Info : Anda Tahu Maksud Lampu Putar di Kedai Gunting Rambut? (6 Gambar)
Home » » Info : Anda Tahu Maksud Lampu Putar di Kedai Gunting Rambut? (6 Gambar)

Info : Anda Tahu Maksud Lampu Putar di Kedai Gunting Rambut? (6 Gambar)

2 Jan 2013 18 Comments
Tahukah korang maksud tiang yang berwarna putih biru merah yang berputar di depan kedai gunting rambut? Sebenarnya trademark kedai gunting rambut itu mempunyai sejarah yg tersendiri, mari baca kat bawah nih..

Pada zaman pertengahan, bukan hanya rambut yang boleh dipotong di "barber shop" tapi juga mampu menjalankan pembedahan kecil, mencabut gigi dan menyedut darah mengunakan lintah (pada zaman itu lazimnya penyedutan darah dilakukan bagi tujuan perubatan)




Penguasa Perancis meletakan dua tahap perubatan iaitu ahli bedah profesional (doktor) dan tukang bedah amatur (tukang bedah yang ada di barber shop)
Pada abad ke-14 tukang bedah amatur telah dibenarkan mempunyai pekerja dan mereka juga dibenarkan untuk mendalami ilmu bedah profesional di fakulti kedoktoran di Paris University.




Ambroise Pare yang merupakan tokoh bedah moden yang juga ahli bedah kerajaan Perancis juga sebenarnya bermula sebagai tukang bedah barber Shop.





Pada mulanya penggunaan tiang lampu berwarna putih dengan warna merah dan biru yang berputar melilit adalah kebiasaan bagi para tukang penyedut darah yang menjemur pembalut/bandage yg telah digunakan dan berlumuran darah didepan klinik mereka.

Lalu pembalut/bandages yang dijemur itu di tiup angin sehingga berputar melilit menimbulkan variasi warna merah putih, lama kelamaan kebiasaan itu menjadi trademark di setiap klinik sekaligus juga merupakan pemberitahuan kepada khalayak ramai bahawa tempat itu adalah klinik Barber Shop.



Seiring dengan berjalannya waktu, pemandangan itu buat sebahagian orang tampak menjijikkan, maka dibuatlah tiang putih yang di cat dengan warna merah dan biru sebagai pengganti pembalut/bandages yang digantung.

Tiang warna putih menggambarkan pembalut/bandages, warna merah adalah aliran darah sedangkan warna biru menggambarkan urat/pembuluh vena tempat darah disedut, bulatan diatas tiang menggambarkan bekas untuk penyimpanan lintah, sementara bulatan dibawah adalah bekas untuk menampung darah, tapi waktu itu modelnya masih lagi statik, iaini masih tidak berputar

1950an: Amerika menghasilkan model lebih sempurna, iaitu yang boleh berputar dan bekas yang diatas tiang diganti dengan bola. Sementara pemakaiannya bukan lagi untuk klinik sedut darah tapi untuk tempat memotong rambut sahaja

1950 - 1967: Dari hanya satu perusahaan saja telah terjual sebanyak 50,000 buah tiang tanda Barber Shop ini, seiring dengan percambahan Barber Shop di Amerika maka pada tahun 1996 penjualannya mencapai rata-rata 70,000 buah



Namun sehingga tahun 1996 penjualannya merosot teruk kerana ada peraturan yang membatasan pemakaian tiang ini dengan alasan boleh memusingkan/memeningkan kepala jika terlalu banyak dipinggir jalan dan boleh menganggu penumpuan pemandu-pemandu

Walaupun demikian, model tiang ini merebak pesat ke seluruh dunia dan hampir seluruh dunia juga sepakat bahawa tiang ini adalah sebagai tanda menunjukkan tempat memotong rambut atau Barber Shop

Akhir sekali, jika tiang berputar bererti barber shop itu buka, demikian sebaliknya jika berhenti berputar bererti tutup.

#Cikgu aku tiada ajar semua ni. PHAILED!

18 comments:

  1. Hahha..cikgu aq pon xajar benda2 ni..

    WTF : Wanita Seksi Diraba

    ReplyDelete
  2. share fakta2 mcm ni la best...

    ReplyDelete
  3. Selalu nampak benda ni kat luar salon tapi kawan aku ajar kalau benda ni ada bermakna dalam salon tu ada service massage...cehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada lambang tapak kaki tu baru massage...

      Delete
  4. tp aku tgk kedai gunting mamak or india ja ada..saloon2 xda pun..

    ReplyDelete
  5. tiang berpusing tandanya kedai gunting rambut..
    suka pusing2kan kepala orang..

    wah..fenning..fenning...kepala ku berpusing..@#$%^^&

    ReplyDelete
  6. mmg pon .. kalau aku g mana2 nampak je salun mesti ada bendalah ni

    ReplyDelete
  7. betul fakta ni..dkt king of restoration ad citer psl ni

    ReplyDelete
  8. lama tak tengok benda ni.. jom buat duit!! http://www.emailcashpro.com/?source=[Friend's Email]&r=joedanmx

    ReplyDelete
  9. br skrg tau info ne.sblm ne hidup2 aq kna tipu kalau ada lampu tu mean ada wat servive len kt dlm.x jd aq nk masuk.chitttt

    ReplyDelete
  10. EASY CASH OFFICIAL14 August 2013 09:41

    RM5.00 CASH FREE UNTUK ANDA + RM0.20 (PER CLICK)
    http://bit.ly/13VY9e8
    click link ini untuk duit RM5. Free2 je dapat. Lagi banyak link click lagi byk duit masuk. GUNAKAN GOOGLE CHROME SAHAJA. Caranya :
    1. Halakan mouse pada link di bawah dan kemudian highlight kan link tersebut. Selepas itu tekan right click pada mouse, dan pilih go to http://bit.ly/13VY9e8

    ini linknya:
    http://bit.ly/13VY9e8
    2. Tunggu sehingga link selesai loading sepenuhnya.
    3. Selesai loading, tutup browser link yang anda klik tersebut.
    4. Kemudian, pergi ke laman
    http://bit.ly/14t2BrV
    Anda akan dapat lihat di atas sekali perkataan "EASY CASH OFFICIAL has invited you to join 8Share - Malaysia's Private Rewards Club"

    Anda KLIK "Join EASY CASH OFFICIAL on 8Share now!" (WARNA OREN)
    untuk mengisi butiran nama dan sign up untuk tuntut cash out.

    Try it yourself and tengok pe jadi. U wont believe it.
    JIKA MASIH TIDAK BERJAYA, TINGGALKAN ALAMAT EMAIL ANDA DI RUANGAN COMMENT/ EMAILKAN PADA KAMI --> easycash3377@yahoo.com
    KAMI AKAN BANTU ANDA SATU PERSATU. KAMI UNTUNG, ANDA LAGI UNTUNG.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri