Info : Sejarah & Asal Usul Lambang Bintang Bucu Enam Israel (3 Gambar)
Home » » Info : Sejarah & Asal Usul Lambang Bintang Bucu Enam Israel (3 Gambar)

Info : Sejarah & Asal Usul Lambang Bintang Bucu Enam Israel (3 Gambar)

11 Jan 2013 9 Comments
Ketika Salahuddin al-Ayubi dapat mengalahkan tentera salib di Jerusalem , beliau membawa dua mimbar dari Halab ( Aleppo ) Syria , tempat dimakamkan Saidina Khalid al-Walid . Saidina Khalid al-Walid antara sahabat yang berjuang untuk membuka kota Jerusalem ini. Setelah enam ratus tahun kemudian, Jerusalem berada di dalam tangan tentera salib. Pada tahun 1187, ia berada ditangan Islam kembali. Mimbar ini sebagai simbol bahawa masjid ini telah di dalam amanah Islam semula.

Satu mimbar diletakkan di masjid al-Aqsa, satu lagi di masjid al-Khalil (Masjid dimakamkan Nabi Ibrahim a.s). Apa yang menarik adalah di mimbar ini ada bintang berbucu enam iaitu lambang Israel sekarang.


Sebenarnya bintang enam ini adalah lambang bangsa Arab Kan’an. Ia ada sejak ribuan tahun dahulu. Bangsa Arab Kan’an menggunakan bintang ini sebagai lambang kaum mereka. Sebab itu, ketika Salahuddin datang, dia membina tingkap ini dengan mengekalkan lambang bintang enam ini sebagai menghormati kaum Arab Kan’an yang telah Islam.

Orang Kan’an merupakan penduduk asal tanah Palestin ini. Sebelum Israel dibawa oleh Nabi Musa ke Palestin, mereka telah ada. Umur mimbar ini hampir seribu tahun. Tingkap dan mar-mar di dinding ini berumur ratusan tahun. Orang Israel menggunakan lambang ini baru dalam 100 tahun. Mereka menggunakan lambang ini dengan alasan seolah-olah mereka penduduk asal seperti Arab Kan’an di sini.

Di dalam Islam kita dilarang memakai lambang orang kafir. Bukan sahaja lambang, menyerupai sesuatu kaum pun kita dilarang.

Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud,

“Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia akan tergolong di dalam kaum itu”.

Israel menggunakan lambang bintang enam untuk menyatakan dia adalah penduduk asal Palestin ini. Mereka mengarang buku-buku yang menyatakan mereka adalah penduduk asal dengan menafikan bahawa Arab Kan’an adalah penduduk asal di sini. Lambang Israel

Sebab itulah, Syeikh Yusuf Abu Sunainah menekankan kepada pemuda-pemuda Palestin agar kembali mendalami sejarah.

Apabila sejarah tidak diajar, maka akhirnya, sesorang akan hilang jati dirinya. Inilah yang sedang berlaku bagi penduduk Palestin yang bersekolah di sekolah rasmi. Enam puluh tahun berada di dalam jajahan Israel bermakna sudah masuk generasi ketiga tanah ini dijajah.

Penduduk Palestin merasa selesa berada di bawah Israel kerana semua kelengkapan telah cukup dan keadaan di sini lebih selesa dari negara Arab lain. Tidak sedikit yang lebih bangga memakai passport Israel dari memakai passport Palestin atau Jordan .

9 comments:

 1. Replies
  1. Best ptc sites,online earning without investment. Free register : http://goo.gl/VvhFw
   Paid To Click is a simple form of marketing where advertisers pay you to visit their websites (usually around 0,001 to 0,01$ per website). The whole process is organized by PTC sites witch operates as middleman`s between advertisers and people who are looking for a way to earn some extra money online.

   Paid To Click is very popular way to online earning because no specific knowledge or any investments are required. That means everyone can do that. There are just few very basic things you need before you start and you probably already own them.

   Here is what you will need:
   • Computer with internet connection - if you are reading this guide I assume you have it;
   • Email Address - you will need one to sign up for an accounts in PTC sites;
   Free register : http://goo.gl/VvhFw
   This method to make money online will take patience, but if you stick with it. You will make money, guaranteed. Its free so you've nothing to lose.
   Search google the strategies how people earn dolars daily with this site

   Delete
  2. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


   OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

   DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

   TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

   DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

   TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

   INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

   IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM


   ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

   Delete
 2. Replies
  1. MAZEER WALAUPUN NAMA KO MACAM AIR MAZI AKU TETAP BAPAK KO.. PULUHAN TAHUN LALU AKU BERZINA NGN MAK KO.. MASA TU MAK KO PANCUT2 AIR MAZI AKU TORON MAK KO.. PENDEKAN CERITA LEPAS 6HARI KELAHIRAN KO AKU BG NAMA SEMPENA MAK KO PANCUT AIR MAZI SAMPAI KE BUMBUNG JIRAN SEBELAH.. MULA2 AKU NK LETAK NAMA KO BUMBUNG TP MAK KO KATA XSEDAP BAIK LETAK NAMA MAZI.. AKU PUN USUL LA PROPOSAL AKU CKP MAZI XSEDAP BAIK LETAK BABI.. PASTU AKU PUN BERZINA NGN MAK KO LG SEKALI PASTU AKU TRUS CHOW.. TAU2 SKANG NAMA KO MAZEER.. APA2 PUN SEDAP MAK KO.. AKU INGT KALAU ADA REZEKI LG AKU NK BERSETUBUH NGN MAK KO LGI LA MAZI.. KALAU SAPA2 NAK BERZINA NGN MAK MAZEER NI BGTAU AKU LA.. - BAPAK MAZEER

   Delete
  2. MAZI SALAM LA BAPAK KO NI MAZI.. SORRY MAZI MAK TERLANJUR DPAT KO.. SEDAP BTUL MAK TIME TU BAPAK KO LAYAN.. TU KUAR NAMA KO MAZI TU..HARAP MAZI DPT JADI ANAK YG SOLEH.. JGN JD MACAM MAK.. TP KLU KO NK MAIN NGN MAK JOM LA.

   Delete
 3. Tapi perenggan terakhir tu macam pelikje. Bila pula Penduduk Palestin mengatakan mereka selesa hidup di bawah Israel dsb? Pelik...

  ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri