Info : 16 Fakta Menarik Mengenai Bayi (Gambar)
Home » » Info : 16 Fakta Menarik Mengenai Bayi (Gambar)

Info : 16 Fakta Menarik Mengenai Bayi (Gambar)

16 Feb 2013 30 Comments

1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.

2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.

3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.

4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.

5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.

7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.

8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan

9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.

14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.

15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.

30 comments:

  1. Replies
    1. abang mazeer i lab you muahhhh.....tu unta yg cakap kat aku.......wakakakakaka........

      Delete
    2. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. Replies
    1. woiii!!!! encik sehinggit aku sbagai president anon2 yg di iktraf oleh admin pen patah ni nak ko guna kan ID sbnar ko encik sehinggit...jngan nak rosakkan nama yg x seberapa baik anon2 kat sini dngan promosi link blog busuk ko tu....
      ni last warning ok........kikikikiki.....

      Delete
  3. mnyelam ? ..ape ?

    ReplyDelete
  4. korg jgn wt semakk sini ley x ? ..sebokk ja promot link puki2 korg tu .. Dh la kote kontot jgn nk bnyk bunyi !!

    ReplyDelete
  5. apehal korang ni??? ni info pasal bayi la..
    yg duk promote link tu link ni lps tu carut mencarut tu apehal??
    takde sivik langsung!

    ReplyDelete
  6. menyalak pulak anjing kat atas ni
    baca je la pasal bayi
    ignore je orang atas tu
    menyalak je keje
    ANJING

    ReplyDelete
  7. ft island - i wish terbaek~~ kalau tak suka diam2 je lah ye, jgn menyalak

    ReplyDelete
  8. Org ats ak sume macm kimak...mazeer babi..babi nye mazeer

    ReplyDelete
  9. that's why I love baby, when they grow up until they become toddler and kid.. wahhh very nice pussy, I want to lick it.. I want to penetrate it during copulation/sexual intercourse with the kid, by the way, I am pedo

    ReplyDelete
  10. Blog ni dah jadi tempat maki hamun.dah yg bgi komen bangang+bengong.semuanya skit hti ngan mazer n en sehinggit...bgulah komen yg boleh pkai...huuuu

    ReplyDelete
  11. spa nk bau syurga...bau rrr bayi

    ReplyDelete
  12. I want to smell the scent of the baby too caused I will rape it so fucking hard, by the way, I am pedo

    ReplyDelete
  13. rogol baby best x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. best arrr.. cuma ketat skit je tu pon skit je dan satu lagi dia nye cipap leh hancur dan usus pecah dan macam2 lagi arr

      Delete
    2. sakit mental ko nieeeeee...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Delete
    3. Ape kate aku rogol anak ko atau anak buah ko. Baby baby come to papa. Muahahaha

      Delete
    4. wahahah I want too... come to papappaa

      Delete
  14. rogol??best oo..lmbut je rsa

    ReplyDelete
  15. Baby sesuatu yg sangat suci dan unik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang unik tak sama macam orang dewasa, mereka punya cipap memang best dan masyukkk..... badan mereka mengancam arhgggh

      Delete
  16. Mcm sial rogol bayi. Gile ape korang pedo. Mmg masalah mental btol. Bagi aku rogol mak korang dulu.

    ReplyDelete
  17. kalau nak rogol mak aku ko kena handsome dan mak aku kena cantik baru dapat anak comel dan aku leh rogol anak tu sepuas-puasnya walaupun dia tu adik aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha nnti aku rogol bini & anak ko juga puas2. Muahahaha

      Delete
    2. pas tu aku rogol anak hasil dari perogolan kau tu.. hahaha indahnya dunia,,, nikmat gilerrr

      Delete
  18. ckp mcm xda iman

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri