WTF : Perpustakaan Kongres US Jadi Arkib 170 Billion Mesej Twitter (3 Gambar)
Home » » WTF : Perpustakaan Kongres US Jadi Arkib 170 Billion Mesej Twitter (3 Gambar)

WTF : Perpustakaan Kongres US Jadi Arkib 170 Billion Mesej Twitter (3 Gambar)

9 Jan 2013 5 Comments
WASHINGTON - Perpustakaan Kongres kini sedang berusaha untuk menyimpan mesej Twitter yang terkumpul - lebih 170 bilion tweet bagi tujuan penyelidikan.

Dibina pada tahun 1800, Perpustakaan Kongres berfungsi sebagai perpustakaan tidak rasmi Amerika Syarikat (AS) dan menjadi perpustakaan penyelidikan rasmi Kongres.

Pada April 2010, perpustakaan ini telah menandatangani perjanjian dengan Twitter untuk mendapat akses kepada semua tweet awam sejak penubuhannya pada tahun 2006.

"Twitter kini menjadi koleksi baru bagi Perpustakaan Kongres tetapi mempunyai satu misi penting. Sebaik masyarakat beralih kepada media sosial sebagai kaedah utama komunikasi dan mengungkap ucapan kreatif, media sosial menambah nilai.

“Dalam beberapa kes berkaitan, surat, jurnal, terbitan bersiri dan sumber-sumber lain turut dikumpulkan oleh perpustakaan penyelidikan," kata Pengarah Perpustakaan Komunikasi, Gayle Osterberg dalam blognya.


Osterberg turut berkata, perpustakaan telah siap mengarkib secara digital semua tweet yang dihantar dan kini pihaknya sedang memikirkan cara terbaik untuk menyediakan kepada orang awam.

Perpustakaan telah pun menerima sekurang-kurangnya 400 permintaan dari penyelidik seluruh dunia yang ingin mengkaji topik terutamanya berkaitan kebangkitan kewartawanan sehinggalah untuk mengesan kadar vaksin dan meramalkan aktiviti pasaran saham.

Arkib perpustakaan turut berjanji untuk memastikan proses itu berkembang pesat. Pada masa ini, perpustakaan memproses lebih kurang 500 juta tweet sehari, meningkat daripada kira-kira 140 juta mesej sehari pada tahun 2011, menurut blog tersebut.

Antara perkara yang dibuat termasuklah membuat pangkalan data umum yang meluas bagi membuktikan untuk menjadi satu cabaran kepada dirinya.

5 comments:

 1. Replies
  1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

   OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

   DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

   TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

   DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

   TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

   INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

   IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM
   ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

   Delete
 2. ade la caranya .. staff bukan sorg dua ..

  ReplyDelete
 3. hackers masuk siap diorang... jom buat duit!! http://www.emailcashpro.com/?source=[Friend's Email]&r=joedanmx

  ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri