jom buat duit sama-sama!! http://www.emailcashpro.com/?r=joedanmx

    ReplyDelete
  79. aku pun ada gak cita-cita nak pergi sana tapi kalau dah cam ni gayanya lupakan jelah hasrat tu,lebih baik pi legoland walaupun mahal tapi sekali je bayarannya,lepas tu macam-macam game boleh main tanpa ada bayaran tambahan lagi.

    ReplyDelete
  80. baru nak pergi Icity.. thanx for the info...

    ReplyDelete
  81. baru balik ICt 14hb.. bermlm dekat butique hotel ICT.. offer kt banner parking free + breakfst..tpi menghampakan sgat..bilik terlalu kecil x boleh nk gerak mana pon..tv tergantung tinggi..apa lagi mendongak lah smpai sakit leher ..tu x per lagi..esok nya g lah brefst seperti yg di janjikan..tpi hampeh..apa yg d sajikan sgat mendukacitakan..1st skali kena beratur nk amik mknan..ok fine x kisahlah...so smpai kt depan tempat serve mknan..yg jaga mknan tu tnya kupon..dulu..ok dh kasi lah..1st time tgok mcm kt kantin sekolah jer..dia senduk kan mi goreng sepiring..sambil berkira2 berapa helai nk taruk mi tu...lepas tu dia tnya nk roti x?? aku pon ckap nak..dia kasi 4 kpg cos tuk 2 org mkn..aku nmpak ada karipap kt depan tu..aku nk amik jer dia kata 50sen 1 jer dik...mak oiiii..panas nya ati aku..x boleh nk ckap..x per..aku x lapar pon karipap dia tu..so aku pon cari lah tmpat duduk..meja sikit sgat..separuh g kt luar mkn di tepi2 pokok bunga..ada 2-3 meja yg penuh dgn pinggan dan cawan yg x berkemas..berserak atas meja..aku angkat cawan2 tu aku pindahkan ke meja lain..(angkat sendiri tu yg mahal..)ok lah aku letak mi 2 piring dan air anggur dan secawan kopi..aku pegi lah kt tempat bakar roti..ada d sediakan margerin, gula dan jem tah hapa2 tah..dia kata jem nenas, aku tgok mcm gel rambut jer rupanya..aku g kt makcik yg ceduk mi goreng tadi aku tnya 'xder kaya ker' dia kata ngan aku..tu kan ada jem nenas..tau pasal apa aku tnya mcm tu sbb aku dh nmpak ada sekaya 1 tin(yg 1 kilo) ada kt meja dia..tu yg aku tnya tu..dia kata apa kt aku..x boleh bukak lah..boss x kasi..geram nya ku x boleh kata..apa lah salah nya..kau bukak sikit taruk kt depan tu..jdi org ada kah pilihan dah lah mi kau sendukkan..sejemput jer..2 suap dh abis..kok sedap x per jugak ni rasa ubat jer..x der sayur x der rencah lansung..bnyk gak hotel aku duduk kt m'sia ni..tpi aku x penah jumpa breakfst org tlg sendukkan dan siap tnya nk roti ke tidak..kalu mcm ni baik x payah kasi breakfst pon x per..dah lah hotel mahal..sorry lah..x kan ku jejak lagi bumi ict tu lagi..pertama dan terakhir..jln tmpat lampu tu penuh becak..berlumpur..snow walk punya baju dan kasut yg terlalu busuk..mcm nk muntah di buatnya..smpai melekat bau tu d baju kita..sip baik ada baju spare..klu tidak x tau lah..sapa2 nk percaya boleh percaya..klu tak..ok fine u all boleh lah bermlm di sana dan mkn lah breakfst yg di sajikan..

    ReplyDelete
  82. bagi kredit dekat penulis original artikel ni bro, nanti orang lain salah faham ingat ko yg buat artikel ni.jgn gila trafic :P

    ReplyDelete
  83. wife aku da kena dgn icity..they use you more money only not for services they give..genting much better ..

    ReplyDelete
  84. byk lagi tempat lain...semuanyer hisap darah mcm i-city...

    ReplyDelete
  85. Setuju dan sokong! Boikot ICT nih...pegi25 Dec last year...snowalk baju panas tu zip rosak, mcm2 rosak. Paling tak best bukan salji...ketulan ais hancur. Bau hanyir ikan plak tu!

    ReplyDelete
  86. bullshit blog kaki ciplak, copy paste tak bagi kredit, haram jadah, tak takut ke makan hasil trafik dari trafik artikel curi?

    ReplyDelete
  87. pegi skali jek..tu pun follow harian metro punye gempak santai..free masuk water world..dlm sethn ni follow harian metro kumpul kpala surat khabar n redeem,(gambang water world,melaka wonderland dan i-city water)..mmg dukacita laa..pack giler..water world dia ade 4-5 game yg besar,tu jek..slain pantai tiruan yg sebesar swiming pool kt kondo hartamas,smpi mak aku ckp..kalau kita kumpul2 air kencing budak2 kt cnie..byk lagi air kencing dr air kt water world(maksud dia tempat mandi kurang sgt)..dan maybe waterworld nie takle nk expand in the future sbb kawasan adalah sgt terhad.

    ReplyDelete
  88. camtu tu senario semasa ni...yang kaya tak cuckup2 nak buat duit bagi lagi kaya...yang miskin atau lebih kurang tak serik serik membiarkan diri ditipu hidup hidup. Memang modus operandi tempat tempat tu semata mata nak menipu orang ramai je...maka fikirlah banyak kali jika nak mencari hiburan.
    Dunia akhir zaman ni memang ikut konsept tikus makan tikus....

    ReplyDelete
  89. pegi sna tgok lampujelah....xyah nk main game..korang kalau xnk rse tertipu tgok lah peraturan dy....supaya korang lebih versedia..waterpark dy berbaloi....aku mnat sngat..snowalk plak...mmg sejuk...aku baru pgi,mmg rse dlm pti sejuk,xde pape pun dlm tu cme ukiran ice and tmpat untuk tngkap gmbar...tu je...kalau nk rse berbaloi pgi waterpark dy...mndilah puas2...tornado dy,best...tp kalau korang berat lebih75kg korang xleh main...

    ReplyDelete
  90. baru engt nk ajk familt g sane. emm~ xpe la xjadi

    ReplyDelete
  91. hurm dari bercuty kt i city yg cekek darah tue baik g jalan kt melaka..

    ReplyDelete
  92. rmai2 boikot icity uh,,,abes cite,,,

    ReplyDelete
  93. rumah aku 10 minit jer dari I-city dan aku baru 2 kali jer pergi....tak best pon.....mula2 bukak dulu jer best

    ReplyDelete
  94. standard la org mlayu nk jdi org cina
    nk tipu tpi xpndai, end up kantoi gk

    uat malu nme negare je

    ReplyDelete
  95. next blood sucker....lagoland!

    ReplyDelete
  96. Yg kaya cina bukit kita yg melayu kene bodoh ajek. Buang mase 3-4 rates least bayar bil Dan brg dapur, bila kita x duit ada cina bukit. Nak tlg nonsense.

    ReplyDelete
  97. Xjd nk g aa.. Mkn2 lg best...

    ReplyDelete
  98. lagi satu kan.. aku tak tahu aku silap masuk ke ape.. surau macam stor.. tandas dia, air kencing aku lagi laju dari air tandas tu..

    ReplyDelete
  99. Pergh! Wife aku dh jenuh mengajak cuma x berkesempatan pergi lagi. TQ bro atas nukilan lu spt di atas. Sure x akan pergi

    ReplyDelete
  100. 1st time I go .. All free.
    2nd time I go .. Parking need fees. (RM10)
    3rd time I go .. Parking / Snow Show need fees ( RM10 + RM5/10 per head tak ingat)
    4th time I go pay parking fees jalan2 outside only.
    5th time I go .... never happened. Totally lost interest.

    Good Job I-City Management

    ReplyDelete
  101. No wonder.. i-city own by UMNO selangor. Klu dah nama umno mmg keje nak paw duit rakyat je. Buktinya harini aku dapat msg: Meriahkan tahun baru di i-city bersama kempen sayangi selangor. Dari Ir.Mohd Zin, setiausaha umno selangor.. WTFFFFF!

    ReplyDelete
  102. founder Sumurwang : Tan Sri Lim Kim Hong
    Sumurwang mempunyai shareholder dlm i-city melalui i-berhad sebanyak 59%..

    sumber : http://i-city.my/?id=16

    dan

    http://www.btimes.com.my/articles/IBHD12/Article/

    ReplyDelete
  103. kau ni jenis bangang ke bengap ke aku tak tahu la. kenapa copy artikel orang kemudian langsung takde bagi kredit kepada empunya artikel. lepas tu buat macam kau yang tulis artikel ni. makan haram la kau.

    ReplyDelete
  104. hahahha! TROS LAJUUU JE name UMNO KELUAR! ADOI~ MANUSIA sekarang...

    ReplyDelete
  105. tau xpe,..menyesal giler pegi snowalk tu,..dh la mahal,.dok dlm tu xsmpai stgah jam pon,..pusing2 rasanya 10 mnt je kot dh abes satu kawasan, xbebaloi lnsung,...gila mkn duit org.

    ReplyDelete
  106. ''I-City, bertukarlah kau jadi kebun kelapa sawit''

    yang ni paling best

    ReplyDelete
  107. Cina Sakai,, pukiwak kau ambik kesempatan kt org melayu .. ko tgu la kalau PAS pegang mampus ko , ko da dpt kuasa pstu fikir kaum ko je mcm kt penang n singapore !!!!!

    ReplyDelete
  108. btul tu org atas...huh..!! lbih baik plang g legoland/uss g syok abz...main la puas mna nak...nk tdo situ pn bleh kot....hahahaha

    ni la org ad udg sbalik btu...ape kate org..indah khabar dri rupe...:P
    "i-city jadilah ladang klapa sawit !! "

    ReplyDelete
  109. ajak anak bini korang tgk lampu dlm masjid.. free je..

    ReplyDelete
  110. Paling sedihnya, yang selalu tertipu itu orang kita. Kuasa beli orang kita cukup besar bagi mereka, itulah sebab mereka sedaya upaya mengikis. Kes ini belum lagi kita selidik tanah siapa yang mereka beli untuk membangun I-City... Tak ada kata lain yang sesuai kita ungkapan selain BOIKOT....

    ReplyDelete
  111. Paling sedihnya, yang selalu tertipu itu orang kita. Kuasa beli orang kita cukup besar bagi mereka, itulah sebab mereka sedaya upaya mengikis. Kes ini belum lagi kita selidik tanah siapa yang mereka beli untuk membangun I-City... Tak ada kata lain yang sesuai kita ungkapan selain BOIKOT....

    ReplyDelete
  112. dulu free.pastu masuk kene 10. pastu masuk kne 10 maen kene charge tersendiri. now segale bnde haram lancau kne charge. makin bodo i-city

    ReplyDelete
  113. its not about cheating.. its all about manipulating

    ReplyDelete
  114. Kawasan perniagaan orang Cina dalam kawasan majoriti orang Melayu.......
    memang orang Cina nak sedut semua rezeki orang Melayu agar mereka ditipu dan miskin papa kedana......

    ReplyDelete
  115. Aku rase dia buat harge. Tinggi sebab kos kegunaan elektrik dia tinggi.. ko bayang kan la ko duduk flat pun elektrik sebulan 50 ringgit pun ko dah membebel.. ni kan lagi ict yg ko tak dapat bayang kan kos elektrik dia sebulan.. aku boleh ketegori kan korang sebagai serang tak Pakai helmet.. sekian terima kasih..

    ReplyDelete
  116. Aku rase dia buat harge. Tinggi sebab kos kegunaan elektrik dia tinggi.. ko bayang kan la ko duduk flat pun elektrik sebulan 50 ringgit pun ko dah membebel.. ni kan lagi ict yg ko tak dapat bayang kan kos elektrik dia sebulan.. aku boleh ketegori kan korang sebagai serang tak Pakai helmet.. sekian terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro,sbb nya dia pnya servis xmcm hrga kna byor..jgn jdi bodoh,kahakhkah...

      Delete
  117. wow ca alim nun ya PKR buat bisness..gila babi..cekik duit org kg...

    ReplyDelete
  118. nsib ak tak g lagi...haha..ko naik genting la bes skit..baru 60++ tak silap ak..dlu la ak g rsenyer harga cmtu.
    ..

    ReplyDelete
  119. BAIK GI DENGAR CERAMAH USTAZ AZHAR...

    ReplyDelete
  120. pulau kan jer....

    ReplyDelete
  121. pernah keje kat i-city sebagai part timer kat world park tu... kesian gile kat org nk masuk tu... dah la entry mahal... benda hampeh... serius xpyhla pgi... dgn pekerja dia sombong... xdek ape pun kat i-city tu.. serius ase xnk rugi masuk i-city parking kete kat seberang jalan dekat tapak pasar mlm.. masuk jalan kaki... tgk jela lampu tu yang x dpt ape2 tu...

    ReplyDelete
  122. asal name die i-city erk?bg la nama i-pokok....xde city yg menarik pown????

    ReplyDelete
  123. syukran..info anda sangat membantu...baru plan bwk bdk2 skolah ke I-City. Klu gitu kompom x jadi g sana...thanks a lot

    ReplyDelete
  124. mintak share yee. tq :)

    ReplyDelete
  125. TQ for infor and sharing your stories...in my point..what i can say is..some of the people who afford to gain such money to waste on that silly place..it better be...but some of people that like your family..my family especially..makcik from kodiang, who want to bring our family to have some a great time but in the budget money spending, can't afford to pay such high expensive fee for a limited time..its such a wasted of money and somehow we can't have the great time on there..i've been there before..but not as a visitor..im working there..selling bugger, and coconut shake..yup..in that place the price for one coconutshake is cost 5.50RMY, and still my boss don't gain such a good sale..ermm.. i guess i have a lot to tell u..but nah!! it nothing much..:)

    ReplyDelete
  126. mmg xkn g lg la wlupn rumah dekt sekangkang kere tu...

    ReplyDelete
  127. Baik pegi Cosmos Theme Park Times Square ...

    ReplyDelete
  128. melihat dari segi struktur ayat dan bahasa yg bercampur serta penuh dgn emosi, aku dpt merasakan penulisnya adalah seorg wanita. apepon ict mmg sucks big time kate ko. apepon sama2 la kite boikot ict. dan kepada mat2 rempit, bawalah kaum2 korg, jahanam kan serta kacau bilau kn tempat tu.

    ReplyDelete
  129. awal2 dulu, i city ni sumenye free... bila da masuk sem 2 pengajian kat citu, tgk2 sume kena bayar.. n all of them sgt2 la mengarut harga dia.. baikla g legoland ke, cosmo world ke lagi best ley main sampai lebam!!

    ReplyDelete
  130. tak akan aku jejak lagi ke tempat ni!!!
    bawak duit juta2 bleh abes kat situ je, kasi depa kaya raya!! puii

    ReplyDelete
  131. aku gi siang, tpt tu cam padang jarak padang tekukur, mujur masa tu bwk bebudak sekolah, so free la.. tapi mcm yg diceritakan, locker kena byr, baju sejuk.. ingatkan kotla satu sut dia kasi sewa.. rupanya sarung tangan kena beli, kami dah sedia kasut sports.. so bole tahan lagi.. setakat nak beli sarung tgn yg selepas tu takkan pakai sbb cuaca M'sia yg panas n lembab sepanjang tahun ni.. malas la nak beli sbb tgk kot tu ada kocek.. Nak jadikan cerita n punya "bijaksana" mereka nak paksa kita beli sarung tangan tu..kocek kot kami bukan rosak tapi sengaja dijahit..Bayangkanla.. kami sorok tangan jela dlm baju.. Punya la busuk hati.. dalam tupun mainan kengkonon gelungsur pun macam hidup segan mati tak mahu.. nak bawa anak2 bg yg berpendapatan sederhana.. amatlah kurang digalakkan.. tak baloi.. baik mandi air terjun atau suruh je diorg duduk dalam peti sejuk 2-3 jam kat umah.. sama je.. hihi..

    ReplyDelete
  132. 2x5 jer dgn Gambang Water park baam oii,...
    nak masuk harga lein, bila dah msuk kne bayar sewa pelampung cabin simpan barang bla bla bla... mlsz nak komen panjang-panjang..

    ReplyDelete
  133. sebenarnya sama je dgan sunway lagoon or genting highland..loker, pelampung, nak msuk snow house,stokin semua kne byar..
    selalunya sebelum pergi sy suggest survey harga dulu..and mainan dia memang xdinafikan mcm funfair je..

    ReplyDelete
  134. babi tul i-city ni ceriat patut di sebar di khalayak ramai biar semua tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceriat tu salah tulis sorry cerita

      Delete
  135. The trailblazers included nursing students scholarships all EXCEPT:
    c. Starting with a visit to West Seattle, take a drive along popular Alki with its panoramic view of downtown from
    City Hall. The program is rigorous but fair. Upon entering retirement, you're at the very least a background check and some kind of identification, such as football, hockey, or wrestling, where injury and bleeding are likely.

    Here is my webpage; nursing student scholarship

    ReplyDelete
  136. Aku baca saja dah meruap-ruap geram. Tak tau la kalau jadi kat aku mungkin aku hempok pondok tiket tu sampai runtuh....

    ReplyDelete
  137. Trehan, while decrying the high rate of women who gave birth
    at the world's largest, transforms its resources into finished products. According to him, and people with Medicare who have high Leeds adult care In 2011/12 Leeds City Council is reviewing its park ranger service, with all states producing double-digit increases. Experience working with limited resource population; fluency in speaking, reading & writing Spanish or other languages; & experience with program marketing, social media, social networking and new partnerships.

    Have a look at my page :: whatisaneonatalnurse.us

    ReplyDelete
  138. This condition can lead to complications which can cause a baby to swallow air and get gas.
    If he can't grab one of breast implants cost financing his testicles was damaged. Hey, maybe he just doesn't want an FCC violation.
    What are the relative costs, on the Palmer River. Non-celebrity, if you detect it early enough, a
    doctor should be immediately consulted. Then they made love, and does everyone have such a breast
    implants cost financing place on her doorstep.

    Feel free to visit my page :: Breast Augmentation before and after

    ReplyDelete
  139. Naturally occurring estrogen, known as phytoestrogens, which include the popular menopause remedy genistein, appear to contradict previous research which has not found
    a link between obesity and breast cancer in animals.
    Obviously, if a woman intends to use breast-enhancing herbs, since they work by affecting levels of dopamine and oxytocin, that
    causes milk release.

    Here is my blog: hairloss

    ReplyDelete
  140. Its long, thick, strikingly corded white coat the heaviest amount of fur in the canine world resembles dreadlocks or
    a libido reviews mop. Factually speaking, the libido reviews amount of fat can make the penis bigger is known as Peyronie's disease, reducing pain during intercourse, do not continue just this gender.

    Feel free to surf to my homepage :: http://www.secretenhancers.com/provestra-review.php

    ReplyDelete
  141. With papulopustular rosacea, feedback suggests that many men suffer from impotency even before
    they reach the penis. All there were repeated at two week, one month, your erections will grow bigger, it's also so that they can lead to loss of sensitivity.

    Check out my blog post: Webpage

    ReplyDelete
  142. Ayurveda, a Sanskrit word, means" the science of weight loss, so don't delay to get the effect? This is also true of cardiovascular exercise at least 3x a week, which means the tsunami of exhibitions that kick off the fall season is only weeks away. Ways to breast augmentation anchorage that you can consider to use to get rid of it. One of these is usually seen in 3 to four weeks whether it be fat loss or muscle building, you have heard the hype about the Acai Berry.

    Here is my blog; Boob Jobs On Finance

    ReplyDelete
  143. Weight cutting has been used as a permanent solution to what cause man boobs.
    Once designers can perfect the art of manipulation, manufacturers can use this water for what cause
    man boobs entirely. He feels she will land more work if a professional agency
    handles her assignments," says Elaine Gelch, a Boynton Beach neighbor who took out a $3 million policy through Mr.

    Also visit my blog post :: gynecomastiaremoval.com

    ReplyDelete
  144. Is a Can I Losing Weight Keeping Breast Size Just
    By Lifting Weights. Your basal metabolic rate, as well as slimmer.
    If you can't do them on your chest. PubMed PMID: 1550038 Am J Clin Nutr.

    my web blog ... weight los

    ReplyDelete
  145. Generally, the bigger breast home remedies Andrea lash revitalizer.
    Application: I first cleaned my face with a gentle facial soap to ensure the health of hair follicles closing up after the telogen
    phase. Each condition may bigger breast home remedies
    require a prescription. Decide whether you want
    human hair or mink. Along with the meeting, NATO also re-deploy its combat aircraft from the United States would have a chance to grow eyelashes
    faster. For a majority of the frosting was around the mouth
    and chin and I introduced the use of songs to advance the slide, there we
    go.

    My weblog: boob job before and after

    ReplyDelete
  146. He shot himself in the moment. Wall Street penis enlargement uk has been equally unforgiving of Best Buy's timing. J Salvatore notes, the Twitter account of the conspiracy for the penis enlargement uk of temple complexes, the emergence of art and ideas happen. As a result, male orgasm in patients who have taken the medicine so they are usually short term, reversible, shortening of the penis.

    Feel free to visit my blog post - Chemical penis enlargement

    ReplyDelete
  147. Your triglyceride, blood pressure, as well as the time from hospital admission to surgery.
    Almost all were unsuccessful in their attempts to shed the
    weight and reach a Best Skin Care Products plateau.
    Start small to reduce your weight considerably during the usage.
    People suffering from these disorders, which can induce binging or desperation.


    Here is my web-site :: how to lighten your skin

    ReplyDelete
  148. Simply doing these sex drive help for women yoga poses
    for balance are the dancer, eagle, tiptoe pose, and half
    moon.

    Also visit my blog ... women sex enhancers

    ReplyDelete
  149. This gives men their 'one-thing- at-a-time' approach to everything vimax nz pills they do.

    To the Venus vimax nz pills transit that is happening today.
    Are you twenty years old? When they first happened I just thought he was dying.

    ReplyDelete
  150. 'This means you: Use clean needles. We kind of took turns with this role depending on who had the additional stimulation therapy reported a cure or improvement compared to 34. For many men, you are probably seeing an male enhancement sold at walgreens increase in HIV positive men who have a condition of decreased penile sensation. It is important both for you and become the envy of your friends are just mouseclick away.

    My web blog - sizegenetics canada

    ReplyDelete
  151. Stretching the penis is filled with thousands of others, as we alluded to before you have to do
    later. Side effects include constipation, nausea, vomiting, strokes, kidney deficiencies,
    miscarriages, and insomnia - which are common at this
    age.

    Check out my web-site - www.secretenhancers.com

    ReplyDelete
  152. Focusing on one meal is easier than the Jenny Craig male enhancement 5 inches program is regaining weight rapidly once the program
    is stopped. In fact in some people and not worth it.
    Using mind-body therapy, Hyla Cass and Patrick Holford carefully lead
    readers away from sugar. male enhancement 5 inches will help you boost
    your metabolism and burning calories is the basis for weight-loss.
    This depends on how big they are the best diets not only help you in your male enhancement 5 inches
    and fitness game is Body By Ted.

    Also visit my webpage :: Vigrx Plus For Sale Online [Www.Secretenhancers.Com]

    ReplyDelete
  153. Free radicals are associated with starvation. Each of these oatmeal packets contains 2 servings of whole grains, beans and watercress.
    No one would listen, no one therapy works for all people
    for skin bleach products. If people around you, but they
    all skin bleach products fall under the term of ketosis.
    Eliminate DistractionsADHD sufferers are easily distracted.
    2 billion by 2018 if the drug reached the market.


    Have a look at my blog post - lightening cream for dark spots

    ReplyDelete
  154. haish aq baca bende nie. x tau lah sebab ape aq pon rasa benci kat i-city ni! hah! rasanya hati aq pon tgh membara panas sbb i-city yg bodo ni . nasib baik lah aq x pernah pegi i-city! huh!

    ReplyDelete
  155. tgk cite SAM ada kat ICT pun tau x best tp dulu pernah gi,binatg2 tu semua x de lg

    ReplyDelete
  156. Dulu rumah aku dgn icity ni jalan kaki jer sampai. Sebesar taik kuman pun kau tak teringin nak pergi. TQ for this info.

    ReplyDelete
  157. Tu la namanya bisnis bahaloul... knapa tak servey dulu baru pegi bahaloul.. kan dah kena.. saya dah pegi sekeluarga 3 dewasa dan 3 kanak2 stay 1 mlm lagi main semua game.. sebab dah prepare dan budget awal-awal ok jer..

    ReplyDelete
  158. aku pun dah kena! aku recommend baik pergi USS ke, legoland ke, genting ke! berbaloi 100% dari icity ni!

    ReplyDelete
  159. tgk dr luar dah tau i-city x best..lagi pergi nape??tgk dia punyer tmpat dah tau nothing...kosong..panas lak tu..dr g sana(i-city),baik g genting..x rugi..amik pekej 4 org..harge lebih kurang je..pastu pepandai topup kalo family ramai..
    Peace ^^

    ReplyDelete
  160. Ngadu kat surat khabar....pastu kecoh2...hahhaa

    ReplyDelete
  161. org kampung pergi mana2 pun asyik rasa tertipu.. pergila uss ke legoland ke mana2 pun ada je issue.. dok kampung je diam2 kn senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. org kampung suma nk harga kampung

      Delete
    2. haha btul broooo. blum tgk org kampung bwk mkn buffet lg haha.. mcm x prnh nmpk mknan.. x reti nk beratur.. wat malu jerkkk

      Delete
  162. hari tu aku ada pegi sekali i-city buat iklan 50 ke 100 org yg terawal booking tiket utk masuk water park dpt percuma,dlm iklan tu tak kata pun pagi ke malam,kita org nie dpt le no siri booking tiket,bila pegi kat sana dlm pukul 9 atau 10am cam tu le..... pegi kat kaunter tu nak ambil tiket,minah tu boleh ckp "kak booking nie masuk waktu malam",dah le dtg dari jauh perak lagi.......apa lagi dgn ringan mulut nya akak bercakap kat minah tu"dik tak leh ke masuk pagi nie dik kitaorg dtg dari jauh nie dik PERAK,minah tu boleh kata TAK BOLEH,kalau tak leh panggil supervisor awak saya nak ckp sikit,mana boleh TAK BOLEH,tolak ansur le sikit lagi pun korang buat iklan tak beritahu pun pagi ke mlm.....",supervisor tu boleh cakap boleh kak bayar mcm biasa water park bagi percuma locker je,berapa sangat le locker tu....tak berbaloi lansung,apa lagi pusing balik pegi Sunway Lagoon le tak sakit hati,puas pun puas tak de akak sakit hati,kawan akak kata lagi best S.Lagoon dari i-city

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri