WTF - Ketahui 11 Pokok Yang Menjadi Tempat Tinggal Hantu
Home » » WTF - Ketahui 11 Pokok Yang Menjadi Tempat Tinggal Hantu

WTF - Ketahui 11 Pokok Yang Menjadi Tempat Tinggal Hantu

59 Comments
Selain rumah kosong, pokok juga dipercayai menjadi tempat tinggal hantu atau makhluk halus.Ada pokok yang menjadi tempat tinggal makhluk halus ada juga yang menjadi tempat tinggal pontianak atau pocong.Malahan mungkin diantara anda semua pernah ada pengalaman menjumpai pontianak sedang bertenggek di atas dahan pokok?

Dibawah ini adalah beberapa jenis pokok yang di katakan oleh orang tua dulu-dulu yang di geruni dan menjadi tempat tinggal hantu.Silahkan baca dengan teliti pokok-pokok yang menjadi tempat tinggal hantu ini.


Pokok Beringin


Pokok beringin adalah tempat kesukaan makhluk halus (Genderuwo),Terutama beringin yang sudah tua dan mempunyai janggut (akar yang berjuntaian). Bila kita mematahkan janggut
beringin tersebut dan kebetulan pokok beringin itu di huni makhluk halus maka kita akan terus sakit dan bila lambat diubati kepada orang pintar mungkin nyawa taruhannya.


Pokok Sukun



Pokok ini biasanya menjadi tempat tinggal pocong.


Pokok Ara



Pokok ara yang mirip dengan pokok beringin merupakan tempat tinggal bagi segala macam jenis hantu.


Pokok Kekabu



Pohon kekabu atau kapuk merupakan pokok yang menjadi tempat tinggal puntianak.


Pokok Ciku



Pokok ciku adalah tempat tinggal puntianak dan genderuwo maka dari itu jika sudah memasuki waktu azan maghrib elakkan pokok ini kerana biasanya pada masa itu, hantu penunggu pokok ciku sedang berkeliaran.


Pokok Saga



Tidak diketahui menjadi tempat tinggal hantu apa tapi pokok ini dipercayai menjadi tempat tinggal hantu.Kesan dari pokok ini yang tua dan menyeramkan memang sesuai menjadi tempat
hantu.


Pokok Asam Jawa



Pokok Asam Jawa biasanya menjadi tempat tinggal pocong atau puntianak terutama pokok yang umurnya sudah bertahun-tahun.


Pokok Pisang

Pokok pisang (pokok pisang yang berkumpul serumpun) merupakan tempat tinggal puntianak dan pocong.


Pokok Buluh



Pokok ini menjadi salah satu tempat yang disukai oleh puntianak.Pernah suatu masa di kampung saya ada pemandu teksi melihat puntianak sedang duduk di atas pokok buluh.Harus di ingat, pokok buluh yang saya maksudkan adalah pokok buluh biasa bukan pokok buluh kuning kerana buluh kuning ialah penolak bala jadi pasti pokok buluh kuning di takuti oleh.


Pokok Nangka



Pokok nangka juga dipercayai sebagai tempat tinggal hantu.


Pokok Bacang



Pokok ini biasanya dijadikan tempat bermain toyol.Buah dari pokok bacang hampir sama dengan buah mangga, cuma buah bacang bentuknya lebih bulat dan seratnya banyak.


Bila di persekitaran tempat tinggal anda ada pokok-pokok yang di atas, elakkan melalui dibawah pokok tersebut pada malam hari ataupun jika terpaksa.Jangan lupa membaca doa dan meminta perlindungan kepada yang maha kuasa agar terhindar dari gangguan makhluk halus.


#Just nak kongsi, tak perlu nak percaya sangat.  

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

59 comments:

  1. Replies
    1. hahaha..

      Delete
    2. go home admin u drunk

      Delete
    3. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. pokoknya harus ditebang,
    dipetik daripada Yus Jambu,
    hahahahah

    ReplyDelete
  3. Ahh sudah...kat blakang garaj kereta kat umah aku ade pokok pisang kumpul serumpun, kali parking kereta mmg btol2 mngadap pokok pisang tu...tepi umah aku ade pokok sukun yg umur dlm lingkungan 30tahun..kalo nk ke rumah jiran blakang kena lalu bawah pokok sukun tu...ahh sudahh...damn !!!

    ReplyDelete
  4. Ahh sudah...kat blakang garaj kereta kat umah aku ade pokok pisang kumpul serumpun, kali parking kereta mmg btol2 mngadap pokok pisang tu...tepi umah aku ade pokok sukun yg umur dlm lingkungan 30tahun..kalo nk ke rumah jiran blakang kena lalu bawah pokok sukun tu...ahh sudahh...damn !!!

    ReplyDelete
  5. mmg pokok yg sudah bertahun2 hidup dan besar tmpat makhluk halus... tmpat jin bertendang... tapi mana tau hantu2 tu semua...boleh syirik kalau mempercayainya... mmg tgk bnda ni mudah secara tidak langsung boleh tersyirik kan ALLAH...

    ReplyDelete
  6. smua pkok yg ade kat ats semua ad kat umah sya .. xcept pkok bringin ara saga .. alhamdulillah xde apa2 lgi dan arap2 truss baik smuanyaa .. heheheh

    ReplyDelete
  7. pokoknya harus dibeli dimana ya

    ReplyDelete
  8. hahaha erm tak silap ade 4 atau 5 pokok camtu kat rumah aku. hehe kaya la aku.. malam2 nanti ak nak kutip sewa. ingat percuma ke tinggal kat tanah aku.kalu tak ak ugut report polis

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kutip sewa pulak..
      hahaha..
      klau report polis pun polis kencing..

      Delete
  9. alahai .. aku suke makan ciku ..

    ReplyDelete
  10. Sembang la lu fazarain..sekali kena sampokgila seminggu..puih

    ReplyDelete
  11. Rasany saja je kot org tua nak takutkan org, tak nak kasi org curi buah pisang, saga, ciku apa semua.heheheh

    ReplyDelete
  12. Kite x perlu takot..sbb manusia sebaik2 ciptaan Allah..

    ReplyDelete
  13. Ya ya..pokoknya harus ditebang..punch line ada dimana mana di koddiang...

    ReplyDelete
  14. Ya ya..pokoknya harus ditebang..punch line ada dimana mana di koddiang...

    ReplyDelete
  15. Ya ya..pokoknya harus ditebang..punch line ada dimana mana di koddiang...

    ReplyDelete
  16. Pokok kemuncup n pokok pinang sebatang pun ada antu duduk tau. Seramnya..

    ReplyDelete
  17. Pokok kemuncup n pokok pinang sebatang pun ada antu duduk tau. Seramnya..

    ReplyDelete
  18. Pokok kemuncup n pokok pinang sebatang pun ada antu duduk tau. Seramnya..

    ReplyDelete
  19. Pokok asam jawa tu maybe betul cause kat area rumah aku, ada pokok asam ni.. Pastu bila malam2, ada orang nampak langsuir :O Langsuir tu macam pontianak gak.. Cuma langsuir ni dia merenunggg. Scary !

    ReplyDelete
  20. Pokoknya harus di tebang..hehe...

    ReplyDelete
  21. Pokoknya harus di tebang..hehe...

    ReplyDelete
  22. bodoh btul si admin ni....wrna kuning penolak bala....jhilnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buluh kuning cek bukan warna kuning..

      Delete
    2. buluh kuning pon...xdenye!!SYIRIK!!

      Delete
  23. huii..baru tau..boleh kata kesemua pokok diatas ada kat keliling rumah aku..kecuali beringin n ara..pttla org kg kata nmpk mcm2..wtf..

    ReplyDelete
  24. byk jenis pokok pontianak hinggap yer.,,

    ReplyDelete
  25. hantu² lain mcm hantu raya, hantu kopek, hantu kak limah, rumahnya kat mne?

    ReplyDelete
  26. nasib baik pokok ciku umah mak aku...takde hantunya..

    ReplyDelete
  27. BATU CAVES orang dulu2 tak citer ke? takkan takde hantu kat situ??

    ReplyDelete
  28. pokok asam jawa tu mmg betul....dah alami sendiri..

    ReplyDelete
  29. kesimpulannya semua pokok adalah tempat hantu. pastu kena tebang. majlis bandaran pun boleh bungkus klu camni klu takde pokok. ini semua poyo~~~~~

    ReplyDelete
  30. Jin & Iblis ada dimana mana saja..x dinafikan lagi sememangnya pokok2 besar & jugak rumah2 tinggal kosong menjadi tempat tinggal jin & iblis..kebanyakkannya pokok2 besar yg terdapat didalam hutan berbukit bukau & gunung ganang..x mustahil menjadi tempat persinggahan jin & iblis jika terdapat pokok2 besar didalam kampung2 mahupon rumah kosong yg jauh dari kedengaran azan yg berkumandang..wajib mempercayai jin & iblis serta benda2 ghaib semuanya dengan izin ALLAH

    ReplyDelete
  31. kalau pokok ganja besenye hantu bob marley banyak r landing situ memalam...
    buffalo soldier..~ ooyeah.. bob marley tetap terbaik

    ReplyDelete
  32. syirik la sume ni...syaitan n jin ade kat mane2 la

    ReplyDelete
  33. jangan biarkan hidup anda diselubungi MISTERI~~~~~~

    ReplyDelete
  34. sapa pernah tengok pokok biji kelentit nyamuk? Pun berhantu tawu....takotttttt.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pernah... selalu tengok bijik kelentit je...

      Delete
  35. iskkk ... segala pokok berhantu? ciku lak fav aku. makan buah hantu ke aku ni?

    ReplyDelete
  36. rasnya semua poko tu ade dkr rmh zamri kl

    ReplyDelete
  37. bpk syirik pokok buluh tolak bala

    ReplyDelete
  38. http://www.jobdirumah.com/sitifadhilah
    jom buat duit hanya dari rumah.. :)

    ReplyDelete
  39. pokok pisang????agak2 pisang aku ade hantu x.....asyik2 stim je....mcm ade je hantu toceng kote aku........haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. potong kasi anjing makan..wakakaka....

      Delete
  40. Pergi youtube cari DUA DUNIA. Lagi real sembang dengan hantu lagi...

    ReplyDelete
  41. Admin, lu terlupa satu pokok yg rasanya lagi master dari semua pokok ni, jgnkan hantu, black metal pun suka duduk..lu lupa letak raja pokok hantu POKOK JEJAWI..gua org jawa gua tau la..hehe tq..

    ReplyDelete
  42. Lupa nak bgtau, pokok jejawi sedara dgn pokok ara, ada pggl ara jejawi,ada pggl jejawi je, dia sub spesis pokok ara tp lg menakutkan..ada mengatakan antara pokok terawal ditanam manusia pokok ara,jejawi ni lah..buah leh makan..sebab awal tanam lah mmg jd raja pokok hantu..

    ReplyDelete
  43. Pokok Terap tak masukkan sekali ke? Macam pokok sukun ...

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri