Cool : Remaja Malaysia Cipta Permainan iPhone Terbaik Dunia (2 Gambar)
Home » » Cool : Remaja Malaysia Cipta Permainan iPhone Terbaik Dunia (2 Gambar)

Cool : Remaja Malaysia Cipta Permainan iPhone Terbaik Dunia (2 Gambar)

45 Comments
Usianya baru menjangkau 17 tahun, namun bakat luar biasa dimiliki pelajar, Syed Muhammad Syed Abdullah mengagumkan berikutan mampu menembusi perisian syarikat telekomunikasi terkemuka dunia, Apple menerusi lima aplikasi dihasilkan untuk iPhone dan satu permainan ciptaannya diiktiraf terbaik dunia.

Ekoran bakat luar biasa itu, dia yang mesra disapa Habib Al-Attas menerima ‘panggilan mengejut’ daripada syarikat Apple di Amerika Syarikat tiga hari lalu untuk dipastikan mengenai aplikasi terbabit sesudah permainan ciptaannya menarik perhatian pengguna iPhone di 30 negara.



Selain pengguna di Amerika Syarikat, pengguna iPhone negara lain yang tertarik dengan permainan ciptaannya termasuk dari United Kingdom, Perancis, China, Russia, Itali, Jepun, India, Jerman, Greece dan Thailand.

Ketika ditemui di rumahnya, di Ukay Perdana, di sini, Habib berkata, sejak dimuat naik permainan, Crazy Ball di iPhone pada 14 Januari lalu, aplikasi itu menerima sambutan ‘panas’ sebelum diiktiraf tiga terbaik dalam dunia.

Dia yang digelar ‘Steve Jobs Malaysia’ dalam kalangan rakan-rakannya berkata, permainan itu menerima 900 muat naik pada hari pertama dan memecah monopoli penghasilan aplikasi dunia lain.

45 comments:

  1. Replies
    1. cara sidai baju dekai ampai..

      Delete
    2. dekai pon ok gak..haha

      Delete
  2. tergugat seorang programmer cam aku ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. programmer ke bapok ... !!

      Delete
  3. untuk android xda?bgus!xbest pon..!haha!

    ReplyDelete
  4. https://itunes.apple.com/us/app/crazyball!/id591389997?mt=8

    ReplyDelete
  5. bangga dengan student saya ni..terbaik habib!

    ReplyDelete
  6. Not to burst your bubble kid. Memang terbaik tetapi suratkhabar salah mergeluarkan statement. It's only number 1 in Malaysia Market not worldwide. Top 3 in which category pun tak cakap. Ikut Kalau nombor 2 terbaik, mana game article dekat kotaku, toucharcade or any international sites? Apple call? Really? It's not this kid's fault rasanya, tapi suratkhabar yang gelabah sgt keluarkan info. Game ni kalahkan angry bird, temple run worldwide? Not there yet sorry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lu jeles! lu xder skill.. lu cume bole makan tido berak n kencing.. so lu jeles..hahahahhahahhahahah! at least dia ad skill wat app utk i phone.. kau? skill menonggeng?

      Delete
  7. Skurang2nye dia mampu menaikkn name dia di persada dunia.. Lu ada?!!

    ReplyDelete
  8. terbaik la .. at least something ..than nothing ..

    ReplyDelete
  9. @RoadRunner Ada, one of our games have been downloaded almost 20,000 in the first 3 months. It's been ranked in the top 10 in Overall category for the iPad in January 2013 in the Malaysian market. Maaf jika saya tersalah cakap, tapi rasanya kena terangkan pasal iTunes Store. In iTunes store, there's a market for every country. Biggest one is in US and UK. Usual top 10 games are angry birds, temple run, etc. There's also lots of categories and specific for devices e.g iPhone or iPad. Habib's game Crazy Ball is in the top for the Malaysian Market, under family category and for the iphone device. Not International market and thus not persada dunia. Nak tengok sendiri? Open iTunes store website or even program. At the bottom right, boleh choose which country. Choose USA. Now try and find crazy ball. Just to clarify, aku bukan nak merendahkan Habib or burst his bubble. He's making apps at 17 awesome kot. Tapi bila saya baca berita yang ada fakta yang tak lengkap atau salah, saya perlu tegur dan betulkan. Tak tahu jika Harian Metro yang tulis merapu atau Habib yang bagi fakta yang tak lengkap/salah.

    @MOL.fm True and Agree. Something is better than nothing. However, news based and false facts is wrong. Period.

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree bro, nothing groundbreaking..rasanya byk lg remaja yg umur sama dah pandai programming di malaysia(klu kat luar negara dlm umur 13 pn ad) cuma bezanya,,, dia ambik jln mainstream + support from parents(most probably,since nak jd dev apple pn kena byr, mac tu lg la)...yg lain2 pn ade jgk mcm Lui Yong Sheng(Windows Phone dev) and Lim Ding Wen(Malaysian living in Singapore)..

      Delete
  10. I had a hard time finding it on the app store. Once found, I bought it to support the guy. I respect his capability of building apps at such a young age. Like that 9 year old singapore kid who created an iPad app. But the app is very bad. The design is horrendous. As a comparison, look for a game called Bunny Escape (also Made in Malaysia) that looks and works much better than this. I wish him all the best in his future endeavours, but this article and the one published in the newspaper is ridiculous at best. Aku tak buat app sendiri, tapi tak bermakna aku tak berhak menyuarakan pendapat.

    ReplyDelete
  11. kalau nak kate app yg Malaysian made nih banyek jek. Macam contoh Upin Ipin Dash and Upin Ipin spot the Differences by Les Copaque, Qalvanius and Amok by Terato Tech, Hoodwink and by Split by E-One Studio..event Split tuh siap masuk Kotaku lagi. Props to all of the above tapi takde pun dapat diketengah kan kat newspaper yg mainstream nih. Macam Unknown dan Farhan cakap bukan nak jatuh kan saudara Habib nih tapi rasanya macam cerita nih overrated sangat.

    ReplyDelete
  12. Si habib ni baru berusia 17 dh boleh mencipta sesuatu yg x mampu dibuat org lain yg seusia dgnnya. . .itu yg dibanggakan. Game hebat lain dibangunkan atas kerjasama secara kumpulan oleh programmer hebat. Bravo habib atas usaha anda.

    ReplyDelete
  13. Si habib ni baru berusia 17 dh boleh mencipta sesuatu yg x mampu dibuat org lain yg seusia dgnnya. . .itu yg dibanggakan. Game hebat lain dibangunkan atas kerjasama secara kumpulan oleh programmer hebat. Bravo habib atas usaha anda.

    ReplyDelete
  14. @Sri Nurdiana, sekarang nih bukan isu die buat sorang atau ramai - ramai. Bagus la die boleh buat app di usia muda, negara kite mmg memerlukan orang bijak macam nih tapi isu yg diperketengahkan ialah berita yang disampaikan adalah sangat overated. Ramai jek developer - developer yg solo dekat negara dan ade app - app diorang yg berjaya di persada dunia, tapi takde pun dapat highlight macam Habib nih. So bagi saya, saya rase bende nih kurang adil. Sbb berita yg disampaikan macam menunjukkan dia nilah satu - satunya dev muda kat Malaysia yg berjaya dan paling genius.

    ReplyDelete
  15. Dia ni anak uncleseekers kan?

    ReplyDelete
  16. @unknown kau cemburu ke ? xbole tgk org laen snng ke ? cara kau ckp aku da tau kau cemburu . haha , xpaya nk beriya2 nk terangkn la . awak tu seda diri skit . menyampah jumpa orang mcm kau nie . MATI lagi elok la .

    ReplyDelete
    Replies
    1. silent observer7 April 2013 10:12

      ahaha.. biler ade org suara kan pendapat je.. kne suruh pegi mati.. hahaha.. kalau sume org pn nk mndoakan kematian org.. tak kemana lah kita.. nwy takpe.. smoga ko dipanjangkn umur untuk faham ape y aku cube sampaikan..

      btw ape y @unknown tuh ckp.. dier ckp ade point..

      tak percaya.? ade sorg tuh.. umo dier dlm zaman matriks.. or form 5.. (umor dah dekat2 dengan budak nih) dier dah develop antivirus dier sndiri.. yes.. dier buat sorg2..

      http://www.softpedia.com/get/Antivirus/Geekz-Virus-Remover.shtml

      malah application dier dpt pngiktirafan softpedia.. then dier aktif develop antivirus dier smpi 3rd year study utk degree (kalau aku tak silap, or maybe 4th year).. skng nih dier da drop project tuh.. mybe sbb busy.. or dier sbb bnde dier buat skng nih.. level lg tinggi dr anti virus dier skng..

      btw.. skng nih dier keje dgn cybersecurity malaysia (permanent).. and mase praktikal degree dulu.. dier di offer utk buat intern kt cybersecurity.. (dier la ckp) but hey.. intern kt cyber security kot..

      so bukan merendah2 kn dak habib nih pn.. kami puji usaha beliau.. takde sape pun y ckp:
      "pegi mati la lu, lu buat game simple, ktorg pn buleh buat!" :V

      haha.. masih tak faham lg..? takpe.. dun worry.. insyaAllah pnjang umo.. satu hari nnt mungkin ko akn faham.. insyaAllah..

      *aku mmg saje tulis panjang berjela.. yup.. observation purposes..

      Delete
    2. oo mase dia buat tu muda lg...lololol...ApoNie! GVR.. ak slalu pkai time ak pkai windows xp

      Delete
  17. hebat mmg hebat.tpi sory to say.buat app jewk pon.takkan nk panggil stevejob.. laen die cipta 'i' bru..ityre ke,imouse ke..gagah ar gakz nk bg name die stevejob mesie

    ReplyDelete
  18. bende simple je kot~ x best!

    ReplyDelete
  19. baru cipta aplikasi dh dikata remaja genius Malaysia, tgk la kt negara barat tu, setakat buat game kacang je.
    Filem Hollywood yang kini berusia 20 Tahun!!!
    Rock ooo Rimba Bara Download
    Download Gangster Celop best Quality

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la , bkn psl nak cemburu ke x cemburu...tp mmg overstatement...

      Delete
  20. weee... proud n salute! skang ni korg soh awek2 korg jimat.. soh dorg compare harga brg kt tesco, giant n carrefour.. senang x pyh byr lbh utk brg yg sama.. click je nama sy

    ReplyDelete
  21. fuiyooh. kaya kot nanti. ape pun all the best adik.. :)
    nanti boleh jadi macam bill gates... :D
    aku pun teringin nak jadi macam hang..

    ReplyDelete
  22. untong laar.... mengikut maklumat dari SB yg aku upah , syarikat Apple telah menawarkan jutaan US Dollar untuk budak ni untuk menjual aplikasi yg dia cipta permainan iphone, bahkan budak ni telah ditawarkan untuk bekerja di syarikat Apple dgn gaji yg besar... dan mengikut maklumat SB aku lagi , budak ni pon dah jadi jutawan muda di Malaysia... untong laar

    ReplyDelete
  23. aku pon nak try wat game mcm Battlefield 4 . amacam korang ?

    ReplyDelete
  24. knapa nk merendahkan usaha orng lain, kira ok la boleh buat jgak app (walaupun simple, katanya), sptutnya encourage bdak nih mana tau nanti dia boleh surpass steve job ka,

    ReplyDelete
  25. inilah sikap orang melayu banyak nagetif

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri