Info : Senarai Negara Yang Memberi Pendidikan Percuma
Home » » Info : Senarai Negara Yang Memberi Pendidikan Percuma

Info : Senarai Negara Yang Memberi Pendidikan Percuma

58 Comments

Banyak negara di dunia memberi free education. Jom kita tengok beberapa contoh negara di dunia yang memberi pendidikan percuma kepada rakyatnya.



1- Pendidikan Percuma di Brunei
http://www.youtube.com/watch?v=-ZXZiGYT-4o&feature=plcp&context=C486554fVDvjVQa1PpcFMIlXOIJnGVYRKu3SXA3LahhajAX_BwYnw%3D


2- Pendidikan Percuma di Argentina
http://www.youtube.com/watch?v=4AIbnRymmg8&feature=plcp&context=C4f1ca88VDvjVQa1PpcFMIlXOIJnGVYQHH7iWSzvJyGbIlm0FkUZI%3D


3- Pendidikan percuma di Finland
http://www.youtube.com/watch?v=Y2qpr_oeCPU&feature=plcp&context=C436964dVDvjVQa1PpcFMIlXOIJnGVYQHMW2hfJJGayZYIKBs7Zco%3D


4- Pendidikan Percuma di Norway
http://www.youtube.com/watch?v=R2sOYktbS_Y&feature=plcp&context=C454b333VDvjVQa1PpcFMIlXOIJnGVYYofwdgKon2jNkVUgL3Fozs%3D


5- Pendidikan Percuma di Jerman
http://www.youtube.com/watch?v=UVQToXHBVVc&feature=plcp&context=C46e6c3cVDvjVQa1PpcFMIlXOIJnGVYdn9O9X1cz2ee2YpW-lzHL8%3D

58 comments:

  1. memang ye Pendidikan Percuma di Brunei .....kami pernah merasainya
    eh kenapa kami semua kena bayar cukai & tiada yang terkecuali spr di amal di Malaysia ..... ish ish untung lagi tinggal di Malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu...untg rakayat msia dpt cukai yg rendah....dhla pendidikan pon percuma...untuk yg btul2 berusaha nk blaja jelah percuma sbb segala hutang perbelanjaan akan burn klu dpt result yg cemerlang....alhamdulillah...rkyat msia yg malas,amik perkara nie sbgai cabaran dan motivasi untuk menuntut ilmu dgn bersungguh-sungguh...jgnla mlas sgat smpi nk tggu sume bnde free bru nk study...tu memg KEMALASAN ABADI...

      Delete
    2. ^edit:''hutang perbelanjaan pendidikan''

      Delete
  2. free for penduduk negara brunei darussalam only.. PR & Expat kena bayar.. :)

    ReplyDelete
  3. Di Singapura lebih mahal dan tempat di university terhad. Kita terpaksa belajar di private institution yg berganda mahal dan terpaks pinjam bank loan. Orang Malaysia lebih beruntung sukurang2nya ada PTPN dan kalau belajar bagus mcm anak2 sepupu saya dapat free education.

    ReplyDelete
  4. bersyukur la .. ngan apa yg ada ..

    ReplyDelete
  5. Ade yg pegi universiti nak brcinta je.. Pelajaran tungging langgang.. Nak perabih duit rakyat jgk ke?

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. yg tulis ni pon sama gak..macai pr..nk pendidikan percuma..belajar malas...kalo tiap2 sem deanlist xpa..ni nk dpt 2.0 pon terkedek2..mcm ni nk bagi pendidikan percuma..balik jual sayur la wei..

      Delete
    2. wa salute lu mer.. haha

      Delete
    3. TERBAEK!!!!! tepat di dahi

      Delete
    4. hehe ...seorang penjual sayur lebih berfikiran maju drpd kalian yg di tuli kan minda olh sang pemerintah yg korup..!mohon lapangkan dada dan tanyakan iman.! ubah.!

      Delete
    5. ubah palohotak ko dulu.. lau nk bdagang sayur pun mntk bantuan ngan kerajaan.. ko tu yg x reti nk bsyukur.. bro, nasik ko makan tu sekilo brapa belas ko beli? hahaha

      Delete
  7. Replies
    1. ko pon sme la jgak yeeee...buduh

      Delete
  8. malaysia bagi pendidikan percuma kepada yg bijak shaja,yg bodoh kene bayor.. ini tidak adil.. kesian budak2 bodoh nnt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu le, kalau bodoh buat apa susah susah nak tanggung, siapa suruh tak beljar elok elok, hisap dadah lah rempit lah, padan muka yng bodoh tu

      Delete
    2. sume manusia dilahirkan pndai...itulah akal...tp bila dh besar kepandaian tu bergantung pd diri sendiri...ko rajin,usaha,tawadduk,bnyak tnye pendapat/soalan,bnyak wat research insyaAllah ko bleh jd pndai...bukan soal free education atau tak yg jdkan bdak2 pndai ke bodoh....@anon,give me 5 hahaha
      @mario,jgn jd bodoh klu nak pendidikan percuma yeee...ptptn n mara akan hapuskan hutang klu ko dpt result yg cemerlang...smoga berjaya hahahaha

      Delete
  9. huhuhu...kesian cikgu2 nnti...x de lh gaji...bile x de gaji >> kerja pun jdi cincai >> murid jadi mangsa >> maka murid pun jdi sengal >> dapat pelapis negara yg kurang bijak >> akn dtg negara ranap >> kena jajah semula....haha...sejarah mungkin berulang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes..yg ni gua setuju

      Delete
  10. macai law ckp mesti ad kata bersyukur,cina tepuk tangan..bg la hujah cerdik ckit

    ReplyDelete
    Replies
    1. can you not talk offtopic here STUPID???

      Delete
    2. statement paling bodoh..

      Delete
  11. bersyukur je la bahlol...semua nak free ke...kepala butuh abah kau la....kalau sume menda free knfm kau mls nak keje coz sume menda da xyah byr...cara kau ckp pn taw kau ni si bahlol yg malas

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa cakap org akan malas kerja???malah kerja akan bertambah sebab nak bayar tax yg tinggi...

      Delete
    2. ko sanggup ke nk byar tax yg tggi??? subsidi dhapuskan??? minyak sume naik dan korg hanya dpt pendidikan percuma je???....mne lg untg??? ape yg aku ckap ni ke atau yg nie :subsidi ade,tax rendah,yuran skolah dh dhapuskan,buku teks percuma,free education ade jgak (untuk student u yg dpt keputusan cemerlang)...plih la dgn bijak...

      Delete
  12. kalo nak pendidikan percuma korang sanggup ke nak bayar tax yg tinggi?so kalo harga barang naik nnti jgn merungut la...

    ReplyDelete
  13. yuran sekolah kat Brunei cuma $5.00 setahun sekali

    ReplyDelete
  14. pendidikn d malaysia percuma ape...dr skolah rndah smpi menengah mne ade yuran..buku pinjaman spbt pon ade..juz kt universiti jer kne byar..itu pun kerajaan dh bg subsidi pd ipta..cm yuran uitm murah jer..kebanyakn pelajar yg salah guna duit ptptn beli hp itula inila..pas2 salahkn ptptn mntk dmansuhkn...bersyukur...bg pndapat sy d cni yg bermasalah adalah d ipts..caj yuran yg kolej swasta kenakan amat tnggi sehingga pelajar trpkse pnjam ptptn byak..mngkn kerajaan perlu menghadkn yuran setiap course d ipts supaya dorg x mmperdagangkn ilmu n ambil kesempatan..tq..

    ReplyDelete
  15. sekolah rendah & menengah dah percuma..masuk IPTA/IPTS berbayar..dah berbayar pun ramai lagi yang malas..dh dpt msuk pastu bljr sambil lewa..kalau free??lagi la diorang tak kisah lulus ke tak..bila berbayar, yg bljr tu rasa pndidikan/ilmu tu lebih berharga..bkn senang nak dapat..timbul la smgt nak bljr bsungguh sungguh..kat malaysia pun ada biasiswa..yang x mampu bleh mohon..ada gak pinjaman..bukan x cukup duit xleh nak smbung bljr terus..ada gak peluang yang dibagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju... :-)

      Delete
    2. skang malas cm caipul nasi bukhari pun dpt biasiswa per?siap bleh pg mntak terus ngn pak jib. ohhohohohoho

      Delete
    3. yepp.yang sekolah free pon budak2 malas belajar. ni nak kepoh2 minta free education.. buat bazir duit je bagi free education kat budak yang malas belajar.

      Delete
  16. orang malaysia yg nak sangat pendidikan percuma tu cuba baca komen org singapore ngan brunei tu..klo korang nak taw golongan pekerja kat jepun tu pun kene bayar tax 60% dari gaji mereka..tu psl kerajaan deme leh bg elaun pada anak2 dan surirumah...org yg bekerja tension..tu psl byk kes bunuh diri kat jepun..pembangkang kat malaysia nih deme pandai ckp jer psl dah namanya pembangkang..klo xmembangkang kang deme takde keje lak..jadi sumer benda yg kerajaan buat deme akan bangkang walau tahu xde pekdah pun sebab dah itu keje deme..yg bangang tu ada lak yg menyokong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju... :-)

      Delete
    2. kerajaan yg sihat akn berikan yg terbaik utk rakyat, bukan utk poket sendiri ya. malaysia xpernah pn bg pendidikan percuma, dan utk alasan itu pelbagai pandangan buruk dah dilontarkan. lainlah kalau dah melaksanakan, and it failed. No harm trying!

      Delete
    3. helo orang atas,sebelum bercakap,berfikir dulu..ni mesti tak pernah sekolah kan. yang sekolah rendah,menengah tu yg FREE tu apa kejadah? setakat kena bayar tambang bas,belanja sekolah,beli buku nota,tu pon nak mintak free ke?? alahai stupidnya..
      yang sekolah free pon budak2 malas belajar,apa untungnya bagi belajar kat universiti free.. hey deyy... poodahh dey!!

      Delete
  17. alhamdulilah brunei negara ku memberi pndidikan free tapi dh la free ada juga yg kena antar pegi skolah tapi ponteng class hahahaha nanti periksa gagal menangis x dpt kerja hahaha bodo ler hahaha

    ReplyDelete
  18. orang pemalas mmg gitu, semuanya nak percuma, tak memberi sebarang faedah kepada negara

    ReplyDelete
  19. dok kat Malaysia beli barang dapur kat shopping tak dikenakan tax, makan kat restoran pun tak perlu bayar tips yg ditetapkan. Aku kat US ni mcm2 tax kena bayar. Wahai rakyat Malaysia belajar bersyukur la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat US kat ne tu?... Ulu selama?... US.... puihhh!!!

      Delete
  20. kalau nak ekut logik, memang kerajaan bagi pendidikan percuma kepada golongan yang pandai saje skrg. tetapi korg kena ingat brapa ramai je yg dpt free berbanding yang kena bayar balik(lagi banyak tu). masa zaman sekolah menengah kat sekolah kerajaan xde pun nak byr apa2 kecuali makan je la. fikir logik la oi... sblm PTPTN wujud dh lama org dpt pendidikan free di Universiti di M'sia ni.tiba2 je krajaan nak bg PTPTN bkn sbb suma org blh blaja tp salah 1 strategi untk keuntungan negara juga.

    ReplyDelete
  21. Macai ni bodoh, kalau satu hari umno umum pendidikan percuma sampai masuk U, kompem macai2 bersyukur ni sokong habis habisan pulak. Takde pendirian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendidikan percuma adalah gimmik politik antara pihak pemerintah dan pembangkang. hanya orang yang berilmu dan berfikiran luas sahaja tahu samada boleh atau tidak pendidikan percuma dilaksanakan. selidik dulu sebelum menyokong atau membangkang. Berikut adalah panduan untuk di selidik:
      1) berapa banyak universiti awam dan swasta di malaysia?
      2) berapa ramai pelajar univeristi awam dan swasta?
      3) berapa ramaikah pelajar univeristi awam dan swasta menerima biasiswa atau bon?
      4) berapa ramaikah pelajar yang telah menerima pendidikan percuma selepas graduate. tak perlu bayar pinjaman dan mendapat diakaun bayaran balik.
      5) bandingkan dengan negara negara yang memberi pendidikan percuma bermula dari nombor 1 sampai 5. kemudian kira nilai peratus penduduk.
      6) diatas adalah perbandingan dari sudut pendidikan.

      Bandingkan pula dari sudut cukai contoh bandingkan nilai cukai pendapatan dan cukai-cukai lain mereka dengan malaysia.

      Bagaimana pula dari sudut latihan kemahiran, bantuan pertanian, penternakan, perikanan dan sebagainya.

      Delete
  22. pendidikan ni elok percuma..skang semua barang mahal..nak fikir pasal pendidikan..lagi masalah..lau ada pendidikan percuma aku asa dapat kurang kan belanja kite.dari kerajaan dok sapu semua..bek kite lak sapu dorang..kite bukan ada rugi apa pun...asal kan kite senang..sekarang pun ramai rakyat malaysia lagi setuju pendidian percuma dari ada segelintir je yg kurang cerdik sebab dorang lg suka nak bayar pendidikan ..padahal ramai tak suka hapus kan ptptn ni dari golong susah..lg susah la korang..

    ReplyDelete
  23. nak pendidikan percuma cuba la dapat straight A n 4 flat. kau boleh?

    ReplyDelete
  24. puase lah biar penuh dulu ye... solat pon jgn tggl.. byak buat pahala.. ingt tuhan selalu.. dunia ni hanye sementara.. akhirt yg kekal.. semuga bulan puasa ni kite berckp yg baik2..

    ReplyDelete
  25. bek msuk sekolah pondok je cm aku ni..x pyh pmr ke spm ke ape..kuar2 pondok je trus jd hensem,tabligh,amanah,sidiq,fatonah..x keuntung cmtu..korg msuk ipt duk cari pasangan pastu beromen..duit pinjaman wt enjoy..mcm la aku x tau..tu la akibatnya undi BN..abis jahanam negara islam yg dibanggakan sgt..korg ni sebenarnya dah dikawal agenda yahudi..yahudi pn bg pendidikan percuma kt anak bangsa diorang..melayu je yg masing dianjingkan..pity malay..puih BN!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. takku sangka,orang yang tabligh,fatonah macam ni bagai cara cakapnya ye..

      Delete
    2. hahahaha.. aku sokong orang atas

      Delete
  26. Tahukah anda cukai pendapatan di Finland 30% dan GST 24%

    ReplyDelete
  27. Tahukah anda kadar cukai pendapatan di Jerman adlah 45% dan GST 19%

    ReplyDelete
  28. Pendidikan merupakan salah satu kewajipan negara terhadap rakyat. Namun, sistem kapitalisme telah menjadikan pendidikan Itu sebagai perniagaan. Siapa yg tidak mempunyai wang x akan dapat melanjutkan pelajaran. Kecuali membuat pinjaman ptptn yg meletakkan riba dlm pinjaman. Sukar bagi orang kebanyakkan untuk x membuat pinjaman. Walhal pihak yg memegang ptptn mengaut keuntungan daripada pinjaman. Di sinilah kita terfikir dimana peranan negara dlam mensejaterahkan rakyat. Kerajaan seolah olah lepas tangan untuk menjalankan kewajipan kpd rakyat. Tetapi kita sebagai rakyat Malaysia hanya akur untuk membuat pinjaman ptptn yang memaksa Kita untuk menerima riba Dan menghalang para pelajar daripada berpolitik, sedangkan politik ITU wajib bagi orang Muslim yg telah baligh. PS/ semangat cintakan agama Allah lebih penting Dari semangat nasionalisme

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri