COOL - S 72 RSRA : PESAWAT HIBRID HELIKOPTER DAN KAPAL TERBANG (16 GAMBAR)
Home » » COOL - S 72 RSRA : PESAWAT HIBRID HELIKOPTER DAN KAPAL TERBANG (16 GAMBAR)

COOL - S 72 RSRA : PESAWAT HIBRID HELIKOPTER DAN KAPAL TERBANG (16 GAMBAR)

9 Feb 2013 10 Comments
Sikorsky S 72 Rotor Systems Research Aircraft ialah antara konsep pesawat yang unik tetapi tidak pernah dihasilkan untuk kegunaan awam. Pesawat hibrid hlikopter dan kapal terbang ini dihasilkan oleh NASA dan tentera Amerika Syarikat sebagai platform untuk menguji kemampuan pesawat boleh ubah. Secara teorinya S 72 boleh terbang menegak seperti dan terkantung-kantung seperti sebuah helikopter sebelum kipas helikopter dihentikan dan ianya terbang mendatar seperti sebuah kapal terbang. Dalam mod kapal terbang kipas helikopter dihentikan ianya akan berfungsi sebagai sayap berbentuk X. Untuk itu empat buah enjin dipasang pada pesawat ini. Dua enjin untuk mod helikopter dan dua lagi untuk mod kapal terbang.

Projek dimulakan pada tahun 1970 dan penerbangan pertama dilakukan pada tahun1976. Selepas 60 jam penerbangan ujian konsep pesawat diubah dimana sayap kapal terbang, kipas helikopter dan enjin untuk mod kapal terbang boleh ditanggalkan mengikut kehendak pengguna. Dalam kata lain S 72 menjadi pesawat boleh ubah. Ujian dalam mod helikopter dan kapal terbang sahaja turut dilakukan.

Menjelang 1980an tentera US diperkenalkan kepada konsep pesawat tilt rotor. Oleh sebab itu projek ini dihentikan serta merta pada tahun 1988. Dua buah prototaip yang dihasilkan disimpan di Kem Tentera Udara Edwards jauh dari tatapan awam.


Laporan asal Sikorsky Archive dan AviaStar

10 comments:

 1. Replies
  1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

   OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

   DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

   TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

   DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

   TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

   INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

   IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM
   ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

   Delete
 2. Nsb bek mazeer bodoh xda, fuh

  ReplyDelete

 3. Ada duit bole beli satu..mana tau rezeki Allah nak bagi..hahaha

  http://www.formulaluarbiasa.com/recommends/k_pearl13

  ReplyDelete
 4. Saya ada sejenis alat direka sndri.. Di buat dr kayu kayan yg berkualiti tinggi.. Alat untuk cebok selepas berak.. Anda cuma perlu ketok kpale anda dgn alat ini secara automatik tahi anda akan hlg begitu saja.. Boleh di dapati dlm 2 model.. Berminat pm sy utk harga yg terbaik.. RM400 1 set.. Tengkiu mudah..

  ReplyDelete
 5. kereta kebal hybrid takde ke???

  ReplyDelete
 6. beli satu wat beli nasik lemak pepagi pun sdap gak ni

  ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri