INFO : Bukti Kebenaran Bulan Pernah Terbelah Dua (5 Foto)
Home » » INFO : Bukti Kebenaran Bulan Pernah Terbelah Dua (5 Foto)

INFO : Bukti Kebenaran Bulan Pernah Terbelah Dua (5 Foto)

33 Comments
Pihak NASA mengesahkan terdapat kesan jalur di bahagian keliling permukaan bumi. NASA telah menghantar 3 angkasawannya ke bulan untuk kajian yang lebih terperinci. Setelah mereka membuat kajian, bahawa bulan pernah terbelah dua. Setelah hasil kajian ini didedahkan kepada umum, alangkah terkejutnya mereka, apabila diberitahu bahawa kisah bulan terbelah dua ini telah diceritakan oleh Al-Quran kira-kira 1400 tahun yang lalu. Jika kita masih ingat lagi, Nabi Muhammad SAW pernah menunjukkan mukjizat bulan terbelah dua kepada orang kafir ketika diminta bukti kenabian. Wallahu’alam.

Telah hampir saat (kedatangan hari kiamat) dan terbelahlah bulan. Dan kalau mereka (kaum musyrik Mekah) melihat sesuatu mukjizat, mereka berpaling ingkar sambil berkata: (Ini ialah) sihir yang terus menerus berlaku. (Surah Al-Qamar – 1 & 2)

#Mari belajar sesuatu bersama penpatah












Menurut pihak NASA : “Kami mendapati secara pasti dari batuan-batuan yang terpisah terpotong di permukaan bulan sampai di dalam (perut) bulan. Maka kami pun meminta para pakar geologi untuk menelitinya, dan mereka mengatakan, ?Hal ini tidak mungkin telah terjadi kecuali jika memang bulan pernah terbelah lalu bersatu kembali”

Penemuan pertama ditemukan 200 tahun yang lalu dengan sebuah teleskop kecil, ada 3 lekukan (rilles) nampak di permukaan bulan yang berlainan jenis.

33 comments:

  1. Muskil..UAI ckp bulan dipelihara kemuliaan dia oleh Allah swt so smpai skrng xde lg manusia yg mendrat kt bulan tu ..aku pnah tbaca bulan tu
    Panas..bulan teblah tu mmang tul dlm quran surah al qamar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blajar bukan dgn sorang je..

      Delete
    2. dia hantar robot ni --' .. sampai marikh pun bole pergi tp manusia tk mmpu robot je mmpu

      Delete
  2. nak JIMAT PETROL 49%?
    nak jimat elektrik 30%?
    sukakan BARANG RARE?
    sila lawati --> Perkakas Pintar

    ReplyDelete
  3. Hanya ALLAH MAHA MENGETAHUI

    http://www.malaysiancareerjobs.com/

    ReplyDelete
  4. Because UAI is just like many ustaz...they just want to learn about hadith & wise but not even a simplest space & aerospace flight dynamic which is not surprising that we,human has already send our man there...(Apollo Program)

    ReplyDelete
  5. Kebanyakan gambar yg admin tunjuk tu adalah drprd koleksi fotografi misi Apollo 13 & 14.

    Formasi gunung ganang "worm wallet" region,Fra-Mauro mmg sesuatu yg menarik utk kajian geologi,jadi misi Apollo 13 adalah ke kawasan pergunungan tersebut.

    Ttp,kerosakan kapal angkasa Apollo ketika hampir ke orbit bulan(Kerosakan Service Module Cryo tank utk fuel cell,yg juga menyebabkan SPS engine tak boleh dihidupkan,fuel cell byproduct seperti elctrical cell,& air bersih tidak dpt diproses,sekaligus menyebabkan mission control di Houston mengarahkan pembatalan misi pendaratan di bulan & menggunakan LM yg masih bercantum dgn CSM utk mengorbit bulan & seterusnya pulang ke bumi)

    Oleh kerana kegagalan misi tersebut(Apollo 13),Apollo 14 menyahut kembali misi tersebut.Alan Shepard,"The first American in Space"(original crew of earlier US space program,Gemini.He rode the modified ICBM missile,Redstone to carry his Mercury Spacecraft(Callsign: Freedom 7) to achieve first sub-orbital flight.) adalah commander Apollo 14,bersama rakan EVA beliau,Edgar-Mitchell utk misi 2 hari di permukaan bulan(Fra-Mauro crater region formation)

    Misi Apollo 14 adalah misi terakhir Apollo yg hanya bergantung pada astronaut semata2 utk berjalan di sekitar bulan.Apollo 15 & seterusnya(15-17) menggunakan Lunar Roving Vehicle(LRV) yg dilipat & disimpan dlm LM descent stage utk bergerak lebih jauh drprd misi2 Apollo yg terdahulu.

    ReplyDelete
  6. Edit:since takde butang edit,sedikit pembetulan.Earlier US Space program adalah Mercury,Gemini adalah yg kedua sbg support mission utk Apollo & Apollo program adalah misi mutakhir yg dijalankan dgn jayanya menerusi pencapaian kedua2 misi sebelumnya(Mercury & Gemini)

    ALan Shepard adalah yg US person yg pertama menaiki roket & kapal angkasa menuju ke orbit bumi,ttp first flight Mercury tidak mencapai objektif tersebut.Sebaliknya Alan Shepard hanya menghabiskan masa 15 minit penerbangan & launch vehicle(Redstone)gagal dlm firing sequences utk meletakkan kapal angkasa beliau(Mercury "Freedom 7")utk mencapai sasaran delta-V(Speed required for spacecraft to achieve its orbital flight speed)yg ditetapkan utk ke orbit bumi.



    ReplyDelete
  7. brape lama la dia fikir nk karang semua tu .. hahahah ...

    ReplyDelete
  8. Tak lama pun,sekejap je sbb benda ni kan pengetahuan umum lain laa kalo dah suka sgt jadi org islam yg bodoh & jumud......:P

    ReplyDelete
  9. Superspacegeekz!!!!....bajek bgus sgtttttt!!!!!

    ReplyDelete
  10. Aku tak bajet bagus tapi aku belajar....Oh yes bidang yg aku amik pun mmg orbital science/Mechanical engineering.....

    Part time kerja sekarang freelancing model/system integration utk kapal terbang/jet fighter bwh konsesi seperti hitech padu tu....

    So,I mean if only you wanted to study....not other way around lol.Dont bring a stupidity when you wanna argue with someone on that particular field or else you wont look smart but stupid....

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak poyo la jgk.. sgt berlagak..orang berilmu takkan ckp org lain bodo unless dier rase riak dengan dirinya sendiri...but thanks for the info..

      Delete
    2. Thanks for you too,to accept the knowledge.....bertenang bro.Aku dulu mcm korang gak itu ini moon landing sumer bohong jadah ,tapi bodoh piangnya aku beberapa thn lps kerana nak argue benda yg aku tak belajar/tahu-menahu pun.(Pastu argue pulak dgn org yg mmg di bidang tersebut...kantoii laa aku)

      Syukur ke-AtasNya.....lps debat kuat pasal moon landing nie btul ke tidak,last2 aku terpaksa give-up dgn mamat tu pasal dia mmg kerja dlm bidang tersebut(Dia kerja bahagian system integration Space Shuttle Program,bpknya mmg kerja utk Lockheed bahagian assembly line Apollo superbooster Saturn V)

      So aku akhirnya sampailaa ke sini....aku byk belajar,bertanya,buat kajian pasal issue ni,& aku dpt buat kesimpulan mmg btul pun US dah capai target utk menjadi yg pertama menjejak ke bulan....& sampai laa sekarang,orbital mechanic,space sciences,astronomi wise know-how...sumer aku tibai pasal aku tak sangka bidang ni sgt seronok...

      How I wish Malaysia also could be a space fairing country...Iran,India & China following closely behind Russia,Japan,EU & US as a country with space agency that capable for man-rated space exploration.....

      So keep learning,open your mind & just look at our mankind achievement....without such ambitious program as Apollo manned lunar exploration,our science about the universe is lacking a light year away,computer would not evolving as fast as today pace because they're just no motivation to even do that kind of thing at first place....(Apollo program boasted world first small,reprogrammable onboard computer that included Integrated circuit,& evolution of rope core memory derivative computing hardware,nessasary to aid a crew of astronaut during their lunar voyage.The computer,known as Apollo Guidance/Navigation System Computer(AGC/AGNS)are made by MIT,Raytheon,IBM,& United System Alliance as request by NASA MSFC Apollo program division to allow complete automated/onboard aid for spacecraft control/system sequencing & aid the star sighting for midcourse correction point using Spacecraft own Optical Alligment System & Data Coupling Unit.)

      Delete
    3. butuh ang laa dok sembang rancak apa weh...
      trima jela knyataan mcm ang bgos sgt...
      ang p terbang kt bulan siasat tgok...
      bingai x trima knyataan psai pa??
      nk kna makan penerajang ka???
      belajar x tera mana pon ckap kemas...
      dok condem orang..
      SHIT makan BABI ! ! !

      Delete
    4. saudara..kalau betul ia pernah dibuat mengapa sampai sekarang xda program seperti Misi Apollo di buat semula sedangkan teknologi hari ini lebih advance,lebih maju daripada dulu?

      Delete
    5. Go study first before making any so-called "intelligence assumption".

      To lazy to write it up because this is among the most COMMMON kind of question by moon-landing hoaxtard.

      Anyway,to make it easier,part of it was not dwindling interest(After Apollo 11 landing,there is many opinion from US citizen that as Apollo program reach its objective why the need of another flight?The other flight goes on,but not because of the hoax,& the opposite direction/opinion.Most of the reason to justify the next flight until Apollo 17 in 1972 is due to the fact hardware related to Apollo is under contract & well-subsidized,since 1961,before actual program even started.)

      So other than to utilized the tax-payer,private entreprise budgetery to the maximum as they invested so much with Apollo program,the flight would be made until Apollo 17(which is in fact Apollo contract for manufacturer & its assc. are going for Apollo 20,which is why there is few spare-part/unused hardware stranded in museum today)

      Another reason other than cost-subsidized contract are the scientific reason for the exploration itself.

      So as the budgetary increases,with the lack of support from US people & investor,the subsidy are dried-out,which prompted to the cancellation of whole program itself.(After Apollo 11 event,lots of cable television around the world seemed unwilling to buy the primetime slot of mission coverage itself,so it show how the interest has gone altogether & cancellation of it justify the whole reason of budget concern.)

      As for that matter,who really watched space shuttle Spacelab mission & ISS live coverage?

      That's the actual situation that still going-on today for space exploration.....No doubt going to the moon or venturing to other planet seemed a daunting task even by today(lack of interest in public eyes)

      Delete
  11. Awak yg bangang ke & jadi SHIT makan BABI ?

    Puas sudah dok condem kaum lain lagi berjaya atau susah nak terima kenyataannya begitu?

    Ataupun mmg malas nak belajar jadi rasa satu dunia menipu awak ?

    Sedarlah diri,penuhkan ilmu dulu kalau nak berbicara dlm topik ni....kerana aku pernah berada di tmpt kamu dulu tu,tapi yg lainnya aku akhirnya belajar bersungguh2 dlm bidang ni sbb aku dah jumpa apa yg aku minat selain teknologi militari,modern history,& engineering....

    So go be a SHIT & eat PIG like you mentioned on your word...because you probably deserve it more than me...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boooo org atas aku ni belagak gila...
      sdeh2...

      Delete
    2. Saya tak berlagak pun,cuma mencurahkan segala pengetahuan drprd apa yg saya belajar saja...its good to share your knowledge to the other & ENCOURAGE them to do the same,eventhough the word there probably abit harsh for everyone to chew....

      But I've been into the same situation before,so thats part of learning that's it. :)


      Anyone here going for national planetrium next week probably can see me there.....Hunting some good star pics & it would be quite a time for each pic hehehehe.

      Delete
  12. adeszzzz sdeh kdang2 ngan ampaa nih...
    macam taikk je perangai sekor2..
    sorang wat kpala sorang lagi keja maki..
    aihhhh...

    ReplyDelete
  13. pa benda geekz tu merepek adeiii...
    p mati laa SIAL ! ! !
    haha~ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan merepek,tapi ilmu,fakta & kenyataan.....kalau nak belajar lah.

      Tapi kalo nak trus jadi Islam extremist,jumud & ketinggalan bas ilmu mcm yg byk sekarang ni kui kui kui.

      Delete
    2. ada orang tu,kata nya berilmu..if juz nk bg ilmu,juz taip kat situ..biar si pmbaca menilai..usah dibalas komen2 negatif insan len..mkin dibalas,makin menjadi.jgn kerek sgt ngan ilmu setitik tu bro..andai betol berilmu,biar berakhlak n down to earth gak bro~~ juz ny 2 cents~~

      Delete
    3. I think it was a "due-process" as well.

      Think something like this:

      If someone with a knowledge which whom it might not be shared with the audiences what,then what the use of it?

      & if someone with absolute knowledge in that particular field giving his/her best to spread the knowledge on the benefit of mankind but always been thrown-off what is the dictum that suggested you always need to do straightforward way of teaching rather than going for more "sharp" & "clear" way so that the encouragement somehow would work?

      I know many of us has been in this kind of situation back in our learning chapter day,in which we need to getting through all the scolding,& harsh words from our highest power'...But hey,you wouldnt going far if you always taking thing for granted.

      So take my word as salt-&-grain' for you to encourage yourself to studies more about the case....I've been through all this & used to think like typical stupid that-didnt-know-anything' just like most of you here...But hey,it was fun learning process & landing me on such prospect of work/networking that I've never imagined before...

      So go on,discover the knowledge.Its always easy to reach the book of thought but learning all its condensed meaning of knowledge is often a hard work,indeed.

      Delete
    4. Dasyat..byk info ak dpt ni..xrugi dok tgk2 n cari kisah tntang rasulullah kita..tengs bro..

      salam ramadhan utk semua..
      p/s: elakkan pembaziran..bykkan ibadah..
      o yeh..

      Delete
  14. salam..
    great info admin & superspacegeekz..
    "Allah says the truth."
    selamat berpuasa..^^

    ReplyDelete
  15. "Aku boleh berdebat dengan 10 orang ilmuan agama,
    tetapi aku akan kalah berdebat dengan 1 orang yang jahil,
    kerana yang jahil akan mempertahankan kejahilan mereka
    yang hanya berpaksi pada akal.”
    ... - Sultan Muhammad Salahuddin Ayyubi.

    If u know what I mean..

    ReplyDelete
  16. http://sms.megastoon.com/sms.php?share=84081

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri