Kreatif : Baju Pengantin Muslimah Ala K-Pop (4 Gambar)
Home » » Kreatif : Baju Pengantin Muslimah Ala K-Pop (4 Gambar)

Kreatif : Baju Pengantin Muslimah Ala K-Pop (4 Gambar)

26 Comments
Mengambil inspirasi pakaian tradisional Korea Selatan dikenali sebagai Hanbok atau Choson-ot untuk Korea Utara serta kegilaan masyarakat terhadap filem serta drama Korea memberi idea kepada pereka serta pemilik Udaimatunnur, Ismail Abd Rahman.

Dia menghasilkan rekaan pakaian pengantin Korea berkonsepkan Malaysia dengan mengambil ciri-ciri Hanbok seperti gabungan warna ceria merah dan putih berpotongan gaun kembang yang disesuaikan untuk pengantin Muslimah.

Pakaian yang dipersembahkan bersempena Festival Fesyen Islam (IFF) ini mengambil konsep pesona timur dengan gambaran lima gadis jelita yang turun dari gunung Fuji. Menariknya, setiap padanan disertakan perhiasan seperti kipas berbulu serta payung kertas yang unik dan menawan yang menjadi identiti dalam penggayaan wanita Korea






Potongan gaun kembang dengan juraian pada tangan serta hadapan baju direka mengikut tradisi masyarakat Korea namun Ismail menggabungkan ciri tradisional menerusi jahitan manik bunga sakura menggunakan kristal dan Swarovski bagi menampakkan keindahan busana pengantin. Ikatan pada pinggang seperti tali pinggang besar menggunakan rona merah menjadi pelengkap kepada gaya pengantin k-pop.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

26 comments:

  1. yela,,, cantik,, saje wat orang jelez.. www.mujadafewa.my

    ReplyDelete
  2. rasa macam lebih kepada kimono daripada hanbok je..

    ReplyDelete
  3. menerabang mcm hntu pun ada... nk ke aku pkai kawen nnti?

    ReplyDelete
  4. mana da fesyen muslimah mcm tu....tu masih buka aurat la

    ReplyDelete
  5. “Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum maka ia termasuk golongan mereka” (HR. Imam Ahmad).

    ReplyDelete
  6. Sorry saudara Mohd Fakhri Amer Shuib. Nak komen quote anda. Hadis tu berkenaan isu agama bukannya budaya. Setahu sy pemakaian hanbok atau kimono bukannya berasaskan agama. Saudara muslim kita ramai gak di sana tp msih pakai hanbok or kimono. Maaf kalo sy y silap. mohon dibetulkan.

    ReplyDelete
  7. Nak berfesyen boleh asalkan tutup aurat.. :)
    ---> Nak Cite Pon Malas!

    ReplyDelete
  8. sekali pandang mcm kimono bukan hanbok..2 kali pandang pun mcm tu jugak...jgn marah....cuma bagi pendapat

    ReplyDelete
  9. rasanya kalu buang sanggul tu lg bgus....satu tggi sgt..satu lg sama dgn kaum yg dilaknat

    ReplyDelete
  10. haram hukumnya kalau sengaja meninggikan sanggul.. http://www.youtube.com/watch?v=54rvsr68TX8

    ReplyDelete
  11. Pakai baju ketat2 tu haram gak.betul x org bawah?

    ReplyDelete
  12. betul org atas...
    Harap dibuang pkataan muslimah...sbb xda lgsung ciri2 muslimah...takut org bukan islam percaya fesyen diatas adalah dr islam...org islam jgk yg rugi...

    ReplyDelete
  13. tabarruj haram tau, antara ahli neraka ialah, wanita yang tabarruj bukan untuk suaminya sahaja..

    ReplyDelete
  14. muslimah? tp ada bonggol dikepala.. diharap lebih serius apabila meletak sesuatu yang berkaitan agama. jgn pula dianggap mainkan agama. salam

    ReplyDelete
  15. aku tak berkenan langsung wife aku pakai semua pakaian ni sebab tak mengikut agama...kerana ada unsur tabarruj

    ReplyDelete
  16. Sanggul tu x pyh la..serabut je

    ReplyDelete
  17. AKU TENGOK BUKANNYA BAJU KOREA HANBOK NI.. NI SERUPA BAJU ORG JEPON NI

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju, lebih pd kimono.. sebab hanbok xd cutting pd pinggang...

      Delete
  18. arghghhhhhhhhh,,,,semalam xdapat arini xdap.....tensionnyeeeeeee..sial la jai.....hodoiiiiiiiiiiiiiiii......haram jadah betol la..arghhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  19. jenis jubah tahik yg mnggunakn nama muslimah...puii

    ReplyDelete
  20. ish..pelik nengok nye :/

    ReplyDelete
  21. cam kain kapan jer aku tengok

    ReplyDelete
  22. kalau saiz nya mcm ketat pndai2 la sroh org kt kedai sroh longgarkn ckit agar x nmpak bntuk tubuh,, :3 #peace

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri