Coca Cola : Rahsia Yang Hanya Diketahui Dua Orang Sahaja Di Muka Bumi
Home » » Coca Cola : Rahsia Yang Hanya Diketahui Dua Orang Sahaja Di Muka Bumi

Coca Cola : Rahsia Yang Hanya Diketahui Dua Orang Sahaja Di Muka Bumi

47 Comments

Seperti juga resipi rahsia KFC, formula untuk membuat Coca-Cola juga hanya diketahui oleh dua orang executives syarikat mereka sahaja. Tapi apa yang rahsianya? Bukan ke ingredients untuk membuat air berkarbonat tersebut ada ditulis atas botol? Ingredients yang ditulis ialah:

1. air berkarbonat
2. gula
3. warna karamel
4. kondisioner makanan dan pewarna yang dibenarkan (mengandungi kafein)

Jadi apa yang rahsianya? Yang menjadi rahsia adalah natural flavouring yang tidak dinyatakan di situ dan terus menjadi rahsia sehingga sekarang. Syarikat Coca-Cola sangat menjaga rahsia itu dengan sangat ketat sehinggakan pada tahun 1977, Coca-Cola sanggup untuk menarik balik semua keluaran produknya dari India apabila kerajaan India mengarahkan syarikat minuman berkarbonat tersebut untuk menyenaraikan kesemua ingredients yang digunakan.

Sejarah Penubuhan

Pada awalnya Coca-Cola yang dicipta oleh John Pemberton dijual sebagai ubat yang dipaten pada sekitar tahun 1886 di mana ketika itu kebanyakan rakyat Amerika menganggap minuman berkarbonat adalah baik untuk kesihatan. John Pemberton mendakwa minuman yang dijualnya berupaya menyembuhkan pelbagai penyakit seperti ketagihan morfin, dyspepsia, neurasthenia, sakit kepala dan mati pucuk.

Apabila mula dijual, ingredients utama Coca-Cola adalah kokain dan kafein. Kokain didapati daripada daun koka, manakala kafein pula dari kacang kola, di mana gabungan kedua-dua bahan tersebut mendapat nama "Coca-Cola". Namun sekarang tiada lagi kandungan kokain yang digunakan manakala kafein pula telah dikurangkan jumlah kandungannya.

Formula Rahsia

Berbalik semula kepada rahsia formula tersebut, dikhabarkan hanya dua orang executives dari syarikat Coke sahaja yang menyimpan formula asal.

Salinan formula asal tersebut pula disimpan di dalam Bank Sun Trust di Atlanta, Amerika. Untuk mengelakkan Bank Sun Trust daripada pecah amanah, syarikat Coca-Cola telah menyerahkan kira-kira 48.3 juta unit saham dan membenarkan executives dari setiap syarikat untuk menyandang jawatan di lembaga pengarah syarikat masing-masing.

Sama juga seperti KFC, syarikat Coca-Cola mewajibkan polisi di mana tidak membenarkan kedua-dua executives tersebut tidak dibenarkan untuk berada di dalam kereta atau kapal terbang yang sama dan beberapa polisi lain yang tak masuk akal semata-mata untuk mengelakkan daripada rahsia formula terlepas di tangan orang lain.

Rahsia Terbongkar

Namun terdapat juga beberapa pihak yang mendakwa telah menjumpai formula rahsia tersebut daripada salinan asal, walaupun dinafikan sekeras-kerasnya oleh syarikat Coca-Cola sendiri. Namun kalau pecah rahsia sekalipun, ianya tidak akan membawa apa-apa kesan kerana:

formula minuman tersebut sebenarnya pernah diubah banyak kali sejak tarikh ianya dicipta
sumber kejayaan Coke adalah terletak pada strategi pemasaran yang berkesan
paling penting sekali, Coca-Cola mendapat sumber utamanya dari ladang kokain. Disebabkan syarat-syarat ketat yang dikenakan kerajaan Amerika dalam hal mengimport tumbuhan kokain, hanya satu syarikat sahaja yang dibenarkan untuk mengeluarkan tumbuhan tersebut, dan syarikat tersebut adalah Coca-Cola. Jadi jika sekalipun anda berjaya mencuri formula rahsia tersebut, ianya tetap tidak berguna kerana tanpa bahan utama, minuman tersebut tetap tidak dapat dihasilkan

Formula Rahsia Dipaparkan Kepada Orang Ramai

Namun baru-baru ini, syarikat Coke telah membuat keputusan untuk mengeluarkan formula asal yang ditulis sendiri oleh John Pamberton tersebut untuk dijadikan tatapan ramai di World of Coca-Cola Museum. Jadi dapatlah kita melihat formula rahsia yang disimpan ketat selama lebih seratus tahun tersebut?

Tidak juga, kerana walaupun ianya dipaparkan di hadapan orang ramai, yang dipaparkan hanyalah peti besi yang mengandungi formula tersebut di dalamnya. Jadi kalau kita ke sana, cuma dapat melihat peti besi sahajalah.


47 comments:

  1. Ntah pe la dorg taruk.. Huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. air mani

      Delete
    2. dadah sebab semua orang tak henti henti minum coco-cola

      Delete
    3. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. wau gempak doe ..botol coca cola ni leyh buat lancap x ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la setannn..tu pown nk tnye..keh4

      Delete
    2. Jolok bontot nenek kau..

      Delete
  3. halal tak yer??? still dlm keraguan. sbb tu sye tak brani minum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. penipu kau . .ari 2 aku kita sama2 minum ko x ingt ke

      Delete
  4. Coca Cola the UK and Ireland is the most of the best of all the time of booking and money when collecting a Ryanair flight deals and offers from the airport and also a good idea to get a chance for you to be a good idea for the first to know about this site or the mobile number is the first place in the UK for a while now available on the phone to you soon as possible and delete it immediately after the first to know about this site or free to contact us for a few minutes to any third of all

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape ko merepek ni syaiton.....

      Delete
    2. haha..setan tersampuk dek antu..

      Delete
  5. bca reader digest yg taun lepas punya and ada crita the whole story about coca cola. and the secret ingridient was arak. yup. saya pon terkejut jgak masa baca

    ReplyDelete
  6. aku pernah jumpa dorng ni, aku guna pintu doraemon,aku tnya lh ramuan rahsia dorng...camna nak buat cola ni..ade ke patut dorng kata ramuan rahsia cola ni cicak yng kena blend pehhhhhh.......pastu aku x minum dh cola ni aku minum neskepi susu......

    ReplyDelete
  7. coca cola haram dimnum sbb mmudaratkan..admin nie jadah pe post sal coca cola nie..bnde nie produk israel laknatullah..boikot!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko ni ape admin post sume ko nk bangkang..baca da laaa...

      Delete
    2. hahaha... btol3.. marah2 pown, bce gak.. hehehe...

      Delete
    3. haha..ko 2 suci sgt ke?

      Delete
  8. tu dia .. tapi ape pon .. marketing jugak .. wat benda ni laris

    ReplyDelete
  9. anggap lah ni sbg info. daripada buat bnde yg bkn2, baik ko bce ni. dpt la cket pngetahuan. ceewahh!

    ReplyDelete
  10. haram pun dah bnyk org minum, nak cakap apa lagi

    ReplyDelete
  11. nak kicap????

    ReplyDelete
  12. Korang semua ada fb x...(Kepada yg memboikot jer tau)cuba korang fikir fb tuh siape yg buat eh... N dia tuh islam ker?...cer fikir2 kan skali...bukan niat nak sokong buatan diorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. fb tu xharam klu gna utk kbaikan walaupom org kafir bt..bkn sume bende diorg bt tu haram..tp lau arak,bnda memabukan walaupun ckt ttp haram..ad dlm al quran..try search,,yg jd haram lau slh gna,,klu gna fb tuk dakwah lg dpt pahala...pkr2 knla.

      Delete
    2. sekarang buktikan yang dalam coke tu ada arak, kalau tak bukan dipanggil fitnah ke tu? rasa2nya dosa fitnah tu lebih besar daripada membunuh..

      Delete
    3. cepat la buktikan yg coca cola tu haram.....xsabaq ni nk dengar penjelasan ni...ngeh3

      Delete
    4. tk nk beli ce korang li korang tuang kt tandas yng kotor tunggu 1 jam nanti msti bersih nya

      Delete
  13. La.....




























    Lagi

































    Skt lg......



































    Dh nk spi....





























    Kan dh jumpe.....




















    Psndainye......

    ReplyDelete
  14. Hoooo......pandainye.....

    ReplyDelete
  15. care senang basuh jamban .guna je tin botol coco cola,..........

    ReplyDelete
  16. ini sume poyo

    ReplyDelete
  17. Aku prnah tgk member tmpt aku keje togok air coca-cola 1.5l cam togok air masak jer (senafas). Klu 1 hr dia x minum coca-cola tgn menggigil xleh wat keje....

    ReplyDelete
  18. Puh... hebat tul member ko tu... dh brp lame tabiat tu??? Kene kencing manis x???

    ReplyDelete
  19. air coca cola akak buat mandi je uallss... nak buang saka kan
    jin2 skang suke minum air bergas2 ni

    ReplyDelete
  20. aku g satu kedai kecantikan wanita... nak beli collagen tuk awek aku... aku sorg waktu tu sampai kedai tu aku masuk... ade sorang penjaga merangkap tuan kedai umur lewatt 40an... tapi solid terbaik geram aku... aku pun beli la... sambil2 tu aku borak ngan dia... mcm2 borak sampaila dia offer satu barang kat aku.. dia tanye dah kawen ker.. ku ckp dah hehe sj jew.. dia bg satu brg namenyer cincin getah arjuna power kat aku.. aku ckp untuk ape ni... di ckp untuk kepuasan malam pasangan suami isteri.. aku pon haaa kan jer lahh.. aku bukak n ckp kat dia muat kew ni mcm mane nak pakai... dia ckp masuk kan kat anu ko n smpai dekat ngan telo... oooo aku faham... aku pon ckp boleh try x smbil sengih... dia ckp bayar dulu pastu try la kat blakang.... aku pon buat ape dia suruh... aku pakai dah tu x muat masuk... aku panggil dia... dia dtg sambil ckp ish kamu ni kot ye nak panggil pakai la seluar tu... aku ckp alaaa x pe akak tolong la x muat ni... dia pon tolong dan pegang anu aku... ahhh sedapnya... ku dah x tahan terus ckp boleh try alat ni kat akak x... dia yg dah stim ckp ok jer... kami pon main sepuasnya... perghhh sedap... kebetulan dtg lak anak dia kat kedai tu... babi betul laaa... aku stop main dia pakai baju balik... terus ke anaknya sambil berbisik terus anaknya dtg kat aku main ngan aku... perghhh mak ngan anak tibai aku sedap giler... dtg lak nenek dia nak join... mase tu aku terus pukol nenek dia smpai koma n terus sambung main balik... ah sedapnya... tamat

    ReplyDelete
  21. konek... rahsia aku... aku sorang je tau x kecoh pon.

    ReplyDelete
  22. secret formula krabby patty,spongebob squarepant

    ReplyDelete
  23. Buat Duit Hanya Dengan Menggunakan Handphone"
    Syaratnya anda hendaklah menggunakan SIMKAD PREPAID ToneExcel yang dikuasakan oleh TuneTalk.

    Pendaftaran Hanya RM80 Dan Anda Akan Mendapat Satu Simkad Prepaid TuneTalk PERCUMA!!!

    Anda Diberi Rm30 Airtime PERCUMA!!!

    Anda Akan Jadi Agen Kepada Syarikat Besar Iaitu TuneTalk Dan ToneExcel.

    KELEBIHAN SIMKAD :
    1. Setiap kali anda topup, anda akan mendapat point dan point tersebut boleh dikumpul tanpa tarikh luput. Point-point tersebut boleh ditukarkan dengan TIKET KAPAL TERBANG AIR ASIA. Atau, anda blh tukarkan kpd smart phone.
    2. Anda topup sekurang-kurangnya RM30 dalam sebulan secara terkumpul, anda akan dilindungi insurans (PA Insurans) sejumlah RM100 RIBU oleh TUNE INSURANS.
    3. Anda juga berpeluang melancong SECARA PERCUMA.
    4. Anda boleh menggunakan semula nombor handphone kesayangan anda yang sedia ada (Hanya Tukar Plan Ke TuneTalk).
    5. Sekiranya anda bercadang untuk mengambil nombor baru, anda boleh pilih nombor 4 angka terakhir (010-XXX????).
    6. Terbuka kepada semua golongan (berumur 12 tahun keatas).

    KADAR SIMKAD TONEEXCEL
    Call:
    1-2minit =28sen
    3minit dan seterusnya =26sen
    (charging block 60 saat)
    (kadar rata kesemua rangkaian)

    Sms:
    10sen setiap sms
    Surf Internet:
    10 sen setiap 1mb

    Coverage:
    Tunetalk menggunakan prasarana (pencawang celcom), dimana ada line celcom, disitu ada line tunetalk.

    BAGAIMANA NAK BUAT DUIT DENGAN SIMKAD INI?
    *Anda hanya perlu perkenalkan simkad ini kepada ahli keluarga dan rakan-rakan. (Bukan Jual Simkad Dan Juga Bukan Jual Topup)
    *Setiap kali anda perkenalkan simkad ini, anda akan dibayar RM20 dan setiap kali orang yang anda perkenalkan buat topup di kedai-kedai reload, anda akan dibayar lagi 6% berdasarkan jumlah yang mereka topup. Contohnya, sekiranya mereka topup RM30, maka anda akan mendapat RM1.80
    Orang yang anda perkenalkan tadi kita anggap sebagai level 1, level 1 perkenalkan orang lain, akan jadi level 2 kita. Level 2 perkenalkan kepada orang lain, akan jadi level 3 kita.

    "PLAN"
    ANDA (Topup RM30 Sebulan)
    LEVEL 1 (Anda Dibayar 6%)
    LEVEL 2(Anda Dibayar 3%)
    LEVEL 3(Anda Dibayar 11%)
    sekiranya,
    ANDA (Topup RM60 Keatas Sebulan)
    LEVEL 1 (Anda Dibayar 10%)
    LEVEL 2(Anda Dibayar 3%)
    LEVEL 3(Anda Dibayar 13%)

    "POTENSI"
    *L1, L2 dan L3 adalah infiniti
    *Contoh kuasa gandaan 10 orang
    *Contoh topup rm30 setiap orang
    *Anda boleh tolong kira sendiri
    L1-10 orang X rm30(topup) X 10%=_rm30
    L2-100 orang X rm30(topup) X 3%=rm90
    L3-1000 orang X rm30(topup) X 13%=rm3900___
    (JUMLAHKAN L1, L2 dan L3)
    *Semua Komisyen akan dimasukkan kedalam akaun bank anda setiap 21hb.
    *Syarikat ToneExcel SDN BHD Telah Jalin Kerjasama Dengan LPKPM (Lembaga Pelindung Dan Kebajikan Pengguna Malaysia) Di Bawah Kategori Perkhidmatan Telekomunikasi.
    "Suka Atau Tidak, Anda Tetap menggunakan HANDPHONE. Cepat Atau Lambat, Anda Tetap Akan Labur Duit (TOPUP) Ke HANDPHONE"

    Persoalannya???
    Sampai Bila Anda Nak Labur Sahaja Ke Handphone???
    Mari Kita Semua Ubah, Kali Ini Biar Handphone Yang Labur Duit Kepada Kita!!!
    Renung-Renungkan.
    Setakat Hari Ini Sudah 245 ribu Rakyat Malaysia Menyertai Program Ini. Berdasarkan Statistik, Ada 30 Juta Pengguna Prepaid Di Malaysia. Anda Hendak Jadi Ahli Yang Ke Berapa Dalam Program Ni?
    Telah jelas segalanya dan anda bminat...cri sya


    Rebut peluang ini.Hanya tukar simkad anda.
    JADILAH PENGGUNA YANG LEBIH BIJAK

    PM di facebook;
    http://on.fb.me/KpWECm

    email ;
    suzisalim85@gmail.com
    010-809 8485

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri