WTF - JAMBATAN HOWRAH DI KOLKATA BAKAL RUNTUH KERANA SIREH
Home » » WTF - JAMBATAN HOWRAH DI KOLKATA BAKAL RUNTUH KERANA SIREH

WTF - JAMBATAN HOWRAH DI KOLKATA BAKAL RUNTUH KERANA SIREH

13 Jan 2013 7 Comments
Jambatan Howrah di Kolkata India ialah mercua tanda yang cukup sinonim dengan bandaraya ini. Ketika siap dibina pada tahun 1943 ia menjadi kebanggaan India kerana pada ketika itu tak banyak negara yang mampu membina jambatan besi sepertinya. Baru-baru orang ramai di India dikejutkan dengan berita bahawa jambatan Howrah bakal runtuh. Sebab apa nak diruntuhkan?

Sebabnya ialah masalah beberapa besi jambatan yang berkarat teruk kerana ludahan manusia yang memakan sireh. Orang ramai yang menggunakan jambatan ini mempunyai habit aneh iaitu meludah sisa sireh pada tiang jambatan Howrah. Akibat dari tabiat kotor mereka ini selama berdekad lamanya besi sokongan jambatan berkarat dan menipis dari 6mm ke 3 mm. Pihak jurutera di Kolkata kini sedang cuba mencari penyelesaian terhadap masalah ini. Mereka bercadang menutup tiang-tiang besi Howrah dengan gentian gelas. 
Laporan asal ABCNews

7 comments:

 1. buat duit dgn cara mudah

  http://www.youtube.com/watch?v=coWztbdPnWQ

  atau dapatkan maklumat lanjut di

  https://www.facebook.com/DuitPasifInspiredLivingApps

  ReplyDelete
 2. Keputusan terkini, live streaming dan video highlight Liga Super, Liga Premier dan Liga FAM 2013 hanya di http://sepaktonjol.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. sebenarnya bukan sireh tu.. rakyat India suka makan tembakau.. pekerja2 India import aku ramai yang makan tembakau.. dorang kata kick =.="

  ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri